Goana după argint şi aur virtual

Goana după argint şi aur virtual

zoso: ai vrea sa imi scrii câteva rânduri despre goana asta după aur şi argint?
dude: nu prea e mult de scris
dude: e o "bula" la fel cum e gruponu’
dude: plus ca sunt niste lucruri cam ciudate si informatii la care nu avem acces
dude: de exemplu, se spune ca nu exista atat aur cat s-a tranzactionat in ultimii ani
dude: cu produsele derivate de pe piata, poti cumpara aur fara sa-l posezi fizic
dude: si, la fel, poti sa-l vinzi fara sa-l posezi
dude: ei bine, daca toti cei care au cumparat aur "virtual" vor cere sa li se dea aur fizic, nu exista nici macar 1/3 care pot fi satisfacuti
zoso: scrie asta intr-un articol.
dude: dar e greu sa stiu unde se afla adevarul
dude: poate sunt doar speculatii
dude: pai asta e tot ce stiu, nu am cum sa scot un articol
dude: iar cu argintul nu stiu nimic
dude: nu inteleg de ce e asa scump
dude: de fapt, nu inteleg multe lucruri

dude= tip conectat la ce se întâmplă cu banii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Fapt real este ca mai toate bijuteriile cumpara acum deja aur si argint la un pret bunicel, oricum, in perioada asta „criza”, sau mai bine zis de nesiguranta investitionala, aurul este singurul obiect investitional care mai sta in picioare, de asta si pretul lui care a crescut in ultimile luni, majoritatea investitorilor cu cap iesind pe pe piata bursele de actiuni si cumparand acest metal pretios. Anyway, speculatiile raman speculatii, iar cei care ajung primii la informatii (a se vedea cum Soros a castigat 8.5 miliarde de dolari pariind pe scaderea ratingului de tara a SUA si bagand 850 milioane de doalri in treaba asta, dupa ce a castigat 10 miliarde de dolari pariind pe depecierea lirei sterline cativa ani ago) raman cei cu adavart puternici si cu bani. Restul….

  2. Consumatorule, ai surse pentru cifrele tale? Pentru ca tot ce spui e inmultit cu 10 conform cunostintelor mele. In 92 Soros a castigat 1 miliard, nu zece, cand a pariat contra Bancii Nationale a Angliei

    Iar acum se banuie (nu e sigur ca e el) ca a castigat 850 mil dolari pariind 10 la 1 ca ratingul SUA se va deprecia.

  3. Consumatorul,
    cum anume a „pariat” Soros 850 de milioane si a castigat 8.5 miliarde? Te-ai gandit la asta?

  4. Pai nu era mai bine in antichitate?

    Bani de aur = stop inflatie :)
    Doar sa-i castigi ar putea fi mai greu sau mai usor, depinzand de situatia economica.

  5. E si la aur ca la bani: daca toti cei care au bani in banci cer bancnotele fizice, trebe sa se puna serios pe tiparit bancile centrale :).

    Exista niste reguli pentru livrarea fizica. Ea trebuie sa se faca intr-un anumit termen si nu simultan la toata lumea. Cei care inca trebuie sa livreze vor cumpara de la cei carora deja li s-a livrat (evident, la pret mai mare si daca gasesc vanzatori). Deci, daca toata lumea cere aurul fizic, pretul acestuia va creste si/sau multi vor da faliment.

  6. @Goaji: Cu leverage mare :)

    Nu a facut asa ceva acuma, dar este f. posibil.

  7. e ca goana după like-uri. Costă mult şi la final vezi că nu faci mare lucru cu ele.

  8. NOU
    #8

    Banii nu mai au valoare, nici miros…nici haz.

  9. Ce draguti sunt astia de mai sus care inteleg dar nu comenteaza decat ca eu nu inteleg…

    @Consumatorule, spui prostii, dar uite ca expertii (cu exceptia lui @Cristi) din comentarii nu te corecteaza: Soros a castigat 1 mld de dolari atunci, nu 10. Cei 8,5 mld de dolari despre care se vorbeste sunt o vrajeala. Si nici nu stim daca are de a face cu Soros. E doar o vorba aruncata in piata.

    In realitate, cu scaderea pietelor din ultimele zile, in total, unii au castigat mult mai mult. Dar n-o sa stea sa sa dea informatii pentru CanCan, Libertatea. Pentru simplul fapt ca nici un investitor de pe piata nu vrea sa fie aratat cu degetul ca a speculat pe intrarea in mizerie a SUA/omenirii.

  10. @Cristi: Cifrele mele sunt foarte exacte (inmulteste 850 milioane cu 10 si vei vedea ca a castigat exact 8,5 miliarde $)
    @Goaji: a „paria” inseamna pe Bursa a pune o suma de bani pe un produs features, in cazul de fata ratingul SUA.

  11. @Zoso: Nu trebuie sa fi geniu in economie si conectat la surse ca sa intelegi cum functioneaza bursele.

    http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=793503&view=findpost&p=10261937

    Ia vezi ce am zis eu acolo acu o vreme. Nu ca ceea ce zic eu e sfant, insa ar fi mai bine ca din ce in ce mai multa lume sa caste ochii si sa fuga ca dracu de tamaie de lucrurile astea. Nu de alta, da’ uite asa apar crizele. Eu nu stiu ca vreo criza financiara pe lumea asta sa fie provocata de altceva decat de burse :)

  12. Cred ca pe undeva ai inteles gresit, @Consumatorul. Pentru ca e vorba de 850 mil dolari castigati. Deci tu in loc sa inmuletesti cu 10, trebuia sa imparti la zece ca sa afli suma „pariata”.

    Nu se castiga nici miliardele alea asa usor, stai linistit. Cel putin nu in cazurile la vedere.

    In plus sunt tot felul de stiri bombastice gen: „Carlos Slim a pierdut 8 milarde de dolari saptamana trecuta”, apoi in articol zicea ca i s-a depreciat portofoliul cu atata, dar nu a zis ca ar fi vandut. Acum daca-si revine bursa, pot zice cei din presa ca averea lui a crescut cu 8 miliarde :)) Cu toate ca in timpul asta poate el nici n-a vandut nici n-a cumparat.

  13. @ Consumatorul: Nu a contestat nimeni inmultirea ta: 850 mil. x 10 = 8.5 mld., doar suntem interesati de unde ai scos suma respectiva.

  14. 850 milioane investiti si 8.5 miliarde castigati. Sa zicem ca-i adevarat. Daca a bagat 850 milioane si a scos 8.5 miliarde se cheama ca a castigat 7.65 miliarde. parerea mea aritmetica…

  15. Interesant :))

  16. @Consumatorul:

    But a source with knowledge of the firm said Soros was not involved in the rumoured trade and questioned whether in fact there had been such a trade at all.

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2023809/Did-George-Soros-win-10-1-return-S-Ps-US-credit-rating-downgrade.html#ixzz1Ud8zLI1H

    Când într-un ziar din afară se specifică „reportedly” adică „se pare”, sursa ta de încredere ia de bun…

  17. @Consumatorul: features si futures nu prea e acelasi lucru, rating-ul SUA nu este tranzactionat la bursa si capital.ro nu este o sursa de incredere

  18. @Cristi: Stiu exact despre ce vorbesc: a pariat 850 mil$ si a castigat 8,5 miliarde (cota 10:1)
    @Bogdan: iata si de unde am scos suma respectiva: https://www.capital.ro/soros-a-lovit-din-nou-a-facut-850-de-milioane-de-dolari-ca-atunci-cand-a-spart-banca-angliei-15.html
    Sursa de incredere, nu?

  19. @Andrei, prima inflatie consemnata in istorie a avut loc fix in antichitate, pe vremea imparatului roman Domitianus. Pentru ca nu mai avea suficient aur ca sa bata noi monede, a dat ordin ca aurul sa fie topit si amestecat cu metale ieftine. Astfel el a crescut masa monetara (a tiparit bani), doar ca noile monede nu mai erau 100% din aur (asa cum azi se tiparesc bani care nu au acoperire in cantitatea de bunuri si servicii produse in tara respectiva)

  20. @Robintel: ba da, ai mare incredere, mai ales cand ai 10-12 saci in subsol ;)

  21. Deci dacă nici în aur nu poți să mai ai încredere…

  22. @Cristian : Mare dreptate ai :))
    Cred ca daca as avea 10 saci de aur. nu s-ar mai auzi de mine multi ani de aici incolo :)

  23. tocmai din acest motiv au fost inventate derivatele, sa poti mari marja de profit fara sa creezi bunuri reale.

    actiunile au o sustinere printr-o companie care desfasoara activitate economica, derivatele sunt pur si simplu produse fictive pentru care exista o cerere si o oferta, deoarece sunt marjate si sunt accesibile, ca in pokerul online

  24. Derivatele astea nu sunt chiar fictive. Exista intotdeauna posibilitatea ca cineva sa ceara livrarea fizica, ceea ce face ca pretul derivatelor sa fie in concordanta cu valoarea bunurilor.

    Daca nu ar fi asa, future-ul pe aur nu ar avea nicio treaba cu pretul aurului.

  25. o sa se termine repede treaba asta cu aurul.

  26. @skortzy: ai dreptate, scuza greseala, corect este futures.
    ratingul SUA nu este „tranzactionat, intradevar, dar se poate „paria” pe el la fel ca pe cursul dolar-euro, sa zicem, iar chestia asta se poate face fiz pe o bursa de contracte futures si derivate, echivalentul american al Bursei noastre de la Sibiu.
    La faza cu capital.ro sunt de acord cu tine, nu este o sursa de incredere, dar am dat un exemplu de la noi. Eu infomatia o am din cu totul alta parte, de la cineva care chiar se ocupa cu asa ceva si care oricum stie mult mai mult decat ziaristii nostrii.

  27. @Consumatorul.. Soros n-a facut 10 miliarde din deprecierea lirei sterline ci doar un miliard.. Apropo.. nici cu limba romana nu stai prea bine..

  28. da’ nu va ganditi la prospectiuni miniere, zacaminte nedescoperite ? io zic ca aici e problema.

  29. @gabitza: tastez de pe ipad, deci scuze daca am mai mancat vreo litera… problema e cu totul alta

  30. Din contra, yieldurile la US 10-year scad non stop de la taierea ratingului, asa ca nu cred ca a castigat nimic baiatul cu futures.

  31. Realizezi că explicaţia „goanei după aur” se aplică 100% altor 2 mărfuri tranzacţionate pe burse în ultimii 5-6 ani, şi anume petrolul şi cuprul?

    ~Nautilus

  32. nici eu nu pricep ce se intampla… citesc serile pe forumuri sau pe bloguri tot felul de pareri, si parca tocmai in momentul in care stirea cu „cumparati aur” apare in evz nu-mi vine sa fac asta…

    pe de alta parte, m-am obisnuit sa pun deoparte niste bani in lunile cand am ceva mai multi. Nu am sume fabuloase ca baietii de pe forumuri, dar am pt. zile negre. Si ma tot uit in ultima vreme in stanga si-n dreapta gandindu-ma ce dracu ma, sa-i tin in euro, sa-i tin in dolari, sa cumpar ca proasta aur acu cand e la un pret fabulos si turmei i se spune sa-l cumpere… dar ma protejeaza doar impotriva unei hiperinflatii care nu va tine forever si daca nesiguranta trece, daca problemele se rezolva, ceea ce e de presupus ca se va intampla la un moment dat, aurul probabil va scadea, ma gandesc.

    iar daca vin miscari sociale etc., ma cam pish pe auru ala.

    deci da, dilema mea asta e, in ce sa-mi mai tin banii pe care-i pun deoparte, sa nu ma trezesc intr-o buna zi ca sunt praf si-i duc cu lopata la gunoi. aurul ar parea… o solutie buna pe termen foarte scurt. dar la cum urca, deja miroase prost.

  33. „The American Dream is a 30 minute animated film that shows you how you’ve been scammed by the most basic elements of the government system”

    de explicatii geme internetul, solutii nu are nimeni. iar explicatiile cu tenta anarhista duc la faze precum cea din UK, cu revoltele, ca na, autoritatile sau institutiile sunt rele nu in mod specific (nu „acest guvern”, nu „acest oier nesimtit”, nu „aceasta banca hrapareata”), ci in mod generic (guvernUL, bogatiI, banciLE etc.), hai sa ardem masini si sa ne luam blugi, ce pana mea.

    cam asta era climatul si cand a ajuns baiatu ala vesel la putere acu 60 de ani… nu pricep cu ce incalzeste pe cineva vreo explicatie sau vreun re-framing al situatiei din vreun punct de vedere, atata vreme cat nu avem solutii.

    De 3 ani citesc si vad documentare despre criza, unul mai redundant decat altul. Il astept cu interes pe Verhovenski sa preia puterea. si sa ne confiste tot auru :))

  34. O explicatie la tot ce se intampla, pe intelesul tuturor si la obiect
    https://topdocumentaryfilms.com/american-dream/

  35. @Consumatorul: pe cursul de schimb „pariezi” dand bani intr-o moneda si primind in cealalta in speranta ca obtii cu schimb mai bun cand faci invers; mai faci cumparand un future pe acel curs de schimb in speranta ca atunci cand va trebui sa faci efectiv tranzactia cursul iti va fi favorabil; nivelul urmator e cu optiuni si asa mai departe. Cu rating-ul de tara cum se face ca vreau si eu sa pariez ca Franta nu va mai avea mult timp AAA si nu stiu cum? :)

    contractul future este un instrument derivat (futures si derivate suna ciudat)

  36. eu am acum cam un kilogram de argint, deja am castigat cam 30% in ultimele luni, e mai bine decat tinutul banilor in banca care mi-ar fi dat o dobanda de vreo 4%, cand se vor destepta mai multi ca hartiile – banii nu mai au nicio valoare pretul va sari ametitor la toate metalele … fier cupru aur argint paladiu neodymium …. nu pot tine o tona de fier in casa, si nici nu am bani de un kilogram de aur, argintul e cea mai ok investitie este inca muuuuuuult sub-sub-sub-evaluat, singura bula financiara sunt banii, cine mai crede acum ca lumea o sa aiba mai multa incredere in bani si burse si prostii virtuale si astfel pretul metalelor sa scada … e un idiot

  37. Putin off-topic.
    @Rosencrantz: documentarele si explicatille alea de care vorbesti ca le vezi pe net sunt ca sa iti deschida mintea la ceea ce se intampla nu ca sa iti dea o solutie. Daca tot vrei o solutie de ce nu vii tu cu ea ?
    Daca te uiti mai bine si citesti printer randuri stirile (super maniplatoare) acei anarhisiti din UK sunt platiti sa faca ce fac chiar de cei care iti fac tie zilele grele. NU anarhie vrem. Vrem ca lumea sa se trezeasca si sa nu mai fie o oaie si sa creada tot ce se spune la stiri.
    Knowledge is the power !

  38. @silviu: la banca ai garantia acelor 4% si riscul inflatiei
    cu argintul ai scapat de inflatie, dar ai riscul cotatiei; poti tu sa crezi ca e subevaluat, ca argintul e ‘tata lor’ etc.; riscul ca argintul sa se intoarca la 10$ uncia exista si tu ti-l asumi

    inca o chetie: in loc de 1 kg de argint, poti detine 22 grame de aur in bucatele de 0.1 grame; e mai usor de depozitat si aurul e chiar mai lichid decat argintul;

    si, ca fapt divers, nu are rost sa „fortezi nota” de dragul argumentelor; argintul e acum la 39$; ca sa castigi 30% trebuia sa il fi cumparat cand era 30$, adica acum peste o jumatate de an; nu zic ca „ultimele luni” nu poate insemna peste 6 luni, dar induce ideea ca e vorba de 2 – 3.

  39. knowledge is power numa atunci cand knowledge does not appear in cancan, capital si evz. cand knowledge e pe toate drumurile si in toate documentarele disponibile gratuit si pe toate blogurile, ma tem ca nu se mai califica la categoria cu power.

  40. skrotzy gandeste-te ca un gram de argint costa acum cat o franzela, 3 lei nu inseamna nimic acum pentru nimeni, este loc de crestere mult mai mare fatza de aur, daca aurul creste de x3 atunci argintul cu siguranta va creste de x10, si argintul in afara de bijuterii este si va fi folosit in industrie este cel mai bun conducator de caldura, de electricitate, cel mai lucios dintre metale, si e muuult sub evaluat, fatza de aur care sta cu tonele in subsolurile bancilor

    argintul este foarte lichid daca cumperi cu cap, nu am luat lanturi sau alte prostii ce nu pot fi evaluate corect, nu stii cat continut de argint au ceasurile lanturile lingurile …, fiecare iti poate evalua cum vrea produsul, eu am luat doar monede, daca corespund la diametru + grosime + greutate = moneda veritabila, se cunosc precis daca sunt veritabile, ce continut de argint au pentru fiecare moneda emisa, se cunoaste exact valoarea ei, o pot vinde in bucuresti sau in botosani la acelasi pret

    acum toti sar pe francul elvetian cica e sigur, ghici ce va face elvetia? va printa va produce tone de bancnote cate vrea de acum incolo, si valoarea francului va scadea, dar nimeni nu va putea sa produca tone de aur sau argint asa din nimic

  41. Silviu, eu sunt colectionar de monede destul de vechi, asa ca pot sa spun ca ma pricep un pic :).

    Monedele din argint fara valoare numismatica se vand acum sub valoarea metalului (cam la 2 – 2.5 lei gramul de argint pur). Asta spune destul de multe despre „subevaluarea” argintului.

    Faptul ca ti se pare tie ca daca aurul creste de 3 ori, atunci argintul creste de 10 ori este doar o parere. Consider ca acele chestii cu „cel mai bun conducator de caldura, de electricitate, cel mai lucios dintre metale” sunt legende urbane…

    Nu stiu care „toti” au sarit pe CHF in ultima vreme, dar aici ai dreptate cel putin partial; Elvetia a lansat multi franci pe piata si pretul a scazut. Asta nu inseamna ca va ramane jos. Si japonezii au lansat multi yeni recent si cei 3% de devalorizare pe care i-au obtinut atunci s-au evapotrat deja…

  42. Aurul exista si virtual. Asa, si? Nu cred ca e o descoperire si nici nu ar trebui sa ne mire asta.

    Daca maine intreaga poplatie a globului ar dori sa isi scoata toti banii din banci (cash) crede cineva ca ar fi bani pentru mai mult de 20-30% din sume? Nu! La fel este si cu aurul. Nu este nici un soc si nimic de ingrijorat.

    Daca de maine absolut toata lumea ar fi obligata sa aiba bani doar in conturi bancare, bancnotele s-ar desfiinta complet si absolut peste tot ai putea sa platesti doar cu cardul bancar (deci toti banii sa devina virtuali), crezi ca s-ar schimba ceva, crezi ca am fi mai saraci sau mai „crizati”?

    Cand iti cumperi o masina si platesti cu cardul (deci nu cash), platesti cu ceva 100% virtual. Asta inseamna ca acele cifre (virtuale) au o valoare mai mica decat banii fizici?

    Daca eu am 10 kg de aur „virtual”, iar tu ai 9,99 kg de aur fizic, tot eu am mai mult aur ca tine. ;)

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile