…pentru că banii din șpăgi se adună!

Mihai e nedumerit de ce oameni care au salarii măricele pentru România se bucură la șpăgi de 50 sau 100 lei. E cazul șefei spitalului de Oncologie din Suceava, care a fost reținută pentru mită în formă continuată. Femeia avea 3.500€ salariu și lua câte 50, 100 sau 200 lei de la pacienți.

Cheia e aici:

După ce i-au percheziționat cabinetul medical și mașina, anchetatorii spun că au găsit dovezi pentru 64 de acte de luare de mită. 62 dintre acestea s-ar fi petrecut în doar o săptămână din luna decembrie. Medicul ar fi primit de la bolnavii de cancer bani – câte 50, 100, 200 de lei – dar și alimente și bomboane.

62 de șpăgi într-o săptămână. Cât să zicem că erau acolo? Încă 1.000€ pe săptămână. Aia e. De aia lua, că își dubla salariul. Și din salariul legal putea să își ia leasing ceva mașină de lux și plătea cu cash la supermarket sau la benzinărie sau la mall. E o întreagă industrie care deservește zona asta de oameni care nu pot cumpăra din magazin lucruri, genți de lux vândute din portbagaj (nu confundați cu ăia care vând falsuri), ceasuri, bijuterii etc. Sau sesiuni de shopping prin alte țări, să nu vadă fiscul de aici.

De aia nu se opresc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Eu dacă as fi legiuitor, as face cele mai mari si grele pedepse pt medicii care iau șpagă. Sa conditionezi actul medical în funcție de șpagă primita…well…. 50 de ani de pușcărie și confiscarea averii mi se par prea puțin pt asta.

    Pt aia care se pregătesc sa dea mânuțe roșii, duceti-va pe orice sectie a unui spital de stat. Pe lângă multă suferință, veți vedea oameni neputincioși. Oameni lipsiți de apărare în fata unor mici „dumnezei” care doar așteaptă șpagă, pt a-si face treaba. Oameni pt care moartea sau suferinta sunt singurele certitudini – asta pt ca asa vor „dumnezeii”.

    Comentariu apreciat.55816
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 7398
    • Stiti cum se lucreaza?
      – te interneaza de urgenta
      – apartinatorii nu pot afla decat foarte greu unde dracu esti internat, la ce medic
      – nu poti afla nimic oficial despre starea pacientului, mai ales ca mai nou iar nu poti intra in spitale (covid/gripa etc)
      – domn doctor e tot timpul ocupat, nu afli nimic, te dai cu capul de pereti
      – in sfarsit il prinzi pe domn doctor pe hol, care in mod expert iti analizeaza potenta financiara, iar de aici incepe jocul care e de o perversiune ce ar trebui sa fie in manualele de psihopatologie.
      El e un medic ocupat, dar se va uita cu atentie la necazul pacientului, nu va faceti griji.
      Abia atunci poate arunca un ochi la cazul de fata si nu se grabeste.
      – intre timp vorbesti cu asistenta, care te informeaza cam care e mersul spagii la medic si anestezist. Desigur, ii bagi si ei ceva in buzunar pentru aceasta informatie.
      Deja ai un cap de pod, medicul afla ca ai inteles care e schema si de obicei banii se dau DUPA operatie.
      Daca nu intri in hora, esti amanat la infinit, pana fie mori, fie te transferi la alt spital.

      Comentariu apreciat.29716
    • @Bogumil
      Spitale și spitale, medici și medici. Cel puțin știu că pe secția unde am avut pe cineva recent la Elias nu s-a acceptat șpaga din partea doctorilor, dar multe asistente erau „acre”.
      Într-adevăr e nasol când îți ia pe cineva de urgență și greu primești informații, dar ulterior înțelegi că în timpul ăla nu s-a stat.

      Eu am avut problemă că portarii într-o zi s-au decis că nu mă lasă în spital în timpul programului de vizită deși lângă mine intrau alți oameni în spital. Mai mult paznicul „s-a ambiționat” să nu mă lase să intru.
      Am sunat „pe secție” și într-un final am putut intra.
      Partea bună e că există o platformă de reclamații centralizat prin Ministerul Sănătății și am reclamat acolo, primind răspuns ulterior că s-a discutat cu firma de pază…

      Comentariu apreciat.827
    • @cristi

      Cum de nu ai asigurare medicală?

      1015
    • si uite asa dupa experienta cu spitalul privat si o scurta revenire la unul de stat am decis ca nu mai pasesc in viata mea intr-un spital de stat.

      de platit asigurari, platesc la greu si pentru unele sipentru altele. curatenia, in mare, e la fel si in unele si in altele. birocratia nu difera foarte mult. oameni exceptionali gasesti si colo si dincolo. oameni jegosi la fel. costurile in final sunt tot pe acolo.

      avantajul spitalelor private este lipsa jocului psihologic, vezi cum te duci imbracat, cum vorbesti, cu cine vorbesti, cat ii dai asistentei ca sa ii zica doctorului, cum analizezi anestezistul, cat dai doctorului, inainte, dupa, mai trebuie si o ciocolata pe langa, toate cacaturile alea, tiganeala romaneasca tipica.

      nu frate… am asta si asta. cat face. x lei. dat cu cardul, aia e, toate bune.

      Comentariu apreciat.584
    • dumnezeii nu există fără credincioși.

      Comentariu apreciat.456
    • acum poate 20 de ani bunica-miu a cazut pe gheata si si-a fracutar mana. a avut nevoie de tija. au nimerit ai mei un nenorocit de chirurg la Pantelimon care le-a zis sec. 13 milioane sau nu garanteaza cum iese operatia. pe vremea aia banii aia erau mai mult de un salariu. noroc ca am avut o vecina in bloc care era asistenta, ne-a sfatuit sa il mutam la floreasca si asa am scapat de jegos. imi pare rau ca nu s-a intamplat asta in zilele noastre ca as fi facut carare la DNA pana i-as fi convins sa ii faca flagrant idiotului.

      Comentariu apreciat.462
    • @CP dacă erai legiuitor, probabil luai și tu mită, iar starea de fapt din spitale te-ar fi avantajat, că ai fi putut avea prioritate prin mita pe care ai fi dat-o la rândul tău.

      116
  2. Sunt județe în țară, e drept comunități mai mici și mai depărtate de Centru, în care medicul se întâlnește cu pacientul pe stradă și îi „bate” obrazul că nu i-a dat suficient…
    În orașele mari, șpaga s-a convertit în „veniți la cabinetul privat”.
    Sunt și medici buni și morali în sistem, dar pare că vocea lor nu e suficient de puternică încât să se facă auzită. Și sistemul te cam înghite în timp, până când ajungi să te pierzi și tu în peisaj, oricât de bun și moral ai fi…Asta e marea tragedie și de asta schimbarea aia pe care o tot așteptăm nu mai vine.

    Comentariu apreciat.1221
  3. Plus ca e simplu sa zici, cu intelepciune de tastatura: nu mai dati spaga!!.
    Dar sa fii acolo, in situatia aia cu cancerul in pragul usii, sau alte probleme grave, sa fii ingrozit de moarte si sa depinzi de bestiile astea cinice…sigur ca da, fix de principii iti va arde.

    Acum mai multi ani, internat in spital cu o mica hemoragie interna produsa de pietre plecate din rinichi, dar care ma bagase aptoape in soc septic, am bagat plicul cu bani cu 2 maini in buzunarul doctorului la care urma sa amnoperatia a 2-a zi.
    Si imi place sa cred ca sunt un om cu principii.
    De-aia rezista spaga. Are cine sa dea, dar cel mai important: are cine sa ia.

    Comentariu apreciat.16412
    • Problema e mentalitatea medievala privind moartea care persista la noi. Bai, am cancer, da? Daca tot e sa am sanse majore sa mor, dar inca mai am o urma de suflu in mine, iar dumnezeul in halat imi cere bani in conditiile astea, ce am de pierdut daca il dau cu capul de pereti pina arata ca un pepene calcat de tren? Sau daca il imping pe geam? Sau daca iau un pix de la el de pe birou si i-l infing in ochi??? Ce o sa zica judecatorul? „Vatamare corporala grava/crima cu premeditare/etc, 15 ani cu executare?” „Sa traiti, dom’ judecator, sa va dea Beelzebub sanatate si virtute, ca nemernicul ala de i-am sectionat jugulara cu cutteru’ imi dadea doar 6 luni!”

      Comentariu apreciat.5829
    • Te-ai uitat la prea multe filme

      Comentariu apreciat.349
  4. Mda, traiti in alta lume.

    Sa va povestesc doua episoade, avand actori diferiti, medici de la acelasi spital: Floreasca

    1. Chirurg generalist la schi, dupa cateva pahare se vaita cata spaga pierde el pentru ca nevasta si copilul vor sa schieze – 10 000 EUR/saptamana, intr-o saptamana PROASTA!
    Calculul e simplu: cateva operatii/zi, fiecare MINIM 500 eur!

    2. Pacient cu fractura osoasa, in varsta, in dureri.
    Nu vrea nimeni sa o opereze, pentru ca:
    – copiii nu au bani de decartat
    – pana miercuri toata lumea e in vacanta asta frumoasa, venita din senin si medicii nu vor sa opreze. Daca apar complicatii nu vor sa fie deranjati si nu se baga nimeni la pacientul altuia.

    pacienta urla de dureri si analgezicele nu isi mai fac efectul.

    Traiasca vacanta!
    Si da, nu ai ce sa le faci!
    Ei sunt stapanii, fac ce vor, cum si cand vor.

    Comentariu apreciat.24310
    • permite-mi te rog doar o perspectiva din alt unghi. operatia mea a durat vreo 6 ore. si a fost singura din ziua aia pentru toata echipa, chirurg, invatacelul lui, vreo 3 asistenti, anestezista cu asistenta ei plus ce or mai fi fost pe langa cat eu eram out.

      175
  5. Simplu.
    Daca esti prins cu spaga sa ti sa retraga dreptul/licenta de a profesa ca medic. Cateva exemple d-astea si sa-i vezi pe urma cum se linistesc cu spagile. Cred ca asa i-a linistit si p-aia din occident.

    Comentariu apreciat.1326
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2796
    • Ai vreo soluție mai bună Pablo?
      Poate ar fi momentul să schimbăm ceva, să încetăm să mai alegem „răul cel mic” (să îi lăsăm să ia șpagă ca să nu rămânem fără ei).

      Cred că dacă le retragi diploma aia pentru care au învățat 10 ani (astfel încât să nu mai fie recunoscută în alte țări), eu cred că vor înceta cu prostiile.

      Comentariu apreciat.974
    • @Pablo – producem mai mulți medici decât avem nevoie.

      Comentariu apreciat.3811
    • pablo, oare cum reușesc în alte țări, cum de mai sunt motivați săracii medici să nu ia șpagă de la bolnavi, incredibil, eu v-aș băga la pușcărie cu medicii și pe cei care dați șpagă. Ai dat în viața ta șpagă la medic și comentezi că iau medicii șpagă? ești o lepră din sistem și-ți meriți soarta.

      Indecis. Tu ce zici?288
    • Poate chiar mai mulți, Pablo. Fiindcă mulți dintre cei care nu iau șpaga nu pot opera acum din cauza șpăgarilor.

      252
    • @Pablo privește partea bună, poate vom avea mai mulți zugravi, instalatori, electricieni. Vor trebui să facă ceva, după ce nu mai pot profesa ca medici.

      131
    • Poate chiar mai mulți, Pablo. Fiindcă mulți dintre cei care nu iau șpaga nu pot opera acum din cauza șpăgarilor.

      Fenomenul ăsta e groaznic subestimat. E un gatekeeping în spitale de neimaginat pentru că oamenii ăștia fac niște sume colosale din șpăgi și dacă pacienții dintr-o dată mai au 2-3 doctori la care pot merge și ăia cer șpagă mai puțină sau deloc…s-a dus businessul.

      E un monopol complet artificial. Și da, și eu am ajuns să cred că dacă mâine ai aresta toți șpăgarii am avea mult mai mulți doctori de fapt. Ironic.

      Ca să nu mai zic că multe ‘somității’ din domeniu de fapt sunt cunoscuți ca fiind cei mai buni strict pentru că nu ai alternativă de fapt, nu pentru că chiar ar fi cei mai buni…

      122
  6. Spaga si peschesul sunt adanc inradacinate in gena noastra. Doamna doctor e un jeg indiscutabil, dar am dubii ca a *cerut* de fiecare data. Pur si simplu a primit.

    La plantatia unde lucrez, multinationala, baietii de la IT suport nu castiga cat doamna doctor dar nu sunt chiar saraci. Asta nu opreste o mare parte de utilizatori sa lase o ciocolata sau o sticla de „ceva” in ciuda refuzurilor repetate. Initial am crezut ca sunt angajatii mai in varsta, sau aia care au lucrat inainte pe la stat si asa sunt obisnuiti. Dar nu, chiar si aia proaspat angajati la terminarea facultatii, care indiscutabil sunt mult mai prost platiti decat cei de la suport, se simt obligati sa „lase ceva” cand trec pe la IT.

    Indecis. Tu ce zici?5632
    • Pe asta nu am mai auzit-o și nu m-aș fi gândit niciodată.

      „Domnu’ inginer, ce faceți? *bagă plicul în buzunarul sveterului* știți că am problema aceea cu licența, e deschis tichetul de două zile deja, mă puteți ajuta?”

      O să auzim povești cu angajați care folosesc maus cu bilă, găsit în vreun sertar acasă, pentru că nu au primit unul nou de la it.

      Comentariu apreciat.945
    • Wtf ! Man , asta e chiar de noaptea mintii !

      Comentariu apreciat.322
    • Nu e chiar asa absurd. Baietii de la IT suport sunt si ei vazuti ca un fel de medici. La medic dai spaga. Deci dai spaga si la baietii de la IT suport.

      Indecis. Tu ce zici?247
    • Nu cred ca exista asa ceva intr-o corporatie, pur si simplu nu cred.
      Asta ca unul care am lucrat de la service desk care lua ca apeluri la casca pe foc automat pana la automatizare in cloud.

      Macar de ar fi venit colegele cu „ceva bun” cand aveau nevoie de ceva :))

      Comentariu apreciat.428
    • Fac suport în corporații de mult timp. De câțiva ani sunt team leader pe echipa care dă echipamente noi în firmă. Am mai primit mulțumiri și invitați la cafea, odată am primit un snickers și altă dată o doză de cola. In birou au mai primit colegii tot invitații la o cafea sau câte un suc, dar asta foarte rar (poate odată pe an) dar de altceva nu am auzit vreodată. Am lucrat și în mediul public și nici acolo nu mi s-a oferit decât suc / cafea și ceva dulciuri. De cafea / suc / dulciuri am auzit și de prin alte părți, dar de mai mult, niciodată și nici nu am auzit pe nimeni să condiționeze sau să nu-și facă treaba bine dacă nu a primit o atenție

      Comentariu apreciat.404
    • Nu e inradacinat cand vine vorba de IT ca in cazul situatiei la medic, ci mai degraba a ramas vorba sa „lasi ceva” si la IT intre angajatii din firma respectiva.

      83
    • Când eram mai mic, lucram și eu într-un mediu în care depindeam de alte echipe. Oamenii de acolo nu prea erau ei cu chef de muncă, așa că treaba mergea foarte greu, iar dacă greșeam eu ceva, la revedere, nu te ajuta nimeni cu nimic, ai pierdut ”slotul”.

      După o vreme am început să merg mai des pe la ei, să fac conversație. Mai duceam o pungă de alune, o sticlă de cola, ce faceți băieți, cum merge treaba? A, ți-ai luat apartament la residence, fiul tău a intrat la facultate, bravo! *mai toarnă un pahar de plastic cu cola*, soția ce mai face blablabla.

      În scurt timp, fratele vostru era dintre cei mai productivi, treaba mergea ca unsă. Greșeam ceva, mă sunau băieții să mă anunțe, să mă întrebe ce fac.

      123
    • A nu se înțelege că au devenit ăia cooperanți de la punga de alune și paharul cu cola. Era doar un pretext să petrec timp cu ei, să ne împrietenim.

      65
    • Partea cu atentiile catre echipa IT nu poate fi interepretata ca spaga. Este un mod prin care utilizatorul isi arata aprecierea fata de consultantul IT care i-a rezolvat cererea. Spre exemplu, utilizatorul nu stia cum sa deschida corect un tichet pentru problema pe care o are, asa ca i-a scris pe teams/zoom baiatului de la IT. Acesta a rezolvat problema si si-a deschis el singur tichet. Data viitoare cand are treaba in biroul IT, utilizatorul aduca o punga cu covrigi sau o cutie cu bomboane :D

      10
  7. Obișnuința e a doua natură.

    143
  8. Pușcărie grea plus interzicerea pe viață a dreptului de a profesa.

    Comentariu apreciat.364
  9. Soacra-mea a primit recomandare sa mearga la o anume doctorita (profesor doctor honoris causa eminent, desigur). Doctor la spital de stat, dar COVID, greu de ajuns la ea. Gasit programare la clinica turceasca cu nume de regina de peste drum. 300 de lei consultatia.
    Aia o scarba, aprope nu s-a uitat la ea, i-a recomandat niste medicamente care au pus-o in cap la propriu. La vreo luna dupa ne-a marturisit ca ii pare rau ca i-a pus si plicul pe masa cu 100 de lei.
    Bine, nici doctorita nu a clipit, dar NUNEMAIFACEMBINE™

    Comentariu apreciat.504
  10. e aceeași șpagă pe care o da fiecare când își simt propria piele sau pe cea a apropiaților sai ca e băgată la saramura. pentru ca toți idealiștii neamului zic ca ei nu ar da și nu ar face asta dar cumva când se afla intr-o poziție de a da sau a lua … well, 99% o fac.
    pe lângă astfel de legi care ar fi super binevenite dar pe care nu ar avea cine sa le puna în aplicare (poate doar la comanda) ar fi mai important ca mentalitatea generala sa se schimbe. pentru ca de aia nici nu se aplica legea, nu pentru ca nu ar exista, (uneori poate nu exista) dar pentru ca merge și așa și toată lumea se complace. #mocirlă

    Comentariu apreciat.283
  11. Toată lumea ia șpagă, inclusiv brancardierul, iti aduce pachete sau te ajuta cu deplasarea doar daca cotizezi.
    Cel mai mult cotizeaza cei neputinciosi.
    Un medicul chirurg face minim 20000 euro pe lună pe lângă salariu. De rezolvat, nu stiu ce mai putem face, toti suntem grozavi, chemi DNA, haha… asa cum am fost si eu, până când ajungi la zeamă de cuțit… la mila lor. Eu tocmai m-am operat si pot sa va zic ca se sta la coada cand se da șpaga, la anestezist, la medic etc.

    Comentariu apreciat.776
    • Diferența e că nu îl obligă nimeni pe brancardier să îți ducă ție pachetele. E o favoare pe care ți-o face.

      122
  12. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1948
    • Da da, doar ca omiti o chestie, multi dintre aia la care faci tu referire is scoliti prin Romania la sectia de franceza.

      Chiar te invit sa mergi la doctorii aia :)))))))))))

      Comentariu apreciat.419
    • Totul e simplu cand esti foarte prost.
      Sunt sigur ca ai apasat „trimite comentariu” extrem de satisfacut de ideea ta geniala.
      Deci, dai afara intr-o zi TOT personalul medical.Cine are un necaz, un infarct, o unghie incarnata, bunica-ta care, eventual, nu s-a mai cacat de 1 saptamana, va astepta doctorii minune din Pakistan, India, etc.
      Care toti vor sa vina in Romania de maine, sunt pregatiti brici, cinstiti, verificati si vorbesc si limba modoveneasca, sa se poata intelege cu bunica-ta care nu se mai caca deja de 3 saptamani.
      Stiu ca e doar un comentariu pe un blog, fie el si cel mai mare, dar nu poti scrie chiar fara discernamant.

      187
  13. Nu stiu pe unde umblati voi, dar eu in curand o sa fac parte si din sistem si am tot umblat si cu taica-meu prin spitale si nu am vazut multe chestii in genul.

    Ca student, in afara de 20 de lei pe care i-a dat un pacient cu STEMI unei asistente de la coronarografie in judeteanul de la Tg Mures, nu am vazut NIMIC. Pe sectia de chiru de la Chiru 3 din Cluj am vazut oameni refuzand orice banut, la fel si pe la CFR si la Chiru 2.
    La fel si in Medicala 1. Si am sute de ore in sectiile alea, am relatii apropiate cu medicii de pe acolo si nu am vazut. De fapt, nu, recunosc ca un pacient care a stat vreo 3 saptamani intr-un spital din Cluj cu Covid a adus niste peste afumat medicului.

    Cu taica-meu am umblat prin spitale de nu-i adevarat. In afara de incompetenta imensa pe alocuri, nici macar nu s-a insinuat vreodata de spaga sau de ceva. Si nici nu as fi dat, pentru ca nu e normal, in conditiile salariale de acum, care sunt chiar decente (exceptie rezidentii din primii ani pe sectiile fara spor).

    Asa ca daca vi se cere spaga, daca vi se insinueaza sa dati spaga, raportati, raportati, raportati si lucrurile o sa se schimbe si acolo! Generatia tanara, marea majoritate cel putin, nu accepta niciun ban si in general e un fenomen in scadere. Dar daca vedeti ceva, raportati, garantez ca la orice ora sunt multi oameni care asteapta sa aiba loc in spital.

    Comentariu apreciat.8930
  14. Cât o fi fost spaga dată de Arsinel? Ce a facut el este/era ilegal si imoral. Dar toți am fi făcut la fel dacă eram noi în situația aia : nu dau șpaga= mor, dau spaga= trăiesc. Știți vorba aia: mai bine să plângă mă-sa decât mama.

    176
  15. am fost ca pacient printr-o grămadă de spitale de stat, din fragedă copilărie (prima oară la 5 ani, pt cazul ăsta nu-mi amintesc nimic legat de asta) până la maturitate, inclusiv cu operații grele (scolioză).
    niciodată nu s-a cerut nimic, nu s-a insinuat, nu s-a amânat, nu s-a nimic de genul ăsta. la unele am dat la final, fie bani, fie vreun produs mai simandicos și mai greu de găsit (gen un somn proaspăt de multe kile în ’94), și alea primite destul de greu. de asemenea, știu că aceeași medici, în aceleași spitale nu au primit absolut nimic de la pacienți în cazul cărora era vizibil că ”mulțumirea” era strânsă cu foarte mare greutate și ar fi însemnat datorii nașpa, pacienții fiind tratați cu aceeași grijă și corectitudine.

    taică-meu e foarte anti-dat la medic. a suferit la un moment dat o intervenție chirurgicală într-un spital de stat. nu a dat nimic, nici la medici, nici la asistente pe perioada internării. în ziua externării a lăsat ceva pentru asistente pentru că, citez aproximativ, ”au fost deosebit de amabile și și-au făcut mai mult decât datoria”. (nimic sexual, bă, minți murdare ce sunteți :) ).

    ultima intervenție chirurgicală am suferit-o într-un spital privat. n-am dat un ban găurit, nicio floare, nicio ciocolată, nimica-nimicuța în plus față de ce-am plătit cu bon și factură la recepție.

    și dacă tot suntem la confesiuni, în toamna asta recunosc că am dat o cutie de bomboane și un buchet de flori, contra 10 zile de concediu medical.
    eram după un an de zile fără nicio zi de concediu, (adică m-am întors din concediu pe 5 sau 6 septembrie 2021, prima zi de concediu a fost 7 septembrie 2022), cu un 2022 cu extrem de multe ore suplimentare, toate week-end-urile și sărbătorile de permanență și consemnată la domiciliu, și în plin episod depresiv-anxios. la începutul a ceea ce trebuia să fie concediu de odihnă mi s-a făcut rechemare 2 zile. m-am dus direct la psihiatru= medical 2 săptămâni. în ultima zi de medical m-au sunat de la serviciu dacă pot să vin a doua zi, că înlocuitorul meu a intrat în medical. am luat-o complet razna, am pus în mișcare niște relații și am mai obținut câteva zile de medical. când m-am dus să-mi iau hârtiile, i-am dus medicului (o ea) flori și bomboane. nu mi se ceruse, nu se insinuase, nu nimic.

    psihiatrului i-am dus la câteva luni un tablou pictat de mine (pe numere) pentru că ajutorul lui a fost decisiv. nici nu eram conștientă că am probleme, credeam că sunt doar epuizată și se rezolvă cu niște concediu. efectiv am simțit că medicația mă scoate din starea aia nasoală. am simțit nevoia să-i mulțumesc personal.

    Indecis. Tu ce zici?2517
  16. Nu văd să scrie că condiționa actul medical pt mită. Daca erau atenții, gen bacșiș… cu care nu avem o problema pt alt serviciu?

    524
    • Dai ca să te bage în seama. Altfel zaci intr-un colt pana mori.
      Evident, exista și oameni printre doctori, dar nu e o regula…

      213
  17. Dar și pentru că – de cele mai multe ori – oamenii dau șpagă la medici chiar dacă nu li se cere, că așa sunt românii, se ploconesc de la nivel de individ la nivel de țară. Mentalitate de provinciali, de periferie a imperiilor trecute, prezente și viitoare.

    Am văzut cu ochii mei – nu o singură dată – persoane care alergau după doctori să le dea plicul. Unii se și supără că sunt refuzați (da, sunt și astfel de doctori). Am auzit pe unul: „Da’ cum să nu-i dai!”. Culmea e că tipul era tânăr, din aceeași generație cu reziștii cei imaculați. Și băiat de la oraș, cu bacalaureat și cred că ceva mai mult. Alții se îngrijorează dacă nu le e primită șpaga: „Aoleu! Înseamnă că e grav, n-are ce să-mi mai facă.!” Și uite așa, nimeni și nimic n-are ce să ne mai facă. Da’ privim cu admirație cum e pe la alții și ce curat e în Germania, unde – fie vorba între noi – am văzut wc-uri mai murdare decât în România. Ei, nu peste tot în Germania și nu peste tot România.

    Indecis. Tu ce zici?1936
    • Ai un minus de la mine, pentru faza cu rezistii imaculați. Am așa o scârbă pe ăștia care mor de grija reziștilor de nu-ți vine să crezi!
      Unul care si-a luat muie in Victoriei de la Dragnea si gaze de la jandarmi.

      Indecis. Tu ce zici?3922
    • Ne mai auzim noi când o să ai nevoie de acesti „dzei”, să ai dureri groaznice ce nu trec cu nimic si rând pe rând nu au loc sa te programeze, nu ti-au „ieșit” analizele bune sau nu esti urgenta chirurgicala, nu fiti naivi, nu trebuie să ceară, sunt si alte mijloace. Iti zic eu, cu două mâini ai să îndesi plicul in buzunarul lor, vba unuia de mai sus. Situatia se va schimba doar când vor exista repercusiuni dure, controale și flagrante dese cu pacienți falsi.

      179
    • Pentru M – care și-a luat muie de la Dragnea și gaze de la Carmen Dan

      Scârba nu e reciprocă, eu am doar compasiune pentru reziști, cei pentru care singurele cunoștințe politice se rezumă la „Muie Dragnea”. Bun, până la urmă Dragnea a primit ce a meritat, dar câți mai sunt ca el și n-au plătit încă? Câți dintre ai voștri sunt în aceeași situație? Pentru că asta e enervant la reziști, când e unul de-al lor suspect de corupție, intră în faza de negare. Ați râs de „Veorica”, că-i proastă. Și l-ați votat pe Iohannis și ne-am ales cu Ciucă. Numai creiere. În plus, Iohannis și Ciucă i-a cooptat pe pesediști la guvernare. Păi cum să nu ai compasiune față de reziști, mai ales când ei sunt siguri că muia și-au luat-o de la Dragnea.

      Cât despre gaze, îmi pare rău pentru voi. Eu detest orice formă de represiune a statului împotriva cetățenilor nemulțumiți. Dar asta se întâmplă și în Occident. Câte gaze nu au înghițit cei care protestau împotriva abuzurilor din pandemie în Occident? Care protestau împotriva restricțiilor anticonstituțiale, împotriva înselor valorillor părții democratice a lumii? Voi de ce n-ați protestat? A făcut-o Diana Iovanovici și ai ei, pentru că ei aveau agenda lor politică, putinistă și neo-legionară. Alții care au confundat Parlamentul cu un ONG, cum făceau ai voștri la început.

      În concluzie, îmi pare rău că ai înghițit gaze, dar nu mai „pune botu’”, cum se zice la mine la bloc, la politicieni, oricare ar fi ei, că la un moment dat îți vei lua muia înapoi.

      510
  18. 3500 euro erau doar veniturile”pe hârtie”…
    La șefii de secție de prin centrele universitare…care sunt și cadre UMF (B, Cj, Tm, Is…) veniturile oficiale sunt în jur de 10.000 euro pe lună.
    Plus venituri neoficiale…comisioane de la diverse firme, șpăgi etc…multi medici s-au obișnuit cu 100.000 lei (un miliard lei vechi) pe lună.
    Nu vă gândiți doar la chirurgi.
    Greu pentru ei să se mai regăsească într-o lume normală, fără saci de bani.
    Vile, apartamente, case de vacanță, iahturi, cai, vacanțe…nici nu mai știi pe ce să cheltuiești banii.
    ANAF, că de obicei veghează cu îngrijorare.

    Comentariu apreciat.463
  19. Nu e inradacinat cand vine vorba de IT ca in cazul situatiei la medic, ci mai degraba a ramas vorba sa „lasi ceva” si la IT intre angajatii din firma respectiva.

    14
  20. Da bai baieti, niste nesimtiti medicii astia, pe langa salariile uriase pe care le iau mai au si creditele facute platite de la stat, norma de hrana, plata pentru imbracaminte, pensii speciale si altele la discretie…
    In ritmul asta vom avea cu siguranta doar ITisti ( bineinteles, in grup largit cu spectru albastru ) sau AI care se vor ocupa de medicina si care vor fi la fel de inteligenti ca ChatGPTul de azi care isi cere scuze la orice intrebare contrara.
    Sau poate planul e sa bage in sistem doar medici mediteraneeni, bronzati ca astia localii ie prosti si ie spagari. Nu stim.
    Ah si era sa uit… da ma lumea da spaga ca au pretentia sa fie tratati preferential, sa nu stea la coada ca vecinul pute sau stranuta cu stropi. Niste snobi cu ifose, unu nu ar veni dupa programare…
    Ah si mai era ceva, ospatarii de ce iau si vor spaga? De ce trebuie sa ii faci un cadou frumos lu sefa de la HR ca altfel nu te mai califici la marire salariala sau alte greutati ? Etc., etc. Nu e nesimtire ?
    ( Sa sara spiridusii cu rosu ! )

    416
  21. Poate ar trebui facut un site / o baza de date cu medici buni care nu accepta spaga.
    Incep eu :)

    Mi-am operat fetita de craniostenoza la Marie Curie, dr. Sorin Tarnoveanu. Nu am dat absolut nicio atentie, nu mi s-a cerut nicio atentie, totul a fost ok. Apropo de acesta discutie vizavi de medicii care profeseaza si in privat. Pe dl doctor l-am intalnit la o clinica privata si pe baza consultului de acolo s-a ajuns la operatie. Deci nu vad problema ca profeseaza si in privat daca isi face treaba bine la stat.

    https://www.libertatea.ro/stiri/doi-neurochirurgi-de-la-spitalul-marie-curie-din-capitala-fac-minuni-pentru-copiii-aparent-fara-scapare-839614

    53

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.