Băncile și amânarea ratelor…

Nu sunt aici să iau apărarea băncilor, toată lumea știe că au destule bube în cap (cea mai nasoală e aia cu refuzul finanțării afacerilor mici și mijlocii).

Dar la faza cu amânarea ratelor au dreptate.

Băncile nu vor să ia casele oamenilor. Nu au ce face cu ele. La criza anterioară, își ascundeau activele toxice (casele și terenurile supraevaluate confisate de la cei care nu mai puteau plăti) prin companii care erau mereu pe minus, ca să iasă ele pe plus.

Poate unii dintre cei care au luat creditele pot plăti, că încă au de au un job care merge, au rezerve, au anticipat o situație de genul ăsta. Dacă pot, de ce să nu o facă? E stupid să le spui tuturor să nu mai plătească.

Ce trebuie să explice guvernul poporului e că amânarea asta cu 3-6-9 luni a plății ratelor se va reflecta în ratele ulterioare. Nu e ca și cum treaba va continua nestingherită ulterior. Se va plăti cu vârf și îndesat, nu doar de către ăia care au rate. Ce se va întâmpla când Cîțu când nu mai găsește să se împrumute ieftin?

De asemenea, doi chestii:

  1. mulți oameni realizează ca sfaturile alea cu făcut economii erau bune atunci când aveau bani, nu acum, când nu mai au. știu, toți se gândeau că au timp, dar nici o petrecere nu ține la infinit.
  2. nu e ironic că toată lumea era în oraș, la terase, la restaurante sau în city break-uri, și industriile astea sunt cele mai lovite?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Nu cred că poate toată lumea să amâne. Din ce am citit, trebuie să demonstrezi cumva că ți-au scăzut veniturile. Chestie de comunicare.
    Oricum, dacă poți plăti, e mai sănătos să plătești … banca te amână, dar pe partea cealaltă te cocoșează de dobânzi.

    00
  2. NOU
    #2

    Cred ca oricum cine are rata de platit si are bani, tot o va plati. Adica daca ai inca un loc de munca si/sau ai economii si ai de platit rata la banca, de ce sa nu o platesti?

    00
    • pentru ca „s-o suga banca”, de-asta. Daca as avea posibilitatea sa nu platesc ratele 6-9 luni fara sa fiu penalizat la dobanda (doar extindere a perioadei), as prefera sa strang acei bani si sa-i dau bancii cat mai tarziu

      00
    • Puteai sa nu iei credit boss. Asa o lipseai tot timpul de veniturile provenite de la tine. De ce unii au impresia ca merita gratis banii aia…

      00
    • Bai, Miaie, plateste dracu’ ratele si lasa stransul banilor de pe cocoasa altora.
      Cum dracu’ sa strangi bani din neplata ratelor.

      Daca nu mai ai serviciu, poti sa ceri o amanare. La bcr si ing se proceseaza individual, am verificat.

      00
    • Nu inteleg de ce i-ati dat minusuri lui Mihai.
      Si eu le-as fi facut la fel bancilor, daca as fi avut posibilitatea legala, chiar daca nu mi-au scazut veniturile. Care e problema?
      Nu da faliment nicio banca, stati linistiti, nu le mai luati voi apararea :D

      00
    • Un răspuns coerent ar fi că, este posibil să fii și tu lovit de criză, poate nu acum, ci în câteva luni.

      00
    • @mihai: ok, de acord cu tine. Nu mai platesti nimic la banca timp de 9 luni. La fel ca tine, milioane de romani si firme si mari companii. Practic bancile raman doar cu incasari din comisioane de administrari conturi si depozite. Astea abia ajung ca bancile sa-si tina sus sistemele informatice, mentenanta, securitatea si salariile angajatilor (o parte din ei). Bancile au si ele tot felul de taxe de platit, plus diversele proiecte aflate in derulare care trebuie continuate, altfel se pierd banii investiti deja. Prin urmare bancile nu vor mai avea bani sa acorde credite noi. Daca mai acorda ceva credite vor da doar statului pt salariile bugetarilor si pensiilor (mai mult fortat pe vreme de criza) sau firmelor foarte mari, serioase.

      @mihai (ipotetic vorbind) firma la care lucrezi are productie, merge bine doar ca vinde mai greu. E criza, produsele ajung mai greu la cumparator, mai apar tot felul de interdictii, asa ca banii pe marfa vin abia peste 2 luni sau mai tarziu. In acest timp patronul se duce la banca sa ceara un imprumut ca sa-ti plateasca salariul, tie si colegilor tai + sa cumpere materie prima pt productie. La banca e inchis (ca au redus personalul) si oricum nu-i da credit ca nu au de unde. Asa ca patronul e nevoit sa te trimta in concediu fara plata sau somaj (tehnic). Te invita la firma peste 2 luni cand o sa aiba bani. La fel ca patronul tau o patesc mii de patroni.

      Practic, avem suplimentar sute de mii de oameni in somaj. Statul se vede depasit, nu poate sustine atat de mult somaj tehnic. Prin urmare vei primi niste ajutoare (mancare sa nu mori de foame).

      Dupa 2 luni, aparent trece criza, te intorci la firma. Constati ca paronul tau a angajat niste muritori de foame care au lucrat pe moka sau pe salariu minim, deci nu mai are nevoie de tine acum. Eventual iti da minimul pe economie, ca atat poate. Afara mai sunt cateva sute de mii de oameni care lucreaza pe orice salariu. Tu nu gasesti de lucru pe salariul care il doresti si in cateva luni incep din nou ratele. Peste granita nu te primeste nimeni, si oricum inca exista riscul de covid19. Ai putea sa dai casa la banci, da-i dreacu de samsari! Dar pe timp de covid19 ai nevoie de o casa unde sa fii la adapost pentru valul 2 de infectare.

      00
    • @punkreas: pentru ca aveti atitudine de tepari. Cand te-ai dus sa le ceri banii aia erau buni, nu? Acum hai sa le dam o mica teapa. PS: nu lucrez la banca si am si eu rate.

      00
    • Nu e nicio atitudine de tepari, totul era legal. Nu ii amenintam cu arma, nu ii fortam :D
      Atat timp cat faptul ca imi platesc ratele la timp nu ma scuteste de cresterea Robor si de cresterea cursului valutar, da-mi voie sa am dreptul sa obtin ceva de la banca atunci cand se poate.

      00
    • Aa, si nu ma refer la 9 luni amanare. E o aberatie. Maxim 3 luni, poate doar cu plata soldului (dearece dobanda e mai mare) si plata dobanzii restante ulterior, fara nicio dobanda la dobanda.
      PS: lucrez la banca :))

      00
    • inca?!

      00
    • Bănuiesc că cei mai mulți dintre voi nu ați vrut să vă recuperați banii de pe taxa auto, nu?

      00
    • Pe mine ma amuza numarul celor care apara bancile, or fi din cei corecti care isi platesc mereu totul la timp si fac icter cand aud de tepari iar in disonanta lor cognitiva iau apararea bancilor care tot tepari sunt dar mai educati si mai cu limita, curios

      00
    • Văi, vai saracile bănci cât sunt ele de corecte mai ales atunci când scriau comisioanele și taxele cu fonturi minuscule de nu le vedeai nici cu lupa sau când te asigura că francul elvețian e cea mai stabila moneda din galaxie iar când francul s-a triplat doar clientul trebuia să plătească diferență.

      00
  3. „Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”.

    00
    • Indirect suntem toți afectați. Unii mai mult, alții mai puțin. Dar e ok cât ai bani, să-ți plătești ratele/facturile.

      00
    • Dacă ai în continuare același job și același salariu, venitul tău nu a fost afectat nici măcar indirect.

      00
    • neaorin, nu mai gândi așa, tipic bugetar, că pe tine nu te afectează dacă ai același salariu la același job.
      1. Prețurile au crescut în magazine.
      2. Chiar dacă îți iei același salariu probabil că firma unde lucrezi este afectată ceea ce te va afecta când se va pune problema de crescut salariile. Patronul îți va spune: Gigele, când tu îți luai salariul întreg, firma încasa doar 25% din normal, nu am cum să-ți cresc salariul, că încă suntem pe gaură.
      3. Dacă îți iei salariul azi, nu ai nici o garanție că firma va mai avea comenzi peste 2-3 luni. Da, patronul te plătește încă pentru că vrea să te păstreze pt că ești bun, dar s-ar putea să închidă obloanele peste 3 luni când mai mulți beneficiari vor continua să nu plătească, iar furnizorii îl vor strânge cu ușa și nu-i mai vor da marfă pe datorie.

      Toate se leagă una de alta în economie, nu poți spune că te doare la bască pe tine, pentru că ai același job și același salariu! Gândește în perspectivă, fii prudent cu cheltuielile și dacă poți, economisește un pic!

      Baftă!

      00
    • @motanes

      ce ma intereseaza pe mine ca se scumpeste benzina? Oricum n-am masina. /s

      00
    • La corporatii bugetele se fac anual. Daca o sa fii dat afara la anul pentru ca perioada asta 2-3 luni nu s-au facut deloc vanzari, cum poti sa zici ca nu ai fost influentat indirect?

      Si cum zice @motanes, daca din salariul tau in loc de 3 paini iti mai poti permite 2, la fel.

      @D4n o sa te afecteze cand or sa se scumpeasca toate produsele, pentru ca nu exista produs sa nu fie „plimbat” deci o fractiune de cost sa include pretul benzinei (ma rog al motorinei). De exemplu perioada asta transporturile s-au scumpit in draci pentru ca sunt rare. O sa simti asta cand o sa cumperi alimente. Nu se rezuma totul la „nu am masina, nu ma intereseaza”. Nu am frigider, nu ma intereseaza cat costa curentul.

      Daca esti 100% independent, iti cultivi totul si fabrici haine si tot ce ai nevoie singur, atunci esti un fericit si nu te intereseaza :). In rest, vei fi afectat intr-un fel sau altul.

      00
    • @dan 2

      vezi ca detectorul de sarcasm de pe dreapta spate e stricat.

      00
    • @motanes: nu e treaba băncii că s-a scumpit hârtia igienică la supermarket. Da, dacă peste 3 luni te dă patronul afară, înțeleg să-ți amâne rata. Dar până atunci, nu au de ce.

      00
  4. Somerii ce fac?

    Nu sunt aici să iau apărarea băncilor, toată lumea știe că au destule bube în cap (cea mai nasoală e aia cu refuzul finanțării afacerilor mici și mijlocii).

    https://imgur.com/WqwNe5Y.jpg

    00
  5. Nu cunosc detalii fiindcă nu sunt în această situație, dar când nu ai bani să plătești rata la mașină, civilizat ar fi să duci cheia la bancă până când revii cu banii.

    00
    • In criza din 2008 stateam de vorba cu un tip, mic antreprenor. Si imi spunea ca s-a dus cu cheia la banca si baietii l-au refuzat, mai stati, mai una alta

      00
    • Chiar nu vrei sa stii cat de greu e sa dai o masina inapoi. Banca vrea sa-ti ia banii sa acumulezi penalizari, nu poti sa renunti la un contract de leasing(de exemplu) asa usor. De cele mai multe ori se incheie cu proces in instanta la care totul depinde de judecator.

      Poti sfarsi si cu masila luata si cu datoria la banca ramasa.

      00
    • Asta e alta discutie pentru ca firma de leasing nu e banca. Si nici leasing-ul nu e un credit.

      00
    • Ai luat masina in leasing, nu in chirie. Lasi frumos masina in garaj sau o folosesti pentru strictul necesar, nu platesti intretinerea si alte tampenii pana iti revii.

      00
  6. Pai foarte bine ca am ajutat industriile alea înainte de criza. Acum ar fi avut probleme mai mari.

    00
  7. Bancile nu au ce face cu casele dar in perioada asta in care sa zicem ca nu poti plati, e ocazia perfecta sa iti mai puna in carca niste dobanda, niste penalizari, sa faca si mai multi bani de pe urma ta pe termen lung.
    Legea tocmai asta incearca, sa previna bancile sa profite de pe urma sitatiei in acest mod.

    00
    • care lege? ca prima OUG a guvernului, aia retrasa de la publicare, fix asta facea: capitaliza dobanda la sold si practic plateai dobanda la dobanda. explica foarte bine Tony Soprano intr-un episod cum e cu dobanda la dobanda, ai zice ca e Ionel Danca, nu alta.

      00
  8. casele și terenurile supraevaluate confisate . Da de ce nu confitate, de exemplu ?

    00
  9. NU mai am credite, ca am reusit sa scap de ele, guess what, platind dobanda ca le-am dat banii mai repede. Pentru ca legea le permite sa puna comisioane si dobanzi pentru absolut orice. Dar sunt mega – fericit si ultra – relaxat.
    Iar cand tu imi povestesti asta, eu ma gandesc doar ca in tarile cu apa calda, alea de unde vin aceste banci (Austria, Franta, Germania) si chiar altele cu apa doar calaie, nu calda, dobanzile in general si mai ales alea de ipotecare, in particular sunt cam jumate daca nu mai mici, fata de noi, o tara bananiera. Da, exista dobanzi de 1-2-3%, in UE, in Germania. Si nu ma lua ca economia de acolo permite ca nu stiu ce, e pur si simplu rea vointa din partea lor, acolo pun totul la minim iar in estul europei te rup. Iar profitul bancilor, pentru ca ele vor avea profit chiar si in aceasta perioada, chiar pleaca in tarile de origine.
    Asa ca bancile sa ma suga, cu finalizare in guritza si pe fatza. Sa isi mai scada top si middle managementul lor din bonusurile de performanta, si muklesz. Sa nu bage in fata aia ca trebuie sa dea oameni afara, ca nu stiu ce. Nu, sa renunte directorii si directorasii la bonusuri, eventual si la 25% din salariu.
    Nu stiu exact cum a facut Orban in Ungaria, ca nu am gasit un articol documentat, dar trebuie sa inteleaga, cacatii astia de la banci si cacatul suprem de la BNR care in apara, ca LA TOTI ne e greu. Inclusiv lor.

    00
    • Mai trist este ca sunt multi romani solidari cu bancile, ca asa inteleg ei capitalismul. In tarile din est, predilectie Romania, e haiducie ce fac bancile, au si gasit o tara de fraieri ce le-au vandut totul si se bucura sa fie dusi cu zaharelul. E normal ca toate profiturile merg in tarile de origine, si de multe ori prin niste scheme financiare imorale, ca sa nu zic ilegale. Si de aia au urlat ca arsi cand s-a propus de alt haiduc, draknea, impozitarea la cifra de afaceri, si de aia a iesit steven van groningen in strada sa apere justitia…..BNR e doar o clica de securisti care iti apara pozitia si joaca rolul de arbitru intre hotiile bancilor straine si hotiile guvernului, restul e poveste.

      00
    • ce dobanda ai platit pentru plata anticipata?
      poate era comision?
      de ce nu dai banca in judecata pentru clauze abuzive ca sa-ti recuperezi ce ai platit nejustificat?

      00
    • Din punctul meu de vedere, cu cât dobânda e mai mare, cu atât mai bine. Dobânda mică = bani ieftini = prețuri umflate. Ce nu înțelegeți voi e că odată cu scăderea dobânzilor, ar crește și prețurile.

      00
    • NOU
      #43

      Nu stiu cum e cu creditele, dar la depozite dobanda este negativa.
      Primesti 0,1 % dobanda pe an .
      Si daca vrei sa scoti ai taxa intre 0,5 si 1%,comision de retragere.
      Deci la un calcul sumar trebuie sa lasi banii 5 ani doar ca sa acoperi comisionul de retragere.
      WTF?

      00
    • orice dobanda sub rata inflatiei este negativa!

      00
  10. eu as vedea cam asa situatia. ti se amana ratele cu totul, nu cu dobanzi si alte balarii, pur si simplu alea 3 6 9 luni dispar din calendarul trlatiei tale cu banca, doar in cazul in care vii cu dovada ca veniturile tale (sau ale partenerului acolo unde e cazul) au scazut semnificativ in urma unui somaj tehnic, concediu fara plata, restructurarea sau inchiderea firmei unde lucrai.

    in cazul firmelor cam tot asa, firma horeca, turisti nema, creditul se suspenda pana incepe sa se miste iar treaba.

    in cazul chiriilor, la fel, dar doar o diminuare.

    utilitatile se platesc in continuare.

    si evident o pleiada intreaga de precizari dupa.

    si astea pentru ca rahatul asta de virus il infruntam toti, ca specie, nu doar hotelurile sau bancile sau medicii, si pierderile rezultate trebuie sa ni le asumam toti, de la muncitorul necalificat care va trebui sa isi plateasca in continuare factura la utilitati chiar daca tocmai a fost dat afara pana la bancile care ar trebui sa renunte la un procent oarecare din profitul generat de dobanzi.

    evident ca e o utopie ce zic eu aici, rechini si diversi alti sociopati care sa profite in cele mai scarboase moduri vor exista mereu, dar statele ar putea incerca mai in forta sa limiteze astfel de manifestari.

    00
  11. E un site care a facut calculul la cat o sa coste amanarea ratelor si e foarte mult. Ar trebui să se spuna foarte clar ca se platesc dobanzi pe perioada ei si astfel sa nu plateasca numai cei ce chiar nu au nici job, nici rezerve, nici nimic.

    00
  12. Multe companii au luat diverse decizii in perioada asta: somaj tehnic, bonusuri taiate, un numar definit de zile de concediu fara plata, etc. Toate au fost decizii colective care au afectat toti angajatii. Daca ma duc la angajator si ii zic ca doar ce am facut un credit si stau prost cu economiile ca am mai mobilat, el o sa ma trimita la plimbare si o sa-mi spuna ca sunt un fraier ca am ramas descoperit fara economii.
    Dar de ce la banci sa fie diferit in perioada asta? Bancile nu trebuie sa anticipeze astfel de situatii de criza in care lumea nu mai consuma credite sau duce lipsa de cash? Inteleg cand unei gospodarii ii scade venitul de la 4000 euro la 3000 si are de platit o rata de 200 euro, dar marea majoritate nu sunt in situatia asta.

    00
  13. Mai, nu stiu, dar oricat de mult uram noi bancile…Vali are dreptate. Si eu am facut un credit, aveam mare nevoie la constructia casei si era si urgent. M-a ajutat o banca extrem de repede si fara sa ma puna pe drumuri aiurea, totul a decurs perfect. Acu si daca mi-ar scadea salariul cu 25-30 % eu tot as plati rata.
    Unu: ma ajuta si pe mine treaba asta, soldul scade mult in 9 luni cat au mai ramas din anul asta.
    Doi: Nu sunt banii mei, sunt ai bancii si e normal sa ajunga inapoi la ei, mai ales in perioada asta. Si ei m-au ajutat cand am avut nevoie.

    00
    • E SF ce spui tu și gândești ca vreo 5% din populație. Românul e învățat că băncile sunt rele, iau pielea de pe tine și ar trebui să dea bani gratis la populație. Cum adică să nu ne dea?!

      00
  14. Ar fi 2 solutii utile: anularea dobanzilor pentru perioada amanarii ratelor, asta inseamna ca bancile suporta pierderea asta sau prelungirea perioadei creditului astfel incat rata sa ramana aceeasi dupa reluarea ratelor (si vei plati o periada mai lunga).

    Ultima necesita modificare de contract – complicat – prima necesita pumn in gura bancilor – probabil si mai complicat.

    Restul prostiilor cu amanare dar dobanda sa curga este o prostie crasa, nu o sa ajute pe aproape nimeni chestia asta, doar amana dezastrul cu cateva luni.

    00
    • Băi, dar voi când v-ați făcut creditele nu ați luat în calcul varianta în care rămâneți fără locuri de muncă pe X luni de zile? Dacă mănânci parizer ca să plătești rata la bancă poate nu ar trebui să faci creditul, nu?

      00
    • Eu sunt de acord cu anularea tuturor dobânzilor și amânarea ratelor pe 9 ani, nu pe nouă luni. Cu condiția ca dobânzile pentru depozite să fie negative (adică să plătești pentru a ține bani la bancă) iar retragerile din conturile curente sau de economii să se poate face tot peste 9 ani.
      Atunci când vă doriți un pumn în gura băncilor trebuie să fiți foarte atent ce vă doriți pentru că banii plasați în credit sunt banii deponenților adică „banii altor oameni” https://www.imdb.com/title/tt0102609/

      00
  15. sunt curios daca bancile stau cu morcovu in cur pentru aia trecuti de 50, dar pana la urma nu cred ca e problema, fac un bailout si au scapat

    00
    • In principiu toti au asigurare de viata deci pe partea asta sunt cat de cat ok.
      Pe partea de garantii sunt iar ok pentru ca aveau limita aia de creditare de cativa ani buni.

      Oricum in periada de criza primele salvate sunt bancile deci ei sunt cred ca cei mai relaxati fintre toti.

      00
    • @stefanb

      Intrebarea devine ce fac asiguratorii de viata? Pentru ca ei opereaza cu niste procentaje si rate de risc care ma indoiesc ca iau in considerare pandemii. S-ar putea ca ei sa intre in imposibilitate de plata.

      00
  16. noi ne-am făcut calcule dinainte și am zis că trebuie să fim ok chiar și doar cu un job. Dacă nu ai putut să te descurci fără rate, atunci măcar pe asta trebuia să o ai în cap. Fără niciun job în casă, ar fi într-adevăr o problemă, cu sau fără rate.

    00
  17. Situatia este mai nuantata si la prima vedere, principial vorbind bancile au dreptate adica banii au venit ti-ai facut treaba mi se pare normal sa-i returnezi cu o oarecare dobanda intrucat fiecare isi asuma un risc. Totul suna foarte frumos, numai ca nici un contract de credit nu trateaza situatia de forta de majora, corect pentru ambele parti din pacate. Cine are un contract de credit ii recomand sa citeasca si sa spuna ce a inteles, concret ca ar putea face, atat banca cat si el/ea.
    Doi, in Romania riscul de a face aceste genuri de afaceri este enorm pentru banci, pana prin 2012 erau la ordinea zilei credite facute pe identitati false sau boschetari ce nu mai erau returnate. Ulterior s-a mutat smecheria in imobiliare unde evaluatorul mai ridica din pix cat era nevoie penthausul tau din porumb sau apartamentul Amzei fara risc seismic. Riscurile astea s-au transferat la clienti prin niste dobanzi uriase. Dobanzile alea uriase, au marcat profituri record in anii de bunastare a PSD-ului, toata lumea a crezut ca petrecerea va tine la nesfarsit?!
    Criza economica, ce va veni dupa covid, va tine multicel(1 an, poate chiar 2), aceasta va genera multe falimente, multe predari de cheie de case si alte nebunii si atunci sa vezi veselie. Pur si simplu anii aia de profit vor veni inapoi dar vor fi profit cu minus.
    Nu le plang de grija bancilor, dar in mare situatia asta se datoreaza si lor intr-o buna parte intrucat era misto cand aveau profituri nesimtite acum brusc descopera ca in Romania e nasol cand e criza?! Si o alta chestie, in mentalul colectiv 2008 este foarte fresh, iar cu noile facilitati legislative sunt destul de multi care vor prefera sa-si amane ratele doar de dragul a le amana. Apropo, oare bancile nu s-au gandit sa le faca o surpriza prostilor ce inca mai platesc si sa se scoata dobanda in aceasta grea perioada in care cica am fi impreuna?! Adica inteleg, ca o parte a economiei a luat un concediu fara plata, dar astia care mai muncesc nu sunt luati in seama?!

    00
  18. Îmi amintesc reacția lui Orbán când a fost întrebat de o jurnalistă dacă zvonul conform căruia ratele se vor amâna până la 9 luni e adevărat. Își schimonosise a scârbă și groază de parcă și-ar fi văzut moartea, tras în țeapă. Începuse să-i explice aleia legile economiei, teoria orbanistă a finanțelor, cum că banca trebuie să aibă lichidități etc. Apoi vine Câțu cu ordonanța lui că se vor amâna până la 9 luni, zicând în termeni tehnici ce se putea traduce în “dobândă la dobândă”. Înțeleg și eu că sistemul economic are legile sale, ca orice măsură trebuie calculată, dar mai dă-o în mă-sa cu grija asta pt. bănci. Nu vor da faliment dacă îngheață ratele pana la 9 luni pentru cei care vor. Mereu să sufere populația, nu? De bănci avem nevoie neaparat, trebuie să le ocrotim. Când or să înțeleagă că acum toți trebuie să ducem povara și că bancile tranzacționează doar niște hârtii cărora doar oamenii, muncind pentru mai bine, le dau valoare, vor fi mai pripiți in a face profit chiar si în fata uragunului.

    00
  19. Uite o dilema pe care o am eu, dupa ce am vazut o stire cu niste oameni din Italia care nu mai aveau bani sa isi cumpere mancare : una dintre persoane era o pensionara, trecem mai departe. Cealalta persoana era proprietarul unei afaceri care furniza marturii pentru nunti.

    Ma intreb eu acum: tu, ca om care ai o afacere, nu pui nimic deoparte pentru zile nasoale?! Ok, (poate) reinvestesti profitul dar cum sa nu mai ai bani de mancare după 2 luni de inactivitate?!

    Sunt eu prea absurd aici?!

    00
    • depinde de situația ta.
      dacă ești prost, da, eești absurd. cum bă, să pun deoparte? păi eu am nevoie de ultimul aifon, să fac poze de căcat!!!
      dacă nu ești, treaba a mers ca de obicei, 1/3 în economii.

      nu ai cum să îi convingi pe proști să facă economii pe timp de pace. am scris 20 de articole, puteam să mai scriu două sute, toți ăia care trebuiau să facă economii îmi dădeau cu flit.

    • RDK, vorbeşti de sudul Italiei unde, cred, că peste 60% lucrează la negru, fără a plăti taxe cam cum e pe la noi cu tot felu’ de coafeze, făcătoare de unghii, şi make-upuri făcute acasă şi care acum stau degeaba şi o sug grav.

      00
    • Ideea e ca un antreprenor (PFA) occidental nu e neaparat cineva care câstiga foarte bine, concurenta e mult mai mare ca în România în multe domenii, iar viata e scumpa relativ la veniturile unora. Sunt situatii în care chiar facând economii la sânge tot timpul oamenii chiar nu reusesc sa puna mare lucru deoparte.
      Cred ca daca faci marturii de nunta într-o zona saraca (Sicilia) nu câstigi prea mult … bine nici nu e o activitate care cere doctorat competente / calificari înalte.

      00
  20. Până acum lumea se bătea să ia un credit cât mai mare de la bancă… de parcă erau bani moka… să se dea domne, să se dea la toată lumea

    A negociat cineva ce se întâmplă în situații de criză, a scris pe foaie – păi o amănare de plată, păi o scutire… sau o asigurare în caz că nu există posibilitatea de plată a unei rate…?

    Problema că atunci când primești buletinul, primești și niște responsabilități pe care ar cam trebui să ți le asumi, căci altfel ar trebui făcută o triere:
    – cine e responsabil primește buletin,
    – iar cine nu e responsabil nu primește buletin
    Măcar așa nu s-ar mai duce pe la bancă (printe altele)

    Credit – a avea încredere că poți returna

    Cum a rămas cu bunele practici de a avea rezerve financiare pentru 3-6 luni în funcție de domeniul de activitate? Sau nu prea ați avut bunici să vă îndrume, sau i-ați ignorat că sunt de modă veche?

    Oricum, printre primele lucruri care se vor întâmpla după eliminarea restricțiilor de călătorie vor fi plecările în city-break-uri pe bani împrumutați

    00
  21. „mulți oameni realizează ca sfaturile alea cu făcut economii erau bune atunci când aveau bani, nu acum, când nu mai au. știu”

    Statistica spune ca in timpul recesiunilor consumul creste si scad economiile iar expertii in economie au sustinut tot timpul ca asa functioneaza o economie sanatoasa, in timpul crizei bataia e pe cumparat nu pe vandut. Bine, daca ai cu ce sa cumperi. Daca nu, te lupti sa supravietuiesti, dar in nici un caz nu e recomandat sa faci economii in timpul unei recesiuni. Astia pierd primii, cu economiile.

    00
    • doar ca recesiunea urmeaza de acum incolo!
      in plus, daca nu vinzi si nu ai economii, din ce cumperi?
      aaa, din pomenile de stat, dar 2021 nu mai este an electoral!

      00
    • Statistica aia e pentru politicieni:

      Acum din 10.000 cheltui 6.000 si economisesc 4.000 (60% consum, 40% economii)

      In criza din 5.000 cheltui 4.000 si economisesc 1.000 (80% consum)

      Consumul a crescut cu 20% si mi-am redus si economiile cu 3.000 de lei ca e recesiune.

      Realitatea e ca eu sunt mai sarac cu 5.000 pe luna, a trebuit sa-mi reduc cheltuielile cu 2.000 lei si nici nu mai economisesc mare lucru.

      00
  22. Parca diferenta de dobanda datorata intarzierilor pentru creditele ipotecare ar fi suportata de stat? Sau este numai pentru prima casa?

    00
  23. Pe undeva mi se pare corect sa ajuti oamenii ce intr-un anumit moment sunt intr-o situatie de criza insa doar pe cei ce indeplinesc anumite conditii de ex au ramas fara job sau somaj oricare fel. Cea mai corecta varianta mi se parea intelegere punctuala intre banca si client, iar daca nu se ajungea la una mai favorabila clientului, statul sa decida amanarea ratei si plata dobanzii cam ca la un card de credit…

    Pe de alta parte nu sunt deloc de acord cu „iertarea” anularea sau alte variatiuni a platilor datorate. Fratiware nu erai obligat sa iei un credit, cand ai semnat ti-ai insusit drepturi si obligatii.

    Eu am decis sa nu iau credit ca sa ma mut de la garsoniera la ap 2c/casa in ideea ca piata crescuse cam pe modul 2008 si s-a ajuns iar la preturi uneori absurde.
    Nu e corect ca acum practic sa platesc ratele altuia…
    Si da, nu lucrez in perioada asta, plus nici nu stiu cand ne va rechema la job.

    00
  24. Da, ai dreptate, cei care nu sunt afectati ar trebui sa plateasca in continuare. DAR: dacă nu este reglementat foarte clar ce inseamna *esti afectat* ne vom trezi cu bancile punand bete in roate fiecarui ins care solicita amanarea ratelor. Afectarea poate imbraca diverse forme: ai un apartament inchiriat fara contract si chiriasul nu mai plateste, primeai niste bani de la parintii care au fost trimisi in somaj (tehnic sau nu).

    Cea mai buna solutie mi se pare ca carora care NU solicita amanarea ratelor sa primeasca un alt gen de avantaj din partea bancilor.

    00
    • „ai un apartament inchiriat fara contract si chiriasul un mai plateste” … adică e dreptul meu să iau chirie la negru, da’ banca să mă păsuiască, nene!!!
      Ăștia-s oamenii …

      00
  25. mai tineti minte cand bancile plangeau ca OUG 114/2018 le rupe, ca vor fi efecte incredibil de negative asupra economiei, dupa care dadeau comunicate de presa cu profituri record? Pepperidge Farm remembers..

    00
  26. Daca amani acum ratele, posibil ca urmatorul credit sa fie mai scump sau sa nu fie deloc.

    Varianta a doua e cea fericita.

    00
  27. varianta cea mai buna e, daca :
    1. esti in prima parte a creditului cand dobanda e mult mai mare ca principalul
    2. poti plati rata in continuare
    3. poti amana ratele

    sa:
    – pui 9 luni banii pe care ii plateai pe rata deoparte
    Sa spunem ca aveai o rata de 1500 de lei, unde 500 e principal si 1000 dobanda.
    In 9 luni ai deoparte 13500 lei, pe care daca te duci si ii platesti in avans la credit cu scurtarea perioadei de creditare (deci platesti principal in avans), devansezi creditul cu 27 de luni. real 18 ca scadem alea 9 in care nu ai platit. deci castigi un an jumate.

    la plata in avans a 13500 de lei, pentru fiecare 500 de lei sari 1000 de lei dobanda, deci nu mai platesti 27000 lei in dobanzi (real 18000 ca scadem aia 9000 care s-au adunat cat nu ai platit).

    De aceea nu vor bancile sa dea oricui voie sa amane ratele si eu daca as avea banca as zice la fel.
    Daca as putea amana eu as face ca in calculul de mai sus.
    Nu am comision de rambursare anticipata.

    00
    • Ratele restante se adauga la sold. Intrebarea e: daca platesti integral creditul cu 1 luna inainte de alea 9? Platesti sau nu si dobanda amanata
      ??? Da, atunci castigi ce ai zis tu.

      00
  28. Mie îmi plac discuțiile din perioada asta. Pe de o parte, statul trebuie să suporte plata șomajului tehnic, ca să susținem anteprenorii. Pe de altă parte, băncile ar trebui să suporte pierderea și să ne ierte de rate și dobânzi.

    Ori vreți să susțineți mediul de afaceri, ori nu vreți?

    00
  29. Bine, și pt bănci e utila amânarea ratelor dacă sunt probleme mari cu plățile. Ca altfel, prudential, sunt obligate de reglementari sa treacă pe pierdere o parte mult mai mare din credit fata de ceea ce nu s-a plătit în prezent.

    00
  30. am facut practica la o banca in anul 2 si nu o sa uit fetele oamenilor atunci cand incercai sa le explici cum functioneaza dobanda compusa.

    Acum plang de dobanda la dobanda.

    O explicatie de la cristian paun: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1295075434215280&id=100011385062177

    00
    • Acum ceva timp cand lumea folosea la greu creditarea, unele banci ofereau ca si facilitati la unele credite amanarea de la plata ratelor in cazul in care ramaneai temporar fara venit (cateva rate). Evident ca era cu dobanda la dobanda. Ceea ce odata era folosit in scop de marketing pentru pachetele de creditare, acum e prezentata drept solutie suprema de salvare. Asta inseamna sa fi mafiot.

      00
    • acum or sa apara fete descompuse de dobanda compusa!

      00
  31. „au anticipat situația asta… ”

    Știu ce vrei să zici…. Dar tot nu ma las :)

    Am planuri făcute pentru 1-2 ani ptr. cazuri precum:
    1. Decesul meu sau al soției,
    2. Și mai nasol: handicaparea unuia dintre noi (este mai scumpă situația și psihic mai delicată decât un deces),
    3. Spart casa, biroul, dispărut toate actele, computerele, „cloudul” luat de hoți la subraț….
    4. Scăderea afacerilor cu 15% pe lună timp de 1 an,
    5. Ploaie de meteoriți

    Dar la fucking Outbreak nu m-am gândit…

    00
  32. @daddy. Da, comision, mybad. De ce sa ii dau in judecata, sa dau mai mult pe avocat? Era vorba de principiu, in poola mea. Cand am intrebat de ce mi se cere 1.5% pe sold ca sa dau banii ANTICIPAT, au zis nu stiu ce de riscuri pe care si le acopera ei. Zau? Ce riscuri? Ca primesc banii inapoi? Mai repede? Bani care includeau dobanda pana la final, sa ne intelegem, ca nu mi-a recalculat nimeni nimic, am dat cat era pe desfasurator, dar mai repede. Riscul poolii…

    @upercool bine ca esti tu destept… Credite mai ieftine (evident date la aia care pot sa le plateasca, nu cu buletinul la polițiști ca la noi) inseamna mai multi bani pe piata, adica implicit mai multi bani la bacanie si de cheltuit. Adica concurenta intre aia sa iti ia banii. Guess what, preturile cresc sau scad?
    De aia in austria dobanda e 3.5% si echivalentul lui DAE e 5.5%, fata de noi, unde dobanda e 7.5% iar DAE 11% la conditii de suma si perioada echivalente ca e mai scump kilu de ceafa de porc ca la noi, ca acolo e 8 euro o ceafa fara apa si cu gust de porc, iar la noi e 5-6 euro o bucata de cacat plin de apa.
    Oare de ce atunci mancatul o luna in Germania te costa ca si in Romania, dar salariu e dublu?
    Care e legatura intre cresterea preturilor si scaderea dobanzilor? In Romania oricum e haiduceala, toata lumea creste pretul cand si cum vrea, ca e motorina scumpa, ca Guvid, Covid, Aviara si porcina, dar cand astea trec sau scad zi-mi un pret care a scazut? Aud?
    Sa fie egalitate zic, costurile unui credit sa fie IDENTICE in toate tarile UE, daca sunt date de aceiasi institutie financiara. Punct. Nu vor sa scada la noi? Foarte bine, sa le creasca Erste si Reiffeisen la ei acasa, sa vedem.
    Eu nu zic ca un credit trebuie sa aiba cost 0. Dar sa aiba un cost decent. Exemplele de dobanzi si DAE sunt la un cacat de nevoi personale, nu mai discut de ipotecare unde afara ai 1-2% dobanda nu ca la noi.

    00
  33. Eu nu am nici un credit, nimic, din fericire, dar as fi de acord ca statul sa dea o lege ca oamenii sa poata alege sa plateasca rata anul asta sau daca nu vor/ nu pot atunci sa li se extinda creditul cu 9 luni, sau o alta varianta daca nu vor extindere de 9 luni sa platesca suma celor 9 luni in lunile care le mai au la credit adica sa le creasca rata lunara. Iar eu in locul oamenilor care ar avea bani sa platesca rata dar aleg sa nu o faca as sta pe banii de rata si in decembrie as baga toti banii ca rambursare anticipata, da pierzi 1% sa zicem dar castigi mai mult din faptul ca nu mai platesti la suma aia dobanda

    00
  34. Treaba cu amanarea platilor lucreaza mai mult pentru banca, fiindca odata cu fiecare rata platita, era o particica ce se scadea din „principal”, in asa fel incat pana la plata urmatoare, dobanda acumulata era mai mica. Diferenta e mica la inceput, dar sesizabila spre sfarsitul imprumutului. Ma refer la diferenta dintre 2 luni consecutive, caci acumularea pe 20-30 ani, e o mica avere.

    Daca acum ei te amana de la plati pentru 9 luni, sunt sigur ca nu vor ingheta si calcularea dobanzii – iar aceasta va produce bani frumosi in viitor. Singura problema ar fi daca nimeni nu ar mai plati nimic bancii timp de 9 luni, caci le-ar afecta serios „cash-flow”-ul. De fapt de aia vor ca sa decida in fiecare caz, individual, fiindca pe cat posibil, nu pot/nu vor sa se confrunte cu probleme cashflow.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile