Atacul asupra diplomelor…

E o avalanșă de articole zilele astea pe net despre cum diplomele sunt inutile. Tot felul de analiști și oameni trecuți de vârsta la care îți mai aduci aminte cum era după liceu explică în articole lungi și incoerente tineretului că mai bine învață o meserie decât să aibă o diplomă.

Și identific câteva probleme.

1. Articolele astea ilustrează excelent de ce diplomele sunt inutile. Majoritatea celor care scriu o fac prost și lung, ignorând complet ideea că (1) sunt pe internet, lumea nu are timp să citească editoriale lungi, și (2) ilustrează fix tâmpenia proprie.

Dumbo ăsta, de pildă, se laudă că Dragoș Mănac i-a fost student, dar nu e la curent cu ce se ocupă stimabilul în ultima vreme. Plus, jumătate de articol e complet inutil, i-a luat paragrafe bune ca să treacă la subiect, pentru că e un fanfaron cu diplomă.

2. Hârtia în sine e complet inutilă. Asta spun sau vor să spună mulți, și e adevărat. Nu ai nevoie de ea absolut niciodată, ai nevoie însă de experiența care vine odată cu diploma aia. Dar editorialiștii vieții nu fac legătura între cele două, ei au articole de scris, nu pot să scrie și să fie coerenți în același timp, nu au ei timp să scrie articole utile, ei sunt ocupați să se audă vorbind.

3. Toți editorialiștii și specialiștii-dinozauri ignoră cel mai simplu îndemn: bă, oricum o arzi 4 ani, folosește timpul ăla în mod util. Fură cât poți. Da, programa e veche, da, profesorii sunt mizerabili și/sau uzați, dar elevul trebuie să își vadă și el interesul, nu doar să urmărească diploma-hârtie.

Asta trebuie repetat de mii de ori elevilor și părinților: pune, bă, mâna și învață ceva în ăștia patru ani. Da, Relații Internaționale sau Management e o facultate de rahat dacă nu vrei să înveți ceva. Dacă te duci acolo să o arzi aiurea da, e de rahat și inutilă. Dacă îți urmărești interesul, poți face performanță cu ce ai învățat acolo.

Excepțiile nu sunt regula. Gates, Jobs, Ellison sunt câteva excepții care au reușit în viață pentru că au avut talent și determinare. Da, asta se întâmplă și în viața reală, oamenii cu un talent nu au nevoie de școli, dar majoritatea are nevoie de studii și de experiență în câmpul muncii pentru a ajunge să stăpânească un domeniu.

saci-carti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. „Relatiile” – facultatea mult hulita se poate transforma forte usor in specializare pe comert, sau si mai specializat pe piata unica.

    Poti face si un masterat in legislatie comerciala europeana prin Viena, sau un MBA cu Sergiu Negut, ultima varianta e o gluma :).

    In fine, poti face ceva daca nu iti bati joc de timpul din facultate si daca nu uiti pe urma sa evoluezi in domeniul respectiv. Daca nu, e nevoie si de casieri la Auchan.

    00
    • Când am dat eu admiterea la REI, examenul de matematica a fost cel mai greu din tara. Mai greu si decat la Facultatea de matematica.
      Mai tarziu, in viata, mi-a fost de folos ce am invatat la orele de marketing international, de uzante diplomatice, de finante, chiar si de geografie economica. De franceza si de engleza de afaceri nu mai spun, mai ales ca in liceu facusem 2 ani de rusa.
      Mie, personal, mi-a prins bine si Dreptul International. Acolo am invatat cum e cu apele teritoriale si cu platoul continental.
      In viata, sunt joburi unde conteaza si ce facultate ai facut, dar si multe altele in care conteaza mai degraba cu ce ai ramas in cap dupa, mai ales cum te-a format, ca om, si mai putin specializarea.

      00
    • Nu pricep aluzia cu Sergiu Neguț. E un om inteligent, studiile sunt pe bune, spiritul antreprenorial mi-a fost evident, deși când l-am cunoscut era proaspăt venit în Elveția.

      00
  2. E „i-a luat”, nu „ia luat”

    00
  3. Vezi ca gates a avut bani si relatii

    00
  4. Chiar, cu ce se mai ocupa mascariciul Mănac ?

    00
  5. mie mi se pare ca diploma este dovada ca 4-5 ani te-a dus capul sa te descurci (descurci nu „descurci”), ca esti in stare sa intelegi niste notiuni noi, ca ai fost in stare sa prioritizezi niste chestii (specializarea aleasa), ca ai rezistat stresului (este si sesiunea un stres totusi), ca esti in stare sa redactezi o lucrare (referate, diploma, licenta, etc), ca nu ajungi in anul 2 la master si la examen intrebi ca idiotul in ce parte sa iti treci numele pe foaia de examen :|

    00
    • Do not agree.
      Mi se pare un trend general la romani: ignoranta.
      La multi se manifesta vis-a-vis scoala romaneasca. E un fel de „fog of war” cand vine vorba de scoala, si parca nimeni nu stie nimic despre ea, desi toata lumea o considera serioasa pe baza performantelor de acum 50 de ani.
      Well, surprise everybody, scoala romaneasca este jeg. Nu doar proasta, ci jeg, ultima speta, buna de aruncat la gunoi.
      Diploma nu garanteaza nimic din chestiile mentionate. Nici macar scoala in sine nu garanteaza chestiile de care vorbesti.
      Diploma romneasca garanteaza faptul ca in loc sa te angajezi la 18 ani te-ai angajat la 21/22. Cel mai probabil la stat, ca te da afara greu de acolo.
      Si cam atat.
      Notiuni noi, stres, redactare de lucrari? Ce glume sunt astea? De cand n-ai mai trecut pe la un curs?
      Ca idee: daca vom ajunge vreodata sa comparam o facultate din Buc cu una serioasa din afara, vom fi nevoiti sa le inchidem p-astea de pe aici.
      Asociez facultatile romanesti cu activitatea de a sapa o groapa: ambele n-au nevoie de vreun IQ, ambele sunt inutile, si conteaza cel mai mult pe cine stii.
      Vreti educatie? Sunt vreo doua facultati serioase in Romania, si vreo 500 in afara.
      P.S. Lucrez cu studenti de peste tot din Europa. Ghici unde gasesc cele mai mari diferente intre oameni pregatiti si cei care nu stiu pe ce planeta sunt, dar au 3 diplome?

      00
  6. Plus ca mai sunt inca profesii in care chiar iti trebuie diploma aia. Mie mi-a trebuit.

    00
  7. Diploma e devalorizată pentru că acum politica universităților e să ia cât mai mulți studenți și să treacă pe toată lumea ca să le ia bani din taxe. Dacă s-ar fi menținut exigențele, s-ar fi modernizat modul de predare și s-ar fi făcut serios

    00
  8. Diploma e devalorizată pentru că acum politica universităților e să ia cât mai mulți studenți și să treacă pe toată lumea ca să le ia bani din taxe. Dacă s-ar fi menținut exigențele, s-ar fi modernizat modul de predare și s-ar fi făcut serios cursurile, trecând doar cine merită, poate o diplomă ar valora ceva. Așa, e mult mai greu să iei bacul decât un master.

    00
  9. La fiecare inceput de curs pe care l-am avut la facultate profesorul ne dadea o bibliografie. Cine vroia o diploma o ignora, cine era interesat sa invete si altceva decat cursul, avea de unde alege.

    00
  10. Eu sunt la fcultate in strainatate, am venit aici pentru ca ma gandeam ca „se face scoala”. DA, se face scoala, nu exista „glume” cu spagi & shit, dar totusi nici aici nu raspunde nimeni la intrebarea de baza: „pentru ce facem scoala asta?”
    I-am intrebat pe mai multi colegi (China, Canada, Iran, Italia, Mexic… scoala internationala) ce vor sa faca dupa, nu a spus nimeni ce plan clar are pentru viitor. Raspunsurile sunt „sa-mi gasesc un job mai bun decat jobul pe care l-as fiu avut daca nu as fi facut scoala.”
    Aceasta NU este un raspuns „corect”, nu te face sa vrei sa inveti mai mult.
    Din cei 100 de studenti, cu care ma vad eu pe la cursuri, e maximum un grup de 10 care chiar par interesati. O fi bine 10% intr-un invatamant de masa, dar parca nu.
    Iar statul pe mobil… de ce unii studenti se aseaza in prima banca, daca isi petrec timpul pe mobil sau tableta? De ce mai vin la scoala, de ce mai vin la cursuri? Vrei sa o vezi pe Gingirica, ok, dar de ce stai la cursuri in prima banca?
    Sa nu mai spun ca taxa de scolarizare pentru astia din tari non-UE poate ajunge si la 5000 de euro pe an…

    00
  11. Cei mai prosti si mai slabi pregatiti indivizi i-am cunoscut la facultate. De la Poli la ASE, de la Medicina la Romano-Americana, n-am cunoscut grup mai mare de oameni mediocri ca atunci cand eram la universitate. Poate doar la corporatie sa intalnesc o cireada de oameni si mai prosti, si mai slabi pregatiti, o „facultate 2”.
    Poate asa se explica gradul scazut de civilizatie din Romania: garbage in, garbage out. Altfel nu stiu cum s-ar explica: noi avem studenti geniali dar care devin idioti de duzina dupa.

    00
  12. Într-o societate ca România, în care numărul absolvenților de liceu (în teorie, posibili viitori studenți) a scăzut semnificativ, apare în mod firesc un set de argumente care să ușureze povara psihologică de pe umerii lor și ai familiilor lor. „Lasă, tată, că nici X n-a avut facultate și n-a murit, a ajuns om mare, aruncă cu banii la nunți” etc.
    Vorba unui personaj de film american (ziarist): „când legenda devine adevăr, tipărește legenda!”

    00
  13. Diplomele de facultate ar putea fi chiar utile, insa sunt tiparite pe carton cam gros….

    00
  14. Cu sau fara diploma, cine vrea sa faca ceva cu viata lui isi va gasi drumul si va face. Invatand si muncind, bineinteles.

    Nu e nici o diferenta intre a sta acasa pe Netflix sau a face prezenta la cursuri si a copia in sesiune pentru a lua examenele, rezultatul este acelasi.

    00
  15. Eu am lucrat o periaoda intr-o firma in care o diploma te ajuta sa iei ceva mai multi bani decat un sclav cu 1200 lei pe luna. Adica luai macar 1800 lei pe luna… nu era chiar de porc. Deci… e o hartie care uneori e utila, ca sa te diferentiezi de restul sclavilor … fara diploma. Oricum daca nu iti faci treaba zbori din contractul initial de 3 luni… asa ca….

    00
    • Nu am putut sa ma angajez la o companie straina pentru ca nu aveam diploma. Stiam sa fac ce voiau ei, daca nu as fi invatat repede pentru ca am o meserie asemanatoare, dar nu aveam diploma de Poli (oricare facultate din poli), nu am avut sanse nici macar la inscriere pentru interviu.
      So, „hartia” conteaza.

      00
  16. NOU
    #26

    Pentru videochat, sau filme xxx, nu va treb’e diploma, așa că nu vă mai înghesuiţi pe la licee bune, sau facultăti selecte !!!
    În ceea ce privește … „facutul” copchiilor, pt. asta chiar că nu trebuie decât să ai … „cu ce și cu cine”, că … unde nu se mai pune problema !!!

    00
  17. Depinde in ce domeniu activezi. Sunt arhitect. Daca nu ai diploma esti desenator tehnic. Si nu poti evolua.

    00
  18. Incearca sa te faci inginer, doctor sau avocat fara facultate in domeniu. Vezi daca conteaza diploma la genurile astea de meserii. Restul facultatilor sunt facute „ca sa faca si copii o facultate”, fara sa stie unde o sa ii duca sau daca le ofera un job.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile