“Ăștia nu-și găsesc nonstop drumuri?”

În lipsa poliției, primăriile ar trebui să delimiteze obstacolele cu bolarzi, stâlpi de fier și de ciment și mitraliere. Știrea de ieri de pe Digi a uns pe suflet oamenii. Aia e, așa trebuie făcut, până când vor începe să nu mai aibă unde parca și vor realiza că problema nu e locurile de parcare, problema e că au prea multe mașini.

Și azi m-a uns pe suflet asta: cum adică, oamenii nu sunt non stop pe drumuri? nu stau constant în mașină? de ce mai au mașină dacă nu își găsesc constant drumuri de făcut?

Ce proști. Și merg pe jos? Și au supermarketuri la distanță mică, unde se duc pe jos? Și apă potabilă la robinet, să nu care baxuri? Ce ciudat, auzi la ei, să nu tragă zilnic noxe la plămân.

202307035203111515

 

Și mai e un hapsân acolo, se plânge că la olandezi sunt porțiile mici la restaurant, că el e fomist și vrea să umple mațul constant. Să fie mult, ca acasă, prăjeală, grăsimi, cartofi prăjiți. Nici o legătură că ăla sunt mai sănătoși ca noi, nici una.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. La fel și in Bulgaria. Când trec prin satele lor în drum spre Grecia, zici că sunt părăsite. La noi mai vezi oameni vorbind la poarta, bicicliști, oameni la magazin, etc. La ăștia nu, nu e nimeni pe stradă.

    Comentariu apreciat.686
    • Or fi in gradina, ca plivitul nu se face singur. Cand am avut drum in Moldova acum multi ani, prin sate era plin de oameni pe la porti, si in gradini nu vedeai nimic de buruieni.

      Comentariu apreciat.11624
    • Bulgaria are cea mai mare depopulare din lume. Umpic inaintea siriei.

      Comentariu apreciat.807
    • La ei chiar sunt depopulate. Nu e ca în vest unde e pustiu dar casele sclipesc. La bulgari, dacă te uiți, e plin de case abandonate. Probabil nu au avut acelaşi vibe de „muncesc afară 5 ani şi mă întorc să-mi fac casă/afacere în satul natal”

      Comentariu apreciat.721
    • Unul din motive e ca la ei DNul nu trece prin mijlocul comunei ca la noi.

      Comentariu apreciat.914
    • |Boss, in BG soselele nu sunt construite in orase si sate ca noi. Ce vezi tu in drum spre Grecia sunt marginile satelor, nu centrul lor

      93
    • si mia vezi o chestie la bulgari, toate campurile sunt mega lucrate

      01
  2. Lasa ca si la noi s-au facut portiile mici. Se cheama inflatie mascata :))

    Comentariu apreciat.874
  3. NOU
    #11

    „nu stiu or fi toti la muncă la ora asta”

    Comentariu apreciat.1654
  4. aia se mai duc si la munca, sau stau in casa.

    la noi se sparg seminte pe marginea santuluitoata ziua, la barfit tot sau la carciuma de la 8 dimineata, tot la drum.

    dar saracie.

    Comentariu apreciat.599
  5. 12:40 Sunt pe DN2H în localitatea Vicovu de Jos și în centrul localității este ambuteiaj de 25-30 mașini. Poate toți s-au mutat în localitățile din Moldova. În trafic numai mașini străine și extrem de scumpe.

    Comentariu apreciat.621
  6. In Cehia, femeile sunt mai mult in casa si fac…dragoste. In Germania nu stiu.

    Indecis. Tu ce zici?2234
  7. Câți știu că după US, Olandezii sunt cei mai mari exportatori de mâncare din lume?

    Și gândiți-vă ce suprafață (puțină) agricolă au comparativ cu noi sau multe alte țări. Oamenii ăia știu ce fac.

    Comentariu apreciat.4613
    • tu nu auzi că nu bagă in ei ca sparții?!

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3588
    • Olandejii exporta carton sub forma de mancare pe care il produc otravind fiecare milimetru de pamant pe care il au. Ce-as mai manca niste rosii din Olanda … a zis nimeni niciodata.

      Comentariu apreciat.9358
    • @Jan, eu am zis, când am de ales între roşii de Olanda şi cele de Turcia :)

      Comentariu apreciat.8210
    • NOU
      #27

      @Jan am fost in toamna la ceva targ, si aveau 500 de soiuri de rosii din care puteai sa alegi. Acuma fiecare dupa buzunar. Daca alegi variantele ieftine de 1 EUR sau cele de 14 EUR/kg.

      Comentariu apreciat.369
    • manu, in olanda mai e cum mai e, ai bani mananci ok, n-ai manaci carton, dar eu iti doresc sa ai toti banii din lume si sa mananci doar mancare din US. Eu sunt destul de convins, ca daca ti-ai format metabolismul in romania, in US sau canada pur si simplu nu ai cum sa mananci din comert ceva care sa nu te bage in pamant prematur.

      Comentariu apreciat.6218
    • Ce amuzanți sunt auriții astia care proslăvesc gustul „autentic” romanesc, acum cateva săptămâni a fost scandalul cu fermierii care puneau chimice cu galeata sa se faca tomata rosie.

      Comentariu apreciat.10316
    • de 2 luni cumpar din Kaufland numai rosii cherry ciorchine produse in Olanda, pentru ca tot ce are eticheta Romania/Turcia nu are niciun gust. Scumpe, 9 lei/500 grame cand nu sunt in promotii, dar gustoaseeee.
      Pe locul 2, dar mai scumpe, sunt cele din Italia, la alea nu m-am bagat decat cand muream de pofta.
      Nu stiu de unde ati scos statistica cu „nu cauta nimeni, nu cumpara nimeni”, zic sa aruncati o privire si pe ceva cifre.

      Comentariu apreciat.6714
    • @Boris – in 2023 tu chiar ai senzatia ca intr-o tara dezvoltata nu ai de ales si toate produsele sunt la fel? Intotdeauna ai variante diferite, de la chestii comerciale la chestii ultra naturale, depinde insa de pret.

      175
    • Nu Olanda, ci Romania otraveste pamantul cu azotati in asemenea exces incat nici apa din fantani nu mai e potabila.

      „Rosiile astea olandeze nu au nici un gust” zise romanache in maieu clefaind ceafa de porc si micul, apogeul gustului romanesc.

      Comentariu apreciat.5714
    • Bigbear, sa iti dau un exemplu mai putin extrem. M-am intors de curand din japonia, aia mananca extrem de putine lactate, sigur ca mai gasesti o branza pe ici pe colo, dar sa fi francez care vrea sa aiba 20 de feluri de branza si sa fi printr-un oras mediu din japonia, iti cam iei campii.
      Asa si cu SUA, da in majoritatea oraselor nu poti sa iti cumperi mancare sanatoasa in mod constant din comert. Indiferent de pret. Sigur, poti sa ti-o transporti din europa cu avionul particular, dar eu vorbeam de comert. Comertul se bazeaza pe cerere si oferta, cata vreme MAGAiotii nu vad valoare in alte produse decat rahaturile cu care au crescut ei, nu exista cerere, si atunci… lupa.

      Indecis. Tu ce zici?1220
    • @Boris
      a fi sau a nu fi, a ști sau a nu ști, să știi și să fii, sau să fi fost gramatica mama ei de gramatică

      139
    • @Boris – In Romania ce produse naturale cumperi tu si de unde, concret? Si cum definesti acel natural? Legume si fructe puse in curte, ai nevoie de ingrasaminte si pesticide ca sa se faca, orice producator serios e nevoit sa lucreze cu asa ceva.

      Si sper ca imi dai un exemplu serios, nu ca este o batranica la un colt de strada care are 10 gaini si 5 fire de rosii in curte, ca nu poti sustine nevoia de produse cu asa ceva, ok?

      132
    • BigBear, ce treaba are sula cu prefectura. Am zis eu ceva de romania? Daca vrei iti spun de unde sa iti cumperi chestii ok din Italia sau din Franta.

      113
    • @Boris, da’ din Canada nu stii de unde pot sa-mi cumpar produse ok? ca io-s aici de 20 de ani si acuma aflu de la tine ca o sa mor prematur…

      20
  8. Am stat mult in Germania si la inceput asa credeam ca stau toti in casa ca vampirii si la munca si iar acasa. Apoi am aflat ca toti cei sanatosi fac chestii faine si organizate. Unii fac calarie, altii canta in formatii de amatori de muzica clasica, cor de biserica, etc.Altii merg in fiecare weekend pe trasee montane, mari amatori de barci, caiac, cluburi de boardgames, fotbal, tot felul de activitati sportive de amatori, etc. Au o groaza de activitati care mai de care mai interesante si mai promovate de catre admintratia locala. Ce nu fac in schimb: nu stau sa o frece la poarta sau in scara blocului vorbind vrute si nevrute, nu beau si manca(sfantul gratar) ca animalele weekend de weekend sau zilnic(in afara unor festivale), nu se viziteaza atat cum o facem noi.

    Comentariu apreciat.14516
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1062
    • Inseamna ca in Jermania nu au succes fimele care vand „samantza de floare” ambalata ;-)

      Comentariu apreciat.283
    • @Ciocanul, zici ca nemtii nu prea beau si mananca in weekend?

      In primul rand traditia gratarului la romani este legata si de faptul ca metoda asta de socializare este mai ieftina decat iesitul la restaurant.
      Ai mai spus ca majoritatea nemtilor fac chestii faine. Si la noi s-ar face o multime de astfel de lucruri, doar ca suntem mai saraci si nu prea ne permitem.

      De ce suntem saraci? Aici este o alta discutie si are legatura partial si cu faptul ca suntem mai lenesi si mai corupti decat nemtii.

      Indecis. Tu ce zici?3944
    • Ciobanu, sa faca la ei acolo. Uite mie imi place in spania sau italia, unde la 10 seara mergi la cina la restaurant. Unde poti face asta in jermania? sau in brasov?

      Indecis. Tu ce zici?2841
    • @Andrei G – partial adevarat, romanii sunt mai saraci insa este o diferenta de educatie, de cum sunt invatati oamenii.

      Nu poti sa spui ca atunci cand ajung sa aiba venituri peste o anumita limita brusc incep sa se dea cu bicileta sau sa aiba diferit hobby-uri.

      163
    • @Bigbear, cu bicicleta nu se plimba mereu, dar in general cei cu bani se mai duc la echitatie si la plimbari cu barca pe Lacul Snagov.

      92
    • @Andrei G – comentariul initial spune ” altii canta in formatii de amatori de muzica clasica, cor de biserica, etc.Altii merg in fiecare weekend pe trasee montane, mari amatori de barci, caiac, cluburi de boardgames, fotbal, tot felul de activitati sportive de amatori, etc” – si tu spui ca aia cu bani fac echitatie si barca pe Snagov.

      Exact aia este diferenta, echitatie, barca si golf sunt pentru cei cu bani si/sau care vor sa arate ca au un anumit statut insa chestii de genul trasee montane, cor de biserica, fotbal, boardgames sunt pentru oameni normali care nu impresioneaza pe nimeni.

      Cam cati oameni de 50 de ani care sa faca orice altceva in afara de munca in afara de venit acasa, mancat si privit tv stiti, cu acele gratare ocazionale?

      203
  9. Weekendul trecut am luat bicicleta, la 8 dimineata sa merg la piata pentru cateva legume si o bucata de cas. La carciumi era deja plin de oameni, toti cu paharelul de tuica/cavadoro si berea-n bot, manelele la maxim. Pe sosea deja unii se duceau in linie serpuita spre casa. Pe strada plin de gunoaie, garduri cazute la multe case, caini abandonati, etc. Satul se umple de fum de la gratare ori gunoaie arse.
    Multi n-au de munca, multi au abandonat scoala cu mult inainte de liceu. E greu sa gasesti pe cineva sa te ajute prin curte, barfa e la ordinea zilei, invidia la fel.
    Posibil in vestul tarii sa fie lumea mai civilizata.
    Insa nu as spune ca treburile astea-s doar in mediul rural.
    La bloc in capitala, seara de la 8 deja incep sa se astearna covoarele de seminte, pungile de la saorme, copii care zbiara din toti plamanii in parcurile dintre blocuri. Tot in weekend incepe concertul de rotopercutante, ciocane de snitel si boxe bluetooth ce dau voce lautarilor.

    Comentariu apreciat.8417
    • Inteleg ca te deranjeaza rotopercutantele si boxele bluetooth, dar ciocanul de snitele cu ce te-a suparat?
      Daca locuim la bloc ne asumam ca vom avea si vecini care fac galagie. Singurul lucru important este sa nu incalce programul de liniste.

      Iar asta cu covoarele de seminte este numai vina Politiei Locale. Daca ar da cate o tura de 2-3 ori pe saptamana si ar da niste amenzi, cred ca oamenii ar invata ca trebuie sa pastreze curatenia.

      Comentariu apreciat.4716
    • Nu au exemple, nu sunt amendați, nu mai au voință… În vest educația se face prin puterea exemplului sau cu amenzi. La noi se merge pe ideea „las-o așa că merge”. Polițistul trece fără să aplice legea pentru că se grăbește la șpăgi și chestii personale, de la primărie nu vine nimeni să îți atragă atenția sau să te ajute dacă nu poți… Ne învârtim în jurul cozii. În plus de asta, mulți oameni gospodari au plecat și în urma lor au rămas doar uscăturile.

      214
    • @Andrei G, se stie sa snitelele ies mai bune daca-i batuta carnea la 11-12 noaptea. Atunci au gustul optim.

      Comentariu apreciat.406
    • Oamenii aia fac sex salbatic pe masa de bucatarie si voi ii banuiti de snitele. Au dreptate comentatorii de mai sus, Cehia si Germania sunt mult mai avansate (probabil si Austria, daca tot vorbim de snitele)

      183
    • Uitasem de metoda de comunicare ce bate orice alt sistem in materie de encriptare: Batutul in calorifer, care desigur inseamna ca mesajul despre rude calatoreste exclusiv de la isteric catre perturbatorul de liniste, fara a fi auzit de toata coloana.

      113
    • @Andrei
      Las-o mai moale cu batutul in calorifer.
      De cind cu tevile de pexal sau PPR, ori cu centralele individuale, a cam murit obiceiul.

      100
    • De ce ar trebui sa fie cineva care sa te ajute prin curte? Vrei niste saraci in fiecare sat, sa munceasca la tine cu ziua? Plateste firma de curatenie

      53
    • @Andrei G: De unde asta cu liniștea doar în anumit interval orar? Legea specifică clar faptul că nu e permis să faci gălăgie deloc. Faptul că se întâmplă între anumite ore doar face să fie amenda mai mare.

      52
    • @Andrei, am si zis ca este important sa nu depaseasca orele de liniste, asta automat inseamna ca nu ar trebui sa bata snitelele la ora 24:00.

      @dumy, deci spui ca daca eu imi fac snitele sau folosesc mixerul la bloc sunt pasibil de amenda, indiferent de ora la care se intampla asta? Interesanta informatie, nu am auzit pana acum aceste detalii.

      10
  10. Exact la asta ma gandeam la stirea cu parcarile pe trotuar. Prima reactie e sa scoata stalpii, sa gaseasca un mod de a ocoli restrictia si a parca tot acolo.
    Cati ar face asta in afara Romaniei? Acolo platesti parcarea fara nazuri si pui masina unde ai loc, mergi pe jos, fara nazuri. De ce acasa sa te porti ca un taran dar in vizita ca un domn? :)

    Indecis. Tu ce zici?306
    • pentru că UE e dictatură, la noi e libertate, daia am murit la revoluție (nu noi, alții) să avem dreptul să parcăm pe trotuare

      Comentariu apreciat.337
    • Salut Flat ! ;)

      41
    • asta cu parcatul pe trotuar e bestiala…eram in ro acum cativa ani, eu in masina cu ai mei parinti, taica-meu conducea. ajungem la magazin, niciun loc in parcare, erau cativa parcati pe trotuar, mai era un loc si taica-meu merge tinta sa parcheze acolo. ii zic sa mai caute, sa incerce sa faca un gest frumos, pla mea, sa nu parcheze pe trotuar neregulamentar ca ceilalti si jur cand ma uitam la fatza lui aveam impresia ca il rog sa moara nu altceva…in fine, se lasa induplecat, mai da o tura, inca una, mai asteapta 2,3-7 minute doara doara pleaca cineva…nimic. dupa maxim 10 minute de la inceputul discutiei vine unul si parcheaza exact pe trotuar acolo unde voia el sa parcheze primul. la care taica-meu: – nah, vezi?!? si prostii asteapta ca vrei tu sa facem ca pe dincolo. am gasit pana la urma, ca a plecat unul din parcare, dar atunci mi-am dat seama ca degeaba il convingi pe om sa faca ceva regulamentar, reusisem de altfel, faptul ca el se simte fraier iar celalalt smecher e mai presus de orice sentiment de spirit civic.

      21
  11. Pe la inceput, cand mergeam la cate in concert care se termina dupa 11 seara eram cam suparati ca nu gasim ceva nesanatos de mancare la ora aia, pana am descoperit Riza Chicken si Döneruri deschise inclusiv noaptea la Warschauer Straße. Deci s-a rezolvat si asta, altele n-am din ultimii 2 ani.

    Una amuzanta, eram in pauza de pranz la supermarket sa iau de mancare, ma pun la coada, doi pensionari din fata mi-au facut loc politicosi la casa, insistand „sigur aveti de muncit, noi nu ne grabim”. Pai se poate asa ceva?! :D

    Comentariu apreciat.1095
  12. A pus cratimă în ”între” (în screenshot). Adorabil.

    225
  13. „Și azi m-a uns pe suflet asta: cum adică, oamenii nu sunt non stop pe drumuri? nu stau constant în mașină?”

    E vreme frumoasa, e cald, am lasat masina in parcare mai mult de o saptamana, interactiunea cu vecinul:

    – Are ceva masina vecine?
    – Nu are nimic, ma mai umblu pe jos.
    – Am crezut ca are ceva hehe… te duc cu mine in masina?
    – Nu mersi, ma duc pana in centru numai.
    – Vaaaai, da’ e departe omule nu stiu cum poti….
    – Pai uite asa…

    Comentariu apreciat.604
  14. Praga a fost mind blowing pentru mine, relaxare ca acolo nu am simtit nicaieri.
    La 10 deschideau magazinele, la 16:00 unii inchideau, pe majoritatea ii gaseai in parcuri sau la terase, la o bere si socializare

    Indecis. Tu ce zici?255
  15. Nu există român cu care să interacționez și să nu se arate șocat că nu dețin mașină. După ce își revine din șoc, încearcă să mă convingă că îmi trebuie mașină (de obicei, îmi recomandă și ce mărci să cumpăr!). Mă simt ca la Martorii lui Iehova: How you found Jesus? :D

    Pentru context, nu locuiesc în România, nu sunt șomer, am avut mașină, dar pentru că nu o foloseam suficient de des, am vândut-o.

    Comentariu apreciat.5011
  16. Locuiesc într-un oraș cu apă caldă, unde nu sunt bolarzi nicăieri (în foarte multe locuri, nici măcar borduri înalte!), dar unde totuși nu se parchează deloc pe trotuar.
    Ca și în București (sau orice oraș european mai mare), există o criză de locuri de parcare și uneori trebuie să te învârți 5-10 minute pe străduțe până găsești un loc liber seara (și de obicei, nu va fi în fața blocului!). Cu toate astea, nimănui nu-i trece prin cap să suie un pic mașina pe trotuar, pentru că nu are loc de parcare! Nu-mi dau seama de ce. Poate pentru că Poliția verifică de minim doua ori pe zi absolut toate străzile și dă amenzi frecvent?

    Din când în când, ne mai amuzăm de câte un bombardier de-al nostru, surprins că a luat amendă, deși a parcat „decât 2 minute, da’ ce-am făcut, boss”.

    Comentariu apreciat.344
  17. Salutare, am observat și eu această aparentă „depopulare” în vest, dar mai ales în urban. Am mărturisit asta, impresia, de câteva ori, unor cunoștințe, păreau că nu observaseră, nu înțelegeau ce le spun, despre ce este vorba. Am văzut la Tours, în miezul zilei sau ziua-seara, la Lyon, nu pe strada principală. Etc. De ce, o explicație? Lumea este la lucru, la birouri, la fabrică, la indoors, cu treabă. Foarte eficientă. La noi societatea și economia sunt bazate pe mica înțelegere, pe corupție, pe tratative face to face. Adică funcționează reguli informale.

    93
  18. Oamenii in general isi pretuiesc timpul… nu ai de ce kkt sa stai pe banca in fata la casa sa vezi cine mai trece prin sat si alte faze de genul de prin Europa de Est… niciodata n-am inteles cum pot oameni relativ tineri 40-50 de ani sa stea in fata la bloc cu orele zi de zi… fara sens.

    81

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile