Pentru că unii dintre noi nu vor să caște ochii la mesajele și linkurile pe care le primesc, suferim cu toții. Băncile sunt sătule de oameni care se plâng că au fost păcăliți și li s-au furat banii, de parcă ar fi vina băncii, așa că iau măsuri, renunțând la tranzacțiile instant.
În ultima perioadă, au crescut tot mai mult atacurile de phishing în România. Se întâmplă în toată Europa, nu doar la noi și sunt diverse – de la conturi false pe rețele de socializare, la email-uri, sms-uri sau chiar fake news care încurajează aceste inițiative. Metoda pe care o vedem cel mai des, în ultima perioadă, este instalarea unor programe de Remote Access, de exemplu Any Desk.
În acest context, preventiv, am limitat temporar valoarea tranzacțiilor instant:
- 7.500 lei/ operațiune pentru plățile în lei
- 3.000 EUR / operațiune pentru plățile în euro
Vom reveni curând la limitele normale de tranzacționare pe canalele instant (50.000 lei, respectiv 10.000 eur), odată ce numărul atacurilor scade.
Poate, după ce ne trece furia, facem un pic de educație cu cei din jurul nostru pe tema asta, că educația asta trebuie să vină de la noi, cei care știm, nu de la presă sau online, că fix ăia care sunt ținta țepelor nu se uită la clipuri video și știri despre asta.
Să fim sinceri: ce procent din tranzacțiile astea instant sar de 2x salariul mediu în România?
Bănuiesc că foarte mic și nu e nici o tragedie dacă la o plată mare intră banii a doua zi in contul destinatarului.
Dar e drept eu sunt suficient de bătrân să fi prins timpurile alea in care banii făceau 1 săptămână sau mai mult între 2 bănci de pe aceeași stradă.
Clickbait pentru alimentarea războiului de clase
Consider ca principalul beneficiar al platilor instant sunt PJ-urile. Personal fac plati instant de cateva sute de mii de lei zilnic pe PJ. Pe PF nu cred ca am avut vreodata nevoie de o plata instant.
Nu stiu la ce banca se refera articolul, insa pot confirma ca si BT-ul a scazut la 2999 lei limita de plati instant la PJ (era tot 50k). Momentan Libra si Raiff sunt ok.
@babu, o alta intrebare pe care am putea sa o punem este: „cate dintre aceste atacuri de tip phishing au dus la furturi mai mari de 7500 de lei / 3000 euro?”
@babu: toți pensionarii s-au apucat de strîns bani de înmormîntare (no joke, it’s a thing), de ce crezi că prinde metoda accidentul la bătrîni? „A dat o mașină peste fiică-ta”, „N-am fată”, „Pardon, fi-tu, era cu gagică-sa, n-am fost atent pe cine sun, trimite urgent 5000 euro să-l ducem la spital, că e-n Austria la schi și nu are asigurare medicală, a intrat într-un copac”. Ori stau cu ei în șifonier. Or fi pensiile mici, da’ n-au rate, sînt destui care pun deoparte.
Si eu care credeam ca ajungem la un banking din secolul asta, sa nu ne mai spuna Zoso si Cetin ca folosim ca tampitii Revolut, ca vrem banii de la unii la altii in 2 secunde.
Tot clientul e de vina!
BTW, bancile se vaita de fraude pe plati instant pentru ca le dispar banii mai rapid din cont si nu mai pot face chestii „overnight”. Lansat acum 5 ani (da, 5 ani), platile instant sunt procesate doar de o parte dintre banci. Bineinteles bancile care se vaita, au sub 1 an in sistemul asta.
Apoi Vali, are pretentii dubioase ca unii sa mentioneze chestii, dar el nu mentioneaza ca e vorba de BT (care tocmai si-a lansat un revolut – SaltBank) si nu ne spune de comisionul de zambet practicat de cum atingi tasta OK la bancomat.
Analfabeti functional vom avea din ce in ce mai multi, transferul de bani trebuie sa fie instant!
Ai ramane uimit cati romani s-au trezit cu zeci de mii de euro furati dupa ce voiau sa investeasca 1000 de lei sa faca 5000 la indicatia lui Tiriac de pe Facebook.
@gigel, banca care se vaita de fraude, BT, e prima care a intrat in sistem, alaturi de Cec si Libra si care are cel mai mare numar de clienti din sistem, cel mai mare numar de tranzactii de acest tip, cel mai mare volum.
Daca ipoteza de la care pleci e falsa, ce valoare mai are concluzia?
@nico, si prima… dar si ultima. Doar nu trebuie capitalizata si salt bank?
@babu Stii care sunt tranzactiile instant care conteaza, indiferent de procentul lor? Cele facute de firme. Firmele in sine nu vor fi afectate cu nimic, dar chestia asta ii va afecta pe cei care fac platile respective si cei care asteapta sa le primeasca. Pentru ei o sa fie nervi si pasi in plus de urmat si stii ce vor face? Se vor duce la sefi si le vor spune ca banca X si Y fac magarii si ca e greu de lucrat cu ei, asa ca firmele isi vor muta conturile curente la alte banci.
@Goldy, impartaseste si cu noi aceasta informatie.
Cati romani s-au trezit cu zeci de mii de euro furati dupa ce voiau sa investeasca 1000 de lei sa faca 5000 la indicatia lui Tiriac de pe Facebook?
Chiar sunt curios cati romani care au economii de zeci de mii de euro sunt atat de prosti incat sa cada in capcana aceasta?
Ca mai departe, daca sunt atat de aiuriti, ar trebui sa ne intrebam de unde au facut rost de acesti zeci de mii de euro?
Gigi, eu sunt proud Revolut Metal user, eu nu iti zic sa nu folosesti Revolut, ci sa nu iti treci averea familiei prin Revolut si dupa aia sa plangi ca ti-a blocat un pakistanez de la support tranzactia si nu ai cu cine vorbi.
mei nu-mi plac rușii.
unii nu se vor educați.
nu știu dacă-și amintește cineva comentariile mele de acum 5-6-x ani, dar am lucrat într-o bancă.
era în floare metoda accidentul. avertismente- la tv, la radio, poliție, am văzut chiar și afiș lipit la intrarea blocului unde locuiam.
îmi povesteau colegii din unitățile teritoriale că veneau bătrâni să facă tranzacții WU, colegii le povesteau, îi întrebau că îl cunosc personal pe destinar, îi aminteau de clipurile de la tv, că poate fi țeapă, etc. ”îl cunosc, e nepotul meu, dacă nu îmi faci tranzația mă duc la altă bancă”.
ăia o făceau.
în 1-2 ore, maxim a doua zi, veneau cu un copil adult de mână sau cu vreun cunoscut, că fusese țeapă și dacă se poate reversa tranzacția. de obicei era prea târziu să se mai poată.
acu’ chiar am plecat la treabă.
Tot intr-o banca și eu, la mine a venit un cetățean sa facă o plata de vreo 15.000 euro pentru o mașină. Problema era ca voia sa o cumpere de la un dac liber din Nigeria. L-am trimis la plimbare, cu toate ca a insistat.
Asa l-am cunoscut pe actualul meu sot. Voia sa isi comande o mireasa prin posta de prin Kenya pentru o suma fabuloasa, iar cand a venit la banca unde lucram si am vazut cati bani are i-am zis “mai omule, daca tot vrei sa dai atatia bani pe o p**da mai bine ma iei pe mine de nevasta si iti promit ca nu o sa duci lipsa de nimic atata timp cat esti sponsor”.
Acum urmeaza sa avem un copil pentru care i-am cerut 80.000€ ca sa il nasc.
Avem educație religioasă în școli și asta e de ajuns. Dacă totuși nu merge cu ”doamne ajută” spunem că ”așa a fost să fie”, nu că e din cauză de prostie…
Asa a vrut Dumnezeu.
„Asta e crucea pe care trebuie eu sa o duc, e un blestem. Mi-a zis părintele că îmi deschide cartea”…
Educatia digitala este inexistenta la nivel national.
Cu exceptia orelor de informatica, respectiv cursurile de la universitatile de profil, romanii (si nu doar) s-au trezit complet descoperiti in fata provocarilor lumii digitale.
In lipsa unui program national de anvergura care sa pregateasca cetateanul pentru interactiunile in spatiul virtual, nu vad ce se poate face.
Logic. Doar trebuie să așteptăm să ne spună Ciolacu, Ciucă și Iohannis ce să facem. Pentru că până acum ăștia au făcut o treabă foarte bună. Noi nu trebuie să mișcăm nici un deget, să întrebăm în stânga sau în dreapta, să îi educăm pe cei mai în vârstă, etc.
Tatăl meu, de ex, nu face nici o mișcare de cumpărare pe net, până nu mă întreabă. Îi comand eu chestiile pe care le vrea. Găsește zeci de site-uri fantomă pe fb, dar îi explic că nu e ok de acolo și îi comand din altă parte, unde e mai legal. Mai scump puțin, dar mai legal. Și măcar nu își ia țepe, nu i se golesc conturi aiurea.
Asta fac si eu, dar in majoritatea cazurilor nici tinerii nu stiu mai multe, sau mai bine, sau chiar si cand stiu, nu dau mai departe.
De aia zic ca trebuie facut ceva la nivel macro, daca statul nu intervine, simt ca e o paine buna de castigat pentru cineva din mediul privat.
Când ai văzut tu că a intervenit statul EFICIENT în orice domeniu din țara asta? Când a dovedit statul că este un bun administrator de orice?
prostimea vrea sa fie educata. prostimea nu este capabila sa se educe singura, sa se adapteze. peste 2 ani, cand vor fi alte scheme de frauda, prostul o sa se planga ca n-a fost educat. pentru ca prostul este incapabil sa evolueze si automat nu v-a intelege ca totul evolueaza.
(ii exclud pe cei care au peste o anumita varsta, dar probabil prostul s-ar astepta sa existe in manualele din ’60 despre cum sa te feresti de tepe pe internet)
Un nou termen a intrat recent in dictionarul urban: țărac
țăruș.
țăruși = țăran putinist
țărac = țăran sărak
țărac e antonimul lui țăriac ?
absolut Sorin si țărac e sinonim cu țopărlan
sor’mea lucreaza la anti-frauda la o banca. Nu mai face fata la cate cazuri sunt. Moldovenii sunt foarte activi in zona asta de frauda. Au fost pacaliti in mod absolut penibil si vedete…din alea care apar pe la Antena 1.
Chiar, cine a fost păcălit de la Antena 1?
mizez pe Dan Negru
Toti?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Poate îi comunică și salariul Andreei Esca.
Dan Negru nu mai e demult la Antena1.
A plecat ca il targetau hackerii
@SFATUITORUL sau altii care au tangenta, ar merge un guestpost pt asa ceva, sunt curios cum explica bancile tranzactii din astea suspecte uneori si la ore dubioase, nu se presupune ca stii dinainte cine ia banii, tu banca fiind?! Sau acum in secolu vitezii nu ne mai intereseaza cine si cum ia bani atat timp cat facem si noi comision?
Cum sunt atatia tepuiti? Daca sunt ca nici cati habar n-am dar par a fi multi
*vitezei, plm :/
păi stai un pic, tu crezi că banii ăștia se transferă în contul beneficiarului/hoțului? nu, nenea. se transferă în conturile „găinilor” și apoi sunt scoși cash sau mutați în altă țară.
Dacă tot vor binele clienților, de ce au păstrat în continuare opțiunile de transfer rapid dar contra-cost?
Cel puțin la BT, care împrăștie abureala asta peste tot în presă, poți trimite în continuare sume mari de bani cu transfer rapid contra-cost.
Oare taxa aia de câțiva lei chiar îi sperie pe țepari?
Mda, cei de la BT au scazut suma de transfer si mi-au dublat comisionul de transfer, totul pentru siguranta mea…
Cand atacurile vor inceta, vor reveni la vechile sume de transfer si bineinteles vor reduce si comisioanele, multumesc BT :).
O meriti pentru ca stai la BT cand ai nspe variante.
@Pyro, și la alte bănci e aceeași situație.
Eu la ING nu platesc nici un comision.
Si la Raiffeissen exista cont zero costuri sau ceva de genul. Cred ca majoritatea bancilor au ceva de genul.
Cum e aceeasi situatie?
Mă refeream la opțiunea de a face transferuri rapide pentru sume mari, cu taxă pentru opțiunea pentru plată rapidă, că acesta era subiectul comentariului.
@Pyro
Da, ai dreptate, de luna aceasta eu m-am mutat la BCR si-acolo nu am comisioanele astea.
Lor nu le pasa de siguranta mea, foarte urat BCR…
@Andreiski
Ieri am facut transfer din BT, suma de peste 1000 de lei, 5 lei comision, acelasi transfer la BCR, 0 comision.
@Andreiski: in ultima luna am platit din ING 30k lei catre un cont din BT parca.
Au intrat instant (gen max 10 minute cat am stat la o cafea).
Cost 0.
Realmente BT sunt cea mai de rahat banca cu care am avut de-aface
E discutat aici cum se lucreaza la Banca Transilvania pe partea de software: https://www.reddit.com/r/programare/comments/1bvge6o/toate_servicile_online_oferite_de_banca/
Dar de ce? Lipsa educației și a informării ar trebui sa se transforme în consecințe. Adulții plătesc pentru greșeli sau prostie.
Altfel, daca sunt protejați, nu învață nimic. Și vor fi susceptibili următorului scam.
Boss, sunt o gramada care au investit in NFTescu si tu le spui sa caste ochii la tranzactii pe net? Alea deja sunt fizica atomica.
De ce piata imobiliara din Bucuresti este atipica?
In momentul in care se instaleaza un WC nou intr-un parc, preturile in zona explodeaza.
Fasss
https://www.zf.ro/companii/cartierul-din-bucuresti-unde-preturile-la-apartamente-au-crescut-cu-22322525
Pentru că piața imobiliară din Bucearest și din restul țării, pe grilele notariale, nu țin cont de durata de viață a mijloacelor fixe, de realitatea termodinamicii & entropiei.
Plus că tatăl lui Vlad Pascu (drogatul de pe 2 Mai) și specia aparte care nu se simt bine dacă n-au colecție de imobile, le colecționează precum timbrele și apoi le pune în chirie.
Lumea comentează? Da.
Lumea face ceva pe seama asta? Nu.
N-avem timp, suntem obosiți, cu datorii la bancă și justiția pe care o apărăm a băgat frica închisorii în populație.
Nothing to see, move along…
@Lapis, rumanii trebuie sa iasa la vot cu toporul sau sa nu voteze deloc.
Pe liste sunt aceeasi bashinosi de acum 30 de ani
Cat de ironic, asta in contextul in care UE vrea contrariul:
https://adevarul.ro/economie/ue-a-aproptat-un-nou-regulament-cu-privire-la-2342979.html
Problema NU e la tranzacțiile / viramentele instant, ci la protecțiile la orice fel de tranzacție implementate de bănci.
Exemplu concret: când adaug un / o beneficiar(a) pentru a-i face un virament (fie el si instantaneu, pe care banca actuala mi-l facturează) am o dubla, daca nu chiar tripla / cvadrupla autentificare: deja trebuie sa fiu autentificat in contul de la banca, dar o prima validare este de pe un card cu chei (un item fizic aflat in posesia mea) si dupa asta o a doua validare a tranzacție pe telefon mobil (cu cod / biometric)
A si unde e a patra verificare: daca adaugi un / o beneficiar daca ii faci virament imediat el este blocat automat, trebuie sa te sune de la agenție sa te verifica ca chiar tu ești si ai făcut un virament de x euro (am pățit asta o singura data si nu înțelegeam de ce nu pleacă viramentul, sun la agenție, îmi zice „nu cumva ați adăugat azi beneficiarul?” zic „ba da!” „ei va sunam noi!” „pai sunt la telefon, nu putem rezolva?” „nu nu, va sunam noi” Era o vineri dupa amiaza, sunasem la 13 agenția se închidea la 17, voiam ca viramentul sa plece de vineri s-ajungă pe luni, asa ca pe la 16 am sunat din nou, si a trebuit sa confirm valoarea tranzacției, am auzit clic, refresh in web, da viramentul plecase.
Dupa cum spuneam in mai puțin de 1 an maxim (maxim am spus! :D) adică pana cel târziu 9 ianuarie 2025, tranzacțiile / viramentele instant vor deveni gratuite!
https://www.moneyvox.fr/tarif-bancaire/actualites/97265/on-connait-la-date-a-laquelle-le-virement-instantane-va-devenir-gratuit
Stiu pe cineva care facea urmatoarea schema cu platile decalate:
1. Uite domle, am platit, aici dovada platii amenzii, etc.
2. Recuperare documente de la autoritati.
3. Odata cu documentele in mana, omul fugea direct la banca si anula tranzactia, pentru ca procesarea se facea abia dupa X ore…
A strans un dosar incredibil de gros cu amenzi si tot felul de penalitati si ce or mai fi. Statul nu are ce sa ii faca pentru ca omul nu are nimic pe numele lui, in cel mai rau caz il trimite la munca in folosul comunitatii…
Eu sunt curios in baza a ce ii anuleaza banca o tranzactie legitima.
Pentru ca se vede foarte clar in orice sistem bancar daca o plata este initiata si autorizata de client.
Chiar si la tranzactiile frauduloase – de exemplu cand clientul si-a dat credentialele in stanga si in dreapta – banca nu anuleaza tranzactia, clientul fiind indrumat sa faca refuz la plata.
ezno, mananci, stii tu ce..
Enzo are un pic de dreptate aici, probabil ca ce ne povesteste se intampla cand se faceau platile pe hartie: te duceai la banca cu OP-ul, fucntionarul verifica disponibilul din cont, punea stampila de „ACCEPTAT” (see what I did here?) si-i dadea omului inapoi verdele (exemplarul clientului). Verdele asta nu reprezenta dovada platii efective, ci doar dovada ca banca a acceptat sa faca plata. Dar putina lume stia asta, daca vedea stampila bancii, era ca si cum banii au plecat.
Cu siguranta cunostea si un functionar bancar care era mai „relaxat”in aplicarea procedurilor bancii, nu avea altfel cum sa retraga atatea ordine de plata.
Teoretic, da.
Sigur, pe tot mapamondul cu limita de 10 mii de coco dar, teoretic, da, sunt și ele de vină.
Banca iti spune: nu da pinul cardului, nu da cardul altor persoane, nu da parolele aplicatiilor de internet banking altor persoane.
Sunt reguli simple, de bun simt pentru care iti asumi raspunderea in momentul in care accesezi un produs bancar.
De ce ar fi vina bancii?
Banca nu te poate apara de propria-ti prostie. Incearca, dar nu poate mereu.
Spune si banca sefu
Oameni buni, ce ar fi lumea fără prosti?
suedia?
Cu no-go zones, sau fara?
Nu renunta, limiteaza valoarea. Peste pragul X, se trece prin canalele clasice. Nu e nicio drama.
Să limiteze tot, dar să lase transfer instant către nevastă, altfel iesim în stradă (sau dormim pe preș).
/s
Cum adica, tu nu incasezi salariul direct in contul nevestei?
Mă la cum vă tot plângeți de neveste mai că-mi vine să zic că am noroc că nu-s destul de bogat ca să pot compensa pentru nivelul de autism funcțional pe care-l am.
Când omul e bătut în cap, poți să faci câtă educație vrei. Am avut un scandal monstru cu taică – meu. Moștenire din Germania de la o doamnă cu cancer în fază terminală. Conversații pe uațap scrise de avocatul doammnei ( scrise într-o română stricată ).
1200 de euro taxele pentru moștenirea de 125.000 de euro.
Ce chip să îi explici că e țeapă. Am încercat eu, verișori, o laie.
Cu urlete și cu amenințări am reușit până la urmă să o lase moartă.
Ce e trist e că și acum crede că era pe bune.
te tine minte.,.Damm
S-a vandut volkswagenul doamnei sau mai e valabil?
Aveti un link cu un ghid bun de prevenție sa il dau parintilor?
care parte din „nu vor citi” nu ai înțeles?
Donație cu clauză de întreținere. Să nu ai surpriza că îți bat la ușă că au rămas fără casă. Succes.
Donatia poate fi „sparta”. Mai bine direct vinzare-cumparare…
https://zoso.ro/bani-iepurasii-ciocolata/
Dacă sunt atât de proști să pună botu la tiktok-urile alea, îmi imaginez că e foarte ușor să-i păcălești cu transferurile instant
Mie îmi place aia cu „Doamne Ferește!” Povestesti de un scenariu nasol gen boli sau tepe dar în continuare tragem cu șuncă și pâine și plecăm capul la toate țepele. Să facem ceva? Doamne Ferește!
Azi am incercat un top-up de pe cardul RZB pe REV. Mi-a aparut o fereastra unde sa creez o parola noua pentru tranzactii online. Am bagat ultimele 6 cifre din CNP si am creeat o parola de 7 cifre. Am vrut sa dau next. Nu aveam buton. Am renuntat la tranzactie si am luat-o de la capat. Am refacut pasii. A aparut butonul next. Am apasat pe el. Mesajul a fost ca am pus un numar insuficient de cifre in parola. Minimul era de 6 cifre. Eu am bagat 7. Am renuntat.
Am icercat sa fac un transfer catre contul de REV. Stai ca nu ne place aplicatia Smart Token. Hai sa o actualizam. Am actualizat-o. A vrut sa creez alta parola. Am creat-o. Nu e bine. Credem ca vrei sa spargi contul. Am dezactivat aplicatia. Conecteaza-te la aplicatia bancii sa activam de acolo Smart Token. M-am conectat. Am dat sa o activez. Au trimis un cod pe SMS. Nu e bun codul. Mai da o data. A mers, acum iti trimitem mail cu link de activare. Am dat pe el. Vrei sa spargi contul? Hai sa o luam de la capat. Credem ca o mai folosesti undeva. Nu o folosesc in alta parte pentru ca am un singur telefon. Bineinteles ca dupa ce a dezactivat-o din nou am luat-o de la capat. Acum a mers.
Si astia vor sa ne faca sa renuntam la cash.
Apropo de cash aveti idee cum pot sa pun niste bani cash in REV? Am incercat ce zic ei in help dar nu merge in Romania.
Și iată cum s-a ajuns la punctul la care banca ne transmite că banii noștri nu-s ai noștri, sunt ai lor. Ea îți spune cum să trimiți, când să trimiți și mai ales cât să trimiți. Mă rog, la Transilvania sunt campioni în așa ceva.
Ca să rămân tot la ei, azi am vrut să-mi fac și eu cont pe Salt, să văd ce-i și cu mizeria aia. Aleg România, scanez buletinul, bang, cică nu se acceptă decât acte de identitate românești. Încerc a doua oară, la fel, probabil sunt din Uganda. Încerc a treia oară, la fel, probabil sunt din Lesotho.
Mă piș pe Banca Transilvania și nu regret vreo clipă că am plecat de la jegurile alea. Mă rog, făcusem contul ca să economisesc, să fie separat însă lasă că tot mai bine economisesc la ai mei.
La banca transilvania e bine să fii acționar, nu deponent sau client
Pe partea astalaltă lucrurile stau mai bine
In loc sa rezolve cauza (furtul, inselaciunea), arunca responsabilitatea la clienti. Oricum legatura cu platile instant e falsa. Platile instant se fac cont bancar in cont bancar, deci se stie la cine ajung banii.