Mă întreabă un cititor. El ITist, job remote, soția cu job în unul din astea două orașe. Copii la școala generală. Se caută oraș liniștit pentru familie.
Ambele sunt orașe liniștite, curate, cu oameni altfel. Nu știu de unde vine, bănuiesc că din Capitală, deci o să fie încântat să descopere invenții gen curățenie pe străzi, trotuare, iluminat public, distanțe scurte, locuri de parcare și alte minuni.
Nu mă pot gândi la un avantaj clar între cele două, voiam să zic ceva de șoferii idioți de AB, dar mi-am adus aminte că noi avem GL, BR, BC, BZ și PH aici. Probabil un avantaj e autostrada către vest.
Dacă aveți voi idei, please shoot.
Alba Iulia are sosea de centura si e un pic mai departe de bucuresteni.
și Brașov are centură. eu unde crezi că lucrez?!?!!
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
nu știam că lucrezi.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@rio … da-ti 2 palme si cere-ti scuze de la copiii omului.
@Vali: …pe centură?!?
Adrian: Combinatia asta de ipocrizie si inteligenta scazuta nu te avantajeaza. Cand ai bani suficienti, te muti unde vrei tu in Romania si stai cat vrei tu, fara sa mai fie nevoie sa intrebi publicul.
(Trollare) N-aș alege nici eu un oraș de mâna a doua din România
Acum serios, există un motiv pentru care li se spune celor din Alba Iulia albanezi.
@rio „Copii la școala generală. Se caută oraș liniștit pentru familie.” Tu ce crezi ca presupune asta? Ca muti puradeii cand vrea pula ta? Daca alor tai nu le-a pasat de tine si au aruncat cu bani in tine doar sa scape de problema, asta nu inseamna ca toata lumea va face la fel. Unii fac copii si din alte motive decat din greseala si se implica in mod activ in a le intelege nevoile.
Cat despre „Combinatia asta de ipocrizie si inteligenta scazuta nu te avantajeaza.” Ipocrizie ar fi insemnat o opinie in prealabil pe care sa o suprim cu o alta. Observi ca nu e cazul. Cu inteligenta … o lasam asa pana te prinzi.
Era vorba de bani, boomăre. Dar se putea sa scape boomărul ocazia de a da lectii de viata cand nu i le-a cerut nimeni? In rest ramane cum am stabilit. Boomărs…. sigh
@rio la tine e mereu vorba de bani, ca atata stii. Lasi impresia ca esti un cap si-un cur cu planuri pana duminica cel tarziu, doar ca unii oameni ajung intr-un punct unde au alte prioritati decat „ce bem si ce futem”. Vezi si la @Vali ca de ceva vreme scrie doar despre ce bea si despre topoare.Apoi faptul ca sunt eu boomer e relevant fix cat ai fost tu in ochii celor care trebuiau sa te educe.
Si daca tot insisti sa nu prinzi ideea ia-o asa: familia din text a trecut deja prin procesul asta cand au luat decizia sa se inmulteasca. Acum au ajuns la concluzia ca locatia in care sunt nu e ce trebuie (ei cunosc motivele) si vor sa faca un salt in alta parte, motiv pentru care se documenteaza. Daca erau doar ei 2 … isi bagau pula si testau o chirie cate 6 luni pe an in fiecare oras pana gaseau ce le trebuie dar… copiii aia nu ii poti muta de la o scoala la alta asa cum crede pula ta iresponsabila. Mai spunea unu pe aici ca na. copiii pleaca si nu stau … sigur… dar urmatorii 7 8 ani acolo intepenesti. Asa ca nu e vorba musai de bani, e vorba de stabilitate si continuitate.
Daca era vorba strict de bani asa cum insisti tu isi lua la porumb la margine si copilu sa se descurce da-l dracu.
O sa cresti si tu si o sa te faci mare, dar daca ramai la fel de prost si egoist … nevasta si copiii tai or sa-ti spuna ca semeni cu tactu.
https://www.emag.ro/gel-calmant-pentru-arsuri-hidratant-steril-spray-50-ml-ve-1450-s050/pd/DMSZJ9MBM/
Alba Iulia – 7h pana la Viena, cam 10 pana la la ski in Austria (Salzburg).
Brasovul e undeva prea la mijloc.
Nu mai bine se muta direct la Viena?
Bucuresti 10h pana pe plaja in grecia.
As plusa cu Bucuresti 7h pana la ferry in Thassos, apoi deja esti in vacation mode.
Sau 10-11 pana in Sithonia
Asta voiam sa adaug si eu, lungul drum spre Grecia; daca nu esti cu muntele te-ai supt.
Desi, poti face un Eurotrip si sa ajungi pana in Croatia, treci si pe la Plitvice, mergi si in Mostar, Muntenegru, la dus prin Budapesta/Vienna/Praga, ma rog, sunt variante faine, dar nush daca tine an de an.
unde mai pui ca poate incepe sa se bage pe investitiile preferate ale romanilor, imobiliare, in Brasov e prea aglomerat de rechini sa mai incerci ceva, e drept AB nu e Brasov dar au Sibiul aproape
Si pana la mare.. Grecia si altele din zona.
@Boris
@Pyro
În București îți ia două ore să ieși din oraș.
@Pyro – nu stiu de ce dar eu cand plec in vacanta ma feresc de locuri populate de prea multi romani iar Thasos e fix genul de loc de evitat in vacanta.
Fie iei avionul pana in Atena si apoi prin insule fie mai faci inca 7-10h pana spre Corfu sau Zakintos si in ambele situatii iesi mai linistit si mai relaxat.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Am stat in BV 10 ani (pana in 2011). Atunci cand ma intorc pare tot mai aglomerat/inghesuit/murdar. Glumesti cu locurile de parcare, nu? Foarte aglomerat in week-end.
Oportunitati de angajare in IT, din ce am auzit (asta daca vrea si schimbare de job).
Altfel fiind oras relativ mic poti merge pe jos la diverse (centru, teatru, opera, AFI) asta daca nu stai in periferie. Autobuze care vin de obicei la timp. Spitalul judetean e decent, cel de copii OK. Spatiu verde mult doar pe Tampa. Parcuri nu prea sunt – Trandafirilor in Racadau, in rest minuscule.
Scoala de cartier a fost OK pentru ai mei. Licee de fite vre-o doua-trei(Saguna, Honterus si de info).
Ai stat si nu ai inteles nimic – parcuri : tractorul e cel mai mare , licee , mesota e top3 si tu mentionezi hoterus care e de duzina
As alege Brasov pentru apropierea de munte. Drumetii, biciclete, curse cu ursi, ski. Plus apropierea de Bucuresti, banuiesc ca mai raman niste rude sau niste chiriasi de vizitat pe aici.
vin frecvent in BV am si avut 2 proprietati aici, din pacate veneam pt situatia ideala ->cald soare, munte, etc.
Ce nu iti spune nimeni e ca e frig 6 luni pe an dupa care mai ai 3 luni de ploaie umezeala/igrasie si inca 3 luni de cald/soare.
Eh eu veneam pt soare pana am stat aici 6 luni legate – e noapte devreme se inchide totu, e gloomy.
Da e curat in mare parte din timp, aeru e nice, chestii de facut non stop nu prea sunt, adica dupa ce stai 6 luni ai cam vazut tot de 3 ori, singurele chestii viabile sunt sa te urci in masina si sa o iei spre alte locatii ca sa mai diversifici, asta daca nu esti fan stat acasa cu grataru in bot si somn in fiecare weekend.
Si dupa 35-40 marea majoritate au copii/nevasta/job stresant sua mai putin, e greu sa ii motivezi non stop sa iasa la o bere, ce vreau sa zic e ca bulele se micsoreaza cu varsta si daca sperai ca o sa iesi infiecare weekend cu colegii la bere sau centru vechi defapt nu e chiar asa… dar punctul asta tine de subiectivismul fiecarei situatii in parte.
De alba Iulia nu stiu mare lucru decat ce am vazut mergand in vacante si vizitand cetatea da mi-a lasat un vibe ok, insa mult sub Brasov ca si chestii de facut/vazut, avantaju e ca in 30 de min esti la sibiu sau invers la Deva, Apuseni, ungaria, austria etc… etc
Glumesti cu muntele, daca te pishi dupa un copac sigur vei primi un buna ziua….muntele in Brasov e doar un parc, o gradina zoologica cu primate
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Cluj? Pai poate trollezi, dar omul a cerut clar oras linistit. Sa nu ne intelegem gresit aici, Clujul e un oras fain la nivel de Romania, dar in nici un caz nu e un oras linistit!
Catre omul care vrea sa aleaga intre Brasov si Alba: eu as alege Alba , chiar e mai linistit, e frumos, e curat, oamenii sunt altfel si acolo si in Brasov, dar Alba, asa cum au zis si ceilalti, pare ceva mai aproape de vest, de autostrazi spre vest, zona chiar e frumoasa, orasul e mai mic decat Brasovul, asta cred ca face diferenta poate cel mai mult intre cele doua.
Are aeroportul ala de la Cluj relativ aproape, ca na, sigur poti zbura de acolo catre destinatiile relativ populare din europa. Nu bate bucurestiul, dar e oricum la nivel inalt.
Alba toata ziua!
Si eu as alege Alba Iulia, pentru ca e mai aproape de Brasov. Oh wait
Se zice Kolosvar.
Când zici ” fain ” ești descalificat din start !
Brașov.
Pentru oraș liniștit Brăila.
Alba e o alegere pentru apropierea de Cluj.
Brașov e o alegere pentru centru universitar.
Dacă ajung în impas: care e mai departe de soacră.
Un factor important: copiii nu rămân mici și nici pe acasă.
Linistit as in somnul de veci? Sau cum linistit braila?
Apropierea de Cluj e un avantaj , vine metroul mai repede !
– puteam să zic Galați, Buzău, Focșani, chiar și Iași
– la 5 minute de județul Cluj
– unde ajung copiii mai ușor acasă după ce au plecat în afară
Zona Galati-Braila ar trebui sa fie una dintre cele mai bune din tara… De ce nu se dezvolta? Are industrie grea, santier naval, transport pe Dunare care te leaga de Delta si cateva orase importante din vest(Budapesta, Viena, Bratislava, Linz). Acolo ar trebui sa infloreasca turismul, industria usoara, imobiliarele, comertul si contrabanda… Una e sa stai in Alba Iulia si sa te plimbi cu bicicleta sau masina, alta e sa te urci in salupa si sa dai o tura pana in Delta…
Ce plm sa faci in Galati/Braila? Zic ca unul care mai merge doar in vizite la parinti.
Cat despre ce s-a intamplat, nu stiu la Braila, dar la Galati PSD fara numar la primarie, zero investitii, combinat pus pe chituci de nastase cand l-a vandut, noroc ca santierul e la Damen care nu-s romani, altfel era pe pl si ala; si asa scartaie.
Dar da, potential irosit grupa mare, din pacate.
@Pyro stergi Galati, inlocuiesti cu Braila si comentariul tau ramane la fel de valid. Santierul naval e la niste vietnamezi, portughezi nu mai stiu exact ce natie sunt. In rest foame, cativa care lucreaza la OMV Petrom pe salarii bune pt zona aia, niste IT si restul cu combinatii: pus unghii, facut sprancene dintr-astea unde mai merge cu bacsis, rude la Spania/Italia/Anglea. Praf aveam din belsug intr-o vreme cand tot orasul era in santier si se miscau cu viteza melcului la inlocuit 4 sine de tramvai.
Vorbiți despre Galați, orașul în top 10 cele mai multe restaurante pe cap de locuitori din Europa?
https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/168018-galatiul,-in-%E2%80%9Dtop-10%E2%80%9D-pe-harta-gastronomiei-europene
eu am o nedumerire. tot vad argumentul asta cu ‘pus unghii’ inseamna saracie. cui ii pui unghii? exista un turism special pentru asta? vin japonezele special la braila sa isi puna unghii, caz on care asta de fapt ar 7nsemna prosperitate? si daca nu, e vorba doar de localnici, atunci unghiile se pun pe o un colt de paine si un pahar de apa? nici asta? adica costa niste bani? cati? multi, putini? indiferent, de unde ii are daca nimeni altcineva nu face nimic? si daca toata lumea pune unghii nu si le-ar pune intre ei, barter cum s-ar zice, sau si le-ar pune singuri? si indiferent care ar fi, nu ar muri, literlmente, toti de foame luna asta?
uită-te în jur. lumea e fiartă pe pus unghii, că e mai ușor de întreținut, cred, decât unghiile normale.
Plus că în Brașov sunt cei mai buni șoferi din lume.
@theblacck nu pusul de unghii nu inseamna saracie. Asa credeam si eu pana am auzit la un coleg o corporatista care a renuntat la salariu bun ca sa isi faca o afacere in domeniu. Aparent se fac bani buni de la toate pitipoancele. Ideea in comentariul meu e ca economia subterana e puternica acolo :)))
Cine zice ca ne rromanizam, e rasist bineinteles. /s
Bine că n-am menționat Craiova.
Si caii au unghi false, se numesc potcoave, tot de unghie sunt prinse.
@Adrian – unde dracu sunt restaurantele alea din Galati ca in afara de vreo 3-4 decente pe faleza e o saracie cu luciu.
Cred ca Galatiul mai e in tot si la numarul de Lamborghini/Ferari care se plimba pe strada principala vara, dar prefer sa imi vizitez mai rar parintii decat sa stau acolo.
N, exact ce doream sa exprim.
„combinatiile” alea arata de fapt o activitate economica substantiala, chiar daca „subterana”. ca tot era articolul ala cu economia subterana de 37% si lumea se certa pe sensul termenului „autoconsum” in loc sa inteleaga exact unde e problema si cam care e de fapt „saracia” din romania.
Are si familia Antistescu limitele ei cu transportul pe Dunare! Sa il dezvolte Ceausescu.
Daca poti lucra remote, de ce naiba ai mai lucra din Romania?
Exista viata/prieteni/familie extinsa pe langa job!
Exista si avioane. Prieteniile alea ca in liceu( vai dar ce misto era in liceu, ne intalneam zilnic cu pretenarii) sunt bombe cu ceas. Exista viata oriunde in lumea asta. Bine, mai putin in Suedia si Danemarca unde te imprietenesti mai greu, ca toti sunt musulmani.
Ce înseamnă remote?
More bang for your back.
Romania e ieftina, netul zboara, posibilitatile de relaxare diverse, infrastructura rutiera in Ardeal e bine pusa la punct si urmeaza sa fie top in maxim 5 ani, aer curat in orasele mici si pe langa, potential turistic cacalau, mancare excelenta.
Cand ti se da la palmieri si plaje cu nisip fin, ai un aeroport la maxim o ora, 24x7x365.
@Gigi Netoiu romania ieftin? ai trait in beci ultimele luni?
@Noname, din perspectiva unuia care lucreaza remote, am presupus ca e vorba de cineva care castiga (mult) peste medie…
Ce-i recomand? Alba Iulia. Sau, daca vrea si alta optiune, Oradea o poate pune pe lista scurta. In maxim 30 de minute are legatura cu autostrazile Vestului si, in plus, suntem in proces de modernizare. Daca are de mers dintr-un capat in altul al orasului in 20 de minute ajunge pe centura de 2 benzi pe sens care e si functionala.
Mie imi place oradea dar nu m-as muta acolo tocmai pentru ca in 20 de minute ajungi dintr-un cap in altul, si nu ca ar avea autostrazi urbane ci pt cat de mic e. Maxim in timisoara poate m-as muta din bucuresti. In brasov se inchid toate la 9, are vibe de anii 80 (sau de germania, acelasi kkt)
Plusez cu Arad daca tot e in IT
Boris, ce drac sa faci in timisoara, esti nebun? :)))
De ma faceam IT ist brasov alegeam, casa undeva in oras 150 200 m2 utili cu 500m2 teren. Zona bartolomeu, florilor, Astra,Sprenghi, blumana fie și Craiter. Optiuni din afara orasului sacele (baciu, bunloc, turches) , harman, prejmer, cristian comune civilizate dar la distanta de bv. Plusuri – zona care se dezvolta, leisure facilities, costuri mai Mici cu viata, calitate buna a traiului. Minusuri – infrastructura și seevicii sociale in rezonanta cu tara spitale, scoliosi, crese care nu se ridica la standardele pe care ni le dorian cu totii ș.a
Dar, e usor sa dai sfaturi… și parca tot in elvetia, franta, belgia e mai bine de locuit
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
tschechisches Streichholzschächtelchen
Elvetia poate, in functie de canton, dar Franta si Belgia? Really? Care borasc de musulmani si atentate? Right…
usor cu occidentul decazut pe scari… va stiti voi care.
București este singurul oraș mișto din Romania. Nu există altceva.
Dar ce, mai exista orase in Romania, in afara de Bucuresti?
Zice bine jupanul Flat. Daca ai sub 40 de ani si mai ai chef de viata, ce naiba sa cauti in Alba Iulia? Sa faci ce? Efectiv singurul motiv pentru il dati toti e ca poti sa te sui in masina si sa pleci :))))
Ba e cred ca voi nu sunteti atenti la ce scrie omul: oras linistit, mai exact alegerea intre brasov si alba.
Ce drac era asa greu de inteles?
Bucuresti pentru ca pitong!
Ok, oras cu de toate, capitala, dar mai moale totusi cu basinile pe scari ca se crap blocul din centrul vechi, oh wait, ala deja era crapat si asteapta sa cada…
Acuma serios, exista viata si inafara de „singurul oras din tara”. Ca si cum ai zice ca singurul oras din polonia e varsovia. Adica plm…
Hai sa i dau si eu sfsturi omului aiurea in tramvai: du-te omule la budapesta direct, ce mai atata alba aau brasov?
Unguri sunt si acolo si dincolo, curatenie ceva mai mare decat in bucuresti, oameni relativ diferiti, liniste chiar e, depinde de district…chirii cred ca gasesti la pret sa ti permiti pentru un ITst, ce mai! Asa ceva!
Clar Alba Iulia.
Am stat anul trecut o săptămână acolo și mi-a plăcut maxim. Esti în centrul tarii, ajungi relativ rapid în orice zona.
În plus, orașul mi s-a părut îngrijit.
Brașovul e mișto. Păcat ca-i plin de turiști aerieni. Dar între cele doua, as alege fără sa clipesc Alba Iulia.
Am facut naveta la Brasov pe un proiect acum 7-8 ani, stateam de luni-joi. Am prins ceva de genul iulie-aprilie, cu pauze. Frigul mi s-a parut suportabil, mai degraba m-a deranjat canicula vara (ok, 3-5 grade sub Bucuresti, dar tot sufocant in unele zile).
Intr-adevar aiurea in diminețile cețoase, aerul devine un smog dubios. Dar fata de Bucuresti era parfum.
Intre timp inteleg ca a devenit mult mai aglomerat orasul. Dar asta s-a intamplat cu mai toate orasele mari.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ăsta era reply la #13 si la comentariul lui Octavyyan
Boris, cum mai e viata in Shanghai?
Mă surprinde întrebarea, dar și răspunsurile. Sunt din Alba Iulia și nu am locuit niciodată altundeva. Nu știu ce să vă spun. Orașul e diferit, sunt multe persoane străine venite să locuiască aici. Deși orașul e mic, stai în trafic la anumite ore din zi. Dacă lucrezi de acasă e ok, locurile de muncă nu sunt atrăgătoare. Grădinițe avem, scoli bune avem. E liniște în comparație cu Brașovul. Chirii mai mici. Avem locuri de relaxare în oraș și locuri frumoase in jur, să spun pe o rază de 30-50 km. Autostrada e geniala, ne leagă de Cluj, Sibiu și graniță… în curând și de Tg-Mureș. Se poate trăi binișor la Alba Iulia, pentru mine e cel mai frumos oraș, dar trebuie să recunosc că nu se poate compara cu Brașovul. Depinde de alegerea fiecăruia și de posibilitățile pe care le are. Greu de ales.
AB, Brasov e prea poluat.
Sa aleagă calea de mijloc.. Sibiul
Bai….gura. Nu se dau astfel de sfaturi, vrei sa devina Brasov? Nu va mutati in Sibiu, e naspa, Iohannis, alea alea. Mergeti in Cluj!
Baaai, nu mai veniț la Sibiu că e plin. :))
dacă la Sibiu e plin, la Brașov cum e?
Brasov. In Alba pute a lipsa dpf de ti se innegreste parbrizul intr-o saptamana.
pai in BV ti se innegreste de la vizitatori =))
în Brașov ți se „înnegrește” într-o noapte și nu numai de la DPF-OFF, ar mai fi și ceva fabrici, șantiere, și ce le-o mai trece prin cap oamenilor.
(caz concret spălat seara mașina și dimineața nu am putut conduce până nu am spălat cu doua-trei jeturi parbrizul)
Alba – curat, mic, cochet, A10, Cetate, mancare.
Daca nu ar fi Alba, as alege Deva sau Sibiu.
Oradea e prea indepartata, iar Brasovul mai mare decat mi-as dori, mai murdar si prea plin de mitici.
As alege Brasov pentru ca are sanse mai mari sa aiba copiii aproape dupa studii, sa aiba joburi mai ok si sa ramana (poate) in tara.
Plus, daca vor o studii la stat cu mai multe optiuni dpdv profil, burse, master pe afara, e posibil sa le convina mai mult Bv-Bucuresti decat Alba-Cluj, dar nu se stie.
Pentru liniste si un oras unde viata sa fie de o calitate mai buna, mai putin stresanta, mers pe jos la scoala, traversat orasul la picior, as alege Alba.
care mai zice altceva în afară de orașele astea două mă-sa e doamnă onorabilă.
Parca as inclina Brasov. Alba e mica si plina de etnici. Nu prea ai ce face in Brasov dar Alba e un oras mic si semi mort din punct de vedere economic, social, cultural, etc. E din categoria Resita, Braila.
alba mort economic? ai de plm…
In Alba si in Sebes somajul era 0%, ultima data cand m-am interesat. Se roaga angajatorii de tine, numai cine nu vrea nu are de lucru in zona aia.
Sebesul este dezvoltat si tigrul zonei nu Alba Iulia. Vorbim de orasul Alba Iulia nu de judetul Alba.
Alba Iulia, mult mai puțin turistic și mult mai puțin aglomerat decât Brașov. Imobiliare cred ca semnificativ mai ieftine.
Alba Iulia-Ciugud cu cea mai update școală, autostradă în toate direcțiile, ieșire în 4 ore din țară pe drum mega civilizat, Clujul la o aruncare de suliță, Brașovul la 3 aruncări de oră.
Aici Vali sa ne spuna, cum e cu turistii vara/iarna/pe weekend.
Se umple orasul de manele, rupti in cur ambaleaza motoare la rable mergand cu cat ii tine hardughia pe stradute, de nu poti lasa copilul nesupravegheat niciodata? Rasuna ATV-urile?
Daca cele de mai sus exista si sunt enervante as lua asta in considerare
“rupti in cur ambaleaza motoare la rable
mergand pe stradute
rasuna ATV-urile”
misto poezie, te-ai scos
Nu sunt o persoana potrivita sa faca astfel de recomandare, dar nu ma pot abtine.
Am stat ca turist in ambele orase din diverse motive cateva zile bune legate, chiar spre o saptamana, in ultimii 4-5-6 ani. Pentru mine, om care isi face veacul de aproape 25 de ani in Bucuresti (sic!), ambele sunt moartea pasiunii. Scuze ca zic asta pentru cei care locuiesc acolo.
Dar, daca tot am zis ca spun si eu o prostie, hai sa o zic. As alege Brasov. E un oras mai mare. Si o sa explic si de ce spun asta. Pentru o familie cu copii, un oras prea mic, cum e Alba-Iulia, incepe sa „te stranga”, mai devreme sau mai tarziu. Evident, daca ai de gand sa stai pe acolo ceva vreme.
E vorba de multe lucruri: asistenta medicala de orice fel (urgenta, tratament, chirurgie), oferta educationala, viata culturala a orasului, oferta limitata de distractii si de oportunitati, in general. Uite un exemplu real: fetei mele ii place baschetul la nebunie. In Bucuresti, exista 4 cluburi de juniori de juniori fete care fac performanta si participa an de an la campionatele nationala. Fata prietenului meu din Craiova s-a lasat la 13 ani de baschet din simplu motiv ca exista o singura echipa de baschet feminin in Craiova, gestionata de un club scolar de stat, care s-a desfiintat din lipsa de doritori.
Cam asta e pseudo-pledoaria mea pentru Brasov. A, sa nu uit. Brasovul are si echipe excelente de baschet feminin, si la junioare si la senioare.
Si la spitale sta mai bine Bv. Si, pe partea de concerte mi se pare ca sta foarte bine
Silicon v,
Am mai avut discutia cu baschetul fete cu cineva pe aici.
Nu exista nici un fel de performanta in Romania.
E foarte bine ca fata ta joaca,dar performanta inseamna altceva.
Olimpia, Sportul si Dacian.Care e al patrulea?
Sper sa nu spui Leii.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Asta se intampla cand nu esti pe Zoso:
https://newsbv.ro/2023/04/21/incident-rutier-neobisnuit-acum-in-centrul-istoric-al-brasovului-masina-parcata-peste-alt-autoturism/?fbclid=IwAR0W2rVPCbQogSN4QfZvyas4rtd0cA1X0-03O6NWRgCgf_2WX6laYJYbuaI
Mai este Iulia alba? Ce blasfemie….
Ce înseamnă „remote”? Chiar nu știu…
Cu siguranță Brașov!
Oraș mare, posibilități mari.
Dacă este vorba de „țeavă” pentru internet, înseamă că tipul nu lucrează în domeniu IT.
Inseamna ca nu te deplasezi la un loc de munca. Te dai exclusiv pe laptop de acasa. N-ai naveta de facut.
Alba Iulia pentru că e aproape de Ciugud.
Brasov e mai aproape de Shenzen
trebuie sa mearga in ambele orase sa stea cel putin o saptamana sa vada cum e. Depinde ce ii place sa fac dupa munca si sa vada ce optiuni are in zona.
As alege Alba Iulia. Am fost de mai multe ori, și în concediu. Si când eram mai tânără, într-o tabără de voluntariat. Este un oraș frumos, liniștit, oameni calzi. Îmi place foarte mult, e o plăcere să mă plimb prin el.
Am comentat rar, in ultima vreme deloc, de cind au fost ‘concediati’ colaboratorii Fluture si Eftimie, dar acum simt nevoia sa scriu citeva rinduri din papucii unui om care a locuit in ambele orase si inca merge des in ambele orase la familie si prieteni. Deci nu o saptamina de vacanta, nu o vizita. Dupa aceasta introducere prea lunga, iata punctele la care m-as uita: (1) Alba nu are teatru, opera, filarmonica, are cinema intr-un fel de mall. Este important aspectul pentru persoanele in cauza sau ba? (2) Alba are foarte putine restaurante, cafenele, baruri in comparatie cu Brasovul. Este importanta o oarecare varietate in directia asta sau nu? (3) O excursie pe Faleza Postavaru sau un traseu de zi pe munte e imediat fezabil din Brasov, din Alba pleci intii in Apuseni/ Sebes/ Orastie si apoi urci pe munte. (4) Infrastructura pentru sport in general (bazin de inot, echipe de diverse etc.) este mai variata in Brasov. (5) Mall-uri si magazinele alea de haine si nu numai vin in varianta economica la Alba – orasul are un Dedeman, un Selgros si un Decathlon. Mall-ul nu e chiar un mall. (6) Autostrada e importanta daca te duci des la Viena/ Budapesta/ Cluj/ Sibiu/ Deva. (7) Alegerea mea subiectiva ar fi Brasov, in conditiile in care am prieteni si familie in Alba, nu sint sportiva, nu urc des pe munte, dar socializez, merg la concerte, ies la cafea, gatesc, intru intr-o librarie si merg la lansari de cartea.
Amuzante comentarii pentru ca niciunul nu v-ati intrebat ce fel de persoana e cea care doreste sa mute in Bv sau in Ab-Iulia. Articolul in sine e facut prost sau neglijent pentru ca nu da mai multe date ale problemei cum ar fi: cati ani are cel ce intreaba, e casatorit, are copii, ce pasiuni are el/ea copiii, ce nu ii place unde traieste acum, cat de departe e Brasov sau Alba Iulia fata de unde stau parintii lui/lor si de cate ori pe luna/an ar dori sa ii viziteze, ce isi doreste agitatie/liniste, etc ?
Sa intrebi care e mai bun Alba Iulia sau Brasov fara ce am zis mai sus e ca si cum ai intreba cine-i mai tare Brusli sau Vandam.
ok is prost, e o familie cu minim 2 copii, citisem pe diagonala
Totusi, comentariul meu de mai sus ramane valid.
Ciac Noris, se știe.
Salut, eu sunt IT-ul din poveste.
Suntem parinti, amandoi aproape 43 ani. Avem doi copii de 13 si 11 ani. Momentan locuim in Bucuresti si ne vom muta in Brasov sau Alba Iulia. Alte orase nu intra in discutie (din motive pe care nu le pot dezvalui aici). Jobul sotiei ne obliga la alegerea unuia dintre cele doua orase.
Noua ca parinti ne place linistea, plimbarile pe jos sau cu bicicleta.
Daca vom alege Alba Iulia atunci vom profita din plin de autostrazile din zona ca sa vizitam ce ne place. Mai mult ca sigur vom ajunge in strainatate mai des.
De copii nu voi zice nimic pentru ca este clar ca va fi un disconfort major pentru ei.
Vineri am ajuns in Alba Iulia si am vizitat toata ziua orasul. Prima impresie este ca orasul este foarte curat, linistit si mai putin aglomerat ca Brasovul.
Am gasit o cetate impresionanta si care se desfasoara pe o suprafata foarte mare. In interiorul cetatii am gasit o pista de biciclisti precum si zone intinse pentru plimbari pe jos.
Am ramas surprins sa constat ca exista in Alba Iulia o universitate cu facultati cu profil tehnic.
Am vizitat cartierele Cetate, Subcetate si am descoperit blocuri si case pe placul nostru.
„Alba nu are teatru, opera, filarmonica” – vom merge la Cluj sau Sibiu daca va fi cazul.
„Mall-uri si magazinele alea de haine si nu numai vin in varianta economica la Alba” – in septembrie 2023 se va deschide Alba Iulia Shopping City (90% progres) si va fi un loc de unde vom putea cumpara haine, etc.
„Alba are foarte putine restaurante, cafenele, baruri in comparatie cu Brasovul” – nu reprezinta o problema pentru noi. In plimbarea de azi am descoperit destul de multe terase si restaurante in afara si in interiorul cetatii.
„O excursie pe Faleza Postavaru sau un traseu de zi pe munte e imediat fezabil din Brasov, din Alba pleci intii in Apuseni/ Sebes/ Orastie si apoi urci pe munte.” – da, ne asumam ca vom vedea muntele mai rar.
„Cat de departe e Brasov sau Alba Iulia fata de unde stau parintii lui/lor si de cate ori pe luna/an ar dori sa ii viziteze” – parintii locuiesc in Buzau si mi-am pus si eu aceasi intrebari. Momentan nu pot da un raspuns.
Duminica vom merge sa vizitam cateva cartiere necunoscute noua in Brasov. Am vizitat pana acum doar Racadau, Prund-Schei si Livada Postei. Urmeaza sa ajungem in Bartolomeu si vedem pe parcurs ce alt cartier sa mai vizitam, poate Florilor, Scriitorilor.
Alba e mai curata și mai linistita. Legatura cu Sibiul este foarte rapida. Trebuie sa ții cont de câteva lucruri:
1. Nu te muta pe lângă Mures. Clima e diferita fata de restul oradului. Uneori e foarte multa umezeala, ceata de nu vezi bordul mașinilor.
2. Albanezii sunt ușor luați. O sa fi considerat venituri vreo 20 de ani de acum încolo.
3.Citește tot ce poți despre Avram Iancu și alege doar partea romantata. Nu te vor crede nici un moment ca acțiunile lui
au fost o contrarevolutie la revoluția din 48 a maghiarilor și s-au făcut exclusiv cu acordul împăratului austriac.
În rest spor la mâncat plăcinte pe vatra.
Pare că balanța înclină spre Alba Iulia. Ca locuitor nativ al Brașovului, familie cu 2 copii, pot spune că orasul s-a aglomerat mult in ultimii ani. Exponential. Week end-urile din sezonul cald (primavara – toamna) sunt din ce in ce mai aglomerate, daca vrei sa bei o cafea la o cafenea buna, in centrul istoric trebuie sa fii de dimineata pe acolo, inainte de 11.00. Altfel, e agitatie mare si obositor, chiar si pentru una ca mine care nu are probleme cu multimile de oameni.
In sezonul turistic, in week end-uri e aglomerat si daca vrei sa iesi cu masina din oras. Oriunde te duci sunt momentan numai DN-uri si E-uri (de DN 1 sa mergi pana in Predeal sau Sinaia nu te poti apropia, garantat vei sta blocat in trafic), iesirile spre alte zone (Bran, Sibiu, Tg Mures sunt si ele circulate, nu de putine ori blocate cu accidente etc).
Preturile la imobiliare au explodat. Si nu in baza unui standard real de locuire decenta, ci pe principiul bulei. Foarte multi oameni din alte localitati s-au mutat in Brasov pe principiul „am venit in week end, ce frumos e” si sa stii ca unii isi dau seama dupa ca nu e neaparat 100% cum se asteptau. Asta a fost speculat de imobiliari care efectiv au marit cu nesimtire preturile. Am avut si multi refugiati ucraineni, deci proprietarii de imobile au castigat bine de tot din programul de decontare a chiriei, ceea ce inseamna ca si chiriile au explodat. Ce vreau sa spun e ca risti sa stai pe bani foarte multi, nejustificat de multi in apartamente noi, mai mici ca alea vechi. De case in oras nu prea te mai poti apropia, acum depinde de venit, dar sunt putine si foarte scumpe. Ce e mai accesibil e in alte localitati de langa, legate de oras de drumuri cu o singura banda. Asta inseamna ca la orele de varf (alea la care duci si iei copilul de la scoala) se sta in trafic destul de mult. De evitat cu orice pret Tractorul Nou si Sanpetru, seamana a Bucuresti, in trafic, la orele de varf. Probabil ca totusi e mai bine ca in Bucuresti, inca…
Altfel, avem 2 mall-uri destul de bine aprovizionate, dar chiar si asa cand caut o rochie de ocazie tot in Bucuresti ma duc pentru ceva mai ok raport calitate – pret.
A mai crescut un pic nivelul pe servicii medicale, sigur suntem peste Alba, dar sub Bucuresti. Ma mai duc la Bucuresti pentru anumite servicii medicale.
Poluare foarte mare, cumplita toamna si iarna. Nu iti spune nimeni asta, nici brasovenii nu cred ca recunosc, Primaria tace malc desi in campanie a marjat mult pe tema asta. Dar imagineaza-ti ca suntem in depresiune, e inversiune termica in sezonul rece si toate noxele raman cu saptamanile in aerul pe care il respiram sub un strat generos de nori. Mai fac naveta pentru diverse munci la Bucuresti si mi s-a intamplat sa fie mai irespirabil aerul din Bv prin comparatie cu Bucurestiul.
Pe educatie lucrurile se misca binisor, Universitatea e clar superioara celei din Alba Iulia.
Ce apreciez eu la Bv: ca distantele sunt in continuare relativ mici si pot fi pracurse si la pas si inca se mai ajunge usor cu masina dintr-un punct in altul.
Apreciez si ca suntem totusi relativ aproape de munte si ajung repede (30-40 de minute) spre trasee de drumetii. Apropo de schi, nu prea mai avem sezon de schi iarna, Postavaru e la altitudine prea mica sa mai faca fata incalzirii globale, asa ca sezonul de schi s-a redus la maxim o luna pe an (februarie martie) si asta mai mult pe partiile de sus, mai greu pe cele din Poiana, de la baza.
Ce ma sperie la oras: aglomeratia din ce in ce mai mare si preturile la imobiliare, efectiv speculate, uriase in raport cu puterea reala de cumparare din oras. Un oras de altfel muncitoresc. Se vede si in trafic ca parcul auto e saracacios, in ciuda preturilor din ce in ce mai mari (care se apropie incet dar sigur de Buvuresti si Cluj) Brasovul e sub ca putere de cumparare. Mi-o confirma si amicii cu afaceri in HORECA: puterea de cumparare e mai mica decat isi imaginau cand au deschis business-urile.
Vara e animat Centrul, cu tot felul de evenimente clar peste Alba Iulia. Asta daca va plac concertele in aer liber.
Dintre Alba Iulia si Brasov probabil ca polul de dezvoltare rapida e la Brasov, se adauga si potentialul turistic, viitorul aeroport, asta daca gandesti lucrurile in perspectiva unei investitii imobiliare. Atentie insa! In Bv se pracrica turism de week end, deci randamentul unei investitii in imobiliare, cu scop turistic nu e chiar uau…
Interesant, ti-as scrie in privat, dar n-am cum 😏
Multumesc frumos pentru comentarii.
Citit datele problemei „Copii la școala generală. Se caută oraș liniștit pentru familie. ”
Deci Alba Iulia, casa cu curte proprie. De cand exista centura, orasul a devenit foarte placut.
Ca perspective pt vopii, as indrazni sa zic ca Bv pare mai ok. E totusi mai mare, lume mai multa, bani mai multi ca in Ab => posibilitati de activitati extracurriculare. Big downside pt Bv: bucurestenii/ „turistii” si viniturile studentesti.
Tot la downside – fluxul de moldoveni care se/s-au stabilit. Nu imi pare ca aduc ceva pozitiv spiritului orasului
Niște nenorociți turiștii ăia. Contribuie la bugetul orașului, mama lor de nemernici ordinari Sper să nu mai vină, aș vrea să mă distrez un pic văzând cum vă descurcați fără ei, fără jegoșii ăia…
Alba Iulia. Cred că e mai ieftin față de Bv. Un pic mai aerisit, nu așa de comunist la înfățișare ca Brașov. Distanțele până în Austria la ski sau Grecia la mare sunt neglijabile când îți alegi unde să locuiești, nu mergi la fiecare 2 săptămâni în Austria sau Grecia.
Mai bine merge undeva in Vest!….In România oriunde stai, e tot Romania, adică același rahat ambalat diferit!
As alege sa nu stau in provincie.
Sunt din AB, îl aștept cu drag aici. Cu siguranță AB nu e BV, dar găsește aici cam tot ce se poate găsi în Brașov, cu lipsa bucureștenilor. Dar poate chiar asta nu o să-i placă…
Orasul Alba Iulia in afara de cetatea Alba Carolina si zona adiacenta este mort dpdv cultural, social si plin de cocalari suedezi cu rable conduse agresiv si evident fara dpf. Daca se doreste strict liniste si drumul clasic romanesc cu masina pana la Viena sa facem shopping la Parndorf o fi ok. Insa daca se cauta un oras cochet, cosmpolit unde mai ai si ceva de facut cu transport in comun modern, scoli de toate felurile si licee bune, Brasov e alegerea corecta si evidenta.
Zicea cineva că ai autostradă de la Alba Iulia la Cluj. Nu am vazut autostradă decât până la Turda. Dacă se va merge des la Turda e un avantaj major.
Mai zicea cineva că Alba Iulia e în centrul țării, deși centrul de greutate al României dpv al populației e pe undeva pe la Predeal.
Deci, aici un punct în plus pentru Brașov.
sorin, dacă îți zic că ești într-un hal, te superi pe mine.
Sunt într-un hal, educă-mă să nu mai fiu într-un asemena hal.
Nici unul. Daca poate lucra remote o poate face si mai de la vest
Alba Iulia e o comuna mai mare, cu strada Principala… Brasov ftw!
Depinde ce-si doreste de la viata. Daca e genul linistit care doar lucreaza si sta cu familia, probabil Alba Iulia. Altfel, in Brasov sunt mai multe lucruri de facut.
Dacă urmează regula tuturor celor care s-au mutat la casă în comunele de pe lângă București dar au în continuare copiii la școală în oraș, atunci Brașov, că nu face decât 3 ore până la școală…
Alba Iulia se schimba si se schimba in bine. E un orasel relativ linistit si ieftin. Daca as fi doar eu cu nevasta as sta fara probleme acolo. Dar pentru copii qs alege totusi Brasov sau Sibiu. Nu exista alta cale mai buna pentru copii. Alba e un orasel chiar daca e tot mai bine.
nu Ro
pana la urma ce ai ales?