De ce avem atât de multe site-uri de orice

TL:DR: pentru că românilor le place să mintă și pentru că nu se pot asocia.

Avem cam de două ori mai multe site-uri de știri decât avem populație capabilă să citească. Mult prea multe site-uri de femei. Mult prea multe site-uri de rețete. Și tot așa…

(nu vorbesc aici de site-urile finanțate politic)

Și asta pentru că…

1. Românii nu se pot asocia

Dacă sunt doi români care pornesc un site, peste 6 luni se ceartă și unul dintre ei își face un site fix la fel.

De exemplu, sunt convins că ăia doi care au pornit Softpedia s-au dus la Silviu de la Computergames și i-au propus să facă o categorie de download și un forum mai mare și Silviu i-a trimis la plimbare.

Sau nu știu ce tipă care fusese dată afară de la site-ul de femei unde lucra și o ținea langa să lanseze un site de femei care să distrugă vechiul ei loc de muncă.

Sau cum jurnaliștii care furau știri de la serviciu ca să le dea la Hotnews și hrăneau, fără să se gândească, un site care le făcea concurență și le amenința locurile de muncă.

Și mai e ceva. Dacă te întreba cineva cum merge treaba, aveai două răspunsuri:

a. fie îi spuneai că merge bine, deci interlocutorul devenea și el interesat de domeniu,

b. fie îi spuneai că merge prost, caz în care interlocutorul credea că minți și că îi ascunzi realitatea, deci era cu atât mai interesat de domeniu.

2. Concurența scade calitatea

Rezultatul a fost simplu: a crescut concurența. Adică s-au înăsprit tacticile de atragere a vizitatorului, au scăzut salariile și a crescut inventarul de afișări disponibil pentru oameni. Deci prețurile s-au dus în jos. Rău.

Pentru că sunt 12 site-uri care aleargă după același buget, nu 5 sau 8. 12! Și ce se întâmplă dacă nu prinzi prima campanie? Sau a doua? Sau a opta? Lași prețurile mai jos decât toți. Și iei o campanie. După care concurența află și lasă și ei prețurile mai jos. Și mai jos. Și mai jos.

Și când lași prețurile cel mai jos, nu îți permiți să mai plătești oameni măcar decent, trebuie să îi plătești prost și foarte prost. Și oamenii plătiți prost produc marfă proastă.

Și orice proiect jurnalistic pornit cu ideea de o minimă calitate cade pradă aceluiași sistem de “race to the bottom”.


Cele de mai sus nu sunt o pledoarie pentru cenzură și limitare, ci pentru o minimă judecată înainte de a porni un nou proiect care se vrea la fel cu restul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. Zoso, acest Cristian Tudor Popescu al online-ului românesc :)

    00
    • Alte motive:

      1) „Las ba ca merge asa” -> relativ la calitate. Valabil si din punct de vedere al vizitatorului si al creatorului de site-uri .
      2) Saracia – > daca face un venit de X sute de Euro ii ajunge sa traiasca cu parinti in gasoniera din Cartieru Y
      3) Lipsa de educatie -> valabil in orice domeniu

      00
    • doar ca ctp e frumusel pe langa vali

      00
    • Ai de plm…Ctp/zoso si voi ii admirati pentru frumusete…damn!

      00
    • nu poate să zică din prima „aș vrea să îmi indes pendula lui în gura mea încăpătoare”. merge pe ocolite.

  2. Ai dreptate, acest lucru legat de site-uri se poate extrapola la majoritatea domenilor din tara asta. Au mai fost 7 terase si toate au dat faliment in locul acela, hai ca o fac eu pe a 8-a ca sigur sunt mai destept ca ceilalti si a mea o sa fie profitabila, 6 luni…sapt nedormite… relatii esuate… divorturi… faliment. Am o idee geniala, sa deschid gogoserie… wtf? mai sunt 5 pe strada asta, nu conteaza, a mea o sa fie cea mai buna. not!

    00
  3. Anunt pe aceasta cale ca, incepand cu 1 decembrie, ziua nationala a noastra, a Romanilor, imi lansez un blog generalist care va fi mai cool decat ale lui zoso si al lui cetin, nu mai zic de mariciu, razvanbb, nwradu etc!! Ramaneti conectati la net, voi reveni in curand cu detalii si link!!

    00
  4. 3. Romanii vor totul fara munca. Desi intuiesc un site de nisa bun, se vor apuca maine de el.. Daca totusi si-au rupt de la gura si au investit un pic in design, nu pun continut. Eventual il copiaza, sa fie ceva pe site „pana se apuca de el”.
    4. Romanii nu stiu sa monetizeze. Unii au rabdare, fac un site, investesc timp mult daca nu si bani in el, si totusi abia au de o pizza + cola pe luna. Stiu un site specializat unde lucreaza o tanti cinci articole zilnic, de peste 2 ani, doar continut unic, si nu face bani inca deloc, poate va merge pe viitor..
    5 Romanii colecteaza domenii. Majoritatea prietenilor mei au minim 1 domeniu si maxim 100+ Toate minunate, de viitor, potential extraordinar. Sa fereasca Sfantu’ sa se apuce cumva de vreunul..
    Disclaimer: acest comentariu este si pamflet, ma regasesc in toate cele descrise. Poate invat in cele din urma si eu si altii sa ma apuc de 1 maxim 2 siteuri si sa ma ocup serios de ele.

    00
  5. 2 este valabil în orice domeniu, nu doar în online, să ne uităm, de exemplu, la telefonia mobilă, unde toată lumea se bucură că vorbește nelimitat cu 5 lei, dar în momentul în care ai nevoie de suport tehnic mai repede găsești apă în Sahara decât să ajungi să discuți cu om. Peste tot există presiune pe costuri, oriunde dai de cineva mai „fomist” care să scadă prețurile, ceilalți se panichează și începe o goană după reduceri și promoții și trebuie să ai nervii tari sau un cash flow stabil ca să nu intri în ea, fiindcă, din fericire, mai dai și peste clienți care înțeleg că dacă plătești în alune nu poți angaja decât maimuțe. Și după ce câteva maimuțe din astea o dau de gard se trezesc și revin la ăia care chiar livrează.

    00
  6. Prea multe site-uri zici? Asta-i o oda inchinata facebook-ului sau cum?

    00
  7. Anual primim 2-3 cereri de la antreprenori care vor să le facem un Facebook. Nu, nu vor o nouă rețea socială cu ceva inovativ bla bla, doar să cloneze Facebook-ul, că au ei o bază de date cu emailuri și…. Asta e ideea lor măreață.

    00
    • Si nu l-ati facut ca nu se poate face pe wordpress, nu?

      00
    • @gollum – există deja cms-uri care clonează Facebook la funcționalități, se poate face chiar și pe WordPress dacă vrei neapărat, putem construi și o platformă de la zero, dar când îi spui clientului cât costă să faci o platformă de genul ăsta de la zero fuge mâncând pământul, că știe el pe cineva care rezolvă tot cu 50 de euro.

      00
    • Serios, cum să o faci pe WordPress? Și cât ar ține, zece mii de utilizatori logați? Douăzeci de mii? Ce faci, îi mai pui un WP Super Cache?

      00
  8. Asta trebuie sa fie o anomalie totusi: concurenta scade calitatea. Dupa regulile pietei libere, ar trebui sa creasca. Daca sunt multe, nu inseamna ca toate sunt citite.

    00
  9. Pigbrother,
    Conform definitiei citate,
    A lemon is an American slang term for a car that is found to be defective only after it has been bought

    La site-uri nu s-ar aplica, te prinzi care e calitatea site-ului cand il citesti, nu poate fi ascuns un defect, ca la o masina. Deci, calitatea ar trebui sa creasca atunci cand sunt multe pe piata.

    00
    • Judecând după topurile celor mai vizitate site-uri din România, n-aș prea zice. Dar hai să reformulăm ideea de „lemon market” și pentru absolvenții de litere: „pe o piață în care consumatorii nu au discernământ/educație/IQ/etc și consumă gunoi, producătorii de gunoi vor deveni treptat predominanți deoarece furnizorii de bună calitate nu vor mai fi competitivi financiar și vor dispărea”.

      00
  10. Păcat că avem prea puține site-uri autohtone de porn. E drept că dacă te uiți la tv la politica vezi multe curve si mult sex da acolo aia care sunt la primire nu prea vor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube