Ce așteptări au oamenii de la muzicienii români

Să nu fie lacomi, ca IRIS, și să scoată 7 albume în 7 ani, doar ca să își ia cea mai mare mașină disponibilă pe piață.

Să nu meargă la televiziuni de linșaj și să stea pe scaun în timp ce sunt lăudați de niște jeguri, ca Tudor Gheorghe.

Să își bată soțiile și apoi să aibă săli de concerte pline de femei, ca Ștefan Bănică jr.

Să nu meargă la concerte gratuite și apoi să se plângă că publicul nu vrea să plătească. Ori nu mai mergi la concerte gratuite, ori taci din gură.

Să își rafineze sunetul și să mențină o direcție, nu să schimbe stilul la fiecare album. Adică au lansat un album bun,  dar neșlefuit, e normal să călărească valul ăla de succes pe următoarele albume, dar investind mai mulți bani în producția albumului.

Să aibă măcar niște piese bune dacă tot schimbă direcția și stilul.

Să nu fie căcănari, ca BUG Mafia, și să se apuce de mizerii de genul “numele tău îmi aparține mie, cântă sub alt nume”.

Să nu cânte manele ca să aibă colegul de trupă protecție în pârnaie, ca La Familia.

Să nu aibă scuze gen “dacă nu mă duc eu să cânt pentru PSD, se duc alții”. Mai ales dacă scot piese anti PSD.

Îl înțeleg pe Cornel de la VUNK. Serios. Turneul de acum doi ani a fost sublim, iar copiii lui nu mănâncă demnitate sau bun simț.

vunk-2015

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. NOU
    #1

    Mi-a placut poza de la articol!

    00
  2. care concerte gratuite? alea platite de primarii din banii oamenilor?

    00
  3. Pe mine ma enerveaza hatereala asta gratuita. Artistul tau preferat a luat-o pe aratura, nu iti mai place cum canta, nu iti place cu cine se fute cand nu e pe scena? Nu iti place ca a ajuns sa jurizeze o emisiune lacrimogena, ca sa mai manance o paine?Ummm… Duduie Youtube de artisti. Toate genurile, toate felurile. Ai de unde alege.
    Move on si gata. E treaba lui ce continut produce, cat stie sa exploateze succesul (care e de moment, aici depinde de el cat profita de asta), bagand bani in si mai mult content de calitate. Ah, ca in Romania e greu sa faci bani ca artist si trebuie sa te maimutaresti la TV pentru cateva mii de euro? Nasol.

    Da’ uite ca Inna se dezchiloteaza pe la straini si ii merge. Andra nu se dezchiloteaza, dar incepe sa isi faca loc pe piata din afara, datorita vocii ei. Inca are concerte la noi, cu casa inchisa. Deja a scos piesa cu Enrique Iglesias si nu arata nicio buca in videoclip. Bine, e remix, e bla bla, dar nu conteaza, e la EL pe canal si are 5 milioane de vizualizari in 4 zile.
    Ma rog, ideea e de content. Dezchilotare sau nu, Inna are imagine impecabila. La fel si Andra. Investesc. Aia nu fac multi artisti, se culca pe o ureche si dupa aia se mira ca… whatever.

    00
  4. NOU
    #7

    Nimic de Tudor Chi?

    00
  5. poate pe viitor, poți detalia de ce e jeg Tudor Gheorghe?

    00
    • pentru ca Victoras

      00
    • care parte din

      Să nu meargă la televiziuni de linșaj și să stea pe scaun în timp ce sunt lăudați de niște jeguri, ca Tudor Gheorghe.

      nu ai înțeles? sunt cuvinte necunoscute?

    • Si eu il admir pe Tudor Gheorghe ca artist, ca rapsod, continuator al traditiilor populare romanesti.

      Care e faza ?
      Posibil ca unii dintre ei sa aiba opinii diferite de ale lui Vali, dar asta nu inseamna ca nu trebuie apreciati ca artisti.
      Daca vorbim aici de muzicieni, nu despre oameni politici sau altceva.

      00
    • faza e simplă: artistul a plătit pe la ciutacu și la antena3 ca să i se promoveze concertele și să fie prezent in studio.

    • pe langa ce zice Vali…mai este si momentul din campania lui Ponta pentru prezidentiale

      00
    • Imi placeau unele melodii de-ale lui Tudor Gheorghe. Imi tot doream sa ajung la un concert de-al lui. Mai ales de cand face acele concerte cu orchestra in spate.

      ===
      Ei, de cand a dat acele declaratii incampania lui Ponta nu mai am ochi sa il vad. Vad reclame la concertele lui….sau mai prind la radio vreo melodie….si ma bate gandul sa iau bilet dar nu ma lasa „ceva” sa scot banu’ din buzunarul meu si sa il bag in al lui.

      Si ma gandesc ca azi maine moare si poate voi regreta ca nu am mers sa il aud live. Insa mental sunt blocat si nu pot sa disociez cele doua imagini: cea de artist si de sustinator aprins a lui Ponta &PSD.

      00
    • Nu cred ca a platit tudor gheorghe ceva la antena 3. Pur si simplu l-au adus acolo sa manance rahat.

      00
    • avea bannere pe siteul a3 și la ciutacu. nu cred că pe gratis.

    • uitasem de fazele alea. mulțumesc. (mi-am luat hate cu întrebarea asta, dar chiar nu reușeam să fac legătura)

      00
    • In afara de faptul ca mananca cacat pe la antene si ca in concerte facea pauza intre melodii ca sa spuna cum basescu e de cacat si ca cei care voteaza PDL sunt niste idioti?
      Pai hai sa-ti dau un exemplu de ce e jeg si ca om si ca artist. Probabil ca nu stii, dar studentii de la conservator sunt obligati ca in fiecare an sa faca practica de scena. Aia de la canto si didactica la cor, aia de la instrumente la instrument s.a.m.d. Fara practica asta nu treci anul. Tudor Gheorghe si producatorul concertelor de genul „Primavara Simfonic” stiau asta si aranjau cu profesorii de la conservator sa trimita (citeste „oblige”) studentii sa mearga la concertele astea si sa cante in cor sau in orchestra simfonica. Asta nu e o practica noua, se poarta la mai multi artisti. Doar ca in aceste concerte nu doar te duci, canti si gata. Sunt aranjamente muzicale complicate, se fac zeci de repetitii, e greu. Ei, treaba e ca de obicei li se da si studentilor ceva la sfarsitul concertelor. Ca na…practica, practica dar aia petrec cateva zeci de ore pe acolo dand sufletul din ei. La propriu :). Ghici ce: la concertele lui Tudor Gheorghe, desi incasarile erau uriase, nu vedea nimeni nici un ban. Nimic. Nici macar o sticla de apa. El si producatorul incasau tot si nu trebuia sa plateasca nici cor, nici orchestra. Ca doar aia erau in practica, nu? Sa zica merci ca erau lasati sa stea la umbra marelui maestru si sa-i soarba talentul. De-asta e un jeg.

      00
    • In campania electorală din 2014 ne spunea să îl votăm pe ponta, că e un bun român.

      00
  6. În ultimii 25 de ani cred că singurul muzician român mort de foame – la propriu – a fost Paţurcă.

    00
  7. La turneul „acustic” a lui Vunk chiar se potriveste:
    – vrei să încerci un sound nou: „Era mai mișto înainte”

    00
  8. Sunt oarecum insider în scena muzicală – cumpăr și ascult muzică multă, am organizat concerte mai mici, etc. Problema – la noi și afară – e că modelul de showbiz bazat pe vînzări de produse fizice sau bilete la concerte nu mai e sustenabil financiar pentru 99% din artiști. Da, se vînd viniluri în draci – dar serii de maxim 1000 de bucăți, la fel și casete sau CD-uri. Streamingul crește lent – și Apple, Spotify, Google & co iau partea leului. Iar concertele sunt multe și – în mare majoritate ok. E o afluență de artiști talentați cum nu a fost vreodată – mulțumiți aici cvasi digitalizării studiourilor. Poți face înregistrarea, mix-ul și masterul fără să te ridici din pat. Un bedroom studio care produce calitatea unui studio profesional de acum 10 ani costă undeva la 2-3k euro. Sau mai ieftin.

    Pe de altă parte afară artiștii sunt foarte activi pe domenii conexe muzicii în sine – fac sound design pentru filme și alte producții multimedia, gen jocuri sau perfomance-uri artistice, colaborează foarte mult între ei și mulți au proiecte multiple, pe stiluri diferite etc.

    3rd. Casele de discuri. Alea mari (mai) mulg o mînă de artiști, dar și-au pierdut mojo-ul de mult timp, trăiesc acum din drepturi de autor ce se întind pe zeci de ani. Nu prea mai e o diferență notabilă între ceea ce-ți poate oferi o casă de discuri mari și una mică. De aici din ce în ce mai mulți artiști rămân independenți sau semnează cu case de discuri mici, dar vioaie ca marketing, distribuție etc.

    =============

    România. Public de căcat – ”Abia aștept Luna Amară, dar nu dau 25 de lei pe bilet, îmi bag pula”. Next week, same person: ”Ce de căcat, nimeni nu face evenimente în orașul ăsta, ce scenă de căcat avem…”. Băi boule, cînd ai ascultat și tu o trupă nouă? Cînd ai dat un 25-30 de lei pe un bilet, pe un tricou sau pe un CD?

    La fel și cu marea masă a muzicienilor de pe la noi. Sunt defazați, nu mai înțeleg nimic din publicul lor (și pe bună dreptate – vezi articolul tipului de la Vank) iar cei care încearcă ceva nou rămîn neînțeleși și inaccesibili unui public din ce în ce mai needucat/nepăsător. Afară e exact invers – feedback-ul publicului este, în general, pozitiv și valoros pentru muzician, lumea se pricepe, cumpără muzică, iar interacțiunea muzician-fan este mai strînsă ca niciodată.

    00
    • „Un bedroom studio care produce calitatea unui studio profesional de acum 10 ani costă undeva la 2-3k euro. Sau mai ieftin.” si uite asa orice dumbo afon cu cateva mii de euro de la taticu’ (vreun deputat sau consilier judetean, evident, adica si aia tot bani furati) falseaza 3 versuri insipide si gata, avem hitul verii la radio vacanta. dupa care evident trebuie sa ii vedem si la televizor la toaleta de la ora 5 si la concertul primariei si la concertul psd…. si daca a cantat vedeta la concertul gratuit parca ar trebui sa il realegem pe taticu’…

      si prostu’ ramane si futut si cu banii luati…

      00
    • românul moare dacă plătește bilet pentru artiștii preferați. nu știu cum mai e acum, dar acum 10 ani toată lumea căuta să facă rost de invitații. nu conta că ai sau că n-ai bani, sau că ăla vine o singură dată pe an al tine în oraș, erai prost dacă plăteai. la fel și pentru album sau pentru un tricou cu trupa. aici e și greșeala trupelor, că nu au început să vândă marfă la concerte mai din timp, să se obișnuiască oamenii să cumpere un tricou cu cargo sau paraziții la conert.

    • @thebblack: adevărat ai grăit.

      @vali: adevărul e că nu mai e așa de mare scofală să o arzi milogindu-te de o invitație, că pari sărac. Dar la fel de adevărat e că sunt și concerte multe, și trupe de afară multe, iar românul e sărac at the end of the day.

      Încă o chestie: festivalurile au devenit fenomen global de ceva ani încoace, și se vede și la noi. Iar publicul preferă să investească într-o vară de festivaluri – decît să fie activ pe scena locală în restul anului… Și dacă ne uităm pe line-upurile – iertați-mi, vă rog, romgleza – festivalurilor de pe la noi, singurii artiști români sunt cei din scena techno/electro plus 2-3 trupe din zona alternative/indie rock.

      Trupele consacrate de la noi au ajuns dinozauri de Sala Palatului, Casa Studenților din orașul X, zilele orașului Y și cam atît. Rareori îi mai vezi într-un club sau eveniment organizat privat pe bune. În plus, cum menționai în articol, artisul român mainstream habar nu are să aibă grijă de imaginea lui. Dacă ești promovat la Măruță, ai public de măruță. Sărac, needucat, setat pe mocangeala aruncată de primării. Dar na, dacă merge parandărătul în continuare… de ce nu?

      00
    • depinde și de genul muzica. eu n-am văzut rocăreală bună pe la festivaluri. nu, nu green day și marron5.

    • @Vali – nu vezi rockăreală semnificativă pe la festuri dintr-un motiv simplu: target-ul festivalier din România – 18-30 de ani – nu mai ascultă rock clasic și nici măcar alt/indie contemporan. Toți pe electro/EBM/indie-pop sau nișe gen metal. Rockstadt e un festival foarte viu și mișto, dar e metal 99%. La fel Dark Bombastic Evening de la Alba Iulia – evenimente cu trupe underground și public cunoscător. Dar ajunge cu off-topic-ul pentru azi.

      00
    • știu, asta zic, trupele astea se produc in cluburi, cu taxă la intrare.

  9. bre, la punctu trei nu iti trebuie si o mica negatie pe undeva?

    00
    • nu, nu, așa se face. întâi o rupi cu bătaia, după care ți se umplu sălile la concerte cu femei.

    • n-ai inteles subtilitatea… In tara in care familia traditionala are sustinere mare bataia nevestei e sfanta – si iata, izvor de succes :)

      00
  10. Mie unul mi se pare scump 25 de lei pentru un bilet la un concert fara sa primesti nimic in afara de muzica. M-am ars de 4-5 ori la trupe noi si prefer sa nu mai merg. Eu as prefera sa dau 50 de lei pe bilet dar sa am consumatie in acesti bani ca na, daca esti la inceput nu trebuie sa va scoateti parleala in primele 6 luni de activitate si sa va plimbat cu ml-ul cand va puteti plimba cu golful din 2005. Eu la fiecare concert ce mi-a placut am cumparat minim un cd si un tricou, adica 100 de lei cheltuiti pe langa pretul biletului si apoi intrebat vecinii daca vor un cd sa vada si ei cum canta…

    00
    • Cred că-n 2018 poți asculta un pic înainte de concert pe youtube sau bandcamp să-ți faci o idee dacă ai chef sau nu să mergi la concert. Dacă trupa-i mai nișată și nou înființată și vin, să zicem, 50 de oameni și toți plătesc 25 de lei avem un total 1250 de lei. 270 de euro. Dacă s-au înțeles cu organizatorul doar pe încasările de bilete, hai să scădem din banii ăia benzina/trenul, hotelul și mîncarea pentru patru-cinci oameni. Deci trupa aia ar trebui să scoată ea bani din buzunar.

      Zici că ți-ai luat țepe pe trupe cu access fee de 25 de lei. Dar cu trupe mari, cu bilet de la 150 de lei în sus nu s-a întâmplat niciodată?…

      Și da, e foarte bine să iei merch de la trupe care chiar merită.

      00
  11. Oamenii au asteptari de la cine face postari despre muzica …sa se si priceapa la muzica… pt ca stai asa : un artist poate scoate 7 albume in 7 ani daca acestea au succes imediat, aceasta este o industrie volatila….ai acum succes …peste 10 sau 15 ani poate nu. Asa ca nu exista vreo etica de lansat albume. Apoi….pai arta de a face muzica nu inseamna sa stagnezi pe prima idee….ci sa evoluezi, albumele sa fie diferite si sa fie in pas cu varsta ta si ce simti….nu sa dai copy paste pt ca a functionat. Nu ma refer la a canta hip hop apoi rock apoi pop, ci la influentele diferite de sound ale artistului păstrând genul. Bine ca nu fac muzica cei care posteaza….ca ati fi auzit acelasi cantec non stop. Arta e grea….nu e pt cine nu face sa aiba opinii de acest gen.

    00
  12. Vunk canta la concertele primariei acum si ei zic ca e ok ca sunt artisti. Maine o sa extrapoleze si o sa gaseasca motivatie sa cante la nunta lui PSDragnea cum au cantat ca Marcel Pavel si Calin Geambasu la nunta PSDragnea Junior. Mi-e asa o scarba … de aia cu sictir.

    00
  13. Am auzit că lumea blameaza și faptul că artiștii susțin concerte, cum sunt zilele orașelor, plătite de primari din PSD. Bani publici. Discutabil.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)