Oana Moraru scrie un text bun de tot despre cum e greșit să le oferim copiilor totul. Și are dreptate, prea mulți părinți își copleșesc copiii cu cadouri, iar aceștia nu le mai apreciază la adevărata lor valoare.
Doar că…
Prima problemă e simplă: copiii de azi iau o căruță de chestii de-a gata pentru că și noi luam chestii de-a gata. Focul, de pildă. Nu mai e nevoie să îl inventăm, e implicit parte din viața noastră. Covorul de pe jos, care nu se regăsea în peștera care era numită casă acum câteva mii de ani.
Și așa mai departe. Nu e nimic anormal să îi iei copilului o ciocolată sau o jucărie. Da, acum 25 de ani părinții noștri nu puteau face asta, pentru că nu existau jucării. Stăteau la coadă la trenulețe și apucau piane. Nu înseamnă că trebuie să repetăm aceleași experiențe.
A doua e despre progres: poate că, având totul, vor progresa mai rapid. Strămoșii noștri nu aveau timp de prostii, trebuiau să alerge mamutul. Părinții noști nu aveau timp de prostii, trebuiau să stea la coadă la un pachet de făină și unul de mălai.
Copiii noștri nu mai au problema asta. Nu mai trebuie să îndure de foame, nu mai trebuie să jinduiască după jucăria #23 din catalogul Neckermann, nu mai trebuie să circule doar în weekendurile impare și doar dacă au apucat rația de benzină.
Ei vor fi spiritele libere care vor inventa chestii, vor dezvolta afaceri, vor împinge societatea și țara asta nenorocită înainte și o vor vindeca de cangrena care a cuprins-o. Dar ca să facă asta au nevoie să nu aibă grija că lumina se stinge la cinci sau că mami n-a mai găsit la magazin decât creveți vietnamezi. Vreau ca, la fel cum cei de acum se uită acum la un VHS, la fel să se uite și la lipsa autostrăzilor, mizeria de pe străzi, câini vagabonzi, lipsa de respect, casele ruine și altele.
Sunt de acord, mai ales în privința tehnologie. Telefonul și tableta nu prostesc copiii, decât dacă părintele le pune să vadă Acces Direct pe Antena Play. Sau dacă îi lasă 15 ore pe zi să descarce orice din Google Play. Telefonul și tableta sunt și pentru educație și pot să afle o groază de chestii utile folosindu-le, chestii care îi vor ajuta să se dezvolte în timp….
si pt. asta trebuie sa ii monitorizezi si sa te implici mai mult in cresterea lor, majoritatea parintilor le ofera copiilor telefoane si tablete fiindca e cool ori sa nu mai faca galagie.
Nu strică nici distracția „old school”, dezvoltă alte abilități motorii și cognitive, o combinație între virtual și real e cea mai eficientă.
Nu vreau să par deloc anti-tehnologie, dar este fapt dovedit de ex că tableta, la anumite vârste, nu stimulează imaginaţia deloc, ceea ce poate fi fatal pe mai târziu.
Nu zic că ar trebui interzis absolut şi alte cele, dar moderat.
De ex pentru noi un pătrăţel roşu care se mişca pe ecran însemna un univers imens, iar acum dacă nu e grafică de ultimă generaţie peste tot, jocul e zero. Zic doar din ce am observat eu, personal, şi nu am înţeles bine la început care este ideea.
Trebuie să facem diferenţa între consumator de media (pe tabletă, PC, ce-o fi) şi creator (e greu să creezi fără o imaginaţie puternică).
Faptul că stă toată ziua pe calculator/tabletă când e mic nu înseamnă că va fi geniu/programator pe când va creşte. Înseamnă doar că se va obişnui cu a îi da altcineva ce informaţii are nevoie iar el va reduce gânditul la minim, iar asta nu-l va ajuta deloc într-o economie globalizată.
Da? Am o poveste trista pentru tine atunci.
Calculatoarele au inceput sa se gaseasca pe toate gardurile de prin 2000. In 2004 SH-urile erau mult mai accesibile si Nastase chiar dadea cupoane pt calculatoare noi.
Din ~2005 internet gasesti in orase pe toate gardurile, la pret accesibil de asemenea.
Care e finalitatea unor generatii care au beneficiat peste 10 ani de asa ceva ?
DA avem multi IT-isti, dar cati altii nu stiu sa-l foloseasca pentru a face niste lucruri banale ? Cati folosesc calculatorul ca o unealta pentru a progresa in lucruri care îi pasioneaza sau de care au nevoie ?
Eu vad idioti pentru care facebook este viata si viata e facebook, care se urca pe tren sa-si faca selfie sunt carbonizati de liniile de inalta tensiune, desi au fost n cazuri la stiri (tv-ul e prea mainstream acum) si multe alte specii.
Dovada si poporul american, care in general este imbecil (sau pare) desi e tehnologizat pana peste cap.
Mnanu, de unde ai luat asta? Unde e demonstrat? Ceva sursa?
@CiocolatiulVerde.. Ai avea dreptate doar daca idiotii aia n-ar fi existat inainte… Insa existau si inainte si erau chiar mai multi decat acum… Acum au insa pana si ei sansa de a invata sau de a se redresa fiindca nevoia primara a lor (cea de a fi bagati in seama) nu se poate adeveri fara o minima auto-corectura… Sa fim seriosi, Capatos in 2 ore e mai daunator decat a fost Facebook de la infiintare…
Cat despre cei ce folosesc si la altceva calculatorul… Pai uita-te la wikipedia.. Daca nu exista interes pentru informatie, crezi ca mai exista site-ul asta pe care gasesti absolut orice (chiar daca nu intotdeauna informatia e corecta)… Sa nu mai vorbim de multitudinea de forumuri si/sau de aplicatii create pentru un anumit subiect de interes (de cele mai diverse, de la discutii despre carti pana la discutii despre ultimile descoperiri medicale.. de la mersul pe bicicleta pana la scufundari in mare… etc)
Fiindca tu doresti sa vezi doar idiotii e mai degraba problema ta decat problema generatiilor acestor 10 ani..
Asa cum existau atunci exista si acum, calculatorul si internetul nu le-a adus nici o evolutie dpdv intelectual.
„, Capatos in 2 ore e mai daunator decat a fost Facebook de la infiintare…” – Fiindca tu doresti sa vezi doar idiotii e mai degraba problema ta, ca sa te citez.
Dezvoltarea Wikipedia n-are de-a face cu interesul maselor, ci cu faptul ca a preluat (din diverse motive) cam tot ce insemna utilizatori de enciclopedie digitala, gen Encarta sau Britannica. Masele apeleaza la wikipedia pt ca google SEO, deci implicit apeleaza la google. Cati folosesc facebook (inainte YM „scuze de m@ss”) pentru tot felul de informatii pe care le gasesti pe goagal ?
Cat despre forumuri… eu vad des intrebari care privesc diverse firme/institutii, intrebari al caror raspuns mai exact l-ar putea afla SUNAND LA CALL CENTER/ SECRETARIAT. Dar nu, ei intreaba utilizatorii cum se transfera la scoala sau ce acte trebuie pt un cont bancar.
O cangrena de regula duce la amputare, nu la vindecare. O societate foarte corupta nu se vindeca si nu avanseaza niciodata.
Da, o molimă sau o bombă atomică ar rezolva problema. Right.
Eu spuneam ca nimic nu va impinge in sus tara si nu o va vindeca, pentru ca e deja cangrena. Nu am negat ca ajuta.
Evident ca nu te poti pune in calea progresului. Nici eu nu sunt de parere ca tehnologia dauneaza si ii voi oferii copilului posibilitatea de a experimenta tehnologia zi de zi. Am vazut insa la unii parinti ca tableta sau altceva sunt sperietori, nu inteleg din pacate rolul educativ, probabil fiind si ei needucati tehnologic
nu cred neaparat ca unii vad tableta ca pe o sperietoare sau ca sunt needucati tehnologic. dar ce te faci daca copilul de 3 ani vede la colegul de gradinita/verisorul/vecinul o tableta pe care respectivul se joaca si il atrage f tare si vrea si el ? nu tati ! nu ne jucam , stai putin sa-ti conectez eu tableta la Wikipedia sa citesti cred ca mai degraba multi sunt speriati ca ei il educa bine si societatea il strica mai ales la o varsta asa frageda. eu de exemplu ma consider destul de tehnologizat, lucrez in IT, dar nu vreau ca ficamea sa urmeze calea asta… sau nu stiu exact cum sa spun , prefer ca in copilarie sa reinventeze roata (apropos de ce zicea Vali in articol) decat sa stea pe tableta. sunt convins ca orice copil daca are de ales va fi atras mai mult de tablete/telefoane/etc decat sa stea afara prin copaci. cand va creste si va avea discernamant mai mult poate ca vom putea avea un dialog de genul : da tati , pe tableta citim, cautam informatii, ne uitam la un filmulet explicativ despre motorul diesel …..
Eu voi fi genul acesta de parinte, pe care il numesti tu needucat tehnologic. Pentru ca din cate am citit si din ce am vazut si din experienta proprie, un copil care are acces la tableta/smartphone de cand este foarte mic nu isi mai dezvolta creativitatea, nu isi mai dezvolta capacitatea de a cauta, de a gasi solutii si se izoleaza singur. Ori tocmai ca in lumea care pare a se contura in viitor, un copil care va sti sa comunice va avea un avantaj real in fata celorlalti. Inainte sa sariti cu nu-ul, va rog sa va puneti urmatoarea intrebare: cand ai absolut orice informatie la indemana, la „o atingere de ecran distanta”, mai gandesti mare lucru? mai retii mare lucru? sau doar stii ca deschizi google si rezolvi? cum iti mai pui mintea la contributie?
@Ioana: cand ai orice informatie la indemana, inveti s-o folosesti. Altfel, esti doar o cutie plina de informatii, ca orice student (cel putin) din Romania, incapabil sa legi 2 lucruri, deoarece nu ti-au ramas resurse si pentru asta.
Iti multumesc ca vei fi „genul acesta” de parinte, deoarece maresti sansele copiilor celuilalt gen de parinte.
@alex: si cum inveti sa folosesti informatiile daca si asta e la indemana? Nu vb despre a memora informatii fara sa le corelezi, ci despre a deprinde si tinerea de minte printre altele. Cum ai putea gasi o utilizare noua a unui lucru sau un inteles nou a unei informatii daca nu gandesti? Si eu cred ca tableta „ajuta” copiii sa nu gandeasca nimic, faciliteaza ea tot
@Ioana
E foarte adevărat că pe distante medii si lungi la atletism subsaharienii nu au absolut nici o concurență de mulți ani…
Doar ca e greu de spus de ce…
Accesul facil, chiar ultra facil, la informații poate ajuta sau nu…
Vom vedea!
În contextul de azi e greu, dacă nu imposibil, să mai faci un copil să se distreze săptămâni întregi cu bețe de alun sau salcâm pretinzând că sunt săbiile cu laser din Star Wars. Când în magazine săbiile sunt al naibii de bine făcute?
Dacă asta va afecta imaginația pe termen lung…rămâne de văzut!
Eu cred că va fi un alt nivel!
@Ioana: iti scriu din postura unei persoane care gandea la fel ca tine. Mi-am schimbat mentalitatea cand s-a nascut copilul, deoarece am realizat ca ii creez un handicap limitandu-i sau interzicandu-i accesul intr-o societate ce evolueaza datorita si in jurul tehnologiei.
Am ajuns unde suntem astazi tocmai datorita accesarii si transmiterii facile a informatiei, instrumentele prin care facem asta fiind doar extensii ale dotarilor biologice (sau de la D-zeu, dupa caz). Acum ceva timp se numeau „carti” sau „reviste”. Acum le zice „tablete” sau „telefoane inteligente”. Maine or fi ceva implanturi.
A conecta informatiile pentru a crea lucruri noi sau a imbunatati lucruri existente tine, in opinia mea, de o anume inclinatie (sau „talent”). Poti ajuta un copil sa isi dezvolte aceasta latura la scoala sau acasa, indiferent daca citeste carti sau articole pe internet.
Faptul ca tineretul de azi pare batut in cap nu are nicio relevanta, deoarece tineretul de ieri parea la fel de batut in cap pentru cei mai in varsta.
„Pe vremea mea” scopul parintilor era de a ne face sa nu vrem, sa nu ne dorim lucruri; nici macar nu o faceau intr-un mod onest, explicand situatia familiei sau a societatii. Isi cumparau linistea in general dand cu pumnul in masa, prin refuzuri si prin pedepse mai mult sau mai putin justificate. De aceea se poate spune ca ne bucuram mai mult de ce aveam – fiindca in realitate nu aveam atat de multe. Dar nu, nu cred ca eram mai fericiti decat copiii de acum.
costin.ro „Le stiam pe deasupra si vorbeam la scoala despre asta.” – bine ca nu le stia pe „dedesupt”
Pai postul tau si articolul Oanei Moraru nu se exclud, ci dimpotriva, se completeaza. Un copil care primeste totul de-a gata, ACUM – cum subliniaza doamna Moraru (si nu vorbim aici de curent in priza si covor pe jos) nu o sa fie foarte motivat sa deschida o afacere, sa devina un bun specialist in orice il face pe el sa ticaie (de la robotica la tamplarie), sa se implice din altruism si nu din calcule in politica si tot asa. Ba dimpotriva, obisnuit sa primeasca, o sa ii fie mai aproape probabil „sa imi dea statul”.
Pai nu e adevarat.. Ceea ce spui tu se aplica doar copiilor rasfatati de-a dreptul… Un copil ce primeste un lucru vrea doar sa se joace cu acel lucru (si intreaga idee e sa invate ceva intre timp)… Uite, eu la 5 ani am inceput sa citesc fiindca vroiam sa citesc programult tv a celor de la Cartoon Network… Serios, nici un alt motiv.. Sigur ca m-au ajutat parinti cu juma’ de alfabet.. Dar daca nu exista un motiv copilaresc in spate nu as fi avut interesul sa fac asta. Acelasi lucru e valabil pentru toti copiii.
Dai o tableta unui copil de 3 ani si el, jucandu-se, isi dezvolta logica si isi dezvolta dorinta de a inveta lucruri noi, uneori surprinzatoare (si deseori, din pacate, nebagate in seama de parinti)… Un copil nu trebuie sa se uite doar pe wikipedia ca sa invete ceva,.
In alta ordine de idei, sigur ca nu e bine sa-i cumperi absolut tot ce-si doreste si sa-l faci sa se plictiseasca in 5 minute de orice lucru nou.. Sau sa-sa-i cumperi BMW cand implineste 18 ani.. Dar astea sunt alte discutii si tin de rasfat..
Pai cum greseste daca are dreptate?
Ceea ce spui tu completeaza ce spune ea.
Păcatul face că tinerii de acum au creierele inundate cu informatie, cu mult mai multă decât abia visam pe vremea lor. Flood, dacă vrei.
Toată informația e gata mestecată și împachetată, numa’ bună de asimilat, fără nici măcar cea mai mică urmă de verificare.
De aia ajungem -de exemplu- să râdem de nenorociții care cred că iphone 6 se încarcă la microunde.
eeei si noi radeam ca occidentalii cred ca vaca este mov, acum as vrea sa traiesc ca ei, chiar cu asa lipsuri in educatie
Generatia X este din ce in ce mai rezistenta la tehnologie noua si ajunge sa se planga ca nu mai au subiecte de discutie cu proprii copii care nu mai vor sa joace tzurca cum faceau ei odata. Si mai e si multa nostalgie. Ca nu e usor sa vezi cum imbatranesti.
Iar generatia Y a progresat cu ajutorul tehnologiei foarte mult. Sunt total diferiti de noi. Va fi interesant sa-i urmarim pe viitor.
Wishful thinking.
Greu de crezut ca virgula copiii noștri vor fi mai breji ca noi (eu am 36 de ani). După părerea mea, decreteii sunt de departe cea mai buna generație a țării (nu ca ar fi meritul lor, dar 1989 i-a prins intr-un moment ideal pt ei si le-a format intr-un anumit fel caracterul. Problema e ca cei mai buni decretei (vreo cincime din generație) fac de mulți ani plusvaloare in Vest, aici au rămas in general ciurucurile acelei generații.
Cert e ca astia care au acum 18 ani nu au etica muncii, tocmai pt ca au primit mult mai multe de la ai lor decât noi. Louis CK ii numește „a generation of spoiled idiots”, iar in Ro situația e mult mai gravă decât in Vest, referitor la etica muncii.
Iarta-ma ca-ti spun, dar nu cred ca esti atat de breaz pe cat te crezi. Decretel esti si tu, decretel sunt si eu. Si vrei sa spui ca noi aveam etica muncii la 18 ani??? Aveam pe dracu. Nu stiam cum sa facem sa ajungem mai repede in chiloteii vreunei domnisoare sau cum sa mergem in concedii. Louis CK o fi el comic, dar nu cred ca e cel mai in masura sa dea studii demografice despre generatii. Il califica ce? Varsta??? Sa fim seriosi, la varsta astora de acum noi eram mult mai tembeli si batuti in cap, diferenta e ca nu aveam Social Media unde sa ne intrgsitram prostia.
@Arthur
De la mine, leat ’75: folosește persoana I singular, nu pluralul, că nu mi-amintesc să te fi votat pe undeva „reprezentant de generație”.
Faptul că tu ai dus-o numai în vise umede toată tinerețea nu e valabil automat pentru restul generației, ci mai degrabă o excepție care confirmă regula. Cine știe, o fi fost tac-tu securist sau medic ginecolog și-ți permiteai să faci valuri. Noi, restul, am avut de tras.
Comunismul a fost o școală de supraviețuire, de la strânsul de sticle și borcane ca să faci bani de cărți (eu) sau minge de piele (frații mei mai mici) și până la exercițiul de a-ți ține gura, ca să nu bată c**rul (ceea ce văd că ție nu prea ți-a ieșit). Sau poate tu te-ai născut prea târziu ca să-ți amintești de practica agricolă de vară?
În comparație, cretineii dependenți de facebook din ziua de azi n-ar face față o săptămână în ’89, la ședințe de UTC, cozi la pui și brânză și fără televizor, telefon mobil, internet și mall-uri.
Etica muncii? Eu am făcut liceu industrial, dar am învățat de-acasă, de la tata (inginer) și bunicul (maistru) cam tot ce știa un lăcătuș mecanic, plus cum se schimbă lămpile la televizoare alb-negru și cărbunii la aspiratoare. Puștii din ziua de azi ce dreaq mai învață acasă? Sau la școală, altceva decât că există dreptul la contestație la examenul de bac, „dă Doamne cincizeci de sutimi să trec și io!”?
Apropo, poate nu stiai, dar generația noastră include și căpșunarii, ăia amărâții care trimit bani acasă.
Așa că mai ușor cu criticile.
Generația facebook visează să plece din țară direct la multinaționale, de-aia se înghesuie la facultățile de limbi străine. Și nu văd să fi învățat mai mult decât cum să ia credite de la bancă de îndată ce se angajează undeva unde primesc mai mult de salariul mediu pe economie.
Măcar părinții noștri au trăit din CAR în CAR, dar și-au plătit mereu datoriile. Însă de la generația facebook ma astept să procedeze ca grecii, ieșind în stradă și cerând stergerea datoriilor, că doar de-aia au murit bunicii lor la Revoluție!
@Arthur: Nu ma lăudam pe mine: eu nu sunt decretel (din păcate, lol), sunt născut in 1979, decreteii se „termina” prin 1972-74.
Nu pretind sa cunosc etica muncii pe care o aveai tu la 18 ani, insa pot sa compar ochiometric etica muncii din generația mea (colegi de școala, vecini, prieteni etc) cu cea a celor de 18 ani, si ajung la o concluzie îngrijorătoare despre pokemonii noștri.
@S. Și așa ai deprins abilitățile importante în viață din era comunistă:
-cum să bagi pumnul în gura unuia cu altă opinie
-cum să dai vina pe generația următoare ca să scapi de responsabilitate
-cum cozile,foametea,lipsurile și teroarea au fost unelte de formare a caracterului pentru că tu trebuie să ți le justifici cumva că au meritat ca o casnică cu ochii umflați de soț.
Felicitări ești un produs perfect al partidului!
Acum taci și mori mai repede să faci loc la lumea normală.
George si tu esti un decretel. Decretul 770 a fost adoptat la 1 octombrie 1966 si a fost abrogat in 26 12 1989.
@Marsten
Îți răspund punctual:
– N-am băgat nimănui pe gât opinia mea. Doar m-am opus ca altul sa mi-o bage pe gât pe-a lui, vorbind in numele meu. Sunt prea bătrân să las idioții să mă categorisească ei cum li se pare, complet aiurea.
– Nu dau vina pe nici o generatie. Dar nici nu accept să fiu înjurat indirect. Pana una-alta, ce s-a făcut în ultimii 15 ani în țara asta, s-a făcut si cu contributia mea umila. 140.000 euroi munciti afara si adusi in tara, cum iti suna? Desigur, dacă esti mai destept, adu tu mai multi.
– Nu am de ce sa justific ceva, pentru că societatea comunistă mi-a fost impusă, nu a fost vina mea că m-am născut în ea. Oricum, nu mă vaiet ca o panaramă legat de ce mult am suferit. Sunt sigur că alții au suferit mai mult decât mine. Poate chiar tu. Te compătimesc, dar cântă la altă masă.
– Don’t worry legat de caracterul meu. Mai bine gândeste-te ce anume influenteaza caracterul noii generatii (e.g. conceptul de „sex-supriză’ al Școlii de gândire de la Vaslui…), si o sa te iei cu mâinile de cap!
– Aveam 14 ani la Revolutie, m-au facut utecist in clasa a opta, că eram premiantul clasei. Produs al partidului? Vorbește pentru tine.
– Last but not least, nu te-ai simțit bine până nu m-ai înjurat, nu-i așa? Se vede că ți-a intrat comunismul în sânge, că-ți iese prin vârful degetelor, direct pe taste, poate chiar involuntar.
Apropo, maică-ta sărbătorește Paștele?
@ Nimeni: decretul 53 din 1972 a modificat 770, legalizand avortul de la 40 de ani. Chiar si așa, oficial ai dreptate. Insa, in plus, din câte știu eu, majoritatea părinților copiilor născuți in anii ’70 si ’80 nu își considera copiii ca „rezultate” ale unor sarcini nedorite. Poate ma însel. Cert e ca nici unul din amicii mei născuți in anii 60 nu ma considera decretel.
Ce nu se spune este ca multi dintre noi care am copilarit in perioada Ceausista vedema parintii veninid acasa pe la 3-4 si petreceam timpul cu ei.
Acum, parintii moderni sint mereu coplesiti de treburi, deseori zilele se termina undeva la 6-7 pm, iar copii ajung undeva pe un loc secundar in viata. Sentimentul de culpabilitate ii face sa cumpere cadouri peste cadouri.
Care covor mă, numai țăranii mai au covor în pendula mea. Eu am parchet
Problema e putin mai complicata:
Of, iar bați câmpii. Și amesteci merele cu cartofii.
Focul și covorul înseamnă progres, dezvoltare. Înseamnă să protejezi copilul de pneumonie.
Când însă îi iei odraslei ciocolată zilnic, ăsta e răsfăț. Nu îi trebuie 300 de grame de ciocolată pe zi decât dacă vrei sa-l îmbolnăvești de diabet. Și în nici un caz nu-i arăți că-l iubești, ci doar că nu-ți pasă de sănătatea lui.
Nu orice progres tehnic este și bun, dacă este utilizat în exces. De exemplu, cizmele de cauciuc. Te apără de multe, dar dacă le porți toată viața. îți bagă reumatismul în oase. Sau șaorma: e un mare progres de la carnea perpelită la focul din peșteră, inclusiv ca gust, nu-i așa? Dar nu cred că e o idee bună să devii dependent de șaorma.
La fel, a comanda lucruri de pe net sau dintr-un catalog economisește timp. Dar a cumpăra copilului orice jucărie sau gadget doar pentru că este la modă înseamnă a-l răsfăța, a-l învăța capricios, incapabil să-și controleze poftele și dorințele. Și mai ales, lipsit de motivație: când ți se permite tot și orice, unde mai este stimulentul? Când poți avea tot ce vrei, mai ales dacă zbieri puțin și te tăvălești pe jos, urlând „vreauuuu….”, sau șantajând sentimental cu replici de genul „eu sunt singurul din clasă care n-am smartphone…”, câtă grijă vei avea de acele lucruri? Nu prea multa.
În același timp, cred că ai noști copii de azi vor avea parte și ei de diverse constrângeri, în viața matură: vor fi forțați să recicleze tot în jurul lor, să economisească apa și să nu o polueze (adică, de exemplu, să nu arunce la chiuvetă sau toaletă uleiul de gătit folosit), să economisească energia, să nu arunce mâncarea, să predea orice bec ars sau baterie de lanternă, să aducă la magazin electrocasnicele stricate pentru a putea cumpăra altele noi etc. În unele locuri din Occident se întâmplă deja chestia asta. Libertatea le va fi din ce în ce mai încorsetată (de exemplu, libertatea de a face ce vor pe internet…).
Așa că, zic eu, poate n-ar fi rău dacă acești copii ar afla că, uneori, este bine să te descurci fără ultimele gadget-uri, respectiv să le prețuiești pe cele pe care le ai și pe cei care ți le-au dat.
Cât despre ideea că tableta, telefonul mobil și alte gadget-uri electronice îi ajuta pe copii să progreseze de mici, nici asta nu e chiar așa. Da, creierul se dezvoltă, dar se creează și dependență de tehnologie. Și vor deveni handicapați de lipsa ei, cel puțin psihologic. Noi, azi, ne enervăm dacă lipsește curentul electric, dar ne-am descurca fără el. Pentru ei, saltul va fi prea mare, și nu vor putea să și închipuie viața fără internet.
Apropo, comunismul a murit de mult. Lumina nu se mai stinge la cinci, iar la supermarket se găsesc mai multe chestii decât ai putea mânca vreodată. La fel ca benzina raționalizată și statul la coadă pentru mălai, astea sunt amintiri dintr-un trecut care n-ar fi trebuit să existe. Dacă nu dădea comunismul peste noi în 1945, nici n-am fi avut astfel de amintiri. Așa că a ne raporta la ele e aiurea.
Last but not least, să nu ne entuziasmăm prea devreme cu privire la capacitatea tinerei generații de a scoate țara din rahat. Să așteptăm mai întâi să treacă de bac…
Copii din ziua de azi au prea multe nu mai stiu sa aprecieze nimic.
El le zice mult mai bine.
El intotdeauna le zice bine
Vesnicul „pe vremea mea” (il aude fi-meu de la mine, l-a auzit tata de la ta’su, ta’su de la ta’su s.a.m.d.)
ai citit un pic gresit. femeia zicea sa nu folosesti diverse chestii pe care i le cumperi pe post de recompense. sigur ca-i iei cei mai bun, dar nu pentru ca „merita”.
ci pentru ca vrei tu si puradelului i-ar placea.
daca-i iei pentru ca a luat note bune, a
mancat tot, ca plange daca nu si asa mai deprate, atunci e gresit. si ala mic invata prostii.
ca sa miste lucrurile ala mic trebuie s-o faca dintr-o motivatie principala trebuie sa fie intrinseca. nu ca sa fie aplaudat.
si nu-i iei chestii ca sa compensezi alte
lipsuri: de antentie, afectiune si asa mai departe.
Greșești.
S-a scris enorm despre săritul peste etape.
Iar asta da, tâmpește. Și tâmpește atât de rău încât de cele mai multe ori îl duce direct în viciile extreme. Pentru ca astea sunt singurele pe care nu le-a încercat cu mă-sa sau cu Tac-su.
Asta mi-a fost confirmata de experienta de atâtea și atâtea ori.
„Ei vor fi spiritele libere care vor inventa chestii, vor dezvolta afaceri, vor împinge societatea și țara asta nenorocită înainte și o vor vindeca de cangrena care a cuprins-o.”
Ei vor fi viitoarea societate de tip „idiocracy”.
Curiozitatea zilei- cati dintre comentatorii furiosi de mai sus se mai duc cu caruta la targ sa-si ia grau sa-l macine, mai scriu cu pana sau cu tocul si au in casa lampi cu petrol lampant (desi astea erau cam high tech pe la 1907, mai potrivite in context erau lumanarile de seu)
… iar laptopurile pe care scriu sunt facute de „astia mici si prosti” care nu mai stiu sa tina o coasa in mana :)))))))
Cred ca lucrurile ar trebui sa se faca treptat si copii sa fie pusi la curent cu tot felul de dispozitive in raport cu varsta acestuia. La 5-6 ani as prefera ca al meu copil sa aleaga mingea sau papusa nu tableta sau smartphone-ul!
Din experienta de parinte, mi se pare usor falsa teza conform careia accesul copiilor la tehnologie le omoara creativitatea. Din contra chiar. Problema e alta! Ritmul stimulilor din jocuri/desene e mult mai alert decat al celor din activitatile offline si de aici riscul de plictiseala fara tehnologie. Trebuie mai multa implicare din partea parintilor, mai mult timp petrecut cu ei online si offline deopotriva.
chiar ieri am citit ca Steve Jobs nu isi lasa copii cu Ipad-uri, le limita accesul la tehnologie, iar el si alti parinti din Silicon valley isi trimit copiii la scoli cu metode „clasice” de predare.
Nici pe tine nu prea te-au lasat la scoala, asa-i?