Români românind: „…cer autorităților să ia măsuri”

Povestea pe scurt: un coș de fum neizolat trecea printr-un pod, pod unde erau depozitate prostii, prostii care s-au aprins și 50 oameni erau panicați că ard. Știrea e aici. Undeva pe la 01:40 se spune fraza din titlu.

Bun. OK. Să ia autoritățile măsuri. Să vină în controale și să amendeze toate improvizațiile și neregulile. Nu doar la localurile de la parter, ci și la proprietarii de la etaje. Amenzi peste amenzi.

Ah, nu? Dar ce să facă autoritățile mai exact? Că regulile există, trebuie doar respectate. Ah, nu vreți nici asta? Păi…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. In tarile cu apa calda exista niste indivizi platiti fix pentru genul asta de situatii, care intai nu aproba tiganii din astea improvizate (ai nevoie de autorizatie si cand iti sufli mucii), si apoi in caz de recidiva, te ard cu amenzi usturatoare.

    Problema nu e atat la nea’ Ion care face ce vrea, ci si la autoritati, care inseamna individul din birou ce nu da doi bani pe responsabilitatile postului si sta acolo doar sa treaca luna si sa isi ia banii.

    Comentariu apreciat.777
    • de acord cu tine, dar pe ce punem pariu că dacă autoritățile încercau să-și facă treaba, să pătrundă acolo, să verifice, să chestii, ăia săreau până la cer, că ce-au cu ei?!

      Comentariu apreciat.471
    • Nu ai autorizatie cos de fum alea alea , nu plateste asigurarea. Eu am vrut sa imi pun anul trecut un semineu la casa si trebuie sa imi pun un cos de fum inox altfel nu merge. Nu caramida, nu altele.

      Comentariu apreciat.250
    • Catalin, daca iti permiti si au ajuns preturile mai la normalitate, baga cos ceramic. Acu 10+ ani cand am montat semineul am pus inox si am construit cu caramizi + izolatie peste inox, desi as fi vrut ceramic, dar nu te atingeai de unul profesional la ce preturi umblau, mai ales ca erau 2 producatori mari si lati, schiedel si inca unul, puteai sa cumperi doar prin reprezentantii lor si erau mai rai ca aia de la oalele zepter.

      192
  2. Autoritatilor nu pot si nu trebuie sa incalce dreptul omului la autodistrugere!

    Comentariu apreciat.695
  3. Dupa cum arata din poze pare shawormeria Dristor dar nici nu se vede de pompiera nici nu mentioneaza articolul despre ce restaurant e vorba. Asta se intampla dupa ce in Aprilie 2021 a ars complet cel din Tineretului si a distrus si toata fatada blocului alaturat. Nu imi aduc aminte sa fi existat consecinte de niciun fel atunci. S-a redeschis dupa 1 luna de amenajari ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

    134
    • Te ai uitat gresit

      07
    • @dny mai cauta si tu pe Google

      20
    • @Mike, de curiozitate: ce consecinte ar fi trebuit sa fie atunci? Din cate am inteles, cei de la shaormeria Dristor aveau toate avizele si incendiul din 2021 a fost doar un accident.

      In plus, au reparat toata fatada blocului fara sa fie vreun scandal intre ei si locatari. Iar din punct de vedere al timpului, toate lucrarile au fost efectuate foarte rapid.

      PS: sa nu se inteleaga ca am vreun interes sa iau apararea celor de la Dristor, dar vreau sa spun ca uneori mai apar si accidente chiar daca se respecta legile.

      30
  4. In blocul parintilor tevile sunt vintage, originale.
    Pana nu crapa, nu sunt bani de asaceva.
    Am schimbat la apartament tabloul de sigurante cu dulie si ce za vezi, cablurile erau arse si friabile. Tata nu vrea aia cu buton, ca pe vecini ii lasa fara curent, sunt… proaste.
    I-am explicat ca are frigider nou, ca ala face de obicei probleme, mai ales daca e Fram. Am pus RCBO pe fiecare circuit (sunt 4 toate).

    De fapt, e de mirare ca avem atat de putine probleme pe lartea de curent/gaze, avand in vedere ce improvizatii si lipsa de protectie este in realitate.
    Din ce in ce mai des aud de electonice arse, cel mai des pentru ca dupa x zeci de ani, cuprul s-a copt/corodat si NUL-ul a disparut, deci la cativa ani strangeti din nou suruburile de la sigurante.

    Indecis. Tu ce zici?318
    • As paria ca nici tu nu ai schimba tevile din bloc ca sa nu spargi baia „poaspat facuta”. Am vazut asa ceva intr-un bloc, practic au demolat jumatate de baie la toate apartamentele, a durat cateva saptamani (sa vezi ce misto e sa nu ai baie acasa si mergi la „toaleta ecogica” ..). Iar la sfarsit scandal monstruos ca reparatiile din bai au ramas la fiecare in carca.

      121
    • păi cine trebuia să repare? blocul din fondul de rulment? ale cui sunt țevile? cine are nevoie de ele?

    • Nu se repara nimic altfel. Cand se sparge teava sa vezi scandal.
      Poate invata si romanii sa faca acces la tevi, din pal de ex. Daca zidesti tot, iti asumi.

      72
    • Poate invata si romanii sa faca acces la tevi

      cum fac acces la țeava care e jumătate la mine, jumătate la vecinul?

    • Coloana principala trece de obicei pe la un singur vecin. Ramurile pleaca din ea.

      11
    • In blocul in care locuiesc acum sunt 3 coloane care trec de sus pana jos prin toate apartamentele de pe scara. Doua pentru apa rece/apa calda/canalizare plus una pentru apa pluviala.

      10
  5. Eu am reclamat (ISU/Primarie/Politie Locala) ca un vecin (cladirea alaturata) a descoperit un horn vechi si baga pe foc ce ii cadea in mana ca gazele costa bani. Sa ne lamurim un horn de 100 de ani necuratat samd. Nimeni nu a putut face nimic. NU EXISTA legislatie decat daca se intampla ceva.

    Comentariu apreciat.386
    • păstrează reclamația pentru când ia foc.

    • Eu am avut alta experienta.
      Am avut discuții cu un cos care scăpa gazele centralei pe ghena țevilor (perete/zid comun). Probabil se fisurase.
      Eu ma certam cu vecinul sa rezolve problema cu centrala ca coșul nu mai e intact sau vertificat de zeci de ani, el insista sa zidesc ieșirea la ghena.
      Am reclamat la ISU. M-au sunat, ne-am văzut la fata (veniseră 2 persoane ISU). Erau foarte interesați de situație și de rezolvarea ei.
      S-a rezolvat pentru ca a intervenit și Distrigaz care a pus sigiliu pe niște contoare. Cred ca încă îmi iau înjurături de la vecini. Situația s-a rezolvat vecinul construind-și ceva ieșire din inox pt centrala. Se poate dar multora nu e frica de ce zice vecinul, de conflicte și consecințe. Și poate nu ni se întâmplă noua…

      210
    • Macar pentru probleme legate de instalatiile de gaze, cei de la Distrigaz intervin foarte rapid si sigileaza contoarele pana se rezolva.

      21
  6. Din articol „In urma incendiului anchetatorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, dar au încheiat cercetările la fața locului și pompierii,…”
    De ce sa deschida dosar penal pentru ucidere din culpa daca nu a murit nimeni?

    160
  7. Eu bag mana in foc ca e doar un cliseu folosit de cei ce au scris stirea „cer autoritatilor sa ia masuri”. Cliseu gen „bolid de lux” cand in stire era vorba de un Passat.

    211
  8. Eu vin cu un bonus malus si anume instalatiile de gaz din blocuri vechi ce sunt adevarate bombe cu ceas. Instalatiile si sistemele de siguranta in special ar trebui sa fie functionale si nu prea sunt. Verificarea instaltiilor se face pe genunchi, sistemele de siguranta sunt dezafectate si cate nenorociri se pot intampla. Si cand bubuie gazul acumulat intr-un apartament este foarte nasol.

    50
    • Nu zice nimeni, dar senzorul de gaze naturale de la electrovana are durata de viata limitata.
      Cele vechi se alimentau pe 230V, cele de acum sunt pe 12V.

      30
  9. „În ciuda pericolului, unii clienții ai teraselor din jur s-au supărat pe forțele de ordine când au fost rugați să plece din zonă.”
    bai baieti luati masuri dar nu ne deranjati de la terasa

    191
    • Nu cred așa ceva. Dacă eram pompier se spărgea un furtun fix la terasa supăraților.

      111
    • aia voiam si io sa mentionez. Aia is romanii romanind. „ce ba bajeti, va deranjam de la munca cu berea noastra? ratzaidracu de pomperi, numa probleme aveti”

      21
  10. n-a trecut o luna de la scandalul cu chiriasul care a alertat distrigaz ca mirosea a gaz in bloc. baiatul era sa fie linsat de cocalarii.. pardon, vecinii acestuia.

    romani, romanind.

    180
  11. Pentru ca in Romania cine ar trebui sa faca controale inchide un ochi sau chiar pe amandoi. Speram mereu in mai bine insa cand trebuie sa mergem la vot, preferam sa facem altceva.

    42
  12. Pai… sa-ti spun ce am facut eu in ‘decat’ doua situatii: stau intr-un bloc vechi cu patru etaje si vecinul de la et.4 si-a instalat singur o masina de spalat rufe la coloana comuna de scurgere. La evacuarea apelor reziduale se produceau zgomote puternice pe coloana si apa ajungea in chiuvetele proprietarilor de la et.3 si 2. Intre timp teava o crapat si au aparut infiltratii de apa in tavanele de la et.3 si 2. Am alertat asociatia de proprietari si tot ce inseamna autoritate locala, adica politie locala, primarie si inspectoratul de stat in constructii. Asociatia a zis ca schimba teava si sa platim cu totii, adica toti cei care stam pe tronsonul respectiv. Am zis flit, plateste vinovatul si asociatia pentru ca teava aia e parte comuna si repararea ei se suporta din fondul de reparatii iar daca nu exista bani in fond atunci cheltuiala se imparte pe cota parte indiviza. Chestiile astea se gasesc explicate in legea asociatiilor de proprietari. N-au vrut. Celelalte autoritati au facut nimic, adica localii au dat avertisment pentru ca zgomotul masinii in orele de liniste iar primaria m-o trimis la instanta de judecata si m-am dus. Am proces pe rol de trei ani. Si tot nebunul de et.4 a daramat un perete ce avea gura de aerisire pe el (io mi-s atehnica, cred ca ati inteles ce zic). Sesiare la ISC care m-o trimis la primarie conform unei legi (nu mai stiu care) iar primaria m-o trimis la instanta.

    Pai… in fata blocului o vecina (goarna presedintelui de asociatie) s-o apucat sa taie cam tot ce inseamna plante de pe domeniul public si si-a facut gradina raiului in care nimeni n-are acces. Din nou fac sesizari la politia locala si primarie. Raspunsul lor: nu s-au constatat interventii pe domeniul public.

    Ce sa fac mai mult?

    20
  13. Opțiunile sînt simple… amenzi, amenzi și închisoare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.