Avem nevoie de mandate limitate pentru liderii sindicali

Din când în când mai apare prin presă că în București sunt unii care sunt lideri de sindicate de 30 de ani. Aceiași oameni. Unii au mai plecat pe la pârnaie, dar esența lor a rămas: “vrem mai multe drepturi pentru sindicaliști, indiferent de performanțe”.

Fiți atenți aici:

Sindicatul Liber Metrou transmite însă că nu este de acord cu propunerea conducerii. „Directorul General a propus să renunțăm la un procent de 18% din salarii. În istoria de 42 de ani de exploatare a metroului nu s-a întâmplat așa ceva și nu putem fi de acord cu această propunere de a reduce vreun drept câștigat”, transmite sindicatul. (sursa)

Problema începe de la titlul. Liber? Prin definiție, nu are cum să fie liber dacă este subvenționat de la stat. Problema continuă: drept câștigat? Cum a fost câștigat, dacă, din nou, depind de subvențiile de la stat?

Da, peste tot în lume transportul în comun este subvenționat de stat, sigur că da. Dar peste tot în lume, în țările civilizate care ne dorim să fim, serviciile astea au și indici de performanță. Să-ți mărești cu 18% salariul în condițiile în care ai mai puțin de lucru și nici nu oferi un serviciu stelar nu e un indice de performanță. Orice om normal la cap ar ști și înțelege asta. Orice om care a mai ieșit în lume știe asta, nu și un sindicalist, care nu știe decât “suntem indispensabili, vrem mai mulți bani, nu ne pasă de nimic”.

De asta e nevoie de mandate limitate. Să mai plece leprele astea amuzante involuntar.

munca-23

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

19 comentarii

 1. nu e destul de confortabil Bentley-ul?

  00
 2. N-ai inteles. Problema nu se pune asa, in termeni de performanta, etc. Pe acest plan, de acord cu tine. Si sindicatul e de acord cred (neoficial).

  Comunicatul ala se refera la aspectul legal. Contractul de munca (colectiv) banuiesc, cu care este angajat fiecare ins la metrou, este in acord cu codul muncii. Si, dragi tovarasi, in Romania angajatul trebuie sa-si dea acordul sa-i fie redus salariul! Iata ce zice codul muncii:

  „(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
  (2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.”

  „Inainte de orice modificare in contractul individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare salariului de baza precum si a altor elemente constitutive ale veniturilor salariale.
  Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional la contractul individual de munca.”

  „Reducerea salariului se poate realiza fara acordul salariatului doar in situatia prevazuta la art. 52 alin. (3) din Codul muncii:

  In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.”

  Si bomba:

  „In alte situatii reducerea salariului se poate realiza doar prin act aditional la contractul individual de munca cu acordul salariatului.” Cu care angajatul trebuie sa fie de acord.

  Deci din punct de vedere legal, sindicatul poate foarte bine sa dea conducerea in judecata si castiga! Pentru ca NU se pot reduce salariile!

  Solutia este sa dea afara din angajatii de la metrou, nu cred ca se poate prin reducerea salariului.

  Lucratura a fost bine tzesuta!

  00
  • Păi din moment ce depind de subvenții și nu fac performanță, statul poate reduce subvențiile. Reducând subvențiile nu vor mai fi bani destui pentru salarii. Să vezi ce mielușei vor fi toți atunci!

   00
  • @hash rationamentul e corect insa discutia de la Metrorex era nu sa scada salariile cu 18% ci ca marirea aia cu 18% e ilegala, precum si alte chestii de pe acolo.

   00
  • Corect, insa din cate am inteles de la Drula, cresterea salariala a fost facuta din start nelegal. si atunci..?

   00
  • Daca nu ma insel, la sporuri nu au de ce sa isi dea cu parerea… So… Se taie toate sporurile, inclusiv pe ala de tunel, pe care cica il luau si cei din birouri, si se baga zazanie intre ei… Vreti sporuri? Renuntati la 18% benevol… O alta solutie sunt restructurarile. Nu vreti sa renuntati benevol? Nu e problema, restructuram pozitii, pana ajungem acolo (ma indoiesc ca lucreaza la limita organigramei si ca nu e suprapopulata). Mai mult, dus in limita de jos a organigramei. Doar ce e musai si un pic sub. Sa vezi atunci.
   Da, e magareste, dar daca altfel nu se poate…

   00
 3. Eu zic ca nemernicul ala isi face bine job ul.
  Un avocat o sa urle din gura de sarpe ca al lui client e cel mai nevinovat si imparte flori la fete, iar procurorul o sa lupte sa demostreze ca paratul si-a omorat nevasta. Fiecare isi face partea lui de meserie.
  Asa si dobitocul ala de la metrou o sa se planga de conditii, ca nu vede soarele, ca noxe, ca salarii mici. E treaba lui sa o faca.
  Si pe partea cealalta trebuie sa fie directorul general sau membrii din consiliul de administratie care nu au voie sa fie membru de sindicat (sau nu ar trebui sa fie) si sa zica „ba pe-a ma-tii”. Dar atata timp cat nu e unul care sa se impotriveasca, sindicatul poate sa ceara si luna de pe cer. Prost nu e ala care cere, ci ala care da.

  Unde au fost aia din CA atunci cand au marit salariile? Atunci era momentul in care sa se impuna KPI uri. Vreti 25% in plus? Na de aci conditii: sa vina metroul din minut in minut la Victoriei dimineata intre 8 si 10. Si sa fie curat luna in metrou, sa lingi de pe jos.

  00
  • Corect, de fapt exact asta este meseria unui lider de sindicat. Sa mearga pana in panzele albe ca sa obtina conditii mai bune pentru salariati.
   Nu pe ei trebuie sa ii intereseze rezultatele, asta este treaba conducerii.

   00
 4. In locul lor ar veni alte lepre. De lepre nu ducem lipsa…cumva si tara asta te face sa devii lepră ,chiar daca ai un baza de om normal…peste baza incepi sa adaugi straturi de nesimtire,tupeu,lehamite.. daca iei un nou nascut nordic si il duci intr-o comunitate de ‘suedeji’, va asimila comportamentul si gândirea lor …anturajul va bate genele…

  00
 5. Nu o sa plece ca nu are nimeni interesul sa-i oblige sa faca asta.
  Si daca s-ar intampla cumva, ar veni altii mai infometati ca astia si ar fi si mai rau.

  00
 6. Taicăto a ieșit din pușcărie???

  00
 7. Am citit „avem nevoie de mandale pt liderii sindicali ” și mi-au blincănit ochii ca la păcănele.
  De ce pzm ii trebuie lu’ Vali mandale și ce treabă au mandalele cu sindicatele?!

  I-am cautat mai devreme maică-mi mandale, căci plouă și se plictisește în casă.

  00
 8. ce mai face dl petcu senior? a iesit de la bulau?

  00
 9. Hai ba Vali, tocmai tu cu tactu’ fost lider de sindicat si inca in puscarie te-ai gasit sa vorbesti despre sindicalisti? /s 🙂

  00
 10. Tocmai tu Vali sa nu înțelegi cum functioneaza un sindicat.

  In plm, asta e rolul sindicatului, sa ceara avantaje pentru angajati, uneori absurde. Nu vad cum ar putea legal statul roman sa intervina in limitarea mandatelor unui lider al unei organizatii care este ales de aceea organizatie, dupa propriile reguli. Liderul de sindicat nu e vreo funcție publica si nu e finantata de la stat, ci din cotizatiile membrilor.

  Dincolo de faptul ca e normal sa ceara salarii mai mari – ca doar de-aia sunt platiti de membri de sindicat – orice marire e in avantajul lor, cotizatia e de 1% din salariu, deci orice salariu marit, inseamna bani mai multi pentru ei.

  Aia care au vizitat puscariile nu au fost condamnati ca au furat de la firma, ci de la sindicat, tac-tu a delapidat banii sindicatului, nu banii Petromului.

  00
 11. Confunzi pe Marius Petcu cu Liviu Luca.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.