Bicicliști, care e limita voastră termică?

Zilele astea a tot plouat, dar ieri s-a oprit, a ieșit un pic soarele, s-a zvântat repede, am ieșit cu bicicleta un pic. Mănuși, mască, ochelari (am schimbat ochelarii cu unii mai buni și nu se mai aburesc), pantaloni de softshell, geacă la fel și pe la 10 grade totul a fost ok.

Știu că se poate pedala și la temperaturi mai joase, dar doar ăia înrăiți și foarte echipați fac asta. Pentru civilii cu biciclete, ăia care folosiți bicicleta pentru deplasări normale, mers la birou sau în alte locuri, voi cam pe la ce temperaturi renunțați la pedalat?

 

biciclista-bicicleta

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. 5 grade Celsius e o limita pentru mine la care nu as mai pedala cu atata pasiune … dar bineinteles ca sub temperatura asta exista plimbari in parc :))

    00
  2. Pe bicicleta it e frig in primele 5min cand iesi din casa si incepi sa pedalezi. O alta problema is hainele care tre sa le folosesti care nu is tocmai prezentabile la birou si probabil nu is pentru toata lumea.
    Si de obicei cand incepe sa ninga se cam termina distractia.

    00
  3. La sub 10 grade afară, îmi dau lacrimile de la vânt. Şi mă dau jos de pe utilaj clonţ. Pe vremea asta, prefer o alergare cinstită sau sala.

    00
  4. Pt deplasari normale oras sau distante max 20 km fara urcari mari, 0-5 grade celsius daca nu e vânt, ture 20 – 70 km fara vant nasol pana la 10 grade celsius. In rest la orice temperarura mers pe jos 5 – 10 km ritm alert.

    00
  5. 5 grade, dar iarna trecuta am vazut doamne (si domnisoare) la 1-2 grade pedaland gratios in fuste scurte si strampi din-aia subtiri de-mi inghetau mie intestinele doar cand le vedeam.

    00
    • ăia țin de cald dacă pedalezi.

    • pot să fiu cârnat și să întreb dacă vorbești din propria experiență?:))))))))))))))))

      00
    • yeap. am avut. țin de cald.

    • Nu stiu, n-am purtat pana acum strampi lycra, dar nu cred ca tin chiar asa de mult de cald…
      Dar se poate sa fie si cum zici tu :D

      00
    • Pe cand aveam juma’ din varsta de acum si faceam karate, foloseam bicicleta si la minus grade, numa’ sa fie asfaltul uscat. Pantaloni din aia ca de ski (erau niste ieftinaturi, ca nu aveam eu bani pe vremea aia de pantaloni decenti de ski), manusi din alea serioase, caciula. Aveam de pedalat cam 2 km, deci nu era nus’ ce mare smecherie. De la antrenament ieseam oricum incalzita, ca-mi venea sa stau si in chiloti uneori. Nu mergeam pe bicicleta cand ploua sau ningea insa. Ploaia nu-mi place in general si pe zapada nici masina nu o conduc, daca se poate sa scap.

    • pot să fiu cârnat și să întreb dacă vorbești din propria experiență?:))))))))))))))))

      (aproape) oricine a facut armata la Vatra Dornei iti poate confirma ca functioneaza

      00
  6. Eu cand eram in Finlanda mai la tara am fost si pe la -20 de cateva ori (sau -25, nu mai retin oricum pe la -10 -15 mergeam in mod curent). pe la -15 iti ingheata genele si daca ai barba te faci ca Mos Craciun pentru ca iti ingheata aburul pe care il expiri, dar nu exista prea frig, ci doar haine neoptrivite.

    unde un TEDx talk misto in care se da ca exemplu satul pe unde am stat la un moment dat: https://www.youtube.com/watch?v=JxDKJ-OlUgw

    10
  7. Bunicii nostri mergeau cu biclicleta fie vara fie iarna. Eu nu am o temperatura anume. Cand simt ca e prea frig, aia e, pun pedala in cui. Cand nu as mai pedala e atunci cand incepe sa aparaza zapada/gheata/poleiul. Nu ai cum sa o faci in conditii de siguranta, oricat te-ai minti.

    00
  8. mie imi ingheata extremitatile , maini , laba piciorului chiar și cu sosete merino, sub 10 grade renunt , chiar daca am merino si alte haine tehnice in rest , plus daca mi transpira capul de la caciula e enervant ,

    00
  9. PS: mai demult in Iasi la mers cu bicicleta la birou, limita mea era cam la un pic peste 0 grade, problema era doar cand aparea zapada, daca e uscat merge si mai frig

    00
  10. NOU
    #23

    Daca sunt echipat corespunzator, softshell sau windstopper mai bine, pantaloni(blugi din aia termici de la CA sau blugi/pantaloni normali cu ceva colanti din aia de ski de tin de cald pe dedesubt de la Decathlon) caciula+manusi si o bandana de tras pe bot si gat si nu ploua sau nu e ud pe jos de la ploaie merg pana da prima zapada in oras.
    De la prima zapada aparuta, bita ramane in casa (stau la bloc) pana la primavara si trec la masina/pe jos/transport in comun.

    00
  11. Sa fie peste 0 grade , ca sa nu derapez prin intersectii. Imbracat straturi chiar daca merg la birou (camasa,vesta, geaca,manusi). Imi schimb manusile in functie de temperatura, dar pana pe 5 grade pedalez cu ceva manusi de toamna. Poate conteaza si traseul, daca am de urcat sigur ma incalzesc, daca as merge doar pe plat ar tb sa ma imbrac si mai gros

    00
  12. regula degetului e ca daca poti sa mergi pe jos 1km, atunci poti sa mergi cu bicicleta 3km imbracat aproximativ la fel. am mers la serviciu cu bicicleta intr-o zi in care au fost -15 grade, pentru ca era varianta optima, asta fiind extrema, in rest nu exista limite, poate doar cele legale, gen nu ai voie cu bicicleta cand e alunecos asfaltul.

    00
  13. 5 grade Celsius, daca e uscat afara si nu bate vant puternic.

    00
  14. Am biciclit 105 km la 4 grade cu vant puternic si ploaie, undeva, dincolo de cercul polar.
    Colegii mei au abandonat cand i-a prins o rafala de 19 m/s pe un pod. Eu am scapat de acea rafala si am ajuns la final. Dar ultimii 5 km au fost crunti pentru ca ploaia se intetise si batea din fata.

    00
  15. Daca nu e zapada pe carosabil, nu ma opresc din pedalat. -20, no problem. Nu exista prea frig, exista prost imbracat.

    00
  16. Cam -5* C. Echipat corespunzător* nu resimți temperatura dar începe să devină dificil respiratul și ți se lipesc pleoapele instant dacă dai ochelarii jos.

    *Din experiența mea ieftin și aproape bun sunt hainele de muncitori cu specificatii -20* C, cască, mască și mănuși de schi. Aproape bune pentru că geaca de 150 de lei nu e făcută să transpiri excesiv în ea.

    https://ibb.co/q7SwVRW

    00
  17. Merge pe orice temperatura cat timp ai lumina si e uscat pe jos. Altfel e prea mare riscu.
    Din experienta cu softshell, transpiram prea mult, chiar si la -6 grade. Polar gros plus bluza si tricou, e mai greu pana se incalzeste ‘motoru’ dar apoi e chiar ok. Pantaloni, izmene, manusi, buf, caciula.

    00
  18. cel mai jos au fost vreo -10 cred. Noapte de iarna de bucuresti. Geaca de schi si baga mare.

    cel mai „frig” – coborare de pe transfagarasan pe zapada. Zapada e ok, ca ingheata pe tine si iti ofera un strat in plus de izolare. Daaaaar, jos am prins lapovita. Aia mi-a intrat prin toate orificiile.
    Altfel in Romania aveam destul de des iesirea de 1 decembrie pe trans. Deh…

    Aici? Ultima gaina. Cum s-a facut frig cum ma ascund.

    00
    • „coborare transfagarsan pe zapada” – cool. la propriu :D
      In Suedia si eu am perceput frigul mai frig. Nush de ce, poate ca era toamna de fiecare data cand mi s-a parut frig (si inca organismul nu era obisnuit cu frigul), poate din cauza umezelii de la atatea canale in Stockholm, naiba stie. Dar temperatura nu arata asa grav totusi…
      Altfel, nush de ce Vali a pus intrebarea pentru „astia obisnuiti’ stiind ca o sa apara si pasionatii…mie nu pea imi place sportul aerob pe frig, nici alergt, nici biciclit. Dar anul asta, din cauza timpului si constrangerilor cu kinderii, cum prind o ocazie, cum ma sui pe bicla. La sub 6 grade si mers sportiv iti trebuie haine serioase (pana aici ma cam descurca cu ce am luat din Decathlon si cu pantofii de vara). Pentru catarari trebuie sa cam dublezi bugetul, ca pe urcare transpiri oricat de frig ar fi, iar pe coborare ingheti fara protectie buna.

      00
    • hehe. Sa vezi prima mea coborare pe transfagarasan, iarna. Pentru ca nu aveam haine indeajuns de bune am aplicat metoda „homless” si mi-am pus o revista pe piept :)

      alta data am urcat transu vara. Jos 20+ sus 10+. pe urcare i-am dat cuiva geaca de ploaie, asa ca la coborare eram omul ploii…doar haine de vara. Bagat niste hartii la coaie si pe piept si da-ti drumu

      Dar…cum ziceam, cand nu eram gaina.

      00
    • @animaloo: chiar si acum ciclistii profesionisti isi baga ziare pe sub lycra la coborari, si asta inclusiv in curse gen Turul Frantei.

      00
    • misto. Adevarul e ca este o varianta ultra light si buna pentru coborari.

      00
    • @Octav – in suedia frigu e si in functie de unde esti. Daca stai pe langa canale in centru stocolmului iti ingheata coaiele de la 5 grade in jos. Pe unde stau eu e ok si la –

      00
    • Da, asa e, am vazut si eu in Giro. Si am ramas surprins, la ce bugete si echipari au aia. Am experimentat si eu placatul cu coli A4 pe o coborare pe o ploaie de iunie pe Transalpina. A fost vis, caci pana sa le pun, dardaiam de nu mai puteam tine directia drept. Ma rugam sa vina o portiune de urcare sa ma mai incalzesc.

      00
    • @animaloo: da, de canalele din centrul Stockholmului vorbeam si eu. care e explicatia? umiditatea? caci termometrul nu arata chiar grav.

      00
    • pai ma. de ce sa schimbi ceva ce nu are sens sa schimbi? Hartia e un cacat de 2bani pe care poti sa il arunci dupa. Si e foarte utila. Am coborat la Sibiu, dupa un KoTM intre amici, si la coborare nu puteam sa ii dau deloc viteza. Desi erau 20 grade cum intrai pe umbra cum se facea rece. Pus diploma si fugit

      Poi, e simplu. E alt timp de frig. Mai umed. Se schimba densitatea aerului, zic si io, si intra mai bine prin gauri si ai transferul termic mai mare. Se intampla si invers, cand temperatura aerului e mica (-20) dar ai senzatia ca e mai cald.
      In plus nu e de neglijat vantul de pe langa canale, care scade si mai tare temperatura sesizata

      00
    • @Octav, faza cu ziarele e ca in bancul ala cu americanii care au cheltuit x milioane sa faca un pix care merge in spatiu si rusii au cheltuit o rubla sa cumpere un creion. e o metoda simpla care merge, dar doar pe coborari unde nu ploua. pe ploaie, vorbim de geci de gore tex ultra-usoare care cred ca bat spre mia de euro ca pret.

      00
    • atat ca aia cu creionul este o prostie sinistra. Asta cu ziaru merge

      00
    • @ Octav, poate are legatura si umiditatea si eventual vantul, cand e vorba de altfel de perceptie a frigului. In Timisoara erau si -20 de grade, dar e in general uscat si nu prea bate vantul, ca, deh, campie. Aici si la 0 grade mi-e frig de ma ia dracu’. Daca nu e umezeala (desi cam e, ca suntem inconjurati de ocean), bate vantul de te ia dracu’. E mereu o briza prin aer, ceea ce e OK in general, ca e aerul mult mai curat decat in Timisoara, dar iti ingheata si ideile in cap. A batut acum 2 zile vantul atat de tare, ca mi-era ca zboara cainele cu tot cu lesa :(

  19. Permiteti-mi sa raportez din Amsterdam. Se pedaleaza la orice temperatura, inclusiv pe ploaie, cu geaca impermeabila (google Rains), nu cu umbrela.

    Aici iarna temperaturile coboara cam pana pe la 3-5 grade (cu plus), rareori sub zero.

    Nu se pedaleaza cand ninge, in schimb, dar se intampla rar

    00
  20. Cand mi se pare ca afara e prea frig sau prea cald , clar iau masina . In 99% din cazuri :)))
    Dar bicla o folosesc mai mult pentru distractie si plimbari .

    00
  21. Și ne zici și noua de care ochelari ți-ai luat? 😊

    00
  22. din pacate m-am cam lasat de sportul asta. dar cand mergeam, 5, 10 grade, folosind echipamentul pe care mi-l permiteam pe atunci, adica primitiv rau.

    punctual, cel mai frig a fost o iesire in miez de noapte „polara”, nu stiu excat cat, dar era frig, tocmai ninsese dens, si am iesit cu cativa preieteni si prietene la o tura pe zapada. superb, strazi pustii, zapada batatorita, in lumina proaspat instalatelor becuri cu sodiu de pe strada noastra a fost distractie. si mai ales dupa, la reincalzire :D.

    00
  23. -5 grade dar sa fie uscat pe jos.

    00
  24. Totul e doar de la cap si haine. La schiat vitezele sunt mult mai mari, dar stii ca trebuie sa te duci imbracat bine, deci….nu iti e frig.

    00
  25. Am iesit azi la 10 grade, nici n am simtit frigul.

    00
  26. 0 – 5 C. Pe uscat. Doar daca e musai merg si pe ploaie.

    00
  27. Ieri, pe seara, am pedalat lejer 35 de km in Targoviste si imprejurimi. Cand m-am intors erau 8 grade. Echipament: fes+guler gen cagula+ochelari, tricou+helanca/bluza+softshell, colanti+pantaloni trening.
    Problema e ca transpir si daca fac o oprire simt apoi rece in spate.
    De iesit mai ies cat e uscat pe jos si temperaturi spre 10 grade.

    00
  28. Nu e vorba de minus nu stiu cate grade, ci de temperatura resimtita. Am mers, imbracat de iarna dar nu exagerat, si la -15. In schimb, un vant sanatos si ploaie constant tare, la 5-10 grade, termina pe oricine.

    00
  29. NOU
    #57

    Nu prea mă pot opri din pedalat, poate un -20 când efectiv îngheață cablurile de la schimbător. Pentru un „civil” merg pantalonii de escaladă de la Simond care sunt flexibili și au ventilații laterale în combinație cu niște pantaloni de compresie (izmene/colanți) ca și first layer. Pe sub cască trag un Buff sau o căciulă de la Miltec și cam aia e.

    (https://www.decathlon.ro/pantalon-negru-barbati-id_8386810.html)

    00
  30. Depinde de valoarea bicicletei furate.

    00
  31. Când eram prin liceu mergeam și iarna cu bicla (ceva sovietic). Țin minte ca problema principala nu era temperatura ci umezeala. Mi se părea mai nașpa la plus 5 pe ploaie decât la minus 5 pe soare. Bineînțeles de evitat sa te bagi prin zăpadă.
    A echipament cred ca e indicat ceva gen ski fond. Eu pe atunci mergeam în trening d-ala albastru cu doua dungi și Drăgășani în picioare

    00
  32. Raportez și eu din Torino. Trei ani fără abonament de transport în comun, fără mașină.
    Ploaie, ninsoare, zăpadă… coafura rezista (sunt chel).
    Pentru ploaie am adaptat o husă exterioară de cort, care venea pe cap si se prelungea peste bicicletă. Arătam ca o fantomă (verde) pe roți.
    Bineînțeles, la destinație tricoul de schimb e obligatoriu.
    Am menționat Torino pentru că acolo mai mult plouă decât e soare. :(

    00
  33. Aveam colegi care atat la 38 de grade cat si si la temperaturi negative veneau tot cu bicicleta la munca (ma rog, existau vestiare, dus, uscatoare, etc., nu era o problema sa iti schimbi hainele). Ploaia nu conta, se numea temperatura ok, aveau haine impermeabile.
    Maximul a fost cand la -8 grade, pe un viscol serios unde eu am inghetat complet in 20min de mers pe jos si avand „blanuri” serioase pe mine, un coleg a venit tot cu bicicleta. Dar a ajuns la spital, cu un picior fracturat si la cei un pic peste 60 de ani ai lui nu s-a reparat prea usor..

    PS. vorbim de colegi care dintr-un salariu ar fi putut sa-si cumpere o masina, chiar si una noua, nu oameni care nu aveau alte solutii (asa si bunicul mergea 30km cu bicicleta prin anii ’70, fie vara fie iarna..)

    00
  34. Noi mergem in bmw bosss

    00
  35. Atat timp cat nu ninge, nu ploua, nu e apa sau gheata pe jos sau nu bate vantul puternic, poti merge cu bicicleta pentru deplasari uzuale.

    In scop sportiv merge si pe ploaie cu echipamentul potrivit si cu atentie la asfaltul umed. Pe gheata sau ninsoare nu am mers niciodata.

    00
  36. Luni 2 noiembrie au fost 3 grade dimineață (pe la ora 7) în București, am mers fără probleme 6 km până la serviciu, nu am haine „speciale” ( geaca normală, mănuși, guler) , chiar nu am resimțit frigul.

    00
  37. Eu ma dau batut pe la -15 daca nu e vint si pe la -10 daca bate vintul.
    Evident ca imi trebuie 15 minute sa ma echipez si cam 10 minute sa ma dezechipez.

    00
  38. @Vali
    Nu sunt atlet. Sunt matematician. :)
    Doar ca obisnuiam sa merg la munca cu bicicleta la munca. Dar nu regulat. Aveam cam 14 km pana la munca.
    Asa am ajuns sa merg la cursa aceea de amatori care se organiza inainte de Nordic Race.

    00
  39. 10grC.

    00
  40. -18 fara probleme, cred ca se poate pedala la temperaturi si mai scazute deatat

    00
  41. Pedalez tot timpul, cat timp nu e gheata/zapada pe jos.
    Pana acum am avut o cursiera second foarte slaba si a tinut bine. Cu ea nu bagam pe ploaie ca aluneca repede sau pe vant puternic. Dupa un ciclocross cu roti putin mai groase care a tinut si mai bine. Cu ea nu bagam cand era vant puternic doar.
    Din vara am o electrica cu motor central si pana acum rupe tot. Fie vant, ploaie, urcari dureroase sau greutate mare, merge in voie.
    Ca echipament extra de iarna am izmene subtiri sau groase, bluza de corp merino, buff si caciula subtire.
    Musai oglinda. Si vesta reflectorizanta.
    Ca echipament de ploaie, supra pantaloni si pelerina din targ, maximum 50RON ambele.
    Cum zic si oamenii de mai sus, primele 10 minute sunt mai dureroase, dupa incepe incalzirea.

    00
  42. Eu iarna trecuta am descoperit hainele de la Decathlon. Ma imbrac sus in 3-4 straturi, blugi + colanti jos, ghete sau adidasi WP. Am 72kg la 1.81 si de fel sunt foarte friguros, dar asta nu m-a impidicat sa merg toata iarna la munca pe bicicleta. Doar in 3 zile am mers cu masina si asta cand a nins.

    00
  43. Am pedalat si pe cod portocaliu de ninsoare, si frig de pana la -10 -> -15grade. Pe ninsoare se poate merge cu bicicleta cu conditia sa ai cauciuri late(peste 2.3) si sa fii foarte iertator in curbe, viteza mica, etc. Zapada e nasoala cand se amesteca cu praf si devine ca un fel de nisip, sau cand e semi dezghetata(sloiuri dubioase dedesubt). Dar pe cea proaspata se poate chiar si viteza merge.

    Daca e sa dau un sfat oricui isi propune sa mearga iarna, e sa isi protejeze cea mai complexa si mai sensibila articulatie: genunchiul. Eu unul imi puneam niste orteze un pic mai simple decat astea: https://www.mkd-medicale.ro/orteza-de-genunchi-cu-pernita-protectie-rotula-morsacyberg.html dar ca si astea pe rotula mai aveau un strat de material care oprea vantul sau curentul de aer ineret deplasarii cu viteza.

    00
  44. La 2 grade e ok inca daca e uscat, dar cu echipament care protejeaza la vant. Primele 5 minute sunt mai friguroase, dupa aia te incalzesti. Foarte importanti ochelarii si manusile. In caz de ploaie, exista pantaloni care se iau peste pantalonii normali si sunt extrem de utili (desigur, pe langa pelerina).

    00
  45. Nu cred că o să te ajute prea tare, dar arunc totuși câteva idei aici:

    1. Cât timp nu e zăpadă și ghețălău, pot ieși aproape la orice temperatură, dar recunosc că am bafta să fiu foarte puțin friguros. Când spun asta, mă refer la faptul că am ieșit și la grade minus fără mănuși, fiindcă mi-am dat seama la poartă că le uitasem și mi-a fost lene să mă întorc după ele. După mintea mea, asta mă călește și ”face bine la circulație”, dar adevărul e că nu sunt medic, deci e tare posibil să vorbesc prostii.

    2. În ce privește pedalatul de agrement și turele mai lungi sunt foarte precaut, fiindcă acum 2 ani m-am lipit de o sciatică nasoală, care m-a chinuit vreo 2 luni. Și asta fiindcă m-a trezit să mă duc în Postăvar îmbrăcat prea subțire și am stat pe loc în frig, transpirat la spate fiind. De atunci am grijă să fiu în mișcare permanentă sau să am de schimb la mine. Deși spuneam mai sus că nu sunt friguros, zilele ăstea mi s-au părut mai reci decât orice altă toamnă și când am ieșit, am făcut-o îmbrăcat adecvat. Deși am ochelari de ciclism buni (Oakley Jawbreaker cu lentilă clasă și Prizm Trail), a început să mă enerveze cum se aburesc mai ușor în perioada asta, deci prefer să urc acum fără ochelari și să iau cu mine o pereche de goggles de moto cu lentilă clară, pe care-i pun doar la coborâre, unde vizibilitatea trebuie să vie ață. După orice tură pe răcoare, când ajung acasă mă bag direct în duș, ca să mă încălzesc. E aur.

    Cam atât.
    Mx

    00
  46. N-am mai fost cu bicicleta de cand s-a schimbat ora, pentru ca deja la 17:00 cand termin telemunca e cam tarzior pentru deplasari pe strazi laturalnice, fara trafic, dar cu caini comunitari, iar pe pistele de biciclete e periculos si ziua, daramite pe intuneric.
    Luna trecuta m-am intalnit cu un mistret pe poteca de La Iepure, era in jur de ora 18:00 si nici tipenie de om. Abia cand m-am apropiat, am claxonat si am strigat la el a tulit-o la deal, pana atunci a cam grohait cu spatele in desis…

    Asa ca am trecut la bicicleta de apartament, dar mi-am luat manusi pentru temperaturi 6-10 grade, pentru ca in weekend-uri am de gand sa mai ies cu bicicleta, daca e uscat pe jos.

    00
  47. daca nu trebuie sa fii in costum la birou sau ai unde te schimba recomand bluzele keepdry 500 sau 900 de la decathlon. cu cea de 900 poti face sport in parc fara alta bluza peste la 8 grade fara sa simti frig deloc. cu o gaeca antivant merge super si pe bicicleta. Exista si colanti din aceasi gama.

    00
  48. Eu o data am mers la servici in -20, pana la -5 e ok daca dai cu spor la pedale. Primele minute sunt mai grele, pana te incalzesti

    00
  49. Nu prea țin cont de temperatura exterioară atunci când aleg să merg pe bicicletă la birou. Și asta pentru că există haine sau straturi de haine potrivite. Mă descurajează în schimb atunci când plouă tare sau e foarte umed pe jos și mă stropesc iar la birou trebuie să stau pe scaun.
    Și evident, renunț la bicicletă când dă zăpada la modul serios, mai ales în primele zile, când șoferii uită cum se conduce. Conform legii, atunci când pe carosabil e zăpadă sau polei, e interzis să mergi cu bicicleta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile