Reiau aici niște teme vechi, pentru cei care nu erau pe net când s-au mai discutat sau pentru cei care le-au uitat.
Tu ai început când erau puține bloguri
Corect, am fost probabil printre primii 100 bloggeri români. Dintre cei care scriau atunci mai țin minte doar trei: Manafu, Dragoș și Deea. Pe restul nu i-am pus eu să renunțe, au făcut-o de bună voie.
Dacă ai începe acum…
Sunt bloggeri care au început de 2-3 ani și s-au făcut remarcați. Petreanu de pildă, scria anonim pe un blog și era citit de ceva oameni înainte să se mute pe petreanu.ro. Răzvan Baciu la fel. Oameni care au mai multe de spus decât “mi-am făcut și eu blog”.
Plus, ai idee ce greu era să convingi oameni să intre zilnic pe un site? Să îi înveți ce e aia blog sau rss? Acum e extrem de ușor să formezi o bază minimă de cititori, cu ajutorul twitter, facebook și a automatismului.
Dar eu am serviciu…
Și eu aveam când am început blogul. Două chiar. Trăgeam de mine ca să mai scriu ceva pe blog în fiecare zi. Cu ce sunt eu de vină că tu nu vrei să scrii?
Nu cred că ai 10.000 cititori pe zi…
OK. Am mai mult, dar chiar nu contează. Cei care desfășoară campanii la mine pe blog primesc rapoarte complete, inclusiv acces la Analytics. Restul e cancan.
Pui poze cu femei goale, ce nasol…
E un blog generalist. Pun aproape orice. Dacă nu înțelegi scopul lor și crezi că ele aduc milioane de unici pe zi, te dezamăgesc spunându-ți că nu e așa, deși n-o să vrei să crezi.
N-am bani să…
Ai idee cât costa hostingul în 2005 sau 2007? Sau cât spațiu primeai la 10-20€ pe lună? Ai idee cât costă să ții în picioare un blog cu 10.000 unici pe zi? Ai idee cât costă un DSLR? Un ultrabook? Două abonamente la internet fix și două la mobil, pentru a nu rămâne pe uscat? Sau pentru a putea scrie de pe telefon dacă e ceva important?
N-ai nimic special, nu scrii prea bine, nici prea interesant…
OK. Depășește-mă. Alocă-ți două ore pe zi și fă asta, dacă e așa important pentru tine. Dacă nu, de ce te deranjează?
Nu citi. E cea mai simplă abordare. Cel mai vândut ziar e Jurnalul Național. Nu sunt de acord cu ce scriu ei acolo, nu îl citesc.
Ce blog e ăsta, cu trei rânduri aruncate acolo aiurea?
Păi…rândurile alea sunt gândite să ofere cât mai multă informație în cât mai puține cuvinte. Sunt convins că există zeci de alte bloguri care tratează aceleași subiecte pe foarte larg. Citește-le pe alea.
Mi-a zis mie cineva că ești urât, virgin, prost, homosexual, dobitoc…
Sunt. Și iau bătaie pe stradă, deși ies rar din casă. E o chestie neplăcută, eu nu sunt un tip simpatic, care să lingușească și să vrea să fie prieten cu toată lumea și pentru unii bloggeri e nasol ca un asemenea individ să fie sus de tot de atâția ani.
Când cazi din fruntea blogosferei?
Din 2007 tot cad, vorba lui Bobby Voicu. Mâine, dacă te ajută cu ceva. Serios. Îmi dai un email în care îmi spui că îmi vrei locul și facem schimb. Mircea Popescu așa a făcut. După care și-a făcut un top al blogurilor în fruntea căruia s-a pus pe el. După care s-a întors in canal.
Care e secretul succesului?
Sunt perseverent și știu chestii.
Citesc mult și public puțin. Nu veți găsi articole de acest gen prin presa românească decât dacă sunt traduse de prin alte părți, pentru că sunt puțini capabili să analizeze o situație și să tragă o concluzie.
Și asta se traduce și prin alte beneficii: primesc ponturi valoroase și extrem de valoroase. Gen vânzarea EMAG sau plecarea diverșilor oameni dintr-o companie în alta. Unde ați mai citit despre falimentul Diverta sau Debenhams înainte să se întâmple? Unde ați mai citit despre cât de inutil e FGDB sau Fusu?
Dincolo de pulile tăiate și de femeile goale există informație prețioasă. Unii o văd, alții sunt scârbiți. E ok. Oameni cu idei preconcepute pot merge liniștiți pe sfaturibisericești.ro, e și acolo o lume.
E 2 și eu scriu articolul ăsta. Tu ce faci la ora asta?
corect!
Scriu alte, pe blogul meu. Incerc. Macar sunt consecvent, chiar daca nu am foarte multe sclipiri. Adevarul este, asa cum spui, atunci cand muncesti se poate. Nu trebuie sa fii un geniu, trebuie sa vrei si sa nu renunti.
We pay it forward
la ora asta, te citesc
comentez rar dar… de ce citesc zoso.ro ? pentru ca imi serveste nevoilor …
recent niste copii m-au rugat sa zic câte o parere de spicăru x sau y pentru un eveniment … le-am zis sa intre aici si sa „lmgfy” … sau speriat ca deja trimisesera ceva email-uri ….
te citesc, bv!
Muncesc :))
Cât despre hateri…well, numai bine.
Orice e greu dacă nu muncești și nu perseverezi.
Citind postul ăsta, mi-a venit în minte un banc :
Un suedez către Dumnzeu:
– Doamne, de ce Doamne nu mă ajutați și pe mine să câștig la loto?
-Păi suedeze, mai și joacă taică! :))
E ora 2:47 si am citit rand cu rand acest articol M-ai pus pe ganduri chiar daca stiam cam tot ce ai scris …
E 3:32 si citesc blogul tau
Si uite de-asta te iubesc!…
Dorm, că m-am trezit la patru dimineața ca să fac două sute de kilometri în patru ore.
Ce dragut! La 2 noaptea te gandeai la mine!
Scriam pe blog inca dinainte sa afli tu ca exista asa ceva, doar ca eu faceam asta pentru a ventila niste frustrari. Cand au disparut frustrarile, n-am mai avut de ce sa scriu.
In cele din urma conteaza motivatia, unii sunt pasionati si tin si cu dintii de ce fac, altii sunt ocupati sa gaseasca scuze.
Neata! Chiar pana la 2.00 nu am stat. Pe la 1.30 m-am culcat si eu.
Nici nu ai idee cata dreptate ai. Am cel putin trei prieteni care mi-au zis: „ce citesti frate la asta? Nu e nimic funny”.
Am citit multe articole bune la tine. Acest articol are „acel ceva” care prinde. Nu-mi place cand sunt acuzat ca las comentarii pentru „a face spam blogosferic”. Pana la urma asta e normal pe un blog, sa ai comentarii. In alta ordine de idei. Poate eram si eu „departe” in blogosfera daca nu pierdeam 4 ani ocupandu-ma de chaturi. Cine stie
Zoso, tu nu erai ăla care spunea că programul tău zilnic se termină la 10:30 PM ? ( nu dau link că n-am găsit dar memoria mă ține) Ce căutai treaz la ora 2?
Pai daca-i hard de ce nu renunti ?
„Blogging – never in the human history had so many people so little to say to so few.”
@Georgescu Panciu: true.
Nu cred că îl poți da exemplu pe Petreanu ca blogger anonim. Totuși are o notorietate datorită televiziunii. Nicio persoană prezentă pe TV nu e chiar anonimă, nici chiar dacă abia își face blog. Va fi propulsat mult mai rapid față de oricine altcineva care își face un blog de la zero.
@Șerban: petreanu scria pe un blog anonim inainte să se mute pe petreanu.ro.
Word si nimic mai mult!
sa vezi cat de hard e in blogosfera de beauty… la un moment dat ma plangeam ca-mi strica piata unele, acum nu mi-o mai strica nimeni. Time tells everything
bine spus, e greu sa scri daca nu esti pasionat de scris
@zoso Eh, asta nu ştiam. Atunci bravo lui!
@Vali – Orice lucru pe care il faci cu pasiune cere sacrificii altfel nu se poate -Ce nu inteleg eu la tine este de ce nu treci un pic peste Blogging -Adica sa incerci sa duci treaba asta la un NextLevel -ai gasit o nisa -Bravo-exploateaza acest lucru. La un moment ai zis ca te lasi si te apuci e altceva , etc ai revenit. La un moment dat scriai pe aici ca nu esti cel mai in masura sa dai sfaturi despre „afaceri online de succes” fiindca ai avut mai multe tentative esuate si ca singurul de succes este acest blog -deci prin urmare la asta de pricepi cel mai bine. De ce nu vrei sa treci la ceva profi ?- ma refer aici sa-ti faci un business care sa se ocupe fix de ce crezi tu ca important in online si cu care sa faci un pas spre antreprenoriat -Sincer chiar nu te inteleg de ce vrei sa ramai la nivelul de blog cand ai atatea cunostinte si cred ca poti avea succes pe cont propriu intr-un business al tau. Stiu ca in lume se poate „trai” si asa si probabil poti face multi bani si din blog dar nu cred ca e cazul in Ro -si cred ca daca tot vrei sa mergi pe linia asta trebuie sa faci urmatorul pas (care presupune un pic mai mult decat schimbarea temei de pe site o data la 6 ani )
„Scriitorul şi antreprenorul Rolf Dobelli, autorul romanului „The Art of Thinking Clearly”, scrie într-un articol din The Guardian că ştirile pot dăuna sănătăţii. El afirmă că atunci când urmărim ştirile putem deveni agresivi şi ne pierdem abilitatea de a gândi.”
Sa se intample asta si cu noi ?
Ma refer la faptul ca in Romania numai asa ceva gasim, foare putine surse care sa te puna pe ganduri…. Articolul intreg l-am citit aici https://www.descopera.ro/dnews/10748800-bombardati-de-stiri-5-efecte-nocive-ale-afluxului-de-informatii?utm_source=Facebook&utm_medium=Cross&utm_campaign=Go4it
Chiar daca nu este adevarat, macar e lung si m-a pus pe ganduri…
RedAlf, daca ii merge bine din blog (si nu vad sa-i mearga rau), de ce sa se chinuie cu altceva? Daca nu-i stricat, nu repara, zicea nus’ care om destept. Ideea este sa faca bani destui pentru el si familie in fiecare luna, probabil ca face.
Te citesc de ceva ani. Mai insistent de vreo 2 ani de zile si esti, cel putin dupa parerea mea, unul dintre cei mai buni. Hard sau nu, dar te descurci.
@cotos: merci.