Ce sunt ăștia și cum scap de ei?

I-am văzut de câteva zile, și s-au întins pe vișin.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

  1. Sunt purici ( sunt de mai multe feluri – eu am avut pe trandafiri). Gaseste un magazin fitosanitar pe langa tine si du-te cu o frunza infestata acolo – o sa-ti dea ei remediul. Cel putin pt mine – remediul a costat 10 RON ( cu care am facut 10 L de solutie de am dat la toti vecinii …)

    01
  2. Purici…. de plante. De 2 saptamani e plina gradina si la mine. Am fost la magazinul de pesticide si mi-au dat 3 substante care le combin cu 10l de apa.
    Merg tot timpul pe incredere la stfel de magazine ca chiar nu am chef si timp sa invat si ce substante, cat, cum unde…

    01
    • Mergi pe incredere! Am fost si eu acum cateva luni la unii de au 20 de ani vechime, am cerut un tratament pt pesti, mi-au zis ca nu au ce stiam eu de pe net si sa iau altceva. Am luat si m-am dus apoi la un magazin similar de pe aceeasi strada, poate gasesc. Acolo tipul m-a trimis inapoi la astia, ca sigur au substanta de care am nevoie, mi-a zis si cum arata sticluta si unde e pe raft, la aia in magazin. Plus ca ce mi-au dat ei prima data nu are legatura cu ce am eu nevoie. M-am dus inapoi la primul magazin si am facut schimb, era exact acolo unde a zis tipul ala. (ce mi-au vandut ei nu era mai scump decat ce aveam nevoie, deci nu a fost lacomie, doar incompetenta).

      10
  3. Sunt afide (pureci). Stropești cu insecticide de la magazine horticole. Îți recomandă ei ce este mai bun (Calypso, Decis, Mopsilan).

    01
  4. afide

    1l apa, 2 lg sapun lichid (de preferat natural) se stropeste bine de tot pe fiecare frunza (mai ales pe dos). peste 2 zile se repeta

    dat fiind ca de obicei afidele sunt acompaniate de furnici (furnicile le protejeaza de buburuze si le cara ouale pe frunze, iar afidele le dau zaharuri) ai putea pune si niste vaselina 3-4 cm pe tulpina copacelului

    10
  5. Ceva afide. Par a fi paduchele negru sl ciresului. Cauta insecticid neonicotinoid

    00
  6. visine stropite sa mancati voi. io mananc doar Bio.

    00
    • N-ai să mai mănânci deloc dacă nu le stropești.

      00
    • Lasa ca mancam visine si cand nu se stropeau pomii. Puricii nu afecteaza fructele plus ca exista metode destule de a scapa de ei natural, fara „2-3 substante amestecate”. Cel mai la indemana e pur de vase si ulei.

      00
    • >natural
      >pur de vase

      00
    • „A recent study has implicated acetamiprid as a cause of erectile dysfunction in human males” Hai ca poate asa va conving, daca visine nestropite nu credeti ca exista! :D

      00
    • Ciresele nu pot fi in acelasi timp si bio si vegetariene. Aveti de ales deci.

      00
    • @BIG, bunicul meu patern a avut pomi (meri și pruni) în grădină toată viața lui, la fel și vecinii lui. prin zonă lumea știa: prunele se fac într-un 1 an, în 6 ani nu, merele se fac într-un an, în 2 nu. nimeni cu tăia/curăța pomii, nimeni nu stropea.
      totuși nimeni n-avea livezi să ducă la vânzare fructe.
      după 40 de ani se apucă și taică-meu de mini-livadă, 2-3 pomi de fiecare (meri, pruni, cireși, caiși, pierisi, peri, viniși, gutui), dar acasă la el, 300 km mai la sud. taică-meu, care nu îngrijise în viața lui un pom, s-a apuca să învețe, din cărți de specialitate, de la prieteni agronomi, etc, chestii profesionale, nu după ureche. pomi tăiați de rod, stropiți, udați (făcuse niște sisteme de se benocla tot orașul printre scândurile gardului).
      ”hai, tată, să-ți tai pomii de rod la primăvară, că-s de când eram eu copil” ”nu mă înveți tu pe mine să am grijă de pomi, îngrijesc pomi dinainte să te naști tu”. până când a venit bunică-mea în vizită într-un an”.
      ”hai Chivule, să tăiem și să stropim și noi pomii la anu’”. și i-au tăiat și i-au stropi și au avut mere și prune în fiecare an de s-au apucat și vecinii lor (”la noi nu se taie și nu se stropesc pomii”) și-au avut și ăia mere și prune în fiecare an.
      eu țin minte că bunicul matern stropea via și ce pomi (puțini) mai avea în grădină cu piatră vânătă. era panaceu universal. dar cu ceva tot stropea. avea ditai drăcia de tablă, cântărea o tonă și goală.

      00
    • Tu pui botul la vrăjeală ai mănânci aceleași fructe stropite la preț dublu. Ăștia care visați la fructe nestropite, sigur stați la bloc și nu ați văzut un pom în viata voastră…aveti impresia ca fructele cresc în rafturi.

      10
    • hai ca n-am aruncat undita aiurea… am prins un biban…

      kudos, AB. n-as fi putut explica mai bine.

      00
    • Eu am pomi in curtea proprie, nu ce am auzit de la bunicu sau mai stiu eu ce. De mai bine de 10 ani, nu am stropit niciodata. Ciresul nu a facut viermi in nici un an si e plin tot timplul de fructe. Merele fac 1 an da un an nu, dar nu toti in acelasi timp, asa ca din 4 pomi am tot timpul 2 plini si 2 asa si asa. Visinii sunt plini de fructe, nu au avut viermi niciodata. Anul asta am curtea plina de purici de plante ca cei din poza, au afectat si un mar, dar fructele sunt ok. Smochinii intr-un singur an au avut viermi, toamna tarziu. Cu perii nu am avut noroc de soi bun si am renuntat. Caisul face fructe ok, desi era ultimul bat uscat din carrefour acum cativa ani cand l-am luat. E destula experienta pentru voi? Asta in Bucuresti.
      Aia cu prunii care nu rodesc 6 ani e cel mai mare bullshit pe care l-am auzit. Sunt din zona unde s-a inventat tuica de 2 prune si sunt sate intregi care nu au decat pruni in curte. Pe vremea bunicului nu stropea nimeni, doar curatat si dat cu var, si aveau prune de nu mai stiau ce sa faca cu ele si cu tuica.
      Astia de dati cu minusuri, probabil vindeti prin piete sau sunteti taranii moderni care dati cu toate chimicalele posibile, ca e mai simplu decat sa aveti grija de pomi.
      Hai inca o serie de minusuri, ca asta sigur o sa-mi strice ziua :D

      10
    • @Big, livada lu’ tata e strict pt consum propriu, avem în familie inclusiv copii mici, sub 7 ani.
      nu stropește ”ca să iasă devreme pt piață/să fie arătoase/să aia și ailaltă” ca țăranii de care ai auzit tu, că au solarii pt vânzare și solar sau parcelă pt consum propriu.
      dar dacă nu stropește fie nu are deloc fructe (sunt atacuri de diverse boli și boleșnițe; la un moment dat, într-o vizită la bunică-mea, tata discuta de la egal la egal cu mătuși-sa care era dintr-un sat unde oamenii au livezi pt vânzare, au farmacie fito-sanitară în Crăcăuții-de-sub-munte în sat, și dacă apare ceva inginerul agronom/horticol, nu știu exact cum se cheamă, dă alarma să trateze toți), fie sunt nemâncabile.
      acum 2 ani a fost prins într-un proiect de anvergură și n-a avut timp să facă stropelile. i-au murit 2 pomi. murit de tot, uscat de tot. nici ăilalți nu se simțeau prea bine, dar a reușit să-i salveze.

      00
  7. Poti sa incerci cu Mospilan…am dat pe trandafiri si pe un gard viu si am scapat de paduchi…

    00
    • la fel și la mine, trandafirii erau plini de purici din ăia.
      tot cu Mospilan am dat și eu și a avut efect. e drept, nu am scăpat de toți puricii, că a plouat la mai puțin de 2 ore de la aplicare și s-a mai spălat soluția.

      00
    • Functioneaza, am stropiit un par si doi meri (de trei ani)si acum sunt curati. Nu in zile ploioase…

      00
  8. Poti sa pui si asa ceva pe trunchi:
    https://confortzone.ro/gradinarit/control-daunatori-stocker/capcane-pentru-daunatorii-de-gradina-stocker/benzi-lipicioase-pentru-insecte

    Are scopul de-a opri furnicile in a avea grija de aceste afide. Furnicile se folosesc de afide pentru a extrage zaharul din frunze.

    00
    • Cum rezista la apa? Am cativa pomi si am pus vaselina, pana cand a venit baiatul in casa cu vaselina pe haina si mi-am auzit-o.
      As pune lipici de-ala, dar seara uda aspersoarele si sunt curios daca rezista si in conditiile alea.

      00
    • NOU
      #36

      Solutie de var cu putin aracet.

      00
    • Nu pune asa ceva, sunt patit! Sub acea banda se dezvolta niste ciuperci care iti fac praf trunchiul!

      00
  9. Variante bio de scapat de afide ar fi:
    – insecticid de la Bio Humus Sol
    – solutie cu sapun si ulei
    – colonizare buburuze, care se hranesc cu puricii, dar pana se nmultesc astea o sa ai damage de la purici.

    10
    • Care buburuze sunt mai bune, alea negre cu pete rosii sau alea rosii cu pete negre?

      00
    • Si dupa ce le inveti pe buburuze sa atace coordonat, dai un rush ca la carte.

      00
    • Asta cu buburuzele n-ar fi rea. Lasa loc de viitoare actiuni si articole pe blog.
      Cum ma scap de purici?
      Cum ma scap de buburuze?
      .
      .
      .
      .
      Cum ma scap de elefanti?
      :)

      00
    • Si eu am folosit Bioinsekt de la Biohumussol dar si altceva bio, Laser240. Ca sa nu mai urce furnicile in pom, are la Dedeman la otrăvuri șoareci, lipici pentru șoareci. Am dat 2-3 cm in jurul tulpinii.

      00
    • Sunt magazine in RO care livrează larve de buburuze?

      00
    • „Care buburuze sunt mai bune, alea negre cu pete rosii sau alea rosii cu pete negre?”
      Am avut un par plin de paduchi de asta iar pe el erau cred ca vreo 10 specii de buburuze, inclusiv negre cu pete rosii :)

      00
  10. Cumpără Mospilan. (7g la 10l apa) Vezi ca trebuie să dai peste tot, (toate plantele din zona respectivă) nu numai pe visinul afectat. Frunzele alea nu își mai revin. Dacă sunt câteva, recomand îndepărtarea lor.
    Spor.

    00
  11. Sunt Afide (paduchi de plante) si apar la numeroase plante, se pot combate de anul acesta si cu produse BIOLOGICE, gasiti aici despre ele:
    https://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/afide-paduchi-de-plante/

    00
    • cele mai eficiente produse biologice sunt niste culturi de buburuze (alea se hranesc cu paduchi de plante). this is NOT a joke

      00
  12. Mospilan recomand si eu
    Am dat acum trei saptamani pe ciresi. Daca nu te scapi din prima repeta dupa o saptamana.

    00
  13. Dacă nu trăiești de pe urma acestei activități, și cu toții știm că nu, aș zice să nu folosești insecticide, indiferent că sunt neonicotinoizi sau aletrine.
    Astea au sens când trebuie să acționezi rapid și pe suprafețe mari pentru că o scădere de producție se reflectă rapid în veniturile viitoare.
    Aletrinele (gen Decis) sunt nespecifice și sunt, spre exemplu, dăunătoare pentru albine. Insecticidele sunt ca antibioticele, dacă abuzăm de ele acum ne futem viitorul.
    Există soluții de silicon, detergenți și altele fără insecticide. Vor trebui probabil reaplicate, dar, privește partea bună, vei avea mai mult de „bricolat”.

    10
  14. Purecii astia par a se face mai mult pe bobocii de trandafir (pe crengile cu flori nu prea apar) si pe ploaie/umiditate.
    Mospilan merge, in combinatie cu ceva aracet (desigur, la fiola) pentru a se lipi bine substanta de funze/planta. Asta iti vor da cei de la fitosanitare. Stropeste de sus in jos si de jos in sus, pentru ca uneori stau si sub frunze si nu-i ajungi pe toti cu o simpla stropire. Apoi, daca ploua, repeta stropirea mai repede de 10 zile (oricum se recomanda sa repeti stropirea la interval de 10 zile, indiferent de vreme).

    00
    • Se pare că nu aveți cunoștințe de bază despre ce recomandați. Mospilan este insecticid sistemic, nu de contact. SISTEMIC! Adică este absorbit în plantă și are efect cca 2-3 săptămâni. Când insecta mănâncă seva plantei, ingurgitează și substanța care e în plantă și-i produce neuroparalizie. Nu omoară păsările, peștii și insectele mai mare, polenizatoare (albinele). Deci, fiind un insecticid sistemic, nu contează dacă plouă după ce ai dat cu el și s-a absorbit deja și nici nu e nevoie să dai de jos în sus, ca să atingi dăunătorii care stau sub frunze (doar la insecticidele de contact e important să atingi toate zonele unde stau insectele și să ții cont că ploaia șe spală). Nu trebuie amestecat cu aracet, trebuie lăsat să se absoarbă în țesuturile plantei.

      10
  15. Eu am avut de-ăștia pe boule de neige. Am încercat bio: ceai negru foarte tare (am crezut că-i soluție saturată) cu usturoi pisat… Au fost mai puțini dar nu au dispărut 100%. Cu chimie s-au dus din prima.

    00
  16. Bloggeri de calatorie in cautare de noi experiente?

    10
  17. Ce ai tu acolo tine de protectia plantelor si nu ma bag. Specializarea mea e pe igiena publica :) cere un sfat de la fitofarmacia locala, cred ca produsul Decis te-ar ajuta

    00
  18. eu nu inteleg de ce asa repede sa ucidem niste fiinte nevinovate? ai incercat sa le explici frumos?

  19. Purici meliferi.
    Iei o frunza contaminata, o sigilezi intr-o punga, te duci la fitosanitare, iti dau de acolo un cocktail de „ceva” (mospilan si inca vreo 3), faci in vermorel de 10 kg, stropesti.

    00
  20. Kabon, insecticid bio. Look it up. Il folosesc cu succes.

    00
  21. problemuța e următoarea: în perioada asta, când cireșele/ vișinele se culeg nu poți da decât cu substanțe bio. pentru cele chimice trebuie pauză 7-10 zile din momentul stropirii până în momentul consumului fructului. spălatul nu rezolvă problema.

    10
    • e la brașov, acolo mai sunt minim 3 săptămâni până s-or culege vișinele.
      bunicii paterni sunt din zona de munte, ”vremea” era în urmă cu 1 lună, o lună și un pic față de sudul țării unde locuiam noi.

      00
  22. Dupa cum au spus si altii, sunt afide jegoase!
    Mospilan isi face treaba cu brio, le distruge sistemul nervos.

    00
  23. Cu o fiola de calipso la 4 lei, amestecata în 5 litri de apa + un vermorel Mesto sau Volpi ai rezolvat problema.

    00
  24. Dai cu napalm si scapi de griji, boss. Agent Orange mai gasesti doar la magazinele vintage ;-)

    00
  25. Tocmai am scapat de asa ceva de pe mar si cires. Am dat de 3 ori la interval de o saptamana cu o solutie facuta din ceva praf dintr-un pliculet dar din pacate nu mai stiu cum se numea. La fitosanitare cu pozele si nu cred ca nu-i dai de cap. Daca nu functioneaza iei legatura cu aia de la Protectia Plantelor BV si o sa-ti spuna daca e ceva daunator specific perioadei/locatiei din zona ta.

    00
  26. 100 g de tutun infuzate in 5 litri de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 24h. De preferinta tutun cat mai neaditivat, adica din tigari din alea tari (Camel Filters, Lucky/Marlboro rosu) daca nu gasesti natural.

    00
  27. In caz ca nu s-a mai spus pana acum sunt pureci. Cel mai sigur e sa speli frunzele afectate cu periuta.

    00
  28. NOU
    #74

    Cea mai rapida varianta , pui detergent de vase diluat cu apa si pulverizezi peste puricii respectivi , 2-3 sapt nu mai ai pb cu ei.

    00
  29. Ia in calcul si Milbecknock https://pesticide-az.ro/produs/milbeknock-7-5-ml/. E cu spectru larg si nu e toxic pentru om.

    00
  30. Interesant este ca puricii/afidele sunt adusi in pom de furnici. Trebuie sa opresti furnicile sa urce in pom. Poti gasi detalii aici: https://youtu.be/813SkaoUBsg.
    Fiind deja pe frunze nu poti sa ii mai omori decat prin stropire cu insecticid. Eu am folosit cu succes Calypso. Gasesti la magazinul fermierului de langa transformator (bv). Dar acum ca sunt spre coacere trebuie atentie cu stropirea. Poti prepara si substante bio de combatere, sunt destule pe net.

    00
  31. O sa merg altfel decat mainstreamul. Tata are ciresi si visini si a avut probleme cu purecii astia 10 ani. Plus furnicile. A stropit (ineficient probabil) de cateva ori pe an.

    Solutia mea dupa research si testare: Solutie 2% Borax – Pentahidrat pudra gasesti punga de 500 g online la MetaloChimice‎. Si 20% zahar.

    Asezi solutia la trunchiul copacului, in ceva recipiente joase.
    NU folosi in caz de animale de companie sau copiii prin preajma. Nu urca concentratia de borax, fiindca mor instant furnicile de exemplu si nu distribuie substanta in cuib.

    00
    • scuze de extra „i”, e tarziu si am baut. dar cred ca sfatul meu poate fi relevant fiindca m-am confruntat cu problema si cel putin in cazul meu am gasit solutie.

      00
  32. Decis e bun la afidele negre. La nenorocirile astea am incercat cu Fury și Talent (pe care îl folosesc și la gardul viu). Buna ideea cu Mospilan, o sa il incerc. Am vreo 40 de pruni batrani in livada si unii au fost afectati de aceste afide, mai ales pe crengile mai mici. Prunii ii tratasem in prealabil cu Dithane + Fury și Dithane + Decis, cu un atomizor ca lumea. Speram sa nu mai apara, dar nu am scapat de ele, chiar daca atacul nu mai este masiv.

    00
  33. NOU
    #81

    Garagarite?
    Asa zic aia care produc pentru Lidl.

    00
  34. Mai bio decat cu toporul nu gasesti solutie

    00
  35. 1L apa, 1 lingurita de sapun lichid, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, le amesteci bine si pui intr-un puf de geamuri sau alt pulverizator

    sau gargarite.

    10
  36. Hidroxiclorochina. Sau injectii cu Clorox. E de-a dreptul covfefe!

    10
  37. Azi am stropit cu -decis- pe pruni și ardei pentru că exact la fel arătau.

    00
  38. Pe subiectul dezbaterii văd că nimeni nu a identificat problema și cu atât mai puțin soluția.
    Ceea ce ai acolo sunt păduchi țestoși, ai grija că scapi greu de ei și din păcate o să revină de obicei primăvara și toamna.
    Singurul pesticid care este eficace și se mai găsește încă pe piața din România și EU este Actara 25 WG. Că să scapi de ei trebuie să stropești de trei ori la un interval de 7 zile cu conținutul unui plic de 1.5g/6 litri de apă.

    00
    • Corect, prima identificare corecta, e greu sa scapi de ei, ca sa intelegi, sunt un fel de influenceri ai insectelor

      00
  39. La mine în gradină m-am trezit cu colonie de gărgărițe. Și păcat ca nu pot pune poza, fiindcă pot sa pun pariu pe cât vreți voi ca nimeni sau aproape nimeni nu știe cum arata gărgărițele înainte de a capăta forma lor finală.
    Din păcate și eu am killărit câteva pana sa caut pe net ce naiba sunt carcalacii aia care mișună in toată gradina…
    Si confirm, cât au fost ele, atât în forma inițială cât și în cea binecunoscuta, au dispărut absolut toate afidele. La mine erau din alea verzi, da multe rău, din păcate și-au început călătoria de pe niște tufe de urzici la care nu se uita nici naiba și pana sa ma dumiresc ce și cum, deja erau peste tot. Ei bine, cum ziceam, nu că gărgărițele le-au nimicit, băi da picior de nenorocit nu mai vedeai.
    Acum însă gărgărițele și-au cam văzut de viata și au plecat, asa ca va trebui sa încep sa controlez din nou plantele.
    Tot e bine ca am și o mica turma de muste-viespi, sunt alea mici, mici care arata ca niște viespi și planeaza… Ei bine și ele își depun ouăle pe plante, iar larvele mănâncă afidele, pampam.
    Ce ma stresează momentan sunt musculitele alea negre mici pe care înainte, când întâmplător se mai așeza câte una pe mână, le simpatizam. Acum le-aș da foc! Ale naibii se așează pe plantele de roșii și din ce îmi dau seama sug seva, asa ca zilnic tre sa stau sa le omor, pentru ca da, nu am stropit cu absolut nimic în afara de ceva zămârci făcute de mine din plante și care clar nu le afectează.

    00
    • Ulei de neem, daca vrei organic. Gasesti la plafar. Gargaritele vor reveni daca reapar puricii. Cam la 2-3 saptamani dupa invazie. Poti sa faci un hotel de insecte, daca vrei sa incurajezi polenizatorii si pradatorii de purici si alti paraziti. E simplu de facut si arata simpatic.

      10
  40. Prea multa otrava in comentarii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile