"Binele meu" versus "binele comun"

Vedeți voi, eu nu pot propune soluții utile, pentru că sunt constrâns de situația mea. Nu am cum să propun ceva în beneficiul întregii țări, pentru că mă împiedic în situația mea.

Doar că eu sunt prost. Eu înțeleg că un mic inconvenient al meu pe termen scurt duce la binele general pe termen mediu și lung. De aia nu m-ar deranja ceva/orice pe termen scurt. E logic să vrei să schimbi societatea cu riscul să suferi un pic. Nu există schimbare fără suferință.

De asta nu vedeți politicieni propunând, votând și executând schimbări? Pentru că se lovesc constant de interese mici. Foarte mici. La nivelul câtorva oameni. O paralelă care ilustrează bine paradoxul ăsta este situația cu animalele de pe ruta autostrăzilor în construcție. Acolo se poate spune “păi ce facem domne, ne oprim de 10 urși și 24 lilieci? Așa și aici. Ne oprim din idei bune pentru că mă afectează pe mine și pe Laura Vicol. Sau pe 100 de oameni. Sau pe 1.000 oameni.

Și putem extrapola asta în toate direcțiile.

 

laura-vicol

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. E simplu! Se face derogare pentru acei oameni superderanjați, cu listă, adresă, cnp. Pentru restul, se aplică soluția care rezolvă problema. În timp, ăia dispar natural. Da, așa se creează o categorie de superprivilegiați. Dar ce, acum nu este oricum așa?!

    812
  2. De aceea, real schimbarile apar la reset.
    Traditional era la 50 de ani, acum sunt mai multe supape.
    Si la cam orice reset, cei ramasi fara cap sunt idiotii utili.
    Smecherii se transforma.
    S-a intampla si in 45, dar si in 89.
    Asadar, e bine sa ai niste aur monede sub wc, pentru surprize.

    Aviz amatorilor.

    Indecis. Tu ce zici?1819
  3. Nu conteaza ce propunem. Nu avem nici o putere. Nu putem schimba nimic. Mai bine ne concentram pe „adaptabilitate” si idei de a ne fi cat mai bine decat pe dreptate si „rascoala in bula”. :)

    719
  4. Io cred ca is mult mai multi, poate zeci de mii, minim.
    Si ma uit la PSD, astia au un nucleu dur de 20%. Multi sunt indoctrinati poate din convingere, dar altii fura pentru ei si pentru partid din orice functie posibila. De la paza, paduri, firme pana la consilii de administatie.

    Daca intr-o zi prin potiune magica iau si devin invizibil sau ca superman, jur ca va curat de ei unul cate unul chit ca-mi ia o viata.
    Altfel, muuulti ani, poate generatii.

    Indecis. Tu ce zici?2017
  5. Asa gandeste toata societatea. O zic din perspectiva unui om implicat in zona civica a comunitatii in care locuiesc. Am bagat talpa, am cautat solutii, ma cauta oamenii sa ii ajut. Totul se termina dupa ce le rezolvi lor, exclusiv bucatica care ii deranja. Apoi sanatate.

    Politic e la fel, toti sustin din pat, cu like (nici ala), toti te cheama sa le vezi problema desi aia sunt doar pretententi…cer mult de la pretendenti nu de la executiv.

    Cand ii cheama pretendentii „Hai sa facem asta, Hai sa punem presiune pe asta” vin 10 din 30 de mii.

    Comentariu apreciat.283
  6. De ce nu avem radar fixe pe drumurile cu problema ?
    Pentru ca la 700 de demnitari le e frica de camera care le va lua permisul !
    Ca mor zilnic 5 persoane…csf, n-ai csf…

    Comentariu apreciat.557
  7. Daca Sanna Marin s-ar casatori cu fotbalistul George Puscas ar putea sa o cheme Sanna Puscas Marin.

    Ma poftesc singura afara…

    Comentariu apreciat.609
  8. Aici autorul comentariului citat .

    Habar n-aveam că ai mașina de la Autonom – a fost prima firmă de rent a car care mi-a venit in minte.

    Ce voiam să zic este măsura confiscării e cvasi-inutilă și greu de pus în practică, câtă vreme există atâtea mașini pe leasing/inchiriate/ale firmei pe care n-ai cum să le confiști într-o țară ne-totalitară. Și că e o soluție foarte ușoară de eludare a confiscării.

    161
    • Nu vad de ce nu ar putea fi implementata chestia cu confiscatul. E „aproape” ca la poprire. Ai facut ceva gresit (tu ca om) pac, ti-au blocat conturile pana achiti ce aveai de achitat. Din aia cred ca e regula ca salariile sa le vireze in cont bancar si nu „in plic”.

      Revening. Xgrey – bombardier de soi, fara venituri declarate – obisnuit sa eludeze statul prin toate partile, conduce o masina scumpa:
      – inregistrata pe bunicul lui – l-ai prins incalcand legea grav – pac. Confiscat masina in prima faza, apoi cand se observa ca nu-i apartine bunul – masina ramane confiscata pana ce proprietarul plateste o amenda usturatoare. (se compenseaza ei apoi)
      – inregistrata pe firma/leasing – procedura ca si mai sus, insa apoi control de la ANAF si vazut cum au dedus cheltuieli pentru acel bun folosit de persoana externa (aici ar prindeo so pe binefacatoare de Laura Vicol). Confiscata masina pana e cazul, pana ce proprietarul plateste o amenda usturatoare (10 x valoarea de pe Pers Fizica, ca si inainte e compenseaza ei). Apoi firma de leasing daca e desteapta – o sa-si faca un registru gen „no fly list” / „no rest list”

      Trebuie doar vointa.

      810
    • Really, tara totalitara? Pai în Australia se confisca, in Franța la fel. Astea sunt tari totalitare?

      48
    • Tu ai impresia ca drogalaii sau betivii o sa isi inchirieze masini doar ca sa poata conduce drogati/beti? Doar ca sa nu li se confiste masina personala?
      La inchirieri nu se confisca masina insa se poate implementa o amenda suficient de mare care sa il coste cat un rinichi sanatos.

      36
  9. La noi, pînă nu o să se lase cu execuții nu o să se intimple nimic!

    87
  10. Acest video explică de ce Vali, dac-ar fi președinte, n-ar rezolva nimic, deși știe exact ce trebuie făcut și mai mult. ce trebuie făcut e foarte simplu.

    https://ihavenotv.com/the-rules-for-rulers-cgp-grey

    63
  11. @Vali, nu exista „binele comun”; problema e romanii nu inteleg „binele propriu” pe termen lung beneficiaza chiar daca pe termen scurt „binele propriu” e afectat.

    Ca exemplu, conduc in limita legala desii e un inconvenient pentru mine pe termen scurt pentru ca pe termen lung e mai bine, tot pentru mine! Pentru ca scade riscul pe termen lung ca eu sau unul din cunoscutii mei sau cineva care e relevant pt mine (doctor, vanzatoarea vesela de la brutarie) sa fie accidentat.

    Faptul ca si altii beneficiaza de asta e irelevant. Hotii or sa vrea sa fie legi anti hotie si sa fie respectate pentru ca sa isi protejeze banii proprii de alti hoti. Faptul ca incidental e bine pentru toata lumea e irelevant. Binele comun e doar suma binelui la nivel individual.

    Deci „binele comun” e irelevant si ar trebui sa dispara din discursuri.

    Dar „binele propriu” trebuie inteles pe termen scurt si pe termen lung. Problema romanilor e ca nu inteleg orizonturile lungi de timp. E greu de inteles ca trebuie sa iti intretii casa si incidental sa arate frumos pentru oras daca in ultimii 500 de ani la fiecare 50 de ani statul iti fura casa sau un razboi o distruge.

    87
  12. Problema cu cei care ajung sa creada ca gandesc pe termen lung si se sacrifica pentru binele comun, este ca, de fapt, au ajuns in stadiul in care cred ca detin adevarul absolult, iar ideile lor nu mai pot fi discutate sau amendate.

    Nu zic ca ce gandesc ei nu se suprapune SI cu binele comun, dar se suprapune si cu paradoxul cunoasterii (cred ca ii spune efectul Dunning-Kruger).

    73
    • Când ne referim la societate, nu există adevăr, și unul care să mai fie și absolut.
      Nu e ca și cum am cădea de acord că dacă 1+1=2 atunci 2+2=4.
      Cum ar zice Wikipedia, e vorba mai degrabă despre scopuri, valori si interese.
      Din acest motiv unii sunt pe un forum iar alții pe altele.
      Ocazional, avem senzația că vorbim despre adevăr , dar în spate stau convingerile noastre intime despre chestii de genul libertate, siguranță, dreptate.
      Afirmația că e bine ca un doctor să ia 5k pe lună, nu este nici adevărată și nici falsă, e o judecată de valoare; cât valorează pentru tine ce face un doctor.
      Nefiind vorba despre adevăr, lumea se inflamează mult mai repede, în mare parte pentru că nu va putea nimeni să demonstreze acel ‘adevăr’ ultim.
      Binele comun este doar un concept, el nu există ca un atom, pe care poți să îl pui in evidență într-un fel sau altul.
      Poți să-i atașezi diverși indicatori: pib, rata de omoruri, rata de sinucideri, numărul de case, de mașini, de studenți , amante, etc, dar cât se ia din fiecare e la latitudinea fiecăruia.
      Când m-am dus pe munte, cu mai mult de patru persoane, am avut surpriza să văd că binele comun arăta foarte diferit pentru fiecare.
      Unii voiau să meargă 12 ore pe zi, alții să stea să asculte iarba cum crește; la prima ploaie unii au zis să lăsăm dracu’ cortul și să mergem la hotel.
      Dimineața, unii voiau să o luăm în stânga, alții in dreapta și alții înapoi.
      Cam așa și cu binele comun.

      102
    • @cos&min Asa este, ai spus niste lucruri pe care orcine cu ceva creier le gandeste. Problema este ca pe fondul divizarii si invrajibirii societale, absolutismul unora a ajuns la paroxism (pleonastica tautologie).

      13
  13. Este admirabil ce faci .poate ca unii dintre cititori vor intelege , dar…posibilitatile de actiune si schimbare sunt relativ mici..speranta mea este mai ales in cei care se intorc de afara, care vad cum merge o societate functionala si care acum inteleg toate distorsiunile de la noi…multe din tarele noastre vin din comunism pentru ca asa puteam sa supravietuim fizic si mental. lipsa de empatie fata de celalalt si in general fata de ceilalti. delimitarea stricta pe care o facem intre spatiul privat si ( in defavoarea celui)public.lipsa constiintei civice si a increderii ca lucrurile se pot schimba prin actiuni individuale.neincredrea in democratie si in conducerea colectiva..dar..exista din comunism parerea ca populatia..poporul nu stie prea bine ce vrea si trebuie eventual luminat..informat cel mult dar doar comunistii stiau cel mai bine de ce are nevoie..si conceptia asta ( la fel ca mai in Est) a ramas intiparita in mintile unei organizatii care s-a perpetuat si care are mare putere.Cum ar fi daca la presedentie ar candida cineva din „afara” si ar si castiga?cum ar fi ca seara de seara timp de luni de zile demonstratii nu neaparat in grupuri mari sa provoace demisia minsitrului de interne si a celuilalt care conduce de fapt politia?Cum ar fi sa facem nu ceea ce se asteapta de la noi dar care sa fie spre binele nostru?
    …chiar as avea curiozitatea daca discret nu s-au interesat niste oameni de tine…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.