Bătrânii și partidele, puținul și destulul…

Teoretic, vine o vârstă la care nu prea mai ai și nu mai poți să ai grijă de tine. Dacă ai noroc, perioada asta e scurtă și te cureți pe la 68 sau 71. Dacă nu, o duci la 86 și te chinui din ce în ce mai mult.

Soluția pentru acești cetățeni ai cetății este fie luarea în spațiu de către familie, fie luarea în grijă de către o instituție specializată. Prima soluție e de cele mai multe ori nefericită, și din motive de spațiu, și din motive de conflict între generații pe teme variind de la bani, mentalități și oboseală.

Soluția adoptată de alte state mai luminate decât noi este căminul de bătrâni, unde bătrânul are camera lui, toaleta lui, își gătește dacă vrea, are activități specifice vârstei și personal specializat care să aibă grijă de el. Doar că la noi acestea sunt puține și scumpe.

E stupid cum toate partidele de până acum, în special cel care se bazează foarte mult pe votul persoanelor în vârstă, i-au amăgit cu prostiuțe: gratuite pe transportul în comun, centre unde să joace table și să primească un senviș și alte chestii mici, când ei aveau nevoie de puțin mai mult.

Am cunoscut pe cineva care lucra la un cămin care costa 700 lei pe lună pentru servicii complete (cazare, mâncare, curățenie). Din discuția cu el am aflat câte ceva:

  1. prețul e prima piedică. nu foarte mulți au pensie de 700 lei și, deși mulți au case în proprietate, demersurile pentru compensa cumva sunt greoaie:
    • bătrânul nu vrea să semneze să intre pensia direct în contul căminului, vrea să plătească el din mână. cei mai mulți iau pensia la timp, dar amână plata la nesfârșit și vor să plătească a două zi după ultimul termen de plată doar jumătate din sumă, spunând că nu au, deși căminul știe ce pensie au.
    • copiii nu vor/nu pot să contribuie cu restul de sumă.
    • copiii nu vor să se ocupe de închirierea casei bătrânului pentru a obține diferența de bani, cu motivații din cele mai stupide.
  2. apucăturile sărăciei sunt greu de dezvățat.
    • bătrânii iau mâncare de la masă, o ascund prin cameră, uită de ea, se fac gândaci, care se răspândesc în tot căminul.
    • bătrânii nu vor să permită personalului să le facă curat în cameră, preferând să trăiască în mizerie.
  3. bătrânii sunt îndărătnici:
    • dar de ce să mâncăm la 1? eu vreau să mănânc la 1 și 15.
    • lasă apa să curgă cu orele, doar ca să facă pagubă.
    • li se pare că sunt tratați ca niște copii mici, ceea ce în esență sunt.

Mă gândesc la câte spații locative s-ar elibera odată cu apariția unor cămine. Câte familii ar sta liniștite, știi că sunt pe mâini bune. Câți bătrâni ar fi fericiți, chiar dacă această fericire le este făcută cu forța.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. Nu numai banii sunt problema, ci si numarul de astfel de centre. E un stigmat sa iti duci bunicul/bunica/parintele intr-un azil de batrani pe sistemul „da ce o sa zica lumea apoi, ca m-am lepadat de el!”.

    In plus, de cele mai multe ori ingrijirea de acasa e inadecvata, multi dintre batranii inrautatindu-si starea de sanatate din cauza lipsei unor consultatii periodice specializate.

    00
    • Exact, cel mai greu e de luptat cu mentalitatea asta. 700 mi se pare putin pt o ingrijire completa. Oricum e nasol sa mergi in asa ceva si sa astepti sa mori. :D

      00
  2. Spatiile alea dupa care par sa tanjasca unii oricum se elibereaza ca doar avem spor negativ. Asa ca unde e problema? Tipam ca nu avem unde sta ca sa ne trezim dupa ca nu avem cu ce umple acele locuinte?

    00
  3. Nu zic ca e cazul peste tot dar stiu o gramada de batrani peste 68 care stau la tara si ingrijesc o curte + casa + animale.
    Mai cheama cate un ajutor cand e rost de greutati mari dar in rest sunt pe treaba lor.

    10
    • Un batran care a trait la bloc nu e in stare sa aiba grija nici de muscata din ghiveci. Eu cred ca Vali la „domnii” de la oras se refera mai sus.

      10
    • E vorba despre batranii care au locuit la oras majoritatea vietii lor. Pe astia-i foarte greu sa-i mai obisnuiesti la tara. Ar trebui sa inceapa migrarea undeva spre 50 de ani.

      00
    • Batranii de la tara sunt in alta lume fata de cei de la oras. Primii sunt obisnuiti cu munca fizica si chiar si cu lipsurile.
      A doua categorie urla daca intarzie autobuzul 15 minute, daramite sa aiba grija de animale sau sa curete prin curte.
      Nu compara mere cu pere.

      00
    • da – pana in 70 de ani ar trebui sa poata avea o activitate de genul asta.
      Stiu batranai care sunt activi si in jur de 90 de ani.

      Din pacate, in orase, deci teoretic viata a fost mai usoara, marea majoritate a batranilor ajung la varste in jur de 70 de ani incapabili sa-si poarte de grija…
      Se pare ca viata la tara plina de miscare te ajuta sa traiesti mai mult si mai sanatos.

      00
    • Hai mai oameni fiti seriosi, cum sa nu fie oamenii in jur de 70 de ani capabili sa-si poarte singuri de grija? Poate in cazul in care au o boala cronica grava, ca altfel nu se pune problema. Maica-mea are 70 de ani si pe langa ca isi intretine singura casa cu gradina mare asa, la perfectie, nugasesti fir de praf in casa sau picior de buruiana in gradina), cand vine la mine nu o pot tine pe loc nici 2 ore, spala la geamuri si calca la rufe de zici ca-i bagata in priza. Soacra-mea la fel, toate prietenele/vecinele mamei, aprox. de aceeasi varsta, la fel. Taica-meu la 70 de ani lucra de unul singur o ditamai via. Oamenii incep sa nu se mai descurce singuri asa, dupa 80 de ani.

      00
    • in teorie e ok, toata lumea stie batrani care se descurca. In realitate, toata lumea stie aceasi batrani care se descurca pana in momentul in care se imbolnavesc (pe la 65 de ani) si apoi nu se mai descurca.

      in scurtele momente in care ii vizitam, toate par frumoase, pentru ca, toata lumea merge la tara doar in weekendurile cu soare, dar nu prea mult soare si desigur, nu cand e ceva de lucru.

      in serile de toamna tarzie, cand noroiul e, literal, pana la genunchi, dupa ce au cazut si au o luxatie sau o pneumonie si vaca moare in grajd parca nu e ok. (despre vaca afli doar peste 3 luni ca ”a dat-o la macelar, dar ieftin..”)

      00
    • oamenii care au stat toata viata la curte se descurca. Bunicul meu a fost independent pan’ la 99 de ani, mergea pe bicicleta, sapa in gradina, avea flori, pisici si elevi pe care-i invata muzica.
      Coana mama a dat ortul la 66 pentru ca cancerul ala desi operat/vindecat are consecinte- crestere crancena in greutate etc=> extra stress pe membrele inferioare=>sedentaritate=>si mai multa crestere in greutate=>stroke.
      Batranii aia zdraveni care rezista pan’la varsta lu’ matusalem au toti in comun faptul ca macar o perioada din viata au stat la tara, unde nu merge sa stai pe scaun 12/24. PLus lipsa poluarii si a bolilor pe care le aduce plus o viata sociala mai activa- e mai usor sa vorbesti cu nea Drinus peste gard decat sa-i bati in usa la bloc etc.

      Baby boomerii sunt prima generatie care si-au trait majoritatea vietii la oras si au toate bolile astea citadine. It’s gonna get worse.

      00
    • Eu nu as putea sa imi duc parintii la azil. Deloc.
      Nu ma intereseaza gura lumii dar nici nu pot sa ii tratez cu o asa de grosolana lipsa de respect. Sunt sigur ca exista foarte multe situatii obiective care ar putea determina pe cineva sa faca pasul acesta, dar nu as putea sa traiesc linistit stiind ca nu am fost in stare sa am grija de ai mei, asa cum ei au avut grija de ai lor.
      (e doar parerea mea, nu e un repros si nu se vrea impusa nimanui)

      00
  4. 72 de ani are batrana mea. NIMIC din ce scrii nu se aplica in cazul ei. :p
    Bineinteles, ea e mai speciala, ma gandesc, de exemplu nu iese la mitinguri cu prosteala, nu pune botul la galeti si ulei.

    00
  5. Daca vrei sa-ti pierzi increderea in umanitate si speranta intr-o lume mai buna, si in acelasi timp sa te invaluie o depresie crunta, angajeaza-te la orice loc de munca ce implica relatii cu oamenii: casier, relatii cu publicul, asistenta medicala, vanzator, psiholog, etc. Vei afla ca marea majoritate a oamenilor sunt prosti, ignoranti, increzuti, obraznici si ca in general nu merita sa traiasca. Ca sa parafrazez o vorba celebra, „People… what a bunch of bastards!”

    00
    • ești amator. am fost voluntar la un centru de copii bolnavi de sida.

    • Eu lucrez in vanzari de 10 ani. Sunt multi asa cum zici tu, dar sunt si foarte multi oameni OK. Daca tu te astepti ca toti sa fie amabili cu tine pentru ca „pitong”, mai asteapta. Respectul se merita si se castiga in timp. Iar cei care nu te respecta nu merita timpul tau. Ca vanzator, am ajuns sa inteleg ca nu merita sa imi pierd timpul cu toti si ca nu toti merita energia mea. Asa ca ii ignor pe cei care nu merita si ma focusez si le acord mai mult timp celor care merita sa fie bagati in seama.

      00
    • Adevar graiesti. Mai sunt si exceptii.

      00
    • @vali petcu: Singureni?

      00
  6. mi-e groaza sa ma gandesc ce conditii ofera un camin din asta la doar 700 lei …

    00
    • foarte bune.

    • … si era camin de stat sau privat? Mi se pare putin 700 lei, imi dai sperante ca voi gasi la pensie un locsor sa nu incurc copilul?

      10
    • Si daca stau singuri, acasa, in mizerie, frig, pe gratis, crezi ca e mai bine. Se incalzesc la aragaz, uita gazul deschis si apoi, mai sare cate un bloc in aer.

      00
    • din pacate am avut pe cineva in familie pe care l-am dus la un azil din asta. Da, problema sunt bolile lor care necesita mai multa ingrijire decat in mod normal….
      Iar 700 lei mi se pare fantastic… am plecat atunci de la un buget de 1500 lei si am vizitat, fara sa exagerez cred ca in jur de 15 astfel de camine in bucuresti si in jur. La 15 lei stateau cate 4 intr-un dormitor de 11mp si mirosea infiorator. Majoritatea caminelor sunt in vile prin pipera/popesti leordeni/tunari, centura/etc… Vile in din care proprietarii s-au mutat, deci nu sunt gandite pt o astfel de activitate.
      Intr-un final ne-am stabilit undeva la 1900 lei/luna la care se adaugau cheltuieli cu medicamete/atentii la asistente/intr-un final si pamers (nu ca ar fi fost nevoie dar ulterior aveam sa aflam ca era mai comod pt personalul angajat acolo decat sa stea sa-l pazeasca la baie sa nu cada…). Dupa 2 ani faceau o asa economie incat nu-ti venea sa crezi, iarna era fff frig, opreau centrala, dimineata le dadeau sa manance doar ceai cu biscuit, supa de cartofi era nelipsita, hainele pe care le duceam aproape saptamanal aproape dispareau….etc…
      As putea scrie vreo 3 pagini de ce viata e la noi in astfel de camine, este ffffffffff departe de ce vedem prin filme… Ii duci pe picioare dar se face tot posibilul acolo sa se scape de ei in maxim 2-3 ani (mancare mizera, fara nici un aport de vitamine/nutrient/etc). se dau la greu somnifere….

      00
    • si intr`un apartament cat de bine traiesti singur, tot cu 700 lei pe luna?

      00
    • intr-un apt ii angajez pe cineva 8h/zi cu 1500 lei, cineva pe care il pot controla mult mai strict si „pacientul” are in plus si confortul psihic al propriei case unde a cresut/locuit in ultimii xxx ani…

      Da, ideal ar fi sa-i ducem undeva, as da aproape oricati bani, dar sa am siguranta 200% ca sunt tratati cu grija si omenie si rabdare ….

      00
    • Am niște prieteni care au un centru d’asta de bătrâni în București și condițiile sunt super. Scump, dar face. Ea le gătește zilnic, au aparate pentru sală și alte minuni.

      00
  7. E si chestia de mentalitate a copiilor, unde se pune problema: „pai cum sa imi dau eu parintii intr-un camin de batrani, ca ei toata viata au fost demni si m-au iubit, si daca i-as da la un camin de batrani as fi o fiica rea si le-as fura demnitatea”. Spun din proprie experienta, la noi in familie parintii mei asa gandesc. Si doar mentionarea unor centre de batrani pentru bunica si bunicul (adica sa stea impreuna) au ridicat niste sprancene si mi-am dat seama ca nu am cu cine. Bunicul dezvolta mici probleme mentale specifice varstei inaintate, iar bunica are probleme de inima si nu poate nici ea sa aiba grija de ei pe cum ar trebui… un loc de genul acesta ar rezolva problema lor, poate i-ar ajuta sa mai si socializeze si eventual din cand in cand sa ii ma scoata din camin la plimbare si vizite prin diverse locuri… Asa ca acum raman intr-o localitate uitata de lume, la vreo 25 km de oras, cu legaturi oribile spre si dinspre oras (1 autobuz/zi si cam atat), intr-o casa care sta sa cada (si unde unchiul meu -casa va fi integral mostenirea lui- nu vrea sa bage bani ca el sta in Italia) in conditii de care mie imi e rusine si nici ei (bunicii) nu ma lasa sa ii ajut sa le fac viata mai usoara prin renovari, imbunatatiri, etc.

    00
  8. Ești comunist. Dreptul omului de a trai și a muri neputincios în mizerie în casa lui. E A LUI ( concept ce nu-l poți înțelege se pare) . Nu-l poți lua tu cu forța să-l instituționalizezi, că știi tu ce e mai bine pentru el, doar ca sa eliberezi spații locative.

    Altfel, ce ne oprește să ne limităm la bătrâni. Hai sa luam și săracii fără familie / copii care locuiesc în case prea mari ce ar putea folosi mai multora și sa-i instituționalizam.

    Eventual sa le băgăm „în chirie” cu japca niște bătrâni. Sună cunoscut?

    aproape tot ce spui e rezonabil, până la partea ” cu forța ” transformă articolul intr-o propagandă periculoasă.

    00
    • Nu intelegi nimic. Trebuie sa te bucuri de averea mosului/babei cat esti si tu tanar sau semi-tanar. :D

      00
    • Dreptul ala e al lui numai daca:
      1. nu pune o povara extra pe comunitate. Daca mos tartana are o proprietate valoroasa pe care nu si-o permite dar sta in ea si asteapta sa-i plateasca altii/statul impozitele si utilitatile si medicamentele samd, ai o problema, pentru ca efe ctiv te astepti ca statul, adica taxpayerul, adica tu, sa subsidizeze mostenirea urmasilor.

      2. „spare room subsidy”. O fi Blighty cum o fi, dar inca nu e o tara comunista, si asta e o masura luata de Tories. daca locuiesti intr-o locuinta sociala mare pentru ca ai avut o familie mare (care-au plecat de acasa acum 20 de ani) si ati ramas doi batrani in 3 dormitoare pe cand altii au nevoie( locuinta sociala, deci de la stat/autoritatea locala)… parca nu e frumos, nu? ( nu stiu in ce masura Romania mai are locuinte de stat, ca parca prin 90 le cumparasera locatarii la preturi de kkt). Dar in conditiile amintite- locuinta sociala prea mare pentru nevoile tale, nu e un lucru automat rau sa vrei sa faci niste economii la resursele locative. Doi batrani intr-o casa de 3 dormitoare de la stat e cam de porc cand listele de asteptare se intand pe ani. Chestia asta e buna in teorie, dar a fost implementata de rahat de catre tories pentru ca tories.
      3. unii batrani chiar devin foarte antisociali cu varsta.ceea ce e ok daca tataie sta in casa lui si nu deranjeaza pe nimeni, nu atat de OK cand sta la bloc si ai o baba nebuna care terorizeaza un bloc intreg. Romania ar trebui sa aiba un echivalent to MHA ( mental Health Act).
      daca aia se caca in casa pe covor nu o afecteaza numai pe ea. Atrage gandaci si sobolani, e focar de infectie etc.

      4. asistenta sociala pentru batranii care stau acasa e scumpa. Din nou, nu stiu cum merge in Romania dar aici statul are niste obligatii pe care le plateste autoritatea locala- batranii au meals on wheels, asistent carer care vine in fiecare zi sa le faca curat, sa le spele, sa stea de vorba, etc, Chestiile astea sunt scumpe si le plateste taxpayerul. Plus ca ai in plus cheltuielile adiacente de sanatate: cade al batran in casa si-si rupe ceva- pana ajunge care workerul la el e si mai rau=> costuri mai mari de ingrijire , etc.
      E mai usor sa stea intr-un care home civilizat unde sa aiba supraveghere constanta si companie de varsta lui.
      Dar alea, again, nu sunt ieftine.

      00
    • cheddar
      1. Acumuleaza datorii. Exista lege care se ocupa de asta indiferent daca esti batran sau nu. Legat de cum se aplica , e alta discutie .
      2. Locuintele sociale nu iti aparatin oricum ( daca mai exista in Romania) prin urmare nu intra in discutie .
      3. Exista MHA si in Romania . Si se aplica mai abuziv decat in EU. Nici de asta nu e vorba. Antisociali sunt si parte din cei ce nu sunt batrani . Nu e nimic special . Poate doar procentul. Daca depasesti legea , poti fi pedepsit conform legii. Nu inteleg de ce trebuie sa fii desconsiderat , decazut din drepturi doar pentru ca nu respecti legea si esti batran. Poate doar pentru ca iti vrea zoso casa. Oricum, se fac deja abuzuri de felul asta.
      4. Aici statul nu prea are obligatii , nu exista asa ceva , practic. Cum e si normal sa fie . Te descurci , fratica, cum stii tu mai bine. Sau dormi cum ti-ai asternut. Exista maxim asistenta medicala acasa , daca e urgent si alte chestii. Nu are importanta cum e mai usor si ce crezi tu sau eu ca e bine pentru altul.

      Comentariul meu e strict legat de:

      Mă gândesc la câte spații locative s-ar elibera odată cu apariția unor cămine. Câte familii ar sta liniștite, știi că sunt pe mâini bune. Câți bătrâni ar fi fericiți, chiar dacă această fericire le este făcută cu forța.

      Pacat de restul articolului. Ultima fraza ar trebui trecuta in manualele pentru marketing si PR al implementarii unui regim totalitarist. Atat de tare e!

      E vorba de faptul ca nu vreau sa traiesc intr-o lume descrisa de citatul asta si sper ca inca nu s-au indobitocit toti sa vrea asa ceva.

      00
    • @catalinx
      eu te inteleg. In principiu ai dreptate.
      Din pacate nu mai traim intr-o lume in care drepturile individuale au atat de mare importanta. Suntem prea multi, resursele se duc pulii de suflet mai repede decat ne dam seama samd.
      Banuiesc ca ai foarte multa dreptate si ca abuzurile din Romania sunt urate de tot. Am vazut niste chestii cand a dat coana mama ortul de la care inca mai am vise urate, si amarata n-a stat in spital decat 3 zile, inconstienta, si a patra s-a dus. Stiu ca mortii ma-sii nu te astepti la mare lucru de la un cacat de oras pe mosia lui Dragnea, dar totusi.

      magaria aici e faptul ca societatea vestica sta pe bomba asta demografica, si rezultatele si implicatiile sunt foarte urate.
      batranii voteaza. Si deja sunt guverne care iau de la gura copiilor ca sa sustina beneficiile exagerate ale votului gri. That’s not good.
      Altele s-a pomenit, ca germania, ca au o juma de milion de locuri de munca pe care nu le pot umple pentru ca nemtii nu se fut in gaura care trebuie si nu si-au puit suficienti inlocuitori. Therefore immigration si vedem cat de bine functioneaza.
      samd.
      varsta de pensionare deja a crescut la 67 in UK. Pana ajunge generatia mea sa se pensioneze o sa fie 70+. Hai sa zicem ca mie o sa-mi mearga afacerea suficient de bine si ca am economii care n-o sa ma puna in situatia de-a lua ajutor de doi bani de la stat, dar sunt foarte multi oameni care nu au nici un fel de economie pe langa pensia de stat. Sunt arii supra poluate in UK ca de exemplu Glasgow unde speranta de viata e ceva la modul 58, si am senzatia ca asta e si intentia- sa nu traiasca prea multi pana la pensie.

      Traim vremuri interesante care vor deveni si mai interesante

      00
    • magaria aici e faptul ca societatea vestica sta pe bomba asta demografica, si rezultatele si implicatiile sunt foarte urate.
      batranii voteaza. Si deja sunt guverne care iau de la gura copiilor ca sa sustina beneficiile exagerate ale votului gri.

      1. Bomba demografica Nu vine din interior . Nu sunt englejii, francejii, nemtii ( in Germania nu ar fi adus vorba nimeni de asta daca nu se apucau sa importe animale din siria) aia care fac prea multi copii, care nu au case.

      Prin urmare mi se pare cel putin hilar si contraintuitiv sa vrei sa ii scoti pe „ai tai” din casa si sa ii duci „la mai bine” ca sa le faci loc la pakisi , indieni , romani ( cu unul sau doi „r”) si ce-o mai fi.
      Faptul ca Germania are un numar mare de locuri de munca neocupate indica clar ca nu au o problema de locuinte ( in ansamblu, altfel , normal ca sunt zone cu cererea un pic mai mare decat oferta ) . De fapt , in orasele in care am calatorit nu am intalnit fenomenul de suprapopulare.

      In Europa, care-si mentine popendulatia cu greu , din „importuri” , – e rusinos sa spui ca trebuie sa luam locuintele mosilor sa le reutilizam , ca nu avem case.

      2. Vali vorbeste de societatea estica aici :) . In Romania nu exista bomba demografica. Eu cu doi copii pusi in functiune pana in 30 de ani probabil ca fac concurenta familiilor de romi. Nu poti justifica asa ceva cu un exces demografic. Tara asta se depopuleaza, doar Bucurestiul e aglomerat cu spume si inca vreo cateva orase unde se misca cate ceva , ca in rest dispare lumea.
      Se muta in cloacele astea ca nu au ce dracu’ altceva sa faca in alte parti. Iar sa faci rost de „spatiu locativ” in felul asta…renunt sa ma repet.
      De fapt , problema e ca suntem foarte saraci sa ne putem permite toti case ( urban) , asa ca plm , hai sa reglam putin piata , luam de la astia , ca si-asa nu mai au nevoie de ele.

      Eu o inteleg perfect pe aia , cu „ba, mosule, ai 75 , de caci pe tine , nu mai faci nimic util , ce dracu’ o mai arzi aiurea in Bucuresti si ocupi spatiul aiurea in RATB si ne imputi? Gen mars in alta parte ca ne tii in loc!”.
      De bun simt , dar sa ajungi la „ia vino tu incoa, sa te punem noi cu japca intr-un loc dragut unde sa fii fericit tot restul vietii tale ( eventual urmatoarele 2-3 luni, pana terminam cu actele si pe urma te facem sapun) ” e periculoasa si deschide o ditai poarta pentru abuzuri.

      Si nu sunt de obicei ingrijorat de soarta altora , dar batranetea e in fata , viitorul meu , carevasazica.

      varsta de pensionare deja a crescut la 67 in UK. Pana ajunge generatia mea sa se pensioneze o sa fie 70+.

      Aaa, pai e ok atunci , ultimii ani de munca avem sa ni-i petrecem de la azil , „home-office” , vorba aia . La ce bun sa mai ai o casa, ca esti neputincios, are sa-ti scape laptopul pe jos si nu te mai poti apleca dupa el sa continui munca .
      Glumesc , desi e greu sa razi la asta. E clara distinctia si ca se refera la oamenii care si-au pierdut capacitatea de a munci si „tre’ sa faca loc”.

      Europa o suge grav de mult la capitolul asta . Dar nu explozia demografica e problema. Nu suntem atat de multi.
      Sistemul in sine e prea fomist , prea avar, tocmai ca trebuie sa ofere atat de multe unora care nu au nimic de oferit in afara de, poate, voturi. Case sociale , ajutoare sociale si alte facilitati unora „care nu au muncit o zi” ( cliseu) , singurul aport la „binele” societatii
      fiind ca se puiesc cu o rata de multiplicare de si virusii devin invidiosi.
      *
      OK, socialism , fie , dar sa spui, „ba stii, ca sa tinem leprele astea tinere , viitorul nostru, trebuie sa luam cu japca munca si libertatea altora ca sunt batrani” si sa justifici asta prin faptul ca nu mai pot plati taxe si impozite artificial create fix pentru a putea face selectia asta si a da masura faptului ca mosii nu-si mai permit costul vietii lor , ca „s-au intins mai mult decat le e plapuma” ,
      cand de fapt plapuma a fost decupata de pe ei bucata cu bucata , asa din mers ca sa dea cum trebuie la poza de final – e mizerabil si refuz sa ma identific sau sa cataloghez drept „ok” , „acceptabil”.
      Aceasta ultima remarca e strict pentru viata din vest pe care o descrii tu , aici in estul salbatic se stie ca in zonele urbane generatia alora de 70 din orase au primit case construite de stat pe sistem socialist,
      pe care le-au achizitionat apoi de la stat pe maruntis, pe sistem populist, iar asta poate fi privit un pic problematic. Si ca oricum aici nici aia tineri nu-si permit costul vietii lor.

      00
    • @catalinx ti-am vazut comentariul in moderare si am de plecat onsite la un client asa ca-ti raspund acum:

      cand am zis bomba demografica, eu m-am referit la batrani. Europa n-are o problema cu prea multi copii, are o problema cu prea putini copii. My bad, n-am explicat ca lumea. Need moar coffee.

      Englezii , francezii si nemtii au probleme cu cazarea pentru ca locuintele care sunt available nu sunt acolo unde sunt si slujbele. E germania de est jumate goala dar nici dracu nu vrea sa stea acolo. Si e oarecum incorect sa fortezi oamenii care contribuie sa comute nu stiu cat de dragul lui mos Hans. Nu toata lumea lucreaza in IT ca noi si poa’ sa telecomute. Deja-i platesti lui mos Hans pensia, macar un downsize poa’ sa faca si el.

      magaria e asta: ca din punct de vedere moral tu ai dreptate, dar din punct de vedere pragmatic o societate cu resurse limitate nu-si poate permite sa cheltuiasca prea mult din resursele alea pe oameni care nu mai contribuie, si e o tampenie sa iei de la gura alora care vor contribui ca sa le dai la aia care nu mai contribuie.

      Tu zici ca n-ai intalnit suprapopulare pe unde ai umblat. Bravo tie, dar esti sigur ca ai fost peste tot? germania are niste avantaje, ca au un sistem misto de transport public si pot comasa popendulatia in diverse satucuri pe langa orasele mari, dar daca te duci in zonele sarace sau de imigranti o sa vezi altceva. Cand stateam in Stuttgart si mie mi se parea ca e un loc misto si aerisit si frumos si nu prea suprapopendulat, pana am ajuns in zona maro a orasului, care e cu totul alt oras. Sau alternatively, stai in gara centrala la 7 dimineata.
      Si Leicesterul e misto si nu foarte aglomerat la ora asta, desi cand o sa trec prin centru o sa fiu singurul membru al rasei oarecum albe pe o raza de doua mile. Sambata la pranz insa, arata altfel.

      Pe indivizii astia din partile mirositoare ale planetei de asta i-au adus dobitocii de ioropeni- sa faca puradei care eventual sa munceasca. cat de proasta a fost socoteala asta… uite aici
      http://imgur.com/LRUAt6N

      Stiu despre ce vorbeste Vali. Nici romanii nu fac suficienti copii.

      again: nu ma cert cu tine. Din punct de vedere moral tu ai dreptate. Din nefericire, ne indreptam foarte rapid catre o situatie in care supravietuirea societatii s-ar putea sa nu-si mai permita prea multa morala.

      Sunt sate goale in Romania. Io daca as fi guvernul Romaniei( sau al oricarei alte tari cu probleme de suprapopulare urbana si depopulare rurala) as face o chestie- unde nu sta nici dracu si sunt case goale si pamant in paragina, as da o lege- liber la imigranti, in urmatoarele conditii:
      – te primim, dar fara ajutoare sociale.
      – daca n-ai skilluri de care avem lipsa gen medici etc, uite aici o lista de sate. te poti stabili acolo, iti dam casa gratis( pe cinci ani) si pamant in folosinta moca pentru 5 ani ca sa te stabilesti si sa-l muncesti. After aia, platesti impozite.
      – daca dupa 5 ani nu te poti intretine singur, zat in mortii ma-tii de unde-ai venit ca paraziti avem si noi.

      00
    • incidentally: io nu cred in non contribution welfare.
      batranii au platit si da, s-a cam taiat plapuma de pe ei. Ai dreptate.
      Faci pariu ca, daca Ioropa zice maine „no more non contributory welfare”, gigeii aia care-s acum pe drum o sa faca macar partial drumul inapoi? Deja aia care au avut probleme in Norvegia si Finlanda au inceput sa se care inapoi acasa pentru ca, lucrul dracului, in Europa nu(mai) curge lapte si miere.
      UK-ul face un ceva la modul asta acum- sau incearca- cu noul deal #ukineu care a trecut duminica atunci cand majoritatea cetatenilor se refacea dupa bauta de sambata seara.
      Chestii gen „UK are dreptul sa implementeze o masura care zice ca imigrantii din Europa( subinteles de Est) nu mai primesc anumite beneficii decat dupa ce stau si contribuie o anumita perioada-7 ani ” Magaria e ca dupa ce trece chestia asta, daca trece de parlamentul european, o sa vrea Cameron s-o aplice si la altii, si atunci problema cu influxul de paraziti o sa se cam rezolve de la sine. ca nu poti sa le dai la indieni si pakistanezi mai multe drepturi decat la Europeni, nu?

      Bineinteles daca vreunul din oficialii europeni pro imigratie avea macar un sfert de creier functional ar fi stiut ca poti sa ai welfare sau imigratie, dar nu pe amandoua, dar asta e deja alta poveste.

      00
    • @cheddar via catalinx: care to hitler?

      00
  9. Stii care mai e o problema? Majoritatea batranilor din astfel de case nu „sufera” doar de batranete, ci si de anumite boli, precum dementa, Alzheimer etc. etc. In conditiile in care vrei sa duci acolo un batran slabit fizic dar in toate facultatile mintale, i-ai cam dat la temelie.

    00
    • Corect. Am cautat impreuna cu bunicul prietenului meu astfel de camine in Bucuresti si majoritatea erau destul de triste. Cele mai triste erau pentru cei bolnavi, care trebuie hraniti cu lingurita, etc. Cele mai ok erau foarte scumpe (1000 de euro pe luna). A ramas ca mai cautam – domnul in cauza este foarte lucid, ii place sa citeasca ziare pe internet, citeste carti, etc si ar avea nevoie sa socializeze cu alte persoane in aceeasi situatie.

      00
  10. Problema cea mai mare a batranilor din ziua azi e ca majoritatea nu s-au gandit din timp, nu si-au facut un plan, s-au bazat 100% pe stat si acum se plang ca le-a dat realitatea o palma. Cei care au gandit-o macar 5 minute, o duc relativ bine.

    P.S. si acum o sa se gaseasca unul sa imi spuna ca stie el un caz in care nu e asa.

    00
    • Zici ca nu si-au „planificat”, cam cand sa se apuce de plan? inainte de revolutie, imediat dupa 90, in tranzitie sau cand s-a inchis fabrica?

      Lucrurile sunt atat de instabile incat mai mult de 2-3 ani nu poti planifica. Noi mai avem stabilitate cat de cat, dar ei, batranii de acum, nu prea puteau face asta.

      00
    • Realizezi ca cei care au iesit la pensie in perioada 1989-1995 ar avea acum varsta o mai mare 82 ani iar speranta de viata in Romania e de 74 ani (in 2012). Dap, stiu, detalii…
      In fine, ai dreptate, universul/sistemul/chakra/pozita lunii e de vina si nicioadata noi.

      00
  11. Sa salveze careva articolul asta si sa i-l dea lui Petcu cand l-or evacua copiii cu tot cu sculele de bricolaj la vreun camin de asta …
    Aaaa, și salutări de la bunica-miu, la 92 de ani te rupe cu bataia daca-si pune mintea cu tine :)

    00
    • Pentru ca absolut toti batranii de 92 de ani sunt in putere si absolut lucizi, nu doar 0.01% din ei.

      Pula mea, e incredibil cat de usor demonteaza unii oameni absolut orice idee, doar pentru ca ei cunosc o exceptie.

      00
    • Acu, sincer sa fiu, n-are chiar 92, ii face la toamna :)
      Si daca vb de procente, poate ar trebui sa diferentiem putin: la tara o sa gasesti multi batrani lucizi, activi și stapani pe viata lor. Astia de la oras sunt intr-un procent mult mai mare deranjati la mansarda si consumatori de pampersi.

      00
  12. Bunica mea a ramas singura in casa ei de la tara. Cei doi copii ai ei s-au zbatut sa ii gaseasca cumparator pentru casa. I-au cumparat garsoniera la oras si i-au pus restul de bani intr-un cost. Ea era speriata ca ii fura banii si ramane pe drumuri… S-a linistit dupa ce a vazut ca actele garsonierei erau pe numele ei.

    00
  13. Daca de 700 de lei primesti camera, mancare si asistente ma mut si eu acolo, :D

    00
  14. 700 RON? Unde? Nu vreau să fac parte din categoria aia de oameni care nu știu și-și dau cu presupusul, dar pe bune, unde? Pentru că în Iași, dacă vrei să duci un bătrân la un centru din ăsta, unde să aibă eventual și curent și apă caldă și angajați ok, nu într-o gaură de șobolani, prețurile încep undeva de la 1300 RON. Cel mai ieftin. Și acolo e cu bon de ordine, adică „așteptăm să se elibereze un loc” (în traducere – să moară cineva). Următoarea variantă era un alt centru cu 1700 RON.

    Deci prețurile pentru ceva OK p-acolo se învârt, iar dacă nu-s bătrâni cu pensii de 700 RON, 1700 chiar că nu-și permite niciunu’.

    00
  15. magaria e ca azilurile alea din afara nu sunt ieftine, vali. pe langa pensia lui tataie, in UK se practica si chestia cu casa. Adica ei iti dau tot ce-ti trebuie pana dai ortul, dar serviciile alea sunt foarte scumpe- si se rezolva cu valoarea casei tale- daca o ai, care se trece direct pe numele firmei.
    Pentru ca, asa cum s-a mai zis mai sus, nu varsta e problema, bolile specifice varstei sunt, si alea sunt al dracului de scumpe. 60% din cheltuielile NHS ului sunt pentru batrani… si procentajul va creste pana se sparge NHS ul.
    Si hai sa nu mai vorbim despre faptul ca majoritatea nu au platiti suficiente taxe pentru pensia minima, pentru ca, amongst other things, cand s-au calculat ultima data pensiile speranta de viata dupa pensionare era cam 7-10 ani. Acum sunt 20+.

    00
    • E adevarat ca:
      pensionarul englez isi vinde casa, cu banii primiti isi cumpara una in Spania, Portugalia sau Cipru si ii si raman destui bani plus pensia ca sa aibe o batranete fara griji?
      Mie vreo 3 mi-au zis asa

      00
    • aia care-si permit.
      magaria e ca Ciprul s-a dus dracului, si Spania a trebuit sa schimbe niste legi pentru ca astia foloseau serviciile fara sa contribuie.
      Sunt o gramada de expati englezi in Spania, si spaniolii-i iubesc mai rau decat pe romani.

      00
  16. Spune bătrânilor (fie că sunt bunici sau părinți) că îi duci la azil și s-a terminat totul. Te dezmoștenește instantaneu aruncând și câteva blesteme asupra ta. Pentru că majoritatea înțeleg azil=ospiciu de nebuni.
    În satul unde locuiesc eu (în afara României) este un azil de zi, bătrânii vin singuri la azil dimineața și pleacă seara, copiii sau nepoții nu au absolut nicio implicare în treaba asta. Care sunt foarte șubrezi, sunt luați și duși cu microbuzul azilului. Așa bătrânii nu sunt o povară pentru restul familiei și nu o iau ca pe o jignire faptul că își petrec timpul acolo, la azil.
    Chiar se distreaza, bătrâneii care sunt în putere joacă petancă (un joc cu bilele în nisip, ca un bowling) în curte iar restul care se deplasează greu stau în interior, joacă șah sau alte jocuri la masă sau sunt plimbați cu cadrul pe trotuarul care înconjoară azilul. În fiecare sâmbătă seara e party la azil, unde pot participa și familiile bătrânilor.
    Nu văd prea curând așa ceva în România, prea mulți bătrâni sunt încăpățânați și mizerabili. Și dacă ar exista mai multe azile pentru toate buzunarele, tot nu ar funcționa, pentru că ”omul sfințește locul”.

    00
    • Stii diferenta intre un azil si un centru de seniori, nu?

      00
    • Da, mulțumesc pentru observație. Făceam referire în comentariul meu la un centru pentru seniori. Ideea rămâne oricum, ori că e centru pentru seniori ori azil, va fii interpretat în acelaș mod de către bătrânii din RO: un loc unde să îi duci ca să scapi de ei, să poți rămâne cu casa și pământu’ sau ceva de genu’.

      00
  17. ‘Doar că la noi acestea sunt puține și scumpe’ – este intr-adevar parte a problemei, dar, din punctul meu de vedere, altceva ii opreste pe batrani sa mearga la camine. E vorba de mentalitate: eu mi-am crescut copiii, le-am oferit tot ce am avut mai bun, am bagat schimburi la fabrica, doar pentru ca ei sa ma ‘abandoneze’ la batranete intr-un camin? Chiar daca le-ar fi mai bine intr-un camin, multi nu concept sa fie ‘abandonati’ acolo si prefera sa faca zile fripte tuturor si sa isi petreaca ultimii ani din viata in singuratate si mizerie.

    00
    • Cam e un chin pentru toata lumea implicata faptul ca foarte multi refuza fara drept de apel varianta azil, chiar daca banii pentru asa ceva exista. Exista doua variante, ori sta toata lumea la un loc – vorbim de 3 generatii, va dati seama ce probleme/discutii ies din asa ceva -, ori batranii stau separat, in alta casa/apartament si asta presupune iar vizite, facut de mancare, facut de curatenie, dus si adus la si de la doctor, mai ales in ziua de azi, cand timpul nu prea mai permite, nu-mi dau seama cum e fezabil pentru doi adulti care muncesc de dimineata pana seara, care mai au si un copil sau doi, chiar nu stiu. Varianta pe care am vazut-o la mine in familie a presupus angajarea unei persoane(care, dintr-un mare noroc, locuieste in acelasi bloc) care sa vina sa ajute, sa incalzeasca mancare, sa mai faca ceva curatenie samd.

      00
  18. M-am gandit serios la acest tip de busniess, care in RO nu este exploatat deloc. Sunt ceva organizatii religioase, care prin anumite regiuni sarace le-au oferit oamenilor in varsta asa ceva, platind serviciile prin pensie sau garantand cu valoarea proprietatii.
    In primul rand e vorba de o problema de perceptie, pentru ca in RO oamenii nu sunt pregatiti pentru asa ceva. In perioada comunista, aceste azile erau stigmatizate pentru ca acolo incercau sa se ascunda cazurile celor cu boli psihice,etc.
    In al-doilea rand e nevoie de o pensie suficient de buna pentru a avea niste servicii ok. Nu cred faza cu 700 RON. Gandeste-te la un astfel de centru intr-o statiune montana din Romania, care sa implice deplasari in diferite locatii cu persoanele respective (excursii,vizite) sau se organizeze activitatii in incina proprie.
    Acum nu poti sa-i iei pe toti si sa ii tii ca la internat. Deci chestia asta, facuta ca in Occident, costa mult (cred ca peste 2000ron/pers) si sunt putini batrani care au acest sprijin. Si sa-si dea casa….uite-te la articolul precedent cum gandesc cei care-si fac Prima Casa acum, ca ei vor lasa casa copiilor,etc. Deci nu sunt pregatiti pentru asa ceva. Poate peste 25 ani, se va dezvolta aceasta nisa.

    00
  19. Cand eram eu copil erau trei, uneori patru generatii intr-o curte, nu erau camine de batrani, batranii nu se numeau batrani ci bunici/strabunici si desi erau diferente si conflicte intre generatii, nu stiu cum, dar se puteau rezolva. Se gasea loc pentru toti in casa si la masa, nu deranja pe nimeni un blid in plus, nici ca strabunicul mai molfaia si manca mai greu. Eram toti ai nostrii si fiecare aveam traba lui: astia mici sa ne ducem la gradinita si dupa program sa ne jucam, astia mari sa mearga la serviciu si dupa sa aiba grija de casa si de noi, astia batrani sa ingrijeasca de curte si de camp, astia batrani de tot sa ne supravegheze cand invartea unul mai in putere in oala cu mancare, ori spala/calca o rufa, ori sa strige la careva cand vroiam sa iesim singuri pe strada… Pana mea, asa era pe toata strada noastra si nimeni n-a facut terapie ori macar vreo nevroza din asta!

    00
    • da, așa era și era frumos. acum lumea s-a înrăit. banii sunt mai puțini, noile generații au crescut cu alte valori și alte stresuri, e normal să fie conflicte.

  20. La cate tepe se trag in Romania ti se pare ciudat ca oamenii nu vor sa se care din casele lor? Mie unul mi se pare normal ca oamenii sa nu vrea sa plece din casele lor.
    No offence, dar solutii de genul „daca ar disparea categoria sociala X si Y s-ar rezolva total sau partial problemele” au propus nazistii si comunistii…
    Nu uitati ca e usor sa comentati pe bloguri pe la 30 de ani, dar ganditi-va ca peste 30-40 de ani o sa fiti si voi in situatia asta.

    00
  21. Unde ai gasit cu 700 de lei? Ai niste exemple? Cel mai ieftin pe care l-am gasit eu a fost peste 1500 lei. Iar aceasta suma poate creste spre 2500 in functie de starea de sanatate a batranului…

    00
  22. Bunica, 83 de ani, multi inainte!
    Sta la curte dar are probleme mari de locomotie.
    Conditiile la curte, desi aduse cat de cat in mileniul in care ne gasim (canalizare, baie, asfalt, etc) sunt totusi grele pentru un batran singur.
    Desi inca in putere (isi face singura focul in soba, cara lemnele, matura, etc) are perioade de neputinta (tensiune, slabiciune) care ii impovareaza atat pe copii cat si pe nepotii apropiati. Trebuie sa treci zilnic pe acolo (prin rotatie) sa vezi de ce are nevoie, daca e ok, etc, trebuie sa suni in fiecare zi.
    Nu zic ca nu mai vrem s-o facem dar constat o situatie care in alte tari a fost eliminata. Copiii distrug tineretea parintilor si apoi parintii distrug tineretea copiilor (involuntar si indirect).
    O familie de tineri (nepoti) ar trebui sa fie focusata pe nevoile viitoarei familii, pe distractie, pe bucurie, pe fericire, nu sa se ingrijoreze si sa se ingrijeasca constant de batrani.
    Personal, ca nepot, as face o cheta cu ceilalti unghi si matusi pentru a o tine pe bunica intr-un azil misto insa ce crezi? nu vrea nici rupta sa-si abandoneze casa/curtea in care a trait in ultimii 60 de ani….
    deci sunt mai multe probleme….financiare si legate de mentalitatile tinerilor (ce zice lumea?) si ale batranilor (vreau sa mor in casa mea).
    Greu….

    00
    • magaria e ca in vremurile vechi exista un anume schimb de servicii: batranii vedeau de nepoti, si cand se imbolnaveau, copiii si nepotii vedeau de ei.
      Chestia asta era usor de facut cand toata familia statea pe aceeasi ulita, dar nu mai e cazul.
      Batranii din Romania … well unii dintre ei sunt, cum zice Vali, niste mici dictatori. Vor sa fie in stare sa controleze viata celor mai tineri si pe urma se mira de ce raman singuri. Si pentru ca sunt produsul epocii de aur, au mentalitatea aia cu „sa mi se dea”.

      00
  23. Confirm, tarife dinspre 2000 lei in sus, fara probleme de sanatate ale batranului. Deci unde 700 lei?

    00
  24. O cunostinta de-a mea are mama si bunica fiecare in apartamentul ei. Barbatii nu mai sunt. Mama e proaspat pensionata, dar nu se poate suporta cu mama ei. Asa ca baiatul contribuie la intretinerea a doua apartamente, ca pensiile nu ajung. Stati sa vedeti: mama sta la 3 camere, bunica la 2 camere. Nu a fost chip sa le convinga sa vanda sau sa inchirieze unul din apartamente, ca sa compenseze cheltuielile. Credeti ca pentru ajutorul lunar la intretinere mama ajuta baiatul avand grija de nepotica? Nici vorba, ea are programul ei, nu poate sa faca naveta de acasa la nepotica, trebuie sa schimbe doua mijloace de transport si e greu. Asa ca nepotica a avut bona, platita din greu. Dar ajutorul la intretinere a fost sfant, ca pensia lu’ Conu’ Leonida fata cu reactiunea, aia a fost dupa legea a veche. Pana la urma omul a pus piciorul in prag si le-a spus clar: nu castig bani sa va tin pe voi doua cu tabieturile voastre in doua apartamente separate. Hotarati-va pe care il vindeti sau inchiriati, va mutati impreuna si bani de la mine nu mai vedeti. S-au executat imediat.

    00
  25. si prin tarile cu mai multa apa calda e la fel. atat ca din cauza ca societatea ii obliga sa faca mai mult sport in timpul vietii cumulat cu faptul ca au ceva activitate specifica varstei – ii tin online ceva mai mult timp.

    numai ca ei isi cumpara casa special pentru asa ceva. cei mai multi isi cumpara casa cand simt ca li se cam duc bateriile, apoi o vand si se duc la azil.

    bine, aici contribuie si faptul ca taxele de mostenire sunt mari (gen 40%). asa ca nu renteaza pentru nimeni sa bage bani in casa ca s-o lase mostenire copiilor.

    Partea nasoala e ca incepe sa devina extrem scump – chiar si cu servicii externalizate (gen adus ingrijitori din RO/Polonia/Africa/etc). Ajung la 1500 eur/luna, si culmea, se prinde loc extrem de greu.

    00
  26. Unde este camin cu 700 ron/luna?
    Bunica sta intr-unul dintre cele mai ieftine care le-am gasit in jud Cluj: 1500 RON / luna, plus tratament/medicamente. E destul de greu de platit, avand in vedere ca are o pensie foarte mica. Macar e curat si personalul este ok.

    00
  27. Este absurda generalizarea, din nou! De la tineretea celor 30 de ani ii privesti pe toti ca fiind „batrani”, ori oamenii sunt foarte difertii.
    Socru’meu alearga 10km pe zi la 7x ani. Altu’ e terminat la 5x, pe perfuzii si cu asistenta medicala non stop.

    Hai sa nu mai generalizam aiurea, e stupid.

    00
  28. Problemele sunt majore, in primul rand tine de mentalitatea fiecaruia. In final astfel de probleme se rezolva de la sine, oamenii isi vor da seama ca ceea ce fac acum e gresit si se vor corecta.

    00
  29. Tata are 70 de ani și este foarte activ,ridica sacu de 50 de kile cu grâu ca sacu de pufuleți,încă muncește chiar dacă este pensionar,a avut grupa a două,la o firmă privată.Dar sa îmi duc părinții la azil,indiferent de dotari este inacceptabil pentru mine ca fiu.Probabil contează și relația părinte copil.

    00
    • Sportul se face în aer liber sau în sală,scrie mai mult și mai des poate reușești să faci 1 flotare si un sfert.

      00
  30. Noul sport pe blog, la articole ce abordeaza pensionarii: laudatul cu parintii/bunicii…
    Cam asta citesc eu in semenea comentarii : „Am parinti/bunici „speciali/valorosi/unici”, deci si eu sunt un fulg special, ce voi trai lucid si autosuficient pana la 110 ani si nu voi vota psd niciodata !!! „.

    00
  31. Zoso e un mincinos , cu povestile lui cu mosnegi bolnavi ce au nevoie de azil. In comentarii vad ca toti bunicii trag la sala si fac crosfit. De asta cred ca si prefera la apartament ca e mai aproape.

    00
  32. Dacă nu vreți să fiți abandonați la caminul de îngrijiri paleative, (supranumit azil unde e mai rău ca la Mizil), puneți încă de pe acum un ban deoparte nu vă bazați pe pensie, pe copii sau mai rău pe statul român și aveți mare grijă de sănătatea voastră astfel încât la bătrânețe să fie ei la mâna voastră nu voi la mâna lor.
    Toată lumea iubeste un bunic plin de bani…

    00
  33. Problema o vedem toti, popendulatia scade dar in loc sa o rezolvam cautam solutia in locul gresit, aducem imigranti marim varsta de iesit la pensie la niveluri nesustenabile etc. Nu sunt misogin doamne fereste dar emanciparea femeii a facut ca in 30 de ani sa fim intr-o buda demografica care va face ca in urmatorii 30 sa disparem cu totul. E foarte greu ca femeie sa faci cariera si in acelasi timp sa cresti si 2-3 copii. Ar trebui sa ne intoarcem la structura sociala din anii 1930-1940 pentru ca in modul in care suntem organizati acum vom disparea ca civilizatie.

    00
  34. NOU
    #87

    Bunicul meu a trait 88 de ani (pana in 2000) si pana la final a fost ok pe propriile picioare, atat cat sa poata avea grija singur de el si sa poata umbla de ici colo. Ultimii 26 de ani i-a petrecut singur dupa ce a murit bunica. Locuia intr-un sat frumos ca asezare (intre dealuri si fara trafic auto ca nu era la nici un drum principal) dar depopendulat, cam jumatate din case erau goale. Prin 1995 a aparut zvonul ca vin unii sa faca camin de batrini intr-un fost conac ce zacea in ruina in sat. Din acel moment ne-a zis ca el vrea sa mearga la camin, ca ar vrea si el sa mai poata schimba o vorba cu cineva. Din pacate el n-a mai prins caminul ce a ajuns sa fie functional abia in 2010.
    Eu zic ca prima data ar trebui sa ii intrebam pe ei daca vor sa mearga la camin, s-ar putea ca raspunsul lor sa nu fie intotdeauna nu.

    00
  35. Nu va mai agitati atat. Oricum murim toti, si copii si nepoti si batrani si ce vreti voi, iar in final ramane o cruce uitata si cazuta in cimitir. Vesnica pomenire….o pendula !

    00
    • Ai dreptate. Nici nu stiu la ce s-au apucat stramosi nostri sa descopere tot felul de chestii. Uite ca nu le-a folosit la nimic, tot morti sunt. La fel ar fi murit si daca ramaneau in pesteri, s-au stresat degeaba.

      00
    • Pai sa stii ca s-au stresat cam degeaba. Durata de ” functionare” a Soarelui este limitata, asa ca ….. asta daca nu vine un asteroid meserias si rade tot inainte. Stiu, se va inventa o naveta smechera si vom coloniza alte planete…..si marmota invelea ciocolata….

      00
  36. Este foarte dificil sa ai grija de un bunic mai ales cand el este incapatanat si nici nu este timp. Din fericire am gasit un camin ok in bucuresti, curatenie, personal si pret foarte bun. Daca aveti pe cineva varstinic eu recomand si garantez pentru camin pentru bunici (asa se numeste) si ii gasiti pe https://www.camin-pentru-bunici.ro/ . Voi ce credeti sunt o persoana rea ca mi-am dus bunic la azil ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile