Dan Berte e un băiat care stă pe jos la conferinţe. Ne-am cunoscut anul trecut la Netcamp, când ne-am făcut poze pe jos cu laptoatele. Dan e utilizator de Mac, care, ca şi alţii, foloseşte produsele pentru că sunt bune şi nu pentru ca sunt trendy.
MacBook.
Ieri, la Netcamp, Dan se juca cu MacBook Airul lui. O mizerie de laptop, care costă 1000€ şi nici măcar n-are cdrom. O prostie, ce să mai. Mă mai jucasem cu Airul când a apărut şi Lee a avut imprudenţa de a-l lăsa pe masă şi pleca la toaleta (i-am şters doar pr0nul).
Revenind. Labele astea de notebookuri (macbook, pro, air) pe care le vedem la toţi luzerii cu cioc în cafenele au un avantaj. Au baterie luuuungă. Şi probabil de aia le tot vedem la ăstia în cafenele, pentru că…au baterie şi îşi permit să stea toată ziua pe net. Airul are 1.3kg şi 3 ore autonomie, Proul are 5 ore!
Windows PC.
Şi aici începi să simţi amărăciunea. Dellul meu are autonomie 1 ora jumătate dupa un an de folosinţă. Wind-ul are 2 ore, depinde de wireless. Dacă ai deschis wifiul, s-a dus pe penis totul. Bun. Nu o fi gay acum să îmi cumpăr Mac, zic eu în gândul meu. Mă rog, pot pune windowsul pe el, bla bla.
Hai să ne uităm un pic prin zonă să vedem ce avem pe la 15 inch şi autonomie 3-5 ore, fără să aibă 6kg. Dell, HP, nişte petarde. Trecem la grupa mare, Sony şi Panasonic. Aparent, tarzilor de la Sony nu le-a spus nimeni că trebuie să aibă un site user friendly şi, mai importat, să prezinte informaţia pe el. E grele internetele astea. Am ajuns pe pagina de laptoapte şi dupa vreo 5 minute de belit ochii aiurea, am renunţat. În oferta Marketonline sau Emag, Sony nu e prea prezent.
Trecem la Toughbook. Care are specificatiile în PDF, downloadabil. Că deh…Trecem peste şi ajungem la siteul scop. Display de 12, 7 ore baterie. Display de 14, 5 ore baterie. E ok. Preturile nu sunt afişate. Pentru că oamenii care ajung pe site…nu vor să cumpere.
Morala.
Unde găsim un site care să ne ofere, orientativ, nişte comparaţii decente? De genul "arată-mi un laptop care să aibă 2kg şi minim 3 ore de baterie. Real. Nu 2.8kg intră tot la “sub doi” şi “până la 3 ore” înseamnă o ora şi 10 minute după ce dau drumu la wifi.
Eu am dell inspirion 1520 cu baterie de 9 celule si autonomie aproape 3 ore depinde de ce aplicatii rulez.
Si da cu wifi-ul pornit.
Sal. Am un Sony cu display de 13,3 -1.69 kg si cu wifi tine cam 2 ore la 8 luni de functionare (nu stiu cat tinea bateria cand era nou ca l-am luat de la un prieten acu 3 luni). Bunicel.
La specificatii insa scrie ca tine 6 ore lucru care e fals.
In ceea ce priveste un site de vanzare online cu informatii corecte nu cred ca o sa apara asa ceva.
Incearca nene Lenovo (T61?). Termina-te cu rebuturi de genul Dell.
Dupa un an, baterie de 9 cell ma tine in medie 2 – 2.5 h. Chiar si 3 ore pe savings si doar browsing. In primele 6 luni. Performanta e super. s.a.m.d.
Ma rog, am observat ca oricine vrea un laptop in Romania exclude din start Lenovo, nu stiu de ce.
Sunt prosti rau ca se chinuie sa faca siteuri complexe, prezentari flash cu tot felul de informatii gresite, dar nu pot sa-ti dea cateva detalii exacte si preturi.
In primele 6 luni – nimic, am scris din greseala
Salut.
Uita-te aici: https://www.lenovo.com/us/en/laptops/c/LAPTOPS?redir=y&redirsrc=4
Sunt urate dar strasnice, crede-ma!
Sustin si eu Thinkpad-ul.
15.4”, rezolutie 1680×1050, baterie principala 6 celule si baterie secundara UltraBay, autonomie reala de 4-4.5h cu wireless-ul pornit si luminozitatea redusa.
2.8kg, totul sub 3000ron
La Tecra M7 bateria incepe sa dea rateuri, de ordinul 15 minute, ceva e bad!
Si eu ma alaturi detinatorilor de Thinkpad T61. Face pishu pe dell, vaio sau altele lejer de tot. Singura hiba e ca nu e prea grozav la multimedia. Dar cine isi ia T61 , il ia sa faca treaba serioasa cu el.
Cind m-o lasa asta cred ca voi lua un mac cu dual boot sau VMware pe el.
Iar chestia cu ciocul si arsul prin cafenele, e plin pe aici. Ce ma amuza e ca mereu cind bag o cafea la Starbucks, observ cum studiosii ridica ocheanu sa vada ce gagicute au intrat in cafenea..dar bineinteles ca in majoritatea timpului ei studiaza la greu…:) Stiu ca acu cativa ani vaio era simbolul de trendinez pe acilea. Intre timp nu am mai urmarit ce e la moda:)
mac-urile sunt pentru snobi, orice laptop este mai performant decat un jeg de mac, mi se par cele mai proaste laptop-uri de pe piata si cele mai scumpe. Sa fim seriosi cu Mac-ul, l-am vazut cum e construit, l-am vazut ce poate, as alege orice altceva.
Eu am Hp Pavilion si ma tine bateria aproape 2h (internet,muzica). Am avut un Sony Vaio dar nu excela la autonomia bateriei. Am incredere in bateriile de la HP.
Se pare ca sunt singur, dar eu sunt fan Asus. E simplu: e unul dintre cei mai mari producatori de placi de baza bune. Si nu numai. In leptoapele lor, ghici ce placi de baza vor utiliza? Asus. Cind cumperi un leptop din magazin, sau chiar un desktop, ce citesti la specificatii: procesor nush’ de care, memorie, placa video, hdd. Placa de baza? nu stii. Si asta desi e componenta cea mai importanta… in rest toti au Intel samd.
Am ajuns acum la al doilea leptop Asus. L-am luat pe cel mai ieftin, nu se mai justifica acum sa dai o caruta de bani pe leptop. Desktopul meu e tot Asus (adica placa de baza & placa video) – acolo e adevarata investitie. Pina acum, nicio problema, durata de viata la baterie peste medie (la ala vechi din 2004 de 15″ mergea si 5 ore la luat cursuri, fara wifi, la asta nou de 12″ mai mult de 2-3 ore cu wifi pornit nu duce). Am mai avut un laptop Dell de 11″, un model deosebit, timp de un an, si am ramas surprins sa vad ce durata de viata avea bateria: 5 ore fara sa trebuiasca sa reduc luminozitatea ecranului, tinea la tavaleala si era excelent ca portabil de serviciu. Cind il luam acasa nu cintarea mult peste 1kg, cind ajungeam la birou il montam in baza (care continea si drive-ul DVD) unde era legat la un ecran decent, tastatura si soarece. In schimb avea probleme de fiabilitate in utilizare pe care nu le-am observat la Asus (blocaje dese, nerecunoasterea unor componente sau periferice din senin etc., deci iar placa de baza)
Acum nu as mai cumpara leptop cu ecran mai mare de 12″, m-am obisnuit prea tare cu confortul pe care ti-l asigura gabaritul redus cu un ecran care ramine perfect lizibil.
Scop are preturi la toate produsele de pe site, nu stiu cum de nu ai vazut tu pretul…..
E adevarat, este exprimat in euro fara TVA si reprezinta pretul recomandat pentru end-user, pentru ca Scop face doar distributie, deci produsele se achizitioneaza de la unul din partenerii lor (de exemplu, pentru zona de Vest un partener Scop care are preturi decente ar fi Saratoga)
O să râzi dar exista chiar şi un Asus eepc la care bateria ţine aproape 6 ore.
Băi tată băi, pe la majoritatea laptop-urilor clasa business ai posibilitatea de-a alege opțiunea „baterie-extinsă”. Care înseamnă 9 celule sau chiar o baterie secundară în bay-ul de la CD-ROM.
Laptop-uri business înseamnă Dell Latitude (Inspiroanele-s niște jegulețe), câteva HP-uri (pe astea nu le știu exact), Toshiba Tecra și Lenovo seria ThinkPad.
Exemplu concret, Lenovo T61 pe care-l am eu are 14,1 inch, bateria de 6 celule și autonomie cam 3:30. Ai posibilitatea de-a scoate CD-ROM-ul (chiar și în timpul functionării) și de a adăuga o baterie adițională care-ți mai aduce cam 2 ore în plus. Cu un power management bun poți crește autonomia. Wireless-ul de exemplu papă mai multă putere dacă semnalul e mai slab. Ecranul poate fi ținut la o luminozitate scăzută, viteza procesorului poate fi limitată and so on.
Chestii bune referitoare la autonomie am auzit legate de Dell Latitude. Evident, atenție sporită la numărul de celule al bateriei. Dezavantajul principal este legat de greutatea sporită.
zoso: http://www.notebookreview.com/notebookreview/lenovo-thinkpad-x61s-review/
6 ore jumate cu wireless on, dell e4300 si e4200 au performante similare.
Ah, bateriile de la HP sunt produse de aproape oricine mai puțin de HP. Producători mari de baterii sunt Sony, Sanyo și încă vreo 2. Bateriile alea care tot explodează prin diverse laptopuri sunt de pe la Sony în mare parte (asta nu înseamnă că nu fac baterii bune ci doar că, uneori, împing tehnologia peste anumite limite).
Imi place mie un citat legat de treaba asta (parca pe undeva pe slashdot era) :
deci NU, nu sunt MIZERII, da???!! Ia-ti AIR zoso !! AIR RULZ, o sa te indragostesti de el ! Zici ca n-are cd-rom, nu? Dar gandeste-te cat de des folosesti cd-rom-ul! Think?? O data? De doua ori pe luna? Hmm.. who needs a cd-rom when you have a memory sticl. E usor, tine bateria samd. Acum tocmai l-am scos din stand by si bateria arata 3:44 ore !! Live it !
lenovo:
– seria T60-T61 arata mai sobru insa ofera autonomie mare si o constructie solida la componentele „consumabile” (adica tastatura e foarte rezistenta si o poti schimba usor, carcasa suporta socuri si zgarieturi,etc)
– seria X60s e foarte portabila, display de 12″ autonomie rezonabila..
Nu esti neaparat trendy daca il ai. Dar nici sa dai atatia bani pe el si sa stai pe mess. Laptopul ala poate multe, dar nu vrea cate poate.
Nu pricep de ce sunteti asa de porniti impotriva lui Dell. Eu am un Latitude D620 cu baterie de 6 celule. Cu WiFi + BT pornit permanent si luminozitatea ecran setata de senzorul de ambianta duce lejer 2 – 2.5 ore indiferent ce fac. Am colegi care au bateria de 9 celule si urca timpul pana la 3.5 ore. Daca chiar vrei sa te tina muuuult… pui o baterie de 9 celule + una de 6 in loc de CD-ROM si ajungi lejer la 6 ore.
Fanboy Apple la datorie: vrei SuperDrive la Air? 99$! Nu-ți convine? STFU
OLiX, si asa mai departe ce? Personal, vad un singur motiv pentru care ai putea zice ca AIR este un laptop care isi merita banii: mac os x. Partea cu designu este foarte subiectiva, mie imi place mai mult cum arata un dell e4200. Sa numai zicem de autonomie, de cacat comparabil cu alte laptopuri din aceiasi clasa, carora le poti si schimba bateria.
@alex: link catre laptoape cu autonomie mai buna!
Samsung NC10, daca vrei ceva din clasa netbook… 6-7 ore de autonomie cu bateria standard.
Pentru chestii serioase, uite un top de anul trecut. Intre timp, prin vara, HP a anuntat un prototip care se apropia de 24 de ore autonomie si mai sunt niste cercetari care promit baterii pentru peste 40 de ore intr-un an-doi.
Am gasit HP-ul… 24 de ore, cum ziceam.
Nu are autonomie 24 de ore fara bateria aditionala. De obicei autonomia e o chestie tare tricky. Înseamnă niște compromisuri destul de serioase cum ar fi un LCD mai slab luminat, un SSD în loc de un HDD normal, o baterie adițională care ocupă spațiul unei unități optice, un procesor ceva mai slab și tot așa.
Din păcate sunt niște limite tehnologice care se pare că-s mai greu de depășit în zilele noastre în ceea ce privește stocarea eficientă a energiei.
Ce vroiam eu să subliniez era că autonomia respectivă este în primul rând 70% marketing bullshit și în al doilea rând datorată unor chestii care nu au o prea mare legătură cu avansul tehnologic în domeniul bateriilor. Sunt mai mult o serie de „tweaks” care ajută la un consum mai mic de putere. That’s all.
Ok, „tweaks” suna cam aiurea dar nici „breakdown” nu se pot numi. Cuvintele cheie sunt „up to”.
Şi da, caută el un notebook cu autonomie mai mare da’ nu unu’ la care să plătească cât nu merită „tehnologiile nou-nouţe”.
„merita” = echilibrul ăla perfect dintre o tehnologie de care ai nevoie şi preţul pe care eşti dispus să-l dai.
am un hp pavilion dv5 – liniste si pace 2 ore jumate, peste 3 la economic. si mai arata si misto panarama.
Nu schimba un HDD de laptop cu un SSD. SSD-urile în practică consumă mai mult decât HDD-urile (SSD-urile nu au decât 2 tipuri de stări: idle și load). La HDD-uri poți încerca inclusiv 7200 RPM, sunt mult mai rapide și la fel de eficiente la consum ca vechile HDD-uri de 5200 RPM.
Sunt notebookuri cu MediaBay, UltraBay, etc…
Le recomand pentru că:
1. Unitatea DVD, chiar și pe Idle consumă de rupe. Dacă ai MediaBay îi dai Safely Remove Hardware la DVD și ai scăpat de cel mai mare consumator.
2. Poți pune în locul unității DVD o baterie suplimentară, dar… nu sunt așa convins că o vei găsi în comerț.
Profilul pentru baterie, ar trebui să includă:
-Procesorul setat pe Balanced și DownVoltat cu un program gen:
RightMark.CPU.Clock.Utility.PRO.v2.35.0.Incl.Keygen.Lz0
-Placa video, pusă pe low performance.
P.S. Mie nu îmi place să sacrific luminozitatea…
@meekuu: true, but…
– LCD-ul slab luminat e nasol acasa, dar e perfect la o conferinta, ca sa faci live blogging
– bateria aditionala e mai grea si, adesea mai voluminoasa, dar nu din cale-afara.
– SSD-ul e un compromis doar cu buzunarul, in rest, raportat la un HDD normal performantele sunt ok
– procesorul slab ramane, dar repet, conteaza ce vrei sa faci cu scula: sa muncesti sau sa te joci?
si, la naiba, nu trebuie sa tragi de el ca sa stea aprins fix 24 de ore; si 12 e bine… cine munceste mai mult de atat, e dus cu capul… asa ca sa se aprinda LCD-ul!
Desi HP-ul nu are un procesor rau deloc:
„And that’s not with a wimpy processor either – the least powerful CPU in the 6930p’s lineup is an Intel Core 2 Duo P8400.”
WTF ?? HDD-urile clasice consumă TOT timpul putere (şi destul de multă chiar). Un SSD consumă doar în timp ce accesează date iar consumul este infim. Nu aici e problema principală la SSD-uri. Ci la faptul că au un preţ de te rupe (un procent destul de important din costul întregului laptop în conditiile in care un hdd de capacitate cel putin egala costa sub 10% din preţul unui notebook).
În rest, un notebook bun de business are suită de aplicaţii care se ocupă inclusiv cu managementul bateriei. Eu sunt extrem de mulţumit de treaba asta la T61-ul meu.
Hm, probabil ca nu stiu eu ce e aia tweak. Mie mi s-a parut ca in press release-ul ala se vorbeste despre doua tehnologii noi-noute:
„The highly efficient HP Illumi-Lite LED display boosts battery run time by up to 4 hours compared to traditional LCD displays, while the Intel SSD provides up to a 7 percent increase in battery life compared to traditional hard drives.”
La fel, cititnd printre randuri, mi s-a parut ca VP cauta un notebook cu autonomie mai mare…
Probabil ca m-am inselat. Sorry. My bad.
Scop e distribuitor, de asta nu afiseaza preturile. Chiar daca vor sa cumpere, aia care ajung pe site, nu o pot face pentru ca ei nu vand catre end-user (in orice caz, nu un end-user persoana fizica). Ei pot pune un pret recomandat, cel mult, dar ala oricum e degeaba pentru ca pretul recomandat e, de regula, mult mai mare decat cel real.
In alta ordine de idei, pe mine mai mult ma enerveaza ca nu sunt si prize in spatiile prevazute cu wi-fi. Ma surprinde ca CFR-ul, asa cretin cum e el, a avut buna inspiratie de a pune prize in vagoanele de tren (la Intercity mai mult dar sunt si cateva bucati prin rapide si accelerate).
chiar e nevoie de 15inch?
contrar așteptărilor, toshiba u300 de 13inch a fost foarte ok – are un an.. autonomie 5 ore. la fel și fujitsu roșu (s3626), ambele la prieteni de un an, respectiv juma de an
[quote]Nu schimba un HDD de laptop cu un SSD. SSD-urile în practică consumă mai mult decât HDD-urile (SSD-urile nu au decât 2 tipuri de stări: idle și load). La HDD-uri poți încerca inclusiv 7200 RPM, sunt mult mai rapide și la fel de eficiente la consum ca vechile HDD-uri de 5200 RPM.[quote]
Desigur toata lumea a muncit la o tehnologie astfel incat sa fie creeat un nou suport fizic, mai lent,cu o capacitate mai mica , cu un consum de energie sporit .. desigur mai scump.E doar marketing la mijloc nu-i asa?
Nu inteleg de ce incerci sa vorbesti de chestii despre care habar nu ai.Daca vei cauta pe wiki, vei vedea un articol interesant despre ssd, in care intradevar se spune ca ssd consuma mai multa baterie, dar are o nota de subsol, poate ar fi interesant sa o citesti.
Cat despre viteza, nu cred ca se poate pune problema din moment ce asta a fost primul motiv al dezvoltarii SSD si anume un suport fizic extrem de rapid.
NEC M160 2.6kg 15.4″ 6 cell Ni-MH. (14luni):
– eco mode/cu modem usb/mouse ~2h;
– eco mode ~2h45m (fara wireless/fara mouse);
– eco mode wireless (fara mouse) ~ 2h20m;
– daca nu e in ecomode moare in max ~1h15m.
Toatea astea facand browsing si avand messange si 2-3 ferestre de excel.
Setat sa intre in standby la 5% din baterie.
Respect acumulatorul si nu sta in laptop decat cand plec la drum sau se incarca. Caldura e moartea unui acumulator.
Asa ca traiasca NEC-ul privirile nedumerite ale celor din jur cand intreaba ce firma e NEC. :))
Eu am D830 si pe baterie si wireless tine ~ 3ore, iar bagat la retea cu wireless-ul dezactivat aproape 4 ore.
Daca vrei un laptop sa tina bateria mult, vezi Dell E series cu baterie din aia de multe celule de zic ei ca tine aproape 19 ore (la review-uri pe net a tinut mai mult de 8 ore).
nu-mi vine sa cred ca am stat sa citesc toate commenturile..ideea e ca mi-a prins bine postul asta. de 2 sapt ma uit si eu, dar mai superficial, adica: imi incape in geanta? da, super. nu? lasa ca iau o geanta o mai mare. e negru si lucios? subtire si usor? simt ca il vreau? si l-am gasit era ceva toshiba dar la 4000 si ceva de lei mi-a spus prietenul cu care eram ca ‘nuuuu meritaaaaa’ chiar daca era asa frumos. in principiu cred ca am nev d procesor/placa grafica, si da, nu vreau sa dau o gramada de bani pe el. prefer sa imi ramana sa iau si geanta
uffff. sper sa hotarasc odata si sa iau unul. poate imi aduce mos craciun.
poate iti aduce si tie
multu de post oricum. asta era ideea.
HP (alea cu P sau W la coada)
http://www.hp.com/sbso/buyguides/pg_notebooks/notebook-finder.html
pentru deplasari si citit seara tolanit in pat eu mi-am luat un eeepc 901 cu win xp. ecranul e suficient pt citit mesaje, rss, navigat. bateria tine peste 4,5 ore cu wifi activ. suplimentar i-am mai pus un sd de 16Gb si stochez pe el si imaginile din excursii.
Eu am un DELL XPS M1330, ma tine aproape de 4 ore fara wifi. Am vazut 3 episoade din diverse seriale, prin wi-fi de pe un hard disk din reteaua de acasa. Mi se pare ok.
Eu sunt un profan in ale tehnologiei, dar imi dau si eu cu parerea, printr-un exemplu. Eu am un ThinkPad T30 din 2003 (perioada IBM) de 14″ la 2Ghz (era state of the art in anii aia). Cu bateria originala de aproape 6 ani merge peste o ora de utilizare moderata, iar daca rulei video de pe optic inca mai duce ~ 50 minute. Ceea ce mi se pare uberrezonabil pentru o antichitate. Folosesc o schema de power management care nu lasa procesorul sa treaca de 1.2 Ghz in modul baterie, dar oricum se presupune ca atunci cand esti mobil nu faci chestii care sa rupa procul in pai’spe.
@Meekuu: poate ar fi util un articol la tine pe tema asta, cel despre laptopuri in general a fost excelent!
mac book air: tine bateria cam 5-6 ore pe web, cam 3 in jocuri
@faithless_soul: unde ai vazut tu Thinkpad sub 3000 RON?
@Augustin: nu vad de unde si pana unde Intel ar face placi de baza proaste. Iar producatorii semi-no-name nu cred ca folosesc placi de baza Intel, ci placi de baza cu chipset Intel. E o mica-mare diferenta
Si eu recomand Dell XPS 1330. Am baterie de 9 celule si tine peste 3h cu wi-fi pornit (datorita bateriei, sare un pic de 2kg).
eu am macbook pro-ul de un an.tine 5 ore cu wireless pornit,messenger,itunes,firefox.daca reduc luminozitatea si mai mult.in specs de pe apple 6 ore sunt cu wireless pornit,luminozitate maxima.si te dor ochii daca o ti la max
The extended-life four-cell battery lasted an amazing 6 hours and 14 minutes.
acum si la jumatate de pret. in Canada
Conceptbook-ul meu din 2002 are bateria schimbata (5 milioane am dat) si ma tine 7 ore jumate.Wifi nu are ca e model vechi.Dar tot are vreo 4 kg acolo
Dell Vostro 1310, seamănă destul de multcu XPSul: 2.0x kg, 6 celule. Cu T8100 gestionat de RMClock şi wireless on sare de 3h, asta cu 2GB ram şi un hdd mare.
in primul rand la macbook’s tine bateria asa de mult pentru ca OS x stie „management de baterie” mult mai bine decat windows/linux/*nix.. anyway si osx=unix.. dar astia de la apple.. au facut minuni.
daca pui vista/xp/ prin bootcamp,o sa te tina bateria 2h+ .. daca stai in os x trece de 4+ spre 5 (daca este noua bateria)
Foarte misto articolul. Seful meu are un Mac Book simplu si alb…si de 3 luni nu mai poate face laptop din el ca s-a tampit de tot Mac OS-ul si nu ii mai dam, nici el nici eu, de capat cu reinstalarea.
Cat despre autonomie, ar trebui sa iei in considerare Eee PC-urile de la Asus. Ma tenteaza sa imi iau un laptop mini, numai bun pt portabilitate. M-am uitat la wind, insa bateria in 3 celule e nasoala rau. Eee PC 1000HA are 6 celule in baterie si cica sta 5 ore in picioare la munca. Singurul dezavantaj: nu are unitate optica.
macbook air rulez a big time!
e cel mai grozav laptop care a iesit vreodata din mâna omului! il iau cu mine seara-n pat :* muahhh muahhh
p.s. n-are nevoie de cd-rom. face totul wireless. consuma putin de tot, nu se blocheaza, nu trebuie repornit dupa fiecare instalare de programe.
beat this, windoze!
Modelele de ultraportabile business au autonomii destul de bune
Lenovo X61 si un HP Compaq (nu stiu exact modelul, dar are ecran de 12 inchi si bateria usor iesita in afara) tin peste 3 ore, cu wireless pornit.
Din pacate la noi se aduc laptopurile cu bateriile cele mai mici, ca sa fie pretul cat mai mic. Si daca vrei sa iei un acumulator mai mare… nu ai de unde (sau daca ai, sunt cam scumpe)
Daca e sa vorbim de baterie e clar ca Apple le-o trage la toti. Naiba stie de ce, poate ca pun pret pe calitate… Apropo de Lenovo, sunt urate..de aia nu le cumpara romanii..ugly..pana la urma tot designul conteaza…
am nu eee901 si cu bateria de 6600maah cu wireless on tine 5.30 navigang pe net si chatuind cu google talk.
la un notebook adevarat, seria x de la lenovo are timpi buni atat pe foaie cat si in realitate.
@Adi eBlog: designul nu e important cand iti moare bateria.
@Meekuu: Eu nu îi spun suită de aplicații. Eu îi spun crapware. Adică șterg tot, reinstalez windows-ul de la zero, și pun pe el ceva care chiar merge și mă ajută. Nu toate bălăriile.
@Meekuu & @Vlad:
Da, cred că un HDD consumă mai puțin decât un SSD.
Credința mea oarbă se bazează pe articolul Toms Hardware. Nu am un SSD la dispoziție să testez personal, așa că merg orbește pe mâna lor.
Da, sunt de acord că un SSD de la OCZ merge super și la viteză și la consum, dar este doar excepția.
Dacă cumperi un notebook cu SSD, nu o să vină cu un OCZ genuine înăuntru. PUNCT.
Am găsit linkul care explică destul de frumos și detaliat ce și cum consumă bateria.
Articolul este proaspăt (April 13, 2008), și făcut pe un mini notebook celebru: Dell XPS M1330.
https://blog.codinghorror.com/revisiting-how-much-power-does-my-laptop-really-use/
Asta așa, aviz amatorilor care ca primă măsură încep și scad luminozitatea.
eu am un macbook (ultima generatie inainte de a trece la aluminiu) de 1 an. m-a costat 4000 de ron la momentul respectiv, un pret mai mult decat ok tinand cont de dotari.
bateria ma tine 3 ore daca ma uit la un film cu wireless-ul oprit.
in situatii „normale” ma tine cam 4 ore (adica Firefox, iTunes, YM si Mail), cu luminozitatea setata la 1/3. daca dau de vreun flash mai intensiv in Firefox atunci bateria se consuma mult mai rapid.
„Labele astea de notebookuri (macbook, pro, air)” sunt foarte bine construite. au 2 kg si un pic, o baterie care tine decent si o stabilitate de invidiat.
n-am vazut pana acum niciun laptop (altul decat cele de la apple) care sa fie construit robust si sa aiba un design decent. iar design nu inseamna numai felul in care arata (chiar daca Zoso face confuzia asta).
de exemplu, nu stiu ce fac alte laptopuri cand li se termina bateria in mijlocul lucrului. Macbook-ul are bunul simt sa intre in hibernare. la realimentare se deschide aproape instant, cu toate aplicatiile in starea in care erau la momentul „colapsului”.
@eBride: cine te-a păcălit că trebuie repornit windows după fiecare instalare de program. Voi cu apple aveţi impresia că os x e perfect. sincer, windows xp zboară pur şi simplu pe un dual core. în ceea ce priveşte upgrade-ul la apple, dacă îţi iei memorie ddr de la alţi producători decât apple, laptop-ul ţi se blochează, etc. cu alte cuvinte apple îşi impune forţat monopolul pe orice.
dar pe tine cine te-a pacalit ca trebuie sa pui doar ram de la apple pe mac-uri?
acum pe bune, e plin topicul asta de tot felul de ignoranti cu windows-ul atarnand pana-n pamant. cum le spune zoso, „luzeri cu cioc”? sweet irony…
@Lou: coco, tu mai misti? incredibil! unde am pus poza aia de la motoare cu tine cu ciocul ala de moderator…
Incerc si eu o parere, sper ca oarecum avizata, deoarece am pipait destule laptopuri (peste 100 sau mai multe de-a lungul timpului, pentru nedumeriri click pe numele meu) deci nu ma aflu in pozitia suedejului care-si lauda ciocanu’.
Intai bag la inaintare un screen cu un Thinkpad T60 cochetand cu bariera de 12 ore: http://bp2.blogger.com/_FIfCOoMl-r0/R6wkeik2ppI/AAAAAAAAA7M/DbQKObxgC74/s1600-h/DSCF2757.jpg
Evident, daca te dai la el mai scade dar oricum promite multe. Ce are acest laptop mai deosebit? In primul rand o baterie de mare capacitate (9 elementi). Pe urma, o pleiada de componente Intel. Un procesor Core Duo (care este cu 10% mai putin flamand decat un Core 2 Duo echivalent ca frecventa si L2 cache), un chipset Intel, o placa video integrata Intel on board. Pe urma, foarte important: Win XP Pro, instalat curat… deci fara Vista. Alta treaba: o paleta (scala) foarte larga de reglare a luminozitatii. Evident, daca poti regla luminozitatea cat mai jos poti fi mai flexibil cand tragi de baterie. Inca ceva: constructie modulara si soft de power management usor de folosit. Opresti toti consumatorii cu cateva clickuri, in frunte cu unitatea optica. Sistem de racire facut cu cap: la ce ajuta asta? La sanatatea bateriei pe termen lung: sistem mai rece => baterie mai rece => uzura a acesteia mai putin pronuntata pe masura de se aduna anii.
Cum ar arata un campion la autonomie care sa fie sub 2Kg (chiar mult sub 2Kg)? Eu l-as vedea astfel: Thinkpad X60s, cu un Core Duo varianta LV (low voltage), cu o baterie extinsa de 8 elementi. All day long computing, fara nici o gluma. Procul papa max 15W full load, TFT-ul este mic deci nu suge nici asta mult. si profita si de restul avantajelor enumerate mai sus. Greutatea? 1.5Kg si asta tinand cont de greutatea bateriei extinse (cu baterie standard ar fi doar 1.3Kg).
La nivel mai general, ca am inteles ca unii nu vor Thinkpaduri pentru ca sunt „urate” (Zau?). Se cumpara orice laptop business de la un producator consacrat (deci nu Asus, ca se mai abera cineva mai sus cu mizeriile alea). Lenovo Thinkpad, Dell Latitude, Fujitsu LifeBook, Toshiba Tecra, HP Compaq ar fi niste exemple. Astaea, fiindca sunt laptopuri business au suport si pentru XP. Se studiaza modelul vizat mai in amanunt, ca mai exista si mere stricate. Se alege diagonala 14″ sau sub. Baterie extinsa pe cat posibil. Se sta deoparte de laptopurile cu diagonala mare, de laptopurile cu placi video dedicate, de no-name-uri. Se evita intens exemplarele care arata ca niste sorcove: deci fara Pavilioane, fara Vaio mari si ochioase, fara branduri pe care le cunoastem de pe site-urile de overclocking gen Asus sau MSI, fara laptopuri consumer si alte ieftinaciuni. Se exclud din prima campionii raportului performanta / pret.
Bineinteles, amatori de extreme se aboneaza la exemplare din clasa ultraportabila (a nu se confunda cu netbookurile), preferabil cu procesoare intel LV sau ULV si isi fac un stoc cat mai mare de baterii. Si isi iau la revedere si de la un buget rezonabil cu ocazia asta.
Eu am un laptop Panasonic Y5 vechi de 2 ani si inca ma tine bateria 4 ore cu wirelessul si/sau 3G-ul pornit. Pacat ca nu se face reclama acestor produse in Ro. Utilizatorii adevarati de lapopuri ar fi fericiti!
Am uitat sa precizez, laptopul are 1.5Kg
Asta e o problema in Ro, nu se ia in calcul mobilitatea (autonomie/greutate)…
@Tavi:
https://mediafun.ro/
@Tavi: heh. si acum vin si eu si intreb. vreau asta https://mediafun.ro/
unde spune cat tine bateria? pe mediafun nu, la voi pe toughbook.eu nu apare modelul. ce ne facem?
@Tavi: da sefule, da la ce scoruri aveti voi la masini…
hai ca nu mai sunt chiar asa de mari…
vezi https://mediafun.ro/index.php?job=cauta&s=toughbook?job=cauta&s=toughbook
Stiu, acum am dat preturi speciale la doua magazine online:
http://www.mediafun.ro
http://www.shoop.ro
Poate vor urma si altele in viitor.
Mda…ai dreptate…o sa le zic sa puna pe site.
tine cam 5 ore bateria. Tine si mai mult dar trebuie sa umbli la luminozitate.
Am fost adept al Dell-ului pana acum cand mi-am luat un Dell Inspiron ciumeg la ora aia cu 3GB de ram si alte ciumegarii pe el, nou noutz, cu power system management de ala care-ti face ecranul ceata de nu se mai vede nimica pe el si-ti zice ca ai „4 hours bat life”…nope! Nu-l duce 2 ore, 9 cell batery, nou noutz.
Daca cauti un site de ala care sa-ti zica cat il duce bateria pe laptopul X nu ai sa gasesti sau ai sa gasesti ceva ce nu-i de incredere pt ca battrey life depinde dupa cum stii de ecran, luminozitate si aplicatiile pe care le folosesti.
Urm meu laprop va fi un Toshiba, am fost incantat de ultimile modele (consoarta mea are unul de 1 an care-l bate la kur pe Dell)
Daca stie cineva: pt un laptop normal (asusF3T) in cazul in care aceste este utilizat 90% ca desktop (min 7h/zi) bateria se lasa la locul ei sau in „dulap”…pe forumuri nu am gasit mare lucru.
Toate bune,
t
Las-o in laptop, 90% uz tip desktop implica si 10% uz pe genunchi deci o ora din zece sta pe baterie. Nu cred ca ai vrea ca atunci cand ai nevoie sa iesi urgent pe usa cu laptopul sa fi pus in situatia de a scoate din sertar o baterie incarcata doar 40%. Evident, bateria va pierde din capacitate de-a lungul timpului, caldura degajata de laptop in timpul functionarii fiind unul din dusmanii principali ai sanatatii bateriei. Dar, pe de alta parte, cand peste doi ani bateria va fi semimoarta oricum vei dori sa scapi de janghina de laptop si vei cauta motive valide de upgrade
Ms pentru raspuns, se pare ca te pricepi! Daca am probleme voi apela la tine.
Dupa un restart un Dell 505 nu se mai deschide. Dupa comanda deschidere se aprind ledurile caps lock sau alte, dar tot nu apare absolut nimic pe display. Stie cineva vreo combinatie de butoane? sau un buton magic?
MS,