Autoritățile n-au învățat nimic după Colectiv. Nici măcar ministerele

Se dă această știre din Libertatea (de unde am luat și poza) care zice următoarele: sediul Ministerului Culturii, care ocupă o aripă în clădirea Bibliotecii Naționale, a rămas fără o ieșire de urgență din cauză că cineva, că nu se știe încă cine, a decis că o cale de acces de pe marginea Dâmboviței trebuie transformată.

Avem, deci, până acum, două elemente: ieșire de urgență blocată, drum de acces modificat. Acum, partea cu drumul de acces e mișto de tot: ăla e acolo pentru mașinile de pompieri. Deși terenul aparține ministerului, de la minister nimeni usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i pute, ei habar n-au și nu au dat nici un accept de modificare, Negoiță s-a apucat singur de spart drumul – pe care l-a înjumătățit, deci la revedere pompieri.

Practic, dacă ia foc Biblioteca Națională, mult noroc celor care muncesc acolo. Altfel, în zona aia surpată nu se știe cine muncea, nu se știe de ce, nu se știe dacă exista autorizație, nu se știe cine-a dat-o, toată lumea se spală pe mâini. Bine, teoretic, se știe una, alta, dar practic, nimeni nu scoate o vorbă.

Și acu’, hai să vă servesc una mișto de tot: terminarea clădirea Bibliotecii Naționale a fost un heirup tipic românesc, că dacă tot a fost începută în comunism, hai s-o și terminăm, când de fapt ar fi trebuit demolată. Realitatea e că fix bucata aia, unde au murit muncitorii ăia doi, e pe teren instabil. Asta e o chestie care se știe de ani de zile, dar de care nimeni nu zice nimic.

Am aflat eu, acum vreo zece ani, nu-mi mai amintesc toate detaliile, dar faza e cam așa: terenul e cam nasol (ceva fostă mlaștină dacă-mi amintesc bine), iar Dâmbovița tot sapă pe sub el. N-ajută nici miile de tone de beton, care tasează și mai tare bucata aia. Nu mai știu cine-mi zicea atunci, dar prin subsolul clădirii erau încă de pe vremea aia infiltrații.

Avem, care va să zică, următoarele: o clădire uriașă care se scufundă încet-încet, că terenul e nasol, un râu care sapă pe sub clădirea aia, o primărie care a intrat pe proprietatea unui minister și a distrus un drum de acces pentru pompieri că era un contract de pavele de onorat, o ieșire de incendiu blocată, o firmă de construcții care opera fără autorizații, o primărie care cică dăduse verde lucrărilor ca să se pună de niște terase pe-acolo.

Dacă am primit eu informații proaste, îmi cer scuze. Dar mă-ndoiesc, mai ales că vorbim de urbanizarea ceaușistă, unde siguranța nu era o prioritate, important era să umpli spațiul cu betoane, să fie mulțumit tovarășul. Altfel, dacă nu mă înșel, bucata de clădire în care e sediul ministerului e practic o anexă, n-a fost în planul inițial al clădirii, ci a fost adăugată când s-a luat hotărârea terminării ei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. ai, nu ai, bagi in buzunar..

  2. Apropo, cu Casa Radio ce s-a mai întâmplat?

  3. All in all, pe baza a ceea ce mai cunosc, este o descriere corecta. Diagnosticul despre patologia societatii romanesti (nimeni nu stie nimic) este aproape de ceea ce simtim, se baga capul in pamant. Inclusiv presa mainstream face „pe proasta”. Chestia cu terasele, are miros de credibilitate. Probabil mai apar niste terase pe partea din spatele Operetei, la vale, pâna în pasaj. De ce drumuri de acces, modernizari, etc. catre o fundatura?

  4. Trec prin zona aia destul de des iar vis-a-vis mai e o problema. Mai stiti ca acum cativa ani se tot striga ca teatrul de operata Ion Dacian fusese construit fara nu stiu ce avize de incendiu si toata instalatia electrica era gata sa ia foc. Ba chiar artistii se jurau ca nu mai calca pe acolo ca-si risca vietile……ei bine…..am vazut ca au inceput iar spectacole pe acolo.
    Deci, nu e exclus ca si colectivul sa se redeschida fix in aceleasi conditii si cu aceleasi artificii.

  5. Daca era in sectorul 1aveam revolutie, altfel toata lumea merge pe burta.

  6. Sa va zic una de la Netflix, exista un o eroare în programul lor și poți vedea sezonul 11 din „The Walking Dead” fără ca el sa fie lansat și oficial pe site!

  7. Deci avem toate premisele pentru a se repeta situatia din Florida. Dupa o sa zica toti ca se stia de problema dar altcineva trebuia sa o rezolve.

  8. Daca tu vrei sa construiesti ceva sau sa modifici, o sa treci prin furcile caudine.
    O sa blestemi ziua cand te-a pus dracu sa te apuci de proiect.
    Sa vedeti cate semnaturi pe stampila vi se cer!

    Cand insa esti un primar, un eminent afacerist mocofan, doar accidente de acest tip iti strica afacerile cu terase.
    Negoita avea bani, si acum a facut cat sa nu mai munceasca neamul lui 1000 de generatii.

    Astfel de accidente sunt chestii de karma, care pot da peste cap planul de praduiala, daca cineva incepe sa se uite ce dracu se intampla in jungla numita sectorul 3.

    • Fratii borduritza sunt doar niste săgeți….nu ai cum sa fii asa, si sa faci atatia bani…chiar si in Romania….

  9. NOU
    #11

    Informatia despre caldirea Biblotecii Nationale care se scufunda este totalmente eronata.
    Absolut toate constructiile ceausiste de pe malul Dambovitei sunt extrem de solid facute cel putin din punct de vedere al fundatiilor. (nu de pomana blocurile erau destinate in general nomenclaturistilor)
    Daca va uitati cu atentie, Epoca de Aur NU a construit cladiri mai mari de 8 etaje pe malul Raului Dambovita tocmai pentru ca terenul este „dubios” iar calculele de rentabilitate aratau ca tot ce este pete 8 etaje devine prea costisitor. (iar in imediata vecinatate a malurilor raului sunt doar de 10. Asmita Towers reprezinta un pericol imens pentru locuitorii cladirii, unul dintre turnuri fiind si inclinat un pic)

    Cand s-a construit metroul, de-a lungul Dambovitei (Mihai Bravu -> Timpuri Noi -> Piata Unirii -> Izvor -> Eroilor -> Grozavesti -> Semanatoarea) absolut toate malurile au fost consolidate si prin „ingroparea” vechii Dambovite dar si prin consolidarea masiva a malurilor pentru ca: 1. se surpa/inunda metroul si 2. constructii civile
    Dar ca info suplimentar, atat metroul cat si alte cladiri masive, erau dotate si unele inca mai sunt, cu pompe care arunca apa mereu afara …

    *partea cu demolatul de asemenea reprezinta o ineptie cand aceste cladiri mamut pot f oricand „recopartimentate” si „reorganizate” pentru alte destinatii mult mai utile.

  10. Corpul de cladire al ministerului nu e o anexa ulterioara, e in cladirea principala, pe partea dreapta cum te uiti cu fantanile in spate (spre Timpuri Noi gen, nu spre bulevardul Unirii).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.