Inițial, voiam să fac o comparație aproape amuzantă cum sclavii din Berevoiești sunt puțini față de sclavii din corporațiile din blocurile de sticlă și cum lanțurile nevăzute sunt mai puternice decât cele fizice, dar am găsit ceva mult mai bun: plânsul unui nene care a luat țeapă de la angajatorul american venit să facă business în România.
Pe scurt: firmă cu 100 angajați, 5 întârzieri la plata salariilor, ultima plată fiind făcută în martie 2016. Suntem în iulie 2016, la 4 luni după ultimul salariu încasat. Ce au făcut cei 100 salariați de atunci și până acum? Exact, au fost sclavi. Pentru că e mai confortabil să speri că iei salariul în loc să își aperi pielea și să
-
îți cauți de muncă în altă parte la primul salariu întârziat!
-
nu mai lucrezi pentru patroni penali!
Nu știu cum se face că victimele astea nu citesc niciodată presa. Dar niciodată! Se informează despre noua medicină germană, despre dacii liberi și chiloțăraie, dar când e să dea o căutare pe lună să vadă că patronul lor e partener de afaceri cu un țepar cunoscut, devin brusc autiști, fix ca locuitorii din Berevoiești, care se făceau că nu văd sclavagismul de la ei din comună.
Ce milă să ai de ei?
Știți ce se întâmplă cu patronii țepari și firmele lor dacă angajații pleacă la primul salariu întârziat? Dispar! Sigur, nu imediat, dar să nu mai găsești angajați pentru că ți s-a dus vestea că nu plătești la timp e drumul sigur spre faliment. Plânsul la 4 luni după nu e o soluție.
Ah, da, cei mai proști dintre sclavi sunt jurnaliștii care cad în capcana asta.
Prin epoca medievala taranii legati de glie plateau un tribut cuprins intre 50 si 75% din tot pe produceau si munceau pana la 4 zile pe saptamana gratis pentru stapan. In ziua de azi lucrurile stau cu totul altfel.
Cu totul și cu totul altfel!
Ai fost vreodată curios să vezi ce taxe plătești și cam ce procent reprezintă din cât produci?
Zi-ne tu Ionut cam cate taxe platim si ce procent reprezinta din ce producem. Dar fa media si cu aia de incaseaza pe ofsor sau cumpara pe firma platitoare de tva
Taxele sunt intre 40% si 75%
daca tinem cont si de tva, e mai mult de 75%
@vlad
Dă pe Google orice calculator de salarii.
Ia suma plătită de firmă, scade toate contribuţiile, din ce rămâne ca net, scade tva-ul, impozitele pe clădiri, maşini, etc, şi vedem cu cât rămâi de fapt einstein.
Welcome to the real world, vorba lui morpheus.
Nea Nicu, platesti 90% din venituri la nivelul unui an! Calculeaza si impozitele anuale impartite la numarul de luni ale anului, pe langa alte taxe, calculeaza si taxele ascunse in benzina, curent, mancare, si altele mai putin transparente. Este o forma de social engineering si cel putin la noi in tara atinge lejer valoarea asta. Dar..esti liber :))
Eu n-as numi-o sclavie, ci mai degraba voluntariat.
Era sclavie daca erau tinuti cu forta si amenintati, in caz ca vor sa plece.
Te pomenești ca suedejii aveau proiect pe workaway si homelesii aia s-au înscris sa faca voluntariat …
@Maniak
Eu ma refeream la corporatistii din situatia de mai sus, nu la cazul din Arges.
Eu va dau un singur sfat. Cand vedeti numele Cristi Burci fugiti de rupeti pamantul! Oriunde va aflati! Intrebati angajatii de la PrimaTV sau sau sau sau. Doar umbra lui Burci daca este prin preajma sa stiti ca e loc de o escrocherie,de o tzeapa !
@George : si eu am facut o gluma, sense of humour anyone ?
E o scena in Apocalypto cu sclavii care merg incolonati catre piramida. Deseori o revad mental in traficul din Bucuresti la 8:30 dimineata..
Eu fiind, de altfel, unul dintre ei.
mergi cu bicicleta ajungi mai repede la piramida….
Păi scena a fost filmată într-o dimineată la Aurel Vlaicu.
Sclavii din Arges erau se pare oameni ai strazii si copii orfani sau abandonati. Una peste alta, nu aveau pe nimeni sa ii caute, sa se uite dupa ei. Dar bine, acum „statul” i-a eliberat, insa asta nu inseamna ca acum au unde sa se duca sau macar ca au vreo sansa de a face ceva mai bun in viata. Asta e problema pe care ar trebui sa ne-o punem.
Acum vreo cativa ani cu unii care avea ca sclavi niste copii pe care ii trimiteau cu porcii/oile, etc. Copii aia nu erau orfani/abandonati, luati de pe strazi, erau vanduti ca sclavi de catre proprii lor parinti.
Daca exista fiinte posibil umane care-si vand proprii copii cum am putea sa ne asteptam sa se intereseze cineva de unii ai nimanui.
Iisuse, cum am scris?! Zici ca am dat BAC-ul saptamana trecuta.
Voiam sa spun ca am vazut un reportaj (sau o serie) cu unii care aveau…
Si acum, spuneti, cum e, daca ai un credit la banca si descoperi brusc ca, in loc de firma de succes, la care credeai ca lucrezi, constati ca te-ai pricopsit cu niste tzepari care nu te platesc cu lunile. Cum faci? Stiu.. iti schimbi locul de munca in secunda doi. Ca bubuie Romania de locuri de munca bine platite.
Dar.. pentru multi e mai important sa aiba un loc de munca cool, in care sa poata merge cu blugii rupti in cur si in genunchi, decat salariile asigurate la timp pentru munca lor.
Cand lucram in presa, aveam o vorba printre colegi: „o luna neplatita atrage a doua luna neplatita. Ghici ce a duce a doua luna neplatita?”. Oamenii nu inteleg ca daca o firma nu a avut cash sa dea pentru o luna sigura nu va avea sa dea pentru 2 sau mai multe luni. Dar este teama ca „pierzi ceva”. De teama sa nu fi pacalit (adica sa pleci si sa nu mai vezi banii restanti), preferi realitatea de a fi pacalit (adica sa vii la munca moca si sa nu iei nimic). Cum sa plec, ca poate se dau banii si eu nu mai pup. Mai bine vin degeaba, ca vad clar ca nu iau.
Plus ca daca intarzie cu salariul si cu doar o zi, inseamna ca a incalcat contractul de munca si il poti termina tu unilateral, fara preavi, fara nimic, doar printr-o notificare scrisa. Ura si la gara!
stiu ca acolo a fost anuntat si ITM-ul destul de din timp si au ridicat din umeri…
Cel mai nasol este ca si autoritatile care ar trebui sa urmareasca ca astfel de nelegiuiri sa nu se mai intample, sunt si mai autiste.
mai autist ca Johani$ nu e nimeni.
Au acceptat sa fie pacaliti.
Stiu cazul personal si multi nu s-au intrebat: ma angajez la o firma de care nu a auzit nimeni, venita peste noapte, cu nici un proiect cunoscut si cu mai multi oameni dacat departamente intregi ale corporatiilor.
Si in piata se stia de situatia lor de acum 1 an. Intr-un an ai timp sa gasesti altceva pentru ca totusi atrasese oameni buni.
Stai linistit, vor mai fi si altii in aceasi situatie. Avem mentalitatea la nivel national de sclaveti . ma insel?
Eu nu inteleg cum poti sa mergi la munca timp de 4 luni fara sa fii platit. Hai ca mergi cateva saptamani, o luna. Te gandesti ca s-a intamplat ceva. Dar 4 luni?
Poate aia nu aveau alte sanse de angajare in alt loc. S-au tot intamplat din astea la „intreprinderi de stat”.
Din ce am mai citit eu se pare ca aveau salarii nesimțit de mari sau peste piața oricum si unii dintre ei chiar au refuzat sa se angajeze acolo văzând un salariu nejustificat si un patron suspect. Dar deh, logica nu e pentru toată lumea.
Asta e clasica la noi: vezi ca nu produci nimic, vezi ca firma nu vinde nimic sau nu încasează nimic dar tu aștepți sa iei salariul si nu ridici semne de întrebare … Gen Caritas si altele … To good to be true dar poate noi avem noroc/ nu ni se întâmpla noua / etc
Despre acel Cristian Burci, ce știm? Că americanul nu dădea țeapă fără un ajutor din interior…
Parte din angajati au plecat imediat ce si-au gasit. Altii au sperat ca firma isi va reveni dupa ce termina proiectele la care lucrau.
Scuza a fost mereu „Suntem startup, intarzierile se mai intampla.”. Si a fost de inteles in primul an al companiei: lucrezi pe baza de proiect, deci banii vin in functie de proiect.
La 3 luni intarziere nu s-a ajuns stand in cur si asteptand sa se rezolve lucrurile de la sine.
Intarzieri de cate o luna s-au mai intamplat si rezolvat, deci lumea era obisnuita. Cand trebuia platita luna intarziata, se afla ca CEO-ul a lesinat intr-un aeroport si internat in spital cu encefalita virala, urmand sa fie in coma indusa cateva zile. Desi erau anumite dubii, nimeni nu s-a gandit ca Michael Koch ar ajunge la astfel de minciuni. Evident, s-au dat update-uri cu starea lui vreo 2-3 saptamani, dupa care, surpriza, nu se mai primeau fonduri de la client, pentru ca erau platile sub investigatie. Asta era dupa 2 luni si lumea deja nu mai avea incredere si a inceput sa plece. S-au mai dat bonusuri compensatorii, angajatii au mai prins incredere in firma, au mai ramas.
In tot acest timp, firma avea cateva proiecte care, odata terminate, ar fi trebuit sa aduca alti bani de la client. Oamenii de pe proiectele respective au ramas cu speranta.
Conducerea la o parte, Kalon nu a fost un loc de munca rau. Fonduri de dezvoltare (care in timp s-au facut nevazute), sala la World Class platita de firma, un sediu frumos, etc.
A, si m.e wallstreet.ro caci sunt niste fomisti penali si scriu orice la comanda
https://www.wall-street.ro/special/birou-de-companie/194081/cum-este-sa-vii-la-birou-de-placere-si-sa-ai-tot-universul-la-indemana-in-vizita-la-kalon.html
Nu stiu sigur dacă Burci ăsta de la Kalon e totuna cu ăla penal. Poate cineva să confirme?
burci nu are treaba cu kalon
Tata a fost intr-o situatie similara timp de 3 ani. Au inceput salariile sa intarzie cate 10 zile, apoi inca 10 zile, pana au ajuns la 3 luni intarziere. Insa era platit luna de luna, doar ca pentru munca de acum 4 luni. Intre timp si-a cautat continuu de munca, dar nu-i usor sa si gasesti.
Lovitura de gratie a fost cand i-a pus sa semneze contract de 2 ore (in loc de 8) si sa munceasca de acasa, sa nu mai plateasca chirie. A intrat in somaj 2 luni, timp in care si-a cautat mult mai serios de munca si si-a gasit ceva, mai slab platit, dar macar e ceva.
Biliard, chicineta, etc.
https://www.wall-street.ro/special/birou-de-companie/194081/cum-este-sa-vii-la-birou-de-placere-si-sa-ai-tot-universul-la-indemana-in-vizita-la-kalon.html
„Kalon is a world leading technology company building enterprise platforms to create optimized digital ecosystems”…….what.,…the…fuck…means.
Cred ca e un bullshit de companie de outsourcing ca restul 12376176 din RO.
Doar ca nu facea outsourcing. Aplicatiile create de ei erau proprietatea firmei, fiind folosite de clienti externi.
Cica profitul pe 2015 e de 2.250.000 RON…cel putin din datele ce se gasesc.
Da, eu sunt cel care „m-am plans” iar tu esti cel care, fara a avea nici cel mai mic habar, fara a stii exact situatia, te uiti din maretia fotoliului tau si zici – HA, sclavilor, prostilor… foarte dragut, sunt inabuit dupa astfel de oameni care trag niste concluzii, in acest caz cat se poate de neadevarate, fara a isi pune vreo intrebare, poate ca el nu e ala destept iar altii 100 sunt pamant de flori. Bafta!
Alex, tu esti tipul ala care a fost rugat sa se care de la Gameloft dupa ce a sustinut un test de producer, unde ai copiat jenant? Misto standardul dublu aplicat
@Alex2
Oh, snap!
Bah, eu cred ca va scapa din vedere cat de imbecil/sclav/coiless/retard este Alex Simion ala de a scris postarea.
Deci:
– Curva aia pensata de american le-a dat teapa, nea’ Alex il pomeneste plin de respect in scrisoare drept „domnul Koch” care nu mai poate sustine financiar bla bla. Deci ala iti fura munca pe 4 luni si tu ii zici saru’mana, domnu, in continuare.
– Ei nu primesc bani incepand cu martie dar nu le-a parut nimic revoltator, deja erau obisnuiti sa nu fie platiti sau sa fie platiti cu intarziere (!!!) si oricum nu aveau nevoie de bani pentru ca nu era Craciun/Hanuka/Ramadan sau concediu. Asa e cand parintii sunt tampiti si iti mai dau cazare si masa dupa ce ai terminat facultatea.
– Nu primeau bani, dar cel putin aveau un loc de munca cool. Pentru ca ei nu sunt manelisti sa puna pe facebook poze cu banii castigati, nu i-a afectat neprimirea banilor; ei sunt doar niste hipsteri imbecili care au fost fericiti ca pot pune poze pe facebook cu masa de biliard si cu scaunele, sa crape alti hipsteri de invidie.
– Solicitarea lui, nici nu stiu daca sa ii zic comica, la nivelul intelectului unui copil de 5 ani, cretina, catre ambasada SUA, sa puna ambasada poprire pe conturile alui. Ba, iti dai seama, sa ai pretentia ca ambasadorul sa puna poprire pe conturile unui cetatean, nu conteaza ca legal nu exista posibilitatea, ca ambasada se ocupa de cu totul altceva etc.
In atari conditii, cum pm sa nu profiti de asemenea imbecili? E ca si cum ai lua inghetata din mana unui copil, cum zicea Tony Soprano, e pacat de noroc sa lasi asemenea sanse sa se risipeasca. Daca nu ii jupui tu, ii jupoaie oricum altii.
Cu toate ca nu meriti nici un fel de atentie am sa iti raspund punctual doar din simplul fapt ca pe acest blog mai sunt si alti oameni :
1. spun „domnul Koch” nu din respect, poate ca nu ai auzit de sarcasm, dar poate mai cresti, mai citesti si apoi mai vorbim.
2. Din nou nu poti recunoaste sarcasmul… prima luna cand nu s-au primit banii nu s-a intamplat nimic pentru ca in trecut mai avusesem parte de astfel de episoade si salariul venea luna urmatoare insotit de un bonus de 10%, cea de-a doua luna patronul s-a inpiedicat si a facut buba – esti atent acum da, este un alt sarcasm, ok? – si era grav bolnav in spital, am asteptat sa isi revina ptr ca a mintit ca are banii in cont cand si-a revenit si a zis ca nu are bani am incept sa cautam de munca si am plecat…
3. nu ne-am dorit un loc cool de munca, la Victoriei unde avem niste birouri inchiriate la Smart Rent era foarte bine, noi in perioada cand s-a facut mega sediul eram intr-una din lunile neplatite si ziceam la unison ca vrem salariul nu un mega sediu.
4. Nu a fost o solicitare la adresa ambasadei SUA de punere poprire pe contul lui, poate invatam sa citim, era o intrebare cu de ce este asa de greu de facut acest lucru ptr un cetatean american, acest lucru venind dupa ce mai multi avocati au spus ca daca era cetatean UE acest lucru se facea in maxim o luna dar fiind cetatean american poate dura cativa ani iar acest lucru m-a frustrat.
Deasemena vreau sa clarific si partea cu salariile. Toti oamenii din Kalon sunt buni si foarte profesionisti iar salariile au fost la nivelul pietei pentru astfel de business in bucuresti; da eram mai mari daca le compari cu o firma de apartament, dar fata de alte firme si tinand cont de realizarile si background-ul oamenilor, erau tot acolo.
Bafta.
Domnule Alex Simion, in momentul in care accepti sa fii platit prin tot felul de firme (gen din Bulgaria), in momentul in care accepti sa lucrezi ilegal sau partial legal „pana ies actele firmei”, accepti si riscul de a lua o teapa cat casa. Este trist ca nu realizezi cat de penibila postarea ta in aceasta situatie. Nu este ca si cum totul ar fi fost roz si brusc lucrurile au degenarat. Nu este ca si cum lucrurile nu au putit de la inceput. Au venit apoi intarzierile, ati acceptat situatia in continuare si acum injurati ANAF, Ambasada Americii si cine o mai fi prin preajma. Voi sunteti flori delicate si nevinovate. Incredibil.
Marea majoritate dintre noi am fost plătiți complet legal și n-am știut nimic despre cum au fost plătiți oamenii înainte să venim noi în firmă. Dacă într-un stat de drept este prea mult să te aștepți din partea acelui stat să aibă grijă de respectarea unui contract întocmit legal și corect în fața lui, atunci aș prefera să nu mai trăiesc într-un stat de drept, măcar sunt lucrurile clare și știm și noi să ne pregătim furcile și topoarele din timp.
Nu mi-a raspuns niciun destept… Ce faci daca, plecand de la premisa ca ai un job bun, la o astfel de firma, iti iei un credit pentru casa si constati, la un moment dat, ca firma nu te mai plateste si ca trebuie sa-ti gasesti ceva in alta parte…?
E cazul acestor oameni care inca refuza sa creada ca li se intampla lor… ca nu lucreaza in lohn sau la masina de cusut cu 1000 lei pe luna, presupun.. au un job onorabil.
De asta va spun ca e buna legea darii in plata. Sa spunem ca piata muncii romaneasca, asa praf cum e, poate absorbi pana la 20 de oameni din cei 80 ramasi fara job. Restul ce puii mei fac? Stiu.. pleaca la Miami la firma mama…
Nu ți-a răspuns nimeni fiindcă ai scris 2 posturi și n-ai reușit să legi o idee coerentă din ele.
Ce mă distrează fazele astea.
Băi voi ştiaţi că pentru crime nonviolente, USA nu extrădează absolut nici un cetăţean american.
Mai ales pentru chestii financiare, dacă a adus banii în SUA, e de ne-atins.
La fel, printre cele mai secrete dpdv bancar (faţă de străini, nu IRS-ul lor) ţări este USA?
În timp ce orice bancă dintr-o ţară membră NATO trebuie să raporteze la IRS-ul american toate conturile unui cetăţean american?
Am rămas mască când mi-au dat cei de la ING formular IRS pentru şeful ce îşi deschisese cont. Şi e lege românească cică…
Acum, de curiozitate, despre ce salarii e vorba că se plăteau (şi nu se mai plătesc)? Să afle şi ăştia mai bătrâni cum merge piaţa
mari
@X-PAK
Pentru mine salariu mare e 8k EUR. Explică. Ce salarii erau. Nu de alta dar știu oameni care cred că 1.5k e mare. Știu recruiteri care plasează JAVA seniori cu 3.5K. Erau mai mari?
multa lumea comenteaza aiurea, fara a cunoaste mare lucru. Aruncatul cu parerea, sport national
Statul te protejeaza daca esti lenes si freci menta la munca, dar cand e vorba ca nu iti primesti banii la timp se face ca ploua, apoi ai surpriza ca nu au fost platote contributiile si nu mai ai asigurare medicala.
Prin alte parti daca nu iti primesti salariul nu mai mergi a doua zi la munca, dar romanul stie de capul plecat sabia nu il taie, apoi ne miram ca se cearta ca la usa cortului cu politaiul ca ii da amenda de viteza, ca politia sta la panda, bla bla.
daca le-ai vedea site-ul si tu te-ai angaja la ei, cine mai are film full screen pe prima pagina, facut chiar profi
Eu am lucrat prin 98 la o tipografie. Nu mi-au dat primul salariu și am plecat.
Totuși îmi aduc aminte prin anii 90 că ai mei nu primeau salariile cu lunile.
Am făcut o rețea la un mare retailer.
Stand de vb cu angajații aflu că nu erau plătiți cu lunile, circa 4 luni.
Și mă gândeam așa, ăștia de unde au bani de transport ratb, metrou, mâncare, chirie etc.
Munceau de la 9 la 20.00 luni duminică, cu o zi liberă.
Sclavii moderni din păcate.
E exact la ca curve. Nimeni niciodată nu mă va convinge că o prostituată poate fi forțată să o sugă contra propriei voințe. Sclavii ăia unde vor fi duși după ce au fost eliberați din sclavie? Evident tot într-o instituție cu garduri, paznici și diverse interdicții vizavi de libertatea de mișcare pentru că din informațiile de pînă acum nu par a fi oameni întregi la cap ci cu diverse afecțiuni exploatate într-un stil capitalist, adică cît mai eficient, de oamenii cu simț antreprenorial mai dezvoltat din sat.
Oricum e de bine, semne bune anul are, capitalismul se implementează tot mai accelerat și la noi! Încă un pic și vom legaliza sclavagismul la fel ca la pretinii americani acum 200 și mai bine de ani! Că așa era la ei pe vremea cînd duduia capitalismul, în prima țară cu egalitatea între TOȚI oamenii băgată în constituție sclavagismul era bine implementat, duduia chiar! Economia! Cum care? Aia sclavagistă!
Vrem să fim cît mai americanizați, să îi prindem din urmă, economic bre!, e musai să trecem și prin etapa implementării sclavagismului, altfel nu se poate!