Avem nevoie de stat în viața noastră, să nu ne lase să construim aiurea

Waze mă deraiază pe niște străduțe, și am ajuns să văd cartierul Independenței, cartierul Latin și zona aia din Domnești din spatele DNCB.

Acum, că eu sunt un nenorocit care râde de oameni sărmani nu e o noutate. Dar zonele astea sunt un bun exemplu de nevoie de stat aprig în viața noastră. Genul ăla de intervenție care să îi apere pe proști de prostia proprie.

Cine mi-a trimis poza asta mi-a trimis și pozele astea din zonă, explicându-mi că, pe lângă lipsa asfaltului, refularea canalizării și mirosul insistent de rahat după fiecare ploaie sunt problemele zonei.

Dar nu. Nu alea sunt. Problema principală e că, pentru o șpagă modică, oamenii au fost lăsați să construiască ce vor, cum vor. Și au ieșit niște ghetouri. Nu la nivel de Brazilia sau Bali, dar tot ghetouri. Când îți cumperi 250mp și faci casa din gard în gard, dar nu ai loc de mașină în curte nu ești inventiv, ești prost. Când cumperi 2-300mp la porumb, și faci 2 ore până la muncă, nu ești istețul care a scăpat de statul la bloc, ești prostul care nu vede alea 4 ore.

Așa. Băi, străzi strâmbe, case strâmbe, făcute perete în perete, fără locuri de parcare, fără spații verzi, fără vreo logică, toate făcute de gospodine și IT-iști, fără lumină naturală, fără vreo gândire decât “mie să-mi fie bine”.

Și jegurile care au permis asta sunt bine mersi.

Rămân la ideea mea: înainte de a cere pod, străzi, asfalt sau canalizare, hai să mergem cu ruleta prin cartierele astea. Ia te uită, aici ați mușcat 20cm din stradă. Dărâmați. Nu-mi pasă. Ia te uită, aici n-are loc mașina de pompieri. Dărâmați. Aici nu s-a păstrat distanța de la gard. Dărâmați. Că așa funcționează lumea: întâi ești tu pus la punct și apoi ceri de la stat chestii.

Avem nevoie de stat care să nu ne lase să construim pe loturi prea mici. Avem nevoie de stat care să nu ne lase să ne construim case aiurea. Avem nevoie de stat care să nu ne lase să ne facem singuri rău.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. Corect, doar ca s-a gresit tara.
    Aici suntem fortati sa ne aparam de stat ca sa nu ne faca rau.

    • Si cand nu te lasa legea sa musti din trotuar/sosea, pentru ca esti parlit si aia 10mp de camp iti atarna prea rau in portofel, e al dracu’ statu’, sau cum?

    • >> V4li0 Simplu, daca „nu te lasa legea” inseamna ca a fost spaga prea mica.

    • Cum ce s-au aparat oamenii de mai sus de stat? Au dat o spaga si au construit aiurea.

  2. esti impotriva middle-class-ului care vrea si ea la suburbie :)

    articolul asta poate fi o explicatie de ce oamenii prefera SUV: sa poata ajunge si ei acasa cand ploua.

    • SUV și cizme de cauciuc, să poți intra în casă în siguranță.

    • Daca ploua torențial cateva zile e nevoie si de o barca .

    • Middle class, suburbie… frumos pe netflix, ha?
      Vali vb despre cotete facute la porumb!

    • Acum vb serios, problema e mai complexa. Un Gigel are niste bani pt casa pe pamant. Nu sunt multi care nu stiu la ce se baga cand construiesc in astfel de conditii (fara drum lat, poate fara canalizare, etc.). E o acceptare tacita: bine, mai ploua, dar cat sa ploua, praful de pe strada il aspir de pe mobila, etc. Totul sa scape de oras si sa fie impacat ca nu a dat atatia bani pe un apartament in oras cand putea ca cumpere/construiasca o casa.

      E un cerc vicios:
      1. primarii sunt niste rahati care permit starzi de 3m latime, cu curbe trasate pe langa gropi (strada ocoleste groapa si asa ramane, curbata). Nu canalizare, gaz, asfalt, curent de la inceput.
      2. clientii care vor case REPEDE si cu o spaga indoaie regulile fara sa realizeze ca daca zone e relativ neconstruita vor avea santiere pe langa ei cel putin 10-15 ani pana toate parloagele vor avea case pe ele.

      Intre 1 si 2 exista o sinergie, altfel n-ar exista toate cartierele de case din jurul Bucurestiului.

      Rezolvarea: e complicat :)

  3. Suna foarte bine in teorie, dar asa ceva nu se va intampla, cel putin nu in timpul vietii noastre.
    Toate astea ar trebui puse in carca astora care au luat spaga pentru asa ceva, ca asta a fost singurul criteriu cand au permis aceste constructii.
    Ok, omul a vrut ca e prost, dar tu de aia esti autoritatea, ca sa-l intrerupi pe om cand e bou (cel putin asa vad eu lucrurile).

    • NOU
      #12

      Parere nepopulara: daca tu esti prost ca ai vrut asa, sa te astepti ca ala de la primarie e destept si cinstit(cat sa nu ia spaga) e cam mult. Daca le-ai fi spus oamenilor ca se maresc impozitele ca sa aibe personalul salariul suficient cat sa nu mai merite sa ceara spaga(raport risc/castig) sareau toti .

      Si mai vrei sa il pedepsesti pe ala care a luat spaga, dar nu si pe cel care a dat. Nu e nici fezabil si nici chiar ok (e principiul toate curvele s-au dat la el, dar el e vinovat ca a acceptat, ele doar nu si-au dat seama).

    • Ideea ar fi asa: aia care apartin de autoritati in teorie sunt specialisti (daca s-au angajat pe bune), au terminat o facultate in acest domeniu (constructii, arhitectura, instalatii, etc.), deci au cunostinte mai bune decat Gigel care are 10 clase, dar vrea drum de 1 metru jumate latime fara trotuar pt ca el merge doar cu masina.
      Asta ar inseamna societate bine pusa la punct: fiecare domeniu sa aiba specialistii ei si care sa faca lucrurile conforme si nu pe baza de spagi sau alte interese.

    • @AdrianPietro, cam peste tot in lume este pedepsit mai grav ala care a luat spaga decat cel care a dat.
      Eu pot sa incerc sa fac ceva, dar tu esti acolo sa ma opresti.

    • ” ca sa aibe personalul salariul suficient cat sa nu mai merite sa ceara spaga(raport risc/castig) sareau toti .” am ras. Si cam care ar fi un minim pentru a nu lua spaga? Capacitatea de a lua sau nu spaga e data de coloana vertebrala/educatie/frica/alte motive.

  4. Zoso: Ia te uită, aici ați mușcat 20cm din stradă. Dărâmați.
    Rezident catre baiatul ce masoara: tine 50 euro si mai masoara odata.
    Masurator: Am gresit sefu, nu daramam nimic.

    Zoso: Ia te uită, aici n-are loc mașina de pompieri.
    Primarul: Orasul nostru va cumpara masini de pompieri mai inguste.
    Fostul coleg de liceu a primarului: cum ar fi sa infiintez o firma ce importa masini de pompieri inguste? Oare s-ar merita?

    • Incendiile se intampla destul de rar. Dar si cand s-o intampla, faceti stoc de popcorn din timp.

    • Umpic mai ultracentral in Drumul Taberei unul si-a facut vila pe terenul de bashet al scolii. Acolo a primit el pamantul de la comunisti ca acolo mergea tacsu cu oile… Nici acolo nu incape masina de pomperi…

  5. ultra off topic.
    cum fac sa imi apara postarile de pe blog fara sa dau refresh paginii? nu vreau notificare pe mail, ci notificare pe telefon.

  6. Important e ca omul are tricolorul la poarta.

  7. Colegu, din titlu reiese ca n-am avea stat. Din text reiese ca avem, dar e corupt. As zice ca avem nevoie de stat, dar nu de acesta. Pe langa un soi de empatie civica.

  8. ,,Nu e prost cine cere, e prost cine dă,,.
    Filozofie traco-geto-dacică-noveau roumain perpetuată de gospdine și IT-iști.
    – Bună ziua. 150.000 de euro cereți ?
    – Da. Ușor negociabil.
    – Vă pot oferi o flegmă între ochi. (Zgomot de flegmă între felinare).

    • Nu vreau sa fiu hater (ba da), dar la 150 iti iei MINIM oricare 2 cotete din zonele descrise. Plus garaje. Plus masini. Plus 4h pe zi blocat in masini

    • NOU
      #32

      Spre deosebire de gospodine si IT-sti, bombardierii de pe Spania e maestri in educatie financiara, imobiliare si tot ce tine de scoala vietii, nu-i fac pe ei niste dezvoltatori verosi, ei stiind, evident mai bine cu ce se mananca constructiile.La prima mana. Dupa care constata ca de 70k cat au ei, isi pot cumpara casa doar unde sunt postere cu stalpi de curent iar apa vine doar din cer, si vin cu caciula in mana la acelasi dezvoltator (care in cazul de mai sus a facut cacatul praf, nimic de comentat) iar ala le zice boss, nu mai fi sarakie, ia si tu 80k din banca ca oricum il iei ca investitie si se plateste singur creditul.
      Stii povestea cu vulpea si cu strugurii…

    • @Doamna cu coasa.
      Și te-a lăsat inima să îi lași păcăliți de un dezvoltator veros pe verișorii tăi din Spania ? Ce om om ești. Vezi boss ? De aia nu primești bani împrumut de la neamuri.

    • NOU
      #34

      Nu iau bani imprumut deoarece nu am nevoie, nu traiesc de pe o zi pe alta daca tu atat ai inteles din ce am scris eu. Poate ca nu ar strica sa iti iei si tu diploma de BAC, (niciodata nu e tarziu) te ajuta in viata cat de cat boss, ai o sansa sa nu mai lucrezi cu spinarea ca in prezent.
      In rest ramane cum am stabilit, strugurii sunt acrii..

    • NOU
      #35

      Acri, ca ma inec ca suedeju la mal.

  9. Vor sa traiasca inconjurati de cacat, cine suntem noi sa-i judecam? Lasa-i sa traiasca. Tu sigur nu o sa-i faci mai destepti, dar cacatul eu zic ca are sanse mai bune. Mai ales pe termen lung.

    • Mai vad un aspect. El locuieste in cacat, corect, dar acolo nu are nimic. Si vine in rahatul meu de oras sa imi haleasca resursele…scoli, gradinite, spitale si multe altele.

  10. NOU
    #38

    Cine are nevoie să se rezolve ceva trebuie să marșeze pe partea cu pompieri, salvare.

    La mine pe stradă erau o grămadă de isteți care parcau care mai de care mai prost. Pentru că de ce să meargă la primărie să liciteze pentru un loc de parcare ce costă 180 de lei pe an și să nu parcheze prost pe oriunde găsește un loc liber?
    De multe ori am chemat poliția, dar nu prea aveau ce să facă pentru că nu știau a cui e mașina și degeaba îi chemau la sediu, le dădeau avertisment și aia era.

    Am trimis un mail la primărie în care le-am spus care e problema, am atașat niște poze cu niște mașini de pompieri care avuseseră ceva acțiune în zonă cu câteva luni în urmă. Le-am zis că dacă ar fi nevoie ca o salvare și/sau o mașină de pompieri să acționeze în zonă nu ar putea pentru că sunt parcate prost mașinile. Astfel cetățenii plătitori de taxe vor avea de suferit. A doua zi am primit nr de înregistrare. După o săptămână au montat stâlpi blocatori din cauciuc și am primit și pe mail răspuns la sesizarea mea chiar în aceiași zi. 90% din problema semnalată a fost rezolvată și acum totul este mult mai bine.

    • Sifonarule!
      Dar dacă avem probleme de genul și ți-le trimitem, le rezolvi? 😬😅

    • @Fisherman
      Daca ” ti le ” trimit, poate ca da.

    • NOU
      #41

      @Fisherman
      Așa e că tu ești românul ăla verde care în loc să se apuce să caute pe Sfântul Google cum să își rezolve problema, mai bine o pasează altuia? O mică atenție, o mână spală pe alta, orice numai să nu cumva să faci tu ceva, orice numai să fentezi cumva sistemul. Și 10 bani dacă e să îți iasă, pentru tine e o mega victorie.

    • Intreb si eu tot aici. Am cautat pe gogu dar nu gasesc unde pot reclama masinile abandonate din sec4 Buc.

      Eu ii tot frec pe astia de la locala sa mii amendeze pe flacaii care parcheaza gard-bordura de o luna. Ba si vin si dau amenzi si dispar natafletii dar apar altii.

      Acum ma gandesc sa atac problema pe 2 fronturi. Reclam harburile vecinilor astfel creez niste locuri de parcare noi si mai eliberez din trotuare.

      Interesul meu este sa eliberez trotuarele ca sa ma pot plimba cu copilul linistit. Dar tot o sa-i frec pe parcagii pana m-oi muta.

    • NOU
      #43

      @IonutO
      Nu stiu ce sa zic. Eu sunt din acelasi oras cu apropitaru blogului. Nu stiu cum e în alte parti.

      Avem şi aplicatie în Google play. Am reclamat şi o masina abandonata pe domeniul public. La 2 zile după reclamatie m-au sunat de la primarie să imi spuna că nu pot rezolva prea repede pt că trebuie identificata masina, chestie pe care o poate face doar politia, şi trebuie să treaca 30 de zile după somatie, conform legii, inainte să o poata ridica. Dar după 45 de zile masina nu mai era acolo. Problema rezolvata.

      Leaganele rupte de la locurile de joaca le rezolva a doua zi, după reclamatie, de ex. Chestie de siguranta a copiilor.

    • Anyone else? :)) de gasit gasesc eu o solutie pana la urma. Ma duc la primarie daca trebuie. Sunt vecini care au 3 masini din care 2 fara asigurare far itp…. nemiscate de cel putin 3 ani de cand frec Berceniul la picior

    • Pt cei 7 care mi-au dat minus. As vrea sa va aud argumentele :)

    • @IonutO, argumentele lor sunt că „ce-ai tu cu mașinile noastre, le ținem unde vrea mușchii noștri, ești tu ofticat că noi avem 3 și tu bați Berceniul la picior”.

  11. Dar statul suntem tot noi.

    • Ești prea generoasă. Noi? Vorba era „L’État, c’est moi „, stil Louis al paișpelea, actualizat de Covidul nostru. Observi anagrama Covidul – Șică, nu-i așa?

  12. Pe principiul ăsta, că au construit casă lângă casă, ar trebui demolate toate casele din Ardeal care sunt la stradă. Nu cunosc istoria locurilor dar care a fost logica să construieşti casa la drum şi în spate să ai acareturi şi grădina pe lung cât e casa de lată ?

    • Să intri rapid in curte. Să ai grădină. Grajdul sa fie aproape de casa și cu fânul deasupra, că iarna e grea. Iar până prin 2007 nu era trafic pe șosele. Asta de câteva sute de ani e la fel.
      PS casele românilor erau de pământ, lut, lemn. Cele săsești sau ungurești de care spui tu erau de piatră. Alte națiuni, alte drepturi.

    • Cristi, io cred că acum câteva sute de ani era la fel ca acum, nu a fost un arhitect sau cineva cu cap prin comunitate care să explice că lipirea caselor nu este o idee bună. Focul se propagă de la un acoperiş la altul care sunt făcute tot din lemn, aşa că poţi să ai mama pietrei la baza casei.

    • Da. Or pierit toti in incendii. Si casele. De aceea nu avem case vechi deloc.
      Si nicio casa veche cu subsol sa ascutim topoare!

    • Shoric tu te referi la fostele case evreiești care erau folosite ca magazine?

    • Nu, am văzut ceva de genu: https://www.google.ro/maps/@45.7005831,25.4508487,3a,75y,90h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1stkG_zPHURK5RkAQoO26kCw!2e0!7i13312!8i6656.
      Bine bă ardelenilor, recunosc că am făcut mişto de voi. Am văzut asta şi prin alte sate case lipite unele de altele, de obicei prin centru unde stă „lumea bună” adică la stradă, ca să muară mujicii de ciudă ce casă mijto au ei

  13. Eu nu sunt expert in case, dar cred ca totusi poti face casa pe teren de 250mp in mod decent. Asta daca nu esti lacom si prost.
    Adica o casa cu 70-80 mp pe nivel e mai mult decat suficient. Un 20-30 mp pentru parcat 2 masini si 30-40 pt terasa si aia e. Mai ramane si-o bucata mica pentru flori.

    • mane, nu te pricepi deloc. păi casa nu se face așa. minim 100mp pe nivel. după care magazie de depozitat prostii. după care cum o așezi, că loturile nu sunt toate pătrate. știi cum o așezi? cât să nu poți băga mașina în curte, că stă pe stradă, că oricum ai nevoie și de spațiu verde, doar de aia ai venit la casă. și mai faci și un foișor, că nu îți place soarele sau ploaia. și obligatoriu un grătar de cărămidă. după care o pișcină pentru ăia micii. și cam ăla e spațiul.

    • 250mp nu e decent, e la limita pentru o casa fără legături cu vecinii. Venind dintr-un apartament 250 mp ți se pare imens, dar nu e cazul. Ai limitări pe care nu le știi până nu te apuci de făcut planuri. Streasina casei trebuie sa fie pe terenul tău, iar în jurul casei ai trotuar. Adică la o casa de 80 mp pe nivel, sa zicem 8x10m, se mai adună măcar 50cm pe fiecare latura (mai mult dacă și vrei sa treci pe acolo), adică suprafață ocupata 9x11m – tocmai ai pierdut 20mp și nici nu știi unde, și poți ajunge ușor la încă pe atât. Apoi ferestrele trebuie sa fie la minim 2 metri de gard – iar o limitare prin care poți pierde din spațiul util, pentru că nu îți dă nimeni lotul de 16x16m, mai degrabă 8×30 dacă ai noroc. Adică pe laturile casei nu poți sa ai ferestre normale iar lățimea casei va fi probabil 6m, nu chiar ce te așteptai pe terenul de 250 mp…

      Pentru parcat 2 mașini 20mp e complet insuficient, cam 30 începe să fie utilizabil cât de cât (trebuie să ai loc să deschizi uși, sa scoți lucruri din portbagaj, să te miști pe lângă). Îți trebuie loc sa manevrezi mașina să intre pe poartă etc.

      Și tot așa, mai o alee, mai un copac (la 2m de gard și ăla, dacă e mai mare) și dacă pui și o terasa de 40mp ăla e terenul, stai pe terasă și te uiți în casă la vecinul (și invers). Da, e mai bine decât la bloc, dar începi să te gândești că poate mai mergeau măcar 100 mp…

    • pare că te pricepi. nu ne ajuți cu un articol și o schemă/diagramă care le-ar fi utilă celor care vor să se mute??

    • Daca face articolul, neaparat sa puna acolo un paragraf in care sa mentioneze ca vecinii sunt foarte importanti. Cauta un teren fara vecini suedeji/ țărani.

    • @mmm: Ai expus foarte bine situatia.

      La mine in zona era minim 1m de la limita de proprietate, si acolo nu am avut voie sa am ferestre la garaj, desi erau in proiect geamuri mate, cat sa intre niste lumina naturala, asa ca le-am eliminat. Si deasupra garajului nu era nimic, sa spuna ca o sa vad peste gard.

      Cu acordul vecinilor iti da voie in anumite cazuri sa scazi la sub 1m, dar doar in partea unde nu ai nevoie sa umbli cu ceva, ca daca ai de dus o roaba cu niste chestii sau ceva mai mare in alta parte a curtii, nu iti ajung 50cm nici sa stai in cap.

      Eu am cam 220-250mp gazon, intr-o forma destul de dreptunghiulara, si daca ma uit la el cum ar incapea o casa, sincer nu cred ca as vrea sa stau in ea.

      Desi am vazut case facute pe 300mp, acolo clar nu ai loc si de curte si de loc de parcat masina, la ceva renunti.

      Pe langa asta, exista cota de ocupare a terenului si procentul de ocupare al terenului (COT si PUT, nici nu stiam ce sunt). Te uiti la teren, zici ca uite incape casa acolo, si dupa planuri nu e voie. Tot cu derogari si PUD separat si acord de vecini. Si pana la urma tot inghesuit iese, daca e terenul mic. Ca lumea in general nu vrea sa renunte la suprafata casei, mai bine renunta la curte sau loc de parcare.

    • Ca lumea in general nu vrea sa renunte la suprafata casei,

      românii mor să își facă dormitoare mari, deși doar dorm în ele și sufragerii imense, deși sunt goale 99% din timp. 12mp dormitorul e de ajuns pentru pat, șifonier, birou pentru copil. nu ai nevoie sa bagi acolo și o canapea sau cine știe ce minuni.

    • Eu am 14mp la dormitor, sunt boier.

      Mai e o smecherie cu casele noi, la care multi nu se uita:
      – living cu o treapta mai jos decat restul casei (si nu poti lua roborock ca trebuie sa il plimbi tu)
      – spatii mari si nefolosite – gen hol, scari cu loc de intoarcere mare unde sa pui ghivece si prostii (si dupa aia nu mai pune nimic)
      – balcoane, de unde sa ai ce da zapada iarna, unde sa ai de lucru ca se scurge apa, si unde nu stai ziua ca e soare. Ii inteleg pe cei fumatori, ca stau acolo si fumeaza, dar vad in jurul meu case cu balcoane unde sunt persoane o data la 3-4 zile.

    • balconul la casă e complet stupid. ieși in curte, prostule, nu la balcon, că nu ești julieta!

    • Ai impresia ca rufele se intind pe terasa ca pwlimea, le pui pe balcon, sa iti vada lumea lenjeria de pat.

    • Nu ma pricep suficient pentru un articol care sa fie 100% corect, iar altfel nu mi se pare ca merita osteneala. Ce am scris e din experienta construirii unei case – pe un teren de 800mp, dar neregulat, cu lățime maxima de 13m. Da, pare imens, dar după ce stai un pic de vorbă cu un arhitect care se pricepe, vezi că sunt limitări la care nu te aștepți.

      Legat de dormitoare și suprafețe – treaba e de volum de aer, nu doar de suprafață, iar în România majoritatea camerelor au 2.5m înălțime. Dacă nu dormi cu fereastra deschisă (din multe motive), cu 2 persoane în 12mp e destul de trist, se adună umiditate, co2 etc. Casele săsești sunt mai înalte de obicei, e ceva mai bine. Am locuit o perioadă la Viena, într-un bloc cu 4.5m înălțime a camerelor și dormitoare de minim 16mp. Excelent, chiar puteai sta zile fără să aerisesti, dar românul ar băga două apartamente acolo pe verticală, și încă două pe orizontală, și ar scrie și „lux” în anunțul de vânzare.

  14. Cred că pe lângă orașele mari se pot face blocuri pe străzi înguste. Fără parcări. Zona ușor inundabilă.
    Dar la ofertă!

  15. Eu nu știu la ce stat visezi tu să facă astea. Că Ludovic al nostru tot încearcă el să zică precum tizu lui al 14-lea: Statul sunt eu! dar îl bufnește râsu.

  16. Level terrain > start over

  17. Ce fain e sa ai balta aia in strada. Si daca ai tu 4×4: de putoare, de tantari, de broaste si in timp igrasie nu scapi.

  18. Google Maps can’t find Dărâmați.
    Nu ne mai ține în suspans. Unde e boss Dărâmați ăsta și cine e primar ?

  19. Nu ma pricep la geografie. Astia sunt aia care au o strada transplantata in cartier cu tot cu liniile de tramvai? Aud ca e lux acolo.

  20. Da, in Romania nu exista conceptul de planificare urbana si este lasat acest aspect la latitudinea fiecarui primar.

    Ca sa fie rezolvata problema, situatia urbanismului din Romania trebuie centralizata si facut un Minister al Dezvoltarii si Planificarii Urbane care are autoritate asupra primariilor in ceea ce priveste regimul de inaltime, strazile, infrastructura, parcurile, etc.

    Dar nu, noi avem probleme mai importante sau cel putin aveam, legile justitiei, penitenciarele, amistia, etc.

    • Iti dai seama ce spagi se vor rula acolo?
      Tot frunza cea vestita din TOATE primariile din tara asta vor da dreptul ca sa fie lasate sa faca ce vrea fiecare.

    • Centralizarea e cea mai mare porcărie posibilă care o poți face în domeniul ăsta.

      Îmi și imaginez un funcționar din București cum va lua el decizii despre PUZ-uri în Cucuieții din vale, localitate pe care n-a văzut-o poate nici pe hartă. Tu gândești un pic?

      Fix problem asta o avem cu drumurile. Totul e centralizat. Ca exemplu direct, în Oradea centura s-a reușit să se facă doar după ce primăria locală a făcut toată munca, documentație, proiect, tot tot, le-a predat pe tavă la CNADNR care doar au lansat licitația. Dacă era lăsat la mila ‘centralizării’ nu se făcea în veci pururi nimic, și azi era cu o bandă pe sens.

      Pe lângă faptul că e un imens magnet de cheltuieli inutile în care toți primarii ar trebui să vină săptămânal la București să vadă ce trebuie să facă (sau cât) ca să fie bine și să iasă odată PUZ-ul ăla în deceniul ăsta…

      Ce să mai zic că dacă ești primar de culoare greșită politică, avem o nouă pârghie cu care primarii pot fi șantajați și controlați de la centru de oricine e la putere…

      De unde le scoateți balivernele astea, nu înțeleg…

  21. Ha si cand te gandesti ca toti astia de se dau destepti aici stau la 2 camere 50 mp, etaj 8 cu ghena si lift din 70 si isi fac poze de pe balcon. Sa nu mai zic ca singura escapada a lor e parcul sau valea Prahovei. Ba inteligentilor nu mai comentati ma aiurea cand nu stiti sa bateti un cui!

  22. NOU
    #80

    Cand ne-am facut casa (si noi si vecinul de langa), am lasat extra 1.50m din terenul personal sa fie de trotuar, cei de pe partea opusa avand gardul pana in drum.

    Cand au asfaltat muistii de la primarie au pus trotuar la cei de pe partea opusa si au vrut sa vina cu drumul pana in gard la noi. Ne-au amenintat ca asa e proiectul, ca noi nu aveam casele cand s-a facut si ca nu se poate modifica, plm. Normal ca nu era asa, nu face nimeni proiect pe teren privat.

    In urma unei discutii in care i-am anuntat ca weekendul urmator chemam o cifa de beton sa turnam trotuar pe partea noastra daca nu fac ei si le ramane drumul cu minim 1 m mai ingust, s-a rezolvat.

    • Gardul nu are voie sa fie pana in drum. Nu trebuie sa lasi nimic, cand se face PUZ trebuie lasat drum serios intre case/blocuri, spatii verzi, spatii comerciale si locuri de parcare. Dar multe terenuri s-au parcelat in perioada anilor 2000 cand a fost haos si suedejie.

  23. moarte statului.

  24. am o casa de vacanta undeva intr-o comuna din judetul Arges.
    curtea, cu iesire chiar in drumul principal (judetean FTW) avea stalpul de curent pe stil vechi la juma’ de metru, in curte. la fel ca toti vecinii de pe acea parte a drumului, din 3 in 3 curti gasesti, imediat dupa gard, stalpul de curent in juma’ de sat.
    la renovari, am „decupat” zona din jurul stalpului si am mutat gardul in spatele acestuia. acum stalpul de curent este pe domeniul public, ba avem si loc sa tragem doua masini in fata curtii cu spatiu destul pentru acostament.
    faza e ca vecinii din sat nu inteleg nici acum cum poti renunta la 3 mp de curte. sa dai ceva ce e al tau? asa ceva nu exista.
    ei nu doar ca tin la stalpii lor, dar ii si varuiesc in fiecare primavara impreuna cu pomii din curte. plus ca trebuie sa fie acasa de fiecare data cand li se citeste contoarul, ca toata lumea il tine si p’ala in casa, sub mileu.

    • stalpul e in continuare pe terenul tau, nu pe domeniul public, stii asta presupun. si daca ai chef de cotoiala poti sa te judeci cu electrica sau cine dracu o fi proprietarul stalpului pentru chirie.

    • stiu ca stalpul este proprietatea lor, de aia l-am si expulzat.
      n’am chef ce cotzăială, cel puțin nu pe tema asta cu ei. să și-l văruiască sănătoși.

    • cred ca trebuie sa stabilim niste termeni :). gardul nu reprezinta limita de proprietate. limita de proprietate este abstracta, exista doar doar in acte. gardul e o chestie fizica care in conditii ideale exista pe pozitia teoretica a limitei de proprietate, chestie de obicei rara si de multe ori, tot in conditii legale, undeva mai in spate, in special pe latura cu drumul de acces.

      cu alte cuvinte, daca stalpul ala nu are numar cadastral diferit si gardul vechi era pe limita de proprietate, stalpul SE AFLA pe terenul TAU.

      in ce priveste cotoiala (cotoiala fiind mieunatul ala prelung urmat de scurte reprize de zgomot de frunze si iarba care apar atunci cand 2 motani isi incearca fortele) stiu la prima mana un caz cand electrica si-a mutat de buna voie si nesilita de nimeni stalpul cand a fost finalizata tranzactia si terenul pe care se afla stalpul a capatat numar cadastral si a a fost inscris in cartea funciara. justificarea a fost simpla… nu aveau chef de scandal ulterior in ciuda asigurarilor personale ale noului proprietar ca nu se va intampla, asa ca au dus 3 echipe in creierul muntilor si au mutat cu 3 metri un stalp de beton de 7 metri inaltime.

  25. Daca statul si-ar baga coada ar putea fi si consecinte neplacute, gen, nu dam dreptul de a costrui decât pe sponci, chiar si celor care au terenuri mari, ca, nu-i asa, ecologie, si de fapt trebuie niste baieti destepti sa faca usor foarte multi bani din putinele terenuri pentru care se da autorizatie de constructie. Penurie creeata artificial, asta se întâmpla în occident.
    Dar pâna la urma românul care da 70 000 € pe casa e mai competitiv decât occidentalul care da 500 000, casa sa fie, si de asta occidentul nu mai produce mare lucru la el în tara. Se delocalizeaza în draci nu doar munca slab calificata, ci si foarte calificata gen R&D, si nu mai ramân destule joburi pentru clasa mijlocie în occident …

  26. Tu chiar ai impresia ca oamenii aia si-au facut ei case. Nu, casele alea au fost facut de niste dezvoltatori dubiosi care au îmbogățit prin șpagă alți dubiosi din primărie. Prostii doar le-au cumparat.

    Terenurile din suburbiile Bucurestiului sunt deținute de diverși cu miile de mp. Nu au de ce sa iti vândă tie o bucată de teren, cand pot sa mai faca un duplex înghesuit. Da, sunt câteva cazuri in care unii si-au luat teren si au construit, dar cei de care vorbesti tu acolo sunt in general simpli cumparatori.

    • mai mult de jumătate sunt făcute de oameni, după capul lor.

    • Oricine ar fi facut casele alea, au existat proiecte la primarie, s-au dat autorizatii si s-au facut receptii.

      Aia de la primarie cand vad ceva ca nu e ok imediat incep sa urle ca ei nu semneaza asa ceva, ca e responsabilitatea lor, ca ii mananca puscaria. Da, e plina puscaria de functionari de-aia care au semnat aiurea, ce sa zic.

      Si daca te uiti din cealalta parte cum e? Ca lasi drumul cat trebuie, faci totul legal, autorizatii & shit, si primaria iti arata fundul? Nicio utilitate, niciun asfalt, nicio amenajare de drum, macar un sant. Totul il faci tu. Acolo cum e cu legea? Totul e la punct, si cand sa ceri, nu mai sunt bani.

      Pe ideea asta merg aia care fac cum ii taie capul. Ca pe strazile unde iese lumea cu gardul in drum se va asfalta in zig zag, nu vine dorel sa iti ceara actele pe teren, asfalteaza unde poate.

  27. Vali, tu in esenta ai dreptate, daca vorbesti de un stat de forma alora din Scandinavia sau plm….Turkmenistan…sa intervii in forta in viata omului.
    Dar in romania nu poti asa ceva.
    Sa exemplific: daca Berdimuhamedov iti zice ca n-ai voie sa construiesti cacaturi, apai n-ai voie! Si aia or sa-ti taie coaiele jos. Mai soft, la fel si in Finlanda.
    Dar in tari ca romania, bulharia, muntenegru, pizdaria, o sa fie asa cum am stabilit.
    sa nu uitam: avem conducatorii pe care ii meritam.
    Desi ce urmeaza sa spun pare o limba in cur, sa stii ca nu e: astia ca tine si ca altii sunt unicornii natiei, prea putini si prea vanati.
    Spre extindere pentru toti labarii care baga la multinationala: USR si PLUS sunt niste labari tristi, asemeni lor!

  28. „Problema principală e că, pentru o șpagă modică, oamenii au fost lăsați să construiască ce vor, cum vor.”

    „Avem nevoie de stat care să nu ne lase să construim pe loturi prea mici. Avem nevoie de stat care să nu ne lase să ne construim case aiurea. Avem nevoie de stat care să nu ne lase să ne facem singuri rău.”

    cele două afirmații se contrazic flagrant: suntem conștienți de faptul că totul se face prin acte de corupție ale statului, dar ne așteptăm ca statul să rezolve treaba.

  29. Eu râd de fiecare dată când cineva mă întreabă „de ce nu vă luați casă în Voluntari?”.

  30. Una din datile cand m-am ofticat in relatia cu statul a fost cand mi-am construit casuta. Nu am reusit nicicum sa-i las in fata o retragere care sa-mi permita sa fac un parculet. Nici eu nici proiectantul n-am reusit sa-i induplecam pe cei de la primarie. Pana l-a urma m-am resemnat, asta-i legea, astea-s limitele si alinierile impuse de primarie.
    La nici un an dupa mine vine un vecin, intors din Spania si-si trage o casuta cu un spatiu in fata de vreo 15m. Nu mai au fost ca la mine, probleme. Si sa mai zici ca statul roman nu-i sprijina pe romanii intorsi din strainatate. Si am ramas cu retorica: oare ar fi trebuit sa-i dau spaga doamnei de la primarie?

  31. Vali, ăla nu e stat pe care îl cauți tu. Statul ar trebui să pună pe hârtie – lege – niște principii de bază. Peste aceste principii ar administrația locală ar trebui să construiască reglementările. Cum e în Austria de exemplu:
    – poți să îți faci casă în orice culoare, atâta timp cât e albă.
    – poți să pui casa pe tot terenul, dar vezi să lași 70% liber pentru verdeață
    – poți să pui casa la stradă, dar vezi să rămână loc de ceva metri pe acolo
    – noi venim și îți tragem canalizare, curent și ce mai e necesar. Condiția e să respecți și tu ce scrie în hotărârile consiliului local.
    Cam așa funcțonează. Și Fritz, care e văr cu primarul, nu va primi derogări.

    • Deja e ca acolo, cu mici modificari:
      – procentul de ocupare al terenului in cazul meu a fost 20%
      – poti pune casa unde vrei, cat timp lasi loc de acces cum e in PUD. De obicei e specificat generos, ca nu dau de la ei din teren.

      Una din diferente, mica, e ca nu iti spun ei culoarea, doar cer sa o specifici in documente, altfel nu primesti receptia.

      Cealalta, mai mare, e ca nu iti trag nicio utilitate, insa impozite iti cer. Eventual iti baga bete in roate cand ceri diverse avize pentru utilitati, ca de ce nu, ei sunt primarie si n-ai ce sa le faci. Ca fix asta vrei cand iti construiesti casa, sa dai in judecata primaria pentru avizul X.

  32. Daca vreti sa vedeti ce inseamna spaga, va invit in mamaia sat pe strada aia de pamant dupa promenada aia plina de iarba. Are maxim 3 metri si nu exista locuri de parcare sau spatii verde. Asta inseamna spaga, talharia, dispretul fata de natura si de oameni. Am stat in ultimele doua saptamani in Romania, dupa 7 luni de Polonia. Uitasem ce inseamna marlania, smecheria, bogatia, bombardieri, distrugatori, polițiști. In fine, am stat la casa, intr-un cartier de case, dar mi se pare o prostie. Ziua era foarte cald, nu puteai sa stai afara, iarba se usca imediat daca nu e udata in permanenta. Seara, milioane de tantari, non-stop fum de la gratare, manele de jale si lista poate continua. Iarna e frig si stai doar in casa. Ma si gandeam cum dracu o fi sa stau permanent aici, sa imi rasune manelele alea toata ziua… Nu erau la volum tare, dar iti rasunau in creier pur simplu, racnetele alea…

  33. apropo de cum funcționează normele de construcții prin alte părți:

    în tirolul de sud cam toți țăranii sunt milionari (în condițiile în care un hectar de pământ arabil, extravilan, pleca acum 10 ani de la un milion de euro în sus), au o putere economică foarte mare (o provincie cât două județe de-ale noastre livrează 10% din producția de mere a lumii și cam jumate din producția uniunii europene) și, deci, foarte multă influență în administrația locală (total autonomă de statul italian). regulile de construire prevăd a locuințelor individuale, printre multe alte restricții, și o limită a cubajului clădirii. altfel spus, nu poți, în suprafața aprobată, să faci o clădire cu 10 etaje în loc de una cu un etaj. asta, printre altele, duce la îngroparea garajelor, inclusiv a celor pentru utilaje, pe minimum 2 niveluri la cele mai multe case noi.

    normal, 99% dintre ei respectă aceste criterii, fără să se gândească să strice specificul zonei. a fost însă, acum ceva vreme, un caz foarte mediatizat în care un individ s-a gândit să păcălească regulile și a depășit cu vreo 10 metri cubi volumul casei. când a fost descoperit, după o amendă dată și plătită fără discuții, și după ce a fost pus să facă în așa fel încât casa să respecte normele, omul și-a reconfigurat acoperișul, făcându-l plat. bineînțeles, în noua formă, casa nu mai respecta specificul zonei, clar stabilit prin alte norme arhitecturale, așa că măreața casă a fost demolată, omul plătind toată operațiunea. the end.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile