Pentru că 20% din traficul de net e făcut de 2% din utilizatori, AT&T vor introduce şi ei pachete limitate ca trafic pentru că, spun ei, ăia 2% aglomerează banda şi îi încurcă pe restul utilizatorilor. Teoretic, au dreptate. Practic, cu toţii ştim că fac asta pentru a mai limita pirateria.
Altfel, înţeleg să piratezi un album, un soft, un serial. Dar deja vorbim de piratat BluRay-uri. Come on, nu e nimeni treaz la Sony să se gândească la scoaterea de la vânzare a discurilor bluray goale?
Cum rămâne cu cei care și-au cumpărat televizoare cu conexiune la net? Cei care se bazează doar pe Hulu și Netflix (digital) în loc de cablu, ăia vor ajunge la limita impusă de ISP și fără piraterie.
Limitarea distruge initiativa de Cloud Computing… nu e vorba de HD-uri, deoarece MKVurile sunt mai compacte…
Limitarile sunt facute de cei care vand mai mult decat au. O practica la mobili… la americani nu m-ar mira.
mkv e un container, ca un folder, nu are cum sa fie mai compact.
avem de ce sa ne plamgem de multe in tara, dar numai de net nu.
ma rog, cel putin cei care stau pe rds.
americanii si acum in era tehnologiei au dial-up. daca la noi o fibra ajunge doar pentru 30-40 de abonamente, la ei dintr-o fibra trage un oras intreg. bineinteles ca au si dsl-ul ala mult laudat dar e aceeasi chestie – o fibra = 300 de abonamente dsl.
Argumentul cu pirateria nu tine. Limitarile afecteaza utilizatorul nu piratul. Piratii folosesc site-uri la distanta sau trackere.
Utilizatorul de casa nu trage mai mult decat poate consuma. Chiar daca trage pentru colectie. Aici e vorba de monetizarea infrastructurii. Pentru putinii clienti care rup banda ei trebuie sa investeasca in infrastructura si nu-si scot banii daca migrarea de la un provider la altul se face cu usurinta. Concurenta i-a impins sa construiasca o infrastructura de viteza si capacitate mare (acolo unde s-a putut) pentru ca oamenii sa stea pe fb si messenger.
Viteza se limiteaza pentru fiecare client in parte si se pot face trucuri cu traficul fara sa recurgi la astfel de limite.
Concluzia este ca decartezi un ban in plus cand sari calul.
@Toma: ia vezi, câţi utilizatori români aveau share sute de giga pe dc++.
e ca bancul cu fabrica de prezervative si cea de biberoane
asa e, n-o fac pentru ca reteaua lor e de cacat
Sa vezi distractia cand o sa-si dea seama ca 40% din traficul de pe internet e generat de siteuri de video sharing si ei nu scot nici un ban din asta. Deja acum un an si ceva Deutsche Telekom se arata interesata sa taxeze diferentiat traficul facut de utilizatori spre YouTube.
Ramane de rezolvat doar baza legala.
sper sa nu le vina ideea asta, eu imi fac backup-ul (in paralel cu Hdd-ul) pe blu-ray-uri de 25. cand o excursie foto iese pe la 30-40Gb a cam trebuit sa renunt la DVD-uri.
@stefan: https://www.f64.ro/jobo-giga-one-80gb-hard-disk-portabil/p
Believe it or not, pirateria nu e singura activitate care mananca banda in SUA. Astia folosesc in prostie Netflix, Hulu, iTunes, Steam si altele.
@Toma: la noi te asigur ca majoritatea trag mult mai mult decat au nevoie pentru „consum”. Datorita capacitatilor mari de transfer disponibile si a spatiului de stocare ieftin toata lumea descarca tot ce prinde. Multi cred ca nici nu se mai deranjeaza sa verifice un sample, etc.
Oricum, de la aparitia torrentelor cea mai mare problema pe partea de internet nu este download-ul facut de un utilizator, ci upload-ul.
Ma indoiesc ca tinta principala ar fi pirateria, acolo au legi si nu prea se discuta la chestii de genul asta. Sunt mai multe organizatii care se ocupa cu urmarirea continutului de pe torrente, respectiv notificarea providerilor sau a utilizatorilor. Daca nu te „ridica” solicita ISP-ului sa blocheze traficul si cam asta e …
Datorita contentului HD disponibil tot mai mult, respectiv a diverselor servicii ce implica plimbatul datelor prin internet (de ex. cloud, nu ma refer la piratare), providerii sunt fortati sa faca upgrade-uri constante in infrastructura, iar pentru asta e nevoie de bani. Multi. Aici erau 2 variante … sa mareasca preturile pentru toata lumea, sau sa gaseasca o varianta de diferentiere. Daca stai toata ziua sa te uiti la TV online sau sa descarci tot felul de fisiere platesti mai mult decat cel care nu „consuma” resurse, mi se pare corect si normal in acelasi timp.
@Mynsc: un simplu calcul matematic iti poate demonsta ca daca folosesti un serviciu de muzica (128kbps) si unul de video(384 kbps), 4h zi fiecare nu poti depasi 30GB/luna.
De ce ai nevoie de mai mult de 250 GB daca nu piratezi?
În loc să ii bată la cap pe ăia câțiva mai bine pierd câteva sute/mii de utilizatori, că așa e mai ușor. Văd că și AT&T începe să sugă…
it’s a „cash cow”.
limitarea de trafic inseamna „nu mai dam trafic nelimitat pe x dolari, ci dam enspe gb pe x dolari si pentru fiecare giga in plus platesti extra”.
intr-adevar, de-alde clientii netflix 8$/mth au cam pus-o…
@cristi: ai idee cati giga de trafic iti ia streaming-ul HD al unui singur film luat legal de la netflix? dar daca vad un film HD in fiecare seara?
stati ca e pe vine schimbarea cea mare, cand se va generaliza ipv6. atunci sa vezi costuri cu infrastructura!
dar poate murim cu totii pe 21/12/2012…
@cristiun simplu calcul iti arata ca bati campii.
128 kbps la muzica e lowest quality, nici macar nu as baga un winamp un asemenea radio, si video la 384 lolz, la ce te uiti, 320×240 ?
ia vezi care are un hd pe netflix de exemplu.
nici macar sunetul nu il scoti in 384.
incearca un 8000+
si totusi.. nu si-a dat nimeni seama ca traficul ala COSTA? nu exista nelimitat…
@aurache, @user: ma gandeam la internet pe telefonul mobil.
Pentru desktop asa este, e nevoie de mult trafic.
Câţi dintre comentatorii revoltaţi de la acest articol sunt utilizatori AT&T?
@Ionut
Nu trebuie sa fii utilizator AT&T dar te gandesti ca USA cam da tonul pe internet.
@hayashida
Cu un cablu de fibra optica poti conecta un user sau o tara intreaga. Limitarile FO tin mai mult de echipamente si mai putin de fibra.
Internetul in Romania e pe locul 4 in lume ca interconectari si latime de banda disponibila pentru fiecare user in parte. Eu cred ca va faceti griji degeaba pentru ca la cat de agresiva e piata din Romania nu e loc decat de mai bine pentru utilizatorul final.
I should know, I do this for a living.
@Zoso
Aia cu zeci si sute de giga la share pe dc++ existau si pe vremea internetului cu 128kbits/s
Aveau 4-5 hdd-uri intr-un p3 la 500 si aduceau dvd-urile cu portbagajul din bulgaria si ucraina.
Sa repet explicatia cu traffic shaping-ul ? Daca ISP-ul vrea sa-ti dea mai putin decat duce interconnect-ul o poate face si acum. Ideea e ca tu nu vei cumpara un abonament mai mare. Cand ai aceeasi viteza, dar limita de trafic taxabila exista situatia in care sari calul. Si atunci se cheama profit pt. ISP. El, nu face nimic altceva decat sa stea.
Upgrade-urile de viteza vor aduce si mai multi bani pt. ca pastrezi limita, mai usor de depasit cand ai conducta de 100Mbits+
@restul
IPv6 e suportat de cam toate echipamentele de retea de ceva ani buni. In afara de router-e mai toate echipamentle merg cu IPv6. Iar cele care nu merg inca au nevoie de un upgrade de firmware in cel mai trist caz.
ISP-ul nu e fortat de nimeni sa faca upgrade-uri constant in afara de concurenta. Situatia anuntata e creata fix de absenta ei.
„cristi a scris pe 5 Mai 2011, 8:02 pm
@Mynsc: un simplu calcul matematic iti poate demonsta ca daca folosesti un serviciu de muzica (128kbps) si unul de video(384 kbps), 4h zi fiecare nu poti depasi 30GB/luna.
De ce ai nevoie de mai mult de 250 GB daca nu piratezi?””
la munca am testat ce trafic produc eu ascultand radio guerilla in fiecare zi. la ora 3 jumate facusem transfer de doar 986Mb si asta este 1 /20 de zile lucratoare, daca as sta acasa si as lucra de acolo as ajunge probabil la un 2 * 980 /zi ( 16 ore) * 30 = 60 Gb – doar din muzica
daca ma uit si pe youtube la 10 filmulete (10min) in format hd ajung la 600/700 Mb/zi *30 = 18 Gb
daca ne uitam pe vplay la 2 filme / zi fiecare hd (~ 3 Gb ) 6 Gb * 30 = 180- Gb
total 180 + 18 + 60 = 258 Gb
adunam si update-urile de windows, si cateva programe descarcate, si mailurile primite, si sari lejer de 300 Gb.
ps. ca si comparatie, mstsc-ul acasa a folosit in acelasi interval orar cu winamp-ul doar 18Mb ( testat si a doua zi sa nu fi fost vreo deconectare,etc n-a fost )
@Iulian: in caz ca nu stiai, traficantii grei(si legali) de date, cum ar fi videostreamingul(youtube spre exemplu) poarta discutii sa imparta costurile uriase cu ISP-istii.
Mai pe romaneste, sa marce si AT&T-ul niste dolarei spre youtube fiindca genereaza trafic, therefore cerere de banda, therefore abonamente scumpe si profituri pe masura.