Ați schimba una cu alta?

Apropo de fata aia care abera cu comunismul, mi-a venit o întrebare, că am văzut ca mai mulți se plâng că e greu să cumperi o casa acum.

Ați schimba libertățile de acum pe avantajele de atunci? Casă la prețuri rezonabile, serviciu sigur, fără manele, fără scandaluri, fără trafic auto pe străzi, fără mâncare în magazine, fără prea multe haine, 2 ore de program TV, 3 ziare (ar reveni “Gazeta Sporturilor”), 3-4 posturi radio, weekenduri de circulat mașinile cu număr cu soț, poză cu tovarășul etern (trebuie să vedem pe cine găsim, că asta cu alegerile la 4 ani cam încurcă) pe manuale, puține cărți, nema muzică străină, nema Netflix, internet controlat, smartphone făcut de Electromagnetica…

Plus serbări populare (se va închide Victoriei permanent), manifestații populare de susținere a tovarășului pe stadioane (acum le zice teambuilding), zero călătorii în străinătate, doar Brifcor, doar Dacia și Oltcit, zahăr pe rație, făină pe rație, cafea de specialitate (atunci se numea nechezol), nevastă-ta sau fiică-ta luate cu forța de Nicu jr. și potentații local, fără all inclusive la turci, fără restaurante prea multe, fără cosmetice…

Poze destule aici.

memorial-victims-communism-resistance-comunism Image by frimufilms on Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

158 comentarii

  1. Neah, pass acestor gânduri…

    Comentariu apreciat.11020
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 62109
    • casă cu rată 25% din salariu
      serviciu unde nu ești responsabil de nimic și nu poți fi dat afară
      rafturile magazinelor doar cu produse românești
      fără internet (nu ai pe ce să îl accesezi)
      fără călătorii
      șeful de fabrică îți mai fute soția din când în când, ca să fie bine.

    • Eu nu spun ca era mai bine inainte ci doar ca daca s-ar face sondaje reale lumea ar fi surprinsa de cati oameni sunt dispusi sa renunte la drepturi pentru bani.

      De exemplu votul, cel mai pretuit drept in societate, nu? Prezenta in 2020 pare sa fi fost pe la 32%, adica 65% nu au votat, nu?

      Daca spui ceva de genul – 100 de euro pe luna, pe termen de 4 ani daca nu votezi la parlamentare, oare cati vor fi de acord? Punem pariu pe un minim 25% din numarul total de votanti? Ca vorba aia, oricum nu conteaza votul tau si 100 de euro pe luna fara sa faci nimic inseamna ceva, nu?

      Comentariu apreciat.6018
    • @Bigbear: clar ar merge lumea la vot dacă ar primi și 100 de lei, dar dacă ar vota cu X pt ca de la ei au primit suta de lei ne-am faulta singuri.
      Exemplu concret, de când se plătește mai bine pt donat sânge, centrele nu mai pot primi oameni și fac triaj în funcție de grupa sanguină, grupele rare au prioritate.

      Comentariu apreciat.553
    • au încercat nemții la un moment dat să amendeze oamenii care nu veneau la vot – adică ceva de genul „nu vii la vot vei fi penalizat cu 5 mărci imediat după alegeri din primul salariu”. Câștig de cauză au avut partidele extremiste ☹️.

      Comentariu apreciat.372
    • @bigbear:
      Cuba, Coreea de Nord sunt in 2024, tehnologie exista da degeaba.

      Stau cubanezii la rand sa aibe coduri de net pt wifiuri publice sa stea o ora pe net in parc. Net cu portia. In schimb ca strain pe acolo cu bani iti rezolvi sa ai net nelimitat.

      De, Vietnam e socialista doar in denumirea tarii pe viza.

      Comentariu apreciat.533
    • ray, ideea era sa NU voteze dacă primesc bani …

      80
  2. Cred că ultima dorință a lui Navalnîi a fost să îi sugă plua proasta aia.

    Indecis. Tu ce zici?5971
    • @Vlad 90% sunt proprietari e o valoare care nu prea contează. Degeaba ești proprietary de border in mijlocul baraganului când tu găsești loc de munca in București. Este asa cum s-a mai scris. Toată lumea avea case. Da. La Anina in volonia miniera sunt zeci de blocuri goale. Sa se mute acolo. Un apartament costa 5000 de lei. Ca nu îl vrea nimeni.

      253
    • @Septimiu, acel 90% nu înseamnă procentul de proprietari! Înseamnă procentul de locuințe deținute de cei care locuiesc în ele. Nu știu dacă ai sesizat diferența!

      44
  3. Eu unul nu as schimba dar cred ca mulți ar schimba pentru ca eventualitatea de a avea o casa nu este sinonimă cu o certitudine. Când ai salariul minim nu prea te încălzesc cu nimic cele enumerate de tine. Și dacă ar schimba chiar ar avea de câștigat. Plm cine ar pierde mai mult eu sau Ţiriac?

    Comentariu apreciat.6220
    • Tu. Tiriac avea bani si Mercedes si inainte de 89.

      Cei mai saraci romani de acum o duc infinit mai bine decat cei saraci de atunci.

      Si e un mit ideea asta ca era garantata o casa. Fix la fel de garantata e si acum. Cine se plange ca nu isi permite un apartament, avem aceasi solutie ca in anii 80 – e 5000 eur un apartament in localitatile fantoma. Fix aceleasi conditiii: fara caldura, fara apa calda, fara curent, ploua in casa..

      Comentariu apreciat.11523
    • 90% sunt proprietari in Romania… deci aia multi ar fi 10% + ceva maruntis pe criteriul asta. Inca.

      424
    • @Vlad. Oare câte procente din cele 90 au casa datorită perioadei comuniste?

      126
    • @Vlad, acel 90% nu înseamnă procentul de proprietari! Înseamnă procentul de locuințe deținute de cei care locuiesc în ele. Ai sesizat diferența?

      34
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 4884
    • Nu inteleg de ce. Cu 2000 eur/familie iti permiti tot ce aveai si in comunism.

      Indecis. Tu ce zici?2435
    • Eu vreau capitalism + educatie gratis + sanatate gratis + moteluri pentru oamenii strazii.
      Ai facut credit la banca pentru a deschide o terasa, ai pus garantie apartamentul si afacerea a intrat in faliment datorita Covidului? Nu este nici o problema. O iei de la zero, fix ca la Monopoly.
      Esti bolnav? Te duci la spital, te tin aia 2 saptamani acolo, te pun pe picioare si apoi inapoi la munca.
      Au trecut 5 ani de la ultimul curs de perfectionare? Intra mascatii peste tine in casa, te salta de pe canapea si te duc la un curs de 3 luni (bucatar, electrician, instalator, operator calculator, blogger, etc).

      Indecis. Tu ce zici?1841
    • Eu nu îmi doresc acum și nu îmi doream nici când câștigam 1700 lei pe luna.
      Atunci mai eram și tânăr și prost. Tu ce scuză ai, ai IQ < 80?

      Comentariu apreciat.6210
    • Tizule, e oligofren omul. E ok, atat poate, nu trebuie bagat in seama.

      1211
    • 2000 E here, netrăiti în comunism și răspunsul e nu. Cu mai mult de 2 neuroni până și din articole/lecturi să zicem pozitive despre comunism tot același lucru e. Într-un oraș care nu e București cu 2000 E trăiești decent. Nu lux, nu restaurant seară de seară dar mai mult decât în Coreea de Nord.
      Iar referitor la case. Sper că iadul există și cei care au făcut garsonierele și apartamentele tip vagon sunt acolo. Alea nu sunt locuințe, sunt o bătaie de joc. Dar a dat partidul casă, a dat maică.

      Indecis. Tu ce zici?3110
  5. Vezi ca ai uitat sa mentionezi „ca casa” aia nu are nici apa calda nici rece si nici curent electric cand vrei tu. Si ca sa ai casa aia e indicat sa te inscrii in PSD. Si glumitze faci mai in soapta ca bajetii de la bere te pot turna oricand ce glumetz esti. Aaa si daca esti gagica vezi casa aia sa te milogesti sa ti-o dea mai mare ca sa incapa aia 4 copii pe care ii faci obligatoriu ca prezervative ioc, pastile ioc, sterilet ioc. Sau tii genunchii stransi sau cum ti-o fi norocul. Hai in cel mai rau caz mori pe masa din bucatarie usor mutilata dar hei, e masa din bucataria ta, in casa ta primita eftin de la stat.

    Comentariu apreciat.19513
    • da, aia cu apă caldă și curent doare cel mai tare.

    • Băi, femeie… până acum unde ai fost? tu ar trebui să comentezi mai des… să citească și alte surate de’ale tale cam cum o fo’ treaba – din cele care nu știu – cele care știu să zică și ele. Pe mine în schimb mă roade altă buboaie… am prieteni, și sunt și alți oameni, și nu puțini, care au fost pe afară, prin țările cu apă caldă cum se zice… ei acești oameni s-au întors acasă și nu știu cum naibii au acum în gură, vorbe de genul „era mai bine înainte, viața era mai ușoară, nu puteți voi vărui cât s-a construit atunci…etc… etc” e ceva ce nu-mi pot explica. Și e dureros ☹️.

      Comentariu apreciat.949
    • lasa ca nu ai prezervative – nu ai tampoane si pana si vata se da pe sub mana.

      Comentariu apreciat.893
    • Si controlul ginecologic anual obligatoriu (la liceu/facultate/locul de munca) sa nu cumva sa ramai gravida si sa nu afle Partidul, sa faci vreun avort clandestin …

      Comentariu apreciat.666
    • @Laur,pe femeile care au trăit și apreciază perioada aia le înțeleg cel mai puțin și le judec cel mai tare. Ca idee, când eram în travaliu și au controlat colul, au simțit cea mai groaznică durere din viața mea. Mi se face practic greață când îmi imaginez ce simțeau femeile când făceau avort. Ca să ajungă la făt trebuia să treacă prin col iar durerea e inimaginabilă. Le disprețuiesc pe femeile care regretă regimul Ceaușescu. Mama zice că cel mai rău lucru dintre toate ale comunismului asta a fost, lipsa de control asupra momentului de a face copii

      Comentariu apreciat.637
    • Ha, Laur :) mai dau si eu cu parerea mai rarut ca-i mai dragut si scad sansele sa ma indrepte lumea catre cratite si facut senvisuri ca acolo chiar nu ma pricep si e pacat ca mancarea-i scumpa.

      Eu ce fac este sa le povestesc copiilor mei. De cand au crescut destul de mari sa poata intelege le-am povestit ce a insemnat comunismul pentru mine, pentru mama mea, pentru bunicii mei, cum era viata zi de zi, de la mancare, apa calda, televizor, chestii care le sunt apropiate ca perspectiva si le inteleg pana la concepte care pentru ei sunt dificil de perceput pentru ca o iau ca un dat, gen libertatea de gandire, de exprimare. Gheorghe Ursu a fost un exemplu bun cand au inceput sa aiba jurnale. Fac si eu ce au facut bunicii mei povestindu-mi razboiul, colectivizarea, prigoana chiaburilor, amenintarile cu canalul. Fiecare generatie face greselile ei putem doar sa speram sa fie macar originali…

      In ceea ce priveste diaspora nostalgica dupa comunism a fost recent un articol despre sustinatorii AUR din diaspora, mecanismul mi se pare ceva similar. E o combinatie de frustrari acumulate de niste oameni care de bine nu au plecat iar viata ca strain nu e usoara si dezradacinarea asta fortata economic in mare parte naste o ranchiuna fata de diferentele mari de venit intre paturile sociale in Romania. La noi e si un exhibitionism al situatiei economice. Si atunci ei isi aduc aminte de comunism unde eram toti la fel de saraci si vai mortii nostrii si asta ar fi o consolare. Asta cu viata era mai usoara e pentru ca aveai o singura grija: ce dracu mananci maine. In rest nu aveai griji ca nu aveai nici o alegere de facut. Pentru unii e ideal.

      Bine, unii mai sunt si prosti. Atat pot. Dar daca ne-am limita la asta noi ce am mai dezbate aici?

      Comentariu apreciat.804
  6. „casă la prețuri rezonabile” la care tot cate 30 de ani aveai planul de plata*
    „serviciu sigur” daca nu comentai, altfel serviciu sigur nu mai vedeai vreodata*
    „fără manele” dar plin de suedejii care macar acum sunt pa anglea*
    „fără scandaluri” televizate*

    Comentariu apreciat.509
  7. Vezi că ai un typo la internet controlat, că înainte nu exista deloc, doar radioșanțul sau telefonul fără fir. Apropo de telefoane, aveam ”convorbire cu înțelegere” cu prietena de atunci (soția de acum) și putorile de la poștă îmi aduceau înștiințarea sîmbăta, cînd avizarea era pentru joia trecută deja (avea o ”fereastră” seara la laborator”).
    Multă muie, anticipat, celor care visează frumos la timpurile de atunci dar nu le-au trăit.

    Comentariu apreciat.8011
  8. NOU
    #38

    aia cu alegeri la 4 ani doare, fiindca de ani buni am ales intre PSD si PNL (sub diferite forme), iar de acum incolo se pare ca s-au contopot asa de bine, ca ambele partide fac aceasi mizerie si se pare ca in aceleasi laturi vom inota de aici incolo.

    Comentariu apreciat.305
  9. Domle, prea multa diversitate, prea multa agitatie, prea multa concurenta, prea mult zgomot, prea multa risipa si extreme si mizerie

    O casa trebe domle, vrei pe strazi ca la americani?! Ceva de facut le trebe la majoritatea, vrei sa isi tina mintea ocupata si corpul in miscare, nu?!

    Nici acolo dar nici asa nu e grozav.

    185
    • NOU
      #40

      prea multa concurenta

      Warren Buffett și prietenul lui recent decedat, Charlie Munger, preferă monopolurile.
      Un anumit tip de firme monopol dar tot pe motivația că pe termen lung, concurența ajunge la un punct în care toți operatorii economici fie își distrug calitatea, ori ajung la cartelizare (nu că ar vrea dar n-au alte variante să rămână activi), sau se bagă în business alternativ ce țin de piața alternativă (gri) sau piața ilegală (neagră).

      Cam de-aia firmele în SUA sunt concentrate pe câte 2-3-4-5 sau 6 metacorporații, cu multe multe firme/corporații în administrare. E și motivul financiar (contabilitatea e mai lejeră) dar și integrarea în mare, verticală & orizontală, e echilibru producție-volume-wholesale-distribuție-retail.

      146
  10. Ai mai uitat ceva: practica agricolă de la începutul anului școlar.
    – cei de la țară din clasele 5-8 în primele trei săptămâni vor merge în grup CAP-ul din localitate
    – cei de la liceu vor merge la un CAP din afara orașului unde vor fi cazați în containere / corturi cu paturi suprapuse, buda afară și un singur duș cu apă rece la 20-30 de oameni (dușul era un lux, erau și fără duș cu un singur robinet alimentat de la o cisternă; iar cand se golea cisterna… ghinion).

    Sunt curios câți ar fi de acord cu așa ceva pentru odrasla proprie… mai ales condițiile de cazare pentru cei de la liceu.

    Comentariu apreciat.7412
    • Aruncam cartofii și morcovii pe rândurile alelalte – „la noi nu e nimic în sac că brazda noastă era culeasă, tovarășul inginer agricol”

      Ei se făceau că ne plătesc, noi ne făceam că muncim.

      A, casa proastei ăleia – sa vă uitați la bancurile cu Nea Mărin, să vedeți ce calitate „lux” avea casa aceea, de nouă. Și oricum trebuia să fii tovarăș „de încredere” (membru PCR care înfierează cu mânie proletară – adică să-ți bați joc de alții) ca s-o capeți.

      Indecis. Tu ce zici?256
    • Care plată? Trebuia să muncești pe gratis… după care dimineața la careu ne recitau discursul ca ei ne cazează și ne dau mâncare. De parcă ar fi vrut cineva să fie acolo.
      Însă toată lumea încerca să facă cât mai puțin.

      Comentariu apreciat.301
  11. -Ce ati alege intre:
    A: comunism
    Sau B:…
    -Be. Be, Be Bee

    Comentariu apreciat.7511
  12. Buna asta cu team building.

    222
  13. Să le luăm pe rând:
    1. Casă la prețuri rezonabile. Neah, taică-meu a cumpărat un apartament cu 3 camere în Anno Domini 1982, cu 165.000 de lei. Nu în București, ci într-un târg mort de provincie. La ultimul etaj, unde aveam curând să constatăm că plouă :). Mai e ceva: mulți actuali proprietari sunt de fapt foști chiriași, deveniți proprietari în 90 din mila guvernului Roman, care le-a vândut apartamentele respective în schimbul banilor de la saltea. Și (încă) ceva: n-aveai voie să deții mai mult de un apartament. Nici măcar moștenit. Pe al doilea trebuia să-l vinzi în termen de 1 an.
    2. Serviciu sigur. Sigur, da. Și sclavii din antichitate aveau serviciu sigur. Dacă nu făceai planul, tovarășii îți dădeau în cap cu acordul global. Un cetățean din Brașov îmi relata la vremea aceea cum a primit la o lichidare 25 de lei (nu mai țin minte exact, cred că lucra la ori la Steagul, ori la Metrom)
    3. Manele? Nu, nu erau. Deschideai radio-teve și dădeai de altfel de manele, închinate tovarășului și partidului. În rest, muzică ușoară de Marius Țeicu și Ion Cristinoiu. Magistrala albastră, trenul galben fără cai etc.
    4. Fără scandaluri. Da-da. Deschideți site-ul IICMER și accesați pagina cu deținuți de drept comun executați. Cu excepția lui Ștefănescu și a unor gestionari ghinioniști de pe la sfârșitul anilor 50, grosul îl formează criminalii. Și Râmaru nu era chiar cel mai rău (!). Bineînțeles, de restul nu se sufla nimic în presă (poate doar în revista Pentru Patrie, cu circuit închis, destinată milițienilor)
    Restul nu mai necesită comentarii.

    Comentariu apreciat.9311
    • N-au de unde sa stie gunoaiele ca proasta aia (care pun pariu ca a vazut cel putin Grecia/Turcia/Spania/Italia) sau ca alti imbecili care au comentat si aici ce a fost inainte de ’89. Sunt fosti sau pui de nomenclaturisti, securisti si/sau turnatori. Lor le-a fost bine „inainte”, de-aia tanjesc dupa perioada aia.
      Pentru toate jegurile astea, am un singur mesaj: duceti-va in Coreea de Nord sau URSS si luati cat mai multi ca voi!
      Scuze pentru limbaj, dar ma apuca dracii cand vad atatia terminati care nu stiu, n-au trait, dar vorbesc. Vorbesc prost.

      Comentariu apreciat.8510
    • @ciprian Dacă prin absurd mâine s-ar deschide granițele Coreei de Nord, probabil că în scurt timp jumătate din populație s-a muta în sud. Ar rămâne Kim cu acoliții, activul de partid și de stat, și desigur șefii militari.
      Dar nu e nevoie să mergem până în Coreea. Un exemplu mai simplu e Venezuela. Fostă țară capitalistă, trecută la comunism prin 2000. Statisticile indicau în august 2023 7,7 milioane de emigranți, și cei mai mulți nu au ajuns în State sau Europa. S-au oprit prin Mexic, Columbia, Peru, Ecuador. Adică alți desculți.
      Btw, pe un nostalgic l-aș întreba direct, cu clipurile de pe YT în față: de ce au ieșit în stradă oamenii în 89, cu sutele de mii doar în București, nu mai punem provincia? De bine ce era? Și atunci nu riscai să te gazeze danjarmeria de la 10 august. Nu, fără glume, riscai direct un glonț în cap (și mulți chiar l-au primit).

      Comentariu apreciat.595
    • Sau în București

      35
    • Vad tot felul de comentarii care de care mai fanteziste care nu denota decat varsta frageda a celui care posteaza, necunoasterea reala a vietii de atunci.
      1. Vorbea cineva de salariu de 4000 de lei. Baliverne. La revolutie, desi lucram pe santierul centralei Cernavoda, ca inginer, la 7 ani de la terminarea facultatii aveam 2920 lei salariu. Stiti cat era litrul de benzina ? 9 lei !
      2.” Dupa trei mastere are trei joburi ca sa traiasca decent.” Mastere in ce ? Facute unde ?
      Daca nu-i convine probabil ca ar fi preferat ca dupa 5 ani inginerie la facultate serioasa sa prinda o repartitie pe unul din santierele patriei de unde nu plecai cel putin 3 ani pana la finalul stagiaturii.
      3. „Toata lumea avea casa ” Numai daca esti rupt de realitate poti crede asa ceva. Stateai cu ma-ta si cu tac-tu pana aveai norocul sa primesti repartitie. Intai membrii de partid, apoi sindicalistii…Prima data muncitorii, inginerii mai la coada. Erai casatorit si cu doi copii, aveai prioritate. Erai necasatorit, adio si-un praz verde.
      Pe toti astia care idealizeaza perioada aia i-as duce intr-o tabara speciala sa traiasca 6 luni in conditiile alea ! Sa vedem cu ce opinii s-ar intoarce la civilizatie.

      Comentariu apreciat.421
  14. NOU
    #51

    Nu aș schimba. Am trăit 10 ani în comunism, am stat la destule cozi de la ciocolată chinezească, la portocale, la lactate, mi-am făcut de mult prea multe ori temele la lumânare pentru că se lua curentul des, am scris destul la școală cu mănuși în mâini, fular la gât, căciulă pe cap pentru că era frig în clase etc.

    Pentru toți cei care cred că era bine în comunism, le recomand să citească O Istorie mondială a comunismului, de Thierry Wolton și vor vedea acolo ce a însemnat comunismul și totul cu multe dovezi din arhivele comuniste. Iar consecințele a ceea ce a făcut comunismul se văd și azi și se vor mai vedea încă mulți ani de acum încolo.

    Comentariu apreciat.757
    • Nu citesc tik-tokarii ăștia, vrei să își strice ochii? Li se tocește creierul, patinează ideile, nu-nteleg ei poveștile lui Creangă și tu vii cu istorie! Se uită la videouri pe net, ăștia sunt cel mai ușor de aburit, din 2-3 videouri bine ticluite i-ai convins.

      Comentariu apreciat.526
  15. Eu cred ca daca s-ar supune la vot romanii ar vota lejer sa ne intoarcem la comunism. Decat sa vada cativa romani care o duc bine mai bine toti saraci.

    Comentariu apreciat.5411
    • Daca voiai să ieși din țară nu se putea, și dacă o luai peste granița de la Dunăre înot te-mpuscau ai noștri.

      233
    • da, cumva la asta se rezuma nația noastră, nu îmi pasa ca îmi e mie rău, important e sa nu îți fie ție bine.

      de ce sa recunosc ca nu sunt eu în stare de mai mult într-un sistem care, cât de cât, ofera șansa să trăiești ok prin munca cinstita?

      nu mai bine nu ma mai compara mama cu vecinul de la trei, care rupe excelu la corporație, dacă am fi amândoi puși sa lucram la strung?

    • @ LittleBro
      Tocmai asta e întrebarea? Statul roman în starea actuala este eșuat sau nu?
      Te calcă Huidu cu mașina și nimic…și alții ca el

      217
    • @CR inainte te calca Serghei Mizil si nu patea nimic. unele chestii nu se schimba niciodata.

      Comentariu apreciat.495
    • @CR: nu. nu este esuat. nu este pe cat de sus ar putea, dar nu este esuat.

      02
  16. Marșurile obligatorii de susținere pt tovarășu.

    Banii cu care te poți șterge la fund pt ca nu e nimic de cumpărat.

    O oră de tv pe zi cu tovarasu.

    Nu internet.

    Fără tampoane și contraceptive de orice fel.

    Doar haine din nailon. Bumbacul e de import și nu se importă nimic.

    Apartamentul nu poate fi moștenit de copii. Mori, la revedere.

    Dacă nu ești căsătorit, nu ai voie să deții apartament. Trăiești la nefamiliști. O cameră cu buda comuna pe etaj.

    Săptămâna de lucru are 6 zile.

    Comentariu apreciat.647
    • DESENE ANIMATE? juma de oră duminica.

    • Dă-o ba încolo, toate alea erau o problemă de făcut rost: cartofi, pâine, lapte, hârtie igienică (da, m-am șters cu Scânteia), zahar, faina, haine, lemn, uși, aragaz, cărămidă, televizor, perdele etc. Pentru toate coadă, listă, cunoștințe, descurcăreală.

      Comentariu apreciat.621
    • @Hash

      Nu am mai repetat ce a enumerat oricum Vali și cei care au postat înaintea mea.

      Am uitat de cozile interminabile la carne și ouă sau unt, când apăreau șatre de tigani și nomenclaturiști care se băgau în față și luau tot.

      Comentariu apreciat.311
  17. Sunt curios de parerea unora care aveau o varsta mai ok in anii 70 cum a fost comunismul atunci fata de anii 80.

    Nu de alta, dar cu multi „nostalgici ai comunismului”, cand i-am descusut, am realizat ca ei de fapt visau la perioada 65-77…

    Comentariu apreciat.360
    • Nu. Dar cine ti-ar raspunde ca da? Eu si probabil cei mai multi de aici suntem privilegiati in ziua de azi. Am avut noroc de joburi bine platite, ne-am luat apartamente si masini la 20-30 de ani fara sa ne indatoram pe viata, nu e un efort sa punem mancare de calitate pe masa, sa luam orice copiilor, sa mergem in vacante, sa nu stam cu frica ca daca ne dau afara de la serviciu n-avem din ce trai. Suntem practic echivalentul celor care erau privelegiati si atunci, care puteau sa faca rost de pepsi, de portocale, de carne, de muzica straina.

      Unii n-au fost asa norocosi. Cei mai multi vecini la 60+ ani din satul unde-mi limpezesc mintea regreta timpurile alea – n-au ce lucra, sanatatea e varza ca nu i-a invatat nimeni sa aiba grija, pensiile sunt mizerabile, copiii le-au plecat – zeci de gospodarii. De multe ori stau de vorba cu ei si incep sa planga. Cel mai tare ii doare ca le-au plecat copiii, ca-si vad nepotii o data pe an si dau vina pentru asta pe capitalism, pe democratie. Presupun ca si daca esti tanar si ai avut mai putin noroc ajungi sa crezi ca era mai bine atunci si de ce nu, in cazul lor poate chiar era.

      Comentariu apreciat.416
    • aia la 60+ au distrus romania, dar nu-si asuma faptele.

      198
  18. A fost fix stirea asta ieri, cu o familie din canada (cu 8 copii), s-au mutat in rusia ca erau supi pe atmosfera prea permisiva cu elgebeteii din canada. Si acum au conturile blocate in rusia, si primesc fix ce merita. Deci da, unii chiar aleg asta, oricate oportunitati de informare ar avea, si oricat acces la educatie ar primi. Clar si de la noi ar alege multi, in teorie. Ca in practica s-ar ofili fix ca astia din canada.

    Comentariu apreciat.438
  19. da tot la versiunea veche de comunism ai ramas.
    baga si tu actualizarea. uitate la prieteni nostri rusii sau aia chinezi;)

    1016
    • Coreenii de nord am înțeles că mai nou muncesc și fără să fie plătiți și fără să li se dea de mâncare. Sclavii ideali. „Se descurcă”.

      Indecis. Tu ce zici?285
    • @Vlad: La noi, românii, nu comunismul era problema mare. Socialismul era problema mare. Comunismul e latura ideologică, politică. Socialismul influențează însă puternic latura economică a unui sistem. Și aici voiam să ajung: ceea ce vezi tu în China e, ideologic vorbind, comunism; însă nu și socialism. Din punct de vedere economic China e cât se poate de capitalistă: piață liberă, încurajarea mediului de afaceri, proprietate privată. În China poți avea un business și să devii miliardar. În România nu puteai, că eram socialiști; ce era al tău devenea al Statului. Dacă te prindeau ăia că faci hoarding de ulei în cămară ajungeai în ziar la rubrica de ”public shaming” și te alegeai cu un avertisment tovărășesc.
      Așa că nu e ”versiunea veche de comunism”. E aceeași versiune: cu un singur partid în frunte, cu un singur lider, cu o singură ideologie orientată spre grup. Ce nu au chinezii e socialismul. Diferența o vezi în Coreea de Nord, că ăia-s și socialiști. Acolo n-ai piață liberă, prin urmare piața neagră acaparează tot și devalorizează moneda locală. N-ai proprietate privată și nici dreptul de a depăși un nivel economic ca individ. Prin urmare nimeni nu depune efort pentru ”binele comun” iar economia scuipă bunuri făcute ”alela”, cum erau și cele realizate la noi pe vremuri. Mai mult, Coreea de Nord, prin ideologie, are un sistem economic orientat spre exterior care dictează că afacerile se fac doar cu anumite state prietene ideologiei. Exact cum era în vechiul bloc sovietic de la noi. DPRK-ul face afaceri doar cu Rusia și China. Atât. La fel cum noi făceam afaceri doar cu celelalte state-satelit din blocul sovietic. Ori când ai un sistem economic limitat la doar o mână de parteneri de afaceri, și ăia aleși pe ideologie, nu ești orientat spre profit. Așa se ajunge la troc și nu la monetizare. Nu mai exporți pe bani ci exporți pe bunuri: îți dau X tone de orez și-mi dai la schimb șuruburi. Îți trimit 50.000 de conserve de ton și-mi dai la schimb 100.000 de tricouri. Economia bazată pe troc e ceea ce a distrus comunismul în Europa. Că nu poți subzista din trocuri de-astea ci ai nevoie de sistemul ”cash pentru produs”. De-aia a schimbat China strategia de niște decenii: că și-a dat seama că nu prea are de ales. Dacă socialismul trage țara la fundul oceanului, după socialism se scufundă și comunismul. Așa că au făcut o ștruțo-cămilă: comunism, dar cu o latură economică mai degrabă capitalistă.

      Indecis. Tu ce zici?4219
    • Razvan, te respect pentru textele cu psihologia, dar la asta m-ai amuzat

      > Din punct de vedere economic China e cât se poate de capitalistă

      =)))))))

      Pentru valori foarte mici ale lui capitalism. China e capitalista cand ii convine. Asa cum si ai nostri erau capitalisti cu firmele de afara, facute sa aduca valuta forte in tara. Da, china e capitalista cu strainii, ca n-ar fi prosti sa zica nu la bani veniti din afara.

      China e capitalista la nivel de plebe care vinde un liliac in piata, sau un litru de ulei din canal. Dar cu astia marii, e capitalista doar de forma. Ca daca ajungi miliardar si nu faci ce zice politburoul, ce-i al tau devine brusc nu al tau. Si faci si cativa ani de reeducare in beci, sa iti iasa putin capitalismul din cap.

      Indecis. Tu ce zici?299
    • NOU
      #75

      @Răzvan Coloja

      În China poți avea un business și să devii miliardar. În România nu puteai, că eram socialiști; ce era al tău devenea al Statului. Dacă te prindeau ăia că faci hoarding de ulei în cămară ajungeai în ziar la rubrica de ”public shaming” și te alegeai cu un avertisment tovărășesc.

      Da și nu.
      Nu, pentru că nu toți chinezii au plan de business și faptul că nu e nimeni să-i sponsorizeze – cam aceeași problemă pe care o avem noi cu băncile de aici, care nu-ți dau vreun împrumut decât și dacă promiți inima, sângele și cheile imobilului drept garanție colaterală.
      Păi, să nu zici că la noi nu avem capitalism?

      Da, dar nu uita că tanti aia de la Huawei, vicepreședinte, arestată în Canada la cererea SUA, e fiica unui securist și chiar ea e încadrată în ierarhia lor.
      A mai scris și Vali, au mai scris și alții, da’ ce fel de milionar sau miliardar ești dacă tot trebuie să returnezi ceva lui „dom’ colonel/general”? Știi, și aici e o altă bubă, faptul că nu poți ajunge atât de sus fără ajutor – culmea – tot din partea statului.
      Sau ăla, Jack Ma, a fost membru de partid și foarte probabil a promis comisioane acelora care l-au ajutat pe parte politică. A dat, sigur că a dat, da’ observi că a depins de niște tovarăși secretari.

      213
    • Cineva p-aici confunda socialismul/comunismul cu coruptia.

      Oare de ce nu ma mira.

      211
    • Capitalism: Capitalul controleaza mijloacele de productie. Pe scurt, ai bani, faci o fabrica, le dai la altii de munca.

      Comunism: Mijloacele de productie sunt controlate de in comun de si prin stat. Statul decide unde primesti repartitie. Statul decide de cati strungari are nevoie, de cati medici, etc. Statul iti da bani si rezultatele muncii tale le ia si le valorifica statul.

      Acum ia ziceti voi, cum e in China? Comunism sau capitalism.

      132
    • Jonglăm aici cu niște concepte care trebuie explicate.

      Democrație: concept politic – știți voi: drepturi egale, sistem de vot, un președinte prin rotație.

      Capitalism: concept economic – piață liberă, mijloacele de producție sunt private, entități internaționale de reglementare a pieței, reinvestirea profitului în afacere, profitul rămâne la om.

      Comunism: concept politic și economic – mijloacele de producție sunt ale Statului, conceptul lui Marx de ”în funcție de nevoile fiecăruia”, schimbarea pe partea politică se produce prin revoluție, nu există proprietate privată.

      Socialism – concept politic și economic – mijloacele de producție sunt ale societății (nu ale Statului), fiecare privește o porțiune egală pe partea economică (nu în funcție de nevoi), schimbarea se face treptat și din voința societății (nu violent și brusc, prin revoluție), există oarecare proprietate privată.

      Marxism – concept filosofic/sociologic – este filosofia din spatele comunismului și (parțial) din spatele socialismului. Expune mai degrabă defectele capitalismului și e o bază de pornire pentru comunism și socialism.

      Comunismul e o formă extremă a socialismului. Socialismul poate, de pildă, să funcționeze cu un guvern ales în mod democratic. Comunismul însă nu.

      @Andrei:

      China e capitalista la nivel de plebe care vinde un liliac in piata, sau un litru de ulei din canal. Dar cu astia marii, e capitalista doar de forma. Ca daca ajungi miliardar si nu faci ce zice politburoul, ce-i al tau devine brusc nu al tau. Si faci si cativa ani de reeducare in beci, sa iti iasa putin capitalismul din cap.

      Am pus cu bold ceea ce face referire la latura politică a Chinei. Concluziile alea trase de tine, alea cu bold, fac referire la politic. Nu-s consecințe de ordin economic, ci de ordin politic. Adică, dacă oamenii încalcă principiile comunismului din China, abia atunci suferă consecințele.

      Așa că da – China e mai capitalistă în prezent decât o bună parte a Europei. Mijloacele de producție sunt ale individului. Ce e al lui Jack Ma rămâne al lui Jack Ma cât timp nu deranjează Partidul, ultimul reprezentând ideologia comunistă. Ce are Jack Ma nu e nici a Statului, nici a societății. E a lui. Ah – că Partidul (care reprezintă latura politică) e deranjat de X și Y chestie și decide să-i ia parte din avere și/sau să pedepsească individul – aia e altă chestie. Dar dacă te uiți peste averea lui Jack Ma (sau a oricărui cetățean chinez), vezi acolo cifre care definesc banii lui. Nu ai Statului, nu ai comunității chineze.

      @Lapis Lazuli Nazar:

      nu toți chinezii au plan de business și faptul că nu e nimeni să-i sponsorizeze

      Nu este necesar pentru existența capitalismului nici ca individul să aibă un plan de business ori de la cine să se împrumute. Nu-s condiții. Sunt doar chestii ”de dorit”.

      A mai scris și Vali, au mai scris și alții, da’ ce fel de milionar sau miliardar ești dacă tot trebuie să returnezi ceva lui „dom’ colonel/general”?

      Presupui în mod eronat că în comunism nu există corupție, ori că asta ar avea ceva de-a face cu capitalismul chinez.

      și aici e o altă bubă, faptul că nu poți ajunge atât de sus fără ajutor – culmea – tot din partea statului.

      Așa ca Zuck, în capitalism?
      Din nou – corupția nu e limitată doar la democrație. Există la fel de bine în comunism. Corupția și birocrația sunt două chestii de care nu scăpăm nici în comunism, nici în democrație.

      Sau ăla, Jack Ma, a fost membru de partid și foarte probabil a promis comisioane acelora care l-au ajutat pe parte politică. A dat, sigur că a dat, da’ observi că a depins de niște tovarăși secretari.

      Vorbești, din nou, tot despre corupție. N-are legătură cu subiectul.

      @GoGu:

      Capitalism: Capitalul controleaza mijloacele de productie. Pe scurt, ai bani, faci o fabrica, le dai la altii de munca.

      Comunism: Mijloacele de productie sunt controlate de in comun de si prin stat. Statul decide unde primesti repartitie. Statul decide de cati strungari are nevoie, de cati medici, etc. Statul iti da bani si rezultatele muncii tale le ia si le valorifica statul.

      Acum ia ziceti voi, cum e in China? Comunism sau capitalism.

      Definiția dată de tine capitalismului e eronată. Nu capitalul controlează ci individul. Vezi – Jack Ma (pe partea strict economică) controlează ce e al lui? Toți ăia de vând chilipiruri pe AliExpress – sunt ale lor mașinăriile cu care le fac, sau ale Statului? Decide Statul câte microcontrollere contrafăcute vând, sau ei? Banii de pe acele produse îi bagă în buzunar, sau se redistribuie poporului?
      Și-atunci – pe partea economică – cum e China? Capitalistă sau comunistă?

      Fac un rezumat: China derulează o economie capitalistă. Care funcționează strălucit. Câtă vreme nu scuipi în direcția ideologiei comuniste și a Partidului Comunist Chinez, nimeni nu are treabă cu tine. Dacă faci totuși chestia asta, atunci Statul Comunist (latura politică) intrevine și te pedepsește. În rest, pe plan economic, ai fix aceleași drepturi ca în Capitalism: de a face profit, de a deține mijloacele tale de producție, de a păstra acel profit (după anumite taxe și impozite, desigur) și de a-l reinvesti în afacere dacă dorești. Poți fi putred de bogat, poți angaja și da afară oameni, poți cumpăra clădiri și materiale și mașinării pentru business-ul tău. Statul nu se bagă.
      Dacă deranjezi ideologia, te pui cu Partidul, zici ceva de Xi – atunci intervine latura politică și te taxează.

      Indecis. Tu ce zici?3012
    • @Răzvan Coloja, socialismo-comunismul la chinezi e o mixtură în care se includ și elemente de capitalism; e o schimbare de paradigmă în care din vechea abordare a rămas cam ce a rămas acum în psihologie din psihanaliza lui Freud. Evoluția tehnologică vine ca o mănușă acestei abordări iar succesul ideologiei cu față socialistă și meteahnă comunistă devine inspirațional pentru alte state. Nu e o noutate, că și tovarășul Ceaușescu a suferit o adevărată metanoia în urma vizitei în China. Că ideologia inițială necesita un upgrade au realizat și vecinii noștri ruși iar perestroika a fost un prim pas spre relansarea unui comsomolism 2.0. în care, ce să vezi, e doar aceeași Mărie dar cu pălărie capitalistă. În sine, avem doar o schimbare de ambalaj a ideologiei dar cu un mod pragmatic diferit de implementare a acesteia. Am spus pragmatic, nu neapărat și viabil în timp. Deocamdată funcționează, la unii datorită resurselor imense, la alții datorită furtului și spionajului. Iar admiratori există mereu. Devine fascinant noul socialism, acest cal troian care se insinuează încet încet în capitalism..

      63
    • @Răzvan T. Coloja frumos explicat.
      Dar cum ai explica situația de la noi?
      Sincer la noi e o corcitură de falsă democrație.
      Cel puțin așa văd eu lucrurile.
      Ai drepturi dar tot depinzi de cineva.

      123
    • Sistemul capitalist funcționează bine în China și datorită culturii, mai ales elementele privind etica muncii, accentul pe comunitate și suprimarea tendințelor individualiste.

      60
    • @Vlad:

      Dar cum ai explica situația de la noi?
      Sincer la noi e o corcitură de falsă democrație.
      Cel puțin așa văd eu lucrurile.
      Ai drepturi dar tot depinzi de cineva.

      Indiferent de sistemul de guvernământ, de cineva tot depinzi. Cu excepția anarhiei, când fiecare e pentru el, și-n monarhie, și-n democrație, și-n comunism, și-n fascism depinzi de cineva. Diferența mare e că în democrație ai drepturi; în restul drepturile sunt limitate.
      În nazism e partidul în frunte și depinzi de el. În fascism e un singur lider și el singur (nu partidul) decide absolut tot (cum era Mussolini – ”Il Duce” – în Italia). În monarhie e monarhul și ai clasa nobilimii iar ei conduc și decid tot și depinzi de ei; drepturile tale sunt în funcție de linia de sânge din care te tragi și se moștenesc. În comunism Partidul decide și depinzi de el. În socialism depinzi de ceea ce decide comunitatea. În republică decide Senatul. În dictatură decide dictatorul. Mai e monarhia comunistă (singurul exemplu din istorie e Coreea de Nord) unde ai Partidul Comunist, dar leadershipul țării e moștenit din tată în fiu.
      Și-apoi ai democrația. Se decide prin vot și toți avem dreptul să votăm. Teoretic suntem egali (ca-n socialism și-n comunism) dar avem mult mai multe drepturi. Pot, de exemplu, să fac mișto de clasa conducătoare. Pot să-mi fac partid. Am voie să citesc ce vreau. A doua chestie care ar fi relativ OK după democrație ar fi ideea de republică (condusă de un senat), dar democrația asigură – teoretic, cel puțin – ideea că tot la 4-5 ani poți vota din nou dacă ți se pare că ai ales greșit. Liderii merg prin rotație.
      Democrația e departe de a fi perfectă. Și ea e bântuită de aceleași lucruri care apar și-n celelalte forme de guvernământ: corupția și birocrația. Dar problemele există cu orice formă de guvernământ ama alege, iar asta din simplul motiv că nu suntem egali și nu avem aceleași nevoi. Cineva, undeva, mereu va dori mai mult. Așa că – teoretic – suntem egali, practic nu suntem.
      Formele astea de guvernământ se succed. Dacă te uiți în istorie vei vedea că – și-n Roma Antică, de exemplu – se succedau cam așa: republică, monarhie, dictatură; apoi iar – republică, monarhie, dictatură. Când erai republică discursul populist devenea că Senatul e corupt și trebuie înlăturat. Apărea un lider care prelua puterea. Apoi, în monarhie, liderul ăla era văzut ca nepotrivit și era înăturat de un altul care promitea schimbări. Și ajungeau la dictatură, că ăla nu prea voia să fie înlăturat ca predecesorul lui, așa că executa inamicii și impunea un regim de teroare pentru a-și asigura supraviețuirea. După care urma o revoltă și era dat jos.
      Dacă te uiți la ruși e cam aceeași succesiune: țarul a fost dat jos prin revoluție comunistă, comuniștii au fost dați jos și s-a trecut la democrație, democrația a fost anihilată și s-a trecut la dictatură (Putin e pe scaun de peste 20 de ani).
      Noi l-am avut pe Carol (deci regim monarhic), a venit nazismul și l-a dat pe Regele Mihai jos, a venit comunismul pe filieră rusă și i-a înlăturat pe naziști, a venit revoluția și i-a înlăturat pe comuniști și acum avem democrație.
      Toate astea se succed într-o formă sau alta în mai toate națiile mari ale globului. Democrație perfectă nu ai cum să ai. Nici comunism pur n-a existat. Cred că doar fascismul și dictatura au fost ”pure” din cele de mai sus, sau _aproape_ de a fi în conformitate deplină cu definiția lor.

      174
    • NOU
      #83

      @Răzvan Coloja

      Nu este necesar pentru existența capitalismului nici ca individul să aibă un plan de business ori de la cine să se împrumute. Nu-s condiții. Sunt doar chestii ”de dorit”.

      Condiții sunt: raport la ANAF, raport la camera comerțului pe județ, raport către instituție specifică unui domeniu (ex. ca cei care se ocupă cu PUZ-urile & PUG-urile, Garda de Mediu…), respectiv asociații-administrație care se ocupă cu anumite servicii (birourile de notari, birourile de avocați, birourile de psihologi, birourile de…).
      Într-un sens mai larg, înțeleg afirmația că nu e nevoie de capitalism ca individul să nu aibă plan de buisness sau de la cine să se împrumute. Acel „de dorit” îmi dă cu -nt, ca la FAZAN, la final. Într-un sens restrâns, nu pot să nu observ un pecking order mai mult sau mai puțin vizibil.

      Presupui în mod eronat că în comunism nu există corupție, ori că asta ar avea ceva de-a face cu capitalismul chinez.

      Concluzia era parțială și împărtășită, atât de chinezii comuniști, cât și românii în simbioza asta din zilele noastre de capitalism comunist.
      Chinezu’ de succes returnează ceva lui „tovarășu’ colonel/general”, în timp ce unii români de succes returnează ceva lui „dom’ colonel/general”. Iar corupția asta, se pare, este un balast, un „ruleset”, un „ironclad rule”. De ce?

      Așa-zisa anticorupție nu, justiție nu, cetățenii habar n-au cine-s coloneii/generalii și, ca a doua condiție, dacă-s curajoși să-i jupoaie de vii.
      Quo vadis?

      Așa ca Zuck, în capitalism?
      Din nou – corupția nu e limitată doar la democrație. Există la fel de bine în comunism. Corupția și birocrația sunt două chestii de care nu scăpăm nici în comunism, nici în democrație.

      Vorbești, din nou, tot despre corupție. N-are legătură cu subiectul.

      Capitalismul nu există fără guvern/fără un centru administrativ.

      10
    • @Lapis Lazuli Nazar:

      Condiții sunt: raport la ANAF, raport la camera comerțului pe județ, raport către instituție specifică unui domeniu (ex. ca cei care se ocupă cu PUZ-urile & PUG-urile, Garda de Mediu…), respectiv asociații-administrație care se ocupă cu anumite servicii (birourile de notari, birourile de avocați, birourile de psihologi, birourile de…).

      Păi… tu aici ai descris birocrația. După cum spuneam mai sus, ea apare și-n comunism, și-n socialism, și-n democrație/capitalism. Iar prin faptul că le expui drept ”condiții” nu e în același ton cu ce spuneam eu. Folosești interschimbabil două sensuri ale cuvântului în funcție de contextul lor. Tu ziceai mai sus de plan de business, acum zici de birocrație; și pui egal între ele când spui ”condiții”. Păi de acte și avize aveai nevoie și-n comunism. Ai nevoie oriunde. Că nu te lasă nimeni să deschizi un business așa, doar că vrei tu, cum vrei tu.

      Chinezu’ de succes returnează ceva lui „tovarășu’ colonel/general”, în timp ce unii români de succes returnează ceva lui „dom’ colonel/general”. Iar corupția asta, se pare, este un balast, un „ruleset”, un „ironclad rule”. De ce?

      Ei – acum ai descris corupția. Care aături de birocrație apare și ea și-n comunism, și-n democrație. De ce – întrebi? Pentru că nu suntem egali și vrem mereu mai mult. Așa că, pentru a obține acel ”mai mult”, ungem niște palme care – și ele – vor mai mult.

      Așa-zisa anticorupție nu, justiție nu, cetățenii habar n-au cine-s coloneii/generalii

      Ah – tu presupui că un sistem politic e ”bullet-proof”. OK – dă-mi alt sistem politic, diferit de democrație și latura lui economică (Capitalismul), în care anticorupția funcționează, justiția funcționează și cetățenii au habar de colonei.

      Capitalismul nu există fără guvern/fără un centru administrativ.

      …your point being? Sau Socialismul/Comunismul poate exista fără Guvern și administrație și nu știam eu?

      20
  20. Întrebarea nu are sens, dar ce poate avea sens, este ca tineri ca fata aia care plângea că desi are 3 joburi nu îi ajung banii, sa înceapă să creadă că e mai bine cu comunism . Sau ca unii care constată că deși te spetești muncind, in capitalism , mereu nu ajung banii, că inflație, că întreruperea lanțurilor de distribuție, că crize globale , că pandemii, că plm …dar în același timp, tot felul de interlopi, polițiști, bugetari, speciali, se scaldă in bani…și poate incep sa se enerveze, să își bage plua și să o vireze spre extremism , spre comunism…
    Că și comunismul și fascismul au fost îmbrățișate pe fondul nemulțumirilor generalizate, nu că erau doctrine apetisante…
    Că nu, nu e normal că un apartament la Dristor sa aibă cost total de deținere de juma’ de milion de euro iar un Logan sa fie spre 20 000 de euro.

    Indecis. Tu ce zici?318
    • Doar extremă dreapta e aleasă de-obicei democratic, sau parțial democratic inițial. Comunismul a fost impus cu pușca și tancul. Nu a alunecat nimeni către această formă de extremism.

      227
    • tocmai ai descris votanții AUR

    • Așa o fi Vali…că uite ma uit acum la un anunț intern al unei corporații care a făcut spre juma’ de miliard de euro profit in 2023, in romanica, in care le spune angajaților că dacă au salariu mai mic de 3500 lei , o să le majoreze brutul cu 7% iar daca îl au mai mic de 8000 , cu 4% .
      La cei care au peste 8000, nimic.
      Ce crezi, o să fie ‘happy’ angajații ? Ca majoritatea au sub 8000, deci primesc ‘marire’…
      O să aprecieze ei fațeta asta a capitalismului ?
      O să își permită ei apartamente cu cost total de deținere spre juma’ de milion de euro, in cartiere cu iz comunist, și mașini de peste 30 000 euro ?
      Sau ii consideram niste ratați, votanti de pesede și haur ? Și după alegeri, zicem doct, ba ce prostii sunt românii, iar au votat cu ăștia ? …

      Indecis. Tu ce zici?2312
    • Clasa de sus si cei din jurul lor, daca e in pozitia aia de cateva generatii, vazand ca pulimea tace doar din cateva vorbe putin apasate, incepe sa uite de ce tac aia si cred ca doar vorbele sunt suficiente. Tac ca sunt oprimati, ca elitele vechi inca functioneaza pe valori vechi. Asta pana vine valul si ii duce cu tot cu vorbe. Valuri din acestea nu au fost multe.

      Revolutia Americana, Revolutia Franceza, Revolutia Comunista. in mai mica masura revoltele din 68.

      Umanitatea face salturi, descopera sau inventeaza noi valori si concepte despre om, noi tehnici si metode de productie. Si vor sa le implementeaza, fie ca vor sau nu cativa indivizi.

      Nu e greu de vazut ca vine urmatorul val. Cu noi drepturi si imperative dialectice. Cam de prin 2030. https://ro.wikipedia.org/wiki/Obiectivele_de_dezvoltare_durabil%C4%83

      Sa vezi ce dragut o sa fie cand vine X si iti spune ca are o problema ce nu corespunde cu noua stare de spirit mondiala, Y contrariaza cu sofisme „da pe vremea mea” . X ii vine in antiteza cu noile drepturi, iar in sinteza rezulta ca Y e problema, nu e capabil si nici nu vrea sa se dea din cale, rezulta ca nu se incadreaza in conditia de fiinta umana si e aruncat din societate cu un bobarnac.

      112
    • @Car

      Piata muncii din Romania permite fara probleme sa te cari de la un patron la altul. Efectiv nu ai nicio scuza sa stai pe un salariu de rahat si sa te plangi ca e de rahat fara sa faci nimic in privinta asta. Iar din asta patronul trebuie sa inteleaga ca nu merge asa. Smiorcaiala asta ca patronul lacom este usor puerila. Esti liber sa te muti la rusi, la chinezi sau la coreeni, daca viata e asa de rahat in Romania si trebuie sa muncesti undeva la 40% din capacitate ca sa iti cumperi un apartament.

      Asta o spun ca om comod care s-a decis abia la 38 sau 39 de ani sa isi cumpere apartament cu trei camere, avand un salariu un pic peste medie. Sa te plangi ca in Romania apartamentele sunt peste posibilitati este caraghios.

      Sper ca ai undeva la 20 si un pic de ani, si nu ai apucat sa faci mare lucru in viata, altfel efectiv nu ai nicio scuza pentru modul asta de a pretinde sa ti se dea moca in timp ce stai in cur.

      In comunism, parintii mei au platit de le-a iesit pe nas apartamentul lui peste prajit. Imi aduc aminte cum in primii 10 ani de rate, eram saraci lipiti pentru ca jumate din venit se ducea pe rate. Comparativ, eu fluier cu o rata de 1500 de lei pe luna (era 1050/luna inainte sa explodeze dobanzile).

      Daca ai sta in chirie intr-un apartament similar, te-ar costa mai mult.

      Indecis. Tu ce zici?1618
    • egalitarismul si neoceausismului par a veni din occident, nu de la Rusia si AUR. Si nu vine de la occidentali saraci, vine chiar de la progresisti, de la Davos.

      817
    • ONU si DAVOS ar merita sa li se taie finantarea, ca astia sunt cu comunismele si sunt ei „ingrijorati” de inegalitati. grupuri de intelectuali ce nu se descurca chiar bine pe piata libera, isi cauta de lucru ca sa fie relevanti.

      614
    • @Claudiu, nobile aspirațiuni, numai că vezi tu mai toate acele obiective pot fi îndeplinite schimbând definiția conceptelor.
      No poverty ? Faci ca toată lumea să fie la fel de săracă.
      Zero hunger ? Eat the bugs.
      Good health and well-being ? Promovezi eutanasierea celor cu boli incurabile sau scump de tratat.
      etc.

      @Car, nu e normal dar asta se întâmplă când societatea promovează artificiile financiare în detrimentul producției. Să produci valoare adăugată reală nu e sexi și mai și costă bani. Mult mai simplu să bagi banii la bursă, number go up!

      147
  21. Cred ca ar fi interesant sa o vedem pe domnisoara aia cum se machiaza in stilul Coreea de Nord doar cu creion Kim-ic, d’ala de era legat cu sfoara la geamlâcul de la farmacie si de la posta.

    Indecis. Tu ce zici?248
  22. Pentru că jobul pe care îl am mă obligă să interacționez cu oameni și trebuie să intru în gospodăriilelor am ajuns la o concluzie. Toți, dar toți cei care sunt chivernisiți au furat și pe timpul comuniștilor dar și după. Ei regretă timpurile alea, când era mai bine, pentru că acum nu prea mai pot. Asta este oful lor.
    Și să nu aveți impresia că sunt mari afaceriști. Sunt mici orientatori care cred că cu o sticlă de țuică, cum era pe vremuri, un electrician îi șmenuiește contorul ca să nu mai înregistreze consumul. Am dat doar un exemplu.

    Comentariu apreciat.505
    • Shh, nu ai voie să zici așa ceva pe aici, că ești ultimul comunist ratat și nu vezi tu toți middle managerii care s-au ridicat singuri de șireturi și au muncit pentru tot ce au.

      32
  23. știți voi cozile alea de dorm ăia 2-3 nopți pe trotuar în fața magazinului să-și ia primii noul iphone/ps5? ei bine așa eram și atunci, doar că aveam 7-8 ani și stăteam la coadă la butelii sau zahăr/ulei

    Comentariu apreciat.436
    • erai călit.

    • Bunicul se trezea de la 4 dimineata si mergea la coada la ICIL, sa ia lapte, smantana, iaurt. Pentru mine smantana aia aproape apa cu un baton de la fostul Pan Group era o masa delicioasa. Cand ajungeam la matusa care facea rost pe sub mana de smantana groasa, pe care o taiai cu cutitul, mi se parea chiar ciudata la gust

      262
    • eu m-am stricat la burta cand am baut prima data lapte de vaca, pe la 10 ani. era prea gras pentru stomacul meu, ma obisnuiesem cu cel de tip apa chioara de la magazin.

      131
    • nu de asta te-ai cufurit, ai baut laptele nefiert.

      84
  24. Nu, nope, no way.

    75
  25. bai stai așa, ca tipa spune ca la începutul carierei cheltuia iresponsabil, a ras cardul de credit si apoi a făcut un credit de nevoie personale ca sa acopere cardul, credit pe care îl plătește si azi. Superb ca sa zic – https://www.tiktok.com/@a.linanicoleta/video/7334808296441924897

    154
  26. Eu aveam 9 ani în ’89. Iar până la acea vârstă, cea mai marcantă amintire a fost că niște neni în negru m-au luat de la grădiniță, fără știrea părinților, ca să-i dau flori lu’ Ceaușescu, venit în vizită în oraș. Ai mei erau contestatari ai regimului, nu foarte vocali sau disidenți puși sub urmărire sau ceva (sau, mă rog, nu știu să fi fost), dar contestatari. Îi detestau cu pasiune pe tovarăș și nevastă-sa, deci ce-o fi fost în sufletul lor, când copilul lor de 5 ani a fost racolat să-i dea flori și să-i zică lu’ tovarășu’ frumoasă poezie, numa’ ei au știut. Au fost anunțați în timp ce eu eram deja la locul manifestației, însoțită de o educatoare. Pentru mine, atunci, a fost ok experiența, că era educatoarea preferată, plus că am scăpat de somnul obligatoriu de la grădiniță.
    Fast forward, peste ani, chiar destul de recent, trimite dirigul unuia dintre copii mesaj pe grup că e nu știu ce manifestație organizată de primărie, că se merge cu școala, că are nevoie de acordul părinților pentru a duce copiii acolo. Aflu ce manifestație se petrecea, era ceva politic patronat de megalomanul Daniel Florea, primar de sector pe atunci. Copilu’ nu prea voia să meargă, eu nu voiam deloc, așa că a avut toată libertatea să nu o facă. Bine, de dus, s-a dus, dar separat de școală, ca observator de la distanță și mânat de curiozitate. Mă cam aprinsesem la adresa școlii și l-a intrigat. Din ce mi-a povestit, a fost fix ca pe vremuri, când erau elevii scoși la manifestații, să aplaude liderii. Brrr. L-a scârbit toată povestea aia și m-a compătimit că am trăit în vremuri în care așa ceva era obligatoriu.
    Nu, n-aș da libertățile de acum pe niciunul dintre avantajele de care aș fi putut beneficia atunci. De fapt, mă gândesc cu groază cum ar fi fost viața mea dacă aș fi trăit în acel regim. Nu știu dacă aș fi putut să-mi ascund „atitudinea dușmănoasă” la adresa partidului/conducătorilor iubiți, etc.

    Comentariu apreciat.465
    • Cu manifestările școlare de acum nici eu nu mă împac. Festivități de început de an cu polițist și preot, pizat copiii cu primarul sau prefectul cu diverse ocazii…Old habits die hard

      232
    • eu am fost săltat din clasa I și dus la radio românia actualități (sau cum se chema) unde am fost obligat să mulțumesc tovarășului Nicolae Ceaușescu și tovarășei Elena Ceaușescu pentru ctitorirea unei noi unități de învățământ (era nouă școala) și pentru asta noi, șoimii patriei, eram recunoscători și luam note de 10 să clădim o societate multilateral dezvoltată pe culmile progresului socialist, cam așa era textul

      Comentariu apreciat.303
    • apropo de asta am vorbit cu niște părinți din clasa lu fi-miu și au zis că lor le plac serbările astea. „da, e un pic kitch, dar n-a murit nimeni”.

    • Eu mă împac ok cu manifestările de început de an sau festivitățile de premiere în care sunt prezenți doar cei din școală-copiii și familiile. Știu părinți care ar elimina orice formă de manifestare/serbare, le displace profund treaba asta, li se pare kitsch și cei ca mine îi enervează și nemulțumesc. Îi înțeleg și empatizez cu ei, că și pe mine mă enervează și nemulțumesc cei care sunt ok cu prezența preoților sau a politicienilor. N-aș argumenta niciodată cu „n-a murit nimeni”, pentru că am auzit că de fiecare dată când ne enervăm, ne (mai) mor niște neuroni. :-))

      122
    • ce tumbe au facut copiii aia acum cativa ani la vizita sefei psd!

      80
  27. Sa fiu rupt in cwr și nu, nu mi-as dori perioada aia sa revină. Dezbaterea poate fi propusa de cineva care fie nu s-a nascut decât după 89, fie nu a vizitat memorialele de la Sighet și Aiud. Pana a le vizita eu, puteam sa fac exercitiul asta, după, e ca si cum ai intreba un evreu dacă ar mai vrea nazism sau nu. Scuza voastra care e, tinand cont ca un regim de genul vine la pachet cu anihilarea/exterminarea opozanților? Ca tot veni vorba, odihna vesnica, Navalnii.

    Indecis. Tu ce zici?265
    • Gogu, deși ar fi logic ca toată lumea să țină cont de ceea ce spui, din păcate, asta nu prea se întâmplă. Deși pe-aici posibil să existe consens, în lumea mai largă există oameni, și nu puțini, care neagă că regimul ceaușist ar fi fost unul criminal cu disidenții.
      Cel mai recent și revoltător exemplu este cel al lui Gheorghe Ursu, ai cărui torționari au fost achitați vara trecută. Pe motivul halucinant că poliție politică cu exterminare făcea doar Dej, nu și Ceaușescu. Sigur, o astfel de motivare judecătoarească poate fi dată și în lipsă de convingere, din diverse considerente. Cum ar fi, poate, legături dubioase cu cei din fosta și vasta Securitate, încă vii și din ’89 încoace încă bine plasați prin zone cheie. Doar nu avem impresia că oamenii ăia, după ’89 s-au ascuns în peșteri, oripilați de faptul că au slujit unui regim criminal, condamnat acum, aparent, de o țară întreagă. Au trăit și unii încă trăiesc bine mersi printre noi, au și au avut copii, nepoți care primesc/au primit un „adevăr” ceva mai diferit de cele prezentate la Sighet, Aiud, dosarele de la CNSAS, etc

      213
  28. Nu. Sub nicio forma. Cred ca am mai scris pe aici.
    Sefu’ , la cine ai lasat cheile la casa?

    83
  29. Nu. Putinul pe care l am vazut in afara granitelor nu se compara cu nici un asa zis avantaj al comunismului.
    Comunismul nu a avut nici un avantaj.

    163
  30. ce spui tu acolo se numeste sanatate curata:)

    22
  31. Nu aș da vremurile de acum pe nimic în lume. Prefer libertatea.

    153
  32. Născută in 89. Nu as da ce am acum pe nimic din ce ai enumerat mai sus. Stiu ca se poate si mai bine, dar gândul ca se poate mai rău ma înfioară

    173
  33. Nu ar fi existat Untold si alte festivaluri. Tinerii ar fi trebuit sa mearga la un festival de muzica usoara sau la un concert Fuego. :)

    Apropo de Untold, ati observat ca ProTv nu a zis nimic despre festivalul din Dubai. Tacere totala. Oare de ce? Esca ce zice?

    123
    • cenaclul flacăra nu vă mai place?

      Esca nu e invitată să fie DJ la UNtold Dubai, dar Cabral era în avion cu toate vedetele, Ceușan, Grebenișan, Botezatu, Alina Eremia…
      și toți se feresc să arate că e cam gol.

  34. Salut !
    In perioada aia nu se putea sa iesi din tara . Cine ajungea in alte tari isi punea familia „amanet” . Sa gasesti haine de firma , aveau securistii . Aur , ti se lua pt patrie . Masina gen passat , era lux . Acum au toti si nu sunt multumiti … ce pot sa mai zic ?

    136
  35. Cine tanjeste dupa vremurile alea fie nu le-a trait si n-a avut pe nimeni sa-i explice din proprie experienta, fie e dus cu capu’, fie e o pramatie ordinara care a uitat de unde a plecat.

    Comunismul iti garanta ca vei castiga 100 lei prestand o munca oarecare si vei duce o viata de linistita, gri, terna, de carpa umana, la fel cu celelalte carpe din jurul tau. In schimbul acestui privilegiu iti lua toate drepturile si libertatile.
    Dupa ’90 ti s-au dat toate drepturile si libertatile inapoi dar treptat ti s-au luat aia 100 de lei pentru ca nu mai avea nevoie nimeni de „munca oarecare”. Pentru mult mai multa munca ti s-a dat inapoi suta aia, pentru inca niste extra munca ai mai primit o suta, si inca una, pana cand aveai destul de multe sute dar destul de putin timp sa le cheltui.
    Apoi ai inceput sa-ti pui mai tare la treaba drepturile si libertatile si ai vazut ca poti gasi oportunitati sa faci de 10-100-1000x mai multi bani decat muncind „la un serviciu bun, maica”.
    Ai riscat, ai platit cu si mai mult timp, cu mult mai mult neuron si o groaza de sanatate si ai reusit.
    Ai calatorit, ai cunoscut oameni interesanti, ai vazut lumea pe care inainte nu o vazusei decat in crampeie diforme, alb-negru, la Teleenciclopedia sau in instantanee din reportajele de la Telejurnal concentrate pe decadenta burgheza inrobitoare si corupta din cutare si cutare capitala occidentala.

    A fost greu si lung drumul dar a dus la mai bine.
    Pentru unii la mult mai bine, pentru altii la putin mai bine. Dupa visele, munca, ambitia, forta si anduranta fiecaruia.

    Majoritatea dintre noi, astia care am venit din frig, foame, intuneric si abuz, am ajuns la mai bine.
    Si asta e suficient sa nu mai dorim sa traim „ca inainte”.
    Si sa avem suficienta autoritate sa-i scuipam intre ochi pe cei care declama ca doresc asta.

    Indecis. Tu ce zici?2710
    • Apoi ai inceput sa-ti pui mai tare la treaba drepturile si libertatile si ai vazut ca poti gasi oportunitati sa faci de 10-100-1000x mai multi bani decat muncind „la un serviciu bun, maica”.

      Tocmai că extrem de mulți români NU au găsit acele oportunități. Pe măsură ce te maturizezi observi că dincolo de un anumit nivel, totul se reduce la pile, cunoștințe, relații și noroc. Asta inclusiv la corporațiile vajnic capitaliste.

      Nu contează că ai făcut de unul singur munca unui departament întreg, dacă ai inovații sau câți bani ai adus în firmă. Contează că la petrecerea cu X-ulescu, regional manager ai spus ceva off-color care a deranjat și gata, te-ai lins pe bot de carieră la firma aia. Poți să-ți cauți direct alt job.

      1910
    • @vosidit98, pilele, cunoștințele, relațiile și norocul ți le poți face și singur dacă ești deștept și perseverezi. Dacă încerci doar o dată și renunți, nu ești competitiv.

      Indecis. Tu ce zici?822
    • Pile cunostiinte si relatii era singurul mod in care supravietuiai si avansai in comunism! Despre ce vorbim? Nu a inventat capitalismul asta! Doar ca in capitalism mai ai o sansa sa avasezi si altfel, in comunism daca nu aveai originea corecta, lingeai pe cine trebuia, cunosteai pe cine trebuia si pupai unde trebuie nu avansai nicaieri. Stiai pe careva la abator aveai carne nu stiai mancai adidasi daca ii prindeai si pe aia. Pupai unde trebuie pe tovarasu prindeai promovare, iti vedeai de treaba ta stateai acolosa pana se epuizau limbile mai agile din birou de promovat. Cateodata ma intreb cati oameni realizeaza ca aceasta coruptie endemica pana la niveluri mici si ambivalenta de moralitate din popor, ca sa nu zic pe sleau ca furam de rupem, se trage din comunism nu e o consecinta neaparat a capitalismului.

      Comentariu apreciat.332
    • ”Comunismul iti garanta ca vei castiga 100 lei prestand o munca oarecare si vei duce o viata de linistita” – ha-ha-ha! asta a fost anii 70. pe urma, s-au terminat ”banii altor oameni” si a fost nevoie sa ne mancam de sub unghii ca sa-i returnam.

      92
    • vosidit, daca te trimit in aia mea te superi.

      parintii mei au fost amandoi absolventi de scoli profesionale, posta si telecomunicații.

      eu am terminat, mult dupa ’90, facultatea de geodezie.
      mi-am facut treaba, si cu un pic de noroc am ajuns un mic smecher intr-o firma mare, romaneasca 100%. fara incalcari ale legii.

      si da, firma nu m-a umplut de bani. stii ce a facut in schimb? m-a lasat sa imi fac de cap in domeniul meu si sa fac bani pe langa, si atunci cand am avut o problema sau cand m-am împiedicat m-a sprijinit.

      stii ce n-am facut eu? sa ma bazez pe sprijinul lor.

      n-am fost, nu sunt si nu voi fi asistat social. cel mult ma vor asista prietenii.

      85
  36. Problema corect pusă este: ai accepta viața la fel ca acum, cu venituri duble, dar fara libertatea de a decide conducătorii politici sau se a-i critica. Majoritatea ar vota da cu doua mâini, pentru că, oricât ne masturbam noi cu libertate-batman, oamenii n-au nevoie de așa ceva (cel puțin nu când prețul plătit e la bunăstarea materială). A vrea ceva și a avea nevoie… lucruri diferite.

    140
    • Nu, ca nu avem nevoie de libertate, ci pentru că ce fel de libertate e aia in care partide teoretic cu ideologii diferite sunt împreună la guvernare de ani de zile?! Să nu mai zic de infiltrarea partidelor de diferiți băieți prieteni cu serviciile.

      83
  37. Salut Vali,
    Eu nu as schimba „2024” cu „1984” (consider ca e mai bine acum), dar poate ca sunt subiectiv.

    91
    • Eu aș schimba 2024 cu 1984 e drept nu în România ci de preferat in Germania sau Franța.
      Nu de alta dar aveam 40 de ani mai puțin.

      201
  38. Vad ca si tu canti pe aceeasi voce cu Razvan cum ca aia facea apologia comunismului si de aici cavalcada de aberatii si la tine si la Razvan.

    Ce a spus fata a fost simplu si anume ca aia de comenteaza acum ca tinerii nu muncesc sunt aia de au primit case gratis. Atat. Nu spune ca ea merita casa gratis sau ca pe atunci era bine ci sa-si mai tina pliscul de la comentarii aia de le-au luat gratis mai ales ca bateau din palme ca focile la fiecare festivitate cu tovarasul. Mbine, unde s-a mai aberat a fost ca din cauza lipsurilor si traiului greu de atunci cumva aia de le-au primit gratis le-au meritat. Fals si asta dar este alta discutie.

    Indecis. Tu ce zici?728
  39. Io un singur lucru as întrebă.o pe fătuca asta : daca tot ce a debitat/debitează prin scris sau viu grai i ar fi interzis și s.ar lasă cu consecinte grave pt ea și familia ei ,ce ar mai avea de zis !????

    144
  40. ziceți ce vreți despre comunism, dar pe vremea aia nu vedeai atâtea grase cum vezi acum.

    Indecis. Tu ce zici?219
  41. cred ca majoritatea dintre cei care au comentat mai sus, nu au nici o idee despre ce a insemnat saracia si perioada comunista.
    pe scurt, din 80 in 90, daca nu aveai o sursa de mancare la tara, mureai la propriu de foame, oricat ai fi avut salariu – care oricum nu te ajuta la absolut nimic – smecheria era „cartela” si randul la DACIA

    181
  42. E un fenomen general cu romantizarea trecutului, oamenii isi amintesc preponderent lucrurile bune, in special din copilarie – adolescenta – tinerete.
    Dar daca ai trait macar o zi de foame, ai simtit ce e saracia aia adevarata, trecut prin lipsurile la chestiile de baza si ai stat cu frica de sistem, nici nu iti vei pune vreodata intrebarea de mai sus.

    171
  43. eu n-as schimba, dar visez la o legislatie care sa permita expulzarea si parasutarea in coreea de nord, sau macar in venezuela sau cuba pentru cei care se cara de bunavoie si pe cheltuiala lor.

    85
  44. n-am citit toate comentariile, am ajuns tarziu la bal.

    mai stie cineva ce inseamna ‘icral’?

    casele alea gratis erau toate cu chirie (da, in anumite xazuri era 0, dar tot chirie era) si erau doar acolo unde avea statul nevoie de chiriașul respectiv. a facut fabrica de ciment de la fieni? pai acolo aveai casa ‘gratis’.

    ah, si pentru ca a venit recent vorba irl… revenim la carburant. acum ne plangem ca sunt prea multe masini, poluare, p*lm. atunci era raționalizat. nu de la rațiune ci de la rație, adica nu de la gandire ci de la porție.

    daca aveai noroc sa locuiesti in bucuresti si aveai o ratie ceva mai mare, tot trebuia sa nu misti sacia 1300 3 luni ca sa aduni suficienta benzina sa dai o fuga pana la mare.

    a mai venit cineva cu argumetul cretin ca atunci nu era internet, deci nu putem compara. acum avem, de 30 de ani. coreea de nord si cuba n-au. romania n-ar fi avut nici ea. ca javra aia analfabeta renuntase la modelul sovietic, renuntase la modelul chinez, se fixase pe cel nord coreean.

    adica daca romanii ar fi avut telefonie mobila/smart, ar fi fost model unic, blocate complet in ce privește sistemul de operare, cu aplicatii preinstalate, si probabil suficiente ascunse cate sa monitorizeze tot ce spui si faci. si foarte probabil cu sistem de rating, cam ca in china dar mult mai mult spre distopiile televizate. daca il lauzi azi pe tovarășul, primesti 2 Gheare de pui in plus.

    191
  45. nu!
    sunt suficiente comentarii care detaliază de ce.

    71
  46. „Puține cărți….”, dar se citea, nene, pe sub mână, din sertar (bine, și în lipsa alternativei).
    Acum, cărți cu duimul și nu se citește deloc.

    412
  47. la pitesti, la aiud, la periprava se recitau multe poezii …

    51
    • Nu intereseaza pe nimeni ce sugerezi tu. Daca incerci sa le povestesti lucrul asta unora, incep sa se batzaie, se foiesc, casca, dau din picioare si intr-un final te pun pe hold ca sa dea un telefon.

      61
  48. Da, ca atunci eram tiner si mi se scula.

    101
  49. Pas direct, manele ca manele, dar nici rock nu poți asculta.

    11
  50. NOU
    #154

    „Ați schimba libertățile de acum pe avantajele de atunci? ”
    Eu sincer as schimba, ca pe atunci aveam 20 de ani, trotineta mergea ca masina de cusut nonstop si fara odihna. Acum la 60+ e cam somnoroasa, da rateuri…

    01
  51. @Bigbear
    legat de prezența la vot …..

    can 25% din populație NU ții dorești la vot
    pentru că sunt oamenii care cred că Biblia a fost scrisă de Isus, nu știu care este capitala României, nu au idee care sunt partidele din România, cred în 5Geu, Bill Gheiț și producerea vaccinului pentru diminuarea populației sau, la mine în județ, sunt cei care cred că americanii știau de război demult, pentru că de aia au construit pod la Brăila, ca să lege baza lor din Constanța cu Ucraina, etc, etc, etc, etc
    NU vrei să voteze astfel de catastrofe de oameni.

    Rațional, drept de vot ar trebui să aibă doar oamenii cu un IQ de minim 90, adică vreo 60-70% din populație. Oamenii care sunt prea proști ca să învețe că nu bagi degetele în priză – NU ar trebui să primească drept de vot. Literalmente problemele de azi sunt complexe și dificile. NU mai suntem în Atena lui Pericle. Pe vremea aia votantul trebuia să decidă dacă din impozite se construiesc trireme sau se dă de băut la cetățeni. Azi deciziile sunt ceva mai complexe.

    Așa că o prezență la vot nu este neapărat o catastrofă. O prezență scăzută la vot poate să o lase pe Șoșo în afara Parlamentului.

    41
  52. >>serviciu unde nu ești responsabil de nimic și nu poți fi dat afară

    As zice: pe dracu! Chiar crezi ca toate cartierele alea, barajele, metroul se faceau pe „timpul trece, leafa merge”? Munceai de te rupeai, inclusiv sambetele si chiar duminicile. Nu toata lumea, dar totusi. Bucurestiul era un santier, sa ne amintim cum aratau gulerele camasilor… Numai asta cu munca, cu cozile, cu frigul in case si gata, le drece dorul de comunism, garantez…

    30
  53. Clar nu
    Mie haosul asta in care traoim cred ca imi place.Am impresia ca ma face mai alert si agil in munca pe care o prestez

    02
  54. Suna bine pana sa spui ca revine Gazeta Sporturilor

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube