Ba nu, ăsta e cel mai bun ascuțitor de cuțite!

Colegul Răzvan spune că Fiskars Roll Sharp e cel mai bun ascuțitor de cuțite, dar eu îl contrazic: Fiskars Xsharp e cel mai bun!

Am testat masatul simplu de la Mil-Tec, masatul QuickSharp de la Decathlon, un model de pilă rotundă noname, Roll Sharp și nici unul nu e la fel de bun ca Xsharp. Plus, merge și la topoare, nu doar la cuțite! Nu știu care e secretul finlandezilor, dar au făcut un produs bun.

Singura problemă e că e cam mare.

Preț: 83 de lei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. ala de la miltec e o porcarie

    00
  2. Wow Războiul bricolatier a început

    00
  3. stoc epuizat
    :(

    00
  4. Vrei sa fie si mic si sa ascute topoare pff… :)

    00
  5. Eu le duc la ascutit la tocilar, ma costa 2.5 lei/cutit si le ascute de mi-e frica sa le mai folosesc.

    00
    • Am avut si eu cand eram in generala vreo trei tocilari in clasa, dar habar nu aveau sa ascuta cutite.

      00
    • Daca tocilarul ascute cu 2 lei…cam de 2 lei e ascutirea. Pentru a obtine un tais ce taie coaja rosiei fara sa apesi pe cutit si sa nu strici calitatea metalului, e nevoie de piatra de ascutit. In functie de stadiul in care se afla lama, se folosesc pietre de diferite granulatii. Cu pietrele la 2-6 lei, grosiere, poti doar sa remediezi defecte majore pe lama (rupturi), sa refaci linia taisului sau sa „indrepti” pietre cu granulatie mai fina dupa folosire. Pentru a obtine un super tais ai nevoie de granulatii din ce in ce mai fine. Eu ascut cutite profesionale pe piatra. Folosesc minim 4 tipuri de pietre si, la final, cu acel cutit pot sa ma barbieresc, la propriu. Mi-am cumparat pietre de la Ft-shop, https://www.ft-shop.ro/pietre-pentru-ascutit-cutite-de-bucatarie/
      Pentru sculele de barbierit se folosesc granulatii foarte fine, peste 5000 (vezi pietrele belgiene, din link-ul de mai sus).
      Nu sunt adeptul instrumentelor cu role sau al masaturilor. Astea le poti folosi doar in cazuri de urgenta, cand se strica cutitul, esti in timpul operatiunilor de taiere si nu ai timp sa ascuti pe piatra. Ascutirea cu ele poate sa repare superficial un defect pe lama dar, in acelasi timp, strica unghiul taisului si, in final, dupa mai multe astfel de ascutiri, devin inutile, tot la piatra se ajunge. Despre ascutiri pe polizor…nici vorba, decalesc lama (pt ca, de obicei, lama nu este racita permanent in timpul operatiunii.

      00
  6. Pai tot cu rola e. Eu de rola ziceam ca e importanta. :)

    00
  7. Ba nu! Pentru fiecare scula, cutit, material din care sunt facute sunt recomandate anumite chestii.
    De exemplu, daca folosesti Xsharp asta la un cutit de bucatarie japonez cel mai probabil o sa il distrugi. La fel, daca la un topor Fiskars o sa folosesti pietrele de apa cu care ascuti cutitul japonez, iar nu o sa fie bine. Nu exista o chestie universala in domeniul asta.

    00
  8. NOU
    #16

    daca incape in beci nu e chiar asa mare

    00
  9. Luat deja, dar din alta parte nitel mai ieftin. Mersi de recomandare!

    00
  10. NOU
    #18

    si…. cel mai ascutit cutit din lume

    https://imgur.com/VowmGXx.gifv

    00
  11. Boss spre deosebire de eMag la alții e 72Lei, il au au în stoc și în 2-3 zile il ai acasă nu în două săptămâni!

    00
  12. NOU
    #21

    Ceva mai mare pentru sabii au?

    00
  13. Vali, o sa sune ironic, dar te asigur ca nu este. Te pregatesti de debarcare in jungla amazoniana, vine sfarsitul lumii, te duci in Siberia? Am vazut numeroase review-uri la bricege, cutite, topoare si ma intreb ce faci cu atatea?

    00
  14. „Masajul” și mie îmi place, dar nu ala QuickSharp de la Decathlon…

    00
  15. nimeni nu mai ascute cutite cu gresia… :)) old school

    vara cand ma la pescuit am un loc cu gresie naturala extra fina si acolo imi ascult cutitele ca te poti barberi cu ele :)

    00
  16. Zi-ne mai bine de unde putem cumpara un set Lock picking

    00
  17. Orice aparat asemanator (in care tragi lama printre 2 pietre) e departe de a produce un rezultat bun. Ma rog, pentru un cutit de dat prin lemne, ok. Dar daca ai ceva pretentii, sa chiar taie bine si frumos, asa ceva e no-no. Pietrele de ascutit scot cele mai bune rezultate. Dezavantajul e ca dureaza si e nevoie de indemanare si experienta. Dar pot sa spun sigur: cineva care stie cat de cat sa ascuta pe piatra se fereste de ustensilele astea ca de drac, pentru ca doar distrug lama si dau senzatica pe termen scurt ca taie, dar de fapt ii face niste zimti mic, care rup din material, nu taie.

    00
    • Total de acord dar daca ai o persoana care foloseste cutite de 50 de lei in bucatarie e mai practic un sistem de asta. Degeaba te chinui pe un otel slab cu pietrele sa il faci brici daca tine taisul cat tai 3 rosii

      00
  18. LOL. Chiar aș vrea să testez și eu un topor ascuțit cu… chestia asta! Trimite-o încoace că am niște topoare urâte neascuțite să vedem cât de bună e!

    00
  19. Roll Sharp am eu de vreo trei ani. L-am ales pentru buza aia de pînă în rolă, buză care-mi permite să-mi păstrez degetele întregi atunci cînd ascut cuţitele. Dacă pare că nu mai ascute, spală-l. Se adună pilitură şi patinează pe lamă în loc s-o macine.

    00
  20. #partiki…. ah stai nu e cu d’astea :(

    00
  21. Care e diferenta intre asta si cel de la Ikea? Scrie pe cel de la Ikea ca e facut de fiskars, de aia intreb…

    00
  22. mane, pe alea de le-ai testat tu nu le cheama masat

    00
  23. Unghiul lamei e diferit intre cutite, topoare foarfeci si mai stiu eu ce. Dispozitivul asta are un unghi fix si daca pentru unele va merge perfect pentru altele va fi prapad.
    Uite aici un link pe care l-am gasit rapid.
    https://www.sharpeningsupplies.com/Detailed-Discussion-on-Knife-Sharpening-Angles-W28.aspx

    00
  24. Iti strici cutitele cu fiskarsu ala. Merge foarte bine la topoare, cu conditia sa nu fie ciobite. Pentru cutite iti recomand o naniwa combo 1000/3000 (cu asta am inceput eu) care e undeva pe la o suta de lei. Daca ti se pare scumpa sau nepotrivita, ai si varianta ieftina: o bucata de geam (taiat drept si cu muchiile finisate dar nu rotunjite excesiv) peste care lipesti smirghel (wet and dry) cu carburi de siliciu (sau carborundrum). Granulatie P120 pana la p2000. Iti faci mana pe niste cutite mai proaste, ca sa ajungi sa pastrezi unghiul de ascutire. Piatra e mai buna dar necesita intretinere ( curatare/spalare, corectare planeitate); smirghelul trebuie schimbat dupa un timp asa ca atentie cu ce il lipesti. Asta daca nu iti adaugi si geamgeria in lista de hobby-uri.

    00
  25. Piatra aia de la feroshop exact atat face: doi lei. Se deformeaza dupa prima ascutire, daca iti tremura un pic mana tragi un sant in ea de zici ca e unt, practic nu are liant in ea, oricat de atent ai fi si cu mana de chirurg neurolog, nu vei reusi sa pastrezi unghiul, sa mai zic?

    00
  26. Adevaratii bosi cumpara alt cutit cand s-o tocit.

    00
  27. Sau te duci la dedeman şi iei nişte şmirghel, de 2 sau 3 granulaţii progresive, de la cel mai fin în jos. Pui câte un şmirghel pe o bucată de sticlă şi de apuci de frecat lama. Vorbim de lame mici şi medii uşor tocite.
    Io mi-am ascuţit un Opinel Carbone de tăia hârtia ca în giful ăla de mai sus, rade, orice vrei tu. Nu e o ascuţeală care rezistă foarte mult, mai ales dacă lama n-are edge profilat.
    Saaau mai este jucăria asta la care visez: Wicked Edge, .

    00
  28. Dincolo de masuratoarea de penisuri si ascutitul de cutite pentru cioplitul crengutelor cand nu avem alta treaba mie chiar mi-a trebuit un ascutitor de cutite pentru ca astea din bucatarie au inceput sa dea gres – am un japonez si un Zwilling (si unu d-ala de la Mega Image luat pe puncte pentru ca era ieftin). Am incercat cu pietre, una de 200 si una de 1000/3000 dar m-am lasat pagubas pentru ca aparent nu ma pricep deloc la ascutit pe piatra. Am luat asa ceva https://www.kitchenshop.ro/dispozitiv-3in1-ascutit-cutite-kitchencraft si pana acum a facut treaba buna.

    Dupa cautari si rataciri pe forumuri de oameni superiori care ascuteau cutitele pe piatra de rau si isi miroseau basinile am ajuns la concluzia ca piatra vs. ascutitor este aceeasi dezbatere cu gratar pe gaz vs. gratar pe carbuni.

    00
  29. Unii nu inteleg ca pentru o categorie de oameni treaba facuta de dispozitivul asta este exceptionala si echivaleaza cu ascutitul pe pietre sau ce mai considera ei suprema ascuteala. Oameni diferiti, nevoi si standarde diferite guys !

    00
  30. Hm, intrebare de gagica – merge si pentru lame delicate, cum ar fi de exemplu, lamele clasice de barbierit?

    Ma refer la asa ceva: https://www.theartofshaving.com/razors/straight/straight-razor-horn/PG_00670535680215.html?cgid=razors-straight-razors#cgid=razors-straight-razors&start=1

    Mr. Trij a primit anul trecut de Craciun o minune din asta, dar s-a tocit, sau ma rog, nu a fost niciodata suficient de ascutit. E chiar cel din poza – sau unul extrem de similar ca pret, si ne cam doare inima ca sade nefolosit.

    00
  31. Nu este deloc asa, ieri tocmai am cumparat exact un astfel de ascutitor de cutite, insa l-am returnat dupa 1h in care l-am testat, nu ascute deloc bine, ci doar putin…deci nici pe departe un dispozitiv bun de ascutit cutite…ascute foarte prost…eu am sa aleg unul electric…

    00
  32. ascutitorul de la fiskars e mai ok decat altele similare dar functioneaza doar pentru un unghi fix si simetric al cutitului , deci in viata reala e aproape inutil.
    Fara a face teorie ascutirii, cu un masat ceramic (pila ceramica) rezolvati 95% din ascutitul unui cutit, usor si repede .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile