Am văzut asta de câteva ori pe r/antiwork și nu am băgat-o în seamă, dar e adevărată: Starbucks închide magazinul unde angajații au făcut sindicat. După ce au cheltuit milioane ca angajații să nu facă sindicate pe nicăieri, acum încep să caute motive să închidă magazinele alea, pentru că…aia e.
Patronii americani sunt foarte anti sindicate, că nu vor să înceapă muncitorii să ceară drepturi de tipul concediu, concediu maternal, zile libere, salarii decente sau alte minuni. Nu așa se fac averile și profiturile record.
Ăsta e capitalismul sălbatic care ne aduce serialele alea mișto și stilul de viață la care aspirăm atât de mulți dintre noi.
Life is a bitch. Good thing that is short
Aștept cu interes pe cei care fac apologia capitalismului american.
Deși este foarte citit totuși miliardarii americani nu intra pe blogul asta.
@Zarax – iti zic eu de ce nu sunt de acord cu sindicatele. Odata ce ai foarte multi sau toti muncitorii poti sa dictezi ce se intampla in firma dincolo de ce vrea patronul, ceea ce pentru mine este ilogic.
Problema cu sindicatele este ca ii presupun pe toti membrii lor oameni buni si seriosi si nu exista criterii de departajare bazate pe performanta. Daca ai 100 de muncitori care strang suruburi intr-o fabrica, sa spunem ca media este la 30 de suruburi pe ora – atunci toti muncitorii vor lua acelasi salariu indiferent ca uni strange 15 si altul 40 iar tu ca patron nu il poti da afara pe ala care strange doar 15 si sa aduci in loc unul care strange 30 pentru ca este membru de sindicat si este si el om, trebuie sa accepti situatia.
Iar sindicatul nu o sa spuna niciodata „intelegem ca Mitica este al nostru insa nu este destul de bun pentru functia asta, il poti da afara si aduce altul care face ce este platit sa faca” – sindicatul o sa fie de genul „Trebuie sa intelegi ca Mitica face tot ce poate, munceste din tot sufletul lui si este parte din familie, isi doreste si merita sa lucreze aici”. La final de zi tu ai un muncitor care face jumate din treaba, iti afecteaza firma si nu poti face nimic. Ti se pare logic?
Orice post care incepe cu „iti zic eu” ar trebui ignorat (in traducere: bah prostilor, nu aveti cum sa aflati informatia asta altfel decat de la mine).
Ia uite ma ce saraca e Germania cu sindicatele ei, nu se descurca deloc. Deci nu se poate, asa ca nici nu incercam …
BTW, exista 2 tipuri de Starbucks: filiale oficiale, legate de corporate, si francize – ambele arata la fel, dar functioneaza complet diferit. In timpul Covid, aproape 40% au fost schimbate de pe direct pe franciza. Felul in care iti dai seama which is which este sa vezi (azi) daca scannerul iti ia membership-ul sau nu. Povestea este de la un starbucks store manager. Francizatele fac ce vor, respecta doar retzeta si mobila.
@klaxhu – daca vrei tu sa fii ironic atunci asa sa fie:
1. Ce am scris eu se numeste comentariu, nu post, post/articol este ce scrie proprietarul blogului, da?
2. Zarax a zis „astept cu interes pe cei care” si eu am inceput cu „Iti zic eu” – practic am ridicat mana si i-am spus ca ii raspund eu la invitatie. Nu era un comentariu la un post generic, era un raspuns la un comentariu anume.
3. Sa lasam whataboutismele cu Germania si sa discutam concret de Starbucks – companie infiintata in 1971, are 33.800 de locatii in 80 de tari, 15.400 in US din care 8900 sunt operate de companie si restul sub licenta.
Au fost incercari de sindicalizare anterior insa firma a luptat impotriva lor, primul sindicat in US a fost infiintat in 2021.
Acum te rog sa imi spui cat de benefic este pentru firma acel sindicat si cum s-a chinuit firma sa ajunga asa mare fara sindicat.
@BigBear, daca firma a ajuns mare pe exploatarea angajatilor, atunci merita sa moara.
Sa ne pisam in cafeaua lor si pe ei.
Si pe burtosul ala imbecil de Musk.
Si pe toti patronache care isi inchipuie ca daca si-au facut o firma sunt ceva dumnezei sau ca merita respect in loc de o atitudine de tipul „mars in gura ma-tii si zi mersi ca iti permitem sa ne platesti taxe ca sa faci profit pe persoana fizica”.
@Mihai C
Supărat ești pe viață…deci pentru tine nu există cale de mijloc, toți merită să moară, trăiască proletariatul?
Nimeni nu merita sa moara, si mai ales angajatii, capitalul uman, sursa averilor paduchilor astora.
Din fericire, in tarile cu apa calda exista institutii care vegheaza ca prostelile astea sa fie evitate, cu riscul unor amenzi care sa-i faca pe aia sa se gandeasca de doua ori inainte sa se creada ca interesul lor e mai presus decat cel cetatenesc.
Tari unde mantra imbecila cu investitorii nu exista, sau nu in sensul in care se da toata lumea peste cap ca sa faca neica nimeni curul mare.
Nu le convine ? Jet in mortii lor prin Bangladesh, unde li se permite.
@BigBear
Germania este un model despre cum se lucreaza cu sindicatele.
1 Sindicate sunt peste tot, dar nu forteaza nota.
2 Se intelege ca ele sunt 49% din decizie
3 Se intelege ca rolul lor e sa opreasca abuzurile, nu sa dicteze tot
Franta e modelul asa nu. Probabil pentru ca sindicatele au fost penetrate de comunisti inca din anii 40 si aia fac ce vor.
@Bigbear, este clar ca sindicatele nu sunt bune pentru dezvoltarea unei firme/corporatii. La fel cum nu sunt bune nici concediile de odihna sau concediile medicale reglementate prin lege. Nici macar concediile de crestere copil nu sunt bune pentru dezvoltarea unei firme.
In schimb toate acestea sunt bune pentru angajati, pentru cresterea nivelului de trai al acestora. Si cum majoritatea celor care citim acest blog suntem angajati si nu antreprenori cu mii de oameni in subordine… vom considera utile orice masuri / organizatii care ne protejeaza impotriva abuzurilor patronilor.
SUA din cate am vazut sunt ori pe extrema cu capitalismul, ori pe aia in care sindicatele ajung in buzunarele mafiei si fac alea ce vor.
Ba MihaiC, ai noroc ca prostia nu doare!
@Andrei G – eu sunt de acord cu tine insa in acelasi timp stim omitem elefantul din camera – valoarea personala. De curiozitate, daca ai face un sondaj in orice firma cati oameni ar fi de acord ca munca si performant sa fie inregistrata periodic si sa fie public?
Adica sa fie un raport lunar sau la 3 luni si sa scrie frumos – Mitica a strans 30 de suruburi, Fane 20, Iulica 15 insa toti 3 au acelasi salariu pentru ca toti au nevoi cel putin similare, nu?
Este diferenta intre plata per lucrare sau la ora si de foarte multe ori sindicatul nu face decat sa protejeze muncitorii care nu trag prea tare pentru ca asta e scopul lui, sa ii protejeze pe toti, nu are cum un lider de sindicat sa spuna „Daca Iulica e puturos si face jumate din munca ar trebui sa ia jumate din bani”.
De acord cu tine in ce priveste abuzul insa atata timp cat esti bun si poti demonstra concret ce stii sa faci si care iti este valoarea este interesul tau sa fii vazut ca individ si nu cot la cot cu altii 100 ca asa e in sindicat, nu crezi? Iar interesul lui Iulica de face jumatate din norma este sa fie in sindicat si vazut la fel ca restul de 100, nu singular.
@Tom
Mihai C =/= MihaiC
@Bigbear, haide sa o luam invers.
Cate fabrici care nu au sindicat afiseaza acum astfel de statistici? Cate firme care nu au sindicat comunica transparent salariul fiecarui angajat catre ceilalti colegi?
Nu sindicatele ii impiedica sa faca asta. Pur si simplu este mai convenabil pentru tine ca patron sa nu spui cati bani castiga si cat munceste fiecare, pentru ca altfel angajatul ala care a strans 30 de suruburi fata de media de 15 din fabrica o sa vina sa-ti ceara salariu dublu.
Asa ca vezi ce faci cu elefantul ala din camera, fiindca nu exista nici o legatura intre sindicate si posibilitatea unei companii sa analizeze valoarea personala a unui angajat.
@Bigbear tu ai intrat vreodată într-o fabrică?
E cam greu să strângi doar 10 șuruburi, când norma ta e de 30, că încetinești linia de producție și se simte.
Vine Dojo si ne explica imediat.
Cred că s-a supărat, multe subiecte de aici au rămas fără opinia „de aici, din State”.
Trece probabil prin etapa a doua a fazei de denial, dupa prima desfasurata la arhi in care ii povestea unui strain cum si-ar dori sa il futa, calare, cu „sanii ei mici”.
True story.
Dude, atunci a fost sparta o baza de date si cineva a comentat aiurea folosind userii unor cititori de pe aceste bloguri.
Lasa „true story” pentru alte povesti.
Ma vor scuza fanii, e Thanksgiving Day si nici iarba nu creste aici. Asa ca am indraznit sa ne trezim tarziu
Mihai, tu realizezi ca nu eu am scris cacaturile alea? Da? Sau esti atat de dobitoc incat nu intelegi ca un om care e online de 20 de ani nu scrie tampenii din astea. DE PE USERUL SAU?
Bun, hai sa va fac bucuria (sau macar sa ofer niste informatii pentru cei care chiar sunt interesati de viata „de aici, din State”)
Sindicatele nu sunt vazute bine nici de firme (normal), nici de angajati. Pentru ca in general platesti „taxa de protectie” destul de mare, depinde de sindicat, si nu toti simt nevoia sa faca asta.
Nasa lu’ fie-mea e stewardesa la o mare companie aeriana si spune ca sta ca departe de sindicat ca dracu’ de tamaie, ca nu are nus’ ce chestii speciale (in afara faptului ca plateste procent din salariu, ca membru). Si sindicatu’ e un fel de partiduletz a la Miron Cozma, care si el a aparat drepturile minerilor pana s-a fasait.
Hai exista o chestie ..
Americanii nu sunt disperati sa tina de un loc de munca, pentru ca ei nu vin din Epoca de Aur ca noi, ca aveai casa si job asigurate. Astia pleaca mii de mile departare de casa pentru facultate, nu stau sa inghete intr-un loc numa’ de dragul Starbucks-ului.
Invatatoarea fiicei are o copila de 18 ani, care a plecat la facultate in Tennessee. Distanta e un pic peste 900 de mile (deci spre 1500 de km). Fata s-a suit in masina si i-a dat bataie, singura, la 18 ani. Nu e caz unicat. Genul asta de om nu va sta sa se roage de sindicate, ca maine se suie iar pe masina si pleaca in Seattle sau unde i se scoala.
Barbata-miu e la al doilea job acum, dar nu s-a stresat cu sindicate. Se stie, din momentul in care mergi la interviu, exact care sunt conditiile salariale, ce beneficii ai etc. A putut si negocia un pic, iar beneficiile sunt imens mai bune decat la jobul anterior.
Mai e un aspect … americanii nu prea sunt pe ideea „sa ni se dea”. Poate unii dintre aia care fac show pe social media, ca e la moda acum sa fii contra orice. Dar omul de rand ISI FACE viitorul, nu asteapta nimic de la nimeni. Daca nu iti place un job, te-ai mutat. Oriunde, chiar si in pizderia, exista destule chestii de facut. Mor de foame doar aia care chiar nu doresc sa miste nimic.
Nu spune nimeni ca e perfect capitalismul, ca trebuie sa fii tampit sa sustii asta. Orice ar fi, unii vor pierde, altii vor avea de castigat.
PS: Starbucks e considerat un angajator destul de decent (salarii mai bune decat altii, beneficii bune etc.). Walmart au primit niste mui colosale in urma cu niste ani (erau niste documentare cu privire la sistemul „sclavagist” de la ei, acum sunt considerati drept unii dintre angajatorii decenti).
Daca un comentariu atat de decent ca acesta al lui @dojo are 25 de manute rosii, inseamna ca ceva e gresit tare in societatea noastra.
@Dojo
„Daca nu iti place un job, te-ai mutat.”
Concurenta capitalista + lipsa legilor sau a regulilor de protectie a angajatilor => celelalte job-uri de pe acelas nivel ofera aceleasi conditii. Romania din anii 1990 – „sunt 100 de oameni la poarta care asteapta sa iti ia locul”
Persoanele care sunt peste medie (din punct de vedere educatie, cunostinte, inteligenta, sprijin din partea familiei) uita ca ele au avantaje pe care marea majoritate nu le are.
Ca exemplu personal, la inceput de cariera a trebuit sa imi caut un nou job; puteam sa ma angajez in 3 locuri diferite in prima saptamana de cautari, dar toate erau cu munca multa pe bani putini; doar faptul ca mi-am permis sa stau fara venit o luna mi-a permis sa gasesc un job OK.
@dojo „Sindicatele nu sunt vazute bine nici de firme (normal), nici de angajati.”
Și totuși companiile cheltuie bugete imense pentru a preveni formarea de sindicate. Nu prea are sens să zici că angajații nu le văd bine, altfel nu exista interes.
@Dojo
Oricum impachetezi treaba, ramane faptul ca-n state concediul e sublim, dar lipseste cu desavarsire. Si norocul tau c-ai nascut prin Europa, c-ai fi vazut ce misto e in state fara concediu de maternitate (e la latitudinea angajatorului daca si cat iti da). Si cat de misto e ca angajatorul sa te dea afara de azi pe maine ca nu-i place fata ta. Sau pentru ca a dormit managerul prost. Sau cat de fain e ca pur si simplu te abuzeaza pentru ca nu te protejeaza nimic ca angajat.
Din orice punct privesti, e o diferenta foarte mare intre Europa si US: in Europa angajatul e protejat. In state, ciocu’ mic si joc de glezna, ca daca comentezi de maine nu mai ai job si ingrosi randurile homeless-ilor.
Vorbind de homeless, stii ce e misto? Ca (raportat la populatie) US are de 3 ori mai multi homeless decat tara aia nasoala cu sindicate&shit, unde nu pot companiile sa inoveze din cauza drepturilor angajatilor – vorbesc de Germania, desigur – si-n general de 2 ori mai multi decat la nivelul intregii EU. Si si mai misto, ca tara aia bogata si mandra ca soarele de pe cer are pe la vo’ 500k de homeless dar si vo’ 17 milioane de case goale. Raiul pe pamant, nu alta.
Da-i un bip sa intre aicisa in discutie ca murim prosti
Noi avem capitalism de cumetrie, deci mai rău…
Si sindicalismul la noi cam tot de cumetrie e…
Va dati seama cat de speriati sunt de posibilitatea ca majoritatea angajatilor sa se inscrie in sindicat incat aleg sa renunte la profiturile aduse de cateva magazine?
Poate peste cateva luni ii vedem cum inchid pe bune o mare parte din cafenele. Daca se agraveaza criza economica, multi o sa renunte la laptic cald cu aroma de cafea la 5-10 dolari.
Dar cum?! ca starbacs sunt foarte mari sustinatori ai drepturilor … insert here anything but employees (it seems).
Pe de alta parte, din Venezuela cea condusa de un socialism domestic au cam emigrat vreo 6 mil de oameni. Cam cati au plecat din Siria sau Ucraina macinate de razboaie…
Dar de ce ai ales Venezuela pentru a face comparatie? De ce nu alegi tari precum Norvegia sau Suedia, unde exista tot un sistem socialist si unde oamenii sunt mai fericiti decat in SUA?
@ Andrei. Pt ca alea sunt tari capitaliste, nu?
Andrei, alea sunt tari democrate, nu socialiste. La alegerile recente din Suedia a castigat extrema dreapta. Probabil nu cunosti termenii pe care ii folosesti.
Mă distrează când se aduce Norvegia în discuția asta :))
Păi țara aia trăiește exclusiv din petrol și gaze care le finanțează toată distracția. Toate televiziunile și presa sunt de stat, n-au aproape nimic privat.
Urmează să lăudăm Qatar și Dubai ce protecție socială are :))
Suedia în schimb e total alt animal și merită studiată. Dar Norvegia nu, e un accident fericit al istoriei.
bagati si Finlanda aici, unde impozitele sunt mari, dar angajatii sunt platiti suficient de bine incat sa nu fie disperati dupa bacsis ca sa nu moara de foame (cum e in state de exemplu). adica se poate foarte bine sa fii socialist daca iti permiti, adica daca ai o economie si o industrie functionala si coruptie spre zero.
@Alin: asta cu extrema dreapta in Nordul Europei e relativa, ca la ce mentalitate este acolo si la cei de dreapta, ar fi considerati stagisti extremi in SUA, doar ca au o parere mai nasoala despre imigratie.
oricum, sa ne bucuram ca exista americanii si chinezii si indienii si inca vreo 2-3 tari care au reusit sa isi sclavageasca asa de tare oamenii incat putem avea progres industrial si tehnologic ca lumea si noi in Europa protejati de legi si de somaj si de sindicate ne putem bucura de tricoaie la 5 euro sau aifoane relativ ieftine (fata de cat ar costa daca ar fi facute de oameni nesclavagiti)
Democrație sau dictatură, socialism sau capitalism.
Quatar au protectie sociala belea, doar ca e pentru proprii cetateni, nu pentru Gigi din land of the dreams, fiert pe drepturile gheilor.
@Alin, vezi ca exista o platforma numita Wikipedia unde poti cauta si vei vedea ca sistemul de guvernamant din Venezuela este Republica Federala cu Presedinte ales prin vot democratic. Adica este la fel de democratie ca si tarile scandinave.
Asta asa, ca sa nu mai comentezi pe langa subiect data viitoare.
Acum, ca in acea tara coruptia este la un nivel incredibil si ca alegerile sunt fraudate, este altceva. Dar despre frauda electorala s-a discutat si in SUA si totusi nu contesta nimeni ca este o democratie.
@manu144x, sigur, este o idee proasta sa comparam Norvegia cu Venezuela, fiindca Norvegia are resurse foarte mari de petrol.
Dar sa vezi surpriza dracului… ca Venezuela are rezerve de petrol de aproximativ 50-60 de ori mai mari.
@AndreiG cred ca nu prea intelegei lumea în 1989. În Venezuela e la fel de multa democrație cum era și în 1947 în România când „au castigat” comuniștii. Ba chiar România era mai democrata în 89 decât înainte de război, ca puteai sa participi la alegeri și ca sindicatele erau legale. Tu gândești sau doar citești Wikipedia fără sa înțelegi mare lucru. Venezuela e democrație…. So în China au fost alegeți acum 2-3 săptămâni. Democrație maximă și acolo. De Rusia ce sa mai vorbim. Au chiar pluripartism.
Uneori cred ca sistemele totalitare de orice fel, de la dictaturi la conservatorism religios, fac mai mult bine cetatenilor de acolo per total, comparativ cu democratiile clasice.
Incercati sa priviti in ansamblu si sa intelegeti ce isi doresc oamenii ca majoritate, nu voi cei cu 16 ani de scoala si basini corporatriste.
Oamenii in masa sunt simpli, limitati, isi doresc satisfacerea nevoilor de baza, siguranta, predictibilitate, demnitate si in general sa fie lasati in pace.
Doar anumite minoritati au filme cu dezvoltarea individuala, competitii de tot soiul, inclusiv atacarea celorlalti sau, la nivel macro, razboiul, mai ales cand razboiul nu e legat inextricabil de ceva trip nationalist.
De aia o tara de puscariasi si de sclavi precum SUA va avea tot timpul probleme majore de ordin social, au niste traume imense la nivel societal.
Cu cat libertarianismul devine mai rapid libertinaj, cu atat explozia sociala e mai aproape.
De asta exista tari precum monarhiile din orientul mijlociu, china, india, venezuela, etc – alora li s-a dat pace si beneficii, ca sa ii tina linistiti si sa nu gandeasca prea mult.
Europa e cam la mijloc, si tocmai incurajarea asta a ganditului pentru toti a creat probleme in ultimii 30 de ani.
@ Mihai C (care =/= MihaiC)
– Traiesti mai bine intr-un sistem totalitar?
– Nu pot sa ma plang.
– Deci iti este bine!
– Am spus ca NU POT sa ma plang.
@Septimiu, cred ca tu nu prea intelegi ca din 1989 pana astazi au trecut 33 de ani.
Si oricum, discutia a pornit de la comentariul lui @dude care a spus ca socialismul domestic nu este bun si este de preferat capitalismul salbatic.
Iar eu i-am explicat ca si in tari precum Suedia si Norvegia este un regim cu puternice influente socialiste si ca putem lua acele tari ca exemplu, nu neaparat Venezuela.
Pe Netflix e un documentar cu niste chineji care au deschis o fabrica de parbrize auto in Chicago (parca Chrysler o inchisese si venisera astia).
Foarte interesant…
Chinezii erau galbeni de fericire când americanii le vorbeau de sindicat
Asa a facut si Walmart in Canada – cand angajatii au inceput sa se organizeze intr-un sindicat, Walmart a inchis tot magazinul (in 2005)
încep să devin un angajat incomod… de ce? păi în ultima vreme mi-am făcut un plan propriu și personal de economisire și ușor ușor am acumulat cât să pot trăi vreo 18 luni fără să mă doară capul. La job fac o treabă destul de greu de înlocuit și o fac bine. În momentul în care veniturile de la job nu vor mai reuși să asigure întrările pentru planul meu pe 5-10 ani, am plecat în secunda 2. De ce vă plângeți de capitalism? Vă e dor de comunism?
si exemplul tau are relevanta pentru angajatii usor de inlocuit in ce sens? sa se apuce de invatat baze de date?
Ce face el e unic si nu mai poate face nimeni altcineva.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Napoleon_I
@Laur, este irelevanta situatia ta. Daca ai economisit cat sa traiesti 18 luni, asta inseamna undeva la salariul pe 1 an de zile. Este acceptabil, dar in niciun caz nu este ceva cu care sa te lauzi.
Cred ca si eu as putea trai aproape la acelasi nivel timp de 18 luni daca raman fara alte venituri, dar nu stau deloc linistit. Mi se pare ca economiile mele sunt destul de firave si nu as renunta la actualul loc de munca fara sa am altceva in schimb. In niciun caz nu mi-as da demisia sa stau jumatate de an acasa degeaba.
Daca te-ai inbolnavit, ai imbulinat-o. Cu asigurari cu tot, 6 luni bolnav iti poate distruge tot ce ai acumulat cash intr-o viata de muncitor. Stiu exemple clare de oameni cu bani care au pierdut tot in America. In nicio alta tara unde stiu oameni nu am auzit asa ceva.
E foarte usor sa iei situatia ta actuala si sa spui cu, intr-o situatie ipotetica in viitor, fara probleme, totul o sa fie ok pentru tine ca ai pus niste bani deoparte.
Oricine e inlocuibil, deja acolo ai facut prima greseala de logica.
@klaxhu 6 luni de boală serioasă te ruinează și pe aici. Gândește-te doar câte șpăgi trebuie să dai.
@vali, o sugestie, pune un poll cu angajat/angajator/ambele că poate ar fi interesant să vedem în ce calitate comentează majoritatea la articolele pe subiectul ăsta.
poate iar articolul cu joburile si salariile…sa vedem si noi unde suntem
Poți fi angajat și angajator, iar ca angajat poți sa ai o atitudine de intravenos și sa ai beneficii mai mari decât ai avea ca antreprenor făcând același lucru. Deci relevanta este scăzută între angajat și angajator. Vor fi întotdeauna mai mulți angajați decât angajatori.
@oana m-a ajutat foarte multe raportul Hayes din 2021. Anul ăsta nu am găsit.
Asta in timp ce rusii le deschid cu forta pe alea care s-au tot inchis.
Astept noul Moskvitch GT. Am auzit ca va fi un hit
Iar ma bag aiurea in vorba: de ce se face sindicat pt o locatie? De ce nu fac un sindicat comun pentru toate?
Fiindca probabil celorlalti le-a fost frica sa se inscrie in sindicat.
Nu se face sindicat pe locatie. Angajatii respectivi fac parte dintr-un sindicat mai mare. Se pune presiune uriasa pe angajati sa nu se inscrie in sindicat. Tipul care a pus bazele sindicatului din Starbucks a muncit vreo 2 ani pana a reusit sa porneasca sindicatul.
Daca angajatii aia faceau parte dintr-un sindicat mai mare si totusi sindicatul nu face greva generala dupa aceste masuri, inseamna ca si-a ratat menirea.
Asta este scopul unui sindicat… in cazul in care se constata masuri incorecte fata de o parte din membri, toti ceilalti sa reactioneze astfel incat sa afecteze afacerile companiei.
pune si un context: cate cafenele starbucks exista in us? cate au sindicat? cate au fost inchise in total? dintre acestea, cate aveau sindicat?
Nu mai bine ca la noi ? … lasi sindicatele in pace, si cumperi liderii … mai ieftin, mai omenos … toata lumea e multumita … ai de jos pt cotizatia pe care o platesc degeaba, sperand ca cineva ii reprezinta, ai de sus care stiu ca e liniste in staul …. toate bune…
Sărut mâna Don Corleone. Toate bune la mafia?
În mod interesant cel mai mare leverage al mafiei în US a fost și sunt întotdeauna sindicatele. Fără să dai cotizația la mafie, nu se mișcă nimic.
Odată stabilit un pol de putere (aka liderul de sindicat) acela va fi imediat co-optat în combinație, iar dacă refuză, ghinion, viața e complexă și are multe aspecte. După care intră și politicienii pe fir, și s-a înghețat tot.
Sindicatele Metrou și STB te saluta. Cu tot cu șefii lor.
Starbucks ar merita să moară, face bani din ipocrizia și prostia maximă a tinerilor americani. Majoritatea cumpără cafea mega-scumpă de la Starbucks în loc să-și facă cafeaua acasă ca niște socialiști veritabili și independenți care n-au ei nevoie de capitaliști.
Apoi se întorc invers și zic dar vaaai…cum plătim așa puțin niște angajați care fac fix același lucru care l-aș putea face și eu acasă în 2 minute dar mi-e leneee…
…nu vedeți oameni buni, îți trebuie 2 mastere și 1 doctorat să faci pumpkin’ spice latte…nu e pentru oricine…sunt condiții dificile, poți să mori în orice minut dacă greșești cafeaua la vreo Karen și intră-n Mortal Kombat mood.
Banii lor merg în marketing care funcționează excelent să convingă clienții că starbucks e ceva brand special și că ești foarte special.
Am fost la Starbucks atât la noi cât și în US, (apropo e mai bună la noi, ironic) și nu e bună de altceva decât ca material pentru facultățile de marketing. Efectiv totul e marketing, brand, totul ca la carte. Dar…atât.
Și eu pot să îmi fac o labă acasă, dar totuși curvele cer destui bani.
Sindicate faci la stat. In privat, unde tot ce inseamna business-ul ala e realizat de patron (owner), n-ai tu treaba cu sindicate. Nu-ti convine? Du-te mosule in alta parte ca nu ai venit tu cu firma de acasa. Fa-ti sindicat la firma ta, nu te opreste nimeni. Sindicat ca ce? Ca nu-ti da salariu cat ai vrea tu? Dar de ce ai semnat pe un salariu mai mic? Ti-a promis mariri si nu ti le-a dat? Rezolvi la instanta. E o jigodie de om? Te cari. Toti angajatorii sunt jigodii? Iesi in strada, plange-te politicianului si vezi pe cine votezi la urmatoarele alegeri. Nu se rezolva nici asa? Schimba tara sau continentul. Sau fa-ti firma ta si da-ti ce salariu vrei.
mama cat de prost esti nenicule. zici ca ai facut facultate
„tot ce inseamna business-ul ala e realizat de patron”
Pai sa isi fi realizat business-ul ala cu ma-sa si cu soacra-sa, singurele care probabil ca ar munci ca vitele ca sa faca patronache curul mare.
Recompensa pentru munca prestata e salariul. Exploatarea omului de catre om contra unei bonificatii de ordin financiar.
Cand semnezi contractul ala, esti constient ca exista doua parti, ca de asta e contract, nu ultimatum, si ca in „termeni si conditii” nu exista doar obligativitatea platii salariului la sfarsit de luna.
Tu ai ideea, dar pentru a o pune in practica ai nevoie de sprijin, exceptand scenariile in care iti faci un PFA unde tu centrezi, tu dai cu capul.
@zz, mai bine prost ca mine decat destept ca tine…
@MihaiC, pai vino tu cu ideea, baga banii sa o pui in aplicare, risca-ti buzunarul si o sa vina „patronii” sa se angajeze la tine.
naim stai flex ca numa paduchii merg la sclavageala, antreprenorii constientizeaza imediat ca au nevoie de angajati multumiti, altcumva plantatia va da chix relativ rapid.
Incet-incet se duc vremurile in care sici mersi ca si-a facut mila de tine ceva prostalau, si societatea preia controlul.
Sa fie clar, fara initiativa privata de tip romanesc se poate trai fara probleme, chiar daca ii spunem social democratie, ca in germania, franta sau spania.
De fapt, e chiar dezirabil, pentru majoritate, ca de minoritatea de dreapta nu ii mai pasa aproape nimanui, si pe buna dreptate.
@naim
Mihai C =/= MihaiC
n-ai lucrat vreo zi in viata ta, este?
Bubui
sunt multe rahaturi care s-au adunat la americani. megabogatii controleaza tot, coruptia pe care o vedem la politicienii nostrii la ei e legal si se numeste lobby.
nu prea e normal sa intri in faliment sau puscarie ca te-ai imbolnavit. sau sa locuiesti in masina desi ai job full time. un rahat de casa facuta din OSB costa un milion, wtf???
vrei facultate? baga 100k ca sa te invete toate cele 75 de genuri sexuale.
Unde dracu ai vazut ma tu casa din OSB la un milion? Aici nu e vorba de bogati care isi cauta locuinte in centru oraselor sau in suburbii cu hype unde ar putea exista. In discutie e vorba de membrii de sindicat. Crezi ca un sofer de cacastoare isi permite o casa de un bulion?
Foarte bine ca le inchide. Nu exista nimic mai neproductiv si mai toxic decat un sindicat. Vorbesc de practica, nu de teorie. Ca in teorie te apara de abuzuri si lupta pentru tine. In practic e un gigel care nu are treaba cu nimic pe partea de economie, care le cere altora bani si care merge mai departe catre patronaj cu fel de fel de propuneri cretine sub amenintarea protestelor, etc.
Ce ma amuza cei care sunt impotriva sindicatelor doar pentru ca ei sunt destul de buni in meserie, au un job foarte bine platit si sunt buni negociatori. Si eu sunt in categoria asta, mi-e foarte usor sa negociez salarii, drepturi si am curaj sa-mi spun punctul de vedere, asta si pentru ca sunt 10 firme care „ma asteapta la usa”. Doar ca nu toti au reusit sa ajunga in situatia asta si nu sunt rare cazurile in care unii manageri o iau razna si incep abuzuri impotriva angajatilor. Nu toti sunt destul de puternici pentru a apela la autoritati, nu toti au multe optiuni daca pleaca de la jobul respectiv. Nu toti au rezerve sa se poata intretine pana isi gasesc un alt job.
Eu sunt programator si pot spune ca am avut parte si de manageri nenorociti la firmele la care am lucrat in ultimii 20 de ani. Si chiar si avand optiuni, daca se impute treaba la un job nu ai cum sa pleci la unul bun intr-un termen scurt. Plus ca negocierea cu noua firma nu mai e usoara atunci cand ai plecat deja de la fosta firma. Plus ca atunci cand patesti ca la facebook, sa dea afara 11k oameni care lucreaza in domeniul VR, inca vreo cateva mii de la twitter, cel mai probabil nu va fi usor sa-ti gasesti un job, pentru ca vei concura cu ceilalti si piata muncii nu poate absorbi asa repede un grup asa mare de oameni. De-asta sindicatele negociaza salarii comensatorii cand se dau afara multi oameni de-odata. Sa aiba din ce trai pana piata muncii absoarbe numarul mare de angajati.
DA, nașpa capitalismul, de aceea se inghesuie toți să ajungă acolo și nu prin alte părți…