E simplu să motivezi angajații: aveți de făcut 12 șaibe, dacă terminați mai repede plecați acasă

Japonezii au subliniat asta foarte lejer: le dai oamenilor o zi liberă în plus, îți fac treaba mai repede și se trag mai puțin pe fund.

For the month of August, Microsoft Japan experimented with a new project called Work-Life Choice Challenge Summer 2019, giving its entire 2,300 person workforce five Fridays off in a row without decreasing pay. The shortened weeks led to more efficient meetings, happier workers, and boosted productivity by a staggering 40%, the company concluded at the end of the trial. As part of the program, the company had also planned to subsidizefamily vacations for employees up to ¥100,000 or $920.

Simplu.

Faza asta pune în perspectivă sumbră toată industria aia de “avantaje pentru angajați”. Abonamente la sală sau la piscină. Cursuri defensive. Teambuilding. Fructe și cafea bună la birou. Sunt bune și mișto, dar pălesc în comparație cu valoarea unei zile libere sau a unui program mai scurt. Dă-i voie sclavului să plece acasă, la familie sau să doarmă, și nu mai are nevoie de nimic altceva.

Nimic. N-o să-i mai pese deloc de colegi sau de nimic altceva atâta timp cât își poate face treaba și apoi pleca acasă. Și cu cât depinde mai puțin de restul, cu atât îi va fi mai bine și lui și companiei.

Întrebați acum oamenii de HR ce părere au de treaba asta. Mai mult de jumătate nu au citit articolul și nu știu despre ce e vorba, restul bagă capul în nisip, că au un training în care toți își vor face poze cu Bucurenci, apoi unul în care îi cheamă pe angajați în weekend să construiască ceva, apoi petrecerea de Crăciun, cu prezența obligatorie, Mihai Morar DJ, recitaluri Antonia și Smiley și multă voie bună responsabil de sinistră. Eu râd.

E simplu să motivezi angajații: aveți de făcut 12 șaibe, dacă terminați mai repede plecați acasă

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Japonezii nu sunt oameni sunt roboti!

    00
  2. Ok. Daca a fost de super succes, de ce nu continua?

    00
    • Pai stai asa ca momentan au adunat datele. Acum trebuie sa sa faca niste BI si Data Mining pe toate datele companiei, pe urma vor fi niste sedinte la nivel de echipa, pe urma altele la nivel de departament, altele la nivel de grup si organizatie.
      Apoi se va concepe un masterplan dat in analiza la Red Team. Pe urma se ia decizia, se fac proiectele, se fac echipele care vor implementa proiectele. Pe urma proiectele astea vor stagna, ceva le blocheaza. Se vor face alte analize, iar niste BI si Data Mining, vor fi eliminate barierele si se va face streamline la process.
      Probabil va mai dura putin pina vom ajunge acolo.
      Oricum, daca stai sa te gindesti, Ajutorul Social cu frezoane din Romania e mult inaintea japonejilor, ai nostri muncesc o ora pe saptamina, ajutorul social e acelasi si oamenii sint foarte fericiti…na, mai mult timp cu prietenii, mai mult timp cu familia.

      00
    • Martha = geniu’ corporatist. Ești cel puțin undeva pe la team leader dacă nu șef de departament… Sau CEO (eu mi-aș pune titlu de CeOO – tot n-ar înțelege nimeni despre ce este vorba).

      Incăodata felicitări. :)

      00
  3. Antonia & Smiley disagree with this.

    Ca trebuie sa manance si ei o paine.

    00
  4. Ai făcut 12 șaibe pleacă acasă,mâine vei avea de făcut 20 văd că te pricepi și ești rapid.

    00
    • Cam asta-i diferența
      Vesticul dă primă pentru depășirea producției iar românul incepe să taie din salariile și așa mizerabile pe motiv de neindeplinirea noii norme

      La o productivitate de 70% din media europeană cu salarii la 30% din media europeană cum e chestia cu ” trebuie sa muncim mai mult” ?

      00
    • Și poimâine vei aveam 50 de șaibe până mori la serviciu. După asta angajează pe altul căruia îi spune că trebuie să facă 40 de șaibe.

      00
    • George: si uite, vezi cum din doar cîteva încercari ai optimizat procesul de productie? :)))

      00
    • @Bula, nu e chiar asa, nu da aproape nimeni prima ca faci mai bine mai repede, cumva se gandesc cum profitul care il aduci in plus sa-l ia ei si tu tot acolo sa ramai, nu e regula dar in general asa e peste tot doar ca in ro e mai perceptibila treaba si pentru ca salariile sunt de cateva ori mai mici iar afara de asigurarea de sanatate si rata la casa nimic nu e mai ieftin, bine si internetul ok

      00
    • Rata la casa nu e mai ieftica pt ca.dobanzile in Ro sunt duble.

      00
    • Asta e solutia angajatului roman, sa munceasca mai putin decat poate ca nu cumva maine sa ii dea seful mai mult de munca. De ce sa fac 20 de saibe cand mai bine o frec si fac doar 12. Si pe urma se plange ca are salariul mic. Il are mic pentru ca a facut doar 12 saibe si productivitatea scazuta. Fucking retards.

      01
    • Intrebarea e: ce facem cu atatea saibe?

      00
    • Suntem putori preventiv asa, in caz ca-i patronul muist :)

      00
    • Stai liniștit că și în vest se practică trasul pe cur la mare artă.

      00
    • Ai făcut 12 șaibe pleacă acasă,mâine vei avea de făcut 20 văd că te pricepi și ești rapid.

      Noooo. Nici gand. „Ai facut 12 saibe si vrei sa pleci acasa. Bravo, dar mai e o ora si jumatate pana la plecare. Pune mana si mai fa saibe pana la 5. De maine ai norma 20 de saibe pe zi, nu 12.”
      „Pai si salariul, sefu? Nu mi-l maresti?”
      ” Bã !!! Comentezi?? Te ia mama lu’ proces verbal !”
      Cam asa se intampla lucrurile in Romania.

      00
    • @Bula . Mai incet cu concluziile pe scari. Eu eram printre primii la facut „saibe” si pula prima. Acu sunt penultimul ca nu-s prost si am vazut cum merge treaba si ghici ce am fost si promovat. Stai calm o sa mori la saiba

      00
    • „Ai făcut 12 șaibe pleacă acasă,mâine vei avea de făcut 20 văd că te pricepi și ești rapid.”

      Ok, deci norma este de 12 saibe si esti platit la saiba, sa zicem 1 leu. Maine faci 20 de saibe iei 20 de lei. De ce nu ai vrea sa faci 20 de saibe sau castigi mai mult?
      Pe partea cealalta daca patronul e muist si nu te plateste la saiba atunci cautati frate in alta parte unde esti remunerat corespunzator. Sunt prea multi angajati care se complac la locul de munca si se plang la prieteni, rude si pe internet ca ce rau o duc, ca aia si pe dincolo. Asa ca mai bine frec menta pe zoso.ro decat sa fac o saiba in plus.

      Exemplu concret, sora mea s-a angajat la un loc de munca noua dupa concediul postnatal. Dupa doua luni a fost mustrata de colegii mai vechi ca face mai multe contracte ca ei si ca nu e ok, ca nu-i face nimeni statuie. Dupa 4-5 luni a fost promovata in detrimetrul celor vechi pentru ca si-a luat jobul in serios.

      Daca nu incerci sa fii un angajat bun este normal sa nu avansezi.

      00
    • @CR principiul Dilbert în efect.

      00
    • „Intrebarea e: ce facem cu atatea saibe?”

      @alex: le vindem la pachet de 1,40 e suta de bucăți la Hornbach.

      00
    • Asta îmi aduce aminte de vremuri de demult când colegului meu de la departamentul comercial de la Astral din Mangalia i se fixase ca țintă (target pentru corporatiștii care nu înțeleg când vorbesc română) să crească numarul abonamentelor cu vreo 7-8%. Asta, în condițiile în care nu mai erau atâtea locuințe necablate în oraș. Că erau toți cablați la Astral pentru că nu mai aveau concurență în oraș.

      Dar unul de la comercial din București sau Cluj nu prea știa cu geografia sau cu datele statistice. Dar conducea un departament.

      00
    • cristi, nu aveai viziune. dacă aveai, rezolvai. dădeai o gherlă, se decablau oamenii, stăteau o lună două fără, se cablau la loc.

    • CR, te-ai priceput la delegat sau outsoruce productia de saibe. esti bun de sef.
      AlexF, asta era solutia iesirii din criza pe vremea comunistilor. da-i doua gauri la moenda de 3 lei si vinde-o ca nasture cu 5 lei.

      00
    • @thebblack sau era prea prost. Când eram la Renault s-a pus problema ca un coleg să fie promovat. S-a discutat și s-a ajuns la concluzia că, dacă e promovat acel coleg, numai are cine să facă proiectele, așa că a fost promovat un alt coleg, care doar ce intrase în echipa noastră, venit dintr-un departament ce nu avea legătură cu ce făceam noi.

      00
  5. ziua liberă nu e în competiție cu celelalte avantaje, ci doar continuarea firească. și nu e atât gândită ca o chestie atractivă, ci, pur și simplu, e următorul pas în economia muncii: deja se produce mult mai mult decât se consumă, deja nivelul de prosperitate este într-o creștere continuă, deja industriile creative sunt foarte eficiente în gestionarea timpului, iar, în rest, roboții vor face totul, așa că pregătiți-vă pentru îngrămădit pe valea prahovei (că asta nu se va schimba) de miercuri seară doar în vreo 15 ani.

    00
  6. Eu sunt curios cum au masurat cei de la Microsoft Japonia dupa doar o luna ca fix in luna aia a crescut productivitatea cu 40%.
    Nu e ca si cum Microsoft Japonia ar produce mousi pe banda rulanta si in loc de 1000buc au produs 1400. Pentru ca asta ar fi ceva foarte clar masurabil si nu lasa loc de interpretari.
    Dar pentru suport, alte activitati software sau vanzari, o luna de zile este mult prea putin pentru a trage niste concluzii clare.
    Ex:
    – Poate luna aia au tras intentionat mai tare ca sa demonstreze ceva, dar poate nu e sustenabil pe termen lung.
    – Poate luna aia au avut „noroc” in inchiderea unor contracte cu statul (wink-wink) si au sarit vanzarile
    etc etc

    00
    • Sunt curios ce aveau în cap ăia care au dat downvote.
      A nu se înțelege că nu e o idee de încercat cel puțin.

      00
    • chiar dacă lucrezi pentru microsoft tu ești asignat pe un proiect care are un buget și anumite cerințe, cerințele sunt estimate și compari cât a luat să le facă comparativ cu alte cerințe estimate, de obicei estimările pentru perioade scurte sunt destul de precise

      00
    • pentru ca nici microsoft nu mai stie sa faca business. uite nici macar un cacat de windows ca xp-ul nu mai sunt in stare sa faca.

      00
  7. probabil la fel a fost si cand s-a redus munca de la 7 zile la 6, apoi la 5 pe saptamana. fericirea nu tine mult, lumea uita repede, or sa trateze joia cum tratau vinerea si apoi se asteapta sa mai taie o zi.

    00
    • Si e rau ?

      00
    • Oricum intr-o zi de lucru rar esti productiv mai mult de 5-6 ore asa ca din start poti calcula cam cat a crescut productivitatea cu ziua aia libera

      00
    • In era robotilor industriali, de ce e nevoie sa muncesti la fel de mult ca acum 50 de ani?
      Pregatesc un articol despre o fabrica de prosoape (stay tooned): au facut retehnologizare in 2001, in fabrica munceau doar 21-22 de oameni, si faceau prosoape poate cat sa acopere cerintele Romaniei, daca era nevoie.
      Amgajam nu 22 de oameni, ci 35, cu program pana joi. Marim putin pretul la bucata, taiem putin din profit… Daca am urmari „dezvoltarea umanitatii” (ce cuvinte mari, nu?), asta ar fi trendul.
      Chiar nu e nevoie sa mai muncim atat, cel putin nu fizic, nu in productie.

      00
  8. La doua chestii ma gandesc legate de saptamana de munca de 4 zile.
    Prima, cum sa ne luam o zi libera, cand jumatate din ziua de luni e ocupata direct si indirect de sedinta?
    A doua, daca va fi vinerea libera, sa vezi luni depresie serioasa, dupa un weekend de trei zile (asta in caz ca mai tii minte sa vii la job) :-)

    00
  9. E vechea asta, deja au trecut la 3 zile lucratoare pe săptămână si productivitatea a crescut in continuare, e cam 60% acum. Obiectivul e sa se ajunga la o zi lucratoare pe saptamina si productivitate de 200%. De abia acum se vede cat frecau menta la munca putorile alea de japonezi.

    00
  10. Un raspuns intr-un articol la care tot tu ai dat link acum ceva vreme: https://www.raptitude.com/2010/07/your-lifestyle-has-already-been-designed/

    The ultimate tool for corporations to sustain a culture of this sort is to develop the 40-hour workweek as the normal lifestyle. Under these working conditions people have to build a life in the evenings and on weekends. This arrangement makes us naturally more inclined to spend heavily on entertainment and conveniences because our free time is so scarce.

    00
  11. iar tu Vali, cum simti bucuria unei zile libere care ti-o acorzi singur? :D

    00
  12. Am văzut caz concret în care au insistat ca angajații să lucreze 2 zile pe săptămână de acasă, condiționat de treabă făcută ca lumea și dreptul managerului de a tăia privilegiul individual sau pe echipe, in caz de abateri, lipsă de interes, etc.

    Treaba mergea relativ bine, apoi au început să pună presiune pe oameni – fără un motiv anume – să vină la birou, fiindcă… așa s-a hotărât.
    Neoficial s-a discutat că de ce să stea angajatul cu copilul acasă 2 zile și să mai economisească niște bani și timp cu grădinița? (Nu vorbim de cazuri în care copilul deranja ședințe, ori productivitate scăzută, ci doar așa, băgată coasa adânc, că schimbarea e mama controlului absolut.)

    00
    • Mulți angajați confundă work from home cu minivacanță. Au grijă de copii, spală, fac de mâncare, dau cu aspiatorul, lucruri consumatoare de timp pe care nu le-ar face la serviciu.
      Nu se mulțumesc că scapă de navetă în ziua aia. Vor să se ducă și la administrația financiară, să probeze și niște blugi.
      Și e suficient să sară câțiva din schemă, că se strică pentru toți.
      La fel ca la trecerile de pietoni de lângă giratorii.

      00
    • De acord cu tine, dar cred că nu ai înțeles complet ce scrisesem mai sus. Managerii aveau posibilitatea să acționeze rapid și să-i „aducă pe calea cea bună” pe amatorii de mini-vacanțe. Era suficient un email: de mâine vii la serviciu in fiecare zi.

      Eu aș fi penalizat mai degrabă pe managerii care se complăceau, decât să tai chestia asta de la toți.

      00
    • Poate era o proportie covarsitoare de slackeri si nu avea sens sa fie politica general acceptata.

      Mai simplu poti observa daca a ramas in organizatie o politica informala pentru anumite persoane sa lucreze de acasa.

      In schimb confirm, lucratul de acasa e „lucrat de acasa”.

      00
    • „…lucruri consumatoare de timp pe care nu le-ar face la serviciu.”

      Asa la serviciu stau in fata monitorului si comentez pe forumuri, lucru consumator de timp pe care nu l-as face acasa.

      00
    • Pai dacă ai de munca pt serviciu, la fel o ai și acasă și la birou. A, problema e ca după ce ți-o faci acasă ai timp și de alte chestii în timpul programului, în timp ce la lucru ai fi lalait-o în post, iar în aceasta a doua situație pare ca ești la dispoziția angajatorului, în timp ce prima pare minivacanta? Ghici ce, cantitatea de munca e tot aia.

      00
    • Nu văd care e problema cu datul cu aspiratorul, gătitul, probatul de blugi și alte activități. Ai ceva de făcut, niște obiective de îndeplinit, nu știu. Dacă îți faci treaba, mai are importanță când, unde, în ce condiții o faci și ce faci în timpul programului de lucru? Asta e important, să butonezi la birou sau să obții rezultate?

      Nu știu cum sunt alții, dar eu lucrez mai mult, când lucrez de acasă. La birou mă mai bag în vorbă cu vreun coleg, mai ies la o plimbare, mai pierd vremea pe la dozatorul de apă cu alt coleg etc. Acasă nu prea am ocazia să o frec, decât dacă aleg să fac asta.

      00
    • Cristian, până la urmă nu contează ce face angajatul, atâta vreme cât livrează la timp, în buget și la nivelul de calitate admis. Am avut cazuri în care trimitea un mesaj: mă duc să-mi ascut colții, revin într-o oră, recuperez până in seara.
      Nu lipsea de la meetings, nu era bottleneck pentru altii, producea la fel de mult ca alții, nu văd unde era problema…

      Cu 15 ani in urmă lucram la un proiect în care ziua cam frecam menta – din cauză de întreruperi dese, hăhăiala tipică de open office, schimbări de plan, etc. Proiectul însă mă pasiona la maxim, așa că 4-5 luni de zile am scris cod între orele 10 și 1 noaptea, apărând la slujbă pe la 10 jumate a doua zi.

      A fost cel mai bun cod pe care l-am produs vreodată, cred că funcționează și azi, și nu a interesat pe nimeni la ce ora l-am scris, deși se vedea la ce ora au fost făcute commit-urile, ori câte beri aveam la bord când deschideam laptopul.

      00
  13. Altă companie a venit într-un an cu „programul de vară”: angajații stăteau o oră în plus, și Vineri plecau la 12. Era ceva manufactură…

    Rezultatele măsurate au fost foarte bune, dar nu s-a generalizat.

    00
  14. am citit un comentariu dimineata pe tema, de la un ecspert HR. cica minte microsoft

    • am citit un comentariu dimineata pe tema, de la un ecspert HR.

      Ecspertii HR din Romania ar trebui toti, dar absolut toti, sa isi dea demisia si sa se apuce de cultura cartofului. Vor avea mult mai mult succes.

      00
    • A, nu, mie imi plac cartofii!

      00
  15. Offtopic: din pacate linkurile din dreapta spre imgur nu mai merg daca nu ai cont verificat. Poti folosi altceva?

    00
  16. dhea .. si politistii, si medicii, si profesorii sa lucreze doar 4 zile din 7 .. sau de ce nu doar 3 zile … si copii sa mearga la scoala doar 4 zile din 7 – ca oricum sunt prea destepti .. aberatii ale socialismo-capitalismului modern !

    00
  17. Eu m-as bucura enorm daca vinerea as putea pleca pe la 13-14 acasa.

    00
  18. Ehe, vorba unei foste şefe, care se uita urât când plecam la final de program (fară excepţie eram la birou mai devreme cu minim o oră):
    „Nu contează la ce oră vii, contează la ce oră pleci, trebuie sa vadă lumea că noi muncim”

    Adică era o şleahtă de menegiăriţe şi alţi băgători de seamă din companie care, cu 10 minute înainte de sfârşitul programului se înarmau cu un laptop sub braţ, nişte foi de hârtie in mâna, un pix, un dosar, ceva să fie, şi începeau să colinde pe holuri, între etaje, se salutau complice între ei si se uitau dezaprobator la cei care plecau acasă.

    E, şi acum gândiţi-vă ca în orice companie se doreşte să fie făcute schimbări trebuie luptat cu armatele de tăietori de frunză la câini, mint rubberi, fricţionişti de dude……să stiţi că sunt peste tot, făra excepţie.

    00
    • Boss, in loc sa lupti impotriva valului fa treaba ta linistit, rupe usa cu 10 minute mai tarziu (de impresie) si lasa in pending un bombardament de mail-uri la final de program.

      00
    • AKA, the e-mail upper decker.

      00
    • E buna asta cu mail-uri in pending. Freaca menta toata ziua si trimite mail-uri in ultima ora. Sa vada lumea cat de activ esti pe final de program. Eventual programezi cateva si dupa terminarea programului. Impresia conteaza. Sunt ironic. Din pacate, se practica si metoda asta.

      00
    • @Dani nu asa. In mailurile alea trebuie sa si ceri ceva de la aia care le primesc la sf de program. Chestii urgenete care trebuie sa fie gata a doua zi dimineata.

      00
  19. NOU
    #86

    Ce se intampla cand oamenii se prind ca le dai ziua aia libera si daca nu trag tare alea 4 zile lucratoare? Sa vad atunci productivitate crescuta cu 40%. Ba-ba-bi-bam!

    00
  20. In momentul asta sunt somer.
    Eu sunt Cristi care la alt articol comentam ca e bine sa ai economii puse de-o parte, ca iti permiti chestii, de exemplu sa stai cateva luni pe tusa.
    Bai, e super-naspa sa fii somer, si nu pentru ca nu am ce manca. Ca am. Am platite facturile la zi, etc.
    E naspa sa fii somer pentru ca esti cumva „outsider”. Vad multa lume care spune: „daca as avea bani multi, as renunta la job.” Si ce-ai sa faci? Ce exact faci, cand societatea in care te invarti merge la munca de dimineata pana seara?
    Schimbi societatea, nu?
    Asta ar fi solutia voastra?… Incercati. Nu stiu la cati le va iesi.
    Nu e chiar miere sa nu ai un loc unde sa te duci dimineata, sa faci ceva. Dai in depresie.
    O zi libera in plus e ok, dar eu cred ca mai bine reduceau programul de lucru…
    O societate in care lumea incepe sa fie libera incepand cu ora 15, cred ca pe termen lung e mai ok decat o societate in care lumea are vinerea libera. :)

    00
    • Wow … deci tu esti somer, ai bani deci nu mori de foame si te plangi ca n-ai ce face daca nu te duci la munca pentru ca toti ceilalti se duc la munca? Doamne fereste. Am 1000 de idei cu ce-as face in timpul ala, de la frecat pula prin centru vechi la cafea, la bricolaje ciudate, seriale, citit, jucat poker, mers la pescuit 3z/sapt indiferent de anotimp, pierdut vremea la un joc online etc etc etc. Stii cat as putea face asta fara job? Toata viata. M-as si plictisi vreo 2 ani pe acasa :))

      00
    • Cristi, ce-ar fi dacă ai petrece mai mult timp cu familia, ori măcar quality time?

      Take a challenge: gătește tu într-o zi, fă curat prin casă cu periuța de dinți. Sau du-te cu cei mici la o chestie, nu știu ce anume, treasure hunt, ori ceva care i-ar face să fie in al 9-lea cer, știi tu, să ajungă să-și dorească să fii șomer pentru tot restul vieții 😁
      N-ai copii, dar poate ai o nevastă, sau o iubită… Convinge-o să ia 2 zile libere și fugiți undeva, la munte, la țară – în mijlocul săptămânii, când nu e deloc aglomerat.
      Fă ceva voluntariat – ia tu șpagă în locul unui doctor 😆…

      Ia ca exemplu personajul lui Roberto Begnini din Life is Beautiful.

      Hai că se poate!

      00
    • sunt outsider de vreo 10 ani, nu am dat in depresie, din contra, sunt mai linistita si mai impacata cu mine decat am fost vreodata, cand am intrat in outsideritate nu mi-am propus sa le fac in ciuda altora pe feisbuc cu poze despre ce manac si pe unde umblu la fiecare ora, nu-mi lipsesc colegii intrucat nu am avut niciodata nevoie sa sug la nimeni pentru bani pana la urmatorul salariu, nu-mi lipsesc nici sefii, am fost dintotdeauna stapana pe mine, stiu ce am de facut, stiu sa-mi organizez prioritatile, stiu ca la sfarsitul lunii conteaza banii pe care-i am in cont, nu-mi place sa ma trag pe cur, am disciplina fiindca mi-am educat-o din adolescenta si copilarie, una peste alta, am redus enorm din cheltuielile de reprezentare: haine, masina, cafele, mancare, figuri si stiluri, mananc mult mai sanatos, am scapat de 2 sifoniere de haine inutile (vara asta am golit casa), mobila inutila, 4 corpuri billy pline de documente, 3 cutii de mari de cosmetice inutile si am timp pentru mine: sa meditez, sa mananc ce-mi gatesc eu, sa invat ce-mi place, sa dorm suficient si cand am chef, sa ma gandesc si la altceva decat cu ce l-am ofensat pe gigel, cum sa ma apar de gica de la hr, ce strategii sa mai elaborez ca sa supravietuiesc intr-un mediu de munca in general toxic, a, da nu-mi mai pierd ore din viata plimbandu-ma prin trafic – din cand in cand imi mai da add pe fb vreo/vreun fost/fosta colega de liceu, generala sau facultate pe care ii recunosc cu greu, daca nu ar avea ochi, nu i-as recunoaste, oamenii par obositi in ciuda locurilor exotice prin care se fotografiaza, majoritatea se transforma incet in ghebosi supraponderali de varsta a doua cantonati in idei putine si fixe si asta nu ma bucura, ma intristeaza / nu mai spun cat m-a socat la intalnirea de 20 de ani transformarea alain delon-ului adolescentei mele, prima iubire, intr-o chestie de nerecunoscut pe strada, cu un spirit tern si uniformizat de viata, nu judec, doar zic

      00
    • Citește niște cărți, călătorește, agata studente :) problema e la tine, nu la situație.

      00
    • Du-ti la munca, uai !

      00
    • eu sunt șomeră de vreo 10 luni. am avut niște salarii compensatorii, așa că nu mor de foame. aveam și ceva economii, dar nu pt chiar atât de mult timp.
      ce făceam eu era cam specializat și nu se caută prea mult, pt altele nu prea am experiență, așa că încep să ajung la fundul sacului.
      mă rog, nu asta voiam să zic. m-a întrebat cineva dacă nu m-am plictisit. să dea dracii dacă m-am plictisit.
      caut în fiecare zi pe site-urile de joburi, mă duc la interviuri, am mai făcut un cursuleț, am învățat de câteva ori pt niște posturi la stat e mi-au fâlfâit neuronii (nici în facultate n-am tocit atât și eu chiar învățam) (nu m-am învățat minte), am citit, am văzut filme și seriale, am baby-sitterit nepoții, m-am înscris într-un partid și am făcut un pic de voluntariat pt ei. nici măcar n-am fost în concediu pt că nu erau totuși prea mulți bani și am încercat să-mi ajungă cât mai mult, plus stresul: dacă mă sună pt un interviu, la 2 zile după ce-am ajuns.
      nici n-am terminat de citit toate cărțile pe care voiam să le citesc, nici măcar alea de pe lista scurtă, n-am văzut toate filmele/serialele pe care voiam să le văd. și nici măcar n-am copii/partener.

      00
    • daca tot esti somer … baga un guest post

      00
  21. A functionat ca e ceva nou. Ca o noua reteta de prajituri. Cand se obisnuieste lumea cu ea nu va mai da rezultate.

    00
  22. Cand se obisnuieste lumea si nu mai e productivitate, le spui ca revii la conditiile initiale, ca nu mai dai bonusuri si premii, ca nu maresti salariile.

    00
  23. Eu zic ca e o idee buna si care se va extinde curand dar nu din motive de productivitate si alte povesti de felul asta ci pt ca va deveni lege. Va obliga oamenii sa cheltuie mai mult in domenii care stagneaza. S-ar putea sa fie o relansare a „satului”

    00
  24. Sa inteleg ca nu ti-a placut #unsmoke ul lui Bucurenci ? ;)))

    00
  25. Avem un articol care făcut la pas, fără pauze cafea, ia cam 1h40min. În general se face în 2 ore. Am avut o comandă uitată de șeful de producție, de un articol, așteapta curierul (cu tirul) la ușă. L-am făcut cu un coleg în 40min. A făcut șefu o glumă, patronul alta, dar nu au venit să zică ” de mâine se fac într-o oră”, lucrurile au rămas la fel. În România, s-ar face în 4ore.
    Rămân mereu stupefiat de cât de leneși sunt oamenii, Nesupravegheați, în România, o lene de îmi vine să le dau bice pe spinare!

    00
    • Tu cred ca nu i-ai vazut pe aia afara. Ex. de la niste colegi din Olanda. Aia frecau sula de aproximativ 1 an, pur si simplu nu faceau nimic, dar absolut nimic. Aveau un share drive unde chipurile trebuiau sa puna documentele noi. Ultimul modificat avea mai mult de 1 an. In cele din urma pozitiile le-au fost taiate cu totul, dar au frecat duda vreo 4 ani acolo. In Suedia, vineri era short friday, beau whiskey la pranz samd, aveau fika break oficiala. Hai sa fim seriosi.

      00
    • lenea este bună

      stimulează creativitatea
      românul este inventiv și expert în improvizații

      00
  26. cand am lucrat la stat colegii aveau pauza de la 11:30 la 12:30 si terminau pe la 2:45 treaba dar ieseau pe usa la 16:00. Vinerea era zi mai scurta si calificarile pentru campionatu national de solitaire. Era o atmosfera foarte relaxata si salarul era bun.
    La privat am lucrat si 8 cu 8 timp de 2 sapt. adica 8 ore lucru si 8 ore pauza si apoi 8 lucru si tot asa. Nu mai stiam ce zi e sau daca e zi sau noapte. Am lucrat si 16 ore pe zi fara zi libera o perioada. Atmosfera nu era relaxanta si leafa nu era prea buna.
    La privat tipa de la HR imi zambea cand ne intalneam si cand era nervoasa imi spunea ca mai sunt 10 la poarta firmei.
    La stat toata lumea imi zambea, cei care ma cunosteau pt ca stiau „al cui sunt”, cei care nu ma stiau pt ca e bine sa fii ok cu toata lumea ca nu stii niciodata cine l-a bagat acolo.

    00
    • cand era nervoasa imi spunea ca mai sunt 10 la poarta firmei.

      Si de ce nu ii replicai ” Pai e ok, poti sa pleci?” Si asa HR-ul e perfect inutil, ba chiar dauneaza grav sanatatii si business-ului.

      00
  27. Eu zic ca merge

    00
  28. De fapt ce e aia saiba?

    00
  29. Articolul prezinta niste fapte interesante si arata oarecum trendul prin tarile dezvoltate, unde eficienta companiei si productivitatea angajatului nu sunt strans legate de numarul de ore lucrate ci de alte metrici ce variaza in functie de profilul locului de munca. Din ce se poate intelege la o prima lectura, acele metrici ce erau importante s-au imbunatatit considerabil odata cu aceasta decizie si masura ar fi una de succes.
    Cam asta se intampla in Japonia, s-ar aplica la fel si in cazul unei Romaniei? Raspunsul sincer este ca depinde de companie si obiectul acesteia de activitate pentru Microsoft Romania sau orice alta compania din IT aceasta schimbare ar avea aceleasi rezultate sau apropiate, dar pentru Dacia sau Ford ma cam indoiesc(desi ar putea scadea costurile operationale). In al doilea rand, angajatul roman are niste metehne grele cand vine vorba de locul de munca si care nu si le schimba vorba dictonului: pauzele lungi si dese cheia marilor succese. Sa-i faci saptamana de 4 zile unui angajat care se bazeaza pe dictonul anterior il va deprima si mai mult.
    Intr-un viitor indepartat masura asta va fi una viabila, dar in contextul socio-economic nu mi se pare fezabil.

    00
  30. Nu va suparati, Bitcoinul ce mai face?

    00
  31. Iar jumătate din angajați au profitat de ziua liberă în plus ca să-și mai ia un job.

    00
  32. Depinde foarte mult de domeniu. Unde e munca normata nu merge. Cele 12 saibe ce se fac la banda, banda merge cu x km/ora, nu poti scoate ziua de vineri fara pierderi asumate. Unde e call center nu merge, cand nu iti ies banii multi din din bancomat vineri nu e cool sa nu ai pe cine suna. Dar domenii unde e pura creativitate, proiectare, dezv soft,etc., acolo merge munca mai putina. Si da, team building-urile ce iti manca un weekend aiurea, cursuri dupa program, seri la birt in care te trage seful de limba, abonamente la sala unde nu ai chef sunt cacaturi demotivationale in multe cazuri.

    00
  33. Meanwhile, in corporatiile romanesti apar fete la HR care trimit astfel de email-uri (primit de la un prieten):

    Hi all,
    We all know that everyone likes working with their friends, so we want to invite you to refer them for one of our open roles listed below …

    Cumva fata care a fatat acest email crede ca oamenii vor sa munceasca alaturi de prieteni. Ca plm, cu prietenii nu iesi la bere, la curve, la hiking, la ski, la rafting sau ce dracu sporturi extreme vrei sa faci si sa te bucuri de compania unor oameni cu care ai ceva in comun. Nu man, cu prietenii iesi la team building vinerea sau stai seara sau dimineata devreme la meeting-uri cu colegii de pe alt fus orar +8 sau -8 GMT. Si iesi la masa la pranz, la cantina de langa firma sau la mall-ul de langa, sau la saormaria din colt. Life, man, life. Nici nu mai ai nevoie sa socializezi cu prietenii, ca o faci in fiecare zi si eventual va futeti creierii unii altora, va urati si va barfiti ca nu va faceti treaba, asa ca da, solutia sa scapi de prieteni e sa-i ai colegi la lucru cateva luni. Buna strategia. Nu mai zic de eventualitatea ca prietenii tai adusi de tine in firma sa obtina un salariu cu 20-30% mai mare decat al tau, asa cum e buna traditie romaneasca corporatista, in care ultimul venit are salariul cel mai mare dintre cei pe aceeasi pozitie si sa afli intamplator de la cotofana firmei, aia care stie tot.
    Apoi aduci sa zicem o persoana pe care o cunosti dintr-o alta firma, profesionist, zici sa aduci valoare in firma si conform normelor primesti un bonus dupa X luni de angajare a persoanei respective. Ce sa vezi man, pai nu primesti bonusul, ca persoana aia recomandata de tine a aplicat de fapt la anuntul de ejobs si recomandarea ta a fost redundanta, la HR exista deja aplicatia extrasa, deci nu tu ai facut recomandarea, a uitat fata de la HR sa-ti spuna atunci. Sau persoana nu a fost angajata pe pozitia aia recomandata de tine, ci pe alta sub nivelul care asigura bonusul, deci nu exista bonus, nu te supara, da? Lasa ca mai avem pozitii deschise si aduci alti oameni, nu e problema, firma da bonusul, dar doar daca sunt indeplinite conditiile si …
    Bleah!

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)