Bazinul electoral al PSD se micșorează și fără coronavirus

Sabin Bociu, primarul comunei Jebel, județul Timiș: Am crezut atunci că dacă dăm niște bani pentru mărirea pensiilor și a salariilor, toată lumea va sta sluj în fața noastră. Nu este așa! Însăși generațiile de pensionari nu mai sunt cele de acum 30 de ani, sunt pensionari tineri, care la Revoluție aveau 30-35 de ani. Nu mai pot fi manipulați de către baronii locali îndeosebi din zonele mai defavorizate, mai sărace. (sursa)

Marea speranță vine pe două căi: una cu mărirea pensiilor și a salariilor bugetarilor.

Dar, cum zice nenea ăsta, pensionarii mai noi nu sunt tocmai ușor de prostit, mai ales că unii au mai trăit și pe la oraș.

Iar cu bugetarii, da, ok, îți angajezi toate neamurile în sistem (ceea ce PNL face acum), pentru că fiecare om angajat în sistem aduce și voturile familiei sale, dar tot nu sunt destui. De asta posturile de bugetari nu se reduc și nu se vor reduce. Pentru că posturile alea înseamnă voturi.

Și lucrurile erau atât de simple…Atât de simple. Puneți mâna la construit. Scoateți-vă alegătorii din sărăcie. Canalizare. Apă. Gaze. Autostrăzi. Fabrici. În felul ăsta ai de unde fura și sunt și ei fericiți.

PNL vrea anticipate. Și le vrea pentru că n-au făcut mare lucru în 3 luni, de când sunt la putere. Slabe șanse să facă ceva în următoarele 3 luni. Sau în următorii 4 ani. Deja o scaldă.

Are PNL o șansă să facă niște chestii? Are. Se va ridica la jumătate din așteptări? Nu cred. USR încă nu e închegat. Știți analiștii care profețeau că gata, e gata partidul, fie gata închegat, fie gata mort? Se înșeală.

film-peaky-blinders-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Adică cum?

    00
  2. Referitor la „noii pensionari” as zice ca nu, PSD e singurul cu demagogia de stanga. Cu varsta toti ne miscam mai spre stanga ideologic.
    PSD e anti-european fix pentru a atrage electoratul pensionar, pensionarii fiind singurii care nu au beneficiat direct de pe urma UE ( sau na, nu vor sa recunoasca nici in ruptul capului).

    00
    • ai vazut interviul ala in care tataie de la pug mafea zice ca e pesedist si ca a votat numai cu ei?

      00
    • A fost trist.

      Motivul lui a fost pentru că a fost liniște. Și pe vremea lui Năstase, era prosperitate și liniște.

      Adică era liber la furat, jurnaliștii erau puși în lesă cum trebuie, nimeni nu mișca nimic fără acordul tătucului.

      Asta admirăm, asta trebuie, să se poată fura în liniște, și tătucul să vegheze peste toți.

      00
  3. nu v-a scade atat de mult, fata de alte alegeri. 25-30% din voturi sunt ale lor.
    prezenta la vot relativ mica in general, doar unde esti inscris pe buletin, etc ii ajuta mult.

    apoi PSD si PNL au un avans si o mare experienta in teritoriu, se cunosc, sunt relatii vechi, multi ani adunati, biserica e cu ei.
    usor usor spera ca aia toti angajati la stat nu doar sa voteze ci sa se implice la nivel de voluntariat, sa fie activi pe facebook, sa militeze.
    „daca vin panaramele alea de la USR, Plus si care mai sunt, fiti convinsi ca va zboara. impreuna mergem pana la capat, o faceti pentru voi.”

    00
    • hai cu inca un comentariu nasol.

      problemele electoratului de PSD sunt complexe, rezolvabile pe termen lung si costisitoare. PSD vor avea votanti mult timp, nu le purtam lor de grija acum.
      USR&+ si compania cauta votanti de pe dreapta mai mult, deci PNL e competitor direct.

      doar ca PSD il prefera pe PNL, ca se stiu de 30 de ani, au jonglat cu puterea intre ei, la momentele dure care sa le afecteze interesele de baza au votat impreuna (vezi aia recenta cu pensiile, gasim multe exemple), impreuna au avut si vor avea 50+1 din Parlament.

      00
  4. Înșală, fără e, ca cărțile te face neprost

    00
  5. in pzda mami lor alora care au votat marirea pensilor cu 40% !!!!!!!! Mi e greu sa cred ca sunt bani pt marirea asta din septembrie si daca nu se fac alegeri anticipate pana in septembrie si la 1 septembrie pnl nu mareste pensiile atunci pnl se duce pe pl si castiga psd si usr…..

    00
    • Aaa si sa-i tuf in gura si p aia de au votat dublarea alocatiei la puradei. N am nimic nici cu alocatia nici cu pensia dar tara asta ar trebui sa aiba alte prioritati: drumuri, spitale, scoli !!!!!! Si dupa sa se ocupe si de alocatie, pensie, etc

      00
    • Dacă trebuie mărire de alocație, sa o taie complet de la cei care nu stau în banii aia și să-i dea la săraci. Asa câștiga și dintre alegătorii psd ;) e indecent ca copiii de milionari sau chiar de tot felul de corporatiști sa primească aceeași alocație ca cei care se culca flamanzi. Ca asta ar stimula lenevia la parinti e irelevant, banii aia trebuie sa fie pentru traiul decent al copiilor, care sa nu fie pedepsiți pentru cât de lepre sunt părinții.
      La fel și cu pensiile. Doar alea nerușinate prin cât de mici sunt sa fie mărite.
      E frumos pt coeziunea sociala să se încerce ca nivelul minim sa fie unul decent, pentru toți cei care nu pot munci, adică copiii și bătrânii. Merita sa fie rupturi atât de mari în armonia sociala doar pentru fanteziile libertariene ale unora?

      00
    • NOU
      #16

      Oricum copiii sunt pedepsiti, sefule. Si-o iau pentru ca sunt slabi si un adult betiv si abuzator e primul lor bully in viata.

      As spune crudul adevar: tot la corporatistii bogati banii aia de alocatie ajung unde trebuie.

      O solutie pentru copiii saraci ar fi ca banii sa fie administrati de scoala sau de primarie si sa fie conditionati de niste criterii. Inveti bine si tac-tu face curat in batatura, fie ea si saracacioasa? Iei banu’. Nu? Decaderea din drepturile parintesti si hai la internat, unde e cald si ai educatie.

      00
    • apropo de pensii, am găsit pe facebook (eduard pantelimon) niște calcule și niște concluzii din aceste calcule care arată că, de fapt, cam toată retorica asta cu pensiile e greșită:

      „INS ne spune că în trimestrul 4 erau 4,668 milioane de pensionari cu pensie din asigurări sociale de stat, mai cunoscut ca pilonul 1
      În același timp în REVISAL, adică registrul angajaților care nu sunt bugetari, erau înregistrate 6,465 milioane contracte de muncă, adică acele venituri pe care se plătește CAS de 25%.
      Salariul mediu brut pe economie pe perioada pe care avem datele de mai sus era de 5146. Asta înseamnă că la CAS se plătește 1287 lei pe lună în medie pentru cele 6,465 milioane contracte de muncă.
      Pensia medie pentru cei 4,668 milioane pensii era de 1249 lei.

      Dacă pilonul 1 rămâne doar un fond de pensii de stat în care se varsă CAS pe contractele de muncă și din care să se plătească DOAR pensiile aferente asigurărilor sociale de stat, acest fond este sustenabil.

      Nu numai că este sustenabil, dar permite creșterea cu 40% a punctului de pensie doar pentru pensia aferentă contribuției plătite.

      Soluția este ca în septembrie să se facă o reformă adevărată a pilonului 1. Adică „pensiile speciale” să nu mai fie plătite de la pilonul 1”

      00
    • @berenger mici corectii
      din cate stiu 90% din pensiile „speciale” sunt ale militarilor, platite din bugetul MApN (aia 2%)
      „se plătește CAS de 25%.” 3.75% merge la pilonul 2 si doar 21.25% la pilonul 1
      sunt 5.6 milioane de angajati la privat + ~1.4 la stat.
      7milioane * 5127lei * 0.2125 / 4.9milioane = 1556 lei pensie medie.
      pensia medie acum: 1324. +40% = 1853. Adica un deficit de vreo 20% al fondului de pensii.

      00
    • Iesi in strada si protesteaza, e cald afara. Inainte de asta, vezi un pic care e pensia medie in Romania si da o tura prin supermarket cu banii aia.

      00
    • Huooo fascistule

      00
    • @d4n, bănuiesc că și corecțiile tale sunt bune. însă, cu tot cu ele, rămân la ideea că discursul dominant, panicard, e tot gratuit. cu cifrele în față, actualul sistem de pensii ar trebui să fie superechilibrat (retorica dominantă spune că nu e), și ar suporta o creștere paușală de 20%. în același timp, dacă dispar pensiile speciale (alea 10%, pentru că, în cifre absolute înseamnă vreo 2 miliarde de euro pe an), iar creșterea e făcută gradual, 40% cele mai mici, 10-30% cele intermediare și 0 cele care depășesc, să zicem, salariul mediu net pe economie, vom avea un buget al pensiilor echilibrat.

      ideea e că soluții există. cum însă cei care decid sunt preocupați nu de rezolvarea problemei, ci de voturi și mai sunt și sensibili la presiunea celor influenți, nu se va lua nicio decizie corectă.

      00
    • daca se puteau mari sustenabil pensiile cu 40% (plus inca 30% in 2021) se mareau cand era dragnea in pragul condamnarii.
      nu spune nimic faptul ca maririle de pensii votate de psd urmau sa se acorde dupa ce se termina mandatul?

      00
    • @daddy, tu crezi că degeaba dragnea a pus mărirea asta fix înainte de alegerile parlamentare?

      în rest, sustenabilitatea/ nesustenabilitatea sectorului de pensii se discută pe cifre. sau, mă rog, așa ar trebui. dacă ai alte cifre care le contrazic pe cele de mai sus, curaj, uimește-mă!

      00
    • @berenger

      Din calculele acelea reiese ca sistemul de pensii este, deocamdata, ok. Din punctul meu de vedere, problema cea mare va aparea in 10-12 ani, cand vor incepe decreteii sa iasa la pensie.

      00
    • @un om simplu din popor
      De aia zic ca e irelevant ca părinții sunt nașpa, sa se găsească o metoda prin care doar copiii sa profite de banii aia. Care sa fie mai mulți pt copiii săraci decât pt copiii unuia cu veniturile mele, de exemplu.
      Cât despre învățat, nici mie nu mi-a plăcut școala, dar am punctat bine în momentele de cotitura (admiteri, bac). Și am ajuns bine. E o tâmpenie sa conditionezi de învățat. Poate unii sunt foarte buni la o materie care le place și slabi la altele. Conditionezi alocația de faptul ca trebuie sa ia note mari la tot? Asta e ua dintre trăsăturile cele mai toxice și ale părinților, sa se aștepte la note mari la tot. E o idioțenie. Scopul scolii e sa expună copiii la cât mai multa cunoaștere pt ca să-și aleagă drumul cât mai bine. E o tâmpenie imensa sa vrei sa fie cât mai buni la toate secțiunile din cunoașterea aia.

      00
    • @ ștefan, viața m-a învățat un lucru: fiecare problemă la timpul ei (sau, vorba simonei halep, „meci cu meci”). sincer, discursul de genul „ce vom face peste 10 ani, când ies decrețeii la pensie” mi se pare o adaptare contemporană a problemei drobului de sare. altfel spus, e o prostie. și e o prostie pentru că ignoră toate transformările prin care trece o societate în 10 ani. de exemplu, pib-ul româniei în 2010 era de 166 miliarde de euro. prognozele pentru 2020 sunt de 350 de miliarde de euro. bineînțeles, dacă vom avea recesiune economică, problema va fi gravă (dar va fi grav pentru toată lumea, și nu din cauza sistemului de pensii), însă dacă vom avea 7 ani de creștere economică în următorii 10, așa cum a fost în deceniul trecut, nu va fi nicio problemă.

      00
    • ”@daddy, tu crezi că degeaba dragnea a pus mărirea asta fix înainte de alegerile parlamentare?”
      vaiii, asta era, cine si-ar fi dat seama?!
      sustenabilitatea sistemului public de pensii poate fi inteleasa cu aritmetica de clasa a patra si rezulta din urmatoarele date cunoscute:
      – raportul pensionari este in prezent aproximativ 1/1
      – cand se vor pensiona decreteii (peste 10-15 ani), raportul va fi accentuat supraunitar
      – contributia la pilonul 1 de pensii este de 20% din salariul brut
      – cu mult inainte de marirea pensiilor cu 40%+1,4*30%, fondul public de pensii inregistreaza anual deficite mari (cat de mari sunt, nu se va sti pana nu se va curata statistica de cartite pesediste, insa estimez ca este vorba de niste miliarde)
      Intrebarea este care vor fi sursele?
      Pentru ca:
      – cea mai mare parte a datoriei statului roman a fost facuta pentru pensiile platite pana acum
      – avem deja una dintre cele mai mari cote de contributii la pensie
      – aproape jumatate din forta de munca nu lucreaza in tara
      – daca se mareste foarte mult tva, consumul va scadea si vom intra in recesiune.
      Dupa aplicarea maririlor in forma actuala, sunt posibile doua scenarii sau o combinatie a lor:
      – intrarea statului in incapacitate de plata
      – hiperinflatia, ca in anii 90 (ajung pensionarii din nou milionari si famelici!).
      Prefer prima varianta!

      00
    • dacă îți construiești argumentația pe cifre false, toate concluziile tale sunt deformate. și toate cifrele tale sunt greșite.

      iar actualul deficit al sistemului de pensii se datorează exclusiv unor factori externi sistemului contributiv (altfel spus, pentru că unii „e” șmecheri)

      00
    • @berenger

      Din pacate, calculele facute de eduard pantelimon sunt din burta. Doar un exemplu: omul ia toate contractele din REVISAL si considera ca absolut toate sunt cu norma intreaga si le inmulteste cu salariul mediu brut si scoate contributii la pensii si asa mai departe, ceea e e evident gresit. Calculele de pensii sunt scoase de la INS, ceea ce e pana la urma doar e estimare statistica.

      E o iluzie ca exista bani pentru asa majorari. Sumele sunt clare si sunt prinse in bugetul de stat. Bugetul construit (supra-optimist) de catre PSD la inceput de 2019 arata clar ca nu sunt bani. Vorbim de bugetul proiectat, nu executat. Astept si eu datele pe executie, dar imi e greu sa cred ca or sa fie mai bune.

      Conf. bugetului de stat pe 2019, veniturile din contributie pentru pensii pe 2019 sunt 78 de miliarde de lei, din care 8 miliarde merg la pilonul 2. Adica avem 70 de miliarde de lei. Necesarul pentru pensii este de 69 de miliarde de lei. Adica sunt cam egale. Si nu sunt luate in calul pensiile militarilor. Si vorbim de venituri supra-estimate, PSD a estimat cresteri cam fabuloase de salarii si de numar de angajati. Necesarul pentru pensii poate sa fie estimat mult mai exact, pentru ca toate datele sunt deja in „burta” statului, iar iesirile si intrarile in sistem (decese si pensionari) sunt deja cam la aceleasi nivel de ani buni de zile.

      Cresterea medie de 40% a pensiilor ar insemna ca statul sa faca rost de undeva de vebituri suplimentare de 28 de miliarde de lei. Si nu prea mai are de unde, deficitul pe 2019 a fost deja 4,6% din PIB. Daca incercam sa facem asta tot din imprumuri, deficitul public s-ar duce spre 7,5%. Ceea ce ar insemna faliment la nivelul finantelor publice, am depasi cu mult nivelul de 3% din PIB convenit cu UE, ar deveni cumplit sa ne mai finantam. Nu ni s-ar mai dat bani decat cu dobanzi triple fata de Grecia, daca ni s-ar da si banii aia. Prabusire de crestere economica, prabusirea leului, inflatie galopanta, FMI si un program de austeritate pe 5-10 ani, a la Grecia, scrie pe noi.

      O sa spuneti ca poate s-ar putea poate creste contributia pe salarii, dar nu o sa mearga nici asta. Incercarea brutala de majorare a contributiei pe salarii cu 10% din brut ar duce impozitarea totala a muncii cam la 52%, record absolut la nivel de UE, cel putin pentru salariile mici si medii. Statul NU O SA AJUNGA INSA LA ACESTI BANI, pentru ca economia ar reactiona rapid si dur: investitiile s-ar retrage, firmele mici ar inchide sau ar intra masiv in economia neagra, firmele mai albe la guler ar trece masiv pe sistemele „de angajare” PFA, microintreprindere, off-shore si absolut orice s-ar mai gasi din punct de vedere cat de cat legal. Economia romana ar intra in recesiune, lovita chiar in punctul cel mai vulnerabil, problema critica a fortei de munca.

      Imi pare rau, dar este o iluzie. Statul roman chiar nu are resursele sa majoreze pensiile cu 40%, fara riscuri absolut uriase asupra economiei nationale.

      Datele complete sunt aici:
      https://cursdeguvernare.ro/bugetul-pensiilor-construit-pe-excedent-de-17-miliarde-lei-daca-se-iau-calcul-si-fostii-militari-pensiile-sunt-tot-pe-deficit.html

      00
  6. Vrei sa zici ca A3 nu va mai avea bani?

    00
    • cred că la un moment dat, după ce moare securistul șef, vor descoperi că nu rentează și că mai bine o închid sau o vând. și o vor vinde unor pesediști care o vor băga in pământ.

    • Securitatea n-a murit, cum nici securiștii de astăzi nu sunt diferiți de ciocii vechi.

      Dacă va fi preluată, va fi luată de ei în vreun fel sau altul…

      00
  7. Actorul din foto se uita la noi cu ochi de peste mort, cum se uita Antonescu… va rog nu uitati de mizeria USL, cea mai abjecta constructie politica ever. Si de cei care au sprijinit-o… acum mari liberali pentru tarisoara (gen Rares Bogdan).

    00
  8. Google it: piramida vârstelor România, decreței, will there ever be another recession

    00
  9. E delicat rau subiectul. Din pacate USR a cam dezamagit si au pierdut ceva din avans. Problema lor e ca au primit pe oricine in partid. Pornisera bine, adica cu membri cat de cat isteti, facultati facute pe afara, specialisti in domeniu, dupa care a inceput nebunia lor cu extinderea, ca de asta avea nevoie partidul, de oameni care sa adune semnaturi in strada si sa lipeasca afise …

    Am fost membru USR vreo 6 luni la Craiova (deci nu chiar la tara, dar nici undeva cu prea multa apa calda) si era dezastru la sedinte. Fiecare cu ideile lui, una mai proasta decat cealalta. Dar na, nu aveai ce sa le ceri oamenilor, erau common folk.

    Asta mi se pare mie ca ne e problema. Prostia si mandria de a fi prosti. Personal cred ca la conducere ar trebui pusi oameni destepti si foarte destepti. Si atentie, prin destept nu ma refer la faptul ca are multe cunostinte, e o diferenta intre a fi destept si a fi tocit ceva materie la viata ta.

    Tara asta are o singura sansa de a se redresa, din punctul meu de vedere. Atunci cand oamenii vor recunoaste ca au o problema si vor cere ajutor. Sa speram ca va mai fi cineva prin tara sa ofere acel ajutor …

    00
    • sa intelegem ca dupa 6 luni ai renuntat?
      de ce ai ales asta?

      intr-o zi PSD trimite o recomandata la toti membrii sai. in plic, o foaia alba cu un text mare: „ESTI UN SCLAV PROST.”
      a doua zi membrii la partid, toti cu o intrebare:
      – ce inseamna bre asta??
      – pai am vrut sa vedem daca abandonati partidul.
      – nuu domle, toata viata am votat PSD, suntem oameni de stanga, va votam data viitoare, la fel ca si pana acum.

      asta e adevarul, lupta mare a noilor partide e sa aiba astfel simpatizantii.

      00
    • Pentru ca eu nu m-am inscris in partid sa castig vreo functie sau ceva, ci doar sa ajut, acolo unde ma pricep, adica pe zona de IT. Dar a fost imposibil sa fac ceva pentru ca efectiv oamenii refuzau orice ajutor, pe langa faptul ca nu prea ai ocazia sa iti expui ideile pentru ca in sendinte se cearta toata lumea.
      Mi-am dat seama ca nu am ce cauta acolo, atata timp cat oamenii nu vor ajutorul meu, ca au ei idei mai bune. A trecut cam un an de atunci, iar in fialiala aia nu s-a mai facut nimic (ca deh, a trecut campania de strans semnaturi in strada, ca doar la asta eram buni).
      Crede-ma ca am plecat foarte dezamagit. Sunt convins ca nu e peste tot la fel (vorbim de Dolj totusi), dar chiar si asa, sunt prea putini oameni ok si in USR, si din pacate nu au loc de ceilalti (vezi personaje precum Caramitru si mai nou Barna).

      Acum am inceput sa am alta parere despre scena politica:
      https://craioveanu.ro/2020/02/01/psd-este-sansa-romaniei-de-a-renaste/

      00
    • alta parere ca e nevoie de PSD la putere multi ani ca sa crape leul si tot?
      tot PSD-ul, cu alt nume, ar fi la putere mai apoi, e tipul de partid care infloreste in mocirla, anii 90?

      perseverenta si devotament e nevoie in partidele tinere, lupta pe termen lung.
      si mai ales, de un partid decent de stanga. doar asa intra in istorie PSD.

      00
    • @dragos s.
      Pai se pare ca și tu erai ca unul dintre oamenii pe care ii critici, care nu accepta ce zic ceilalti. În politica nu renunti total, mai faci și compromisuri. Sigur ceilalți nu aveau idei total opuse cu ale tale, trebuia sa găsești ce aveți în comun.

      00
    • @S Am gasit si idei in comun, dar prea putine. Asa cum am zis, eu n-am mers acolo sa ma apuc sa fac campanie, sa asfaltez strazi sau sa ma ocup de cainii maidanezi. Am intrat sa ajut cu ce stiu eu mai bine. Nu s-a vrut (ca nevoie era) asa ca am plecat.

      00
  10. E bine ca lumea incepe sa rationeze totusi vad inca destul de multi „intelectuali” carora le pare rau dupa stabilitatea neocomunista a psd.

    00
  11. „Puneți mâna la construit. Scoateți-vă alegătorii din sărăcie. Canalizare. Apă. Gaze. Autostrăzi. Fabrici. În felul ăsta ai de unde fura și sunt și ei fericiți.”

    Daca erau in stare sa faca lucrurile astea, nu le statea in caracter sa fure cum au furat pana acum. „Smecheria” e sa fure si sa si sa faca …nimic, doar sunt incompetenti.

    00
  12. Eu nu înțeleg de ce spun pensionarii că sunt bani pentru ei. Că nu populația activă le plătește pensiile, ci că banii sunt. Că au contribuit. Da, au contribuit, dar banii lor deja au fost cheltuiți de guvernele pe care ei le-au ales. Ei au făcut, sau au lăsat să se întâmple situația actuală. Deci pensiile lor sunt plătite de populația activă de acum.
    Care populație activă azi nu va mai avea nicio pensie, deși nu ea a adus România în situația de azi, deși ea plătește pensiile. Și populația activă de azi nu va avea niciun beneficiu din asta, dacă nu se schimbă lucrurile. Atitudinea unor pensionari, că ei au făcut și gata, generațiile tinere sunt nașpa, sunt așa și pe dincolo, greșește. Ei au făcut România de azi, sau au lăsat să se întâmple, ei au votat, ei au ales asta. Nu tinerii de azi.
    Da, trebuie susținuți pensionarii, dar pensiile speciale trebuie să dispară. Cât a contribuit cineva, atât trebuie să primească. Și trebuie facilități pentru tineri, spitale, școli drumuri etc. Și trebuie redus aparatul de stat. Gata cu atitudinea asta, noi am plătit. Da, ați plătit, dar ce ați plătit s-a dus, din cauza alegerilor voastre. Trebuie susținuți pensionarii, dar și ei trebuie să susțină tinerii, să înțeleagă că este și pentru binele lor.
    Altfel, cine mai vrea să stea aici, să muncească pentru a susține pensionarii care tot votează aiurea? Pensionarii și bugetarii trebuie să realizeze că dacă țara asta mai pierde mulți oameni apți de muncă, o să fie afectați și ei. Nimeni nu vrea să plece din țara sa, dar ce se întâmplă este absolut absurd.
    Și nu, chiar dacă ne scot din UE, UE va da facilități oamenilor care muncesc să rămână în țările lor. Vor găsi o soluție, pentru că au nevoie de forță de muncă și românii muncesc, nu ca alți emigranți. Plus că sunt și multe creiere, oameni de care au nevoie să funcționeze economiile lor. Și au văzut că asta cu aducem refugiați nu a mers prea bine. Tot est europenii fac treabă. O să se reîntoarcă în România numai hoții, infractorii și cei care stau pe ajutoare, care nu produc nimic prin țările unde au plecat.
    Așa că da, ave nevoie fiecare de fiecare, iar votul nu trebuie să fie numai pentru ceva în plus la pensie, un loc de muncă. Ci pentru viitor.

    00
  13. @berenger
    Si ce-i dacă creste pib-ul? Ai impresia ca pensiile nu o sa crească și ele? Nu cred ca politicienii o sa zică toți”gata, nu ne mai interesează votul pensionarilor”. Iar dacă sunt mai mulți pensionari decât acum, fără creșteri de angajați și alți contributori, povara va fi și mai grea.
    Iar lipsa unor planuri pe termen mediu e nociva, nu-i ca și cand fix de astea suntem saturati.

    00
  14. “Puneți mâna la construit. Scoateți-vă alegătorii din sărăcie. Canalizare. Apă. Gaze. Autostrăzi. Fabrici. În felul ăsta ai de unde fura și sunt și ei fericiți.”

    Pai da, dar ei nu au mentalitatea asta. Ei fura acum, ca peste 4 ani vin altii. Nu au ei timp de contruit. Cand mai fura ei daca se apuca de construit?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile