Artiștii și ordonanța care le bagă un politician pe gât…

O ordonanță de urgență spune că Ministerul Culturii va avea un membru în comisiile care decid ce proiecte culturale primesc bani de la stat.

Ministerul Culturii vrea să aibă un membru în comisiile Centrului Naţional de Cinematografie şi în cele ale Fondului Cultural Naţional, acolo unde se aleg filmele şi proiectele culturale care vor primi bani de la stat.

Oamenii care judecă văd asta ca pe o normalitate: dacă dau bani, aș vrea să știu și să votez și eu pe ce se duc. E aberant că abia acum se întâmplă asta. Da, filmele alea sunt de obicei mizerii, și statul susține niște creații pe care publicul român nu vrea să le vadă, de aceea nici nu le vedem în cinematografe, dar nah, asta face statul social, are grijă de tot felul de asistați.

Pe mine m-a amuzat revolta lui Mihai Călin, actor, care vorbește

„Ordonanţa asta nu putem să o scoatem din contextul general al ofensivei politice împotriva a tot ce înseamnă societate civilă, liberă iniţiativă, liberă exprimare, toată ofensiva asta care se întâmplă de ceva timp încoace. (…) Este total nedemocratic, împotriva oricărei libertăţi a spiritului şi libertăţi artistice”. (sursa)

Pe Mihai Călin îl știți din 2012, când plângea pe unde putea că nu îi mai primește copilul la școala germană, deși copilul nu avea nici un drept să fie acolo, și Călin știa asta, dar profita de faptul că e vedetă, deci se poate.

Călin plânge acum că pleacă în Australia, care are mare nevoie de actori de 50 de ani. Aha. O să merg și eu cu el, și îl luăm și pe Kempes, că și de bloggeri și de cântăreți rock au mare nevoie, la pus faianță și cărat moloz pe șantier.

mihai-calin

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Ai dreptate, dar oamenilor le este teama de re-politizare.Intrebare: activistul de partid are drept de veto in comisie?

    00
    • In esenta, cam asta e ideea. Ca mai avem nevoie de un Sergiu Nicolaescu, care sa faca filme patriotice ridicind in slavi partidul. Insa dincolo de interferenta politicului, Mihai Calin are dreptate, e vorba de libertatea artistului. E o chestie care se intimpla peste tot in lume la fel (daca nu esti Iran sau Coreea de Nord), si in public, si in privat. Daca filmul are potential (la incasari sau artistic), nu ma intereseaza care e subiectul. Daca vreau o lucrare de artistul X, nu ii impun eu ce sa faca, ci il platesc pentru ca am incredere in el pentru ca motive.

    • Mie nu mi se pare normal sa vorbim de libertatea artistului pe bani din taxe si impozite. Artistul poate vrea sa picteze un tablou in intregime albastru fara nimic altceva pe el si apoi sa spuna ca asta justifica costuri de 400.000 de euro si 3 vacanta in Spania pentru inspiratie.
      Vrei libertate de exprimare atunci un sponsor sau propriile finante sunt ok. Vrei sa faci arta pe banii statului e normal sa existe o forma de control a activitatii. Si nu trebuie sa privim lucrurile din perspectiva „e PSD la putere deci masura e de naspa”. Dupa ce pleaca PSD o sa fie USR la PNL in comisia aia sau RO+ ori mai stiu eu cine.

      00
    • @DanielV, te rog sa ma crezi ca e mai bine sa ramai la ce faci acum, nu sa iti dai cu parerea despre cultura.

      00
    • @Alex Pari un tip de incredere, asa ca am sa iti ascult si sa implementez cu certitudine si celeritate sfatul tau. Ce bine e sa asculti sfaturile unui anonim pe internet! Multumesc!

      00
    • Daniel: Aici esti un pic in eroare. Comparatia e deplasata, dar treaca, de dragul discutiei. „Sa faca pe banii altuia, nu pe banii din impozitele mele, si sa faca ce ii zice cetateanul” e ca si cind te-ai duce la spital pentru o operatie si i-ai zice doctorului cum sa tina bisturiul, ca doar e platit din banii tai, iar daca nu ii convine, sa se duca sa munceasca in privat. Tocmai asta-i spilu’, ca statul nu-si permite sa-l plateasca pe artistul care traieste din bani privati, dar dupa aia se plinge, citiva ani mai tirziu, cind ajunge celebru pentru un tablou albastru cap-coada. Fun fact, un tablou albastru cap-coada, de Yves Klein, s-a vindut la Sotheby’s Londra, in 2015, cu 9,24 mil. dolari. Google „Yves Klein International Blue” si „IKB 92 price”. In 2008, un alt tablou albastru cap-coada, tot de Yves Klein, IKB 1, s-a vindut cu 17,4 mil. dolari, tot la Sotheby’s, da’ cel din New York. Genul asta de granturi nu-i imbogatesc pe artisti, stai linistit. 10.000 sau 20.000 euro pentru un film sint bani de tigari, nu-ti ajung nici sa inchiriezi aparatura pentru filmare. De artisti vizuali, nici nu mai vorbim, granturi de 1.000 euro pentru o perioada de trei luni. Bugetul romanesc e o gluma proasta. Problema nu e la mizilicuri d-astea, ci la imbecilitati de genul asta, cu dedicatie si parandarat. Sau asta (bine, daca mi se incarca blogul, ca vad ca la mine la munca sughita momentan), unde o macheta de lut costa 100.000 euro.

      PS: Imi dau cu parerea (si) pentru ca am terminat Arte.

    • @Alex Mihaileanu Nu imi e clar ce ai vrut sa imi transmiti. Pe de o parte spui ca un tablou albastru se poate vinde cu jde mii de dolar. Pe de alta parte imi spui ca trebuie sa evitam abuzuri, adica fix lucrul pe care il zic si eu. Diferenta e ca pentru tine e acceptabil orice, doar sa nu vina de la PSD.

      Fix faptul ca ai terminat Arte cred ca e problema ta, pentru ca te impiedica sa sesizezi evidentul: cu bani publici nu trebuie sa se face arta. Daca se face totusi ai nevoie de mecanisme de control fix pentru a evita coruptia mascata sub forma de arta.

      Apropo, stii opera aia de arta facuta de Picasso din bani publici? Sau de Brancusi? Nici eu.

      00
    • @Daniel: Ce voiam sa zic si fie n-ai inteles (sau te faci ca n-ai inteles) tu, fie nu m-am exprimat eu bine, e urmatoarele:
      1. da, un tablou albastru se poate vinde pe foarte multi bani, iar daca statul a oferit un grant de 2.000 euro unui artist care a picat un tablou albastru care va ramine statului, e posibil ca peste cinci sau zece ani, acel tablou sa valoreze milioane. E o investitie.
      2. Pina anul trecut, cind le-a taiat Trump macaroana, SUA aveau ceea ce se numea National Endowment for Arts, adica fix un program de sprijinire a artelor din bani publici. Pentru ca si ei, la rind lor, au vazut potential de investitie in arta. Cu granturi conditionate sau neconditionate.
      3. Ce scoteam eu in evidenta e ca bugetul pentru arte alocat de guvernul Romaniei e o gluma proasta. Granturile minore, de 1.000-2.000 euro, nu reprezinta o problema majora, sint bani de tigari, si e stupid sa bagi un lache numit politic intr-o comisie care aproba proiecte pe bani de seminte. Iar singurul motiv posibil pentru asta e ca fie vorbim de o sinecura, ca sa maninca si gura unuia de la partid ceva, fie cenzura.
      4. Adevarata problema cu banii alocati artelor este la nivel de primarii, de aia ti-am si dat link-urile alea. Bolborea primeste 3 mil. euro pentru o scursura de statuie de bronz, de la bugetul capitalei, pentru ca vinde bronzul la kilogram. Valoare artistica zero, parandarat cel putin vreo 30%. Acolo e problema, nu la maruntisul aruncat astora.
      5. Artistic freedom is a must and is non-negociable. In caz contrar, il pictam pe Dragnea si ii facem statui lui Iliescu si la asta se rezuma toata arta romaneasca: arta de partid. De aia, singurii artisti romani cunoscuti sint Paul Neagu, Brancusi si Cantor, ca fugit din tara. Exista mult mai mult pe care lumea abia acum ii descopera, dar fara libertate artistica, ne intoarcem in comunism.
      6. A compara situatia din Romania cu „cate contracte cu statul a avut Picasso” e stupid. Piata de arta din Romania e o gluma. Sint artisti misto care-si vind picturile cu 250 euro bucata, dar nu, ni se pare scump, nu cumparam. Well, astfel de granturi ii ajuta, cita vreme singurele tablouri cumparate de lume sint alea cu pescari, din Obor, pe 50 lei.
      Sper ca te-am lamurit.

    • Am scapat la typo-uri, trai-mi-ar! Sint pe santier, bidineaua e cu Windows, asta e.

    • @Alex Mihaileanu
      1. Nu e treaba statului sa se bage in comert cu opere de arta, pentru asta exista colectionari si manageri specializati pe asa ceva.
      2. Una e ca statul sa ofere niste conditii minime pentru artisti (ex: sa ofere gratuit spatiu de expozitie) si alta e sa dea granturi. Orice grant va fi acordat subiectiv si sunt sanse mari sa nu ajute arta in general. De ce? Pentru ca statul nu are de unde sa stie ce e arta si ce nu. De aia am dat exemplul cu Picasso si Brancusi. Statul nu are cum sa aprecieze cine face arta si cine nu. Ar trebui sa stii ca statul roman nu a vrut operele de arta ale lui Brancusi. La fel cum ar trebui sa stii ca SUA a considerat ca operele lui Brancusi sunt piese industriale nu opere de arta. Picasso a avut probleme toata viata cu regimul Franco din cauza unei picturi.
      Nu pot fi de acord cu bani dati de stat sub forma de granturi pentru ca nu asta e rolul statului. Utilitatea unui tablou e considerabil mai mica decat cea a unui pat de spital cumparat din acei bani.
      Daca totusi se dau bani publici pentru asa ceva e normal sa existe o forma de control a locului unde acei bani vor merge. Asa cum se verifica unde se duc banii de investitii e normal sa se verifice si pe ce sunt cheltuiti banii pentru arta.
      Si apropo susanalele de care vorbesti tu sunt posibile fix pentru ca, din punct de vedere financiar-contabil, nu se poate evalua valoarea de piata sau utilitatea unei lucrari de arta publica.

      00
  2. Ați auzit vreun artist spunând asta?
    „Mulțumesc cetățenilor plătitori de impozit și primăriei. Fără ei, actul meu artistic nu ar fi fost posibil. Aș prefera ca cetățenii să plătească bilet, dar, dacă nu se poate, sunt recunoscător și așa.”

    00
    • NOU
      #12

      Un artist adevarat dă mult mai mult decat primeste. Uite Nadia Comaneci, uite Gică Hagi, uite Nichita Stanescu, uite Liviu Ciulei, uite Toma Caragiu.

      Toti „au primit bani” de la statul roman. Dar d multumit tre să le multumim noi lor, nu ei nouă

      Si vin si la subiect. In artisti statul roman investeste. E suficient sa fie unul bun ca sa recapete toata investitia aia insutit. Dar daca nu investesti in mai multi il pierzi si pă ăla bun, e la bunul simț

      00
  3. Actorii sunt bugetari?
    Întreb fără mișto, sunt bugetari, primesc salariu de la stat?

    00
    • Mare parte dintre ei, da. Depinde unde au cartea de munca, daca au undeva. Teatrele de obicei sunt in subordinea si finantarea primariilor. Dar fireste, exista si teatre (sau trupe) particulare, exista si actori care lucreaza ca pefeu, etc.

      00
    • Cum este heitărașul asta :))

      00
  4. du bist rautacios … da’ ma rog …

    00
  5. asa era si pana acum, dar se rezolva la telefon… acum e nevoie si de prezenta fizica…

    00
  6. Daca rolul acelui om ar fi de control al calitatii ar fi ok dar in Romania rolul acelui om este de directionare a spagii, de aia comenteaza toti.

    00
  7. „Intoarcerea” politrucilor…

    00
  8. e prima oara cand aud de actori bugetari !? pai plm e si normal ca taxele sa fie la 85 bani pe fiecare leu platit. la cati bugetari de lux sunt.

    ce facem cu cei care construiesc romania, instalatori, electricieni, zidari, fierari betonisti. astia ce asigurari primesc ?

    00
    • Astia sunt platiti oricum, ca de ei ai mereu nevoie.
      Dar statul vine si zice: amice, esti cam gregar. nu o sa dai tu bani pe cultura nici in ruptul capului. Uite, subventionez eu niste baieti alesi de mine sa scoata niste carti, sa faca niste spectacole, sa deseneze frumos abecedarul. Ca sa-ti deschid gustul de cultura.

      00
    • Lama!

      00
  9. urmatorul pas va fi realizarea/difuzarea filmelor cu marile realizari de pe samtierele patriei…

    or sa fie nevoiti sa faca autostrazi doar ca sa aiba ce filma…

    prevad un echivalent Oscar pentru canalul Buc – Dunare sau metrou Otopeni…plm…o sa ne umplem de bine

    00
    • inteleg ironia, dar eu m-as uita la uyn documentar NG despre cum s-a facut autostrada Brasov-Oradea, cum a fost cu exproprierile, ce clinciuri au fost cu constructorul etc

      00
    • @Cristi asta esti tu, de aia te uiti si la blocurile gri.

      00
  10. Eu nu vreau in Australia, mi-e frica de ligioane d’astea https://www.youtube.com/watch?v=ksY98uoFjo8

    00
  11. NOU
    #27

    Vad ca in ultimul timp tot gasesti nod in papura USR si circumstante atenuante PSD.

    Trebuie sa ne ingrijoram de ceva?

    00
  12. Vor trebui sa puna cate-un kkt de asta de la „cultura” si la alocarea placutelor de masini + la vama la intrare in tara. Pt ca o sa fie o nebunie de-acu’ incolo cu tot felul de variante (MU1EPSD, MU13PSD, MU!EPSD apoi SUGI… etc). Cumva ca peceristii responsabili pe „chestiuni spirituale” – de fapt securisti cu Stefan Gheorghiu atasati pe langa BOR.

    00
  13. Dacă şi ceea ce se face în românia se numeşte cultură…nu e de mirare că suntem unde suntem ca naţie şi că PSD e la putere.

    Va mai fi mult timp de-acum înainte, iar actoraşii de buzunar, pardon, bugetari, care nu i-ar angaja nimeni nici pe gratis, o să aibă de lucru mult şi bine să ridice în slăvi realizările patriei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube