Asta cu bolnavii cronici e furtuna perfectă…

Ia fiți atenți aici

Statul român nu știe și nici nu a știut vreodată cu exactitate câți bolnavi cronici are. Autoritățile nu au avut niciodată interes să facă aceste registre naționale pentru pacienții cronici, acuză reprezentanții asociațiilor de pacienți consultați de HotNews.ro.

Bun. Excelent. Furtuna perfectă: hai să facem acum registrul ăsta. Repede, în 3 luni. Fac eu acum schița bazei de date: CNP, nume, județ, oraș, boală, de când e în evidență, ce bani ea, la ce casă e în evidențe, ce medic l-a văzut. Simplu.

Vlad Voiculescu ar putea face asta. Vorba aia, partidul tânăr, plin de oameni cu inițiativă, ar merge ca uns proiectul ăsta pentru ei.

Dar aici apar niște probleme (ocazie cu care vă explic și de ce nu se va face). Da, s-ar vedea cine e fictiv și s-ar descoperi niște oameni care au încasat niște bani aiurea, niște alți oameni care au facilitat aceste încasări si așa mai departe.

Dar asta nu e tot. Știu, trebuie să te gândești că îți vei face niște dușmani în sistemul de sănătate și niște jeguri care iau bani ilegal nu vor mai vota cu tine. Dar nu doar ei. Nu doar ei. Făcând registrul ăla dai de lucru și la polițiști, și știm cu toții cât de mult le place ăstora să scrie sau să investigheze, și la procurori și la judecători, alții dornici de muncă. Plus bugetarii care trebuie să introducă datele astea în calculator.

Așa că o să se îngroape totul frumos. Nu s-a putut, nu erau condiții, nu s-a făcut studiul la timp.

 

ambulanta

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. pentru un asa proiect ar trebui in studiu de fezabilitate in prealabil

    00
    • Nu sari etape! Mai intai trebuie sa se intruneasca liderii partidelor de guvernamant, impreuna cu ministrii si cu +1 (nevasta, amanta, etc) sa dezbata oportunitatea unor discutii ulterioare care sa decida daca nu cumva mai sunt alti pasi inaintea studiului de fezabilitate. Data fiind epidemia actuala de covid si tinand cont de directia vantului, intalnirea nu se poate desfasura la Mamaia pentru ca tocmai a fost in carantina Constanta si daca aduce vantul un picior de virus riscam sa ramanem fara cei mai buni dintre noi. Asa ca totul se va desfasura la vara, intr-o insula izolata din Pacific, ocazie cu care alesii vor avea posibilitatea sa studieze sistemul One and Only.

      00
    • Și întrunirea se face iarna la munte, mai durează și 7 zile.

      00
  2. propun sa se creeze un comitet care sa se ocupe cu evidenta acestor bolnavi. termenul limita pentru aducerea la zi ar putea fi 2029-2030, iar salariile sa inceapa de la un 20 de mii curat + sporuri.

    00
  3. Medicii de familie trimit informații despre cronici prin sistemul ăla electronic către cnas de cel puțin 10 ani
    Sunt și încurajați financiar sa o facă , daca găsești pe careva cu diabet de exemplu iei niste bani in plus in luna aia

    Mai probabil informațiile nu sunt centralizate corespunzător , dar datele sigur există

    00
    • Cu siguranță există însă probabil centralizarea e la pământ, o cunoștință a fost validată de platforma de programare pentru vaccin (are sub 65) însă eu nu…

      00
    • @mrdcl: si daca bolnavul respectiv nu s-a tratat la medicul de familie? Ca tocmai de aici au aparut o gramada de probleme: daca nu luase nimic compensat ca bolnav cronic si se tratase doar in privat, nu exista in baza de dat pentru vaccinare….

      00
    • @BipBip: indiferent dacă te tratezi în public sau privat, dacă iti este emisă o prescriptie electronica (via SIPE) sau ai beneficiat de un serviciu medical decontabil de către CNAS, datele sunt în SIUI-CEAS-SIPE-DES.

      DES (dosarul electronic de sănătate) – în teorie locul unde ai informațiile individuale despre starea de sănătate a fiecărui asigurat
      SIUI (sistemul informatic unic integrat) – în teorie locul unde ai toate tranzacțiile din sistem
      SIPE (sistemul integrat de prescriptie electronica) – sistemul în care medicul emite Rețete compensate / gratuite, farmacia le eliberează iar atât medicul cât și farmacia solicita decontări de la CNAS (medicul pentru serviciile prestate, farmacia pentru medicamentele eliberate).
      CEAS (Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate) – autentificare pacient

      00
    • ma indoiesc ca exista si date despre cronicii care se trateaza in spitale si clinici private, poate doar daca se duc ei la medicul de familie cu vreo hartie de la medicul specialist.

      00
    • La asta ma gandeam si eu. Pai toate bolile au coduri si cacaturi fara de care medicii nu fac nimic.

      Daca nu stim centraliza datele alea ce deja le avem introduse intr-un sistem unitar atunci e pur si simplu rea vointa.

      00
  4. Mă, Narcis Copcă, pretenul lui Voiculescu, mai e manager la Sf. Maria?

    00
  5. Ha, baza de date există, încai și în format digital, de vreo 10 ani. Besedeul știe. Nu mai trebuie să bage nimeni, cu deștu, CNP și alte cele. Cînd ți se eliberează o rețetă (pe baza CNP) deja sistemul ”știe” de unde (medicul specialist baga tokenul cu parola personală), tratamentul specific, boala, etc. Mai sînt doar cîțiva, numărăm pe dește (iar) cu bani mulți, care s-au tratat în privat dar medicamentele sînt (erau, pîna la apariția genericelor) scumpe , cel putin ptr HVB, adică 17.500 lei lunar (baraclude).

    00
  6. Când s-a introdus cardul la nivel național, în 2015 asa se zicea. Mai era și dosarul electronic de sănătate. În practica de zi cu zi cardul ala mai mult încurcă.
    Cât despre pacienții cronici oare cati au ieșit în mod natural din sistem în luna noiembrie 2020 (aia cu mortalitate maxima)?

    00
    • Cardul ala a apărut din cauza medicilor fomisti care nu aveau limita în a declara în fals consultații.
      Acum vreo 17 ani îl ajutam pe unu, pe timpul ala la sfârșitul unei luni medicul mergea la CNAS și-și preda pe o dischetă activitatea. Pacienti+consultatii+domicilii. În funcție de astea era plătit. Asta cu care lucram declara realul și avea 3000 lei/luna. Pentru același nr de pacienți alții declarau consultații de ajungeau la12000 lei. Mi-a zis și ca îl luau ceilalți medici la rost ca le strica piața.
      Dar sunt de acord ca funcționarea cardului e deficitara și îngreunează activitatea.

      00
    • @taipan
      Medicii care raportau consultații în fals înainte au găsit metode de a le raporta și cu cardul. Nici nu știi ce ingenioși sunt.
      S-au economisit vreo câteva milioane pe luna la început, apoi risipă a revenit la cotele de dinainte de 2015.

      00
  7. Corect, toate informațiile despre consultații și pacienți sunt predate de medicii de familie la Casele de Sănătate Județene. Pe baza acestora își iau salariile.
    Plus o grămadă de situații trimise la DSP.
    Dacă nu se vrea e doar de la nivel central, ei au toate datele.

    00
    • Un mic comentariu. Pe baza acelor raportari medicii de familie isi incaseaza bugetul nu salariul. Medicii de familie nu au salariu, lucreaza in regim de PFA (CMI). Din bugetul ala isi platesc chirie, utilitati, angajati, materiale pentru functionarea cabinetului, laptop, combustibil etc.Iar la final taxe si impozit.

      Asa ca vad tot felul de articole scrise de priceputi care spun ca medicii de familie baga in buzunar zeci de mii de lai lunar.

      00
    • Da, e venitul pe CMI.

      00
  8. Bolnav cronic e și dacă este găsit la controlul medical periodic cu hipertensiune arterială și e băgat abuziv pe medicamente că avea medicul o afacere cu compania farmaceutică X. Bolnavă cronică, conform definiției, este jumătate din populația României care nu se încadrează în parametrii de glicemie, colesterol, tensiune, etc. Asta nu înseamnă că oamenii ăștia iau bani de la stat, ci mai degrabă că înfulecă medicamente cu pumnul pe banii lor. Ei sunt in evidență pe la medicii lor de familie, nu e mare șmecherie să faci o bază de date cu ei, deși ar trebui să existe această bază de date de când cu cardul national de sănătate. Care nu e degeaba. Oh, wait…

    00
    • Erm… Hipertensiunea arterială chiar e o boală. Și dislipidemia. Și diabetul. Chiar daca nu doare „glicemia in afara parametrilor”. Am înțeles conspirația ocultei mondiale cu virusul, nu îmi e clar dacă abuzul pe care îl fac doctorii de a considera bolnavi niste hipertensivi sau diabetici perfect sănătoși și de a nu aștepta să facă un avc sau infarct sau gangrenă înainte de a-i îi trata e doar din lăcomia lor și a big pharma sau sunt și niște chip-uri implicate.

      00
  9. Statul stie cu exactitate cati bolnavi cronici are cel putin ii stie pe aceea carora le acorda retete compensate si gratuite. Nu ii stie pe cei ptr care nu exista un registru national deoarece politrucii nu au vazut de acord ca aia e o boala cronica si nu ii stie pe cei care se trateaza in privat si nu au nevoie de gratuitati de la stat.
    Nu tot ce se scrie in HN e si adevarat

    00
  10. „Jegurile care luau bani ilegal” oricum nu voteaza cu USR, deci nicio pierdere aici. Iar cand agiti apele si scoti sobololanii la lumina, poate chiar reusesti sa faci si putin profit politic.

    00
  11. Chestia aia trîmbițată cu registrul național-card de sănătate pe care au cheltuit niște zeci de milioane ce date conține?

    00
  12. NOU
    #31

    Bun, ideea ta e foarte buna si asa ar trebui sa se faca intr-o tara normala si civilizata. Dar eu care am doar 1 plaman si jumatate din cauza unor doctorii incompetenti nu sunt trecut la boala cronica. Autoritatile din Romania au sugerat ca ma voi regenera cumva si ca nu este cronic ceea ce am, cele din SUA mi-au spus ca este iremediabil si ca nu se poate asa ceva + ca mi-au dat un concentrator de oxigen GRATUIT si ma cheama la 3 luni la control.
    Am sunat sa ma programez si a fost super tare: Aveti peste 65 de ani? NU. Am 33. Prioritate au doar cei peste 65 de ani cu boli cronice. Pai am jumatate de plaman scos si nu mai creste. Aaa, asta nu e incadrata la cronic; mergeti la medicul de familie sa va dea adeverinta + scrisoarea medicala + iesirea din spital de cand ati facut operatia si DACA gasim un loc … va programam.

    00
  13. Undeva există un asemenea registru, am cunoștință sub 65 de ani care a fost validată în platforma de vaccinare, eu nu… e ciudat.

    00
  14. Si eu am fost validat, am 40 ani, mi-a aparut butonul de programare.

    Toate consultatiile si analizele din ultimii 5 ani au fost prin CNSAS, de aceea cred ca sunt in baza lor de date.

    Revin duminica cu informatii, daca sau dupa ce ma vaccinez.

    00
  15. Eu cred ca o sa se faca chestia asta in 2021… cu toate chestiile astea prezentate de tine.

    00
  16. 1) Poti sa bei dupa vaccin ? :) 2) Ce e frate cu atata inghesuiala de mosi si babe la vaccin ? Ei nu stiu ca omul in viata e musafir ? Mai vii dar mai si pleci. :D

    00
  17. e furtuna perfectă…

    Pentru ce?

    00
  18. Nu vor face nimic, pentru ca nu se pricep la nimic si pentru ca cei de la PNL nu isi doresc.

    Digitalizarea e doar un slogan bun de pus pe afise.

    Din tot guvernul ala singurul care are ceva in cap e Drula de la Transporturi, restul sunt rebuturi, lipitori de afise si oengisti cu cur de femeie adusi de pe la Bruxelles si din Liga Studentilor Romani din Strainatate, adica niste nimeni-drum.

    Am avut ocazia sa lucrez direct cu multi dintre ei si niciodata nu s-a putut concretiza ceva pentru ca pur si simplu nu se pricep la nimic.

    00
    • Da, măi, Abramburica x4, Cuc, Dăncilă, Carmen Dan, Dragnea, Genunche, Ponta, Bănicioiu, etc, au fost născuți direct dăștepți și au făcut și căcatul praf…

      00
    • Da Marinele, lipsea exemplul perfect al whataboutismului mioritic.

      Tot timpul exista unii si mai slabi, si mai corupti, si mai analfabeti.

      00
    • „oengisti cu cur de femeie”

      okay…

      00
    • … daca tu ai fost veriga slaba mereu? Daca tu ai fost cel cu care nu voiau ei sa lucreze din diferite motive? Intreb asa de curios, ca de obicei astia asa siguri pe ei sunt cei care-s de genul celor descrisi exact de tine.

      00
    • Posibil, si atunci vin si te intreb de ce nu s-a facut nimic, nici in 2016, si aparent nici azi ?

      Nu cu mine, ala prostul, ci cu partenerii aia buni si frumosi, ca ei asa.

      Nu toate lucrurile de pe lume merg pe principiul strugurilor acri, uneori trebuie sa le pui oglinda in fata celor care se bat tot timpul cu pumnii in piept dar nu fac niciodata nimic concret.

      00
    • @Dragos: nu zic ca nu e posibil sa ai dreptate, da’ nu vrei intai sa aflam? Stai sa aflam ca mai au sanse, au si zeci de chestii ramase pe umerii lor ca n-avem de unde stii cum s-ar fi implementat un card de sanatate cu ei in frunte, stim cum avem baze de date despre toti dar fara nimic relevant.

      Ca mnah, ce stim sigur e cat de incompetenti au fost astia de pana acum… Cu PNL in frunte… Si partial acolo e durerea.

      00
  19. Furtuna in pahar.

    00
  20. „îți vei face niște dușmani în sistemul de sănătate și niște jeguri care iau bani ilegal nu vor mai vota cu tine. Dar nu doar ei. Nu doar ei. Făcând registrul ăla dai de lucru și la polițiști, și știm cu toții cât de mult le place ăstora să scrie sau să investigheze, și la procurori și la judecători, alții dornici de muncă. Plus bugetarii care trebuie să introducă datele astea în calculator.”

    Un rezumat superb a cum merg lucrurile prin Romania in sistemul bugetar.

    00
  21. Nici nu mă prinde mirarea. Degeaba toți strigă în sus şi în jos „digitalizare” dacă totul e doar în gând şi niciodată pus în practică. Iar dacă, printr-o minune, ar ajunge să se implementeze ceva, sigur sigur o să spună că „nimeni nu s-a logat” pentru că le e frică să nu cumva să iasă la suprafață rahatul lor de atâția ani. Asta-i România şi cu asta defilăm!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile