Asteriscul

Deunăzi un cititor al acestui site a început să sară din minciună în minciună supărat că un mesia local, pe nume Vlad Voiculescu, a fost criticat un pic. Neavând ce face, l-am zgândărit un pic și i-am adus aminte de legăturile partidului Plus cu Securitatea.

Acuma, fiți atenți la o treabă. Nu e foarte greu să găsești oameni care au colaborat cu Securitatea. În funcție de locul de muncă, cel puțin un milion de români au avut semnate angajamente cu securitatea. Toți ăia care erau pe vapor. Toți ăia care lucrau în uzinele de armanent ale vremii. Popii. Oamenii cu funcții de conducere. Mulți, foarte mulți. Ce e important e să nu ascunzi astea.

Parexamplu, știați că tatăl lui Ludovic Orban a fost ofițer de securitate, da? Prin Brașov știa mai toată lumea, iar Orban n-a negat când a fost întrebat. S-a aflat public când fratele său, Leonard, a ajuns (sau a fost propus) comisar european. De-aia nu prea i se scot ochii lui Orban cu faza asta, că omul a recunoscut-o. La fel cum Daniel Dăianu a fost ofițer DIE, iarăși o chestie pe care n-a negat-o. Pe vremuri exista Partidul România Mare, un partid doldora de securiști asumați. Unii se și lăudau cu asta, partidul ăla ajunsese la un moment dat a treia forță politică a țării. Dar măcar erau pe față.

Problemele apar când oamenii încearcă să ascundă treaba asta. Multă lume nu-l suportă pe Dan Puric, pentru că e cam măgar și cam nebun, dar prin mediul artistic nu-l suportă și că e cam turnător. Omul a semnat angajament cu Secu pe la 17 ani și conform dosarului său a trimis și două note informative. A primit verdict de necolaborare cu Securitatea că nu s-au găsit notele alea. Dar te uiți acum ce teorii scuipă pe gură și cu ce securiști se înconjoară și nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva nu se întâmplă asta pentru că e în continuare activ. A, și conferințele alea de românism? Se fac pe bani publici, pe care Puric îi cere prin compania Passe Partout.

Dacian Cioloș a tot scăldat-o cu securiștii. Ba a învârtit-o cum taică-su a fost milițian doar la Evidența Populație, ba că nu e rudă cu Virgil Ardelean decât că bunicul lui și bunica lui Virgil erau frați, dar cumva acum ei nu mai sunt rude, ba a uitat să menționeze că a făcut armata la trupele de securitate. Într-o ultimă încercare disperată de fentă omul a anunțat că toți membrii Plus vor da declarații că nu au colaborat și nu vor colabora niciodată cu servicii secrete române sau străine. Ceea ce, să fim serioși, este imposibil, mai ales dacă vrei o funcție în stat. Dacă ajungi ministrul economiei, de interne, al apărării sau chiar al mediului, vei colabora cu serviciile. Dacă ajungi prim-ministru vei colabora cu serviciile. Dacă ajungi președinte poți să pariezi asta.

Apoi a venit istoricul Marius Oprea și a povestit cum tipul care a înregistrat partidul Plus la tribunal e un fost securist ce-l ancheta pe el prin ’88. De-aia în dreptul numelui președintelui Plus trebuie pus și un asterisc, pentru precizări suplimentare. „Vedeți că omul e înconjurat și de aceste aspecte bizare, a, b, c”.

Și-ajungem la mesia Vlad. Ei tata mesiei a fost colaborator al Secu și nu e ok să-i arunci asta în cap fiului. Dar e bine de știut că a avut parte de mai multe portocale în vremurile alea decât copiii altor părinți care nu-și turnau colegii că ascultau Europa Liberă. Tot asteriscul ăla. A, și gestul neplăcut cu campania la primăria Bucureștiului, el lansându-se fără negocieri și consultări cu ceilalți. Atenție, chestiile astea nu înseamnă că omul nu are niște merite deosebite în materie de sănătate. Tipul a salvat, probabil, sute de vieți.

Mai e pe-aici un băiat care e supărat că spun de Câțu că a participat la un atac speculativ asupra leului. Câțu zice că nu e adevărat, că e doar un mit propagat aiurea. Ok, numai că și în dreptul lui Câțu trebuie pus un mare asterisc, că alde Câțu are obiceiul să mintă.

În urmă cu vreo doi ani îl ataca intens pe celălalt finanțist cu plete, Teodorovici, că ar fi spion rus, că face parte din boardul Băncii Internaționale de Investiții, un fel de Banca Mondială, dar doar cu țări foste comuniste. Cu sediul la Moscova, banca. Ce nu spunea Câțu, că era în campanie, e că prin statutul băncii (România face parte din ea) ministrul de finanțe e automat membru al board-ului. Teodorovici era ministru de finanțe. Acum ar trebui să fie Câțu, pe logica lui și-a tras și el epoleții de spion rus. Acum liberalul ne spune cum economia noastră va ieși aproape nezgâriată din pandemia asta. De-aia trebuie să-i punem și lui un asterisc.

Argumentele de tip binar „deci dacă nu-ți plac ăștia, sigur ești cu ceilalți” sunt pentru discuții de birt. Dacă nu-mi place Câțu nu înseamnă că țin cu PSD, iar dacă mi se pare suspect partidul Plus nu înseamnă că o să sar să votez PNL cu patru mâini.

Înalt Prea Sfințitul Pimen a fost colaborator și al Securității și al DIE, că nu vizitai SUA pe vremea aia așa, pe ochi frumoși. Dar tot el a făcut strângere de fonduri și a donat spitalului din Suceva un prim aparat de testare Covid, în timp ce angajații de-acolo încă cereau șpăgi să scoți mortul din morgă. Când a fost depistat cu coronavirus ăsta încă făcea campanii de strângere de bani, de-aia l-au plimbat cu elicopterul. Dar merită și el un asterisc, sau poate o cruciuliță, să fie în ton cu organizația, că nu-i totul cușer pe-acolo.

Zilele astea a circulat pe internet un articol din Playtech, despre trecutul de securist al lui Daniel, ca și cum ar fi o informație nouă. Omul a zburat prea mult afară înainte de ’89 ca să nu fie așa ceva. Mircea Dinescu a spus că a văzut cu ochii lui angajamentul Danielului la DIE. Tot articolul ăla merită un mare asterisc, cumva insinuează că Daniel a ajuns șef trăgându-l în piept pe Anania. Bartolomeu, și el cu ceva acuzații de Secu, povestește în memoriile lui cum când a fost să fie ales Daniel mitropolit al Moldovei a primit două telefoane, unul de la Gelul Voican Voiculescu, unul de la Teoctist. Teoctist l-a rugat să facă campanie pentru Daniel, în condițiile în care când Teoctist s-a ascuns după 90, Daniel îl propusese pe Anania drept patriarh. Multe asteriscuri aici.

Dar de când a început pandemia, BOR-ul lui Daniel a făcut donații de vreo 3 milioane de euro. Au donat ventilatoare, testere, alte chestii medicale și mâncare cât n-au donat toate firmele cu PR bun la un loc. Deși, dacă-i scuturi un pic pe sfinții părinți, umpli podeaua de epoleți.

Ideea de bază e că lucrurile sunt un pic cam gri pe peste tot. Repet, discuțiile de genul „dacă nu-ți place ăla înseamnă că ești cu celălalt” sunt pentru birt. Iar înțelegerea faptului că nu există oameni de tip mesia pe pământul românesc ne va face pe toți un pic mai relaxați și mai înțelepți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

124 comentarii

 1. Fluier in biserica baiete. Auzi si tu, Biserica a facut lucruri bune? Securisti la Plus? Vezi ca deja unii incep sa tasteze frenetic cu bale chiar la gura sa-ti arate cum de fapt habar nu ai.

  00
  • Eftimie esti un optimist. Am spus asta si in trecut pe aici. In 89 eram in clasa a XI-a. Diriga a venit foc si para la o ora de dirigentie si asa am aflat ca din 31, cati eram in clasa, 14 practicau o forma de turnatorie. Te las pe tine sa calculezi procentul si unde ajungea, la final, informatia respectiva.

