Ești bolnav? Guvernul Ponta se gândește la tine. Și asta e cam tot ce face…

Dintr-o declarație de ieri a prim-ministrului Victor Ponta:

Ultimul lucru, domnule ministru Bănicioiu, să faceţi ce zice popa, nu ce face popa . În cazul de faţă, predecesorul dumneavoastră în guvern, care de un an de zile ne-a tot zis că face lista de medicamente compensate şi a plecat din funcţie şi tot nu ne-a lăsat nici o listă. Vă rog să o faceţi cât mai repede, vă rog să aveţi grijă ca această listă să fie pentru bolnavi, nu pentru firmele de medicamente şi să aveţi grijă ca, atunci când o faceţi, să încercaţi să îi sprijiniți cât mai mult pe cei care au nevoie. Firmele de medicamente sunt în regulă, sunt firme importante, le sprijinim, dar lista de medicamente o facem pentru bolnavi, şi nu pentru firme şi nu cred că este foarte uşor, pentru că o făcea domnul Nicolăescu într-un an şi ceva de mandat. Dumneavoastră puteţi să o faceţi, discutaţi mai departe cu finanţele implicaţiile bugetare, dar cel mai important -  gândiţi-vă la pacienţi şi la ce este bine pentru ei. Mulţumesc celor de la presă.  La final, vă anunţăm ce decizii luăm în continuare. (sursa)

Eh, lista de medicamente e în așteptare de un an de zile, de când Nicolăescu s-a tras pe fund cu ea. Ce fac oamenii care au nevoie de medicamente aflate pe listă? Păi, o strângere de mână și o urare de “sănătate” e tot ce se poate face. Ah, și tradiționalul “nu te îmbolnăvi dacă n-ai bani să te tratezi în străinătate, cum au politicienii”.

Raspuns CNAS01

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Tenofovir (Viread) medicament generic pentru managementul hepatitei B costa 60 + 25 transportul = 85 $ in India. Originalul costa la noi in farmacie 1200 de lei. Cel din India are un pret cu 85% mai mic. De aici rezulta ca sanatatea e mai accesibila pana si in India decat la noi. Un articol care are mare legatura https://m.hotnews.ro/stire/13549821

    00
  2. Ponta vorbește de parcă Nicolăescu n-ar fi fost ministru în cabinetul său.

    00
  3. eu sunt asigurat si nu primesc gratuitati :))) de cate ori am probleme le cumpar pe banii mei deci poate tine Ponta lista pentru el :-j si cotizez din salariu + din chirii + din altele

    00
  4. Lista de medicamente compensate a fost actualizată ultima oară în mandatul lui Nicolaescu. Cel din guvernarea Tăriceanu. Era cât pe-aici să o facă din nou, dar când să dea HG, l-a scos Crin de la guvernare. Noua listă există, a fost aprobată de misiunea FMI din ianuarie. Procesul de realizare al ei nu este oricum foarte simplu, sunt niște comisii, care nu se întâlnesc foarte des, sunt interese divergente, mai nou a intrat și FMI pe fir pentru „verificarea impactului bugetar”, mai sunt diverse proceduri de „transparență guvernamentală”.

    00
  5. Populistu’ lu’ ….

    Zoso, mi-ai fructut dimineața, sunt plin de draci. Cum dracului este posibil să zici de 4 ori în 5 fraze: „dar nu uitați să vă gândiți la pacienți”?!

    Cât le mai spălați creierul?
    Cât mai vreți să zică muritorul: „Păi da, că Ponta a zis dar n-a făcut minustrul”.
    Cât bă?!

    00
  6. Rar mi-a fost dat sa vad om mai slinos si mai duplicitar decat Ponta. Pana acum era multumit de toti ministrii sai, chiar si de cei din PNL. Nu spunea el ca n-ar face nicio remaniere? Iar acum iata, ne da dovada de-o crasa incompetenta, daca e asa cum spune el. Si totusi el pret de-un an si ceva a girat un ministru, si chiar si la sfarsitul mandatului l-a laudat, care iata ca n-a fost in stare sa faca niste liste cu medicamente. E noapte mintii.

    00
  7. Ciprian – poti comanda acele medicamente online? Daca da, de unde?

    00
  8. @Bogdan / @Ciprian: legal nu.
    Dar sunt destui care-si risca putina sanatate ramasa cu produse fabricate in India / China si achizitionate pe canale relativ dubioase.

    00
  9. @Ciprian. Nu prea ai idee despre ce vorbesti, nu?
    Hai sa-ti spun unde gresesti:
    1) Viread, asa cum spui tu acolo, nu este un produs generic (ai macar idee ce insemna un produs generic?). Este denumirea comerciala (probabil de aici confuzia, petru ca in limba engleza „generic” exact asta insemna, denumire comerciala) a produsului original produs de o firma din Statele Unite, si al carei component activ este tenofovirul. In comunitatea medicala, farmaceutica si cum mai vrei tu, un produs este cunoscut dupa denumirea sa comuna internationala (DCI), adica a substantei active, in cazul de fata TENOFOVIR. Este folosit in tratamentul (si nu managementul) hepatiei cronice cu virus B si in tratamentul infectiei HIV;
    2). VIREAD (tenofovir) a primit autorizatia de punere pe piata in Statele Unite in 2001. In principiu, patentul (deci exclusivitatea asupra drepturilor de productie si comercializare) apartin firmei producatoare cam 15 ani. Asadar patentul GILEAD (firma producatoare) asupra tenofovir expira in 2016. Pina atunci, orice producator care produce tenofovir sub o denumire sau alta este pasibil de a plati GILEAD niste despagubiri uriase. Faptul ca in India exista produsul la un pret mult mai mic nu inseamna ca in India sanatatea e mult mai ieftina, ci ca cineva acolo face foarte multi bani din furt, si nu in coditii foarte OK nici pentru pacienti (stiu ca suna aiurea, dar azi nu prea am inspiratie);
    3.) In SUA, Europa si tarile civilizate din Asia, fabricile de medicamente sunt obligate sa respecte niste reguli de producere a medicamentelor, reunite sub denumirea de GMP (good manufacturing practice). In principiu fabricile care respecta GMP urmaresc anumite reguli care sa asigure calitatea produsului finit, astfel incit acesta sa vindice si sa nu faca mai rau. Regulile GMP sunt respectate atit de firmele farmaceutice cit si de producatorii de generice in SUA, EU si pe alocuri in APAC, altfel autoritatile nu le dau autorizatie de marketing. Respectarea acestor reguli costa bani, dar in principiu costa mai putin decit un proces de despagubire. Ma indoiesc ca producatorul din India care fabrica tenofovir la 60 de euro flaconul respecta aceste reguli, iar eu unul, oricit de bolnav as fi, nu as risca sa cumpar de la el un medicament. Imi poate face, poate, in aceeasi masura mai bine, cit poate sa nu aiba nici un efect, sau imi poate face chiar mai rau;
    4.) In afara de India, imi poti spune alta tara care produce tenofovir? Aha… Spui ca in farmacii costa 1200 de lei. Eu vin si spun ca este cuprins in programele nationale de tratament al Hep B cronice si HIV/SIDA, iar pacientii inclusi in aceste programe il primesc gratuit. Si crede-ma ca stiu ce vorbesc.
    5.) in ceea ce priveste tratamentele oncologice, aici situatia e si mai complicata. Din pacate asta este capitalismul in care traim, si nu numai in Romania. Firmele farmaceutice renunta la a mai prioduce dupa o anumita perioada de timp anumite medicamente, care chiar daca sunt inca eficiente pentru tratamentul unei boli, producerea lor devine la un moment dat mai scumpa decit profitul pe care il obtin de pe urma comercializari medicamentului respectiv. Si cum nimeni n-ar cumpara un medicament mai scump, daca stie ca exista unul mai ieftin care face exact acelasi lucru, medicamentele de generatie mai noua, poate la fel de eficiente (sau poate nu…), dar mult mai scumpe, ramin nevindute, astfel proftul producatorului reducindu-se substantial. Subiectul e „fascinant”, insa spatiul si timpul de desfasurare prea mic….

    00
  10. @nwradu: a uitat….

    00
  11. @Dufu esti in eroare iar zoso nu inteleg de ce nu publici linkul farmaciei. Sunt farmacii online total legitime cu medicamente total reale. In cazul de fata genericul este Tenvir cu substanta activa tenofovir. Detinatorul patentului este Gilead si vine tenofovir sub brandul Viread. Cei de la Cipla India sau inteles sa foloseasca patentul celor de la Gilead sa produca tenofovir non brand (generic) dar la un pret mult mai mic. E o aberatie sa generalizezi zicand ca toate farmaciile on line sunt fake. Poti sa cumperi fake uri si din farmaciile fizice – vezi scandalul interferonului. Doi la mana tenovoforitul nu e un medicament care sa tratezia infectia cu virusul hepatic B, ci doar e pt managementul bolii si anume sa o tii sub control sa nu se agraveze, dar nu obtii vindecarea cu tenofovir, decat daca te afli printre cei 5- 10% dintre norocosi.

    00
  12. @Ciprian: hotaraste-te: in primul post vorbeai de Viread. in al doilea vorbesti de Tenvir, fabricat de Cipla sub brandul celor de la Gilead. Deci doua chestii total diferite. Fii mai clar si mai corect in exprimare, pentru ca din primul tau post se intelege cu totul altceva. Dupa ce ai venit cu clarificarile, da, sunt de acord cu tine, este cu totul altceva. Din exprimarea initiala rezulta ca Viread este medicamentul generic, ceea ce este fals.
    Doi la mina, n-am sustinut niciodata ca toate farmaciile online sunt fake, nici nu am spus nimic despre farmaciile online, ci despre companiile farmaceutice si companiile de medicamente. Si anume ca e foarte posibil ca o companie de generice oarecare din India sa fabrice si sa comercializeze mult mai ieftin niste medicamente fara sa fie certificata GMP, comparativ cu una din SUA sau EU, ceea ce in final poate fi riscant pentru pacienti. Cit despre scandalul cu interferonul fals din farmacii, acolo cred ca lucrurile sunt mult mai complicate.
    Trei la mina: intimplarea face sa fiu medic, sa fi lucrat intr-o sectie pentru pacientii HIV si chiar sa fi luat parte (nu ca pacient) la un studiu care includea si Viread timp de mai bine de 2 ani de zile (pacientii ce participau in studiu trebuiau sa fie pacienti naivi, adica sa nu mai fi luat pina atunci tratament). Am urmarit studiul in 2 centre, la care a fost inrolat un anumit numar de pacienti. La toti, dupa o perioada de timp, s-a observat scaderea incarcaturii virale sub limita de detectie. Fiind vorba de hepatita cronica (deci in principiu o boala care nu se vindeca), hai sa spunem ca aceasta scadere este lucrul cel mai apropiat de vindecare care li s-ar putea intimpla acestor pacienti. Si acelasi lucru a fost observat si de alti colegi ai mei ce urmarea studiul la alte centre. Deci despre ce vorbim?

    00
    • buna ziua domnule dufu,am inteles ca sunte ti medic si as vrea sa va intreb ceva,se da sau nu la noi in Romania Viread gratuit,eu sunt in Italia de cati va ani si as vrea sa intorc acasa,dar vazuta situatia mea nu stiu ce sa fac cui sa ma adreses.Va multumesc anticipat.

      00
  13. Acum am vazut greseala din primul post. Imi cer scuze. Legat de virusul B se poate scrie multe. Vreau sa adaug faptul ca la ora actuala analizele iti pot spune cat de aproape esti de vindicare. Din pacat trebuie sa te contrazic, Viread nu este pe lista in protocolul de tratament al Hepatitei B la noi, ci doar pt Hiv. Pe noua lista este dar nu este inca aprobata. Cei care au beneficiat de tratament cu Viread pt hepatita B fie au fost inrolati in studii clinice, fie il cumpara pe cont propriu din Romania sau dinafara.

    00
  14. Interesant si adevarat titlu de articol.

    00
  15. NOU
    #16

    Nu ne ramane decat sa speram ca nu veti inlocui medicamentele actuale (BARACLUDE) ce ne-au fost prescrise (in tratamentul VHB) pana in prezent cu cel nou (TENOFOVIR) , atata timp cat evolutia in urma acestui tratament este favorabila , doar pentru suspiciunea recomandarii pentru o eventuala diferenta de pret perceputa de furnizorii de medicamente,

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile