Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. So bye-bye, miss american pie.
    Drove my chevy to the levee,
    But the levee was dry…
    @ge0rgian Nu prea intelegi tu situatia. Nu au cum sa-si revina, cel putin nu in urm. 20 de ani in nici un caz.
    G.

    00
  2. NOU
    #2

    În mare nu este vina consumatorilor ci vina băncilor americane. Pe trendul economic ascendent acestea au început să ia decizii din ce în ce mai riscante (manageri care au vrut să impresioneze acţionarii). Cele care au fost mai circumspecte au ajuns azi să îşi cumpere concurenţa. (Lloyd’s a cumpărat HBOS) în SUA Bank of America pe Merril LYNCH.

    00
  3. @martalogu_digital: stai sa vezi ce o sa fie la noi in doi ani :)

  4. Subprime = conditiile in care s-au dat TOATE creditele ipotecare la noi; avansuri minime sau zero, dobanzi mici in primul an si „variabile” ulterior. Case supraevaluate, sperante ca salariile vor creste si in urmatorii ani la fel ca pana acum; doar ca noi ne jucam cu maruntis in comparatie cu ce fac aia in America deci si efectele sunt mai mici.

    00
  5. NOU
    #5

    Eu nu sunt economist, dar dacă o să fie şi la noi ca în SUA ar fi ceva, adică să cumperi casă cu 10 000 EUR :))

    00
  6. Preturile la imobiliare nu cresc si nu cad singure; singurul factor care nu se schimba in calcul este „locatia”. In acest cuvant magic includ acces la utilitati primare, securitatea zonei, infrastructura urbana si rata somajului in zona (accesul la un job potrivit). O casa care costa 1 dolar in SUA are carente grave la toate aceste capitole :D

    00
  7. Daca au vrut credite multe,acum culeg roadele.Dar o sa-si revina ei cumva.

    00
  8. @Dan: maruntis la nivelul sua. dar la nivelul nostru? oare putem pierde fiecare cate 10.000€ pe an cu zambetul pe buze?

  9. https://trailers.apple.com/trailers/independent/iousa/

    interesant in situatia data, pentru cei ce nu l-au vizionat inca

    00
  10. la noi nu exista economie, desi ea duduie ;)

    00
  11. Nu cred totusi ca discutam de asemenea sume aici. 10k euro la o poplatie de 21,5 milioane e echivalent cu o pierdere de 215 miliarde. Imens pentru Romania, tine cont ca PIB-ul pe 2007 a fost de ~120 (miliarde euro).

    00
  12. NOU
    #12

    ktx, mai de grabă bubuie, citându-l pe Ioan RUS.

    00
  13. @Dan: hai sa adunam. salarii, preturile caselor (eu am incercat sa o vand pe a mea cu 70 si erau oameni care imi ofereau 50, dandu-mi acum seama ca nu erau ei nebuni, ci eu fraier), puterea de consum, masina, plasma cumparata in rate.

  14. la americani totul a pornit de la J.D. Rockefeller ;)

    00
  15. Cred ca jumatate din motivele care stau la baza actualei crize stau in panica care s-a instalat la bursa. Si nu mi-as face atat de multe griji in legatura cu SUA si bursa lor, cat mai ales cu ce se intampla la noi si la europeni. Americani au FED-ul cu rezerve de mii de dolari si dolarul de partea lor, iar noi avem BNR cu valuta yok si pe Tariceanu care deja traieste in realitatea virtuala si vede ‘mari si multe realizari ale patriei mult iubite’.

    00
  16. Ce mi se pare trist e ca „milionarii” au ajuns sa bage mult mai usor bani in sisteme de plimbare a banilor precum bursele sau operatiunile cu titluri financiare decat ar baga in productia de bunuri fizice, palpabile. Timp in care omul de rand si-a luat aceste bunuri la suprapret, evident creditate cu banii acestor indivizi, bani comisionati de o armata intreaga de trepadusi, evident. Fiecare personaj din poveste a crezut ca face un „deal” bun. Acum a venit vremea socotelilor…

    00
  17. @psaico

    Asta cu rockaffeler e adevarata.. dar buba lui, se sparge peste 10 ani..atunci dezastru. Practic deabia criza petrolului , cand vor cadea Exxon Mobil va afecta intreaga lume.

    00
  18. nu ca nu i-au spus sa nu mai consume, i-au spus exact contrariul. cand nu era nevoie. acum e nevoie, dar cam tarziu.
    e cea mai mare criza din 30 incoace de la ei, dar pt banci nu pentru toata economia

    00
  19. Era normal sa se intample asa ceva. Orice tara a carei economie functioneaza trece la un interval de timp prin asa ceva. Economia creste cativa zeci de ani, iar apoi pica. E un curs absolut normal al economiei mondiale. Noi nu prea am prins asa ceva pentru ca „economia” noastra creste doar pe hartiile lui Tariceanu.

    Sa speram ca nu va urma ce a urmat dupa criza din `30. Daca va urma acelasi curs urmatoarea criza financiara va fi cand va da faliment firma de arcuri si sageti a indienilor.

    00
  20. incredibil… si aici trolli stangisti/progresisti/marxisti/conspirationisti???
    intr-adevar respectivii se pricep la economie… intr-adevar democratii se pricep la economie… 20 de ani hahahahah (don’t mind me, just laughing by myself)
    eu stiu ca exista o oarecare (mica/mare) diferenta intre sectorul economic si sectorul financiar, cea mai industrializata tara (si haideti sa recunoastem buricul pamantului din acest punct de vedere…) si unii se gandesc deja ca ea va ramane pe butuci timp de 20 de ani… pfff (teorii de guma de-a lui chomsky…)
    cat despre aceasta criza: cel mult va exista o oarecare selectie „naturala” adica dobitocii care au pus botul la credite ieftine vor muri (de foame, ingropati in datorii etc.) si va exista o inversie intre consum/productie… (asta nu inseamna neaparat ca se va produce mai mult ci doar va scadea consumul ca atunci cand te strange gumuciucul la gaci parca nu-ti vine sa muncesti de 5 ori mai mult dar nici sa arunci banii aiurea)

    00
  21. ei ne-au invatat sa consumam si sa cumparam. Si acum astea se intorc impotriva lor. Lasa ca inventeaza ei ceva si isi recupereaza averile pierdute tot pe seama noastra!

    00
  22. hai sa fim seriosi. „worst crisis din ’29″… sigur!
    e o criza ciclica. va mai amintiti the internet bubble din 2001? si atunci credeau ca a venit sfarsitul lumii.
    Fed-ul face ce trebe, a lasa Lehman de izbeliste ca sa sparga buba. Incetul cu incetul pietele vor absorbi socul. Probabil vor urma si alte falimente, dar nu cred ca va fi nimic grav.

    Cat despre Romania… foarte putin probabil sa fie afectata. cu infima lichiditate prezenta in Romania nu cred ca s-au hazardat multi la titluri garantate de subprime:)
    ce ne asteapta pe noi e o mahmureala urata dupa anii astia de economie zburdalnica dar drogata. Totusi, Isarescu n-a facut greseli mari pana acum asa ca n-avem motive sa fim prea pesimisti.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube