CEO-ul de la Banca Transilvania participă la o campanie umanitară, cerând donații prin SMS. Îmi e teribil de greu să înțeleg cum a raționat departamentul de PR al băncii la faza asta:
șefu, am o idee. nu doar că le luăm comisioane noi pe orice, dar hai să ne prefacem că suntem implicați social și să cerem donații prin SMS. știți de la cine, șefu? fix de la ăia de la care luăm comisioane!!!! suntem geniali!
Ar fi simplu ca BT să doneze 0,1% din profitul declarat pentru cauza respectivă, acoperind complet necesarul financiar, dar unde ar mai fi amuzamentul pervers al lucrătorului la bancă?
Nici o actiune de CSR nu se face daca nu aduce si brand awarness in acelasi timp. Daca donau 10% din profit nu erau share-uiti cat au fost acum.
Ar putea macar sa egaleze suma stransa si sa doneze si ei la final
Ar fi putut sa adauge o faza gen „dublam noi suma care se strange din SMS-uri”. Brand awarness + implicare pe bune
banca transilvania va avea anul asta cam 1 miliard profit, din care va plati impozit 160milioane lei. Din cei 160mil poate face donatii de 32milioane lei, conform legii. Toti salariatii sunt obligati sa doneze formularele 230 aferent donatiilor din impozitul pe salarii pt ca banca sa l redirectioneze unde vrea ea. Au bani de facut donatii in concluzie, dar trebuie sa le iasa si lor ceva ca sa doneze[atat band…cit si persoanelor cu drept de decizie…]…
Ar putea sa dea 1 euro la fiecare like and share Si chiar sa faca un video la final prin care sa arate cum transfera banii.
Banca Transilvania nu foloseşte diacritice?
Și Smiley putea să scornească o melodioară pe temă, și nu știu ce popă a mai fost acolo putea să vină cu cutia milei sub braț. Băi, buni suntem. Eu cel putin m-am hotarat sa aplic pe un post de manager muzical și unul de episcop. Ție ți-l las pe cel de director financiar la banca transilvania. E clar ca ne pricepem. | Ca studiu de caz, eu donez in fiecare luna cativa euro la cateva programe umanitare si nu m-am gandit sa particip si la aceasta, dar datorita vizibilitatii sustinute pana la urma am facut-o.
Orice firma din Romania poate dona 20% din impozitul pe profit unui ONG.
Trebuie indeplinite niste conditii, dar la cati contabili si juristi are o banca cred ca ar fi treaba de cateva zile.
2%
@Arhi: si eu stiu ca, la firme, se poate redirectiona 20% din impozitul pe profit. Ce spui tu, cu aia 2%, este pentru cei care realizeaza venituri (salariati, PFA, profesii libere), si se aplica la impozitul pe venit (nu pe profit). Scuze, nu am vrut sa par mai destept, ci doar sa lamuresc lucrurile.
@Arhi, 2% e pentru venit.
20% e pentru companii, in niste limite legate de cifra de afaceri. Trebuie facut un contract cu un ONG, iar cheltuiala devine deductibila. Nu se completeaza o fisa la ANAF, cu firma redirectioneaza banii direct la ONG.
@alex și @george
Poate dona oricât. 20% din impozitul pe profit este una din limitele maxim deductibile. Legea nu limitează cuantumul sumei donate, limitează suma maxim deductibilă, din impozitul datorat, într-un an fiscal. Iar cei 20% din impozitul datorat reprezintă doar una din limite.
Se limitează suma ce se poate deduce din impozit, la cea mai mică sumă dintre 0,5% din cifra de afaceri sau 20% din impozitul datorat.
Cheltuiala cu sponsorizarea (donația) nu este deductibilă fiscal. Suma se deduce din impozitul pe profit, direct.
Microîntreprinderile, societățile plătitoare de impozit pe venit al microîntreprinderilor, pot dona, sponsoriza, oricât. Lor nu le scade nimic din nici un impozit, nu li se reduce baza de impozitare, nu le aduce nici un avantaj fiscal. Sunt singurele care, dacă fac donații, o fac strict din omenie și pentru că vor, nu pentru faptul că ar obține vreun avantaj fiscal
@arhi
Pentru persoane fizice ce au activități independente, procentul deductibil este 5% aplicabil la diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile exclusiv cele cu donații (sponzorizări)
2% este cuantumul pe care orice persoană ce obține venituri supuse impozitului pe venit (fie că sunt venituri din salarii, din activități independente) poate opta să-l redirecționeze spre un ONG, însă fără a i se deduce din ceva, fără a-i aduce avantaje fiscale.
@zoso
Ai perfectă dreptate! Mă uitam la cele scrise de tine în articol și mă gândeam – cum nene, banca aia care mi-a luat comisioane la încasări și care la întrebarea „ce serviciu îmi prestați mie pentru a-mi comisiona încasările?” avea ca singur răspuns că sunt comisioane conform politicilor lor, banca aia care la credite are dobânzi de peste 5% la depozite are 0,25%, la care am stat o oră la ghișeu să deschid un cont sau să-mi actualizeze ceva date în sistem, face chestii de astea? Cere de la clienți să doneze?! Brrrrr…
Nu e neaparat „lucratorul de la banca” , pizda PR care a ‘gandit’ sa se duca si CEO-ul la actiunea asta, ar lucra si la stat dacă i-ar da maj multi bani…si turcul ar fi trebuit să gândească și s-o trimită la plimbare pe pizdirista..
Asta decid actionarii BT, nu banca sau CEO-ul sau PR-istii. Poate citeste BERD sau ce alte fonduri de investitii sau ciorcila blogul tau.
Sigur cineva citește. Acum mulți ani eram în Romtelecom și dacă apărea o știre de genul ăsta p’aici afla juma de companie în 2 zile.
In Iași, trotuarul din fața Băncii Transilvania are trepte, zona plata este de doar 30 de cm, o persoana in scaun cu rotile va trebui sa circule pe strada printre mașini: https://preview.ibb.co/mkgx8G/banca_transilvania.jpg
wtf, ai luat negative…..pentru? la bcr sunt rampe de obicei cel putin in zona unde stau eu.
Shit! Mi-au luat comision 2 lei ca am citit articolul asta.
Ce sa zic de comisioane, pana la urma sediile, chiriile, bancomatele, softurile si salariile trebuiesc platite cumva. Adica sunt realist, le dau 50-60 de lei / luna dar imi fac treaba cu ei.
Doua chestii sunt aberante si suparatoare la Banca Transilvania, genul ala de faze pentru care daca aveam o alternativa decenta in clipa doi stopam orice colaborare:
– Comision la verificat soldul in bancomat pentru PFA / PJ. In 2017. Pe bune?!?
– 4 (patru) lei comision cand cineva imi depune bani la ghiseu. Dar de ce soarele ma-tii imi iei mie comision ca Prutucea a stat la coada jumate’ de ora si s-a dus cu plasa la tejghea ca sa-mi plateasca, in loc sa faca un transfer bancar? Nu m-am dus eu la tejghea, ala s-a dus, aluia sa-i ia banii.
Toate ca toate,dar cu 200.000 de euro stransi nu faci mare branza.Cel putin in cazul unui bolnav de cancer,mai ales daca e copil.Un tratament adecvat pentru asa ceva pleaca de la 15.000 de euro.Dar la noi e mai simplu sa ii trimiti la Spitalul de Oncologie si sa le bagi chimioterapie pana isi doresc ei sa moara.
Cel mai simplu in cazul asta ar fi sa ia bani de la asistatii sociali,ca la un calcul simplu 200.000*800lei(cat iau ei acum) = 16.000.000 lei lunar adica vreo 35 de milioane de euro.Cu banii astia salvezi foarte multi bolnavi de cancer,nu sa tii niste lepre apte de munca,doar sa le asiguri limita de subzistenta lor.
Din punctul meu de vedere,e o campanie de tot rahatul,dar lumea se induioseaza la asa ceva si mai toti sunt cu poze de-astea de profil pe Facebook.
ai citit ce vrea campania să facă?
Da.E Pentru parintii care stau cu copiii in spitale.Asta e parerea mea,ca in general o campanie de genul asta e de tot rahatul.Statul ar trebui sa faca asta din proprie initiativa,iar lumea sa inceapa sa isi faca asigurari de sanatate private.Doar asocierea Bancii Transilvania cu o campanie de genul asta induiosetor atrage foarte multa reclama si mai ieftina decat la tv sau pe facebook.La noi,orice campanie de donatii se transforma in circ,toti cu poze pe facebook sa vada lumea ca a donat si ea.Daca vrei sa faci un bine,poti sa o faci si anonim,nu neaparat sa primesti admiratia altora.
@Pedro: O campanie din asta de tot rahatul chiar schimbă ceva, dar cei care stau și așteaptă acțiune din partea statului ‘din proprie inițiativă’ cam ce schimbă? Că din ce afirmi, nu cred că faci nimic nici pentru a schimba lucrurile pe care tot tu le-ai subliniat.
Pedro are dreptate, daca s-ar vrea bancile s-ar implica, la fel si statul, dar nu se vrea, deci se face de forma, casa fie bine casa nufie rau.
Cea mai tampita banca dupa parerea mea (vorbesc din perspectiva unei PJ):
– iti luam comision pentru incasari in cont – sugeti-ma! Sunt banii mei, nu-i destul ca va dau eu cand platesc la altii? Se uita cu ochi blanzi la mine de vita – pai toate bancile au asa comision! – ce plm faceti mah de banii aia? Pai nu stiu, e comision. Ca idee: 90% din incasari sunt prin banca la mine.
– vreau un credit punte pentru vreo 3 luni ca am un fond dar imi trebuie in maxim 4 saptamani banii. Desigur, aveti nevoie de actele astea astea astea. Luati de aici ca le am pregatite. Va trebuie cont la noi. Sigur. In plm, 40 minute pentru deschiderea unui cont! Ce plm mah tastezi acolo? Imi faci necrolgul. Desigur ca nu s-a rezolvat, in 4 saptamani nici nu apucasera sa trimita actele la bucuresti.
Si de asta sunt eu client ING de vreo 4 ani si ceva. Vreau cont in euro – homebank. Vreau card in euro – homebank. Nu platesc comision pentru incasare in cont, pun lei si euro direct la bancomat. Plus altele. Da, ing te rupe la curs valutar. Dar in rest… viata.