De ce avem în continuare inspectorate scolare?

Ăsta e doar vârful aisbergului. Fazele astea se întâmplă de zeci de ani, mai mult sau mai puțin la vedere, și toți din sistem tac, că speră că le vine și lor rândul la excursii și alte sinecuri.

Dar, după o fază ca asta, cu o tanti inspectoare care a făcut turul Europei pretinzând că se profesionalizează, ar fi trebuit să iasă ministrul și să dea explicații. Ministrul ăla al Educației, Sorin Câmpeanu, care vrea reforma Educației.

Apropo, voi știți ca președintele absent al României a fost inspector școlar înainte de a fi primar? Și a câștigat al doilea mandat cu ideea unei reforme a educației?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Campeanu are un singur obicectiv: Romania Plagiata

    Tot ce il intereseaza este sa-l faca scapat pe burtosul de Nicolae Ciuca, generalul pulii

    • A reușit curtea constituțională să-l scape atunci când a susținut că doctoratul nu mai poate fi retras daca a produs efecte juridice sau daca a intrat în circuitul public. Intrarea în circuitul public se face prin emiterea ordinului de ministru pt acordarea titlului. Câmpeanu e doar pe arătură in acest moment.

    • @FlaviusM: nu poate fi retras de institutia care l-a emis, ceea ce e normal, dar poate fi anulat de instanta, ca orice act administrativ, ceea ce iar e normal.

    • „@FlaviusM: nu poate fi retras de institutia care l-a emis, ceea ce e normal, dar poate fi anulat de instanta, ca orice act administrativ, ceea ce iar e normal.”

      Nu e nimic normal aici, e de-a dreptul aberant sa consideri o diploma de doctorat „orice act administrativ”. Ca sa ducem logica asta in absurd, sa spunem ca unul are o diploma falsificata prin care a absolvit Universitatea de Medicina. E descoperit ca diploma aia e falsa, in mod evident. Dar tu il mai lasi pe ala sa opereze inca 5 ani, pana cand se ajunge la o decizie definitiva in instanta prin care se constata falsul si se anuleaza diploma.

      Ce a facut CCR a fost o mizerie uriasa, a desfiintat de facto posibilitatea oricarui organism a statului roman de a constata un plagiat si de a lua masuri. Priveste ce se intampla in cazul Ciuca. Care era calea corecta: institutia abilitata constata plagiatul si anula diploma. Iar ala de se considera nedreptatit se putea adresa instantei.

  2. Cum era sloganul de campanie ale lui ohanes? Romania lucrului bine facut?

    • Romania lucrului bine frecat.

    • Ioanis a furat sloganul asta de la o firma de constrructii (puterea lucrului bine facut), firma a carui patron este actualmente cercetat penal pentru inselaciune. Si la el, cercetarea asta e doar varful icebergului. Google it.

  3. Nu am evoluat cu doi președinți foști profesori . Am încercat cu un cizmar , un bețiv , un sărac . Nimic ! Ar trebui să încercăm cu un IT-st….

    • Cu care? Ciolos, Nicusor sau poate cu Ghita? Sau cu ala de la UIPath?

    • Mai bine cu un bloger

    • Am mai spus pe aici, și IT-istii români sunt tot români…așa că….

    • Eu încă plâng după Băsescu.

    • @Mister Adi (nice nick btw!), eu supraplusez, sau superpulez: orice influenceriță ar fi la fel de bună or more.

    • @Vlad, poti plange langa cele n’spe bazine de inot construite pe vremea lui cu participarea udrei. Sa lasi o lacrima si in bazin, poate asa vad si ele prima picatura. Ah, stai, ca sunt incuiate.

    • @Mircea esti nebun :)))) asta ne mai trebuia un autist pe post de presedinte. Practic ar fi Iohanis dar varianta logoreica, in rest la fel de arogant, la fel de rupt de realitate. Si mereu cu scuza pregatita cand i se reproseaza ca ceva nu merge bine.

    • Decat ITist, mai bine unul care e ancorat in ultimele tehnologii, dar stie si cu sportul (vergeturile) si cu educatia (minorele) si cu ecologia (teslele-n c0@!3). Intelegeti unde bat?

    • @Robert da sunt construite da ? Ca pe administrația locală ia durut in pl de bazine e cu totul altceva.
      Oricum la ce debandada e in ziua de azi plm nici pe vremea lui Iliescu nu a fost.

    • Voiam să zic că ar trebui să alegem un președinte străin, dar am încercat și asta.

  4. „De ce esueaza natiunile.” de Daron Acemoglu, James A. Robinson.

    Daca o natiune are institutii „extractive” prin care un numar mic de oameni extrag resurse de la ceilalti printr-un sistem legal asta duce la subdezvoltare.

    Inspectoratele au un singur rol: sa rasplateasca oamenii din sistem care tin sub control o retea prin care se platesc (prin salarii si functii) voturi astfel incat aceiasi oameni (politicieni) sa fie alesi sa controleze resursele din taxe si impozite in consilii locale, judetene, parlament. Ar trebui scris pe fiecare gard de scoala: Inspectoratele scolare sunt structuri similare celor mafiote. Au un singur scop: sa controleze profesorii astfel incat sa voteze cu cine trebuie.

    • Nu stiu academicienii nostri din minister cine e Acemoglu, desi au texte plagiate dupa lucrarile lui.

    • Aici e ironia teoriei tipului respectiv. În mod normal s-ar aplica doar la țările cu resurse destule care n-au nevoie de cetățeni ca să facă bani. Gen Rusia, saudiții, țările din Africa, etc. Din banii ăia îți plătești o armată care să te protejeze de popor și la revedere.

      Prostia e că-n românia sunt așa de proști oamenii ăștia, că deși suntem o țară fără resurse în care da, resursa umană a mai rămas cât de cât de ‘muls’, nu-și dau seama că există o limită peste care nu se poate trece. Se fac continuu angajări la stat, oamenii s-au prins de schemă și vor să schimbe tabăra cât mai mulți, și pe bună dreptate. Salarii mari, pensii asigurate, salarii asigurate, joburi relativ lejere.

      Dar problema e că noi n-avem petrol și gaz cât să susțină pătura asta superioară. Odată micșorată suficient pătura productivă cât să nu mai facă față…totul se colapsează ca-n anii 90 și începem de la zero.

      Și noi nici nu suntem grecia să putem face turism la scară largă, să aducem euro în țară, chiar dacă la negru, că am distrus și litoralul, am văzut anul ăsta toți.

      E doar o chestiune de timp până când rămânem fără ‘resurse’ aka pătura asta ce muncește în fabrici pe salarii minime + corporatiștii pe salarii medii să devină prea mică pentru a mai susține sistemul. Eu zic vreo 10-15 ani, când vor începe decrețeii să-și ceară drepturile la pensii și nu va fi de unde…

      Probabil vom aduce asiatici la scară largă, altă soluție nu văd.

    • „Au un singur scop: sa controleze profesorii astfel incat sa voteze cu cine trebuie.”

      Sa nu exageram, ca nu pot controla inspectoratele mental profesorii in cabina de vot. Dar nici nu au nevoie de asta: categorie bugetara mai conservatoarea si mai fricoasa social decat profesorii nu exista in Romania.

      Scopul inspectoratelor e sa controleze resursele: posturile de profesor, locuri in scolile bune pentru copiii „premiantilor”, influenta in cazul achizitiilor.

    • și voturile. că oamenii votează cu buzunarul, nu cu creierul. nici nu trebuie să îți spună inspectorul pe cine să pui ștampila, știi tu instinctiv.

  5. Si mai zici sa nu iti bagi ceva in ei de bugetari. Cati bani se scurg pe mofturile lor si nu avem ce sa facem pentru ca sunt atat de multi incat votează mereu cu cei care ii vor tine in functii si le vor asigura privilegiilor.
    Singura solutie e sa nu mai platim taxe, fentat statul la maxim. De greva fiscala nu se pune problema, n-are cine.

  6. Ca o doamna inspector se plimba prin Europa, chiar si pe banii publici nu ma deranjeaza.

    E foarte bine, iesind in lume te mai deschizi la minte. Nu as interzice astfel de activitati.

    Dar cand te întorci in tara, vreau sa vad ca incepi sa implementezi lucrurile pe care le ai invatat in acele iesiri. Si implementarea sa vina si cu rezultate pe masura.

    Asa ca, in loc de insiruirea plecarilor doamnei, in articol as intreba care sunt masurile implementate si care sunt rezultatele lor.

    • „E foarte bine, iesind in lume te mai deschizi la minte. Nu as interzice astfel de activitati.
      Dar cand te întorci in tara, vreau sa vad ca incepi sa implementezi lucrurile pe care le ai invatat in acele iesiri. Si implementarea sa vina si cu rezultate pe masura. ”

      Cu multi ani in urma primarul Bucurestiului de la aceea vreme, Videanu, fusese chipurile intr-o calatorie de acumulare de experienta in Franta sau cum spunea chiar el, de „perfectionare profesionala si de acumulare de cunostinte despre managementul modern al unui oras”. Dupa ce s-a intors a inceput sa aplice neobosit ceea ce a invatat si a implementat niste solutii de management inegalabile care au schimbat fata orasului. Sau cel putin asa ar fi fost de dorit. Din pacate in majoritatea cazurilor de politicieni si functionari care merg pentru perfectionare sau pentru acumulare de cunostinte se aplica vechea zicala: S-a dus… si s-a intors…

    • Rezultatele: mai târziu, spre niciodată. Trebuie înțeles că tipa și acolitele s-au dus pentru shopping, plajă, ce să vadă despre învățământ în Tenerife?

    • Se intorc in tara si ragaie ca micii si sarmalele bat orice dish european.

  7. Sunt de acord cu tine ca nu toți profesorii din România sunt kosher. Sunt de acord ca sistemul de educație din România necesita îmbunătățiri majore.

    Insa, asta nu mă împiedică sa iti atrag atenția asupra faptului ca doamna din imagine nu a plecat în Tenerife pe banii inspectoratului, ci pe banii Erasmus. În Erasmus, dacă vrea tare tare, poate participa oricine. De ex, la acest proiect din Madrid (https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/youth-work-connecting-entrepreneurial-learning-and-solidarity-opportunities.10511/) te poți înscrie și tu, tu fiind „Tânăr Antreprenor”.

    De asemenea, ai putea face schimb de experiență cu Chiara Ferragni în cadrul programului Erasmus for Entrepreneurs https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/index.php?lan=en

    Mai mult, poți participa ca „instructor” în cadrul acestor programe, de ex, ai putea educa tineri din țările EU cum sa faci blogging pozitiv despre Topoare ecologice și fashion regenerabil.

    Da stiu, banii Erasmus sunt tot banii nostri, și ca nu ar trebui sa finanțeze astfel de chestii, însă, doamna nu a făcut nimic greșit aici. E doar un hate din presa prietena. Presa, care în loc sa se concentreze pe problemele reale, se concentrează pe „Tenerifeeee – acolo sunt banii vostrii, Săriți pe ea!”

    Si acuma, o sa îmi iau minusuri, dar ce e viață fără poezie? – Pustiu. De aia îmi place mie de Eftimie, ca prin articolele lui aduce o perspectiva mai amănunțită asupra lucrurilor care sunt hurr – durr biserica e nașpa, profesorii lepre, România cacao etc.

    Hai cu minusurile, feciori!

    • „Presa, care în loc sa se concentreze pe problemele reale”
      Pai nenea, asta este una dintre problemele reale din invatamant, adica coruptia /incompetenta realizata de fripturistii politici din minister/inspectorate si chiar scoli.
      Daca ne-ai luat si cu Eftimie e clar….

    • sunt fan tot ce inseamna educatie pe bani europeni, dar sa fie pe bune, si oamnenii care beneficiaza chiar sa profite de sansa asta, nu toape ca madam „nu stiu engleza”

    • @gigi,

      Ficior,

      Unde e corupție aici? tanti a completat frumos cererea de participare în proiect. Cererea a fost analizată de spaniol și aia au zis bine boss, hai în Tenerife.

      Vrei sa zici ca tanti a trimis bani la spaniol sa fie inclusă în proiect Erasmus? serios?

  8. „Și a câștigat al doilea mandat cu ideea unei reforme a educației?”
    un drac baltat. Varianta era Dancila. Daca era Geoana, eu votam cu Geona. Doar ca si PSD e batut in cap sau mai destept decat inteleg eu.

  9. Deci de acolo apetitul asta de concedii pentru Ioha

  10. „Campeanu, Joha si reforma” e un Idiocracy 2.0 regizat de Borat

  11. Occidentul are nevoie de români semianalfabeți și/sau fără bacalaureat pentru a le lucra pământul, construcțiile, wc-urile etc.
    Nu este niciun interes ca noi să fim educați sau experți pe anumite domenii.

  12. Un răspuns simplu. Cunosc câteva persoane, profesori. Toate erau posesori de Logan. Toate au ajuns insăectori. După doar 2-3 ani, adio Logan. Bun venit Range Rover, Suzuki Vitara, Renault, Volvo . Toate noi.

  13. Patronii Sovietelor Europene, in pauza dintre bordele lgbt cu orgii si droguri, mai baga cate o lege. Sa fie pensiuni, sa fie securitate, sa fie gaz, sa fie educatie si inspectorii scolari profesionalizati…

  14. Incapacitatea administrativa generalizata in sistemul educational romanesc este ceva de speriat – mai ca mi-as face bagajele si as fugi in lume cu familia. Unde ajung macar nu am experienta anterioara si nu stiu dedesubturile asa ca nu as fi asa de ofticat.
    Exemplul „tigrului transilvan – Cluj”, s-au dat in ultimii 20 de ani autorizatii de constructie pentru inca 2 cartiere, dar administratia locala, in impotenta ei, nu a intuit ca in alea 2 cartiere se vor muta tineri preponderent si ca ei vor tinde sa aiba copii.
    Nu e nimic legat de realitatea imediata, deci nu ne intereseaza, nu facem nici o cresa, nici o gradinita, nici o scoala, ca nu e cazul (alea 20-30.000 de apartamente/case vor fi goale.

    A venit scadenta – s-au inscris la scoala copii din zonele arondate, mai multi decat permite fosta scoala din cartier sa primeasca. Nu-i problema, au zis, facem program in doua schimburi. Pe cine trimitem dupa amiaza? Clasele a 6-a, da-le dracu, sa se obisnuiasca de mici cu schimbul 2 de la fabrica. Ca altfel nu-mi inchipui de ce ai trimite copii care incep sa aiba 6 ore zilnic sa termine scoala la ora 20.00.

    Dupa ora 20.00 se stie, e plin de cluburi ale elevilor, de sporturi pe care le poate practica un copil, de cursuri de limbi straine, etc. E plina piata de oportunitati si nu stiam noi…
    Iar dimineata ar trebui sa se scoale devreme sa invete/scrie pentru ziua respectiva. Din punct de vedere pedagogic e bine stiut ca informatia pe care o asimilezi cu o ora inainte de a fi ascultat/a da un test ramane si se sedimenteaza pe vecie – NOT.

    Iar la final, vom auzi corul de bocete – vai ce nivel scazut al invatamantului avem. Cu cine sa faci performanta? Cu copii adusi la schimbul doi? Cu profesori care vor fi atat de sictiriti dupa o zi de munca (in care vor avea desigur si ferestre) dar care termina la ora 20.00 programul?

    Dar hei, avem inspectori care se duc in Tenerife la specializare, bai in Tenerife ca la Olanesti le pute, iar la Amara a secat lacul…in Tenerife si noi toti le platim astora biletul si cazarea si ramanem in continuare sa fim luati de prosti.

    Urmeaza sa se dea in folosinta intr-o zona marginasa a cartierelor de mai sus vreo 5 blocuri cu 15 etaje si un altul cu vreo 200+ apartamente(celebrul Wings). Nici aia nu vor avea copii si nu vor dori sa-i inscrie intr-o forma de invatamant – nici o legatura cu realitatea.

    Intre timp suntem campioni la piste de biciclete vopsite pe asfalt, banci smart, la care iti poti incarca telefonul si mii si mii de alte inutilitati de aceeasi factura. Chestiile grele de rezolvat, legate de infrasctructura sa le rezolve „alienii” noi facem si inauguram cu live-uri pe Facebook iluminat arhitectural la o cladire.

    Intre 2 cartiere este o zona foarte mare de terenuri cumparate, dar unde nu exista inca PUG/PUZ etc si nu se construieste. Nu am auzit nici o initiativa de sistematizare a zonei, de comasarea terenurilor in totalitate, de realizarea unei trame stradale, de stabilirea zonelor de functiuni (comerciale, administrative, scolarizare) de licitarea a realizarii cailor de acces si de introducerea utilitatilor. Nimeni, nimic. Nu e necesar, ce e aia gandire in perspectiva, planificare si organizare – astea sunt niste cuvinte pentru corporatisti – da-i dracu si pe aia ca prea si-au luat nasul pe sus si vor sa-si dea la scoala copii.

    Stiu ca problemele semnalate mai sus sunt apanajul oraselor cu dezvoltare exploziva, dar cand te uiti la ce se poate face vs ce se face iti cam vine sa te iei cu mainile de cap si sa zici – de ce am tras eu lozul necastigator.

    • romanul nu se pregateste activ pentru viitor. noi functionam pe principiul „eh, daca se va intampla, vom vedea ce-om face”/”sa vedem daca va fi cazul” / ”sa ajungem noi acolo” si exemplele pot continua.

    • Citeste ce a scris unul pe aici Daniel care bonus plange dupa Eftimie.

  15. Scoala si militia ar trebui reformate de la fundatie, eventual facuta si alta fundatie, cunosc situatia din scoli si colegiile astea nationale din Bucuresti care se lauda cu rezultate foarte bune se bazeaza de fapt, in proportie foarte mare, pe banii platiti de parinti pe meditatii, in anul in care copilul a avut evaluarea nationala m-am intrebat foarte serios de ce se mai duce la scoala, a fost intr-o clasa cu copii buni si rezultatele au fost excelente, dupa rezultate tot profesorii s-au umflat in pene, vai ce buni suntem! sunteti pe dracu…
    stiu profesor tanar care incearca cu disperare sa treaca din invatamantul privat la cel de stat si nu se poate, i-au spus ca trebuie sa se inscrie in partid si se rezolva
    Sunt profesori care au apartamente cu 3-4 camere in care fac meditatii cu copii de varste diferite, se fac bani foarte multi si oamenii nu cred ca isi dau seama de cati bani se baga in meditatii

  16. Sunteț’ doar invidioși. :-D

  17. Ce pretenții poți să ai de la un ministru care are adresă de yahoo în 2022?

    mscimpeanu@yahoo.fr

  18. vad ca femeia a fost plecata de cele mai multe ori in cadrul unor programe Erasmus+. prin urmare, putem spune ca a contribuit la absorbtia fondurilor europene.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile