Bitcomet 0.59 a ieşit acum câteva ore. S-au mai reparat nişte buguri, s-au mai adăugat nişte opţiuni. Cea mai importantă pare să fie Crearea de torrente fără peer exchange. Pentru cei care stăm mai mult pe trackere private, opţiunea DHT e inutilă şi trebuie debifată. Aşadar, la Advanced debifaţi „Add DHT Network as backup tracker” precum şi „Enable DHT network” de la Connection.
E de admirat ca Bram Cohen încearcă să descentralizeze cât mai mult protocolul bittorrent, dar, desigur, problema lui nu este trackerul privat. Unde dacă am opţiunea DHT bifată, eu devin un tracker şi nu mai comunic cu trackerul privat ce activităţi de download/upload intreprind. Opţiunea peer_exchange a fost dezbătută peste tot, se încerca conectarea userilor prin ei înşişi, fără a mai folosi un tracker. Iar, inutil pentru un tracker privat. Adesea, uploaderii aduc de pe alte trackere o armată de peers, care, prin opţiunea get_peers (încorporata în protocol) se propagă în noul tracker fără a fi inregistraţi pe site (această problemă a fost rezolvată prin schimbarea identităţii torrentului – adăugarea unui fişier în plus de către uploader la crearea torrentului).
Deocamdata este greu de apreciat efectul noilor optiuni asupra trackerelor private, dar trackerele publice si schimbul de torrente din user în user va inflori.
Pentru cei care au descărcat Bitcomet pe 8.06.2005, va trebui să îl descărcaţi din nou, cel de ieri avea un bug la interfaţă.
Iată cum arată DHTul pe un tracker privat.. Observaţi că, deşi am un tracker privat, au apărut mai mulţi peers care nu au legatură cu acesta. Ei sunt pe site, au descărcat torrentul şi nu au observat că au devenit ei înşişi trackere.
…se cauta o solutie viabila pt. un sistem eficient de transmitere a informatiei piratate. Trackerele private vor deveni la fel de rare si de stricte ca si serverle ftp private si site-urile alea de nu le gasesti nici cu google. Personal cred ca in privinta torrentului se tinde la o metoda in care nu exista tracker centralizat si sa folosesti cel mult un site/program de torrentsearch…e cel mai simplu si mai putin riscant.
Hm, emule/edonkey supravietuieste si inca foarte bine tocmai din aceasta motiv: nu exista site, ci doar niste servere ascunse pe post de trackere. Dezavantajul: informatia nu poate fi verificata (fac imagini la Mario si scriu GTA SA ), plus toate „malicious scripturile” aferente. Acelasi lucru se observa si la exeem.
Solutia cred ca va trebui sa fie undeva la mijloc: sa pastreze confidentialitatea garantata de emule si seriozitatea trackerelor private de torrente. In orice caz…e in natura umana sa vrei sa iei gratis un lucru, chiar daca iti permiti sa-l platesti. Din acest punct de vedere suntem inca la inceput in ceea ce priveste dezvoltarea programelor p2p (ex: cati clienti de torrent existau acum 4 ani? )
iti poti scoate foarte usor situl din google.
descentralizarea se face, dar unde pun torrentul? pe un site? ok, atunci intra situl la bulau. la mine pe comp? cum stie motorul de cautare ca e la mine pe comp? se apuca si scaneaza ipuri personale?
bine, poti da torrentul pe mail prietenilor, dar oarecum acelasi lucru il face si un tracker privat.
O solutie posibila (teoretic): fiecarui release oficial i se ataseaza un fisier-id criptat(care contine atat informatii asupra structurii release-ului, cat si asupra identitatii acestuia) de catre grupul care a facut release-ul (se presupune ca se implementeaza un standard de indexare general valabil pt. toate programele p2p). Site-ul/programul de search cauta fisierele respective care sunt stocate in interiorul release-ului. Userul este tracker propriu. ID-ul releasului (fisierul) este indexat in motorul de cautare in momentul aparitiei, care nu scaneaza ip-uri sa vada ce au alea pe comp., ci cauta fisierul ala mic prin intermediul clientului p2p de download (cate fisiere identice gaseste atatia seederi sunt). Acest lucru presupune compatibilitate intre motorul de cautare si clientul folosit la download (clientul comunica cu motorul de cautare, asta fiind partea cea mai sensibila a conceptului). Acest lucru rezolva atat problema confidentialitatii userilor, cat si a trackerelor…Cine te acuza ca folosesti google ca sa gasesti ceva de genul „x_soft_v3.5.26.Professional.Edition.WinALL.Cracked”? In acelasi fel poti cauta „ttc1625253983.xyz”, asta fiind id-ul release-ului. Cum il afli? Fie de pe un site gen nforce, care alaturi listeaza si ID-ul, fie motorul de cautare asociaza el automat ID-ul releasului cu numele. Plus ca s-ar rezolva si problema releasurilor false.
P.S.: suna complicat zoso, dar pana la urma nu e asa greu si ar putea fi eficient. Eu m-am gandit cateva minute la intrebarile tale si am ajuns la solutia asta. Solutii cred se vor gasi,desi nu ma pricep foarte bine la astfel de lucruri.Schimbul de informatie intre useri va inflori, dar pierderile pt. producatori sunt imense si pana la urma se vor cauta si ei solutii mai radicale pt. probleme lor. Iar la ofensiva lor vor fi necesare noi modalitati de transfer in masa a informatiei piratate.
cand dau la preferences si scot DHT connection dau ok si dupa ce inchid si redeschid bitcometu iar e activat o solutie pls . merci
dupa ce debifezi da ok si apoi inchide bitcomet