Bere 2025

Punctul doi în programul meu de guvernare și în același timp o idee de afacere de succes: bere foarte rece. Genul ăla de bere pe care o lași un pic, că e prea rece și nu poți să bei.

De asemenea, 10 lovituri de bici pentru cine vinde bere la draft îndoită cu apă. Să existe un hotline unde să suni și să apară un nene supărat că este la muncă și nu la bere, să guste din berea la draft pe care ți-a adus-o chelnerul și apoi să sfâșie pielea de pe tot stafful din local. E patronul acasă? Să vină un pic, să discutăm.

Așa. Eu înțeleg berea în două feluri.

La restaurant, unde aleg din ce este în meniu. Am niște beri pe care le evit, că nu se înțelege stomacul cu ele, câteva din motive etice, în rest merge aproape orice.

La berărie însă avem altă situație. Mă duc la berărie cu alte așteptări decât la restaurant. Da, dați la o parte cele șaișpe IPA obosite pe care le aveți. Le-am încercat pe toate, nu există IPA pe care să o aibă unii în ofertă și să nu fie la fel cu celelalte IPA, un pic diferită de restul. Adică proastă.

Ce aveți aici? Patru beri puternice și alte două internaționale pe care le știe toată lumea? Bun. Asta vreau. Prefer să fie berăria închisă dacă nu am ce bea decât IPA. Și sunt și nenorocit, cer apă plată sau cola dacă nu au berile bune. E mai bună apa decât IPA.

Also, sunt dezamăgit că în Ardeal nu sunt mai multe beri nemțești. Ungurești avem, Cikișor, Czell, dar rar găsești un Paulaner. Am văzut acum că se relansează Amstel. Bine, ei zic că se lansează, că 10 ani au vândut-o caldă sau ținută în soare cu zilele și apoi băgată la frigider.

 

(poză de la Andrei)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. bere caldă și femei reci..

    Comentariu apreciat.733
  2. Nu înțeleg ce ai cu IPA, dar și APA (american pale ale) e bună

    Indecis. Tu ce zici?2632
    • am si eu prieteni carora daca le dai o bere diferita de cele pline de malai din comert o sa-ti spuna ca nu e bere. traditionalism bine inteles

      145
    • Vali a cotit-o putin din poigné spre rage bait asa ca sa vada cine sare. Sunt total de acord cu el, multe IPA obosite. Sefu la blog prefera doar DDH NEIPA, quadruppel si gose. Finutz. :)

      23
    • @vlad: paulaneru de care se face vorbire in text vinde la noi weissbier… e adevarat ca nu are malai, are grau… either way, nu se incadreaza la legea puritatii lu peste prajit

      just sain’…

      20
  3. daca imi aduce pahar inghetat in care imi toarna bere rece las bacsis garantat

    Comentariu apreciat.495
  4. Pai nu vrei reclama? Baga berile pe care le bei!

    131
  5. la unii ne place IPA, nu stiu de ce esti asa pornit..

    Indecis. Tu ce zici?3555
  6. Prima bere bauta cum trebuie:
    – Vara anului 2006/7, trimis cu treaba la Cernavoda;
    – Vine sambata si decidem sa exploram orasul;
    – Gasim o carciuma amplasata la un nene acasa, in curte. Ne asezam la masa si cerem 3 beri (nu mai stiu exact ce marca dar parca era Timisoreana);
    – vine barmanul cu 3 beri si 3 halbe brumarite, proaspat scoase din congelator – noi ne uitam ca viteii la poarta noua.

    Pentru niste ciortani de 20/21 de ani, a fost cea mai buna bere EVER!

    Comentariu apreciat.755
    • Deci berea era tot calda dar v-a adus niste halbe reci.

      Indecis. Tu ce zici?579
    • Caldă sau rece, tot Pipișoreana este…

      109
    • Marinuș în 2007 cimișoreana era altfel, probabil că tu pe vremea aia erai cu lăpticul în vizor și de aia nu știi. Acuma e pipișoreana, pe atunci era băubilă.

      224
    • Măi nepoate, și la început tot citropiș era, doar că mai puțin diluată.

      26
    • Nu stiu daca cele mai bune beri baute, dar sigur top in memoria mea, sunt cele carate cu bacu peste Dunare. Era o berarie in Galati, sticla de 1l, carat naveta vreo 2 km pe jos si cu bacul. 2000 si ceva. Ce vremuri. Prieteni, gagici, gratare, bere si cortul lu tata, pe malul drept al Dunarii la Galati.

      181
    • In 2007 la inceputul verii Timisoreana era bere. La sfarsitul verii devenise o abominatie cu gust de diesel (neaditivat).

      22
    • consumator de bere de prin ’95. timisoareana n-a fost bere niciodata.

      pana prin 2000 siunpic ar fi fost preferabila apei chioare de la chiuveta stabilimentului. poate. dupa, definitiv nu.

      35
  7. As extinde sugestia la proseco.

    Indecis. Tu ce zici?2313
  8. Aș vrea sa te felicit pentru aceasta initiativā! Să-ți dea D-zeu multă sănătate!

    Cine a votat PSD pǎnă acum să aibă parte doar de bere caldă.. si acum si le lumea cealaltă. Precum Flat !

    Indecis. Tu ce zici?2115
  9. Am căutat sa aflu ce e IPA

    Am găsit International Phonetic Alphabet

    Comentariu apreciat.333
  10. „De asemenea, 10 lovituri de bici pentru cine vinde bere la draft îndoită cu apă.”

    Să vezi backlog aici…

    192
  11. Când mergi cu gașka la bere doar primele 2 beri sunt proaste

    Comentariu apreciat.452
  12. Deja gulag pentru băutorii de bere cu lămâie și alte minuni. :)

    198
  13. Am luat amstel da nu-i ce trebe,asta facuta la noi. Am zis ca-mi comand un bax,poate e din aia facuta la mama ei.
    La Sibiu is vreo 4 berari din astea mai mici,sadu,nembeer,(au astia una amarilla,e senzatie),sb si b13 parca. Bune toate. Cam 10-12 lei sticla.
    M-am bucurat sa regasesc hategana. Dar nu se compara cu aia facuta la Hateg,ce o beam cand eram pustani. Pentru ca apa de munte.
    In Sibiu is vreo doua magazine cu produse din germa si acolo am vazut ca au multe feluri de bere la preturi decente.

    46
  14. Beau acum o NEDIPA overpriced dar buna si ma gandesc cum nu ai dreptate uneori.

    234
  15. Am luat Csiki Sor brună de la magazinul din colț, surpriză-surpriză, nu avea SGR românesc, avea un simbol asemănător, dar unguresc, cu o sumă pusă acolo în forinți. Cred că am plătit și garanție pe sticlă.
    Amstel am găsit (și cumpărat) deja la Carrefour, nimic memorabil, mai bine un IPA cinstit :)

    911
    • daca n are eticheta lipita pe deasupra, n ai platit sgr. Faza interesanta e ca de regula la magazinele de la colt, nu platesti sgr la sticla de Csiki, platesti garantie ;) care e 2 lei.

      140
  16. Eu sunt foarte curios cum pot sa îndoaie berea la halba cu apa??

    62
    • Legende urbane, poate se facea prin anii 90. Acum gustul de pisat e dat de faptl ca butoaiele au stat in conditii de kko (soare in principiu) si s-a refiert berea.

      Comentariu apreciat.250
    • Acu’ 3-4 decenii berea se livra în butoaie de lemn, care se spălau și dezinfectau cu abur și sulf la fiecare refolosire și nu puteau fi ținute la soare deoarece explodau. Acum berea se livrează la butoaie de inox, aliaj (de metale) care reacționează ca un adevărat catalizator schimbînd gustul berii mai ales cînd le țin în soare cu săptămînile….

      36
    • ”Eu sunt foarte curios cum pot sa îndoaie berea la halba cu apa??”
      Era o tehnică veche a cărciumarilor de pe la berăriile unde se adunau muncitorii. Practic aveau o tavă în față în care spălau halbele și când cereai o halbă de bere o luau direct din tava aia cu un sfert plină de zoaie și restul o umplea cu bere de la dozator.
      Secretul lui Bachus. :)

      30
  17. Care bere mai e făcută doar din malț, orz ,hamei ?

    ‘Fungamyl, Ceremix 6X MG sau Filtrase sunt doar câteva dintre substanțele folosite,

    Acestea sunt enzime industriale produse de Novozymes din Danemarca, o companie specializată în biotehnologii alimentare.

    Fungamyl-ul accelerează descompunerea amidonului pentru a produce o cantitate mai mare de alcool, iar Ceremix-ul îmbunătățește calitatea berii și a materiilor prime.

    se mai adaugă inhibitori pentru stabilizarea spumei și aditivi pentru aromatizare,
    stabilizatori ca PVPP-ul și extracte de hamei modificat, cum este tetrahop-ul’

    231
  18. Da’ de Madri nu zice nimeni nimic?

    18
    • Ba da, are un ingredient surpriza…glucoza! :)

      120
    • @Adrian, de Madri zic eu: am baut (de curiozitate) si nu mi-a placut. Raman fidel berilor belgiene.

      51
    • Mie îmi place. Am băut-o acu câțiva ani prin străinătate. Apoi am citit pe net care e treaba cu ea (adică legătura cu Madridul).
      Bine, mie îmi place și Ciucaș, ținută în pivniță la țară.
      În sat nu se găsea altceva până de curând, se bea destul de multă, așa că e mereu proaspătă. E aproape de Brașov, nu știu dacă se mai îmbuteliază acolo.

      21
  19. Un link pe Wikipedia de cum poți să bagi apă într-un butoi cu bere draft aflat sub presiune ca să îndoi berea? Sau se întâmplă direct la fabrică?

    93
    • poate e posibil pe traseul de la butoi pana la dozator.

      35
    • Sînt 2 metode:
      1. O țeavă subțire (cu robinet mic, pentru reglarea depitului) este înțepată în cea de bere. Apa are presiune mai mare ca cea din butoi. Aranjament permanent dar care poate fi ușor descoperit.
      2. Înainte de a pune halba la robinetul de umplere (cu bere) se clătește puțin la robinetul cu apă de la chiuveta de sub pompă și imediat se aduce la cel de umplere ținînd-o cu mîna mai peste fundul halbei să nu fie vizibilă apa rămasă ”accidental” în halbă. Foarte greu de dovedit și poate fi eschivată ușor.
      Am fost puțin hoțpătar prin 83… ;-)

      223
  20. Anul trecut in Sighisoara. Am ajuns destul de tarziu acolo ne era foame asa ca am comandat de la o terasa un gulas si o bere Ciucas la draft.Pana sa vina mancarea era gata o halba. Berea corespunzator de rece, am baut trei si nu m-a luat de cap ca alte beri…deci se poate.

    30
  21. Pentru acasa am redus lista de cumparaturi la o naveta de Suceava si un bax de Guiness.
    Chestia amuzanta ca la fabrica primilor poti cumpara actiuni, investesti si parca altfel ajuti mai cu spor la profitabilitatea lor… Fain ar fi sa dea dividende in bere :))

    45
  22. Nu ai dreptate cu IPA dar aia e, tu nu esti bautor de bere ci doar cineva care bea bere :D

    Amstel de la noi e o mizerie, un fel ca Caraiman. Are gust de apa cu care s-a spalat podeaua pe care a curs bere.

    Indecis. Tu ce zici?2610
  23. Vezi drinksdelivery pt nemtesti (daca iei cu lada):
    drinksdelivery.eu/categorie/bere/
    Dar eu gasesc destule „magazine germane” pe google pt BV, greu de crezut ca nu au bere (celelalte „din Ardeal” sigur au)…

    Iar pt IPA, Bereta nu Ursus.

    21
  24. Promiți să îl votezi pe piedone dacă vine cu termometrul la ăștia cu berea?

    81
  25. Berile clasice din comerț sunt majoritatea aceeași bere, indiferent de brand. Se fac in aceeași fabrica, se pune malai la greu in ele. A fost investigație făcută de Rise prin 2011 sau 2014. Berile artizanale făcute corect nu au cum să fie ieftine, e scump hameiul, se lasă mult la fermentat și se fac in lot uri mici. Baiatul lui Lucescu are Fabrica Grivița in zona Orhideea și si-a facut o a doua fabrică in Popești Leordeni că să poată să facă si bere mai ieftină. Ca la 10-12 lei sticla in magazin și 20+ in local nu iti cumpara decât hipsteri.
    Ca ti-a fost obișnuit gustul cu beri care aduc a lager (bere blondă) e altă treabă. Mergi la berării și cere diverse variațiuni de lager. Beri artizinale cinstite sunt Csiki Sor, Cibis și Nemțeană. La tine la Brașov e berea la Mustață care e foarte bună și oamenii de treabă la pub ul din centru.

    78
    • Pentru mine cel putin berea e ceva ce beau, nu degust.
      Berea artizanala la 15+ lei 330ml cu un gust in care ar trebui sa gasesc mireasma florilor de migdal, aroma aripilor de libelule, gustul inconfundabil de butoi de stejar negru african in care a stat 3 ani la fermentat nu ma intereseaza. Daca vreau snobisme imi cumpar vin de 200 de lei.

      179
    • Aprob pozitiv + Zaganu la draft în Brașov (acum câțiva ani era f bună, nu mai știu acum).

      21
  26. Fitzos…poti oricand sa pui cuburi de gheata in ea, ca la whiskey, nu?

    42
  27. Ursus e cea mai mare mizerie

    38
  28. Erdinger si atat.
    Niciodată nicio bere la doză.

    18
  29. Si nu va uitati urat la mine daca cer un pahar cu apa la fiecare 2 beri. Berea se alterneaza cu putina apa, daca esti pus pe pub crawling. Altfel clachezi usor si a doua zi nu esti bun nici macar sa stai de sase.

    11
    • daca vrei sa tii mai mult: o bere – o apa – o bere – apa (prin apa intelegi orice – cola, apa, bere fara alcool). La mine problema e ca stiu asta, dar nu ma tin

      10
  30. cele mai bune beri baute de mine.

    1. un Gösser pe marginea dunarii, intre bratislava si viena. Dupa vreo 40 de km de biciclit sau mai mult, oprit la un restaurant. Si, bere proaspata. Ceva de vis

    2. in praga la o berarie d-asta de manastire. Afara 30+ grade, beraria la capatului unei pante destul de lunga. Pe langa factorii „caldura+oboseala” si berea era absolut exceptionala. aveau doar 3 beri, dar toate 3 erau beri

    3. golden brau. era februarie si dozele aveau pe ele datele de la concursu terminat in august. Dar, cele 4 ore de urcat pana la cabana, prin zapada (traseul de la 7 scari) au facut ca berea aia sa fie ambrozie

    20
  31. Berea ungureasca ?? Vrei sa zici Made in Hu?
    Cred ca sunt cele mai proaste beri, dupa Timisoreana si Ursus.
    Csiki este bere facuta in Romania, deci bere romaneasca facuta de etnicii maghiari.
    Era sa iasa scandal in ceva birt prin Oradea pe tema asta, a fost o placere sa vedem chelnerita unguroaica toata rosie de nervi si cu dezacorduri. Asta e, romanurile rai.
    Aici local avem si ceva berarie artizanala, e buna, dar la pret nu e buna deloc.
    Bere ar trebui sa fie o bautura FOARTE accesibila.

    00
  32. câteva din motive etice, …vezi ca ai un typo, ii zice „etilice”

    00
  33. Nu te votez pentru ca punctul 2 din programul tau de guvernare este prea general: berea servita foarte rece.
    Trebuie sa fie specific in acest caz: berea servita la alta temperatura inafara de 4 grade Celsius, este interzisa consumului uman.

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Decathlon.