Bolojan, judecat pentru trădare națională?!

Omul ăsta nu va fi niciodată președinte, cu părerile astea:

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, spune că numărul de angajați ar putea fi redus în multe instituții ale statului și că economia privată ar putea să-i preia, pentru că în companii e deficit de angajați. El spune, de asemenea, că vârsta pensionarilor „speciali” ar trebui crescută și că această coaliție are suficientă legitimitate să „corecteze aceste acumulări cronice negative”. (sursa)

Ce câine de om să fii să le zici bugetarilor să se ducă la privat? Direct la Haga cu el, fără discuții!!! Crime de război!!! Cum să zici așa ceva?

Practic, a băgat mortul în casă PNLului. Hai, băieți, săriți la cap în coaliție cu măsurile astea amuzante de redus bugetarii și de mărit vârsta de pensionare. Hai că puteți, doar suntem liberali, ce naiba.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

114 comentarii

  1. Le-a dat-o, cu sete și cu forța. Or fi zis ei ceva, au făcut ei ceva…Ca la maimuță!

    Comentariu apreciat.1357
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 83239
    • @geroge: Basme sau nu în momentul în care vei intra în Bihor te vei gîndi că ai ajuns în vest. Restul sînt povești de doi bani, balcanisme ieftine de bodegă.

      Comentariu apreciat.17743
    • Singurul județ în care am văzut deocamdată sa se curețe sistematic buruienile de pe marginea DN. Cu mașinuță similară cu ce au în Ungaria pe autostrada. Poate mai știți, nu va sfiiți.

      Comentariu apreciat.13532
    • @Trl; mai iesi si tu din casa. Masinuta aia probabil umbla prin toata tara fiindca se vede si in Mures, Bistrita, Suceava…

      Comentariu apreciat.6615
    • @Trl buruienile de pe DN sunt curatate de utiaje ale Directiei Regionale de Drumuri si Poduri din subordinea CNAIR, nu intra in atributiile CJ-ului drumurile nationale. Da, mai stiu, nu ma sfiesc, am mai vazut utilaje de genul ala si prin alte judete pe alte sectoare de drum national si nu de putine ori.

      Comentariu apreciat.566
    • Am vazut periodic o masinuța de genul și în județul Botoșani.

      240
    • @Sly: da, in bihor e occident. fix ca în timisoara și cluj:
      plin de de mașini cu manele la maxim, suedezi care au toate clădirile din centru, luate cu japca… sa mai continui?

      Indecis. Tu ce zici?4437
    • @krakatau: te rog, nu mai continua. Peste tot sunt suedeji si cocalari, dar eu n-as compara Oradea cu Craiova

      Comentariu apreciat.5017
    • @Trl, după cum zice și BoogieMan, sunt de la CNAIR, sunt niște Mercedes Unimog luate prin 97-98. Se pot accesoriza pentru mai multe tipuri de activități printre care și tuns iarba, lamă pentru zăpadă/sărelniță, brațe de tăiat crengi. Se folosesc în toată țara.
      Unele județe au mai multe accesorii montate pe ele, în altele s-au stricat între ani.
      Dar fără nicio treabă cu CJ Bihor, sunt din bugetul Ministerului Transporturilor.

      191
    • @kraka: du-te plimbă ursul în altă parte cu așa motiv de bodegă.

      512
    • La un moment dat, am ajuns la o masa cu un nene care a ajuns primar intr-un sat biborean. Il stiam de mai multi ani. Mi-a povestit ca a fost ajutat de Bolojan sa ajunga primar. Problema lui era ca il verifica daca e la munca. Cica apare inopinat la primarii si ii controleaza ce fac, daca totul merge bine, etc.

      Comentariu apreciat.636
    • @punKreas
      punkreas nu a fost pe la Craiova; da-si da cu parerea

      00
  2. PNL-ul merge pe burta pana la urmatoarele alegeri cand spera tot la fel, sa fie la putere cu PSD-ul.

    El poate sa ceara ce vrea, restul de golanime nu poate accepta asa idei, pai cum sa dai afara oamenii de la stat daca doar asa aduna partidele membri si sustinere.

    Cine face politica pentru binele comunitati? Cine doneaza neinteresat, cine participa activ in politica?!

    Comentariu apreciat.815
    • Daca PNL nu este ars rau la alegeri putem sa stingem lumina. Au ajuns sa fie cel putin la fel de jegosi ca ciuma rosie

      Comentariu apreciat.1131
    • Au ajuns? Au fost de la inceput (exceptand poate perioada romantica din anii ‘90), doar nu ne-am dat noi seama.

      PNL actual este doar o banda de oportunisti care au furat numele unui partid istoric. Nu au nici o legatura cu liberalismul, nici macar nu ii intereseaza ce-i aia.

      150
    • Da, PNL va fi ars rău la alegeri și va câștiga PSD, ca de obicei.

      Comentariu apreciat.661
  3. reducerea numărului de bugetari nu prea e o soluție bună – credeți că vor pleca leprele la privat??? 😂😂😂

    Comentariu apreciat.4812
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 25141
    • Chiar nu stie nimeni cum a procedat? Ramane varianta ca a dat cu banul.

      Indecis. Tu ce zici?2233
    • @rio, el s-a dus acolo în calitate de „manager al instituției”, da? Atunci el a analizat, că intră în atribuțiile postului. El și probabil ceva șefi de cabinete etc. Nu ți se pare OK?

      Indecis. Tu ce zici?276
    • Ceva de genul, Ciuby. E prea general totusi. Nu crezi ca ar trebui sa faca publică povestea si reteta exacta, ca sa fie preluata cu modificarile necesare la nivelul tuturor Primariilor si CJ-urilor? Chiar si 10% dintre Primarii si CJ-uri daca preiau, e un inceput bun.

      Indecis. Tu ce zici?925
    • @rio, tu ești angajat la stat, este? Se vede din felul în care pui problema… :))

      Fii atent, nu e vorba de nicio poveste și de nicio rețetă: te duci frumos la fiecare departament în parte, vezi cu ce se ocupă, vezi care e volumul de muncă, cam ce trebuie să știe oamenii care sunt acolo și faci o structură optimă a echipei astfel încât să le permită să-și facă treaba.

      Da, știu, toți facem lucruri speciale, e extrem de complicat să faci ce am zis mai sus etc. Doar că în realitate nu e chiar așa greu. ;)

      Comentariu apreciat.457
    • păi structurile în realitate sunt subdimensionate ca personal, dacă e nevoie de ceva este să mai angajăm bugetari.

      1410
    • @Flat, sunt pă dreaq subdimensionate, fii serios. Ce înțelegi tu prin asta, că ai o organigramă cu un departament de 10 oameni, dar ai doar 6 angajați la acest moment? Fix asta spun, organigrama trebuie revizuită și modificată acolo unde e cazul (și pare că ar fi cazul pentru un 30% modificări fără probleme).

      În plus, mai există diverse soluții la problema expusă de tine: informatizare, automatizare, simplificarea procedurilor etc. Nu totul se rezolvă prin „aruncăm cu oameni în problemă”, uneori mai trebuie să tragem aer în piept și să întoarcem problema aia pe toate părțile ca să găsim soluțiile potrivite.

      96
    • Ciuby or not Ciuby, am vazut la o primarie langa Beclean, au renuntat 100% la consilieri juridici, functionari ai primariei. Ai zice ca au aplicat metoda Bolojan, ca au procedat bine, ca au revizuit organigrama, nu?

      Pai nu prea. Primarul a facut contract de asistenta cu cine crezi? Cu o avocata, care intamplator e fiica-sa. Nu imediat, nu direct, ci intai a dat contractele unor prieteni ai lui fiica-sa, care s-au retras, si a intrat fiica-sa la cascaval. Intrare Bolojan, nimic de zis, dar cu skepsis.

      Indecis. Tu ce zici?1221
    • @rio, argumentul tău este un https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

      Faptul că un primar a decis să facă o schemă, o șustă, o mânărie, asta nu înseamnă că, gata, nu mai facem nimic, că nu se poate domnle.

      Și dacă e să luăm exemplul tău concret: primărie de lângă Beclean? Păi dacă Beclean are 10k locuitori, câți are localitatea aia de lângă? 5k? Teoretic vorbind, mi-e greu să cred că un consilier juridic are ce face full time 22 de zile pe săptămână (și tu ai vorbit la plural, deci erau mai mulți?!?!), că, plm, doar nu consiliază locuitorii localității. :)) Ca decizie probabil a fost una OK, faptul că primarul a făcut ceva nașpa e complet altă discuție.

      236
    • *22 de zile pe lună, am greșit cuvântul :D

      44
    • Ciuby, tu nu prea ai inteles ce inseamna whataboutism. Cand nu intelegi un termen, totusi insisti sa il folosesti, se cheama ca esti analfabet funcional.

      523
    • @rio, consideri că Cherry Picking era mai potrivit?

      67
    • @rio, uite ce zice ChatGPT, probabil baza tehnologiei care o să înlocuiască o bună parte dintre voi, plimbătorii de hârtii de prin instituții: „If the example is used to deflect attention from the issue or to undermine the validity of the argument being made, then it could be considered a form of whataboutism.”

      Când „da, dar uite ce se întâmplă în Primăria Pârțenei din Deal” e folosit ca exemplu pentru a invalida ce zice interlocutorul în ceea ce privește un topic mult mai general, cred că putem considera că e whataboutism.

      Oricum ar fi, până la urmă e complet irelevant că sunt eu analfabet funcțional, rămân doar niște argumente subțiri din partea ta.

      127
    • Chuby, nope. Pe scurt: Cand vorbesti de efecte secundare ale unui medicament, nu este nici whataboutism nici cherrypicking.

      1) medicament: se foloseste pentru tratarea unor boli sau ameliorarea unor simptome

      2) Efecte secundare: efecte nedorite care pot apare la un numar mai mic sau mai mare de pacienti carora le-a fost administrat acel medicament.

      Deci nici whataboutism, nici cherrypicking. Efecte secundare. Ok?

      111
  5. Practic Bolojan continua sa se delimiteze de actuala conducere a PNL-ului prin declaratiile astea. Astia a lui Ciuca si Iohanis nu pot sa il dea afara din partid ca e cel mai bine cotat om din PNL si ar crea un martir.
    Fac cu oricine pariu ca daca Bolojan e dat afara din PNL si isi face un partid, bate la alegeri PNL-ul care ramane, adica bode, ciuca si de iohanis.
    PS: M-am uitat la house of cards, stiu tot.

    Comentariu apreciat.1578
    • destul de aproape analiza, chiar de-o fi inspirata din House of cards

      159
    • Ce fentă frumoasă face PNL-ul prin Bolojan. E chiar tradițională. Vă mai amintiți „deființăm pensiile speciale în 90 de zile”? Sau Iliescu vs. Vadim, sau Viorica vs. Iohanis…

      Comentariu apreciat.422
    • Aww… Nu-i asa ca suna ca PNL e halit, acum, cand e liniste. Presa e amanetata, populatia amortita, opoziția doarme în șoșoni… Pare ca PNL e pe ducă. Sper sa revenim la postarea asta a lui Vali mai pe final de an, cand incep serviciile sa pompeze mesaje, call to actions, arestari, fente. Vom constata brusc ca exista răul cel mai mic. Și resemnare.

      81
    • @Cristian
      poate daca Bolojan devine o problema se va gasi o servieta cu niste materiale compromitatoare, ca asa fac astia de la servicii, au in sertar, la pastrare, materiale despre toti care sunt in politica. Prosti ar fi daca nu ar fi asa. Deci, inainte se alegeri se va leak-ui istoricul din browser a lui Bolojan, be prepared.:)

      93
    • „Fac cu oricine pariu ca daca Bolojan e dat afara din PNL si isi face un partid, bate la alegeri PNL-ul care ramane, adica bode, ciuca si de iohanis.”

      Nu are sanse nici macar sa apuce sa inregistreze partidul pana la alegeri, dar sa mai si castige. Si stie si el asta. Bolojan nu o sa fie dat afara si nici nu o sa plece singur din PNL.

      Ca sa nu mai zic ca visele astea cu „vine omul providential X si reguleaza el rapid toate treburile in tara asta, Tepes-style” sunt doar niste vise. Naive si periculoase, in acelasi timp. Tara asta e stricata mult prea profund ca sa fie simplu de reparat.

      90
  6. la nivel filozofic Bolojan are dreptate. Cum aplica ceea ce spune e cu totul alta poveste. Nu e nici atat de corect nici atat de eficient… e imagine ma rog… intelegem cu totii ca politica e pe baza de marketing.
    Problema lui Bolojan e ca nu are un judet asa de puternic sub mana cum e Boc la cluj dar Boc are influenta in PNL cat are si Bolojan.

    iar adevarata problema e ca Boc e exponentul PDL in PNL si astia sunt adversari declarati ai vechiului PNL. Vechiul PNL uraste visceral ce reprezinta PDL si mai nou Iohannis.

    Nu prea vad eu cum se vor rezolva lucrurile astea in PNL cat timp la centru ajung cretini care nu sunt respectati de nici o tabara. ca bode, ciuca si iohannis au atata respect in PNL cat are ciolacu in PSD. zero barat.

    Parerea mea ca s-a ratat complet cea mai buna perioada politica a Romaniei si cu urmatoarele alegeri probabil Romania se va decupla complet de la Occident si UE (primul pas va fi mental vedem noi si concret cand va fi si cum).

    Comentariu apreciat.648
    • Păi na, e criză, probabil c-or să se răcească niște relații din lipsa de „cheș”.
      Dar nu văd PSD sau PNL fiind chiar atât de apropiați de ruși.
      A da, că PSD nu vor să-i supere direct pe ruși, aia e parte a două, dar nici nu vor să fie în sânul „mamei rusia”.
      Mai degrabă AUR ar merge în direcția asta.

      Sincer, cred că AUR mizează pe ideea că pierd președenția (acolo unde se poate vota fără frontiere) dar câștigă ceva procente la restul alegerilor.
      Pentru că românii rămași în țară, cu vârste între 18 – 45, nu vor călători 1200 km că să pună 3 ștampile (adică aprox 3 x 200km dus-întors).

      72
    • George,
      Exact asta am vrut sa scriu si eu,dar nu eram sigur.

      11
    • chiar nu ma refer la conectarea la rusi. Prima problema majora e deconectarea de la UE si occident. ca daca nu reusesti macar politic sa te armonizezi in UE dupa care economic si social… la un moment dat te vei rupe. vezi UK. doar ca noi nu avem pib-ul UK si suntem vecini cu rusii peste balta neagra, avem razboi la granita, mai avem si noi ale noastre cu moldova … la vest o ungaria amanetata rusilor si o bulgarie la fel controlata de rusi.

      Iar daca esti perceput ca zona tampon pentru vest… asta vei ramane… vezi Ungaria si mai recent Polonia.

      UE cu doua viteze sau doua zone… nu va fi deloc amuzant.

      31
  7. Azi m-am intalnit cu un vecin super fericit! Azi a fost la ultima zi de munca de maine pensie, lentcolonel 49 de coți. A zis ca putea sa mai intinda ciorapul sa se umple mai mult dar ii e târșă ca se taie pensiile si ca poate incepe razboiul asa ca mai bine la umbra.

    Comentariu apreciat.976
    • Pe de o parte nu poti sa nu simpatizezi cu el. 99.99% d-aici ar face la fel. Ar securiza profitul si s-ar retrage.

      Pe de alta parte nu poti sa negi ca e un jeg.

      Tablou de societate romaneasca, 2023

      Comentariu apreciat.1268
    • @GoGu
      Nu înțeleg ce vrei sa spui

      Adică zici ca 99,99 % dintre cei de aici ar ieși la 49 de ani cu pensie speciala, daca ar putea – dar zici si ca cel care chiar a făcut asta, adică cel care chiar a ieșit la 49 de ani la pensie este un jeg.

      Adică vrei sa spui ca 99,99% dintre oameni sunt jeguri, doar ca nu au avut posibilitatea sa își manifeste caracterul ????

      Ca dacă asta ai vrut sa zici mi se pare extrem de nașpa.

      Comentariu apreciat.6912
    • Mirel, faptul ca adevarul doare nu trebuie sa ne descurajeze sa-l afirmam.

      Comentariu apreciat.523
    • De ce e „jeg” ? Ca si-a ales un job/cariera cu beneficii conform legilor romanesti ?

      Asa putem numi IT-istii jeguri, datorita castigurilor, doar pentru ca sunt mari si suntem noi invidiosi.

      Daca cineva e jeg, e acela care a creat legile care permit pensionarea la 50 de ani, sau cumularea functiei cu salariul, sau non-contributivitatea.

      Comentariu apreciat.334
    • Din punctul meu de vedere este un oportunist pentru ca a intrat in armata.
      Iar cretinitatea ca toti ar fi facut la fel e doar cretinitate.
      Eu nu aveam cum sa ajung in situatia vecinului tau pentru ca nu as fi intrat niciodata in APV.Simplu.

      611
    • > poate incepe razboiul asa ca mai bine la umbra.

      Nu stiu ce umbra isi imagineaza, militarii de cariera sunt in rezerva pana pe la 60 de ani, in caz de razboi, a doua zi e la unitate.

      Comentariu apreciat.290
  8. Il incalzesc pt presedentie ? Cine a platit articolul ?

    Indecis. Tu ce zici?2040
  9. Vali, el a declarat așa ceva să nu fie pus la înaintare.
    Gândește-te și la varianta asta.

    În modul ăsta, nu-l va accepta nimeni (nici din PNL, nici din PSD, nici din UDMR) pentru „centru”, iar el poate continua liniștit imaginea electorală în UAT-ul de casă („Eu am vrut, dar, nu m-au vrut ei”).

    Poate nu te-ai prins, poate nu vrei să accepți sau poate știai, dar, mai știi că genul ăsta de articol ajută blogul; așa că (re)confirm eu în cazul în care nimeni nu pricepe: omul nu vrea, îi e bine acolo unde e. Punct.
    Încearcă persistent să fie neplăcut ca lumea să-l lase în pace. Îi e mai bine cu atenția pe care NATO îi acordă.

    Indecis. Tu ce zici?2020
    • Dar in acelasi timp si spala putin imaginea PNL. Nu candideaza ca sa nu se piarda voturile celor cu musca pe caciula iar nehotaratii si dezamagitii primesc o gura de aer, o speranta ca tot PNL e mai bun decat PSD & Co si baga inca o fisa.

      Comentariu apreciat.361
    • „Dar in acelasi timp si spala putin imaginea PNL.”

      Si pare ca merge. Comentariul de azi a cuiva din Sibiu care chiar nu pare postac liberal: „Bolojan nu vrea să candideze deocamdată, la Sibiu Bibu de la PNL o să ia primăria, Ștefănuță nu contează. Eu merg pe ideea reformării PNL, oameni ca Bolojan sunt în stare s-o facă, să ridice standardele din interior, e deja un curent acolo (și Bibu e din cercul lui Bolojan).”

      P.S. Eu nici nu stiu cine dracu’ e Bibu asta…

      10
  10. Dacă ne gândim la credite în general și credite imobiliare în special, bugetarii pot fi considerați mai stabili din punct de vedere financiar și mai puțin riscant decât angajații din sectorul privat. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că salariile bugetarilor sunt în general mai stabile și mai sigure decât cele ale angajaților din sectorul privat. Și sunt multe situații în care bugetarii au salarii mai mari decât cei din privat. Deci cine pierde dacă se reduce nr bugetarilor? #followthemoney

    Indecis. Tu ce zici?3238
    • Comentariu bun.

      Indecis. Tu ce zici?1319
    • NOU
      #57

      Ce salarii ? in cel mai bun caz isi fac credit ca sa nu dea de gandit unora cum dreq au strans 100k cash in conditiile in care au lucrat la stat toata viata.

      Comentariu apreciat.327
    • pai hai sa ne angajam toti la stat. si desfiintam si toate bancile, ramane una singura, da’ nu da credite. iar casele,le construieste tot statul si ni le da pe gratis.

      ba, parca a a mai fost candva asa. doarc a nu imi amintesc prea bine cum s-a terminat.

      Indecis. Tu ce zici?237
    • De ce, aveai piciorul rupt?

      83
    • @Ciprian: cu o diferenta, bugetarii nu prea fac credite pentru ca nu au nevoie. Intr-o piata imobiliara care s-a scumpit mult si cu dobanzi mari, cum de nu a picat de tot?
      Cine mai cumpara acum?

      56
    • Ciprian tu esti ori Caciu ori Iohanis. Aia au salarii stabile pentru ca avem o tara de rahat si cand scad incasarile la buget in loc sa taie locurile de munca de la buget ei taie banii de investitii si mai baga niste taxe in plus. Taxe pe care trebuie sa le plateasca tot aia de muncesc in economia reala, adica aia de fac masini si le vand afara sau presteaza servicii de IT si le vand tot afara.

      104
    • Cipriane,esti cel putin intirziat mintal.Cumva lucrezi la stat?

      23
    • ChatGPT ? :)

      11
  11. pnl sau psd aceasi ciuma rosie

    235
  12. NOU
    #66

    O fi bazat Bolojan, dar e bazat la el in parohie. E lasat sa latre precum cainele la luna, cine crede ca se va intampla ce zice el, probabil il crede si pe Rares Bogdan :)
    In Bucale il mananca lupii.

    Chiar daca e schimbata actuala conducere, cine sa vina in locul lor ? Boc ? Blaga ? :))))))
    Poate vrea cineva sa vada cum se construia si inca se construiesc 15 etaje in centrul orasului la Cluj „pe raspunderea primarului” https://www.facebook.com/media9ro/videos/226381673215402/

    Indecis. Tu ce zici?277
  13. Am pus într-un tabel lista funcționarilor CJ Bihor din 2019 => 2022.
    2019 = 132 buc
    2020 = 132 buc
    2021 = 85 buc
    2022 = 83 buc

    A) La funcționari nu e o reducere de 50%. E de -37%. O fi fost -50% cu tot cu personalul contractual. Poate.

    B) Scobesc prin execuțiile bugetare. CJ Bihor.
    Cheltuieli personal 2020 = 16.9 mil lei
    Cheltuieli personal 2022 = 10.9 mil lei

    C) Iau primul nume, alfabetic, care era în 2019 și nu mai e în 2022: Boroș Beata. Caut. Da, nu mai e la CJ Bihor. E la Primăria Municipiului Oradea.

    My 2 rublișoare: O fi Bolojan mișto dar Jana nu e moartă. Jana se transferă.

    Comentariu apreciat.7118
    • NOU
      #68

      eu n-am gasit informatiile astea, poti sa dai un link ?

      42
    • Aici declaratiile de avere; vezi la aparat propriu, e structurat pe ani = https://www.cjbihor.ro/informatii-publice/declaratii-de-avere-si-interes/

      Executiile bugetare le iei de pe transparenta bugetara. Cauti cu „judetul bihor”, nu cj bihor, cui 4244997 https://mfinante.gov.ro/transparenta-bugetara

      dna Borsos B, cauti pe http://declaratii.integritate.eu/. Si poti sa faci la fel cu toate numele care sunt pe lista cj din 2020 si nu mai sunt in 2022

      Comentariu apreciat.450
    • asta e tare,am redus da am si transferat!

      Comentariu apreciat.351
    • Propun sa fie obligati sa presteze un an la privat, un fel de armata a functionarului public.

      163
    • Eu unul la mine in firma nu as angaja un bugetar. Cine stie, cunoaste!

      30
    • M-am sumețit și i-am filtrat eu însumi: între 2020 și 2022 au plecat 68 de funcționari din 132. Au venit 18.

      Din cei 68 care au plecat, 26 au plecat tot la stat. Primării, Direcția Agricolă, Statistică, Protecția Mediului, de-astea.

      Asta nu înseamnă că ceilalți 68-26 = 42 au plecat la privat. Poate au plecat tot la stat, dar ca personal contractual. Nu mai depun declarații de integritate. Sau în alt județ.

      Bolojan, ca președinte CJ, clar, este peste nivelul din România. În alte țări o fi în medie dar aici iese în evidență. Bolojan, ca președinte PNL Bihor … nu i-a convins și pe ceilalți să facă ca el.

      Mă rog, așa iese el în evidență mai bine.

      Comentariu apreciat.260
    • Asta nu înseamnă neapărat că cei care au plecat din CJ au fost, de fapt, transferați în alte instituții.

      E posibil ca PCR să fi făcut minuni în cazul lor.

      94
    • @Mихаи: trebuie vazut si contextul. Ca daca un functionar a plecat de la Bolojan si s-a dus in alta administratie pe un post existent (unde titularul s-a pensionat sau a plecat), tot inseamna – 1 bugetar. Dar daca functionarul a plecat pe un psot nou infiintat, atunci da, nu e diferenta.

      112
    • @ punkreas

      Organigramele sunt relativ fixe de foarte mult timp pentru că sunt legate de numărul locuitorilor cu domiciliul din UAT. Ce se întâmplă mai frecvent e reorganizarea direcțiilor și a serviciilor, nu mărirea sau micșorarea numărului total de posturi.

      Important e și numărul de posturi ocupate și cele libere, ținute în organigramă ca rezervă pentru cine știe ce situații – uite, îți angajez nevasta la primăria mea și tu îmi angajezi soacra la primăria ta sau vine șeful județean de partid și cere primarilor angajarea a 10 inși în primării, la bibliotecă, etc – se găsesc locuri.

      Dar ce contează nu e nici măcar numărul de posturi din organigramă ci cheltuielile de personal. Câți bani se duc pe salarii. Sunt chestii care bat la ochi: UAT-uri identice ca organigramă, ca număr de posturI, ca număr de salariați, unii au cheltuieli mai mari decât ceialți, deși salariile sunt calculate la fel la nivel national – pentru că într-o comună angajații sunt mai bătrâni – și au sporuri de vechime mai mari iar în alta sunt mai tineri și sporurile de vechime sunt mai mici, de exemplu. Sau studiile – vine unul cu doctorat în locul cuiva doar cu licență, bang, mai mulți bani. Și nici nu trebuie să vină – cred că cel puțin 1/3 din studenții de la anumite facultăți sunt salariați la stat care-și mai trag o diplomă pentru un spor.

      Cei plecați din CJ Bihor nu s-au dus doar în primării ci și în deconcentrate, unde e la fel – Direcția Agricolă, Statistica județeană, Agenția Județeană pentru protecția Mediului, etc.

      Și, din ce am văzut în declarațiile de integritate, am un singur caz care a avut traseul CJ Bihor => Șomaj => primăria Sânmartin. Toți ceilalți au traseul direct CJ Bihor => Primăria X, Direcția Agricolă, ect.

      Mai mult, în declarațiile de avere se vede și venitul și funcția soțului / soției – mulți sunt la rândul lor salariați cu funcție, unii chiar mare, pe la prefectură, pe la primărie, pe la școala de fete.

      Zilele astea îi verific și pe cei 18 aduși, să văd de unde i-a găsit Bolojan.

      60
    • Când Băse prin Boc a tăiat pensiile speciale, a tăiat salariile bugetarior(nu și pensiile normale!,… mare atenție!), sporurile de doctorat, a redus din personal(puțin, sub 5%), etc, l-au suspendat. Azi, după vreo 13 ani, am ajuns tot acolo. Culmea e că atunci, în 2010, am întâlnit și români antreprenori, care criticau măsurile. Normal, îi scăzuseră vânzările pe care i le făceau bugetarii. Statul, spuneau ei, trebuia să găsească soluții(a se citi împrumuta). Dar nimeni nu a vrut să recunoască apoi creșterea sănătoasă din cei 2-3 ani, care a permis apoi lui Ponta să dubleze/tripleze veniturile, pensiile. DA, Băse o fi fost, poate pentru unii, o jigodie, a greșit pe alocuri(a crezut poate prea mult în unii oameni ai justiției, serviciilor și femeilor cu nume helene) dar pe politică externă, economie(și învățământ, zic eu), a nimerit-o. Nenorocirea atunci, dar azi cu mult peste, e că oamenii au credite, creditele s-au scumpit, gradul de îndatorare individual a sărit demult peste 50%. O reducere a salariaților cu 20%, înseamnă falimentul a 2-300.000 familii(procentul din nr bugetarilor). O reducere a salariilor cu 20%, înseamnă că din cele 2-300.000 credite imobiliare(bine, nu toți sunt bugetari, deci nr e undeva la 1-200.000), un procent(nu se știe cât), nu vor mai putea susține plățile. E evident că decizia lui Băse de atunci a fost cea bună.

      20
  14. Poate dacă companiile alea private nu își băteau joc de angajați, aveau acum coadă de bugetari care vor să muncească la ei…

    De asemenea, dacă acele companii private dădeau salarii competitive nu mai aveam atâția români plecați.

    Eh, nu mă băgați în seamă, am idei de om nebun în timp ce aștept nepalezul să îmi aducă cafeaua prin Glovo

    Comentariu apreciat.5213
    • Vezi ca ti-am răspuns eu cumva, mai jos…nu au cum sa dea privații banii care au ajuns sa se dea unora la stat, decât dacă ești specialist foarte bun….plm, 100 000 dolari pe an, e bine oriunde in lumea asta…

      127
    • E greu si pentru privat. Din salariul ala minim trebuie sa dea 47% la stat. Apoi isi plateste rata la X6. Cu banii care ii mai raman, se duce si el ca omu in Poiana/Mamaia in weekend, si se simte umilit cand vede in jur numai masini mai scumpe ca a lui, toate luate din salarii de bugetari. Asa ca se intoarce acasa motivat si mai angajează 2 nepalezi.
      Dar lupta e inegala, nepalezii sunt atent numarati de bugetari, salariul minim creste tot cat vor bugetarii, impozitul pe dividende creste cu cat au zis alti bugetari.
      Chiar, Bolojan o avea nepalezi la CJ?

      147
    • @Sorin: sa stii ca privat nu inseamna numai horeca. Tu ai dat un exemplu clar din Horeca

      53
    • @car, nu mă refeream la salarii competitive, ci la salarii care îți permit să supraviețuiești.

      Acum nu înțeleg eu foarte multă economie, dar când vinzi un produs sau un serviciu la fel de scump ca firmele din afară, cum pușca mea nu îți permiți să dai măcar jumătate dintre salariile alea

      92
  15. Am mai spus și pus chiar și dovadă, pe aici : am vecini o familie, pe la 30 ani, membri pnl ; ea e ceva ‘specialist’ la ministerul fondurilor europene, 2000 euro net salariu; el, in ministerul afacerilor externe, e functionar la departamentul economic/logistic/whatever intr-o ambasada a RO intr-o țară de mana a treia ; indemnizatie anuală de peste 100 000 dolari americani….unde ar fi primit ei banii astia la privat, în non-IT ? Acum, ganditi-va cati mai sunt ca ăștia, și o sa va dati seama de ce nu o sa ne facem bine; plătiți cuminți taxele și impozitele, că statul român are nevoie de bani…

    Comentariu apreciat.516
    • 100k nu faci nici in IT din salariu, doar daca esti CEO/CTO.

      222
    • Eu nu reusesesc sa inteleg pe ce lume traiti.
      !00k net pe contract de munca fac maxim 2 la suta din lucratorii din IT.
      In Romania pina in 50 de oameni.

      221
    • 2000 euro net mi se pare un minim de bun simt, sau daca lucrezi la stat ar trebui sa fii pedepsit cumva ?

      Problema e tocmai la privat, ca patronache da salarii de cacat dar are pretentii.

      Cat despre demnitari, la fel, indemnizatii croite dupa pozitie.

      Tipic romaneste, sa fie rau la toti, daca mi-e rau mie.

      621
    • Domnu Netoiu,
      Sinteti antreprenor si la firma dumneavoastra pleaca salariile de la 2000 de euro net?

      155
    • Probabil e bugetar și crede că i se cuvine…Gigi netoiu, și in corporațiile de pe la noi, sunt destul de puțini cei care au net 2000 euro pe luna sau peste…dar sigur bugetarii merita banii ăștia, în tara în care salariu mediu net nu este nici la jumătate…nu înțeleg nu de nu veniți în privat, ca e criza de personal…ah,wait, în privat e futere și nici nu prea se pot face combinații, sa mai iasă ceva pe lângă salar …

      114
    • Salariul e suficient atunci cand iti satisfaci cheltuielile cu el, vezi cat e cosul minim pe economie si care sunt preturile in ziua de azi.

      „De ce nu vin bugetarii la privat ?” – ca nu sunt dobitoci sa sclavageasca pe salarii de cacat si sa asculte teorii de 2 bani.

      619
    • Ar fi bine sa fii troll…

      35
    • Nu sunt troll, doar inteleg psihologia umana mai bine ca tine, chiar daca efectele nu iti plac.

      Omul in general e interesat strict sa faca bani in felul cel mai putin angajant/stresant pentru el.

      Daca la stat o poate face, inclusiv folosind traficul de influenta, pile, relatii, etc. – acolo se va duce.

      Ce pretinzi tu e sa ii fie dificil, pentru ca dificil iti e si tie. Hei, dar tu esti cinstit, iar el nu e. Poate.

      Ghinion, cum ar zice prostalaul sef.

      412
    • Mane, discuția nu e despre sa moara bugetarii de foame…este că anumiți bugetari praduiesc la greu…

      43
    • Foarte urat din partea lor, dar solutia nu e sa ii bagi pe toti la gramada sau sa le tai salariile fara discriminare.

      Bugetarii sunt hoti dar platiti decent.

      Privatii sunt cinstiti dar platiti prost.

      Nici nu stiu care din afirmatii denota mai multa disonanta logica.

      84
    • bugetarii hoti sunt platiti mult peste media bugetarilor.

      10
  16. Mari realizari la Bihor, sa fii la granita cu Vestul si sa fii pe locul 11 ca contributie PIB , e mare lucru domle. Bine ca sunt taiata buruienile de pe strada

    Indecis. Tu ce zici?2643
    • Mare lucru să stai lîngă ditamai capitala și după 30 de ani ești în același rahat.

      Comentariu apreciat.4411
  17. Dimineață. Toate pânzele sus! (v-am stricat și această amintire din copilărie)
    Vârsta pensionarilor speciali să fie crescută.
    65 de ani, ieși înainte cu pensie parțială, ca restul oamenilor.
    Vai, dar ce să facă oamenii ăștia la 50 de ani, că sunt uzați fizic și mental.
    Voi n-ați intrat în instituții?!
    Judecătorii. să pună să lege dosare, să le numeroteze, să nu le mai piardă, să scrie motivații, nu ieși la pensie până nu ai închis dosarul. Procurori, polițiști. Că tot sunați la doi ani după ce moare omul că nu ați luat o declarație. Scrieți tastă cu tastă până totul e în format digital.
    Pompierii. Cei noi care vin din urmă au habar să nu se ardă la degete cu un chibrit? Logistica e pusă la punct?
    Armată…dacă s-ar pune toată armata să își facă ordine în propria ogradă și mai devreme de 2050 nu-i văd în stare. Imaginați-vă că Ciucă era șeful statului major, general în Irak pe training și logistică.
    Voi n-ați intrat în instituții?!
    Sunt cumva niște fuste scurte care se ocupă de ordine și nu pot să-și rupă unghișoarele?

    Nu putem să facem nimic. nu avem decât 70% în parlament, am cumpărat toată presa și serviciile au grijă să nu iasă nimeni în front.
    Și noi dezbatem în continuare care e mai curvă PSD sau PNL?
    Dacă mâine se trezește Klaus cu fața la cearceaf și vrea să schimbe numele țării în Republica Bananieră România până în seara de Paști o să fie scris în Constituție.

    PNL e mort, hai să nu întoarcem mortul de la groapă. Nu ne-am învățat minte?

    Comentariu apreciat.338
  18. PNL-ul cu ideile lui Bolojan e un partid pe care l-as vota. Dar asa cum e acum, in nici un caz. USR s-a dus pe pluta, PSD nu votez decat daca e contra AUR…. si atunci eu votez pe cine mai exact?

    Indecis. Tu ce zici?1024
    • asta e cea mai buna intrebare, pe care constant o pun si eu in discutiile politice cu prieteni.
      am ramas fara optiuni.
      si asta e dovada clara ca sistemul asta nu functioneaza.

      nu am solutii, dar vad o mare problema la sistemul democratic actual…

      812
    • Multi aur-isti pe aici de mi-am luat asa dislike

      39
    • Eh, poate ti-ai luat dislike pentru ca ai aplicat retorica ca nu ai cu cine sa votezi. USR de ce s-a dus pe pluta, pentru ca a facut accident Barna pe trotineta? Cu toate relele lor alea puerile, raman cei mai frecventabili. Hai sa nu ne mai cacam pe noi, suntem exact precum profesorii care au copii in scoala unde predau si cu care sunt mai exigenti si care au mai multe pretentii decat de la ceilalti copii :)

      Indecis. Tu ce zici?2011
    • Eu votez cu cine imi ofera ce am nevoie.

      Unii au nevoie de salarii mai mari, altii de pensii mai mari, unii au nevoie de mesaje anti-sistem, altii de autostrazi si spitale.

      Toti suntem diferiti, la fel si nevoile noastre, astfel ca si mesajele partidelor sunt croite in functie de adresanti.

      In mare, se merge pe principiul piramidei nevoilor, cu PSD adresandu-se celor de pe treapta de jos, PNL urmatoarea, USR urmatoarea si tot asa.

      Asa sunt si procentajele votantilor, cei saraci vor fi tot timpul si cei mai multi, ca asa e omul.

      AUR e ceva mai abstract, ei nu adreseaza nevoi ci frustrari nationaliste. In functie de cati ii voteaza, ne dam seama cati romani sunt patrioti, chiar daca mai putin educati.

      In fond, in razboaie au fost tot timpul carne de tun tocmai taranii, nu intelectualii.

      157
  19. Vrea sa transforme bugetarii in sclavi ?

    92
  20. singura asteptare pe care o am dupa alegeri este unde va fi Iohanis , cat de sus sau cat de jos . alegerile parlamentare nu vor aduce surprize coalitia PNL PDL va avea o majoritate( geniala a fost miscarea lui Iohanis sa aduca PSD la guvernare pentru ca socialistii venisera si in Germania ).proiectele AUR si USR fin controlate sunt fie pentru sperietura fie pentru reglat fin procentele si libertatea , initiativa majoritatii . Fie ca in Ardeal sunt mai multi bani( la Cluj sigur sunt mai multi) fie ca administratiile locale cheltuie mai judicios dar este o diferenta clara intre orasele din Muntenia si o parte din cele din Moldova si cele din Ardeal . si o data ce lucrurile incep sa se miste locuitorii incep sa aibe exigente , impun niste standarde si aleg oameni din ce in ce mai buni .drobeta targu jiu craiova pitesti targoviste ploiesti buzau slobozia giurgiu calarasi focsani bacau orase mari esuate , incremenite care se zbat , cu toate fondurile deturnate total catre afacerile baronilor locali , nimic nu se vede nimic nu trece catre binele public .societatea civila nu exista , intelectualii mai vizibili au fost linsati de antene . un Havel care nu exista aici ar fi mediat poate cel mai bine intre politic , militarii din toate structurile, societatea civila..

    59
  21. Eu n-am încredere în chestia asta cu datul afară din bugetari pentru că am experimentat chestia asta in 2011. Vă spun cum s-a făcut atunci în instituția de forță unde lucram. Ăia care erau cu dosare penale pe luare de mită au fost „puși deoparte”, erau destui, puși la dispoziție. Doar dacă erau ei scoși din sistem se regla numeric personalul. Dar nu. Au mai fost scutiți de examen cei intrați brusc în concedii îngrijire copii sau în concedii medicale diverse. Restul fraierilor au dat examen, unde unii (vă puteți imagina cine) au avut subiectele sau info despre ele. Apoi câțiva au ieșit din sistem. Parte dintre ei s-au întors când s-au ivit locuri. Apoi au apărut miraculos prin alunecare cei de la eșalonul superior care n-au dat examen de dat afară ci de coborât o treaptă, treaptă pe care au urcat-o la loc în maxim doi ani. In consecință au dispărut din sistem doar cei care efectiv lucrau iar leprele au rămas absolut toate.
    Și da, pe mine nu mă afectează direct chestia asta, doar vreau să spun că ura pe bugetari pe care unii o simt in general se întoarce împotriva celui ce o simte.. că am tot observat-o. Bugetar e și femeia de serviciu de la primărie care abia primește două mii de lei și care va fi prima dată afară. Sigur va merge la privat. Sau va ajunge să întindă mâna la ușa bisericii mai degrabă. Eu zic că a doua, mai avea vreo doi ani până la pensie, nu contează.

    Comentariu apreciat.313
    • O administratie plina de lichele si de oameni nepriceputi o sa se vada si o sa apara probleme. Stai tu linistit ca sefii stiu ca au nevoie si de oameni capabili. Mie mi-ar placea sa dispara toti oamenii capabili de la stat pentru ca ar face implozie.
      Credeti ca e diferenta intre WeWork/Theranos si situatia aceasta?

      511
    • Păi se vede din avion. De ce crezi tu că sunt atât de „eficiente” administrațiile astea?
      Și nu, nu se vor păstra oamenii buni care lucrează, că nu-i pasă nimănui. Suntem în țara lui „merge și așa”.
      Pe cine crezi că va da afară șeful, pe nevastă-sa sau pe unul amărât care muncește și câștigă o pâine cinstit?

      251
  22. Adevărul este că guvernul și legislativul sunt super stabile au o majoritate covârșitoare. Opoziția nu există.
    Presa e prietenoasă, cel puțin.
    Populația e amorțită, în lipsa implicării serviciilor.
    Președintele e NPC.

    Nu au nicio scuză pentru care să nu treacă orice măsură dificilă sau nepopulară. Sky would be the limit.

    75
    • Si PSD-ul lui Nastase parea vesnic in primavara lui 2003, cand se gandeau sa faca anticipate. Avea supermajoritate in parlament si presa era aproape toata cu ei. Opozitia nu exista. Sondajele din 2003 dadeau PSD+PRM la 65%, opozitia (doua partide) se chinuia sa ajunga impreuna la 22-24%. Nastase+Vadim aveau cumulat tot cam 65% in sondaje (bazin electoral comun), candidatul opozitiei, Stolojan, avea 17%. Mai aveau curaj sa faca opozitie cateva ziare ciudate, de le numarai pe degetele de la o mana (evz, catavencu, gazeta sporturilor). Si tot au pierdut.

      Stiu, ca am fost acolo.

      50
    • Populația e amorțită, în lipsa implicării serviciilor.

      „Lipsa”?!?
      :-))

      31
  23. eroroarea majora a pnt-cd a fost ca a reintrodus pnl in parlament. prin aceasta prostie, pnl a redevenit partid parlamentar in 1996, iar pnt-cd a iesit definitiv din parlament in 2000.

    11
  24. sigur!!!

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)