Azi am condus #589

Bună ziua, suntem 12 persoane și vrem să stăm împreună la masă. Cum adică nu puteți uni mese cât să putem sta toți împreună? Ce local e acesta? Nu mai venim aici niciodată, deși e prima oară când venim.


Degeaba ziceți voi că amenzile aspre nu schimbă nimic. De când s-au mărit amenzile pentru stat pe telefon în timpul mersului, am văzut oameni făcând asta inclusiv în giratorii. Da, când vedeți un prost încetinind fără motiv în giratoriu, sunt 50% șanse să fie pe telefon.

De asta zic, de frica amenzilor pentru folositul telefonului la volan, din ce în ce mai mulți români stau pe telefon la volan. Bravo Poliția Rutieră!


La un drum 300km am văzut chiar și un echipaj de poliție. Restul erau probabil în grevă.


Am văzut foarte multe mașini de BR și GL pe șosele, mergând dinspre Brașov spre Sibiu/Oradea. Excesiv de multe.


Nici o legătură între “hai că e liber, să o lăsăm pe Maricica să conducă, că n-a mai condus in 2002” și “bă, ce s-a aglomerat după ce s-a urcat Maricica la volan, tot trec pe lângă noi mașini care depășesc la limită”. Nici una. Capul în nisip și aia e.

Nu zice nimeni ca Maricica să meargă cu 90 pe DN, dar măcar un 70 acolo. Nu 50. NU CINCIZECI!!! NU PATRUZECI!!!


A început sezonul rahaților cu rulote. Care fie caută parcare prin centrul orașelor, fie merg cu 50 în zone de 90.

Și o mențiune specială pentru rahații cu mașini închiriate. Nu știi drumul și se vede asta după mașină închiriată? Marș pe banda1. Nu ai nici un motiv niciodată să fii pe ultima bandă, că niciodată rahații ăștia nu fac stânga. Niciodată.


Aș vrea să readucem la viața arta dispărută a “hai să lăsăm spațiu de minim 1 mașină între noi și mașina din față pe DN”. Nu pentru când ne depășesc unii, ci așa, ca spațiu de frânare în caz de ceva.


Sunt curios când o să afle toți românii că plătești parcarea când revii, nu tragi mașina în poartă și apoi plătești. Pe de altă parte, nu poți să ai așteptări de la posesori de unele mărci auto.

vlcsnap-2023-06-04-19h17m40s505

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Poate cineva știe mai multe decât mine.

    Se poate face ceva contra unui domn (posibil și aproape orb) care conducea o trotinetă electrică cu circa 50 km / oră, beat fiind (cu alcolemie de 0,50 în aerul expirat)? Înțeleg că aproape orice ar face pe drum, e doar contravenție, nefiind vinovat de nimic.

    Spun asta în contextul în care a intrat într-o mașină care era pe mijlocul drumului, în sensul de a întoarce. Mașina era (aproape)pe loc în momentul impactului, iar dânsul (fie de la bere, fie că nu vedea) a intra direct în ea.

    • Trotinete înmatriculate.

    • L-am întrebat pe domnul polițist – ok, dacă șoferul bea, e în regulă? Ah, nu este în regulă. Atunci, cel cu trotineta? Pâi la ei e doar contravenție.
      Ok, acum a intrat într-o mașină, șoferul vinovat, asta e legea. Dar dacă intra într-un copil? Voi știți cum șuieră hainele pe un om pe trotinetă cu circa 50 km/oră?

      Și polițiștii vor bani în plus, dar nu fac nicio prevenție. Că nu există legislație. Dar ai nevoie de legislație să fii om? Să spui unui bețiv să nu se suie pe trotinetă rupt?

    • @leon – cand am spus ca trotinetistii si biciclistiiar trebui sa aiba RCA daca tot folosesc un drum public, erau peasani care faceau mistoruri subtile.

      Acum stii cum e, si bataia doare ca sa-l dai in judecata pe idiot, posibil sa te coste mai mult decat repararea masinii.

    • @Adib neapărat trebuie RCA-uri. Dacă am mașina parcată pe stradă sau curierul e la poartă și unul cu trotinetă intră în ea, cine plătește (dacă nu ai Casco).

      Din păcate, din experiență, procesele sunt nasoale în România. În sensul că durează foarte mult. Am fost implicat într-un proces, a durat vreo 5 ani, iar la final mi-au scris greșit un număr în sentința definitivă. Și de atunci au mai trecut 3 ani (o pandemie, greve ale judecătorilor etc). Eu tot nu mă pot folosi de sentință. Colac peste pupăză, avocatul nu-mi mai răspunde la telefon… Deci procese, România. Nu.

    • Dacă trotineta era neînmatriculată, atunci e cam penăluț. Probabil și fără permis. Am văzut că se vând la liber, inclusiv pe net, astfel de trotinete, nu te întreabă nimeni nimic. Și le vezi, îți dai seama. Au motoare pe ambele roți, au placa mai lată ca să adăpostească o baterie mai mare, sunt ceva mai robuste, au suspensii destul de serioase. Dacă un băiat de la rutieră vede așa ceva, ar trebui să oprească imediat.

    • @Adib: Daca imi promiti ca toti soferii ma vor depasi la minim 70 cm, voi fi primul care isi face RCA la bicicleta, trotineta si adidasi.

      @leon: eu zic ca toata lumea sa isi faca RCA, inclusiv pietonii. Daca trec pe langa masina ta si nu imi place de tine, sa pot sa iti dau cu piatra in geam si tu sa iti schimbi geamul linistit pe RCA-ul meu de pieton.

      In loc sa va revoltati pe sistemul de justitie care functioneaza defectuos, aruncati vina in orice alta parte ca voi sa puteti sa fiti niste fulgi de nea protejati.

    • Uitasem sa adaug asta: incercati sa faceti o diferenta intre un obiect de `1000+ kg si unul de 100-150 kilograme (cu tot cu baterie, ghiozdan si sosete) care se deplaseaza cu 50km/h.

    • @tinky dacă 150 de kg, cu viteză de 50km/oră (beat) lovește un copil neatent pe stradă, ce se întâmplă?

      Eu aici vorbesc de prevenție. Dacă tot vrem salarii mari, eu cred că trebuie să ne dăm și interesul. Zeflemeaua față de cetațeni este mare, însă în cazul unei greve tot ei au pretenția să fim solidari cu ei.

    • @leon:
      sa inteleg ca domnul chior si beat a fost protejat de acel dumnezeu al betivilor si mai traieste bine mersi dupa ce a intrat cu trotineta la 50 la ora intr-o masina?
      altfel, deja era o non-problema
      dar hei… poate data viitoare e mai putin norocos.

    • @Adib: hai in plm sa cerem RCA si la pietoni ca multe drumuri, mai ales in zone de case noi sau rezidece-uri nici n-au trotuare si merg si ei pe drumul public. dai peste unul cu masina si iti boteste ceva, repari pe RCA-ul lui

    • @leon: destul de nasol finalul, dar mai fericit decat o masina condusa de un mos beat.

      RCA/permis/artificii pentru trotinete nu o sa rezolve nimic, altfel nu am mai fi vazut soferi de autoturisem beti/fara RCA/fara ITP/etc pe strazi.

      Iti inteleg frustrarea ca un mos beat ti-a indoit niste tabla la masina, dar latri la copacul gresit. Tu de fapt esti frustrat ca justitia in Romania este incompetenta, lenta si inutila, iar aici sunt de acord cu tine.

    • @leon păi poate nu parchezi mașina pe stradă, o parchezi civilizat în parcare privată dacă ești așa îndrăgostit de vopseluța ei .. în alte țări mașinile care parchează pe stradă se împing cu bumperul să iasă unele dintre altele și au zgârieturi peste tot și nu mai fac atâta caz

    • @Perkele – ca si-a luat ala la porumb casa si nu are trotuar e fix problema lui cu dezvoltatoru’ / primarul. EU sunt obligat prin lege sa am RCA la masina in momentul in care ies cu ea pe un drum public, sunt obligat sa cunosc si sa respct regulile de circulatie, sa nu ma urc beat / drogat la volan, sa nu parasesc locul unui eventual accident, etc. Acum vezi ce obligatii are un trotinetist / biciclist pe drumurile publice si ce pateste in caz ca nu le respecta. Dar VOR, tot pe drum public sa aiba pista proprie ;-). Observi ironia??

      @Tinky – nu mai bea apa dupa Stela si Arsinel ca incepi sa ai glumele lor. EU te voi depasi la 70 de centimetri atunci cand TU, te vei deplasa DAR pe partea laterala a drumului . Vezi ca in ultima versiune de lege se spune ca „bicicliștii fiind obligați să circule doar pe partea laterală a drumului ,respectând sensul de mers”. – Ghici ce faceau doi „sportivi” pe DN5 in sensul spre Bucuresti!

    • Băbăeț, o să se ajunga și acolo, să plătim RCA și impozit pe bicicletă. Șțiți care o să fie logica rumânului tumefiat în clipa aia? „Dă-te în boola mea de sărac cu bicicleta ta că tu nu plătești 500 de euro RCA ca mine!”

      Ca biciclist aștept RCA pentru bicicliști cu aceeași nerăbdare cu care aștept RCA pe șofer, nu pe mașina lui tac-tu cum e acum. Plus integrare cu baza de date a miliției ca să ți se calculeze asigurarea în concodanță cu conduita.

    • @Adib: Ești exact genul acela de mizerabil tumefiat de care am scris mai sus. Din start tu nu ne acorzi nici mie, nici lui Tinky și nici celorlalți bicicliști niciun fel de respect în trafic pentru că ai văzut tu ieri doi „sportivi” care mergeau probabil în paralel. Ceilalți 200 de biciliști care mergeau regulamentar pe lângă care ai trecut ieri? Nu contează ăia! Ai văzut tu doi care mergeau în paralel.

  2. Exista bulevarde in orase unde b1 sa fie libera pe mai mult de 300 m consecutivi?

    • Exista bulevarde in orase unde pe b1 pe 300 m consecutivi sa
      -nu gasesti asfaltul deteriorat grav de la masini mari (aici poate intra lejer si autobuzele ce deservesc transportul in comun)?
      -nu gasesti capace de canal care nu sunt la acelasi nivel sau mai grav, gropi aparute in jurul lor pe care le vezi marindu-se de la o zi la alta?
      -nu fie obstructionata vizibilitatea celor care vin de pe o strada laterala de masini parcate neregulamentar sau dupa, caz, elemente de vegetatie? Si astfel sa se intre direct pana la mijlocul benzii 1?

      Pe cat posibil folosesc banada 1 in situatii in care am trecut de atat de multe ori prin zona respectiva in care practic stiu fiecare groapa si canal si la ce ma pot astepta. Sau, evident sunt intr-un oras total necunoscut.

    • da. prin brașov mă gândesc la Uranus, Calea București, Hărmanului, Griviței, Lungă, Făgărașului, Gării, 13 decembrie…

    • @Punk.
      In Bucuresti pe Calea Grivitei, Soseaua Chitilei, Bdul Bucurestii Noi – si asta doar din zona in care locuiesc eu.

  3. Eu sunt din Galati. Pe unde sa o iau daca vreau sa ajung la Sibiu sau Oradea?
    De fiecare data cand las spatiu de o masina intre masina mea si cea din fata sunt tratata drept fraiera.

    • Bacau-Neamt-Gheorgheni, pe acolo. Nu-l incurca pe autor.

    • Daca te cheama si Maricica, mai bine stai acasa.

    • Galati Kiev Moscova Vladivistok Pekin Sibiu sau Oradea.

    • Aheea Maricica

    • as rade cu hohote daca n-as avea o matusa pe nume Maricica care este painea lui dumnezeu, o femeie cu mult prea mult bun simt, blanda si mamoasa. Domnu’ sef de blog, va rog eu, gasiti alt nume pentru femeile enervante din viata dumneavoastra! (v-am dat la toti manute verzi)

    • @casnica, merg foarte mult și des pe șoselele din România și las spațiu de o mașină în fața mea și nu mi s-a întâmplat să mă apostrofeze cineva în vreun fel.
      În cazul tău trebuie să fie altceva…

    • motanes: ai dreptate, eu sunt de vina, ca am ascultat de instructorul auto si mai recent de sotul meu.

    • Da, aceeași dilemă am căpătat și eu după articolul ăsta. O să caut rută alternativă pentru plecat spre vest, să evit zosoland. 😀

    • @casnica, unde am zis eu că faci rău că lași spațiu între tine și ultima mașină?!
      Eu am spus că fac același lucru și nu mă apostrofează nimeni.

      Ăștia care nu ați fost de acord cu ce am comentat eu, ați înțeles precum casnica ori nu ați înțeles nimic. Mai dați niște minusuri, dacă vă simțiți bine așa, că nici „plus” nu mă ajută la nimic!

    • iubesc internetul!

  4. Frumos la Sibiu, asa fac toti in parcarea aia.

  5. Apropo de parcari. Ma mananca undeva sa ma duc de 1 iunie cu fetita in IOR. Stiam ca o sa fie full, dar hai sa incerc. Dupa o tura de parc, am gasit loc de parcare aproape de metrou. In dreapta, era parcat stramb un logan si pus pe avarii. Ii zic sotiei ca o sa fie masina si cand ne intoarcem in 2-3 ore.
    Am avut dreptate. Romanul nostru nu a platit 10-15 lei parcarea si a apelat la tactica avariilor.

    • NOU
      #34

      Mda, de-aia s-au murit la Revoluție, să plătim parcări, pe strazile construite de părinții și bunicii noștri….

    • @RaduN Tu cate parcari ai platit cand ai mers cu motorul? Exact..

    • NOU
      #36

      @Andyan: cate a fost nevoie. Sunt 20 de locuri de parcare dedicate moto in București.
      In mall nu pot plati, că nu se ridică bariera la motoare.
      Dar aici nu discutăm despre motoare lăsate pe avarii pe trotuar, nu?
      Poți să mai citești o dată articolul, pe silabe, să îți fie mai simplu.

    • @punKreas, nu este vina celui care a parcat aiurea. Este vina autoritatilor pentru ca nu a primit amenda. Adica ma gandesc ca in cele 2-3 ore prin zona a trecut cel putin un echipaj de Politie care nu a luat nici o masura.

    • dacă ții morțis să vii în IOR cu mașina, cel mai sigur este să parchezi la mall

    • @RaduN Incearca sa comentezi fara casca pe cap pentru ca se pare ca te strange si iti ingradeste neuronul.
      ” Sunt 20 de locuri de parcare dedicate moto in București.” Semnul P care indica zonele de parcare cu plata nu este exclusiv pentru vehicule pe 4 roti. Poti parca si acolo evident daca esti dispus sa dai banii: Unde parcat voi? Pe trotuar sau pe aleile de la blocuri. De ce? Pentru ca puteti sa intati usor cu ele, si de ce sa platesti cand poti sa nu o faci si sa te plangi pe bloguri ca nu exista locuri dedicate de parcari pentru motociclete. La mall, daca nu poti trece de bariera, pe aleile pentru pietoni sau cat mai aproape de scarile rulante. Ce daca incurca oamenii care merg pe jos pe acolo? Da-i in plm sa il ocoleasca ca de aia au picioare.
      Trotuarele si aleile de acces de la blocuri nu sunt locuri de parcare nici pentru masini nici pentru motociclete.
      Da voi vreti respect..

    • Ba Andyan, imi poluezi topicul. Mai lasa in plm whataboutismul asta ca nu despre moto era vorba. Sau tu erai taranul cu logan?

    • Ce nu inteleg eu e de ce in toate parcurile mari romanu tine sa ajunga cu masina.
      Langa IOR sunt cel putin 3 statii de metrou de la care poti ajunge in parc plus inca ceva tramvaie, troleibuze si autobuze. La fel si langa Tineretului sau Herastrau. Dar hei, ceilalti sunt naspa ca lasa masina pe avarii, parcheaza deampulea, samd.
      Noi vrem o tara ca afara /s

    • @babu: chiar ma gandeam cand o sa apara cineva care sa se lege de asta.
      Merg 20 minute pe jos pana la metrou, apoi ma car cu una bucata tricicleta + trotineta + alte maimutoaie specifice unui copil de 2 ani.
      Si nu in ultimul rand, pentru ca stiu ca sunt locuri de parcare cu plata in jurul parcului si imi permit 15 lei pe 3 ore. Te asigur ca daca nu gaseam loc de parcare, nu o parcam pe trotuar sau iarba si plecam acasa.
      Da, era minunat daca munceau cei de la locala. Sunt sigur ca jumate dintre cei parcati nu platisera nimic :)

    • Pancreas, daca ai attention span-ul unui goldfish, e clar ca nu poti urmari un thread mai lung si mai mult sa si pricepi ce si cum. Ai comentat de unul care a a parcat langa tine, sau tu ai parcat langa el pe un loc de parcare cu plata. Ala avea avariile puse. Ma lamuresti si pe mine te rog care e schema cu avariile la voi in miticia? Daca le are puse e ca o regula din aia nescrisa de la voi din bukkales (ca si cu blocatul altuia si lasat numarul in parbriz, sa sune prostul ca poate o sa cobor in scarba sa ii eliberez calea?) cum ca are derogare de la plata parcarii? E obicei impamantenit la voi? Nu tot la fel il poate amenda politia locala pentru neplata cu sau fara avariile puse? Care e manevra de fapt, intreb la modul genuine poate o fi vreo manevra din asta care se aplica doar in Bucuresti, pentru ca in alta parte nu am auzit/intalnit asa ceva.
      Astalalat vine ulterior si o arde arogant cu soferii care refuza plata parcarilor pe strazile construite din mos stramosi cand el ca mobrist mi-e destul de clar pe unde isi lasa scula din comentariul lui urmator si remarca cu alea 20 de locuri de parcare pentru motociclisti. Daca nu i-as vedea cu ele parcati pe trotuare si pe aleiile de acces nu as zice nimica, insa nu e cazul asa ca vb aia: „sa arunce prinul cu piatra ala care se stie fara de pacat/greseala” pentru aia l-am taxat cu whattaboutism cum zici tu.

    • @Andyan: ăla pe avarii era parcat prost. Soția a văzut avariile și mi-a zis că d-asta e parcat așa. Eu, cunoscând manevrele astea de papițoi fomiști, i-am zis că sunt șanse foarte mari să o găsim tot acolo când ne întoarcem.
      Ceea ce s-a întâmplat.
      Nu mă întreba ce e cu avariile că nu le folosesc. După cum ai văzut, sunt exemplar d-ăla prost de își plătește parcarea…

  6. „Da, când vedeți un prost încetinind fără motiv în giratoriu, sunt 50% șanse să fie pe telefon.”

    Nu inteleg de unde atata conversatie frate? Cu cine mai poti vorbi toata ziua? Oamenii nu-s satul de vocea ta deja?

    • nu, oamenii stau pe social media. se uită la filme. pe tiktok.

    • saptamana trecuta s-a bușit doi in intersectia bvd Timisoara cu Vasile Milea, unu era pă tiktok Zoso cu unealta de sapat altu pă tiktok Buhnici cu șunci la plajă.

  7. Apropos Rulote and so on.

    1. anul trecut nu era un loc de parcare disponibil la plajele libere din cauza rulotelor si a camper-ulori. Una lângă alta, ca sardinele intr-o cutie. Plin ochi de ele. Deranjează peste tot. Toți tax-consultanți au devenit individualiști, sunt cool si rebeli…

    2. Pâna să ajungă la mare modă in timpul covidului, îți găseai loc unde vroiai, relativ ieftin fără prea mari bătăi de cap. Cam toți prieteni mei au rulote sau camper si se plâng ca nu mai exista spontaneitate, locurile sunt scumpe șamd.

    Mă bucur că nu am “făcut” și moda asta :)

    • Am rulota si nu inteleg chestia asta cu parcatul pe plaja. De fiecare data cand am plecat in concediu cu rulota, am preferat sa merg intr-un camping, pentru ca altcumva e cand ai dus/wc/bucatarie/curent la dispozitie. Si de fiecare data incerc sa respect limitele de viteza pe tronsonul respectiv de drum, nu mai putin. Exceptie autostrada, pentru ca viteza maxima cu care poate fi tractata rulota mea e 100km/h, specificata in talon. Si asa o duc cu 110-120. Tocmai d-aia, sa nu incurc. Cred ca aia care merg incet sunt ori mult prea prudenti ori au asamblul automobil-rulota gresit dimensionat, gen motor de 1.4-1.6 tracteaza rulota de 1 tona juma….
      Din punct de vedere al preturilor, da, cum a inceput „moda” rulotelor, cum a crescut pretul camparii….

  8. ”Sunt curios când o să afle toți românii că plătești parcarea când revii, nu tragi mașina în poartă și apoi plătești.”

    Sunt singurul care nu înțelege chestia asta? Cum adică plătești când te întorci?

    • parchezi. te duci să faci ce ai de făcut. când te intorci, treci pe la automat și plătești și apoi te duci și iei mașina și pleci. nu tragi mașina in poartă și te dai jos să plătești.

    • Ideea e sa ocupi bariera cat mai putin. Cel care a platit deja poate iesi instant. Tu care n-ai platit, iti protapesti masina in bariera, iar pana platesti tu, celui care deja a platati ii expira cele 10-15 minute in care poate iesi.

      Adica: intai platesti parcarea si pe urma dai drumul la motor.

    • M-am certat la Sibiu cu unul dintre cei 3 prosti cu numere de Buc ce blocasera iesirea. Erau foarte revoltati ca le zic ceva. “A coborat baiatul acum sa plateasca”.

    • Stați așa, că aveam impresia că se referă la parcările alea cu sms de pe marginea drumului. Gata, am înțeles acum.

    • proștii cu numere de B sunt depășiți de proștii cu numere de IF la otopeni :D

  9. In Busteni, un dubar care nu tinea distanta era sa ma faca garaj la o trecere de pietoni. Noroc ca a putut sa iasa pe contrasens. Altfel murea un om.

    Cei care nu tineti distanta fata de masina din fata, sa stiti ca dupa lege, in caz de accident voi sunteti vinovati, nu eu cel care am franat brusc.

    • @hash vezi ca regula „cine pupa, plateste” se aplica cam in 9 din 10 cazuri :D

    • @zidanne, care ar putea fi excepția? Cred că şi dacă eşti mârlan şi frânezi intenționat, tot poți să declari că „mi s-a părut că văd un iepure”

    • @adyzah eram in dreapta, cel din fata a dat in frane ca se facuse galben (bulevard cu limita de 60) si il surprinde pe soferu meu care il pocneste binisor (folosea pACC).
      Scandal cu „cine pupa plateste”, pe mine ma ia asa o durere de cap vazand ca nu ajungem nicaierei… vine ambulanta (dupa ce soferu suna la 112 ca mi-e mie rau); vin si baietii de la rutiera, cel din fata o tine pe a lui, asta mic, soferu, scoate inregistrarea, baietii decid ca cel din fata putea sa treaca si ca a franat fara motiv… il lasa pieton.

      qed

    • „se facuse galben” + „baietii decid ca cel din fata putea sa treaca” = prostie (imho)

      Contestație și câștigă sigur. Mi se pare absurd.

    • @adyzah contestatie, proces… a durat cam 1 an. Nu s-a schimbat nimic.
      Inregistrarea aia a fost aur. Plus ceva cu „la galben opresti doar daca o poti face in siguranta”.

      Am dashcam de 11 ani. De cand m-am luat-o de la baietii de la rutiera ca n-a putut dovedi ca indicatorul disparuse cu cateva minute inainte (o comuna inainte de Slatina). Si da, marcajele erau sterse.
      Cum intr-o perioada brazdam tara in lung si in lat, as putea scrie o carte mai interesanta decat cea a lu’ nea Godina…

      Inca ma mai suna oamenii „ca de ce i-am dat in judecata?”. Le zic nu eu, asiguratorul.

    • „Cei care nu tineti distanta fata de masina din fata, sa stiti ca dupa lege, in caz de accident voi sunteti vinovati”
      Așteptam să se facă verde la un semafor celebru din Constanța, in fața mea un Renault vechi cu un șofer între două vârste, una mai spre final, așa. Am oprit regulamentar in spatele lui, la vreun metru și ceva. La un moment dat Renault-ul o pornește încet dar sigur spre mine. Claxonez. Nu puteam da in spate că, ghici ce, era un SUV exact lipit de fundul meu. Claxonez și mai tare, ăla nimic. Se proptește in mine. Mă dau jos la el, să văd ce dracu face acolo, că nici nu-i vedeam capul. Mă uit pe geam, individul scapase telefonul și-l căuta pe la pedale, n-avea nicio treabă că mașina lui o luase la vale. Îl dau jos și-i arăt ce a făcut. Știți ce-mi zice? Cică după lege e vina mea că n-am păstrat distanța. 😀
      La ce distanță să mă fi oprit de idiot? Un km era de ajuns? In orice caz, i-au pierit argumentele când i-am arătat camera din bord, probabil că și-o fi imaginat că a dat de vreo pițipoancă proastă. Norocul lui a fost că totuși mașina mea n-a avut nicio daună. Nu același lucru s-a putut spune despre bara lui din spate. Ce să-i faci, ghinion.

    • @Ambra, ai incercat sa vb. cu un avocat? Ca daca ai suficiente dovezi nu cred ca se aplica regula implicita. Desi cu legile din Ro. nu ma mira nimic.

    • Pun asta aici ca vad ca e nevoie:

      „(2) Conducătorul de vehicul este obligat, în funcţie de viteza cu care circulă, să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul ce-l precedă, pentru a putea evita o coliziune în cazul când conducătorul acestuia reduce brusc viteza sau opreşte în mod neaşteptat”

      No, la 0 km/h, cat aveai, cam cum crezi ca se aplica? :P

    • @San Hosen
      Păi n-a fost nevoie, că paguba a fost a lui, el spera să mă fraierească și să-și repare hârbul pe asigurarea mea.
      @hash
      Eu știu, o știa și el, dar fără cameră in bord putea să pretindă că eu eram in mișcare și n-am frânat la timp. Ăla cu suvul din spatele meu s-ar fi băgat martor? Eu mizez pe nu, că românul nu face de-astea, gen hai să ținem cu dreptatea că poate o să fiu și eu odată în situația asta.
      Acolo, dacă n-ai dovezi clare, n-ai cum, ești la mâna constatatorului, iar ăla cine știe cum s-a trezit dimineața. I-am explicat cetățeanului implicat că, dacă n-are dovezi că a făcut infarct sau avc la volan, sau nu i s-a stricat brusc nu-sh ce la mașină, n-are nicio explicație logică pentru manevra surprinsă de cameră și atunci se poate presupune o intenție, mai precis aia de a-și repara hârbul pe banii mei sau ai unui asigurator. Adică fraudă.

    • @zidanne
      Din Codul Rutier:
      Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii au urmatoarele semnificatii:
      a) semnalul de culoare verde permite trecerea;
      b) semnalul de culoare rosie interzice trecerea;
      c) semnalul de culoare galbena impreuna cu cel de culoare rosie interzic trecerea.

      (1) Când semnalul de culoare galbenă apare după semnalul de culoare verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecţie nu trebuie să treacă de locurile prevăzute la art. 52 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la apariţia semnalului, se află atât de aproape de acele locuri încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiţii de siguranţă.(Aici au scris militienii in PV ce viteza avea cel din fata si cat de aproape era de trecerea de pietonis au de linia de demarcatie corelat cu viteza avuta ca sa nu poata opri in siguranta si sa fie obligat sa intre in intersectie? Ma indoiesc)
      Art. 52. –
      (2) La semnalul de culoare roşie vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat.
      Omul a procedat corect, a franat pana la oprire la aparitia culorii galbene, vinovat e soferul tau ca nu a pastrat distanta regulamentara pentru a opri si el in siguranta.
      Sunt multi factori de cuantificat in povestea ta si despre modul in care organele au ales sa il lase fara permis pe cel din fata care a franat brusc; taranul ala micu care conducea masina in care te aflai in dreapta a fost cinstit si a declarat in PV ca conducea cu ACC pornit in oras? Cand normele europene si standardul spun ca se foloseste doar pe drumuri unde nu au acces vehicule nemotorizate si /sau pietoni. Adica pe autostrazi ca sa fie mai simplu, nu ai ce sa conduci cu ACC pornit in oras.
      Eu in locul omului aluia as merge pana in panzele albe cu contestatia, probabil nu a avut un avocat suficient de istet,nu are cum sa aiba soferul tau castig de cauza.

    • @Andyan cand ai timp arunca un ochi pe SR-1848.7 si pe normele de aplicare ale codului rutier.
      Habar n-ai cate ai sa inveti.
      Posesor de A+B+C+D+E din 2007, B solo din 2008… long story, nu povestesc azi…

    • @zidanne Astept opinia ta de expert/referinta in Codul Rutier asupra situatiei. Pana una alta te sfatuiesc prieteneste sa mergi sa iti predai permisul ala cu multe categorii deoarece pare ca il ai degeaba.

  10. Vineri si sambata am venit din Croatia prin Bosnia si Hertegovina si Serbia. In niciuna din aceste tari nu se conduce mai agresiv, mai in afara legii decat in Romania.

  11. Intre masini se lasa distanta de (specificata in timp) minim 1 secunda (2s mai bine). La 100 kmh, 1 secunda inseamna 27 metri….5 masini. La 80 kmh ar veni 4 lungimi de masina.

    • Acum niste ani, cand vorbeam despre beneficiile ACC-ului, multi ma considerau nebun…

    • 20-30 de m e minim, ca tre’ sa aiba unde sa se bage si fanel cu tirul, daca forteaza o depasire pe continua in curba si linie continua.

  12. n-avem știrile zilei?

  13. NOU
    #80

    Cand esti cu rulota de ce sa te grabesti ? mergi chill spre vacanta ta:) asa ca mai elimina frustrarile din trafic : )

  14. La punctul cu amenzile: cuantumul amenzii nu schimba mare lucru. Important e cat de des sunt aplicate. De exemplu, daca politia prinde 80% din contravenienti, atunci practic orice amator de incalcat legea se poate astepta sa fie prins si amendat. Chiar daca amenda e mica, sumele se aduna. Plus timpul pierdut cu „unde va grabeati domnu’?” si pana invata politistul sa scrie inteligibil ca sa poata completa PV-ul, deja devine un inconvenient sa incalci legea repetat.
    Degeaba ai amenzi mari daca politia nu prinde nici macar 1% dintre contravenienti. daca se intampla sa fie prins, da vina pe ghinion, horoscop etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile