“Ascensiunea și căderea Căpitanului" – Oliver Jens Schmitt

Nu mai știu unde am văzut-o recomandată, dar era în context cu AUR și alte asemenea.

E o carte foarte bună. Am mai citit cărți despre Codreanu, cum ziceam, toți suntem seduși la un moment dat de ideea unor măsuri dure, care să pună țara pe făgașul corect, și asta e una dintre cele bune, pentru că, de prea multe ori, autorii au boala de a arunca cu lopata informații în pagină fără a oferi nici un fel de context. Băi, de a decis ăla să facă așa? Cine cu cine conspira? Care era starea de spirit a muncitorilor? Dar de ce? Dar cine? Dar cum?

Schmitt face asta. Oferă mult context, e o carte bună și pentru cei care nu știu prea multă istorie, și pentru cei care cred că știu istorie. E o cartea grea, nu are multe poze.

Costă 63 lei la emag. Cealaltă carte a lui, “România în 100 de ani”, e slăbuță.

corneliu-zelea-codreanu-oliver-jean-schmitt

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Nu exista conspiratii, mi-a zis mie toata propaganda PNL.

  2. Daca e pentru votantii AUR, cred ca au gresit poza lui Lacatus.

  3. Am citit si eu cartea. Asa am aflat ca pe Zelea il chema de fapt Zielinski, cu origini din afara Romaniei.

    • România e o construcție agreată de Austria-Ungaria, imperiul rus și imperiul otoman, cu garanția din partea Franței.

    • Stai sa vezi cand afli ca basarab intemeitorul era cuman (un fel de turc), iar hohenzollerni (aia buni, primii 2) nemti. Bine, ultimii doi (curvarul si balbaitul) au fost romani 100% (cel putin in suflet).
      Eminemul s-a nascut eminovici, pe iancu de (la) hunedoara (nu manelistul, regele) doar noi il stim asa, etc.
      Plm, si daca citesti primul 11 de la nationala romaniei de fotbal de la prima cupa mondiala din ’30 o sa ti se para ca e ferencvaros budapesta unita cu bayern si maccabi.

    • NOU
      #6

      „cu origini din afara Romaniei”. Mama germana, bunicul polonez. Sa tot fi nationalist…

    • Am observat că în general „stranierii” tind să dezvolte pasiuni și discursuri extreme, în jurul cărora se raliază localnici, majoritatea fără rădăcini prea adânci în comunitatea respectivă, dar care consideră că liderul „nu le zice rău” și că de datoria lor să educe nativii și să le aducă iar vremurile bune de odinioară, sau viitorul luminos pe care dușmanul li-l tot amână.

      Apropo de Naționala de fotbal interbelică. La victorii, în unanimitate presa îi considera buni români. La înfrângeri, majoritatea covârșitoare îi eticheta miserupiști de românism, poate chiar agenți ai „străinilor” (în special ai ungurilor). Publicul spectator nu prea dădea curs discursurilor astea, ba chiat făcând niște gălăgie când sistemul 8+3 (8 români neaoși și 3 minoritari) a fost aplicat o vreme.

      Începusem să cred că delirul naționalist interbelic, fără să-l fi studiat prea în detaliu, a fost mai mult o expresie a unei minorități gălăgioase și organizate. Merci de recomandare!

    • @Boros: Si, mai avem garantie de la Franta sau era doar 2 ani? Ca e cam defecta tara asta.

    • Mai citeste putin, nu strica. Dar in cazul tau cred ca e degeaba.
      „Corneliu Codreanu was born in Huși to Elizabeth (née Brauner) and Ion Zelea Codreanu son of Neculai born Zelinski.[2] His father, a teacher, was at one stage a member of the Democratic Nationalist Party[3] would later become a political figure within his son’s movement. A native of Bukovina in Austria-Hungary, Ion had originally been known as Zelinski; his wife, Eliza Brauner, was of partial German ancestry.[2][4] She was born to Marița Sârghi and Carol Brauner who had Bavarian origins.[2] His paternal great-grandfather, Simion Zelea was a descendant from a family of peasants (răzeși) from the village Igești in the former province of Bukovina.[2] When Bukovina was under Habsburg administration (belonging to the province of Galicia), he was forced by authorities to change his name from Zelea to Zelinski.”

    • @Dobrica „fața” mișcării de dreapta anti-masca, 5g, vaccinuri etc. în Germania e un turc bucătar vegan.

    • Sa dam si decisiva….. Simion e rrom.

    • Italienii au un proverb „Tutto mondo e un paese” (Toată Lumea e o țară). Străbunii lor, latinii, aveau si ei un proverb: „Ubi bene, ibi patria.” (Unde e bine, acolo e patria).
      Dar chiar și înainte de a afla de aceste proverbe nu am vazut niciodată „avantajul” de a fi nationalist. De ce ai fi? Mai ales ca român. CE te-ar face sa fii nationalist? Ca român, cu ce ai fi mai bun decât alții?

  4. @Boros
    Vierule, ia vezi de unde se trage si si de ce avu -vici. Dar poate e prea greu.

  5. Având în vedere că tot pe aici se recomanda și Lucian Boia îmi exprim rezervele față de recomandările lui Vali privind cărțile de istorie.

    • Si care-i problema cartilor lui Boia? Contrazic prea tare istorografia oficiala si filmele lui Nicolaescu?

    • @Dan, nu filmele sunt repere pentru adevărul istoric. Boia ca și Neagu Djuvara „forțează” adevărurile istorice ca să se potrivească cu teoriile lor. Sunt destui istorici consacrați care au argumentat împotriva poveștilor scrise de cei doi. Constatarea exagerarilor din istoriografia oficiala comunista nu implică automat că adevărul istoric se plasează la 180 grade.

    • @gabi Djuvara nu era istoric (din cate stiu eu), pe cand Boia este. Poti sa-mi dai exemple de istorici consacrati (care sa nu fie fosile din vechiul regim sau protocronisti de genul Savescu) care sa fi contestat “povestile” (cum spui tu) lui Boia?

  6. Ce sanse sunt sa o găsesc în format electronic? Pe hârtie nu am acces la ea în următoarele 3-4 luni si după nu am timp sa o citesc. Mă interesează mult subiectul și așa cum zice Vali informațiile dacă sunt sunt scoase din context sau cu premize greșite. Spre exemplu mulți cred ca iubirea legionarilor pentru evrei ține de fascism, ori băieții îi aveau la suflet cu mult, mult timp înainte!

  7. @Cristi – probabil pentru ca timp de 3000 de ani evreii au existat doar ca minoritari ai altor popoare si pana catre finalul anilor 40 nu au avut o tara a lor? Nu stiu, zic si eu..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile