Bloggerii, rugati sa-si manifeste sprijinul pentru libertatea de expresie

LONDRA, 27 oct (MEDIAFAX) – Bloggerii din întreaga lume au fost rugati de reprezentantii organizatiei Amnesty International sa-si manifeste sprijinul pentru libertatea de expresie si pentru autorii de bloguri care au fost închisi pentru ceea ce au scris în jurnalele lor online, informeaza bbc.co.uk.
Organizatia apreciaza ca drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea de expresie, sunt, în prezent, grav amenintate.
“Libertatea de expresie online este un drept, nu un privilegiu, dar este un drept care are nevoie sa fie aparat”, a indicat Steve Ballinger de la Amnesty International. “Cerem blogger-ilor din lumea întreaga sa-si manifeste solidaritatea cu utilizatorii de internet din tarile unde acestia risca închisoarea pentru ca îndraznesc sa critice guvernul”, a adaugat acesta.
Ballinger a dat ca exemplu cazul blogger-ului iranian Kianoosh Sanjari, care a fost arestat la începutul lunii octombrie pentru ca a scris în jurnalul sau online despre conflictele dintre politia iraniana si suporterii Ayatollah-ului Boroujerdi.
Amnesty doreste ca blogger-ii sa publice astfel de cazuri si sa-si manifeste sprijinul fata de dreptul la exprimare libera.
Campania Amnesty International se desfasoara si în cadrul Internet Governance Forum (IGF), un forum creat de ONU. Prima întâlnire a IGF are loc la Atena, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie.
Multe guverne au utilizat tehnologia pentru a bloca fluxul liber de informatii care ajung la cetateni, a indicat Ballinger.
Companii de internet, precum Yahoo si Google, au fost criticate pentru ajutorul dat unor state precum China care cenzureaza continutul online.
În mai 2006, Amnesty International a început o campanie destinata sa faca publice modalitatile în care guvernele utilizeaza internetul pentru a-i bloca pe cei care protesteaza. Coordonata prin intermediul site-ului Irrepressible.info, campania a cerut utilizatorilor de internet sa utilizeze o pictograma care afisa texte de pe site-urile cenzurate.
Textele adunate de la cei care si-au manifestat sprijinul fata de aceasta campanie vor fi prezentate în cadrul forumului IGF.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

6 comentarii

 1. “Companii precum Yahoo si Google” … deja incep sa semene cu Micro$oft.

  00
 2. deci eu declar acum in fata natiunii de pe bloguri ca ma aliez cu bloggerii chinezi in lupta lor ptr libertate!!

  00
 3. Diferenta e ca Yahoo sunt responsabili de cateva arestari pentru ca au deschis cateva email inboxes pe care guvernul chinez le viza ca fiind ale unor elemente ‘subversive’. Google doar cenzureaza rezultatele search-ului dar exista cateva metode de a trece prin “The Great Chinese FireWall” [;)]

  00
 4. “informeaza bbc.co.uk.”

  nu ai un link catre articolul din bbc.co.uk?

  00
 5. Iar manifestul asta va avea o valoare care va tinde asimptotic catre zero.

  00
 6. Nu cred ca trebuie subestimata puterea bloggerilor. Blog-urile sunt deja o mare putere media chiar daca nu exista o unitate. Totusi, nu avem ce sa ne asteptam de la tari ca Iran, Coreea de Nord si in unele cazuri chiar China … Important e sa nu se intample cazuri de astea in “lumea civilizata”. Sunt convins ca daca se va intampla bloggerii vor fi foarte uniti si vor demonstra adevarata putere a blogurilor :)

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.