   00
  • Hai ca si tu exagerezi. Poate doar daca erai la liceul de militie sau al securitatii.
   E ca si cum fiecare dintre voi, ailalti, aveati o dublura care va turna securitatii. Dar ce fapte de vitejie faceati voi in clasa a XI-a? Scuipati zilnic pe tabloul cu ceausescu? Erati toti rockeri si ascultati numai Maiden cu picioarele pe masa? Pe bune, acum, hai sa nu exageram.

  • Amin! Si la ce a scris Eftimie si la ce ai scris tu si mai ales la ce a scris Nimeni. Problema e cu gestionarea „gri-ului”, e foarte usor sa o dai in ce directie vrea muschiul tau, stanga-dreapta, comunisti conservatori- stangisti marxisti progresisti si tot asa. Pana la coada e convenabil pentru servicii, se joaca cu noi asa cum ne-o meritam! Referitor la racolarea din randul liceenilor, sigur ca da, din momentul in care deveneai UTC-ist, erai pregatit sa fii si turnator, poate sa zica cine ce-o zice, mananca cel mai mare cacat, ala care zice ca nu era asa!

   00
  • Ai fi uimit Fluture. Si, din ce a povestit femeia erau informari referitoare la faptul ca se ascultau posturi de radio interzise, se purtau dsicutii despre occident sau rude de acolo , despre convingeri religioase, despre bunuri care nu puteau fi procurate din tara. Este ceea ce astazi este cunoscut sub numele de B.I. .Diferenta intre cel care turna si tu, care nu turnai, o repartizare aproape, la un loc de munca caldut vs un loc de munca pe care nu-l dorea nimeni, la Bolintinul din Vale, promovare rapida la recomandarea partidului vs imbatrinrea pe o functie prost platita ,o repartizare, rapida, de apartament vs o camera la un camin de nefamilisti. In plus, cel turnat ar fi primit si eticheta de „element dusmanos” . In privinta liceului cred ca avatarul meu ofera suficienta informatie.

   00
 2. La Câțu m-a înspăimântat declarația de avere. Trei terenuri, toate donate. Wtf is this?

  00
  • Citu e atit de retard incit singurul mod in care poate sa faca avere e din donatii.

   00
  • CTP zice ca nu exista nici un fel de dovezi pentru povestea cu Catu. Nu tin partea nimanui, dar in vremuri din astea oamenii se infierbanta usor si ar fi bine sa nu uitam sa ne bazam pe dovezi. Iar cand a avut proces, s-a aparat cu hartii. Dovezi scrise ma refer, nu de alea de 100 euro…
   Nu bag mana in foc pentru nimeni, dar asta dovedeste ca nu e chiar asa prost, acuzarea lui nu a venit decat cu povesti.

   00
  • Neamurile îți lasă moștenire chestii prin donații, să evite niște taxe. Nu e ceva neobișnuit, foarte multă lume o face.

  • @Eftimie
   Sigur ca prin donatie se evita taxe si e mai convenabil decat mostenirea? Ca tocmai am accesat un calculator de taxe notariale si cu donatia unui imobil iesi mult mai scump decat in cazul mostenirii.
   Doar intreb.

   00
  • @Taipan Asa este, socrela i-a donat un apartament lu fi-miu, aceleasi taxe, de fapt una peste alta, pe apartamentul ala au intrat in conturile statului+notarului aprox. 10000 lei. Succesiune, donatie,mvanzare-cumparare.

   00
 3. Din contra , articolul e chiar foarte bun . Comentariul tau e unul de birt pentru ca n ai venit cu nimic care sa nege macar o afirmatie a lui Eftimie .

  00
 4. Asta cu biserica care a donat 3 milioane e fix pix (desi am dubii ca au numarat corect). Pai ei au primit in ultimul an zeci de milioane donatii, nu zic de scutiri de taxe la toate afacerile pe care le invart ei. Pai la cum arata economia in acest moment

  00
  • La cum arata economia in acest moment, nu stiu daca mai pupa biserica donatii anul acesta. Sau urmatorul. Deci trebuia sa ramana activa, sa faca ceva daca vor sa mai primeasca cascaval. Asa ca donatia bisericii o vad ca o investitie in propriul viitor.

   00
  • Comentariile astea arata cit sint unii de ingusti la minte, dar o sa mai repet eu pentru ei esentialul: Biserica a donat ventilatoare unor spitale atunci cind era mai multa nevoie, iar niste oameni au scapat de la moarte cu ajutorul acestor ventilatoare.

   00
  • @Martha Logu

   Vorbim de aceeasi bisserica ce nu plateste impozite, ce nu face slujbe fara bani (fara chitante – deci la negru), ce cheama oamenii sa se ingramadeasca in pandemie si le da aghiasma cu o singura lingurita la 100 de persoane?

   Da, a donat 3 milioane din banii prostilor.

   00
  • Pune si un asterix la partea cu biserca a donat mai mult decat firmele. In dreptul asterixului sa scrii-BOR Nu Plateste Taxe.

   00
  • @MP De ce minți? Dacă ceri chitanță pentru slujbă primești.

  • @Psionics De ce minți? Biserica plătește taxe. Este scutită de anumite taxe, nu de toate.

  • @Martha Logu
   Ingusti la minte zici?
   Dupa parerea mea rationamentul tau si a lui Iftimie e exact ca si al alora ce o ard cu „A furat dar a si facut”.
   Voi sunteti ingusti la minte pentru ca alegeti doar ciresele mari si fara viermi si apoi veniti sa ne spuneti ca asa e toata recolta.

   00
  • Danyzus si ce daca “cum arata economia”? Ai vazut tu vreo firma care sa zica “oameni, anul asta merge prost economia, nu avem nici o obligatie, nu ne forteaza nimeni, dar am hotarât sa dam bani la lume”? Pe ce lume traiesti? Crezi tu ca daca nu dadeau acuma, la anul lumea îsi amintea si nu mai dona bani sau nu mai mergea la biserica? Ce argumente îs astea lol

   00
  • @MP frustrarea unora pentru neputinta lor de a face ceva notabil in viata se revarsa in ultima perioada asupra BOR

   00
  • – donatiile de la biserica nu sunt bune, ca de, e o institutie uncool. Mai spala si oamenii pe creier.
   – donatiile de 3 lei (fata de profit) de la marile multinationale sunt cool, uite cum ajuta Romania si mai si platesc taxe pe salarii.

   00
  • @Eftimie: bre, las-o jos că măcăne la aia cu chitanțe la biserică…ce dracu, te vede Dumnezeul ăla la care e închini. Te împuținezi singur doar de dragul de a fi Gică contra

   o să blochezi comentariul, dar ia-o ca un sfat de la unul căruia nu-i displace cjm scrii

   00
  • @Psionics Tot n-ai răspuns la întrebarea: de ce minți? Lasă critica altora, explică tu cititorilor de ce minți intenționat, mai ales după ce ți s-a mai atras atenția că minți.

  • Daca mint poate imi spui cuantumul taxelor platite de BOR in ultimii 5 ani. Sa nu vii cu prostii ca popa plateste impozit pe salariu, venit care este la randul lui partial subventionat de catre stat, deci daca faci calculele statul iese iar pe minus.
   Dupa aceea o sa imi spui ca BOR plateste impozit daca nu reinvesteste banii in activitati filantropice sau religioasa. Ideea e ca BOR manevreaza actele in asa fel incat putin, nimic de cele mai multe ori, profitul fiind tot timpul reinvestit.
   Mai e MINCIUNA cum ca biserica plateste impozit pe cladiri.
   Gasesc asta:
   Cod Fiscal ,articolul 456 litera d)
   SCUTIRI
   -clădirile care, prin destinație, constituie lăcașuri de cult, aparținând cultelor religioase recunoscute oficial, asociațiilor religioase și componentelor locale ale acestora, precum și casele parohiale, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice;

   00
  • @Eftimie: Psionics nu minte cand zice ca biserica nu plateste taxe.
   Doar ca, se pare, merita sa nu plateasca taxe.

   Si fii atent, in momentul de fata ca am impresia ca merita, desi sunt ateu (declarat la ultimul recensamant) si agnostic, si dupa ce o mierlesc o sa fiu cremat :).

   Lacasurile de cult, prin lege, nu platesc impozit pentru terenuri si cladiri. Au credite bugetare destinate cultelor, parca vreo 50 milioane euro in 2019. Personalul clerical este platit de stat (tot in anul trecut au avut bugetate aproximativ 150 milioane euro), deci sa spui ca platesc la stat taxe cand ei sunt platiti de stat pica. Veniturile nu sunt impozabile daca sunt reinvestite in renovarea lacaselor de cult, educatie, activitati sociale, adica non-profit. La fel, nici donatiile de catre si spre biserica nu sunt impozitate, nici vanzarile, dar atentie, atata timp cat sunt orientati spre non-profit.

   Deci daca biserica isi asuma un rol de non-profit nu sunt impozitati. Ceea ce si face.

   De-asta zic ca am impresia ca merita. La momentul de fata, biserica joaca de la egal la egal cu asistenta sociala din romania, cel putin asa mi se pare.

   Donatiile bisericii, ajutorul direct banesc catre oamenii care au nevoie, caminele de batrani, cantinele sociale, serviciile medicale, bursele oferite, educatia, sunt niste lucruri pe baza carora chiar merita aceste scutiri de taxe.

   Singura chestie care lipseste e transparenta. Sunt curios ce procentaj reprezinta contributia sociala a bisericii vis-a-vis de veniturile totale si alte cheltuieli. Ca daca, de exemplu, ei fac 100 mililioane euro pe an si partea sociala e doar 10%, mmm, nu prea imi convine sa beneficieze in continuare de toate fondurile oferite de stat.

   Ca asa imi fac si eu ONG si dintr-un rulaj de 100 de lei pe an, 90 ii ard eu pentru fizicul meu si restul de 10% reprezinta justificarea ca e ONG.

   Poate ca de aici am putea porni discutia despre biserica si taxe. De la a cuantifica benficiile primite de la stat in raport cu ceea ce face biserica. Si pe urma putem sa dam cu pietre unii in altii :))

   00
  • Sa mori tu ca nu plateste taxe biserica. Cand ai deschis ultima data Codul Fiscal? A, nu stiai ca avem asa ceva? Stai jos, 2.

   00
  • @Adi Ba minte. Biserica nu plătește o parte din taxe, așa cum scriai mai sus. Am mai scris și eu asta, cu altă ocazie, tot ăstuia, și el continuă să mintă.

   Și de la stat primește cam 70% din salariile clericilor, restul completează din resurse proprii. E ca și cum ai spune că bugetarii nu plătesc taxe pentru că primesc banii de la stat. Sorry, dar nu funcționează așa.

   Corect este „biserica e scutită de o parte din taxe”. Și ai scris textul ăla degeaba, ăștia or să continue să mintă în continuare, că e mai ușor să ai o opinie mincinoasă băgată prin gavaj pe gât de altcineva la fel de mincinos ca ei decât să citești.

  • @Eftimie:

   „Și de la stat primește cam 70% din salariile clericilor, restul completează din resurse proprii. E ca și cum ai spune că bugetarii nu plătesc taxe pentru că primesc banii de la stat. Sorry, dar nu funcționează așa.”

   Procentul e de 65%, am cautat acum in legea salarizarii, e asa cum zici tu. Deci 150 milioane euro de anul trecut de la stat acopera 2/3 din salarii si tu zici ca nu ar trebui sa iau in considerare asta? Adica 2/3 din taxe sunt platite tot de stat si tu zici ca nu functioneaza asa?

   In fine, vreau sa revin la ceva mentionat anterior, respectiv:

   „Singura chestie care lipseste e transparenta. Sunt curios ce procentaj reprezinta contributia sociala a bisericii vis-a-vis de veniturile totale si alte cheltuieli. Ca daca, de exemplu, ei fac 100 mililioane euro pe an si partea sociala e doar 10%, mmm, nu prea imi convine sa beneficieze in continuare de toate fondurile oferite de stat.”

   In 2017 veniturile BOR au fost de 182 mil euro*. Din astia, vreo 80 mil euro, aproape jumate au venit de la stat sub forma de salarizare.
   (2017 – 475 mil lei pentru salarizare culte de la stat, adica vreo 100 mil eur, bor ia cam 80% pentru ca banii aia sunt pentru toate cultele)

   Tot in 2017, contributia sociala a bisericii a fost de 24 mil euro**. Adica 13% din venituri. Repet 13%.

   Mie asta imi miroase a filantropie pe bani publici.


   * http://www.turnulsfatului.ro/2019/05/02/veniturile-bisericii-ortodoxe-182-mil-euro-pe-an-10-milioane-vin-de-la-mitropolia-ardealului/

   ** https://safielumina.ro/preafericiti-de-banii-primiti/

   00
 5. Ai punctat bine. Oricum Secu’ este la fel de prezentā. Poate că formularea ar fi colaborează încă.

  00
 6. Iadul se ivește atunci când ideologia începe sa domine orice raționament.

  00
 7. „Pimen.. Dar tot el a făcut strângere de fonduri și a donat spitalului din..”

  mda.. tot uita eftimie sa ne spuna ca biserica doneaza 3-4 mil de lei (600 000 euro) din aia 300 mil de euro primiti pe an de la secretaritul ala al cultelor, ministerul educatiei, cj-uri, primarii etc, bani publici de altfel. parca e jurnalist eftimie? hai sictir.

  00
  • @zippo De ce minți? Banii de la secretariatul de stat pentru culte se duc la salariile clericilor, care mai apoi sunt impozitate. Am zis de donații de 3 milioane de euro și tu ai mințit la nici trei comentarii mai încolo.

  • o fi optiunea ta cu barbuta ala din ceruri si e un bias imens pe aici, dar 3 din 300 (aia primiti anual) devine simbolic si un mizilic fata „pr-ul firmulitelor” ce nu au asigurat bufferul asta anual, si nu salariile nu sunt 300.

   00
  • Pai, si ce daca îs veniti din ce sursa atâta timp cât nu e din ceva crima? Si chiar daca era?

   Puteau foarte bine sa nu dea nimic si nimeni nu ar fi zis nimic. Aia e punctul de plecare.

   00
  • @zippo lasă bărbosul din ceruri și explică de ce minți tu, personal. Că nu te-a obligat biserica să minți. De ce minți intenționat?

  • am confundat ronul cu euro dar tot ramane diferenta aia macabra din banii publici.
   asa pot spune si eu – tu de ce minti aici cu salariile popilor? ca 300 de mil vin din banii publici iar salariile reprezinta un mic procent din ele. ‘. Că nu te-a obligat biserica să minți. De ce minți intenționat?’ si prin omisiune.

   meteahna asta de „au luat maica da uite ca au facut si ceva cu ele” e tot ce e jegos in gandire.

   00
  • @zippo ai mințit și cu cele 300 de milioane de euro.

  • jurnalism la superlativ:
   – BOR anunta public pe situl lor donatii de 2500000 euro, tu bagi de la tine 500k ca de ce nu.
   – secreatriatul de culte anunta o suma 100 mil euro pe salarii, restul pana la 300 mil euro reprezentand ‘altele’.

   sa te parfrazez putin ca e simplu: ‘Din păcate, românimea preferă minciuna, ca Eftimie care mintea mai sus. De-aia și Ponta e în continuare popular, deși a fost prin în mod repetat cu rața în gură. Când îl prinzi pe unul că minte pe-aici, ăla înjură și fuge.’

   sa simplific in stilul tau agresiv-pasiv „de ce minti”? cum ziceai.. a da <>

   00
 8. NOU
  #41

  Nu toți ăia care lucrau în uzinele de armament ale vremii au turnat. Taică-meu nu a turnat, motiv pentru care nu a primit apartament așa cum cerea regulamentul vremii, leprele ajungând mai în față pe listă. A refuzat de fiecare dată când a fost abordat de securistul din uzină, chiar și atunci când a fost amenințat. Așa că mai ușor cu pianul pe scări.

  00
  • Dacă taică-tu era chiar și PMC avea angajament semnat cu securitatea, că-l aveau toți. Că a refuzat să dea vreo notă informativă, cinste lui. Angajament cu securitatea au avut și foștii deținuți politici, li s-a dat să semneze când au fost eliberați. Până și Coposu avea unul de-ăla. Nu înseamnă că au turnat. E o diferență.

  • Si atunci ce relevanta are angajamentul ala?

   00
  • angajamentul ăla se numește în ziua de azi Terms of service and privacy policy. Și îl dăm toți la toți. Inclusiv lui Vali Petcu aka Zoso.

   00
  • Bunicul a lucrat în diverse fabrici de armament și nu a turnat, iar inginerilor li se adresa cu „domnule” în loc de „tovarășe”, spre disperarea secretarului de partid. De angajament nu știu să fi semnat.

   00
  • angajament
   Bună ziua Tovarășe Paco. În calitate de papagal în cadrul SC ZOSO vă rugăm să semnați această foaie de hărtie .
   De ce ?Pentru că altfel locul Dvs.de papagal va fi preluat de altcineva.

   turnător
   Bună ziua sunt Paco și în cadrul SC ZOSO există niste oameni care înjură, vorbesc urăt și ascultă la maxim Vali Vijelie.
   Luați loc și scrieți ce tocmai ne-ați spus.

   00
  • Si atunci ce relevanta are angajamentul ala?

   Pentru a avea neo-puritanii un cui de care să-ți agațe tinicheaua.

   00
  • NOU
   #48

   Ce spui tu, Ovidiu, nu are legătură cu realitatea și am confirmat cu el azi. Nu a semnat nici un angajament cu securitatea. Au existat destul încercări de a fi recrutat, dar a refuzat de fiecare dată. Era maistru și de multe ori descoperea că ce se discuta în formația lui se afla în alte părți, ceea ce înseamnă că avea un șobolan în echipă. Dacă vroiai să urci pe scara ierarhică erai plafonat, dar dacă nu vroiai să semnezi, nu semnai. Uzina de armament e chiar din Brașov (orașul) și taică-meu a lucrat acolo aproape 40 de ani.

   00
  • Relevanta are… Pentru pulime.
   Crezi ca Aglaia înțelege diferența între un act și o acțiune? A semnat, e securist. L am pus în categoria corecta, da l în plm.
   E foarte interesant cât de abili, inteligenți și buni strategi au fost comuniștii romani.

   00
  • @Rem Uzinele alea din Brașov le știu și eu, ambii părinți au lucrat acolo. Întrucât erau cu „regim special” toți angajații semnau, treaba era inclusă în contractul de muncă, toți aveau dosar la Secu. Dacă vrei poți face o cerere la CNSAS.

   Uite alt pont. Oamenii care lucrează în industrii considerate strategice, asta include și CET-uri, de exemplu, parte dintre ei, nu toți, au în contract act adițional de colaborare cu SRI. Sunt întrebați inclusiv ce rude în străinătate are colegul de apartament. Nu înseamnă că vor turna la SRI, doar că se pot ăia folosi de treaba asta să-i strângă cu ușa dacă e nevoie. Cazuri de urgență națională, figuri de-astea. Nimeni nu citește hârtiile cu atenție.

  • Aici cred ca exagerezi Eftimie. Cred ca de fapt este vorba de asta.
   http://www.orniss.ro/ro/formulare/fsp/nationale/pdf/a15.pdf
   Nu de angajamente si alte bazaconii.

   00
  • @nimeni da, chestiile de genul ăla le găsești prin dosare.

 9. Bă, eu sunt de părere că cea mai mare problemă a Bisericii Ortodoxe locale este faptul că, pe PR stau foarte prost, extrem de prost.
  Nu comunică cum trebuie, nu comunică suficient și sunt încă îngropați in misticismul ăsta răsăritean. Par prea înțepeniți in timp.
  Un cont de facebook, instagram și o televiziune, plus un radio, nu sunt de ajuns.
  Câtă vreme nu există o echipă profesionistă dedicată de comunicare, care să iasă în față și transmită mesajele clar și pentru tot plebeu, atacurile și jignirile la adresa lor o să continue.
  Spre exemplu, eu habar nu aveam că biserica a donat bani/aparate, ce dracu au dus ei când cu pandemia. Și e păcat. Pentru că trăim cu impresia că restul de biserici sunt mai aproape de comunitate, că fac mai mult decât ortodocșii pentru comunitățile in care trăiesc.
  Aș avea cuvinte de laudă pentru Constantin Necula, afiliat Mitropoliei Sibiului.
  Omul ăla e altă rasă, e alt tipar, e venit dintre dinozauri, fix din șerpărie, daaaar are un talent în a vorbi, explica, iese pe iutube, își filmează conferințele, dă un aer de normalitate.
  Avem nevoie de mai mulți Constantin Necula prin biserica ortodoxă, ca să comunice și să aibă o voce clară, gravă și argumentată, să fie tăios și să nu se dea inapoi de la a da replica.
  Nu doar să stea să încaseze pe spinare, preoții să fie puși cu fața la zid și să nu riposteze. E bună smerenia și umilința, dar să nu fii umilit, că atunci trebuie scoasă baioneta. Ai noștri nu scot baioneta și e o problemă.
  A, și nu, nu sunt credinciosu pulii care bate mătănii și târâș pe coate in biserică, că le iau apărarea. Și eu urăsc habotnicii atât creștini, cât și atei. Proști sunt pe ambele baricade. A se vedea speakeru motivațional Andrei Niculescu.
  Am o mare doză de muie pentru patriarhul Daniel, pentru jegu ăla.
  Incă ceva: merțanele cu care se plimbă capii bisericii sunt ale SPP-ului.
  Fonduri de la stat trebuie să circule către biserică, deoarece acum 160 de ani marele Alejandro Juan de Cuza i-a lăsat in peleu gol. A secularizat averea bisericii pentru reforma agrară. E de datoria statului român să facă asta.
  Că multora nu le place e altă poveste. Că-s preoți corupți și șpăgari, chiar sunt. Că și ei caută trăiască bine, e normal, băbăeț. Că nu-și pot crește copiii cu foame și trăi in cort ca suedejii. Că e nevoie de bani pentru biserici să fie curate, spălate, ingrijite, cu facturi plătite la gaz, apă, curent, lemne, internet.
  Hai să nu ne căcăm pe noi și să fim oameni rezonabili, că nu mai trăim în peșteri.

  00
 10. Intreb ca un mare necunoscator: de ce a colabora cu securitatea/a avea vreo legatura cat de mica cu ea e o atat de mare problema?

  Este expusa problema asta in societatea romaneasca drept una mult mai mare decat daca faci parte dintr-un grup infractional organizat, daca furi, iei mita, ai avere NEJUSTIFICATA, etc.

  La fel si SRI/SIE, toti se feresc de ei mai rau decat de camatari. Nu sunt niste intitutii platite din bani publici ce ar trebui sa livreze ceva, sa dea rapoarte, sa prezinte ce fac? De ce sa nu aiba atributii pe evaziune ficala, coruptie, etc?
  De ce sa primeasca banii doar pentru protectie impotriva terorismului?

  00
  • Ce, ai ceva de ascuns?

   00
  • Eu nu ma feresc de SRI/SIE…chiar as vrea sa lucrez la ei și nu la corporație…as iesi in curand la pensie, cu pensie specială…deci …cum fac ? Aplic pe site la ei ?

   00
  • Bun, imi explica cineva, de preferat Eftimie?

   00
  • Intreb ca un mare necunoscator: de ce a colabora cu securitatea/a avea vreo legatura cat de mica cu ea e o atat de mare problema?

   Am trăit perioada aia și scârba față de securiști și colaboratorii lor este adânc crestată în mintea mea. E ceva similar cu teama de ruși a părinților și bunicilor noștri.
   Cred că pe lângă sindromul stockholm există și unul ce acționează în sens invers.

   00
  • Fiindca pe vremea aia securitatea lucra mai mult împotriva cetateanului, iar în ziua de azi nu prea se stie. În teorie da, sunt servicii utile pentru tara (sunt vreo opt “sereiuri” parca) si personal sunt sincer convins ca fac si ceva treaba în sensul asta.

   Dar mai sunt si tot asa de convins ca fac si foarte multa treaba care nu e în fisa postului si nu e transparenta si nici nu poate fi trasa la raspundere, gen bagatu mâna în politica în partea de alegeri si selectionare de candidati. Or, astea cam trebuie sa fie separate. Dupa ce s-a ales onorabilul e normal sa lucreze eventual cu serviciile prevazute în fisa postului. Dar înainte, nu. Ca altfel te trezesti mereu cu niste candidati care în loc sa fie buni macar tangential cu postul la care candideaza sunt buni doar la niste relatii pe care tu ca alegator nu le cunosti, cu aceste servicii. Si atunci ce mai cichindel alegeri si vot?

   00
  • Amice, esti simpatic. Cand stai in pat rupt de la ultima bataie/interogatoriu si te intrebi cat mai rezisti, pe cine urasti mai tare? Pe ofiterul care te ancheteaza? Ori pe prietenul in care ai avut încredere si te-a tradat. Ai mari lacune la partea de moralitate.

   00
  • @UnuL

   Colaborarea cu securitatea a fost folosită ca șantaj politic. Colaborarea cu serviciile e folosită, la fel, pentru a arunca o urmă de îndoială asupra candidatului. Percepția în societate e că „serviciile” sunt ceva nașpa.

   Tot la gri e toată treabă. SRI, și alte servicii, furnizează informații importante pentru securitatea statului român. Care nu e așa de sigură cum pare, parexamplu Rusia trimite contant agenți agitatori aici, unii dintre ei sunt întorși de la aeroport (https://romania.europalibera.org/a/ambasada-rusiei-protestează-față-de-oprirea-la-graniță-a-unui-cercetător-rus/30466674.html). Și Ungaria face același lucru, dealtfel SRI a fost înființat după scandalul de la Târgu Mureș din 1990, când agenți maghiari au încercat să creeze un mic război civil cu scopul ruperii unei bucăți din Transilvania. Cazul navei Rostok a fost o încercarea a Ucrainei de a rupe și ea o bucățică. Până și bulgarii au fost măgari, cu ascunderea unor chestiuni de siguranță de la centrala nucleară de la Kozlodui, care prezintă un pericol grav pentru România, și în continuare sunt măgari. Serviciile lansează rapoarte pe probleme de-astea, încearcă să le prevină, nu e ca în filmele cu James Bond, e mai mult cu strâmbe și scăpări prin presă.

   În servicii, ca și-n popime și în orice există tot felul de oameni. Unii își vând cunoștințele pe bani, alții sunt patrioți. Unii din oamenii din servicii folosesc informațiile pentru șantaj sau pentru a discredita anumite personaje politice indezirabile.

   Serviciile informează constant despre activitățile ilegale din România, dar fac și analize de ansambu. Când Băsescu a spus că țara are nevoie de ospătari, a făcut-o în baza unui raport care arăta destabilizarea sistemului de învățământ, care crea absolvenți de Spiru și prea puțini meseriași. Serviciile au avertizat și despre pericolul pandemiei Covid, de-aia țara noastră s-a mișcat, totuși, mai rapid decât altele.

   Dar tot serviciile l-au anunțat pe Băsescu că Victor Ponta are actele de studii falsificate. E doar un caz cunoscut, sunt multe altele. Tot serviciile l-au dat în gât pe Doru Bușcu și relația sa de super-prietenie cu infractorul Sorin Ovidiu Vântu, care depășea anumite limite deontologice, de-aia e ăla turbat împotriva lor. Și tot așa.

   Din păcate, românimea preferă minciuna, ca toți ăștia care mințeau mai sus cu taxele bisericii. De-aia și Ponta e în continuare popular, deși a fost prin în mod repetat cu rața în gură. Când îl prinzi pe unul că minte pe-aici, ăla înjură și fuge. Când îl prinzi pe un politician antrenat, ăla o deviază pe „servicii” și pulimea, mai ales cea cu musca pe căciulă, cântă același refren.

 11. Asta cu biserica e ca aia cu: „A luat (furat) maică, dar a făcut ceva şi pentru noi“. Parca tocmai tu sau Vali ne tot spuneati sa scapam de idea asta, ca nu prea pusca.

  00
 12. „De câțiva ani, lumea și-a simplificat problemele. Gândește și acționează în termeni rudimentar-absoluți. De realități complexe, fie ele sociale, politice sau existențiale nu prea mai pasă nimănui, plugarii lumii celei noi și-au scos plugurile ideologice și au brăzdat deja realitatea. Au brăzdat-o cu hashtag-uri, ca să știm pe unde să mergem și ce să semănăm: obsesii identitare, meme, gif-uri și citate. Recolta e și ea mănoasă, dar realitatea, spuneam, e răzbunătoare…”

  00
  • „Și cu asta m-aș întoarce de unde am plecat, mai exact, la fuga intelectualilor de propria gândire, din dorința de a-și asigura o identitate intelectuală cât mai puțin contestabilă”

   00
 13. Salut! Ce poate nu iti dai seama este ca la incorporare nu te intreba nimeni ce arma vrei sa servesti, era cum ti se repartiza. Deci, asta cu a facut armata la trupele de securitate nu sta in picioare. Ca taica-su a fost turnator nu inseamna ca era securist. Milioane de oameni au fost turnatori dar nu ii poti asimila cu securistii. Sunt nuante peste tot, vorba ta, gri. dar daca securistul era omul negru nu gri, turnatorul era cateodata si constrans, nu erau toti voluntari. Merci! Alec

  00
  • Erai repartizat in functie de pilele pe care le aveai. Nu mai aberati aiurea…

   00
  • @Mdea
   Habar nu aveți ce însemna trupe de securitate pe vremea cealalta. Erau cei care azi se numesc jandarmi. Eu am făcut armata (TR) la transmisiuni la trupele de securitate, aveam uniforma kaki, nu însemna nimic. Erau și unități de „secu” care aveau alte treburi, eu am băgat morse și am ascultat muzică la Europa Liberă pe stațiile radio rusești…
   And btw, nu am semnat nici un angajament. Sigur au semnat colegi de-ai mei, dar asta nu înseamnă că toți au și turnat.

   00
  • @alec, daca aveai relatii, puteai sa faci unde doreai. Cu o conditie – sa ai dosarul psihologic OK (e vorba de testele pe care le dadeai la incorporare). Nu puteai sa ajungi intr-un anumit loc daca dpdv psihologic nu erai in regula.

   00
  • să nu uităm belirea prepuțului. Mama la toate testele.

   00
 14. Eftimie, total de acord cu tine ca societatea româneasca e plina de reziduuri umane care au colaborat cu securitatea. Iar dupa 1.000.000 de oameni cu legaturi, cu descendenta de astazi, cred ca sunt(em) cel putin 1 om din 5 cu ceva legaturi.

  Zona asta a colaborarii este, cum zici tu, gri. Doar ca si gri-ul, o culoare compusa, are nuantele lui. Una e sa fii fost colaborator gri-antracit, gen Puric sau Daianu, alta e sa ai o legatura gri-argila pentru ca bunicul tau erau frate/sora cu un securist notoriu.

  Mi-ar fi greu sa fac o comparatie la nivel uman intre Puric si VV. La fel cum imi e greu sa fac intre VV si Daniel Daianu. Si chiar intre Orban si VV, care Orban, zici tu, si-a asumat ca tatal lui a fost ofiter de securitate. Si daca si-a asumat ce? Ce a facut Orban pentru România si români in ultimii 30 ani? Nimic. Si-a folosit legatura in politie a lui taica-su ca sa iasa basma curata intr-un accident. Ii da langa peste tot ca el nu bea, când eu (da, eu, nu din auzite) l-am vazut mort de beat la o petrecere.

  Ce voiai sa isi asume Vlad? „Da, domle, recunosc, in copilarie am mâncat mai multe portocale decât Eftimie”? Asta ti-ar spune tie ca e o persoana demna de incredere? Pai asta a facut Orban si altii citati de tine. Si apoi? Ce au mai facut, in rest? Pe lânga astia, Vlad, cu toate portocalele alea mâncate in plus, a facut niste lucruri pe care nu le-a facut nimeni in tara asta, desi zeci de politicieni la putere aveau pârghiile necesare. Fara publicitate, fara bateri in piept ca niste gorile. Pentru asta, eu pot sa-l iert pentru portocalele extra pe care le-a primit. Tu crezi ca poti?

  Indiferent de greselile pe care le face sau le poate face Vlad de acum incolo, când va fi pe o lista electorala unde trebuie sa-mi dau votul, va avea prioritate. Pentru ca eu il vad pe el, omul, nu pe tatal, bunicul, unchiul de bunic, stra-matusa din spatele lui. La fel cum il vad pe Puric, pe Daianu, pe Ciolos, pe Pimen. Ii vad si ii judec pe ei, pentru ceea ce fac ei, nu pentru ceea ce au fost si au facut inaintasii lor. Si ti-o spun din postura unuia care a refuzat sa dea mâna cu un tip dupa ce a aflat ca fusese colaborator al securitatii. Si dupa asta am fost hartuit in procese (tipul asta avea interese imobiliare in aceeasi zona cu mine) timp de vreo 5 ani. Omul chiar a bagat 40.000 EUR intr-un proces, doar ca sa se razbune pe mine. A pierdut procesul, dar si eu am pierdut timp, bani si nervi. Si altele.

  Si inca ceva. E foarte posibil ca lucrurile pe care le face Vlad sa fie o incercare de reparare/reparatie a ororilor facute de securistii din familia lui. Ca asa se intâmpla câteodata, copiii vor sa repare greselile parintilor, sa faca lucrurile bine. Stii ce? Vlad chiar le-a facut bine. Nu acelasi lucru pot spune despre Orban (care este si a fost la conducerea României multi ani!!!) sau despre Daianu. Sau despre Puric.

  • Vezi că am scris treaba cu Vlad care a salvat sute de oameni.

  • Am vazut. Dar in acelasi timp il pui pe picior de egalitate cu toti ceilalti. Si ii ceri sa-si asume… As intelege daca l-ai compara cu unul care a facut ceva similar si, in plus, si-a asumat colaborarea parintilor cu secu. Dar aici il pui intr-o companie cu oameni care au avut ocazia sa faca ceva pentru România si nu au facut. Dar ei si-au asumat si Vlad nu.

   PS. Nu am inteles faza cu candidatura la primarie. Mi s-a parut ca Vlad s-a agatat de o chestie intr-un mod care nu-l onoreaza. Din punctul meu de vedere, si-a pus inainte masca de politician si si-a uitat-o pe aia de uman. A fost o greseala. Si cu toate astea, cred oricând ca merita o sansa mai mare decât Orban sau Daianu sau oricare alt PNL/PSD/etc.

  • Da. Foarte bine sintetizat. Întru totul de acord.

   00
  • Sunt curios dacă și după comentariul ăsta mai sunt pe-aici oameni care se întreabă de ce-i lasă Vali pe Fluture și Eftimie să scrie articole pe blog!

   00
  • @Fluture Nu-l pun pe picior de egalitate. Doar observ că este într-un partid cu multe asteriscuri în zona aia. Întâmplător și el are unul. Pe care nu l-a menționat de la început. Apoi l-a menționat cu o jumătate de gură, apoi complet. Având în vedere cum a lălăit-o, chiar ar fi fost interesant să-și ducă candidatura până la capăt.

   Și da, sunt conștient că CNSAS este o instituție de șantaj și că ar trebui desființată. Purtăm discuțiile astea că n-am rupt pisica când trebuia.

  • NOU
   #77

   Bun de tot comentariul lui fluture. Nici articolul nu e departe. fluture este același cu Fluture care scrie pe blog?

   00
  • fluture e comentatorul si Fluture e autorul. Ca comentator e minuscul, ca autor e majuscul.
   Ca comentator e nume comun, ca autor e nume propriu.

   Asa eram inregistrat in formularul de comentarii, nu e ceva premeditat 🙂

 15. Bine dreq că nu candidez pe nicăieri, că mă deconspirau in 3 minute. Fiul surorii bunicului matern (am pierdut deja câțiva aici, știu), general de armată, a colaborat cu securitatea.
  Detaliu: a turnat-o pe mama, adică vară-sa.

  00
 16. Puric e vandut rusilor acum si ne poarta sambetele. A zis fluture mai bine decat as fi zis eu. Lumea tinde sa-si aminteasca numai de rele in viata asta, dar nu conteaza cate fapte bune faci intre greseli (chiar daca nu-s greselile tale).

  00
 17. Aia cu BOR e o gogoașă mare, sincer m-a uimit si pe mine ca fac donații.
  Dupa care am observat o chestie, cum fac ei donații, au țșpe ong-uri, asociații religioase, episcopii care cu asta se ocupa din totdeauna, campanii de donații.
  Dar niciodată nu prezintă public câți bani donează fiecare persoana, practic habar nu ai cati bani s-au donat și câți își iau ei
  Si ies după aia ei sa spună si ca biserica a donat când practic eu nu cred ca au donat nici un sigur leu

  00
  • Astia sunt pe schemele alea de donații ca cea pentru Institutul Cantacuzino, 70% noi restul donații, donați tata, am văzut o asociație de asta 60% profit pe acțiuni caritabile 😀

   00
  • Ba da, prezintă public, de ce minți? Te-a plătit cineva să minți sau o faci din plăcere? Crezi că ai de câștigat dacă minți și alții te aplaudă pentru minciunile tale?

  • Nu mint mosu, am vazut mai demult https://stiriest.ro/2020/02/27/bogdan-sarbu-consilier-local-din-barlad-sare-la-gatul-episcopiei-husi-nu-vrea-ca-primaria-sa-ajute-copiii-sarmani/
   Mai sunt si mai caut daca vrei.
   Afacerile cu donații n-am nici un dubiu ca sunt scheme de escrocherii

   00
  • spui prostii mari. de donat doneaza nu doar cei de la suceava, ci si patriarhia si alte entitati(ex mitropolia banatului). pe langa asta chiar in multe parohii merg in perioada asta si duc mancare celor saraci sau bolnavi.
   nu stii tu pt ca in bula ta nu afli, tot ce stii este ca popii au mercedes si ca fura banii si ca voi sunteti destepti ca sunteti atei. pe langa asta in mare parte donatiile astea nu sunt popularizate pt ca ei o fac din dragoste de oameni(ce concept ciudat pt tine: sa dai un ajutor fara sa te lauzi cu asta). tu ce ai facut pt cei din jur? ai donat la rise project ca sa prezinte ei valiza lui dragnea si sa te simti tu implicat? ai dat share pe fb? ai scris ‘we are all in this together’?

   voi astia de tot ii dati inainte cu atacatul bisericii: aia sunteti de fapt voi, ala e caracterul vostru, voi ati face asta daca ati fi in interiorul organizatiei. pt ca un preot care ar face doar ce tot mintiti voi ar avea biserica goala. dar toti care s-au agitat saptamana trecuta tot urlau ca vor da toti navala la biserici, deci bisericile sunt pline

   00
  • mst, si de unde puii mei donează dacă ei nu produc nimic ?
   Daca se pretind instituție publica ar trebui sa aibă si transparenta publica, sa prezinte public câți bani donează fiecare persoana la campaniile astea sf ale lor .
   Inclusiv la azilurile de bătrâni cu care se lauda au o schema identica, nu e nimic caritabil, au același preț, posibil chiar mai mare decât privații, fiindcă statul le da jumătate din preț si ei zic ca fac caritate oferind locurile la prețul celeilalte jumătăți de preț pe care o solicita azilanților.

   00
 18. Spre deosebire de mai multe alte articole ale lui Eftimie, cel de acum are o idee călăuzitoare de la început la sfârșit. Și îmi place că ideea ar fi „adevărul, așa cum e, indiferent cât ne place, ori nu”.
  Personal, când un om mănâncă rahat grav și repetat, îl cataloghez ca atare și nu mă mai interesează ce face, scrie sau dacă donează. Mă refer la un tapalagă, Petreanu (scrie bine, recunosc, dar trenul ăla a plecat din stație) și alții. Iar că Daniel donează 3 milioane acum e bine, dar faptul că a băgat niște sute de milioane în monstruozitatea aia nu mi se pare OK deloc. Suficient de neOK, ca să nu mă mai uit vreodată în gura lui sau a purtătorului de cuvânt

  00
 19. Iar Băsescu capitan de vas in Belgia sigur nu era securist fiind votat de peste 50% dintre românii multi dintre ei susținând sus și tare cu orice ocazie legea lustrației.

  00
  • Domnule Gâdea….

   00
  • Se cheama ironie asta!

   00
  • Mai pe larg ca gluma n-o mers: pai basescu toata lumea stia ca a fost securist, inclusiv si mai ales aia care l-au votat! Tiberiu o da de parca a descoperit acuma electricitatea, adica, de fapt, e ok ca voiculescu mic are legaturi, ca doar si basescu… etc.

   Basescu a zis-o chiar foarte public în una din dezbaterile cu nastase, deci moment super urmarit de populatie la televizor. Cred ca se si lauda cu asta cumva. In timp ce voiculescu o mintit pâna a fost pus în fata dovezii dupa care iar o scaldat-o.

   00
  • @Nicolae C – a zis comunist nu securist, e o diferență,atunci majoritatea erau comuniști daca nu vroiau sa aiba probleme, in schimb securiști erau doar fanii zeloși ai regimului.

   00
 20. In anii ’90-2000 discutam despre cei care au colaborat direct cu securitatea.
  Acum discutam despre cei care au parinti care au colaborat cu securitatea si, vezi doamne, au mancat ma multe portocale.
  Urmeaza in curand sa discutam despre cei ai caror bunici au colaborat cu securitatea!

  Poate totusi ar trebui sa discutam mai putin despre morti si scheleti si mai mult despre cum sa facem si noi ceva treaba, pentru ca in 30 de ani n-am facut mare lucru.

  Faptul ca inca nu avem o autostrada care sa lege un capat de altul al tarii, ar trebui amintit zi de zi politicienilor. De exemplu.

  00
  • Pai tocmai de asta arata oamenii scheletii din dulapul diferitilor oameni politici. Daca te uiti in CV-ul oamenilor noi in politica, ce ascensiuni fulminante sau ce oportunitati au avut, apoi te uiti la cum vorbesc, ce gandesc, ce propuneri legislative au (aici ma refer mai ales la Nasui), ajungi la concluzia ca nu ar fi ajuns acolo unde sunt daca parintii/bunicii nu colaborau masiv cu securitatea.

   00
  • De unde stim ca de fapt asta se doreste, adica sa tina pulimea in starea asta de prosteala continua, saraci/manipulati, fara posibilitatea de a ajunge din A in B foarte repede s.a.?

   00
  • Fiat iustitia pereat mundus.

   00
 21. Sincer, daca nici de Vlad Voiculescu nu ne place nu stiu ce naiba am putea vrea ca politician (si nu, nu inseamna ca trebuie sa fim de acord mereu cu el).
  Ca o paranteza, putin la subiect, lasa ca la puterea PNL e partenerul celuilalt Voiculescu care sigur, sigur n-a dat mita presei ca el nu face d-astea.. sa te fereasca D-zo sa zici ceva de rau de ei (deh, care-i mai rau ar putea spune ca si tu esti in presa – eu cred ca doar iti place sa fi Gica contra)

  00
  • Uite ce as vrea eu ca politician: Un Bolojan. Il bate pe domnu Vlad Voiculescu la orice capitol. Deci se poate si altceva mai bun. Trebuie doar sa deschizi un pic ochii. Pacat ca restul de prin PNL sunt in cealalta extrema de competenta fata de el.

   00
  • Gata, a facut Andrei primavara in politica româneasca 🙂

  • @Andrei: E clar si logic.. Daca il consider pe Vlad Voiculescu demn de a fi politician inseamna ca-l desconsider pe Bolojan. Mi-ai zis-o, m-ai terminat, esti un geniu…

   Plm, serios ca nici nu stiu ce sa-ti raspund.

   00
 22. Legat de Voiculescu: zici ca „e bine de știut că a avut parte de mai multe portocale în vremurile alea”,dar daca ne uitam pe CV lui, as zice ca omul „a primit mai multe portocale” si dupa Revolutie. Si asta e valabil si pentru Nasui, Caramitru jr sau Burduja (PNL).
  Mai departe Voiculescu ca a ajutat o multime de oameni nu contesta nimeni, dar daca dupa aia intri in politica, suna foarte asemanator cu ce a facut Gigi Becali, dar la un nivel mai subtil. Adica acel act de caritate nu a fost dezinteresat, tu de fapt vizezi o pozitie politica „on the long run”.

  In rest, de acord cu ce ai scris.

  00
  • „Mai departe Voiculescu ca a ajutat o multime de oameni nu contesta nimeni, dar daca dupa aia intri in politica, suna foarte asemanator cu ce a facut Gigi Becali, dar la un nivel mai subtil.”

   Concluzia logica e ca exista o singura cale onesta sa intri in politica: sa fii un ticalos din ziua din care te-ai nascut si pana pe patul de moarte. Daca ai facut cumva ceva fapte bune si vrei in politica, atunci esti de mare porc.

   00
 23. Un articol f bun, parcus cu sete. Congrats!

  00
 24. Eftimie a gresit articolul.
  Bre, nu poti sa pui in acelasi text un bandit (Pimpmen gen) si fiul unui bandit (Vlad) si sa insinuezi ca sunt la fel.
  Plm, puteai sa zici ca Vlad nu mai e cu Melania si intelegeam noi imediat ca a facut el ceva rau.
  Si, ha ha ha, crede cineva ca BOR doneaza ceva pe bune? Stim ca sunt hoti si ipocriti de cand am iesit din cristelnita. Am invatat imediat sa facem ce zice popa nu ce face el.

  00
 25. Nu inteleg si nu am sa inteleg vreodata cum ii poti reprosa unui om ca părinții lui au facut ceva gresit sau au fost angajatii unei politii represive. Cum sa-i reprosezi unui copil ca manca mai multe portocale sau avea Nutella cand tu nu aveai? Tie daca iti indesa maica ta o portocala sub nas cand erai mic, sigur p refuzai ca provenea de la organele statului totalitar nu? Cum sa poti sustine aberatia ca orice realizari are un om dpdv profesional si uman, sunt anulate sau umbrite pentru ca taica su a fost un jeg. Nu sunt fan Vlad Voiculescu, mi se pare ca nu este material de primar, nu am votat Plus, dar rareori am citit o asemenea tîmpenie. Profesional si uman omul a facut pentru altii intr un an cat nu vei face tu toata viata. Regăsesc in fiecare post al tau o frustrare aproape viscerala si ma minunez ca de toxice si aberante pot fi unele opinii si cat de usor se disemineaza pe scara largă. Idiocracy era has arrived…

  00
  • portocalele sunt un simbol doar. asa stiu si eu un antreprenor de succes, care a facut milioane si care a intrat in USR. Doar ca tatal lui e primar la PSD de ceva multi ani. banii cu care a facut scoli pe afara, banii cu care a pornit afaceri pe care le-a dat de gard pana la cea de succes, banii pe care s-a plimbat si banii de primul apartament in care a stat, toti au fost furati prin PSD. Da, normal omul ce sa zica, sa refuze? Dar toate astea, pe langa bani furati inseamna sanse furate de la altii mai putin potenti financiar, inseamna relatii in aparatul de stat sa mearga bine afacerea. Asa ca da-o dracu de portocala.

   00
  • Cunosc pe cineva care a dat de 3 ori faliment cu aceeasi afacere pana sa ajunga sa fie an de an pe profit. De 3 ori a fost salvat cu bani de la parinti. Bine, afacerea din start nu ar fi existat fara ajutorul parintilor. In prezent omul se prezinta ca un antreprenor de succes dar uita sa pomeneasca si de aceste episoade nefericite.
   Lumea are ce are cu Vlad Voiculescu tocmai pentru ca tine mortis sa se prezinte ca un virgin, dar au iesit suficiente chestii in public care arata ca nu e. Si Eftimie nici macar nu a mai pomenit ca Voiculescu ca ministru e un tip incredibil de birocrat. Lumea a uitat cum suspendase nu stiu ce tip de transplant pentru ca i s-a parut lui VV ca procedura nu era clara, iar oamenii care aveau nevoie intrau in panica ca era o chestie vitala. Sau cum la nici o luna de cand isi terminase mandatul, auzeam parinti cu copii mici ca nu mai gasesc nu stiu ce vaccin teoretic gratuit si trebuie sa caute sa il comande din afara.

   00
 26. Cum a ajuns elevul Funeriu să studieze în Franța înainte de 89? Sunt sigur că era foarte bun, dar tehnic, cum a ajuns?

  00
  • A fugit din tara! Ai venit tu repede cu o insinuare…

  • Asta știu de pe pagina lui de wiki! Dar tehnic, ai 17 ani, fugi din România, ajungi în Franța și….?
   Te înscrii la liceu, facultate, lucrezi cu laureatul premiului Nobel. Simplu și admirabil. mă și mir că nu au făcut-o mai mulți

   00
  • Frate, deja e cam mult. Deja relativismul asta moral e o mare porcarie si ma intreb si cat e de dezintersat. Ca exact asta face si Eftimie pe aici. Vlad Voiculescu, Funeriu sau mai stiu eu cine? Da-i in ma-sa, ca sunt la fel cu Tariceanu, Basescu, Dragnea, Firea, Vanghelie sau Dan Voiculescu. Nici o diferenta, nu e nimic alb sau negru, totul e gri.

   E calea sigura sa stam mai departe in mocirla asta puturoasa, in care nu vrem sa schimbam nimic. Unii o idee mai curati si mai uscati or sa iasa rapid din scena, bagati in malaxorul asta al relativismului moral de doi bani in care se toarca cu betoniera de rahat peste toti. Ei nu au stomacul, dorinta de parvenire si lipsa crunta de alte mijloace de a razbi cum au baietii aia de ne conduc de 30 de ani. Asa ca astia noii or sa renunte, iar aia batranii si clonele lor mai tinere or sa ne conduca mai departe. Pe ei o baie cu rahat marca Eftimie nu face decat sa ii invioreze de dimineata.

   00
 27. Unde ai văzut ca membrii PLUS dau cu subsemnatul că nu au colaborat cu securitatea și nu vor colabora cu serviciile?
  Întreb pentru că eu sunt membru de partid și am dat declarație doar ca nu am colaborat cu securitatea, fără a face referire la intențiile viitoare.

  00
 28. Într-o ultimă încercare disperată de fentă omul a anunțat că toți membrii Plus vor da declarații că nu au colaborat și nu vor colabora niciodată cu servicii secrete române sau străine. Ceea ce, să fim serioși, este imposibil, mai ales dacă vrei o funcție în stat. Dacă ajungi ministrul economiei, de interne, al apărării sau chiar al mediului, vei colabora cu serviciile. Dacă ajungi prim-ministru vei colabora cu serviciile. Dacă ajungi președinte poți să pariezi asta.

  In doua cuvinte: securism congenital.

  00
 29. Pot sa va adresez doua intrabari?
  Generalul Pacepa este erou sau tradator?

  00
  • Erou, ca au castigat ai lui. Altfel era tradator. Si aia de la Vocea Americii si Europa Libera sunt eroi, ca au castigat ai lor. Altfel e greu sa faci diferenta intre ala care vrea sa dea jos un dictator, si ala care fute toata tara, mai ales cand lucreaza pentru serviciile secrete inamice.

   00
  • De obicei, securistii (mai ales cei care incearca sa rescrie istoria) o tin pe aia ca Pacepa e tradator.

   Propun sa nu ne mai incredem in ceea ce spun ei si urmasii lor.

   00
 30. Au turnat dar au si furat, maica!

  00
 31. Principalul asterisc pe care ar trebui sa-l punem si sa-l marcam ca atare este ca in mare viata publica este compusa dintr-o majoritatea covarsitoare de oameni ce au avut legaturi directe/indirecte cu fosta Securitate. Cum s-a intamplat asta, pai destul de simplu, dupa venirea revolutiei, o parte din ofiterii securitatii s-au trezit pe mana cu niste retele informative alaturi de niste informatii pretioase. Ce a urmat, perioada romantica anilor 90, pe care sunt sigur ca orice securist serios o deplange in suflet.
  Ulterior, dupa venirea anilor 2000 intrari in NATO/UE, aceste „angajamente”/retele informative au trecut printr-o transformare in sensul ca mai aveau nevoie de oameni si s-a trecut la fidelizare, vezi maretele cursuri de la Academia de Informatia sau diverse protocoale semnate cu atotputernicul SRI.
  Bun, trecand peste acest preambul, sper ca se intelege ca avem in fata o elita construita atent in ultimii 30 de ani, care ne-a dus in situatia curenta si din cauza careia tara arata cum arata. Cam tot ce este pe functie de conducere/decizie in Romania, isi are legatura cu vechea securitatea si retelele ei informative si imbunatatirile aduse ulterior. Pune asta si alaturi ura viscerala pe care oamenii o au fata de securitatea comunista, mai ales cei care au avut de suferit(vezi cazul inginerului Ursu) si o sa cam intelegi de ce societatea romaneasca inca inghite mai greu povestile astea, foarte multe gri.
  Al doilea asterisc il pun in dreptul Bisericii Ortodoxe Romane, care este o insitutie blocata in timp si care in momentele cele mai dificile ale acestor ultimii ani: Colectiv si pandemia Covid a reactionat, gresit. De asemenea, ii dau dreptate lui Dorin Lazar, cand acesta spune ca BOR are nevoie sa inceapa sa faca actiuni de tip misionariat si sa inceapa sa se implice mai profund in societate. Numai ca pentru asta sunt necesare schimbari de mentalitati si mai ales dorinta. Ori, cam tot ce vedem de la biserica este doar o dorinta de a mentine situatia curenta.
  In ultima perioada mai ales de cand cu starea de urgenta, am realizat ca viata reprezinta foarte multe situatii de gri si ca ai de foarte putine ori luxul sa prinzi situatii de alb sau negru. Cu toate acestea, consider ca nu strica niciodata sa incepi sa gandesti, sa privesti situatia obiectiv si strict factual.

  00
  • I-am explicat și lui Dorin, BOR face toate astea e care le menționezi tu. Nu înseamnă că dacă nu auzi de ele nu le face. BOR a reacționat și la Colectiv și la pandemie corect. Că media e plină de jurnaliști de birou care nu știu decât să ia articole de pe agenții de presă și să traducă Daily Mail nu e vina bisericii. Nu poți să-i obligi să facă cursuri de jurnalism pentru toate putorile.

  • @Eftimie
   Depinde cum privești lucrurile legate de reacții și modul în care au acționat. Dacă privim la nivel macro ca instituție au reacționat corect pe timpul pandemiei, dar la Colectiv purtătorul de cuvânt o luase un pic pe aratura. Dacă privim la nivel micro pe timpul pandemiei unii au ținut morțiș sa facă slujbe deși erau interzise, respectiv o buna parte din preoți au fost foarte implicați în comunități după Colectiv.
   Asa ca și asta e o situație gri și fiecare e liber sa creadă ce vrea. Societatea românească are nevoie de biserica sa fie implicata însă nu are nevoie ca biserica sa facă politica.
   Și sincer sper ca presa românească de 2 lei sa dea faliment întrucât este jenant modul în care se face presa acum.

   00
 32. Tatal lui Adrian Iordache, cel care a inregistrat plus, nu el insusi, ar fi fost colaborator. Dar sa nu lasam adevarul sa ne strice o manipulare buna. Si sa punem un asterisc si la Eftimie…

  00
 33. Plm, nici „The Mesia” insusi nu era chiar curat :)))

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube