Blog: losing by winning

Ați mai auzit conceptul. Ai câștigat o luptă, aveai dreptate, și totuși oamenii se feresc de tine, ca și cum tu ești de vină sau tu ai fi pierdut. Vă ilustrez conceptul cu două exemple din blogosferă.


Alunecosul Andrei

Andrei Dobra publică un articol despre Piticu, de parcă acesta din urmă nu era destul de bătut de soartă. Tânără speranță, cu calități scriitoricești evidente, Andrei a murit instant în secunda aia, învățând două lecții importante:

 1. nu e ok să stai cu oameni la masă, să râzi cu ei și mâine să îi porcăi. pur și simplu așa ceva nu se face. fie ești bărbat și îi porcăi IRL, fie te abții.
 2. toți cei care au stat vreodată de vorbă cu el au simțit un mic gol în stomac, gândindu-se că s-ar putea ca zâmbetul lui să se transforme din senin în înjurături publice. și toți bloggerii care îl sprijineau să ajungă mai sus (Cetin în special) au dispărut.


Alunecoasa Raluca

Raluca Popa a primit un email de la Cetin, unde i se spunea că nu e necesar să vorbească vreodată. Simțindu-se îndreptățită să arate lumii ce limbaj are acesta, a publicat emailul. Lumea a zis ok, Cetin nu e cel mai simpatic om din blogosferă (doar eu îl întrec la departamentul ăsta), mergem înainte. Acum câteva săptămâni, Raluca a recidivat, într-o ceartă minoră cu Andrei s-a apucat să dea pe net sms-urile primite de la acesta.

În ambele situații ea simțea și avea o oarecare dreptate, dar nu a câștigat nimic făcând asta, pierzând însă ceva mai important, pe care îl va resimți pe parcurs: încrederea oamenilor. Oamenii care vor mai comunica cu ea prin email sau prin sms se gândesc că sunt expuși riscului ca la un moment dat tipa să publice tot, că așa i se pare ei normal.


Două idei după care mă ghidez când mai am puseuri să înjur oameni pe aici, și care merită repetate:

 1. care este câștigul meu când fac asta? educ piața? deconspir impostorii? folosește cuiva informația pe care o prezint? un enunț de genul “site-ul respectiv e prost” nu folosește prea multora, dar “site-ul respectiv are fonturi mici și bgr orbitor” e bun pentru toată lumea.
 2. să am spatele asigurat când spun ceva. și am exemplul Dacia de acum câțiva ani, când le-am trimis un email că nu le merg diacriticele pe site, ei au ignorat, am spus asta pe blog și ei au sărit de fund în sus că aveau o campanie la mine și nu e normal să îi înjur. i-am întrebat de email, au zis că au primit, dar că i-a durut în fund și m-am oferit să nu iau nici un ban pe campanie. au făcut ciocul mic.

Gherila digitală 101!

 

lose-win

<

p align=”center”>“poker girl” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

 1. E ok, man, a trecut. Avem treaba de facut.

  00
 2. Asa se intampla cand primesti prea multa atentie. Am procedat la fel, cand eram mic, in ceea ce te priveste – stiam cam tot ce inseamna blog si am zis sa-ti aplic corectie, ca, de, nu prea intelegeai cum sta treaba.

  3 zile mai tarziu… :)

  00
 3. ” Cetin nu e cel mai simpatic om din blogosferă (doar eu îl întrec la departamentul ăsta)”

  Hai coane nu mai fii asa modest.
  Esti number one across the nation :)

  00
 4. numai comentarii cacacioase – rating wise.

  00
 5. Asta e genul de articol la care sistemul de rating da roade… Genial primul comentariu.

  00
 6. Eu încerc să privesc altfel lucrurile. Din perspectiva mea consider că tot ceea ce apare la mine pe blog ar trebui să fie interesant pentru cititori.
  Intervențiile celor doi au fost bine primite de cititorii lor ?
  Andrei a stârnit o întreagă tevatură la acel moment și deși a primit multe palme nu prea a contestat nimeni ceea ce-a scris acolo. Da, nu era nici locul nici tonul potrivit dar în rest cam avea/are dreptate.
  Raluca în schimb a stârnit numai hohote de râs. Deja are o imagine creată prin mediul online. Fata cu becul, întotdeauna bine hidratată.
  Adevărat, niciunul dintre ei nu a avut ceva de câștigat. Dar tind să cred că Andrei a învățat ceva din treaba asta iar Raluca rămâne cu becurile.

  Apropos, ar fi un subiect bun de dezbătut. Scrisul pentru cititori versus scrisul pentru agenții și campanii. Pentru că mă uit la tine și la Cetin. Tu vii cu analize tăioase și articole controversate. Cetin e „bunicul” cu o comunitate strânsă în jurul lui. Două abordări diferite dar care aduc un beneficiu cititorilor.

  00
  • @Meekuu: la rece, andrei a pierdut mult de tot făcând prostia aia. pentru că toată lumea știa ce a zis el acolo. și mai e o chestie: piticu s-a dus singur in jos, pentru că nu ia blogul in serios, pentru ca are de muncă. de asta face greșelile pe care le face, de aia dă like la tot, de aia pune 1.200 poze de la un eveniment. e alegerea lui, nu pot eu să spun „coae, nu mai face așa” când el are două credite de achitat.

   iar andrei a pierdut atunci tot ajutorul lui cetin și al meu. și a rămas acolo unde era în materie de trafic și de brand. alegerea lui.

   raluca face același lucru. nu ii zice nimeni in față „bă, nu e bine că ai publicat alea”, dar in timp o să simtă răceala.

 7. dincolo de toate astea, eu am o deosebita admiratie pentru cieva care de ani buni a reusit sa iti tina in viata si sa isi dezvolte blogul la o statura frumoasa

  eu de 2 luni imi zic ca ma apuc iar de scris si nu am timp deloc, ca povestiri as avea tone.

  O solutie?

  00
 8. Mda, nu urmaream bloguri pe vremea aia si totusi mi-a placut ce frumos i-a dat-o „Alunecosul Andrei” „smardoiului din trafic” ca nici acum nu pot sa uit ce agitat era el in trafic la o faza ceva cu una blocata aiurea cu masina in intersectie.. si cum injura de zici ca era vreun dulap de om si el nu a gresit niciodata.

  00
 9. eu tot zic de ceva vreme ca in online suntem ca-n familie. nu-ti alegi rudele. il ai si pe varu din varful muntelui, si pe vara Pisi din oras. fiecare e in felul lui si ce nu ar trebui sa pierdem din vedere e respectul, indiferent de ceea ce vrem sa transmitem unuia sau altuia, pentru ca forma in care o facem ne caracterizeaza pe noi insine si nu pe persoana despre care vorbim. si eu sunt pro sa spui omului in fata ce si cum. nu stii niciodata cum, pe calea dialogului poate vezi ca n-ai dreptate. sau pleci satisfacut ca ai toata dreptatea de pe lume. dar sa porcai pe blog.. come on. numa zic.

  00
 10. Din ce observ, e foarte greu cu blogurile astea…

  00
 11. E bine cand ai principii sa le ai tot timpul…si in public si in privat caci altfel nu esti decat o curva cu doua fete, iar daca te consideri altfel te minti singur

  00
 12. bloggerii astia cat sunt doamne de plini de ei n-am nimic impotriva sa se porcaiasca oamenii dar asa barbateste, face 2 face. deaia maka nu o sa fie respectat ever… mai stiu si altii nascuti talent si morti speranta

  00
 13. @vali Majoritatea sunt nervosi numai cand vad ca la volan sunt femei. Daca in masina sunt oameni de cel putin statura lor si masina nu se misca, semn ca ar putea sa coboare la el, sa vezi ce calmi sunt. :-)

  00
 14. E vorba de veșnica problema a faptului că mulți gândim până mâine cel târziu. Câți oameni din online își fac un plan pe un an de zile?

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube