blogoAutor:
valimarți, 12 decembrie 2017, 20:19 3822 70
Am văzut câteva reclame cu faza asta: acum pe dozele de bere există o protecție de aluminiu, pentru că, aparent, dozele erau murdare. Și, în loc să ștergem sau să turnăm în pahar, am pus ceva să protejăm.
Găsesc foarte utilă folia aia. În primul rând pentru situațiile când bei direct din doză. Apoi, chiar și acasă, când torni în pahar, chiar dacă e normal să speli doza, tot e bine să nu știi că pe cheița aia au trecut niște șobolani. Deci, e bună.
00
NOU
#3
7
Radlerul nu e bere.
00
NOU
#4
ionut
da, ca sobolanii nu ating decat cheita. iar tu, dupa ce ai pus doza in cos, imediat dai cu dezifectant pe maini.
00
NOU
#5
florin
Murdar nu inseamna neaparat țărână.
00
NOU
#6
ciocanul
Fatalai.
00
NOU
#7
pvladc
acum multi ani am desfacut o doza care era murdara da bere si mirosea a pisat (asa miroase berea trezita)
de atunci spal orice doza
00
NOU
#8
Alex
„mirosea a pisat (asa miroase berea trezita)”
Sa stii ca pisatul tot a pisat miroase…Numa zic
00
NOU
#9
Plizknot
Ești sigur ca nu era murdară de pișat de fapt.. Așa miroase pișatul, a bere defectă
E la fel ca in cazul rolelor de hartie igienica unde tubul de carton care ramane se poate arunca in apa si se dizolva scutind un deosebit de greu drum pana la cosul de gunoi. Efectiv, unele dintre produsele pe care le folosim au ajuns la maximul dezvoltarii si inovatiei. Nu mai ai ce sa faci ca produsul tau sa fie peste ceilalti cu costuri minime (adica far asa umbli la calitate doamne fereste). Pentru mine acea protectie e un lucru in plus pe care trebuie sa il duc la gunoi compensand drumul economisit de tubul de la hartie igienica… deci vax.
00
NOU
#13
big0ne
Cupleaza si tu protectia cu cutia goala si faci un singur drum la cos. Cosul nu-i oricum la 2 m de masa? Jesus, asa de grea e viata pentru unii?
00
NOU
#14
Alex
First world problems
00
NOU
#15
Cristi.
Este un mit urban cu sobolanii ce se plimba pe dozele din depozit. O fi ceva folie pe ele, chiar folie pe palet, dar sigur noi nu credem. Ca reactie a aparut asta!
00
NOU
#16
Darklyis
Nu. Folia e pusa pentru a creste pretul pe doza.
00
NOU
#17
florin
Mit urban. Hahahahahahaha.
O fi, o fi.
00
NOU
#18
Shoric
era un mit urban inainte de 89 cu sobolanii care pluteau in cazanele in care fermenta berea si cu hartia igienica bagata in compozitia parizerului
00
NOU
#19
Coco Moll
Daca ar umbla doar prin depozite atunci ar fi relativ ok. Acolo dozele de bere sunt la palet si presupun ca sunt si ambalate. Problema apare cand rozatoarele se plimba pe raftul din magazin unde este expusa doza.
P.S. de aceea iau bere la doza cu baxul de 24…
00
NOU
#20
2DU
nu, nu e mit! E ca un fel de daciada pentru ei sa paseasca peste doze gen cum se antreneaza aia de la navy seals cu cauciucuri. Bine, unii dintre ei ajung sa gateasca pentru restaurante frantuzesti renumite , am vazut eu intr-un documentar.
00
NOU
#21
Brusti
Am lucrat în depozit, majoritatea sunt puse pe stack-uri mari și n-ai treabă cu ele, doar cele de sus sunt de obicei desfăcute, dar n-am văzut niciodată șobolani în depozit, și în nici un caz șobolani alpiniști
De la mitul asta urban, de cand am citit acu vreo 10 ani de o femeie care a murit de leptospiroza de la o cutie murdara fara sa o spal nu am mai baut direct din cutie. Si am baut cateva sute pe langa alea cateva mii la sticla.
00
NOU
#24
Dragos
te-ai mira, dar nu e chiar mit. pe vremea cand Lidl avea alta denumire( nu mai stiu cum se numea lantul inainte sa fie preluat) am luat un six pack de carlsberg(deci nu cea mai ieftina bere) si a doau zi, dupa ce il pusesem in frigider, am vazut ca intre doze era un soarece mort. am facut si reclamatie la OPC cu poze, bon si tot ce trebuie, dar si pe vremea aia ii dure in basca!
00
NOU
#25
Alex
@Dragos: Plus…lidl..aceeasi Marie cu alta palarie
00
NOU
#26
Eu
Iti dai seama, ce o zice sobolanii „hai sa ne pisam pe doza astuia”.
Lasand gluma la o parte, exista riscul sa apara ceva bacterii pe acolo cred, ca berea nu e vodka.
00
NOU
#27
Andrei M.
iti da un sentiment ca e mai safe, e protejat, e mai premium/de calitate ce bei.
Bere nu prea beau la doza, dar la suc gen Cola, Pepsi imi place mai mult ideea de a bea direct din doza, mai ales daca esti undeva afara si faptul ca nu vad baxul din care e luata doza, ma face instinctual sa pun in pahar si sa nu beau din doza respectiva.
+ poate fi si putin marketing, cand bei din doza, oamenii vad ce bei, dar daca bei din pahar, nu e clar ca e Cola sau Pepsi, sau nu e clar ca Carlsberg si nu Bucegi.
00
NOU
#28
Mircea
O doză poate sta prin multe locuri de când pleacă din fabrică până când ajunge în mâna cumpărătorului. Locuri în care un câine se poate pișa pe ea.
00
NOU
#29
big0ne
Uite si tu cati barbati adevarati sunt prin zona. Ti-ar linge berea si de pe jos de duri ce-s :))
00
NOU
#30
mihai
‘Mitul’ cu sobolanii este cat se poate de adevarat. Cine a lucrat sau a avut vreodata tangente cu industria horeca stie despre ce vorbesc. Pe langa asta, am si o cunostinta ceva sefulet la una dintre firmele mari din tara de building management (oare asa s-o numi?). Are omu’ povesti cu dezinsectii si deratizari in absolut toate locatiile posibile, de la banci la hoteluri si restaurante de fite. Terasele din parcuri? Acolo e motherload-ul.
Si ca sa revin on-topic, numai fit saraki si beti in plm bere din sticla.
00
NOU
#31
Gioni
Are albaher de citiva ani.
Prefer la sticla oricum
00
NOU
#32
Shoric
nu am probleme. io am tot timpul la mine doua paie, unu scurt pentru doze si unu mai lung pentru peturi.
00
NOU
#33
Gagoy
Stiu ca suna ciudat, dar eu nu bag in frigider doze de bere, batoane de branza, conserve, etc…. pana nu le spal un pic. Am vazut atata jeg in magzine (doze de bere in Profi LIPITE de raft, batoane de branza topita luate de jos si puse la loc in cutie, la Lidl si altele de genul asta).
00
NOU
#34
Catalin
Da ca e f. bine venita, sa aiba toti asa, ce tot atatea discutii, am ajuns sa discutam despre o folie pe o doza de bere?! Really?
00
NOU
#35
Apollo
Orice inovație care imi apara sanatatea ca si consumator de bere e binevenită.
00
NOU
#36
Sly
Singura problemă era la ei.
00
NOU
#37
Radu-Mihai
Protectia dozei de bere c-o „caciulita” exista de mai multi ani la Albacher si nu-i o noutate in domeniu – http://www.piatadeacasa.ro/images/produse/402.png -. Acum au inceput altii sa se bata cu caramida-n piept cum ca ar fi cei care au facut asta prima data.
Noroc si sanatate!
00
NOU
#38
Mihai
Un lucru care trebuia facut de mult. Cand am posibilitatea spal doza inainte. Motive: praf, transport, ploaie, maini murdare, scurgeri, depozitare pe afara, etc. In spate la hipermarket stau dozele mult si bine. Un subiect asemanator: la Penny au bagat de cativa ani niste cosuri de mana cu rotite. Cand stau in stiva, rotile intra in cosul de sub, exact acolo unde ne punem noi produsele. Ce aduna rotile de pe jos din magazin le luam pe produse si le punem pe masa. Unii s-au prins si pun revista pe fundul cosului. Designerul de produs a dat-o rau de tot in gard.
00
NOU
#39
Cristi
Cate din produsele (suprafețele) pe care le pui în coș ating gura ta? Că eu m-am plictisit de atâtea ambalaje redundante (plastic în plastic).
00
NOU
#40
mihai
@Cristi
Iti dau un exemplu
Un norocos calca intr-un rahat in drum spre magazin. Intr-un final se nimereste la tine in cos o mica parte, ti se lipeste pe ambalajul de la napolitana, tu ii dai copilului in mana sa rontai, sau il pui direct pe masa. Pofta buna!
00
NOU
#41
Oana
Da. La primele doua. Insa nu prea mai beau bere din ro ….pt ca baga malai si reduc perioada de fermentare. Înainte nu mă durea capul a doua zi după doua beri medii la preț/calitate , acum insa e jale. Prefer berea artizanala. ..ex capra noastra.
Exista o explicatie logica pentur berea „altfel” la doza.
In contact cu aerul, berea sufera transformari absolut normale (zi-i „oxidare” daca vrei).
Desigur, procesul nu este imediat, dar exista. Cu cat suprafata expusa aerului este mai mare, cu atat procesul este mai intens.
Pe linia de productie sunt trei tipuri mari de ambalaje: keg (butoi), sticla si doza.
La umplerea ambalajelor, cel mai mic contact cu aerul il are berea din keg – practic nul (odata umplut kegul, supapa se inchide). Urmatorul ambalaj in clasament este sticla, cu suprafata gurii expusa pe linia de imbuteliere pana la punerea capacului. Ultima in clasament e doza, a carei suprafata expusa la aer (pana la punerea capacului) e cea mai mare.
Acuma sa nu va ganditi ca berea la doze se innegreste ca gutuia taiata si lasata in soare. Pe linia de imbuteliere, de la umplere si pana la capac, doza face cam 1 minut.
Revenind la subiect, cea mai simpla solutie (nu si cea mai ieftina) e sa ai un dozator acasa si sa bei bere din keg. Din pacate, butoaiele uzuale au 30l si e cam mult pentru o singura persoana, dar pentru o intalnire amicala (vezi reclama) e bine.
00
NOU
#44
divatz
Exista dozatoare de bere cu butoaie de 6l, Philips Draft, partea urata e ca prin Romania nu gasesti toate tipurile de bere si sunt mai scumpe ca in Germania. Berea e foarte buna si gasesti si nefiltrata.
00
NOU
#45
Ionut P
Prima data folia a aparut la Albacher, cel putin 5-7 ani in urma.
00
NOU
#46
Mahorcu
Trendul asta cu „protectie” pentru doze a mai existat cu cca. ~10 ani in urma, pe-atunci unele doze erau cu o acoperitoare din plastic.
Dozele sunt pentru situatia cand nu ai la indemana pahar. Plus ca NU vrei sa torni berea din doza (a se citi: recipient care e deja racit) intr-un pahar (a se citi: recipient care nu e racit, deci va avea loc un schimb termic intensificat care va rezulta in incalzirea mai rapida a berii). De-aia nu-mi place sa torn nici din sticla in pahar…
00
NOU
#47
alexul
what?! alcoolul dezinfecteaza :))
00
NOU
#48
Mahorcu
Asta poate ca tinea daca erau doze de ceva cu min 40 de grade
00
NOU
#49
George
Faza cu folia de protectie este buna (sper sa nu o scumpeasca) , dar pe vremuri „aspiram” berea fara sa mai stergem doza… Nu am avut bube la gura sau alte rahaturi, fiecare cu sistemul sau imunitar… Apropo pe piata din România mai aveam cateva marci de bere bune, restul este bautura colorata cu aroma de bere! Bre nea Zoso daca mai ajungi prin Constanța iti recomand berea Cazino! Bafta!
00
NOU
#50
NeaSoferu'
Folia aia de aluminiu pe doza de bere e pentru gay. Ca și berea cu lămâie adică citronadă.
00
NOU
#51
Licaon_Kter
Ce mirific e cand tragi de marginea de rigoare si folia se rupe fix in jurul capacului, de tre’ sa ai unghii mari sa raschetezi folia apoi.
Alfel, nu, sticlele nu au problema asta.
00
NOU
#52
BobbyR0
Sobolani, nesobolani, tot e vorba de zeci de mii de doze care stau prin depozite.
Acum cativa ani, am lucrat la o „firma”, intr-un depozit Coca-Cola, puneam etichete peste codul de bare, urmau sa fie oferite promo in hipermarketuri. Nu va pot descrie in ce mizerie erau depozitate si de cate ori am pus mana pe dozele respective, fara niciun mijloc de a feri dozele de contaminare involuntara. Mergi prin Cora & co, o fatuca iti ofera o Cola moca, o iei si chiar pe loc o bei, nu iti pasa daca buza dozei a fost atinsa de cineva acum cateva ore/zile, plin de praf si nespalat pe maini.
Nu sunt hipocondru, dar aveti grija cu chestia asta.
00
NOU
#53
Ovidiu
Hipocondru e un mega ipocondru/ipohondru ?
10
NOU
#54
Robert
ce rad de colegu de mai sus. am lucrat acum fro’ 10 ani la un depozit (nu dau nume) si chiar se mai plimba cate un sorecescu pe ici pe colo+ mucegai cacalau din care poti dezvolta cine stie ce rahat la plamani. hai pupi
00
NOU
#55
Alupigus
😳
Eu întotdeauna îmi spăl dozele înainte să beau.
Cine bea din doză fără să spele?!
00
NOU
#56
Taipan
O chestie foarte buna. Fiindca sunt depozite in care conditiile de pastrare sunt sub orice critica. Multe spatii de depozitare functioneaza in vechile constructii de dinainte de 89. Si cu deratizarea si dezinfectia una e in teorie alta e in practica,
eu o vad utila pentru ca beau direct din doza, în pahar torn când beau la sticla. Imi place mai.mult din doza…nu stiu de ce, am senzatia ca se menține mai rece, ca e mai bună.
Murdăria poate proveni si din depozitare.
00
NOU
#58
florin
Sa va spun si eu o povestioara prin care incerc sa demontez toate bazaconiile de pe aici, cu sobolani si alte substante „pe doze”: mai bine va ganditi ce este IN bere; stiu nu una, nu doua, ci zeci de povesti de la o anumita fabrica de bere din zona capitalei unde cel care se ingrijeste de acel uriaz bazin in care fermenteaza berea isi face nevoile direct acolo (si nr. 1 si nr.2)…si totusi eu beau berea aia.
explicatia cu caracter stiintific ar fi cam asa: fiecare produs alimentar este supus unor analize si fiecare are niste limite acceptate pe g sau ml de bacterii ca e.coli, salmonella s.a; bazinul ara are de la 50k litrii in sus si chiar daca ai pune o roaba de rahat in el, la analize tot nu depaseste limita admisa de bacterii/ml. pentru ca orice tip de bacterie sa se dezvolte este nevoie de conditii exceptionale si de alaturarea a mai multi factori. de cate ori v-ati cacat pe voi de la bere?
00
NOU
#59
wrumflo
e foarte utila, de obicei o stergi cu podul palmei ca nu umbli cu stergaru dupa tine!
00
NOU
#60
thebblack
ahahaha……(vreo 5 minutebdevtavalit de ras tinandu-ma cu mâinile de burta)…. hahahaha!
folia de protectie. până acum s-au vândut numai în Romania probabil peste 1 miliard de doze. numărul de morți în urma consumului direct din doza? sa tot fie vreo 2, da’ nici la aia nu e sigur că nu era de la altceva. adică da, chiar e o chestie utila.
00
NOU
#61
7
Lasa domne fetele in pace. Multi nu se spala pe maini dupa ce se pisa, dar se bucura ca are berea folie, sa nu mai fie nevoie sa spele doza. La articolul asta ar merge un add-on despre ceara de epilat.
00
NOU
#62
thebblack
la momentul scrierii raspunsului, 4 ortodocsi sau 4 fani olivia steer? oarecum aceeasi lipsa de argumente. hai baieti, macar un caz documentat conform metodologiei stiintifice… macar unul!
00
NOU
#63
Andrei
E o gaselnita buna de marketing si o siguranta in plus nu strica niciodata.
00
NOU
#64
Alex
Stiti ca dozele vin impachetate la magazin cate 6-10-12 in folie?
Deci sansele cu sobolanii sunt infime. Eu zic ca e o gaselnita de marketing tocmai ca oamenii se plangeau de treaba asta decat sa stea sa ii convinga pe oameni ca sunt safe dozele.
00
NOU
#65
ciocolatiulverde
Pentru ei – arata mai bine ca marketing
Pentru noi (cumparatorii) ofera mai multa siguranta, nu neaparat ca au umblat sobolani, dar in magazine(mari sau mici) dozele stau si scoase din folie, deci se pune praf. A da, si in cateva cazuri au fost filmate pasari sau chiar soareci in hypmerketuri.
Boss, daca esti in trecere, de unde pahar ? stergi cu maneca ?
00
NOU
#66
mormaila
in loc sa investeasca in calitatea berii, pun folii si alte cacaturi…
00
NOU
#67
Marius
Am citit cam toate comentariile. Multi zic ca spala dozele. O fi bine, nu stiu. Intrebarea este: ei nu beau niciodata bere la doza in restaurant/bar? sau fug repede cu ea la baie s-o spele?
N-am stat să citesc ce au scris ceilalți pentru că probabil au exprimat și ei părerea pe care urmează să o scriu, dar folia aia este utilă. Este utilă pentru că nu de fiecare dată speli berea și pentru că n-ai idee pe unde s-a plimbat după ce a ieșit din fabrică. Îmi aduc aminte o știre de acum 8 ani când mai mulți bărbați s-au otrăvit pentru că au băut direct din doze care fuseseră păstrate defectuos de magazinul de unde au cumpărat bere. Defectuos în sensul că ajunsese otravă de șobolani pe respectivele doze. Acum dacă spălau dozele poate că nu se întâmpla, dar se na că se mai întâmplă.
00
NOU
#69
dragos
Bun, mit sau realitate, poate are o utilitate staniolul acolo.
Dar care-i faza cu sticla de Borsec? Si aia are pe capac un sigiliu! WTF?!
nu mi s-a intamplat niciodata la pet..
Găsesc foarte utilă folia aia. În primul rând pentru situațiile când bei direct din doză. Apoi, chiar și acasă, când torni în pahar, chiar dacă e normal să speli doza, tot e bine să nu știi că pe cheița aia au trecut niște șobolani. Deci, e bună.
Radlerul nu e bere.
da, ca sobolanii nu ating decat cheita. iar tu, dupa ce ai pus doza in cos, imediat dai cu dezifectant pe maini.
Murdar nu inseamna neaparat țărână.
Fatalai.
acum multi ani am desfacut o doza care era murdara da bere si mirosea a pisat (asa miroase berea trezita)
de atunci spal orice doza
„mirosea a pisat (asa miroase berea trezita)”
Sa stii ca pisatul tot a pisat miroase…Numa zic
Ești sigur ca nu era murdară de pișat de fapt.. Așa miroase pișatul, a bere defectă
Da’ berea, berea ai spalat-o?
Și berea procesată tot a pisat miroase.
E la fel ca in cazul rolelor de hartie igienica unde tubul de carton care ramane se poate arunca in apa si se dizolva scutind un deosebit de greu drum pana la cosul de gunoi. Efectiv, unele dintre produsele pe care le folosim au ajuns la maximul dezvoltarii si inovatiei. Nu mai ai ce sa faci ca produsul tau sa fie peste ceilalti cu costuri minime (adica far asa umbli la calitate doamne fereste). Pentru mine acea protectie e un lucru in plus pe care trebuie sa il duc la gunoi compensand drumul economisit de tubul de la hartie igienica… deci vax.
Cupleaza si tu protectia cu cutia goala si faci un singur drum la cos. Cosul nu-i oricum la 2 m de masa? Jesus, asa de grea e viata pentru unii?
First world problems
Este un mit urban cu sobolanii ce se plimba pe dozele din depozit. O fi ceva folie pe ele, chiar folie pe palet, dar sigur noi nu credem. Ca reactie a aparut asta!
Nu. Folia e pusa pentru a creste pretul pe doza.
Mit urban. Hahahahahahaha.
O fi, o fi.
era un mit urban inainte de 89 cu sobolanii care pluteau in cazanele in care fermenta berea si cu hartia igienica bagata in compozitia parizerului
Daca ar umbla doar prin depozite atunci ar fi relativ ok. Acolo dozele de bere sunt la palet si presupun ca sunt si ambalate. Problema apare cand rozatoarele se plimba pe raftul din magazin unde este expusa doza.
P.S. de aceea iau bere la doza cu baxul de 24…
nu, nu e mit! E ca un fel de daciada pentru ei sa paseasca peste doze gen cum se antreneaza aia de la navy seals cu cauciucuri. Bine, unii dintre ei ajung sa gateasca pentru restaurante frantuzesti renumite , am vazut eu intr-un documentar.
Am lucrat în depozit, majoritatea sunt puse pe stack-uri mari și n-ai treabă cu ele, doar cele de sus sunt de obicei desfăcute, dar n-am văzut niciodată șobolani în depozit, și în nici un caz șobolani alpiniști
“mit urban”? Boss…
De la mitul asta urban, de cand am citit acu vreo 10 ani de o femeie care a murit de leptospiroza de la o cutie murdara fara sa o spal nu am mai baut direct din cutie. Si am baut cateva sute pe langa alea cateva mii la sticla.
te-ai mira, dar nu e chiar mit. pe vremea cand Lidl avea alta denumire( nu mai stiu cum se numea lantul inainte sa fie preluat) am luat un six pack de carlsberg(deci nu cea mai ieftina bere) si a doau zi, dupa ce il pusesem in frigider, am vazut ca intre doze era un soarece mort. am facut si reclamatie la OPC cu poze, bon si tot ce trebuie, dar si pe vremea aia ii dure in basca!
@Dragos: Plus…lidl..aceeasi Marie cu alta palarie
Iti dai seama, ce o zice sobolanii „hai sa ne pisam pe doza astuia”.
Lasand gluma la o parte, exista riscul sa apara ceva bacterii pe acolo cred, ca berea nu e vodka.
iti da un sentiment ca e mai safe, e protejat, e mai premium/de calitate ce bei.
Bere nu prea beau la doza, dar la suc gen Cola, Pepsi imi place mai mult ideea de a bea direct din doza, mai ales daca esti undeva afara si faptul ca nu vad baxul din care e luata doza, ma face instinctual sa pun in pahar si sa nu beau din doza respectiva.
+ poate fi si putin marketing, cand bei din doza, oamenii vad ce bei, dar daca bei din pahar, nu e clar ca e Cola sau Pepsi, sau nu e clar ca Carlsberg si nu Bucegi.
O doză poate sta prin multe locuri de când pleacă din fabrică până când ajunge în mâna cumpărătorului. Locuri în care un câine se poate pișa pe ea.
Uite si tu cati barbati adevarati sunt prin zona. Ti-ar linge berea si de pe jos de duri ce-s :))
‘Mitul’ cu sobolanii este cat se poate de adevarat. Cine a lucrat sau a avut vreodata tangente cu industria horeca stie despre ce vorbesc. Pe langa asta, am si o cunostinta ceva sefulet la una dintre firmele mari din tara de building management (oare asa s-o numi?). Are omu’ povesti cu dezinsectii si deratizari in absolut toate locatiile posibile, de la banci la hoteluri si restaurante de fite. Terasele din parcuri? Acolo e motherload-ul.
Si ca sa revin on-topic, numai fit saraki si beti in plm bere din sticla.
Are albaher de citiva ani.
Prefer la sticla oricum
nu am probleme. io am tot timpul la mine doua paie, unu scurt pentru doze si unu mai lung pentru peturi.
Stiu ca suna ciudat, dar eu nu bag in frigider doze de bere, batoane de branza, conserve, etc…. pana nu le spal un pic. Am vazut atata jeg in magzine (doze de bere in Profi LIPITE de raft, batoane de branza topita luate de jos si puse la loc in cutie, la Lidl si altele de genul asta).
Da ca e f. bine venita, sa aiba toti asa, ce tot atatea discutii, am ajuns sa discutam despre o folie pe o doza de bere?! Really?
Orice inovație care imi apara sanatatea ca si consumator de bere e binevenită.
Singura problemă era la ei.
Protectia dozei de bere c-o „caciulita” exista de mai multi ani la Albacher si nu-i o noutate in domeniu –
http://www.piatadeacasa.ro/images/produse/402.png -. Acum au inceput altii sa se bata cu caramida-n piept cum ca ar fi cei care au facut asta prima data.
Noroc si sanatate!
Un lucru care trebuia facut de mult. Cand am posibilitatea spal doza inainte. Motive: praf, transport, ploaie, maini murdare, scurgeri, depozitare pe afara, etc. In spate la hipermarket stau dozele mult si bine. Un subiect asemanator: la Penny au bagat de cativa ani niste cosuri de mana cu rotite. Cand stau in stiva, rotile intra in cosul de sub, exact acolo unde ne punem noi produsele. Ce aduna rotile de pe jos din magazin le luam pe produse si le punem pe masa. Unii s-au prins si pun revista pe fundul cosului. Designerul de produs a dat-o rau de tot in gard.
Cate din produsele (suprafețele) pe care le pui în coș ating gura ta? Că eu m-am plictisit de atâtea ambalaje redundante (plastic în plastic).
@Cristi
Iti dau un exemplu
Un norocos calca intr-un rahat in drum spre magazin. Intr-un final se nimereste la tine in cos o mica parte, ti se lipeste pe ambalajul de la napolitana, tu ii dai copilului in mana sa rontai, sau il pui direct pe masa. Pofta buna!
Da. La primele doua. Insa nu prea mai beau bere din ro ….pt ca baga malai si reduc perioada de fermentare. Înainte nu mă durea capul a doua zi după doua beri medii la preț/calitate , acum insa e jale. Prefer berea artizanala. ..ex capra noastra.
Berea la doză e cea mai nașpa
Exista o explicatie logica pentur berea „altfel” la doza.
In contact cu aerul, berea sufera transformari absolut normale (zi-i „oxidare” daca vrei).
Desigur, procesul nu este imediat, dar exista. Cu cat suprafata expusa aerului este mai mare, cu atat procesul este mai intens.
Pe linia de productie sunt trei tipuri mari de ambalaje: keg (butoi), sticla si doza.
La umplerea ambalajelor, cel mai mic contact cu aerul il are berea din keg – practic nul (odata umplut kegul, supapa se inchide). Urmatorul ambalaj in clasament este sticla, cu suprafata gurii expusa pe linia de imbuteliere pana la punerea capacului. Ultima in clasament e doza, a carei suprafata expusa la aer (pana la punerea capacului) e cea mai mare.
Acuma sa nu va ganditi ca berea la doze se innegreste ca gutuia taiata si lasata in soare. Pe linia de imbuteliere, de la umplere si pana la capac, doza face cam 1 minut.
Revenind la subiect, cea mai simpla solutie (nu si cea mai ieftina) e sa ai un dozator acasa si sa bei bere din keg. Din pacate, butoaiele uzuale au 30l si e cam mult pentru o singura persoana, dar pentru o intalnire amicala (vezi reclama) e bine.
Exista dozatoare de bere cu butoaie de 6l, Philips Draft, partea urata e ca prin Romania nu gasesti toate tipurile de bere si sunt mai scumpe ca in Germania. Berea e foarte buna si gasesti si nefiltrata.
Prima data folia a aparut la Albacher, cel putin 5-7 ani in urma.
Trendul asta cu „protectie” pentru doze a mai existat cu cca. ~10 ani in urma, pe-atunci unele doze erau cu o acoperitoare din plastic.
Dozele sunt pentru situatia cand nu ai la indemana pahar. Plus ca NU vrei sa torni berea din doza (a se citi: recipient care e deja racit) intr-un pahar (a se citi: recipient care nu e racit, deci va avea loc un schimb termic intensificat care va rezulta in incalzirea mai rapida a berii). De-aia nu-mi place sa torn nici din sticla in pahar…
what?! alcoolul dezinfecteaza :))
Asta poate ca tinea daca erau doze de ceva cu min 40 de grade
Faza cu folia de protectie este buna (sper sa nu o scumpeasca) , dar pe vremuri „aspiram” berea fara sa mai stergem doza… Nu am avut bube la gura sau alte rahaturi, fiecare cu sistemul sau imunitar… Apropo pe piata din România mai aveam cateva marci de bere bune, restul este bautura colorata cu aroma de bere! Bre nea Zoso daca mai ajungi prin Constanța iti recomand berea Cazino! Bafta!
Folia aia de aluminiu pe doza de bere e pentru gay. Ca și berea cu lămâie adică citronadă.
Ce mirific e cand tragi de marginea de rigoare si folia se rupe fix in jurul capacului, de tre’ sa ai unghii mari sa raschetezi folia apoi.
Alfel, nu, sticlele nu au problema asta.
Sobolani, nesobolani, tot e vorba de zeci de mii de doze care stau prin depozite.
Acum cativa ani, am lucrat la o „firma”, intr-un depozit Coca-Cola, puneam etichete peste codul de bare, urmau sa fie oferite promo in hipermarketuri. Nu va pot descrie in ce mizerie erau depozitate si de cate ori am pus mana pe dozele respective, fara niciun mijloc de a feri dozele de contaminare involuntara. Mergi prin Cora & co, o fatuca iti ofera o Cola moca, o iei si chiar pe loc o bei, nu iti pasa daca buza dozei a fost atinsa de cineva acum cateva ore/zile, plin de praf si nespalat pe maini.
Nu sunt hipocondru, dar aveti grija cu chestia asta.
Hipocondru e un mega ipocondru/ipohondru ?
ce rad de colegu de mai sus. am lucrat acum fro’ 10 ani la un depozit (nu dau nume) si chiar se mai plimba cate un sorecescu pe ici pe colo+ mucegai cacalau din care poti dezvolta cine stie ce rahat la plamani. hai pupi
😳
Eu întotdeauna îmi spăl dozele înainte să beau.
Cine bea din doză fără să spele?!
O chestie foarte buna. Fiindca sunt depozite in care conditiile de pastrare sunt sub orice critica. Multe spatii de depozitare functioneaza in vechile constructii de dinainte de 89. Si cu deratizarea si dezinfectia una e in teorie alta e in practica,
eu o vad utila pentru ca beau direct din doza, în pahar torn când beau la sticla. Imi place mai.mult din doza…nu stiu de ce, am senzatia ca se menține mai rece, ca e mai bună.
Murdăria poate proveni si din depozitare.
Sa va spun si eu o povestioara prin care incerc sa demontez toate bazaconiile de pe aici, cu sobolani si alte substante „pe doze”: mai bine va ganditi ce este IN bere; stiu nu una, nu doua, ci zeci de povesti de la o anumita fabrica de bere din zona capitalei unde cel care se ingrijeste de acel uriaz bazin in care fermenteaza berea isi face nevoile direct acolo (si nr. 1 si nr.2)…si totusi eu beau berea aia.
explicatia cu caracter stiintific ar fi cam asa: fiecare produs alimentar este supus unor analize si fiecare are niste limite acceptate pe g sau ml de bacterii ca e.coli, salmonella s.a; bazinul ara are de la 50k litrii in sus si chiar daca ai pune o roaba de rahat in el, la analize tot nu depaseste limita admisa de bacterii/ml. pentru ca orice tip de bacterie sa se dezvolte este nevoie de conditii exceptionale si de alaturarea a mai multi factori. de cate ori v-ati cacat pe voi de la bere?
e foarte utila, de obicei o stergi cu podul palmei ca nu umbli cu stergaru dupa tine!
ahahaha……(vreo 5 minutebdevtavalit de ras tinandu-ma cu mâinile de burta)…. hahahaha!
folia de protectie. până acum s-au vândut numai în Romania probabil peste 1 miliard de doze. numărul de morți în urma consumului direct din doza? sa tot fie vreo 2, da’ nici la aia nu e sigur că nu era de la altceva. adică da, chiar e o chestie utila.
Lasa domne fetele in pace. Multi nu se spala pe maini dupa ce se pisa, dar se bucura ca are berea folie, sa nu mai fie nevoie sa spele doza. La articolul asta ar merge un add-on despre ceara de epilat.
la momentul scrierii raspunsului, 4 ortodocsi sau 4 fani olivia steer? oarecum aceeasi lipsa de argumente. hai baieti, macar un caz documentat conform metodologiei stiintifice… macar unul!
E o gaselnita buna de marketing si o siguranta in plus nu strica niciodata.
Stiti ca dozele vin impachetate la magazin cate 6-10-12 in folie?
Deci sansele cu sobolanii sunt infime. Eu zic ca e o gaselnita de marketing tocmai ca oamenii se plangeau de treaba asta decat sa stea sa ii convinga pe oameni ca sunt safe dozele.
Pentru ei – arata mai bine ca marketing
Pentru noi (cumparatorii) ofera mai multa siguranta, nu neaparat ca au umblat sobolani, dar in magazine(mari sau mici) dozele stau si scoase din folie, deci se pune praf. A da, si in cateva cazuri au fost filmate pasari sau chiar soareci in hypmerketuri.
Boss, daca esti in trecere, de unde pahar ? stergi cu maneca ?
in loc sa investeasca in calitatea berii, pun folii si alte cacaturi…
Am citit cam toate comentariile. Multi zic ca spala dozele. O fi bine, nu stiu. Intrebarea este: ei nu beau niciodata bere la doza in restaurant/bar? sau fug repede cu ea la baie s-o spele?
N-am stat să citesc ce au scris ceilalți pentru că probabil au exprimat și ei părerea pe care urmează să o scriu, dar folia aia este utilă. Este utilă pentru că nu de fiecare dată speli berea și pentru că n-ai idee pe unde s-a plimbat după ce a ieșit din fabrică. Îmi aduc aminte o știre de acum 8 ani când mai mulți bărbați s-au otrăvit pentru că au băut direct din doze care fuseseră păstrate defectuos de magazinul de unde au cumpărat bere. Defectuos în sensul că ajunsese otravă de șobolani pe respectivele doze. Acum dacă spălau dozele poate că nu se întâmpla, dar se na că se mai întâmplă.
Bun, mit sau realitate, poate are o utilitate staniolul acolo.
Dar care-i faza cu sticla de Borsec? Si aia are pe capac un sigiliu! WTF?!
să punem folie și pe fistic! https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/cum-a-ajuns-un-soarece-in-punga-cu-fistic-852580