Avocata din Cluj și persoanele cu handicap

Ultima persoană din clipul lui Mircea Bravo e o avocată supărată că lumea râde de ea, așa că trimite unui ziar din Cluj două documente care să ateste că e nevinovată. Cele două documente spun că mașina e pe numele tatălui ei, care are certificat de handicapat din motive de artrită.

avocata-cluj-certificat avocata-cluj-talon

Avocata spune că mașina nu are însemnele necesare pentru că tatăl ei nu a dorit să fie stigmatizat. Ceea ce pot să înțeleg până la un punct. Dar dacă te duci să îți iei certificat și vrei facilitățile de pe urma acestui handicap, e aiurea să îți fie rușine cu asta.

Îmi place că avocata a ieșit după 4 zile cu explicația, deși la fața locului s-a comportat ca o țoapă, când putea să spună “tatăl meu are probleme locomotorii, mă duc să îl iau”. Și mai îmi place că mașina e pe numele lui, să fie scutită de toți cei 34 lei cât este impozitul.

Din cauza unor asemenea oameni tatăl ei e rușinat de handicapul său. În altă lumea, acel semn în geam ar da prioritate și ajuta persoana din mașină, de aceea el există. Să îl vezi că e un pic defazat și să îl lași în pace sau să îl ajuți, nu să îl înjuri sau bruschezi.

Iar modul cum se comportă în clip ar putea fi motivul pentru ca lumea nu o crede.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

 1. Adevărul e ca mulți români au un handicap, doar că e intelectual și nu își dau seama.

  00
 2. Eh… nu stie nici aia ce-i de capul ei. Pacat ca sufera el din cauza prostiei ei.

  00
 3. … daca esti prost, neaparat trebuie sa claxonezi sa stie lumea, cam aici s-ar incadra distinsa doamna. Din pacate nu exista certificat pentru lipsa celor 7 ani de acasa.

  00
 4. Ok, si ce treaba are tatal ei in acel filmulet daca ea nici masina nu o are conceputa pentru persoane cu handicap, cine ii da dreptul sa parcheze fara insemnul de pe parbriz si fara tatal ei in masina?

  00
  • Tehnic vorbind, poate sa vina sa il ia pe domnul cu artrita sa il duca acasa. Tehnic vorbind.

   00
  • Nu e nevoie sa fie masina conceputa pentru persoane cu handicap. De exemplu, e masina insotitorului unei persoane cu handicap (parinte etc.) care e o masina normala. Singura conditie ca sa poti parca acolo e insemnul pus in geam.

   00
 5. Dacă mașina e pe numele unei persoane cu handicap și e condusă de o persoană fără handicap eok să parcheze acolo?

  00
  • Atata timp cat a venit sa ridice o persoana cu handicap de acolo da. Nevinovat pana la proba contrarie.

   00
  • Eu am masina pe numele meu, am handicap si este condusa de prietena mea. Si in mare parte din locatiile din capitala cu asa locuri sunt ocupate…desi nu tin neaparat sa parcam pe ele. Sunt oameni care chiar au nevoie..

   00
 6. Nu stiu sa rid sau sa pling… E doar proasta sau o aroganta care ne crede fraieri?

  00
 7. e handicapata, clar!

  00
 8. Tatăl ei nu a dorit să fie stigmatizat, sau nu voia ea să se facă de rușine? Țoapă proastă, se folosește de căcatu’ ăsta și se-ntreabă de ce-și ia flegme online.

  00
 9. Daca tatal ei va fi stigmatizat nu va fi din cauza handicapului, ci din cauza dobitoacei de-a crescut-o.

  00
 10. NOU
  #22

  Daca are artrita la maini, inseamna ca nu poate merge pe jos ?

  In teorie, toata treaba asta cu locurile de parcare si masinile, n-ar trebui sa se adreseze exclusiv soferilor cu dizabilitati ? daca il impinge pe scaun 50m, lesina handicapata ?

  00
  • Poate fi si un pasager cu dizabilitati. La locurile pentru handicapati nu e vorba doar de locul propriu-zis, in teorie ar trebui sa fie si mai lat decat cele normale, ca sa poti manevra un carucior etc. Bineinteles, la noi sunt facute cu curul, nu cu capul.

   00
 11. În video a zis că nu are semn pe mașină și că nu o interesează. Acum degeaba vine cu prosteală de avocați.

  00
 12. S-a mers prea departe cu permisele în cazul parcărilor pentru persoanele cu handicap.
  Căutați pe Google Street View strada Lacul Bâlea din Ploiești, ca să vedeți câți „handicapați” locuiesc pe o stradă lungă de 100 de metri.
  Legea actuală permite acordarea de permise pentru oricine are certificat de handicap, inclusiv chestii gen „nu mai poate ridica mai mult de 2 kg cu mâna stângă”. Și de aici, iată că toată familia poate parca în mod privilegiat, pe locuri speciale. Treci mașina pe numele cui trebuie, și gata: oriunde te duci, spui că tocmai îl luai pe ăla.
  Sunt curios dacă cei care fac dializă, de exemplu, care într-adevăr au nevoie, primesc certificat și permis și loc special de parcare.

  00
 13. Mie mi-a mai atras atenția un aspect: zici că este vorba despre artrită, dar valabilitatea certificatului este permanent/nerevizuibil? Nu știu dacă este o regulă sau doar o posibilitate, dar știu cel puțin o persoană care a avut artrită în formă gravă și s-a vindecat. A fost un proces lung și dureros, o adevărată tortură, dar cu multă voință și efort a reușit. A reușit atât de bine încât merge pe motocicletă, practică arte marțiale, lucrează normal o muncă destul de fizică ș,a. Deci, din câte știu, artrita se mai poate și vindeca.

  Ideea este că alte persoane, cu handicapuri de genul lipsă 1-2 membre inferioare, trebuie să meargă an de an la revizuirea încadrării de handicap, pentru că comisia trebuie să se asigure dacă nu cumva s-a vindecat între timp. Dar na, nu toți au banii și pilele unei avocate.

  00
 14. Ce susține dânsa:
  https://www.clujust.ro/avocata-hulita-pentru-parcare-conducea-masina-tatalui-ei-cu-handicap-document/
  „Autoturismul CJ-01-TOY , pe care l-am parcat pe locul rezervat persoanelor cu dizabilitati, apartine tatalui meu, care detine certificat de handicap permanent, grad accentuat din anul 2008, toate actele/dovezile in acest sens putand fi puse la dispozitia organelor abilitate.
  Am parcat pe locul rezervat persoanelor cu dizabilitati (singurul liber in acel moment pe toata strada Eroilor), aflandu-ma intr-o situatie medicala urgenta, respectiv duceam doza de insulina necesara unui bolnav de diabet insulino-dependent (anume tatalui meu), dupa care am si mers in acea zona spre a-l conduce ulterior acasa.”

  Ce scrie în documentul pe care ni-l flutură:
  Leziuni papulo-scuamoase (L40-L45)
  L40 Psoriazis
  L41 Parapsoriazis
  L42 Pitiriazis rozeu Gilbert
  L43 Lichen plan
  L44 Alte tulburari papulo-scuamoase
  L45* Tulburari papulo-scuamoase in boli clasificate
  altundeva

  Nu sunt medic si de aceea nu-mi dau seama care este legatura intre psoriazis si dependenta de insulina. Poate ma ajuta cineva :)))

  00
  • Dacă e caz grav, de ce nu-și ține insulina la el? Sau, cu ce drept, copii îl șantajează să l dea mașina ca să-i dea insulină.

   Hai că o dăm în bălării cu ăștia…

   00
  • Exista anumite studii ce leaga psoriazisul de cresterea riscului de a face diabet tip 2.Ma indoiesc totusi ca femeia avea o urgenta altfel nu ar fi avut timp de jigniri si comentarii impertinente.

   00
 15. Este un pic cam stranie toată povestea. Certificat de încadrare într-un grad de handicap avansat cu durată permanentă. E ok pînă aici. Tot acolo se specifică că nu are nevoie de însoţitor. Pică varianta în care este doamna este însoţitor. Totul ar s-ar termina aici dacă la o căutare simplă pe net nu ar apărea de supărator de multe ori numele proprietarului maşinii ca fiind verificator de proiecte atestat. Apoi vine codul de boală, L40. Mai straniu. Începe să pută a aranjament pentru a beneficia de facilităţile legii 448 din 2006. Adică scutirea de taxe şi impozite, nu doar pentru maşină. „Art. 26
  Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:
  a) scutire de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială;
  b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
  c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
  d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activitaţi economice şi viza anuală a acestora;
  e) scutire de la plata taxei hoteliere. „

  00
 16. Hmm, primul gand a fost sa ma intreb de ce asa de tarziu dreptul la replica. Apoi, adaugand si faptul ca e avocata, am dedus ca si-a construit o… aparare! Care cam scartaie. Numele de pe talon nu e acelasi cu cel de pe certificatul de incadrare in gradul de handicap (Almasan Viorel-Teodor in primul caz si Almasan Viorel in cel de-al doilea). Greu de crezut ca pe acte oficiale nu se trec numele si prenumele in varianta completa…

  00
 17. Diferența dintre handicapata asta și suedezu’ prins cu mâna în buzunarul altuia si care zice „Da’ ce-am făcut șăfu’ ?”, e zero.

  00
 18. OK, în cazul ăsta tanti tocmai a dovedit că e handicapată, dar nu fizic (încît să merite favorul unui loc de parcare special) ci mental.
  Tocmai a dovedit că n-a zis “tatăl meu are probleme locomotorii, mă duc să îl iau” pt că nu acesta era adevărul. Pînă aici avem de-a face cu un avocat onest. Nesimțit, dar onest.
  Să vină însă după cîteva zile cu argumentul că mașina e proprietatea unei persoane cu handicap, arată că nu mai poate fi vorba de vreo onestitate ci doar de handicapare mentală.
  Marș în căcat, fă!

  00
  • Cred ca tocmai i-ai jignit/le-ai adus un prejudiciu celor care au cu adevarat un handicap mental.
   Tanti asta e doar nesimtita cu spume.

   00
 19. era frumos din partea ei sa spuna ca a gresit si ca ofera munca pro-bono pentru persoanele cu handicap in loc sa vina la inaintare cu acele acte.

  00
 20. Daca nici pe ea nu se stie reprezenta corect, ce asteptari mai are sa o angajeze cineva ?

  00
 21. Nu stiu daca s-a uitat cineva, macar de curios, ce inseamna codul de handicap L40:

  Leziuni papulo-scuamoase (L40-L45)
  L40 Psoriazis

  Deci tatal doamnei are o boala de piele.

  00
 22. În Cluj era o moda sa îți scoți certificat de handicap pentru a beneficia de scutiri de taxe și alte avantaje.
  În funcție de pile în fiecare sat și oras găsești astfel de personaje cu aceleași diagnostice . Diferența e de grupul organizat care găsește clienții alcătuiește dosarul și colectează șpaga. Am avut un unchi nevăzător care conducea bine mesci

  00
  • Asa e orasul asta e plin de tarani, de parveniti lipsiti de educatie si de bun simt.Sunt agresivi in trafic si nenorocirea e ca ei conduc prost… halal oras universitar, dar la ce sa te astepti de la unii care l-au votat de trei ori pe Funar, 19 (nouasprezece) ani rector pe Marga, care il respecta pe Rus si il aproba pe Dincu…Asa ca lasati iluziile despre preacinstitii clujeni/ ardeleni, aici nu au acoperire in realitate.

   00
 23. si cand te gandesti ca daca politia primarie si cei care mai au dreptul de a da amnezi pentru parcari (fara tichet sau fara semne de handicap in cazul de fata) ar fi la munca, poate in timp s-ar mai civiliza cate unii. Ma gandesc ca niste amenzi europene aplicate cat de des, i-ar mai descuraja pe unii

  00
 24. o masina poate deservi o persoana cu handicap, nu este necesara prezenta unei persoane cu handicap. Poti merge sa duci la o destinatie persoana, sa o iei, sa-i cumperi medicamente, etc. Este un caz justificat, Interpretari puteti face multe. Si apoi acea masina a oprit nu a parcat pe acel loc, faceti macar diferenta aceasta.

  00
 25. @ioni O persoană fără nici un fel de handicap coboară dintr-o maşină împreună cu un copil, fapte. Maşina este oprită pe un loc special amenajat, pentru un interval de timp mai mare de 5 minute, asta se numeşte parcare, conform legilor României. Spun 5 minute pentru că cea mai apropiată trecere de pietoni este la 150 de metri de locul parcării şi refuz să cred că un părinte responsabil ar traversa strada, însoţit de copilul minor, prin traficul vizibil pe înregistrare, punînd în pericol viaţa minorului. Dacă mă înşel, lucru pe care pare să-l confirme finalul de videoclip, poate se pronunţă şi Direcţia pentru protecţia copilului din Cluj.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube