Auditorium la tine acasă

  Cu vreo zece ani în urmă, un prieten m-a chemat să-mi arate ultima sa achiziție din domeniul HiFi: o instalație de sunet harman/kardon. Boxe și amplificator. Cum nu eram un prea mare pasionat de astfel de soluții high-end, nu i-am dat prea multă atenție. Ce mi s-a părut interesant a fost un alt aspect: camera în care își montase toate „sculele” era destul de mică și boxele nu puteau să ajungă nici la un sfert din puterea lor reală (maximă). Orice depășire putând să ducă la geamuri sparte. Și nici calitatea sunetului nu mai era aceeași…

Mult timp după aceea, am intrat într-un show-room Bang & Olufsen. Cele două branduri sunt tot pe acolo, prin „cloud number nine”, sus de tot în topurile de specialitate. Într-una dintre camere era amenajată o zonă de testare. Când am ajuns în centru (și între boxe), am avut senzația că plutesc. La propriu. Sunetul (vibrația) venea în valuri și o puteai simți în întreg corpul. E foarte greu să pui în cuvinte astfel de experiențe, aproape extrasenzoriale. Dacă aveți ocazia, mergeți la un astfel de magazin. Chiar dacă nu cumpărați nimic de acolo, măcar pentru a înțelege ce înseamnă sunet cu adevărat de calitate. Uitați de căști (pot ele să fie Beats by Dre) și de orice alte surogate…

Unde bat cu toate astea?… E simplu. Înainte să vă echipați casa cu orice soluție audio (HiFi sau nu), ar trebui să vă documentați și să luați o decizie în așa fel încât să nu investiți o sumă considerabilă într-un brand pe care nu-l veți putea utiliza la mai mult de 20% din potențial (calitativ și cantitativ). Dacă ai de gând să-ți pui instalația de sunet în camera de zi, dar în aceeași camera mai ai încă cinci piese de mobilier… s-a cam dus HiFi-ul. Dacă suprafața totală e mică, sunetul se va sparge de pereți și totul va fi distorsionat.

Și nici nu ajunge să îți aranjezi boxele că în imaginea de mai jos:

Și, atunci, ce-i de făcut? Păi, aici apar inginerii… Poate că nu-i cazul să apelezi la unul fizic, e de ajuns să studiezi un pic ce spun ei. O mică investiție într-un decibelmetru  (poate îl găsiți la vreun prieten și nu mai dați bani pe el), o mică rearanjare a pieselor de mobilier din cameră și… mai aveți o șansă.

Studiați link-urile de mai jos, sunt chiar utile:

Link1Link2Link3 și, probabil, una dintre cele mai autorizate voci în domeniu, Dolby.com.

Deși, atât timp cât stați la bloc (nu am nicio statistică, dar cred că peste 75% din popendulația urbană a României locuiește la bloc și, mai mult ca sigur, un foarte mare procent din aceste blocuri e format din vechile construcții comuniste), acustica o să fie tot timpul o problemă. Indiferent de îmbunătățirile aduse apartamentului, cărămida, BCA-urile sau prefabricatele nu ne vor ajuta prea mult.

Sincer, eu aș opta în orice moment pentru un așa numit „soundbar”. Mi se pare soluția cea mai bună pentru o sufragerie, chiar și mai mai mare de 25mp. Iar prețurile sunt întinse între limite foarte, foarte depărtate. Scapi de fire întinse prin casă (obsesia/fobia mea dintotdeauna), scapi de șters praful de pe n piese, scapi de multe.

De un singur lucru nu prea poți să scapi, indiferent de soluția pe care o alegi: de vecinii prea sensibili!

Sursa foto: aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

2 comentarii

 1. NOU
  #1

  855 I haven’t got a 70 inch moose rack relating to the wall, but I look into my more compact moose as trophies nonetheless. But I discovered out currently that it is the Louis Vuitton watches owning even more diamonds and really being a great deal more lavish.

  00
 2. Ca tot vorbim de sunet si geamuri sparte, ma intreb ce solutii sunt pentru o antifonare sonica fara a fi vorba de tot felul de casti si electronice…
  Mai ales ca in Bucuresti e asa un haos…

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube