N-avem noi treabă cu recesiunea II

Mă uimeşte că oamenii nu au nici o idee. Deşi cumpără ziare, deşi citesc, deşi se uită la ştiri zi de zi. Eh, nu e la noi, nu ne pasă! Daca e la noi, nu e la mine in cartier. Daca e de la mine din cartier, nu e de la mine din bloc. Daca e de la mine din bloc, e idiotul ala de la 2, ala mereu a fost asa, e normal sa i se intample…

Hai sa ne uitam un pic la piata imobiliara.

Se mai cumpară ceva?
Culmea e ca in ultimele trei zile am primit doua telefoane de la agenti care se interesau daca apartamentul mai e de vanzare. Pe ultimul l-am tras un pic de limba. Dom’ne, am un client, n-are multi bani, dar ii are cash si cauta ceva rapid si bun. I-am explicat ca il incurc, ca nu e bun sau decent si imi spune ca agentia lui a vandut in ultimele saptamani doua apartamente la oameni care sunt veniti in Romania si achita cash. Capsunari? Da. Aha!

Adevarul e ca multa lume se uita si putini cumpara. Pentru ca situatia e sinistra. Daca masinile au inceput sa fie scoase la vanzare sau duse inapoi la leasing, cu casele ce o sa se intample? Nimic. O sa stea asa pana cand grangurii si fondurile care au cumparat masiv cu gandul ca o sa le revand o sa scada din preturi sau o sa le inchirieze.

Oamenii ar cumpara daca ar obtine credite. Ca asa e romanul, inconstient. El nu stie ca vine criza, el isi mai ia un ciololar de 20 milioane si o plasma de 100. Si credite nu se mai dau decat la chestiile solide. Nu mai pupa toti credit. Trebuie un avans ceva, o garantie, o atentie. Ca sa arati ca iti doresti casa aia.

Partea amuzanta. Am proprietati in valoare de sute de mii de euro, dar pe care nu le cumpara nimeni si nu le pot valorifica in nici un fel. Dar eu sunt apropritar cu sute de mii de euro!

Dezvoltatorii incapatinati nu vor sa vada nimic in fata ochilor! Nu vad targurile imobiliare goale, nu vad proiectele rezidentiale suspendate, nu vad falimentul fabricii lui Columbeanu (o fi el afemeiat, dar nu si prost)(Lafarge o duce bine). Aia de la TenBlocks nu imi mai raspund la mailuri dupa ce i-am luat la misto. Oare cate blocuri au ridicat? Cinci din zece? Pe harta nu se vede si imi e prea lene sa dau o fuga pana acolo.

Uitati-va la asta si vedeti de ce bancherilor le tremura chilotii pe ei. Uitati-va si aici sa vedeti cum se vinde un ansamblu rezidential.

Articol sponsorizat de imobiliare.ro, care au lansat de curand un ghid imobiliar.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. @zoso, este cam sinistru articolul, eu sper sa nu ai dreptate. Vor fi cateva industrii care o vor duce mai prost (auto, imobililare) dar economia nu va cadea. In imobiliare va avea loc o reasezare a pietei, vor disparea dezvoltatorii care merg cu o rata a profitului de 50-100% ia pretul la apartamentele vechi se va duce in jos cu 25-30%. In tarile Europei din Vest si in SUA, exista doi indicatori de baza dupa care este evaluata piata imobiliara: primul este legat de numarul de salarii medii de care un angajat are nevoie pentru a cumpara o casa, iar cifra considerata optima este cuprinsa intre 180 si 220 de salarii (15-18 ani de munca) – in Romania aceasta cifra depaseste 400 de salarii (respectiv 30-35 de ani). Al doilea indicator este reprezentat de raportul dintre valoarea imobilului si chiria care se poate incasa daca acest imobil este inchiriat. In SUA, chiria lunara reprezinta aprox 1% din valoarea imobilului, in Romania ea nu depaseste 0.5% ceea ce inseamna ca ori chiriile sunt prea mici ori pretul imobilelor este prea ridicat. Toate aceste discrepante se vor reduce, dar in timp. Eu zic ca, in medie, preturile la apartamentele noi nu va scadea cu mai mult de 10% anul viitor (comparativ cu media de anul acesta). Am explicat pe blog de ce.

    00
  2. Pe mine ma ingrozeste ignoranta si inconstienta asta, nu stiu daca neaparat a romanilor sau a oamenilor in general. Imi spunea o colega de serviciu ca „las’ ca nu ajunge valulul pana la noi” . Bineinteles fara sa aiba vreo explicatie pentru asta. Oamenii sunt atata de prinsi in problemele de zi cu zi incat au impresia ca doar ceea ce vad ei reprezinta realitatea, si ca tot restul sunt doar baliverne spuse pe al televizor. Omul de rand din Romania nu va constientiza probabil gravitatea situatiei decat in momentul in care v-a fi dat afara de la serviciu din cauza restructurarilor si nu va mai avea bani sa-si achite ratele la creditul contractat pe 30 de ani pentru un apartament si o masina evident mult peste posibilitatile sale. Doar atunci probabil va incepe sa isi dea seama ca ceva nu este in regula. Dumnezeu cu mila.

    00
  3. si ce daca este criza? trebuie sa ne plangem tota ziua?
    Mie nu-mi pasa. Oricum, salariul il luam cu intarziere cu un an inainte sa inceapa criza. C-asa-i angajatorul!!!! :(

    Daca mai imi fac si probleme cu criza (inainte sa ma prinda, efectiv) imi crapa inima si nu mai apuc inceputul/sfarsitul crizei. Cu ce m-am ales? Cu o grija in plus pentru criza.

    00
  4. Criza este pentru romani un subiect numai bun pentru stirule de la ora 5

    00
  5. chiar imi pare bine sa aud ca scad preturile la terenuri, la roman i-a placut dintotdeauna bani fara munca, specula, ma ducur sa dea faliment cei cu terenurile, cand zbori cu avionul deauspra Romaniei vezi sute de mii de hectare nelucrate, chiar ne meritam soarta.

    00
  6. Spre deosebire de USA sau vest, noi am tot trait intr-o criza cam de 50-60 ani, am cumparat si benzina, si paine pe cartela, si carne cu buletinul… la noi nationalizarile chiar au fost pe bune… as zice ca romanu’ e obisnuit cu crizele. In caz de ceva mai „trage” o gaura la curea
    Partea cu „am proprietati in valoare de sute de mii de euro” e putin falsa. Ai proprietati care nu valoreaza nimic pana nu vinzi. Dupa ce ai gasit cumparator poti sti adevarata valoare a proprietatii…

    00
  7. Merci, zoso.

    00
  8. NEOX, se cheama wishfull thinking. Refugiul celor care nu se impaca cu realitatea. :)

  9. Vina e impartita: dezvoltatorii au construit orice si oricum, in camp sau in spatele fabricii, la 20 de metri de liniile de inalta tensiune sau langa groapa de gunoi; statul nu a oferit sansa dezvoltarii imobiliare prin infrastructura pe care ar fi trebuit s-o creeze; noi suntem la fel de cretini pentru ca am cumparat fara sa comentam, am semnat contracte de dezvoltare ciudate si ne-am rugat apoi de constructori sa termine de finisat apartamentul „de lux” in care am bagat sute de mii.

    00
  10. da, vine criza,
    da, o sa fie rau,
    da, or sa se scumpeasca toate,
    da, o sa am probleme cu ratele,
    da` ce conteaza cand acum e binisor?!?

    Asa ne-am invatat noi cu mediocritatea si cand o sa ne loveasca mai rau o sa ne luam de manute sa ne plangem la Obama ca tot l-am ridicat in slavi aproape la fel de mult ca si americanii.

    00
  11. @Neox: si asta cu tv-ul imi place mult. Adica astia spera sa fie ca la revolutie, sa stea acasa si sa se uite la tembelizor sa vada criza fugind din tara cu elicopterul.

    00
  12. Piata imobiliara creste si…descreste, mai ales in zona puternic speculativa, cum a fost la noi. Si totul e pe baza de cerere si oferta, suntem in economie de piata doar…
    Cine a mizat sau mizeaza pe cresteri si/sau descresteri in continuu, pe permanetizarea uneia dintre directii…, s-a tepuit si/sau va fi in pierder mai mult ori mai putin consistenta. Nimic nu tine o vesnicie! Poate doar…o casa :)! Ferice de cei ce si-o pot permite. Mai ales in vremurile astea de restriste, cand nu (prea) se vinde nimic in imobiliare…

    Despre dezvoltarori, pai unii sunt paraleli cu realitatea, altii sunt stansi cu usa de banci pentru creditele luate, mai sunt si altii care isi permit sa stea si 2-3 ani pe piata cu imobilele, pana cand piata s-ar putea revigora si astfel si-ar putea marca profitul prin vanzare (profit oricum…enorm, de multe ori „umflat” nejustificat).
    Sunt si unii, intr-adevar, care vor sa inchirieze. Daca insa ai construit P+5…P+10 pe DN, pe la Jilava…, Domnesti…, Stefanesti sau pe campurile „piperate” din Pipera-„nord”, asteapta dezvoltatorii chiriasi la bloc, vai mama lor…

    00
  13. Credeti voi ca are curaj criza sa vina intr-o tara cu 22 de milioane de analisti economici?

    00
  14. lol@dan

    Daca inlaturi primul rand cu „vine criza’ ai starea normala din romania de zi cu zi. :D

    00
  15. La noi în ţară încî nu e criză, dar se încearcă din răsputeri să se aducă dezastrul şi la noi în ţară.

    Vezi aici: http://www.national.ro/?arhiva=11/11/2008&id=13385

    Problema cu imobiliarele se rezolvă prin mecanismul cerere-ofertă: Dacă oferta a fost supraevaluată atunci preţurile vor scădea. Dacă s-a construit prea scump, atunci înseamnă că dezvoltatorii sunt afacerişti proşti şi vor da faliment.
    Plus de asta poţi s-o păţeşti dacă eşti inconştient şi faci credite aiurea, oricând, nu numai atunci când e criză mondială.

    00
  16. @radu – Am auzit şi de globalizare şi de principiul dominoului, normal!
    Globalizarea e un termen artificial, de propagandă, iar principiul dominoului funcţionează, dar asta presupune ca cineva să aranjeze piesele, altfel nu merge şmecheria. Mă-nţelegi?

    00
  17. Hai ca mai sunt si destui speriati de criza. Si de speriati ce sunt si-au facut credite. Asa s-a ajuns ca cei de la banci care vand credite sa ia lunile astea salarii de sute de milioane, dar peste cateva luni vor ramane fara loc de munca.

    00
  18. @dan
    Reducerea creditarii nu va avea ca efect cresterea consumului prin simplul motiv ca acele milioane de care vorbesti nu mai exista. Oamenii s-au indatorat la maximum pana acum, s-a atins masa critica de indatorati… incetinirea creditarii a inceput cu cateva luni inainte ca isaresca sa introduca noile norme sau sa pomeneasca despre introducerea lor in presa, a fost un proces firesc, practic s-a terminat „rezerva” de „imprumutabili”, oamenii si-au luat masini, plasme etc etc si acu’ au ramas sa plateasca ratele.
    Presupunand ca acele milioane ar exista si s-ar duce la consum, acest lucru ar arata bine in statisticile oficiale, intrucat este bine stiut ca „marea” crestere economica de pana acum a fost bazata pe consum. De fiecare data cand te duc si cumperi ceva, statul incaseaza tva, accize etc => pib-ul creste.
    Prea putini si-au pus problema ca acest consum este bazat pe creditare si cand se va atinge un numar limita de „imprumutati” va interveni un „hard landing”… practic la noi daca scade creditarea = se sufoca consumul, uzina dacia ia pauza si dumnezeu stie ce va mai urma

    00
  19. danlee, eu m-as feri sa dau exemple editoarialele din 7plus sau alte publicatii de acelasi nivel… anyway, tu ai auzit de globalizare? de principiul dominoului?

    00
  20. Problema mulor dezvoltatori este că ei vor să obţină profituri imense într-o perioadă de descreştere. Nu văd cum pot să împace şi capra şi varza.

    00
  21. aia de la ten blocks au ridicat aproape toate blocurile , la 2 din ele au terminat si finisajele exterioare.eu stau intr-un bloc invecinat ansamblului

    00
  22. Criza va veni in cand vor fi simtitor mai putini bani pe piata; faptul ca s-a taiat din creditare si ca s-au redus numarul de tranzactii imobiliare sau vanzari de autoturisme sau de produse importate foarte scumpe nu inseamna absolut nimic – poate cel mult faptul ca un numar redus (cateva mii in intreaga tara) de intermediari ar putea, intr-un scenariu absolut nefericit, sa isi piarda slujbele. Insa reducerea creditarii are si alt efect pervers, alea cateva milioane pe care le-ar fi luat banca se duc acum strict in consumul imediat; vad asta in fiecare weekend, magazinele gen Cora/Car&Fur/Brico/(name it) sunt mult mai aglomerate decat in primavara sau acum un an in toamna, ba chiar se formeaza adevarate ambuteiaje la intrarile si iesirile in/din parcari. Deci…. da!

    00
  23. In primul rand vreau sa zic ca-mi place acest blog, am facut si eu unul dar vorba aia, la inceput nu-i mare brinza, aici vad ca este atmosfera incinsa.
    Ca unul care traieste in afara (Anglia) va spun ca e adevarat ce se zice aici. E din ce in ce mai gru iar pretul caselor in Marea Britanie a scazut dramatic, adica piata de locuinte este in cadere libera. Deja multi cunoscuti romani se gandesc sa se intoarca in Romania pentru ca nu mai pot sa-si gaseasca de lucru. Trist dar adevarat.
    Ceea ce nu inteleg este termenul de „dezvoltaori” , e haios cred eu, s-a tradus mot-a mot „developers” din Engleza, lol…zic asta ca am mai auzit termenul in Romania: „Ce-i taica-tau?” ” Dezvoltator” hahaha…

    Numai bine si felicitari pentru blog, e interesant.

    00
  24. N-avem noi treaba cu recesiunea si speram sa n-aiba nici ea cu noi!

    00
  25. citez (aproximativ, ma rog) din Tariceanu, care a zis-o frumos: „Economia globala e ca Titanicul: tocmai s-a lovit de aisberg si se scufunda, dar undeva, sus, se aude muzica. Si unii dintre cei care danseaza sunt de pe aici, din Romania”

    00
  26. NOU
    #26

    Bai zoso se vede ca nu prea stii cum merg treburile la nivel intalt… Criza asta a fost creata de bancheri ca sa se improprietareasca de bunuri. Din pacate teoria conspirationista nu a ramas la nivelul de teorie. Asa ca criza asta e dirijata de sus. Guvernele nu au nici o putere pentru ca si ele la randul lor datoreaza bani bancilor, si atunci nu cred ca are rost ca sa dam vina pe guvern sau pe cetateni. Vina e a bancherilor. De fiecare data cand o banca da faliment de fapt castiga! E adevarat, ramane fara bani, dar e plina de bunuri (bunurile pentru care clientii bancii au facut credit si nu au mai reusit sa-l plateasca). Uita-te la „Zeitgeist” sau „Ring of Power”. Scuze daca gresesc.

    00
  27. asa e nicanoare, bucurestiul s-a umplut de plasme si bemveuri pentru ca rromanii brusc instantaneu si deodata au devenit la fel de productivi si de eficienti ca nemtzii (eventual mai mult, am o vaga impresie ca in nemtzia sunt mai multe case cu teve pe tub catodic decat in cientriele astea cu bum economic din rromania), si bancherii ajtia (carora nu le iau apararea, doamne fer) nenorocitii de fapt i-au obligat pe giboni sa se indatoreze pe 666 de ani … curat zeitgeist. de fapt daca ma gandesc bine, bancherii sunt chiar simpatici, au stiut sa speculeze prostia multora in folosul lor. ca e putin imoral, e alta discutie, dar nici lenea si intinsul mai mult decat te tine plapuma nu stiu cat de morale sunt

    00
  28. Criza economica ne afecteaza si pe noi, normal, dar romanul e obisnuit sa traiasca prost. Nu il deranjeaza sa traiasca prost daca traiesc si ceilalti la fel. Adica daca ala de la 2 si de la 4 o duc rau, iar eu o duc tot rau, dar un pic mai bine decat ei, totul e ok.

    00
  29. @alexutzu: toate 10 sau toate 5?

  30. Ten Blocks. Sunt 4 blocuri terminate, 3 in curs de finisare si 3 in constructie, aproape gata. Se monteaza gardul si se pun borduri.

    00
  31. well, a ajuns la noi criza, cu siguranta.

    Acu doua saptamani am fost „disponibilizat”, pe fondul crizei.

    Motivul ? Simplu, firma avand 98% capital strain, este foarte sensibila la piata externa… si, la un moment dat, finantatorii firmei au sistat investitiile.
    Cum firma nu se poate sustine pe ea singura din incasari, s’a trecut la un control riguros al cheltuielilor, sistandu-se investitiile (normal, daca nu mai sunt bani de investit), disponibilizand cam tot ce se putea disponibiliza (cam 75% din angajati au fost concediati, intr-un interval de 4-5 luni)… si nepotismul inca este in floare, chiar daca-i domeniu de newmedia.

    De lucru este, nu-i asta problema. Problema ii ca unii nu vor sa vada criza. Si , a venit, cat ca nu o simtim cu totii cum trebuie. Uitati-va la site-urile de job-uri… ofertele is mai putine, comparativ cu 6 luni in urma.

    Problema care o sa o vad eu, ii o crestere a somajului, si o sa fie multi someri calificati, nu muncitori din constructii…

    Acuma, nu dau nume, ca am semnat un NDA, dar, daca firma da faliment, mai ii valabil ? :))

    00
  32. @canadianu’: romanu este figurant din pct asta de vedere, nu are ce baga in gura dar fitzele cat carul pe el. in west se pune baza pe bunurile imobiliare si mi se pare normal sa fie asa: casa e investitie, masina mijloc fix. dar cred ca e simplu rationamentul: masina o poti arata mai usor in diferite locuri decat casa ;)

    00
  33. pai nush, cate blocuri sunt acolo…presupun ca 10 , de aia se numeste ten blocks..sunt peste 5 blocuri ridicate.stiu ca nu se mai construieste la nici unul ca nu mai aud zgomote noaptea :D

    00
  34. Acu 18 ani era naspa.Saracie.Vreo 2-3 milioane au plecat unde au vazut cu ochii.La munca.Uzinele s-au inchis.Capsunari.Tranzitie.Luminita de la capatul tunelului.Baroni locali.In jur putine schimbari.Deodata piatza,imobiliara,oamenii isi dau seama ca stau pe un sac de bani,dezvoltatorii imobiliari se inghesuie.Se construieste in draci.Pretul apartamentelor cresc de 6-7 ori,al terenurilor de sute de ori.Termopane,telefoane,bemveuri,plasme,jmecherie.Investitori la tot pasul,banci,farmacii,cazinouri.Economia duduie.Gigi cel mai bogat din Romania.In supermacheturi suntem precum lacustele.Deodata vine criza.Sa-mi tai venele sau sa le las lungi??

    00
  35. pfoai, ce m-am enervat. am vazut stirea de la lanterna3 despre cat de greu o duce saraca fabrica dacia, si oare de ce ? pentru ca o alta televiziune a fost atat de perversa incat sa ajunga pana la forurile europene sa conteste taxa de prima inmatriculare, fara sa se gandeasca la efectele care se vor rasfrange asupra saracilor muncitori de la dacia (cu cere de altfel stiti ca simpatizez). cu alte cuvinte, ce naspa frate ca se pot aduce masini SH de 2 ori mai bune decat loganul la acelasi pret. of of, mai mai, sa vezi unde statea cauza crizei ……MUIE LANTERNA3

    00
  36. si inca una
    Criza globală loveşte local dar bineinteles ca Românii nu prea cred în criză. ca doar rromania e o tara cre(s)tina si doamne-doamne o apara de toate relele ;)

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile