Încă un articol din seria “declin demografic”

Unul din lucrurile pe care le urăsc cu pasiune în lumea asta jurnalistică e modul stupid de a scrie articole care presupune să o faci în așa fel încât pare că ești primul care vorbește despre asta. Poate prinde la publicul generalist, deși mă îndoiesc, dar pentru oamenii care au mai citit chestii pare o insultă și îl pune pe autor pe o poziție de inferioritate. Pe românește, pare un prost care acum descoperă lumea.

Dragoș Comache de la Digi Economic, deci nu de la Revista Viva, scrie despre declinul demografic în termeni bombastici. Pericol care va să fie, vine pe nesimțite, o să fie nasol. Și face asta azi, în 2024, nu în 2020, nu în 2015. De când scade populația României? De 10 ani? E stupid să împachetezi informația asta ca și cum azi o dai în premieră? Cam da.

După asta, impotența articolului continuă cu aberații generaliste.

Dar care sunt soluțiile pentru a proteja economia de efectele îmbătrânirii populației?

Prima ar fi creșterea natalității și a fertilității. Anul trecut, în România s-au născut 155.390 de copii, conform datelor INS. Acesta este cel mai mic număr din ultimii 152 de ani, potrivit Seriilor istorice de date privind populația României.

Însă specialiștii citați de Reuters spun că este foarte greu să crești fertilitatea. Țările europene au testat o serie de politici – de la stimulente în numerar pentru nașterea copiilor până la scutiri de impozite pentru familiile mai numeroase, concediu paternal plătit și alocație pentru copii. Până acum, niciuna nu a fost eficientă în stoparea declinului natalității, care are loc în toate statele din Uniunea Europeană.

Asta era soluția. Crești natalitatea și fertilitatea cu stimulente. E la mintea cocoșului sau a jurnalistului. Normal că merge. N-are cum să nu meargă.

Fraza care mă calcă și mai tare pe nervi e asta:

Deși toate acestea vor avea un impact puternic asupra economiei, pentru autoritățile de la București subiectul este aproape inexistent, chiar și în super-anul electoral 2024.

Orice om normal ar sta 5 minute și s-ar gândi. Bă, de ce nu vor să facă românii copii? Păi, apartamentele cu 3 camere sunt foarte scumpe, se muncește mult peste program, nu sunt parcuri, nu sunt creșe, nu sunt grădinițe, școlile sunt praf, alimentele sunt scumpe, se vând droguri lângă școli, apartamentele sunt scumpe, nu există infrastructură, nu ai timp de nimic că muncești peste program, nu ai chef de crescut cu 1-2 copii în două camere.

De ce oare nu vorbesc autoritățile despre declinul demografic? O avea oare legătură cu construcțiile sălbatice, de proastă calitate, cu furat la spații și foarte scumpe? Nu creeeeed. N-are cum. Are oare legătură cu traficul infernal, pentru care nimeni nu are soluții? Are oare legătură cu costul crescut al vieții și profiturile obscene ale companiilor, pentru care politicienii nu au nici un răspuns în afară de a se împrumuta în neștire? Nu, jurnaliștii de pe economic nu citesc și nu sunt capabili să facă legăturile astea.

Bun, deci cine trebuie să creeze cadrul legal pentru mai mulți copii? Nu știm, voucherele și scutirile de taxe sunt soluția, sigur sigur.

De asta zic, să scrii articole sterile pe tema asta nu e doar prostie, e rea voință. Sau incompetență, alegeți voi.

parinti-copii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

116 comentarii

  1. Natalitatea este in declin in toata Europa, Romania nu face exceptie. Multi se opresc la 1 copil cand vad ce costuri implica. Multi fac copii tarziu dpdv biologic si nu ii mai tin nervii si fizicul pentru al doilea. Din spate vin generatiile childfree, care nu au chef sa se responsabilizeze cu cresterea unui copil. Romania este printre putinele tari care ofera un concediu de crestere copil foarte generos, sa vezi cum e in alte tari cand dupa 4-6 luni te reintorci in campul muncii. Sau ai zero concediu, ca in US. Nici macar rromii sau pocaitii nu mai fac droaia de copii. Veniturile pot creste, insa nu vor schimba semnificativ declinul.

    Comentariu apreciat.15911
    • dar dacă ai primi un stimulent de 1.000 lei la naștere, ai face mai mulți copii? NORMAL CĂ DA!!!!

    • Oamenii ar trebui sa faca copii pentru ca isi doresc nu pentru bani. Sunt deja destui copii amarati pe lumea asta care au parinti denaturati.

      Comentariu apreciat.13211
    • faza e ca cei care se bucura la un stimulent de 1000 de lei oricum fac mai multi copii, iar cei care nu fac copii sau fac doar 1, au posibilitati financiare si de al doilea, dar altele sunt motivele pentru care nu fac al doilea copil.

      Comentariu apreciat.831
    • In Romania ai 2 (doi) ani de concediu de crestere a copilului platit cu 85% din salariu. Unde mai vezi asa ceva? De obicei sunt 3-4 luni. Si nici in Germania cresele si gradinitele nu sunt din abundenta. In Olanda costa de rup si o zi pe saptamana au pauza cu totii ca cica e bine sa mai stea si parintii cu copiii.

      Deci nu e doar la noi, e la toate popoarele ce au iesit din saracie.

      Ah, ca se pot face mai multe ca sa faci viata mai buna, gen parcuri, gradinite, crese, clar. Dar din punct de vedere financiar aia 2 ani platit nu-i prea mai are nimeni.

      Comentariu apreciat.927
    • @Deea, poti sa fii un om responsabil si fara copii. Si daca apare plodul nu inseamna ca brusc esti mai responsabil.

      Comentariu apreciat.6632
    • Mi se pare ca expresiile astea cu „fac copii pentru alocatii” si „fac bani pentru indemizatia aia de 1200 lei” sau cat o fi, sunt asa pentru a-i provoca pe cei din tribune, care oricum nu au copii, ca sa vada ce presupune cresterea lor.
      Tu vrei sa faci 3-5-10 copii pentru o alocatie de 250 ron/copil? Nu vrei, dar crezi ca banii aia rezolva tot pentru altii?
      Problema nu sunt banii (de mancare si de haine, scoala) ci faptul ca trebuie sa iti faci timp pentru copil ca trebuie crescut, educat dus la activitati etc, trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru cresterea lui si multi nu sunt dispusi sa faca asta. Ce faci cu el in vacante cand amandoi parintii lucreaza pt creditul ala pe 30 de ani si bunicii daca mai traiesc sunt la sute de km distanta?

      Nu priviti la cei de la tara care nici nu au utilitati, asfalt. Priviti la vecinii de cartier ca au masini destul de scumpe, locuinte scumpe, salarii mari, nu banii ar fi problema.

      Comentariu apreciat.469
    • Ba da, banii sunt problema. Fiindca unii doar ce am iesit din saracia aia luciecde putin timp. Ca sa mentinem demografia trebuie doi copii.

      Ori pici inapoi in saracie atat tu cat si copiii, ori te opresti la un copil.

      O masina pe credit e cost fix cumva. Si daca nu iti place sau nu ti-o mai permiti o vinzi. Un copil nu il poti vinde.

      Alta chestie, acu copiii la oras daca nu au iphoane, haine de firma si altele sunt efectiv luati la misto. In anii 2000-2010 80% eram saraci vai pln, asa ca nu exista bully ca esti sarac si nu ai haine dd firma sau ca nu ai iphone max ultimu model.

      Si stiu ce se intampla in scoli, chiar si fara sa am copii, fiindca am blocu cu vedere chiar in curtea scolii. Efectiv copii sunt sub balconul meu. Scoala de fite, si aud multe fara sa vreau si sunt up to date mai ceva ca profesorii. Stiu toate trendurile populare pentru copii si adolescenti.

      Comentariu apreciat.5610
    • Ce mai tura vura…. Totul este in declin pe planeta asta nu doar natalitatea, ne ducem la vale și crește viteza

      233
    • @weeeq: de acord, dar si tu ai zis ca e scoala de fite. Ori nu toate scolile sunt de fite.
      Daca la o scoala de fite, daca nu ai iphone 15 esti bully, la o scala normala nivelul de bully e de la iphone 11 in jos :D

      103
    • @weeeq fara suparare: stiam ca nu ai copii chiar daca nu specificai acest lucru. Din exterior pare ca sunt marginalizati daca nu au toate acele lucruri enumerate de tine. In realitate nu e deloc asa. Ce vezi tu, sunt aia care tind sa fie in anumite cercuri de care isi vor da seama mai tarziu ca nu apartin. (Sa fie prieteni cu aia populari din scoala).

      Sa revin: nu trebuie sa ii cumperi la copil ultimul model de telefon si toate hainele de firma daca nu iti permiti. E plina lumea de oameni care in exterior vor sa para ceea ce nu sunt, si fac credite pentru diferite lucruri doar ca sa impresioneze. Oamenii aceia nu fac decat sa se insele singuri.

      Indecis. Tu ce zici?2020
    • @Adi – eu cred ca ai uitat cum este in scoala sau orice grup social, unde ai un grup popular si restul. La nivel de copii isi incearca gherutele si orice motiv de a fi mai sus decat restul este foarte bun, asa ca banii aia fac o mare diferenta.

      Aia mai smecheri se duc in pauza si isi cumpara un pachet de biscuiti iar al tau are pachetel de acasa. Diferenta e ca aia 20 de minute au treaba sa mearga la magazin, sa discute despre ce vor sa isi cumpere, sa cumpere, sa consume, sa vb despre cum sunt biscuitii/chipsurile pe cand al tau o sa stea pe bordura si isi mananca pachetelul sanatos de acasa, nu are subiecte comune cu restul.

      Asa a fost mereu si asa o sa fie mereu, doar subiectul difera – biscuiti, haine de firma, adidasi, city break, masini, case, amenajari interioare, mobila, etc.

      De ce crezi ca sunt barbatii asa prinsi de masini in loc sa isi cumpere un logan de 5 ani?

      Comentariu apreciat.419
    • @Bigbear: nu am uitat. Dar peste tot pe unde am fost la scoli nu era asa discreptanta. Erau 1-2 mai bogati si vreo 5 care le mancau din palma, fiind coada dupa ei oriunde. Restul aveam si noi cercurile noastre, subiectele noastre de discutii, fiecare cu ce il interesa.
      Chiar si acuma, la cei 3 copii in clase exista cam aceleasi cercuri: aia care isi etaleaza zilnic adidasii si telefoanele si restul care se mai joaca sau au alte activitati si nu se cramponeaza ca au tel samsung, adidasi de la decathlon.

      136
    • Adi, ce varsta ai? Ca lucrurile s-au schimbat fata de acum 10 ani.

      Inclusiv scoala de cartier unde am copilarit si de unde ieseai nimic, a devenit de „fite”.

      Nu mai e de mult 2-3 rasariti si restu…. e cam invers.

      Faza e ca acum a crescut nivelul fiindca clasa de mijloc e mai mare si mai avuta si isi permite.

      Iar smecherii se descurca si ei.

      Si atunci nivelul de „bogatie” a crescut. Plus social media, influenkeri pe social media plus ca poti sa flexezi non-stop la toata lumea.

      137
    • @Adi – fara suparea, una e ce iti spun copiii si alta realitatea vazuta de un adult. Acum 25-30 de ani societatea era diferita si mai mici discrepantele, exact la fel cum in comunism diferentele erau f mici intre oameni- toti aveau acces la aceleasi 5 produse de pe piata, 2 modele de masini, 2-3 televizoare, aceleasi 2 modele de tenesi chinezesti, aceleasi 2 mingi de 18 sau 35.

      Sigur ca sunt grupuri diferite insa daca nu ai bani nu ai ce face si daca nu faci nimic nu prea existi dpdv social. Ala cu bani are echipament de fotbal si merge la un club, ala fara se uita. La fel cu biscuitii, la fel cu o consola de jocuri, la fel cu o excursie in vancanta. Unul merge in Poiana sau Austria si altul la bunici sau sta acasa – tu cu care din ei ai vrea sa stai de vorba si sa iti spuna cum a fost vacanta lui?

      Iar comparativ cu acum 25-30 de ani cand eram eu prin scoli azi sunt foarte multe nivele sociale.

      226
    • „una e ce iti spun copiii si alta realitatea vazuta de un adult” adica ei care sunt la scoala nu vad bine problema, dar stiu eu mai bine din exterior. Eu cred ca „realitatea” vazuta de multi adulti ii face sa se frustreze singuri.

      Nu stiu cum ii la voi la scoala, dar unde am fost eu la fel si la scolile unde sunt copiii mei, nu se discuta un semestru/modul intreg despre vacanta si unde ai fost. Maxim 1-2 zile, apoi deja ajungi penibil sa tot le spui la altii unde ai fost si ce ai vazut.

      Probabil difera si tipul de scoli pe unde am fost: eu cu scolile de stat am tangenta. Nu am considerat ca vreau sa imi duc copiii la scoli private. Poate aici ii diferenta. Daca copiii vin de acasa cu mentalitatea ca sunt doar ei spuma si restul muritori de rand, atunci e altceva.

      174
    • @Adi – daca vrei sa faci filozofie e dreptul tau, insa oamenii vor incerca mereu sa se diferentieze de restul si sa fie mai buni, iar la nivel de copilarie este si mai brutala partea asta.

      Uita-te la adulti cat incearca sa aiba o poseta mai misto, o bluza mai interesanta, un covor, etc. La copii este la fel, ala care iphone 15 e mai smecher ca ala cu iphone 14 si o sa ii aminteaza asta de cate ori poate.

      Eu aveam prastie cu gume de lapte, eram mult mai smecher decat amaratii care aveau prastie cu gume negre.

      104
  2. Ai dreptate, insa doar partial. Nu exista un raspuns clar, dar dpdv statistic, ca sa ai spor natural pozitiv, fiecare cuplu ar trebui sa aiba minim 3 copii in medie (2.1 dpdv statistic).

    Cate familii stii tu cu 2 copii, ca sa nu mai zic de 2+ copii?

    Desigur, putem gasi oricand scuze economice sa nu facem copii, doar ca realitatea istorica ne spune ca se faceau copii mult mai multi cand era mult mai urat socio/economic, deci din analiza la prima vedere lipseste ceva esential:

    1. Contraceptia, care acum exista, adica te *uti fara sa puiesti.

    2. Femeile muncesc, nu doar pe langa casa barbatului.

    3. Pentru o femeie, dpdv profesional, X copii inseamna adio cariera si nu mai poti face X copii dupa 30 de ani, iar la 40 de ani, ce cariera mai poti avea?

    4. Educatia familiala/religioasa, care la noi nu mai exista deloc.
    La noi se puieste un plod, ca sa ai ocupatie, sa bifeze femeia ultimul ovul, apoi plm o viata ai!

    Ma uitam la familiile de ucrainieni care veneau cand a inceput razboiul, toti aveau minim 2 copii, de obicei la 1-2 ani distanta facuti, femei cca 30 de ani.

    Noi am ajuns sa vedem copii exclusiv ca pe un cost (financiar sau dpdv timp liber), ceea ce arata cat de stricata e societatea Romaneasca (si nu numai).

    Cum ziceam, intotdeauna exista scuze.

    Vali, iti garantez ca daca maine se rezolva cu cele enumerate de tine, tot nu va creste natalitatea, pentru ca oamenii au devenit foarte comozi (lenes e un cuvant urat).

    Cresterea natalitati are loc doar fortat!
    E deranjanta aceasta concluzie, dar nu insemna ca e neadevarata.

    Indecis. Tu ce zici?8388
    • Cate familii stii tu cu 2 copii, ca sa nu mai zic de 2+ copii?

      pe stradă, din ce am văzut, suntem cam singura familie cu 1 copil. toți au 2-3. oameni modești, doctori, antreprenori.

      copii inseamna adio cariera

      șocant, dar nu toate femeile vor cariera. majoritatea cu care am vorbit vor un job decent. nu au aspirații să ajungă să conducă compania, să fie șefi, să bla bla.

      oamenii au devenit foarte comozi

      nu. a devenit un coșmar să crești un copil. amândoi spunem același lucru, doar că eu o fac in termeni mai duri.

    • Ce draq înseamnă creștere forțată a natalității? Viol, avort interzis, obligație de copil prin lege, amenda dacă nu ai, etc…

      Comentariu apreciat.747
    • Daca ma gandesc la fostii colegi (facultate si liceu), sub 10% au doi copii. Dintre toate cunostiintele mele, doar un fost coleg de serviciu, pocait, are sase copii. Cu trei copii nu imi vine in minte nici un cuplu

      Comentariu apreciat.472
    • > Ma uitam la familiile de ucrainieni care veneau cand a inceput razboiul, toti aveau minim 2 copii, de obicei la 1-2 ani distanta facuti, femei cca 30 de ani.

      Ce-ai vazut tu cu ochii tai nu se pupa cu realitatea generala.
      Ucraina e si mai in buda cu fertilitatea decat noi. Chiar dinainte de razboi.

      222
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2493
    • Ragnarok, câți copii ai?

      1415
    • Nu le aprobi, dar verși toate dejecțiile. Necesitatea de a opri declinul demografic se oprește la drepturile și libertățile fiecărui individ. Ca tu poate vrei ca lumea sa facă mulți copii, dar Gigel poate vrea ca populația planetei sa scadă și probabil fiecare ar putea aduce argumente suficiente.

      Comentariu apreciat.4313
    • Ragnarok, nu uita urmatoarele:
      – taxa pe burlăcie, atat pentru barbati cat si pentru femei
      – controale ginecologice lunare pentru orice femeie, sa fie despistate gravidele din timp
      – carnet de copiii, unde daca i-ai facut pe cei 8, al 9-lea il poti avorta
      /s

      Comentariu apreciat.305
    • Nu nu merge nici măcar cu interzicerea avortului + mărit alocațiile. Au încercat „patrioții” polonezi de la PiS. După un ușor reviriment în 2016, natalitatea a luat-o la vale. Oamenii s-au mai deșteptat, europenii nu sunt africani, știu ce e acela anticoncepțional, fie el și de contrabandă. Și dacă toate punctele enumerate de Vali nu se rezolvă (măcar parțial), rezultatul va fi același.
      Oh, wait, putem să facem alocația 1000 de euro/lună /s. Ce să vezi, peste 50 de ani vom dubla R-ul de la inițiala țării.

      Comentariu apreciat.662
    • @Ragnarok la ucraineni natalitatea e mai scazuta decat la noi, faptul ca ai vazut tu familii cu mai multi copii e irelevant statistic. noi avem 9,248 nasteri la 1000, ei au 8,1. N-am devenit mai comozi, am devenit mai liberi, nu mai suntem obligati sa facem trei copii, cum zicea acum cativa ani un popalau de la cluj – unul pentru tine, unul pentru patrie, unul pentru biserica. daca o sa ajungem iar sa fortam femeile sa faca copii multi, repetam istoria. sper sa nu fim atat de prosti.

      Comentariu apreciat.647
    • „Educatia familiala/religioasa, care la noi nu mai exista deloc.” / „Cresterea natalitati are loc doar fortat!”

      Imi aminteste olecutza de „The Handmaid’s Tale” ???

      199
    • Este irelevanta partea cu Ucraina. Doar cei care aveau cel putin trei copii au putut sa plece toata familia din tara. Barbatii cu mai putin de trei copii nu au mai avut voie sa paraseasca tara la 2-3 zile dupa ce au invadat rusii.

      Comentariu apreciat.261
    • Eu zic sa te apuci sa donezi sperma si sa ii si cresti dupa aia ca pari foarte dispus :)))) Pun pariu ca NU AI COPII – asta ar implica sa te accepte in pat o femeie – nu fortat cum iti place tie – of of ce legi nedrepte

      50
    • Femeile mereu au muncit in Romania. Voi va luati filmele despre traditionalism din SUA anilor 1950. Conceptul de a fi casnica e foarte nou, femeile nearistocrate la noi mereu au muncit pamantul cu copiii in brate, nu si-au rezumat munca in jurul sobei ca daca faceau asta mureau de foame. Femeile din neamul meu au fost vreo 8 generatii de croitorese, moase si cateva lucrau chiar in fierarie din ce am studiat, nu a stat niciuna acasa sa alapteze pana la 7 ani.

      Menopauza se instaleaza la 50 de ani, nu la 30, cresterea natalitatii fortate inseamna viol.

      Iti doresc din tot sufletul sa te faci bine. Si pana atunci sa nu ai femei pe langa tine.

      100
  3. Un avertisment: politicienii vor deveni din ce in ce mai panicati in legatura cu natalitatea si vor incerca TOATE metodele sa o creasca, inclusiv interzicerea avortului si anticonceptionalelor.

    Indecis. Tu ce zici?3138
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 16102
    • Nu suntem in Texas sau Alabama, suntem in Europa si lucrurile stau nitel diferit. Solutia, pe termen lung, este aducerea muncitorilor asiatici cu tot cu familii si integrarea lor in societatea romaneasca. Facem si noi ce fac altii de vreo 30 de ani.

      Indecis. Tu ce zici?2849
    • @Deea, cum stau lucrurile nițel diferit? Nu există decât în Franța un drept constituțional la avort. În România și celelalte state europene avortul poate fi interzis prin lege și să treacă controlul de constituționalitate fără probleme.

      Indecis. Tu ce zici?229
    • a sunat Polonia.

    • @Ragnarok: nu bossule, nu aplici metode antice pentru a creste natalitatea. Ci vii cu solutii de secolul 21, crese si gradinite cat mai multe, acces facil la spitale, CAMPANII SI ARESTARI IMPOTRIVA IDIOTILOR CARE NU SUSTIN VACCINAREA COPIILOR SI INTERZICEREA COPIILOR NEVACCINATI IN CRESE SI GRADINITE.

      Indecis. Tu ce zici?4929
    • exact, Polonia stie bine cum sta treaba cu uterul si insertia sfantului duh.

      134
    • @Ragnarok: Mama domniei voastre ce părere are despre aceste opinii? Dar soția? Dar fata/fetele dvs?

      Indecis. Tu ce zici?3518
    • @punKreas – cati copii ai nascut tu pana acum?
      Eu am 2 (nu i-am nascut eu) si stiu de la sotie ce „toll” a avut asupra ei.
      Si acum, la multi ani dupa sarcini, tot schimba maselele.
      Eu as mai dori un copil, dar sotia are inca traume de la ultima nastere (cu probleme) si mi-a spus clar ca nu mai poate fizic si nici psihic sa mai treaca prin proces.
      Vrea sa mai doarma in viata asta.

      Daca crezi ca deodata rezolvi cu traficul, ca apar ca ciupercile dupa ploaie strazi (fara sa darami nimic), crese/gradinite/scoli/licee/universitati este cel putin utopic, ca sa nu zic prostesc. Doar prostii ignora realitatea.

      Putem dezbate cat vreti voi despre ce ar fi ideal, problema este sa realizati ce e real si ce e ideal, precum si distanta uriasa intre cele doua notiuni.

      Indecis. Tu ce zici?3144
    • @Ragnarok: am un copil, nascut de sotia careia ii faceam Clexane in fiecare seara, zi de zi, timp de 7 luni. Deci stiu prea bine ce inseamna o sotie cu sarcina foarte riscanta.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • @Ragnarok – aia făcuți așa nu or să îți plătească pensia. Dimpotrivă, vei avea pensie mai mică pentru că mulți dintre ei vor avea nevoie de ajutoare sociale.

      Indecis. Tu ce zici?297
    • Punkreas, „ARESTARI IMPOTRIVA IDIOTILOR CARE NU SUSTIN VACCINAREA COPIILOR SI INTERZICEREA COPIILOR NEVACCINATI IN CRESE SI GRADINITE.” Astea nu par soluții din secolul 21 ci mai degrabă din Germania nazistă sau din distopii. Nu poți să te aștepți ca părinții să accepte orice vaccin în condițiile în care autoritățile sunt incompetente. Ai auzit de incidentul Cutter din 1955? O companie a produs 120.000 de doze de vaccin pt polio care conțineau virusul, drept urmare 40.000 de copii vaccinați au dezvoltat o formă de poliomielită.

      Indecis. Tu ce zici?2226
    • @Andrei: tu imi dai exemplu din 1955, eu iti dau exemplu acum cu copii care mor de rujeola.

      Indecis. Tu ce zici?2816
    • Bai, este fantastic ce memorie scurta aveti. E unul care vorbeste de interzicerea avortului, a anticonceptionalelor 9sunt curios ce varsta are)…
      Tati, nici macar nu esti original… Inainte de 1989 comercializarea anticonceptionalelor era interzisa si daca te prindeau ca primeai din strainatate riscai puscaria. Plm, nici prezervative nu se gaseau. De avort… Medicii erau obligati sa faca controale lunare angajatelor din intreprinderi (mama era medic al unei intreprinderi din afara Bucurestiului si stiu asta) si daca constatau urmele unui avort recent erau obligati sa informeze procuratura. Altfel faceau ei puscarie.
      Si ce a rezolvat asta?
      Deci in loc sa stimulezi natalitatea voi vreti sa interzicem metodele anticonceptionale… Nu ne mai iese comunismul din oase…

      Comentariu apreciat.391
    • @Andrei – poate nu o sa crezi, insa vaccinul este facut sa scada sansele de infectare in masa, nu doar pentru individ. Exact ca si condusul beat – problema nu este ca poti sa mori, problema este ca ii pui in pericol si pe altii.

      129
    • Bigbear spui prostii. Daca un vaccin este eficient, el este eficient in primul rand pentru cel de-l primeste, faptul ca (poate) reduce transmiterea catre altii este in cel mai bun caz un beneficiu secundar. Marota asta cu vai ca-i imbolnavesti pe altii vad ca rasare periodic. Este ca si cum ai cere sa fie vaccinata o tara intreaga pentru ca tu mergi in excursie acolo si nu vrei sa iei malarie/febra galbena/whatever. Nu, in primul rand responsabilitatea ta este pentru tine. Si vaccinul este pentru tine – in special daca esti in grupa de risc cu ceva – varsta, boli, imunosupresie., whatever.
      In plus, un potential beneficiu al vaccinului in privinta limitarii transmiterii bolii este undeva spre imposibil de dovedit – un rezultat negativ (la grupul de control) ar implica faptul ca expui persoanele din grupul de control unei boli cu potential fatal. Daca boala nu este serioasa, totul este o non-discutie.

      814
    • @Trl: cred ca tu spui prostii. Vaccinul nu te asigura 100%, nu cred ca exista astfel de vaccin. Daca faci vaccinul antigripal, nu inseamna ca nu o sa mai racesti si nu o sa mai faci febra, inseamna ca o sa ai niste simptome mai usoare, adica NU O SA STAI 3 ZILE LA PAT. De altfel, si riscul de a contamina este mai mic.
      https://www.medscape.com/viewarticle/973711?form=fpf
      „However, as mixing between the populations decreased, the final attack rate decreased among vaccinated people, but the relative „contribution of risk to vaccinated people caused by infection acquired from contact with unvaccinated people…increased.”

      32
    • @Trl – stii cum este, daca nu iti convine poti sa schimbi tara. In fiecare tara exista o lista de vaccinuri obligatorii la copii si apoi daca nu are anumite vaccinuri facute nu il primeste in scoala.
      Da, in primul rand este pentru persoana sa nu se imbolnaveasca insa in al doilea rand este pentru comunitate, sa nu se raspandeasca boala rapid peste tot.
      O non discutie este modul in care vrei tu sa tratezi problema, ce este obligatoriu este in lege, nu este o discutie bazata pe pareri personale.
      Cum te raportezi tu la lege e treaba ta insa nu poti obliga alti parinti sa accepte copilul tau nevaccinat in scoala doar pentru ca vrei tu sa fii special.

      64
    • Din păcate, nu exista vaccinuri obligatorii în Romania. Exista vaccinuri compensate de stat, așa zisa schema națională, și vaccinuri opționale pentru care statul nu are bani și ți le cumperi. Evident în schema compensată de stat intra vaccinuri pentru boli mai des întâlnite în zona țării noastre și mai dezastruoase ca urmări. Gen polio, rujeola, BCG pt TBC. Acum intr-o lume normala nici nu ar exista nevoia de vaccinuri obligatorii pentru că oamenilor normali nu ar trebui sa li se para ok sa moara bebeluși de rujeola prin jur. Cu cât mai prosti suntem cu atât șansele să se ajungă la obligativitate cresc.

      Să nu fii capabil că adult să înțelegi un concept simplu legat de imunitate și comunitate…mi-ar fi rușine să deschid gura. Oare de ce înainte de 2016 nu mureau copii cu zecile de rujeola?oare o avea legătură cu acoperirea vaccinala? Nu știm, un mister. Avem copii prea mici să fie vaccinați, avem copii imunocompromisi, avem adulți imunocompromisi, avem femei însărcinate. Toți ăștia sunt grupe de risc care de cele mai multe ori nu se pot vaccina. Dar e ok că nu ajungea virusul la ei fiind toti ceilalți vaccinați. Dar nelutzu descoperă netu și suveranitatea și pasiunea pentru imunologie și atunci ne ducem toți dracu cu libertatea lu nelutzu de a fi prost în dinți.

      115
    • @Cristina: evident ca, odata cu faptul ca orice prost are acces la internet si apar tot felul de tik-tok-uri si aplicatii unde unii (mai mult sau mai putin destepti) li se adreseaza prostilor, au de suferit copii.
      Ia sa bage la puscarie cativa parinti ai unor copii care mor de bol d-astea ale copiilor, sa vezi ce se linistesc sosocarii.

      40
    • @punkreas, pfff cum sa ii bage la puscarie? pai nu e copilul lor? Propetate personala pa persoana fizica, face ce vrea cu el ca e copilu lui el decide. Diferenta intre a fi responsabil de un copil si a il avea pe inventar cu drepturi de viata si de moarte asupra lui. Romanului ii place sa aiba drepturi, inclusiv cele de parinte, dar nu responsabilitati, mai ales cele de parinte.

      20
  4. Din proprie experienta:
    Parti bune: 2 ani creștere copil, restul de incentive financiare sunt picături într-un ocean. Bucurii imense pentru ceea ce altora le par nimicuri de copil.
    Parti rele: costuri imense pentru baza (mâncare sănătoasă, scoli/gradinite unde nu dai cu banul pentru calitate), timp în trafic (școală, câteva activități sportive de baza), timp de calitate în 2 (sot-sotie) scăzut,
    Concluzii: nu as schimba nimic din situația personala de astăzi dar ii înțeleg pe cei care nu doresc aceasta nebunie. În al doilea rand cei care cresc copii ca părinți singuri sunt niște eroi.
    Cele de mai sus nu se aplica părinților care uita ca au copii (de curând la un all inclusive am fost martori la câteva zile de neglijenta totala a unui copil pentru ca atât „mama” cât și „tata” erau cui de dimineata pana seara de a trebuit hotelul sa restricționeze băuturile spirtoase) .

    Comentariu apreciat.635
    • Costurile nu sunt imense pentru baza, sa fim seriosi. Ca doar nu ii dai copilului sa manance numai fineturi si nu il inscrii la gradinita americana (nu stiu daca exista, am zis si eu asa ca suna scump si de fite).
      In rest, partea cu timpul adultilor sunt de acord. O sa se renunte la multe cel putin o perioada (somn putin, fara vacante, netflix rar etc), iar aici sunt de acord. Daca nu poti renunta la acest aspect, mai bine nu faci copil.

      Indecis. Tu ce zici?1438
    • @punKreas costurile nu sunt imense pt. baza?
      mancarea (de calitate) pt. un individ, pt o luna, ajunge la 1000 lei +-, gatita in casa – sa ne intelegem. si un copil nu mananca neaparat mai putin ca un adult, daca e sa respectam faptul ca mananci 3 mese + 2 gustari.

      gradinita/cresa?
      – ori nu exista
      – ori sunt prea aglomerate si educatoarele nu se pot ocupa la fel cand sunt 30 copii vs 10
      – ori costa , la o cautare rapida, cel putin 2200 lei/luna + activitati extra

      chestii medicale
      – costurile la fel ca pt. un adult . nu zic ca tre sa mergi in fiecare saptamana la consult, dar te costa
      – cand racesti..costurile sunt aceleasi ca pt. tine cand racesti….

      astea asa , ce-mi trece rapid prin cap …

      Comentariu apreciat.316
    • @Noname:

      – hrana s-a scumpit pentru toata lumea, adulti si copii. Dar nu poti spune ca un copil mananca atat de mult incat sa justifice un cost mult mai mare decat ar fi pentru 2 adulti.

      – la partea de crese/gradinite, sunt de acord cu punctul de indisponibilitate. Restul e vorba de alegerea parintilor de a plati pentru chestii extra (cum ai zis tu). Chestiile alea extra nu fac diferenta (ok, copilul tau stie sa cante la pian, al meu nu stie, big deal) decat la cost.

      – chestii medicale. fun fact recent cu niste cunoscuti care s-au dus cu copilul la privat pentru analize care au costat 300 de euro si au ajuns, intr-un final, tot la Gomoiu.

      Deci, poti creste un copil si cu haine luate din Sinsay sau pepco/carrefour, si cu cresa de stat (daca se gaseste) si cu mancare gatita si sanatoasa, dar oarecum normala (fara farafastacuri).

      Indecis. Tu ce zici?1722
  5. NOU
    #58

    Faceti copii ca sa aiba cine sa plateasca birurile si pensiile speciale….ihi

    Indecis. Tu ce zici?4629
  6. Opinie nepopulară: oricât de solide și reale sunt argumentele lui Vali, chiar și așa, statistic, oamenii trăiesc cel mai bine de când maimuța s-a ridicat în două picioare (sau Dumnezeu l-a făcut pe Adam, pick your choice). Se poate trăi bine, se poate călători, se pot avea ”chestii”, mâncare, băutură, Netflix, gaming, etc.

    Asta vine la pachet, insidios, cu o comoditate, o frică de responsabilitate, pe românește, ”de ce să-mi fewt eu viața cu un copil?”. Așa că ne luăm pisică, o să ajungem Planeta Pisicilor.

    Asta e IMHO problema primordială. După aia vin restul. Reale, palpabile, dar rezolvabile cu ceva efort. Am trecut și eu prin faze de genul ”băi, la câte bătăi de cap ai, dacă aș lua-o de la capăt, nu știu dacă aș mai face copil”

    Comentariu apreciat.5211
    • asa zic si eu, dar nu e general valabil. In plus, nu ar trebui sa-i judecam pe cei care nu au copil. De multe ori, tindem sa ne luam dupa viata pe care o au (vacante, iesiri etc) ca sa-i judecam ca nu vor copil din comoditate, dar poate altul e motivul (de ordin medical, genetic etc).

      Comentariu apreciat.327
    • @punkreas, man, asta e fix ca la articolul cu Timișoara. Sunt atât e puțini care nu pot încât statistic sunt irelevanți, deci, te rog, nu folosi sub 10% ca argument pentru situația generală. Din persoanele pe care le cunosc, știu 3 familii cu probleme de fertilitate. O familie a făcut atâtea proceduri că acum au doi copii, alte două familii au adoptat, fiecare câte doi.

      Indecis. Tu ce zici?826
    • @adyzah: de unde stii tu ca sunt putini? I-ai intrebat? Tocmai asta e ideea, sunt lucruri sensibile si intime si se tin secrete, nu scrie nimeni pe facebook din Ibiza ca e ok la plaja, dar si-ar fi dorit altceva dela viata, dar nu se poate…
      De obicei, lucrurile astea le afli atunci cand treci prin aceeasi situatie si persoanele respective se deschid.

      Indecis. Tu ce zici?258
    • Daca ai un singur copil tot iese cu minus.

      De la trei esti pe plus.

      Eu imi doresc un copil minim, dar nu cred ca vou ajunge sa am trei. Si unul nu e suficient. Ba chiar nici doi nu sunt.

      53
    • @adyzah – sau poate ca este altceva, poate ca am ajuns la un nivel in care oamenii decid singuri ce vor in viata dincolo de cutume. Eu cand eram copil stiam ca un barbat trebuie sa puna un pom, sa construiasca o casa si sa faca un copil. Tot la fel ti se spune ca trebuie sa te insori si sa faci niste copii, sau sa bei, ca altfel nu esti barbat.
      Anterior mai era si aia cu „armata te face barbat” si multe alte ziceri si obiceiuri.

      Nu este frica de responsabilitate, mai iute este responsabilitatea de a lua decizii in afara turmei. Nu toti trebuie sa ne insuram, nu toti trebuie sa facem copii, nu toti trebuie sa fim vrednici, nu toti trebuie sa apreciem fasolea cu ciolan sau sa inrosim oua de paste, nu toti trebuie sa fim ortodocsi, etc.

      Daca te uiti subiectiv in lume o sa vezi ca o parte din parinti au ajuns parinti „ca asa se face” si o parte din tati in general nu ii intereseaza daca ala mic o duce bine sau rau.

      Poate ca societatea se schimba si unii isi permit sa iasa din normele ei insa nu poti sa numesti asta lipsa de reponsabilitate.

      103
    • @adytza nu ai idee cat de des pierd femeile sarcini si cate complicatii exista la nastere pentru ca e tabu sa vorbesti despre, pe internet se arata doar partile frumoase, iar in realitate nu sta nimeni sa se planga ca „nu da bine”. un copil se face greu, am prieteni cu toate analizele de fertilitate in ordine si nu reusesc sa faca un copil sau sa duca o sarcina pana la capat de ani de zile. in romania se fac doar 5000 de fertilizari pe an pt ca suntem saraci, nu pentru ca sunt „statistic irelevanti”.

      50
  7. Dar de ce trebuie să creștem natalitatea atât de mult?

    Că sa avem ce baga la razboi, orfelinate și altele?

    Că să susținem financiar o societate? Pai cum plm că Nr de joburi se reduce de la o zi la alta. Se dorește eficientizarea tuturor joburilor. Daca nu ar fi răspunderea legală ne-am trata cu Dr Google și ar dispărea și medicii.

    Ii facem, bun, dar ei ce fac mai departe…? Ii duci la 30 de ani că sa mori pe dinăuntru că freacă menta? Banci, spitale (brancardieri) șoferi, dj, vânzători (supermarket, magazin de colt) și o droaie de alte meserii se restrâng, vin 2-3 itisti manageri and co si pun 3 sisteme automatizate sa le ia locul.

    Țin minte când a început închiderea combinatului din Galați. Erau angajați 70.000+ oameni, au primit ceva bani pe post de salarii compensatorii și aia a fost. Doar nu crezi că si-au deschis firme de consultanta și pază precum polițiștii sau judecătorii, nu? E drept, a fost treptat realizat…dar Paula mea. Majoritatea au cheltuit banii pe vacante și băutură și aia fost.

    Așa că.. repet, DE CE?

    Comentariu apreciat.7618
    • what he said!!

      245
    • NOU
      #70

      Sentimental: ca sa nu traiesti degeaba, sa nu te simti singur, etc.;
      Pragmatic: ca sa mai ai pe unu care iti semana, sa va ajutati reciproc;
      La nivel micro: ca familia e „celula de baza a societatii” – poti face o gramada de lucruri bune (pentru tine si pentru altii) intr-un grup mic de oameni, bine organizat, care se respecta si se iubesc reciproc;
      La nivel macro: in general, natiile numeroase le subjuga pe alea mai putin numeroase.

      1414
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1752
  9. Populatia Romaniei creste dar nu in interiorul granitelor ci in afara lor. Aici in tara pur si simplu nu sunt conditii pentru a-ti creste niste copii in conditii decente.

    Indecis. Tu ce zici?3713
  10. NOU
    #73

    asta cu femeile muncesc nu e un argument, in general ele muncesc de nevoie, fiindca rar te descurci cu un singur venit. Cred ca orice sot ar prefera ca sotia sa poata sta pe acasa, sa se poata ocupa de familie, de ea etc, bineinteles, daca si ea ar vrea asta. Si cred ca multe ar vrea sa aiba mai multa libertate decat sa fie nevoiete sa mearga la job si pe urma sa fie amandoi stresati cu copiii, daca se imbolnavesc etc, nu ii poti duce la scoala, gradinita etc.

    Asta a fost viziunea statelor pe termen scurt, sa fie 2 oameni taxati, salarii mai mici, sa devii dependent de ei pt orice mizerie, chiar si la facut de copii. De aia Germania e plina de imigranti, ca aia fac copii, fiindca 400 euro x 5 copii sunt 2000 euri fara sa faci nimic. Culmea e ca sunt bani pt toate porcariile, mai putin pt cei care chiar platesc taxe si fac treaba.

    Comentariu apreciat.5022
    • Ai fi surprins că o grămadă de femei nu muncesc de nevoie, ci pentru că scopul vieții lor nu e să îți facă ție ciorbă și să dea cu mopul?
      În plus, căsătoria hai să o primim ca pe un partneriat. Dacă eu am venituri zero și soțul meu cade mâine și își rupe gâtul și nu poate munci, ne aduci tu ciorba aia? Dar dacă moare? Mă duc în fața bisericii și cerșesc?
      Aia cu libertatea e bullshit rău. Libertatea să mergi la lidl la 10 dimineața? Că la 12 scoți copilul de la grădiniță, că nu îl poți lăsa la program prelungit că mă-sa stă acasă.

      Indecis. Tu ce zici?3213
    • @Madd – eu cred ca intelegi gresit conceptul. Nici dracu nu vrea sa munceasca, sa se duca undeva si sa lucreze 8 ore in loc sa fie liber sa stea in pat, sa se plimbe, sa se uite la TV sau sa mearga in vacanta. Lucrezi pentru ca trebuie, nu de placere, iar asta e la fel de valabila pentru ambele sexe.

      Da, stiu multe femei care ar fi fericite sa stea acasa, sa dea cu mopul si sa faca ciorba. Asta le place, nu ca le cere barbatul. Apropos, aia cu mopul e o chestie feminina, barbatii sunt porci si nu stau in loc de curatenie.

      Sigur ca nu poti sta in casa degeaba insa intre un job si ceva de facut este o diferenta uriasa.

      195
  11. NOU
    #76

    Poate ca oamenii nu prea mai fac sex…

    Indecis. Tu ce zici?297
    • Oamenii fac mai mult sex, culmea. Exact ca in Sodoma si Gomora.

      Sex fara obligatii, in schimb.

      Il fac pentru validare mai mult decat pentru placere. (parerea mea)

      Tot accesul asta la psihologi creeaza oameni din ce in ce mai egoisti, care cauta sa isi deseneze un cerc in jurul lor, apoi ridica un zid din ce in ce mai inalt pe urmele cercului. Se implineste doar cu hedonismul si devine „cel mai important din viata mea sunt eu”. Doar ca nu cu cel mai fericit sens…

      Indecis. Tu ce zici?1838
    • NOU
      #78

      Mormăilă, Claudia… of

      De lăbuță a zis cineva?

      Situație reală: un moșulică expirat bine ajunge între niște masculi oarecare, de vârstă (spre) mijlocie. „Tineretul” cu pricina, cât de amuzament, cât să-l impresioneze (și să-l testeze pe mos, să vadă și ei ce zice unul care era tânăr pe vremea lui Dej), îl pun pe taica in fața unui monitor, și toarnă-i pornache din gros. Producții de actualitate, cu fetișcane lipsite si de părul cel natural, dar și de prejudecăți. S-a uitat moșul cât s-a uitat, după care a tras concluzia:

      „Ce vremuri am ajuns să trăim! Ce tot atâta anal, oral și tot felul de fente? Voi vă bateți joc de pixd@!”

      141
  12. In tarile civilizate e o chestie de bani /salariu si locuinta accesibila ca pret /acoperis deasupra capului. In SUA dupa 1945 cand americanul mediu lucra in fabrica uzina firma putea sa intretina o casnica si 3-4-5 copii o rata la casa iar scoala nu costa mai nimic. Lucrurile s-au stricat dupa 1965 cand rata a scazut sub multdiscutatul 2.1. Azi nu mai exista predictibilitatea venitului si a locului de munca. In Japonia si Coreea de sud au toate conditiile sanatate spitale drumuri lipsa coruptie etc totul e perfect doar ca apartamentele sunt fantastic de scumpe iar salariile abia te tin pe linia de plutire. O solutie este importul de negrisori de oriunde si speranta ca ii vei civiliza. A incercat madam Merkel dar nu prea a mers. Deloc.

    Comentariu apreciat.526
  13. Băi Vali, pe mine mă ocolesc femeile ca râia, d’apai sa-mi facă un copil.
    Cine știe câți n-or fi în aceeași situație cu mine.

    Comentariu apreciat.590
    • nu, bosule. tu vrei să dai la rosha twins, și nu vezi că sunt creștine mai modeste fizic care se uită la tine.

    • @Vali
      Creștinele mai modeste fizic au inceput si ele ( din cauza retelelor de socializare) sa se considere ca sunt de nota 10 si ca vaginul lor este de fapt centrul Galaxiei si au pretentii de barbati fabulosi, inalti, ochi albastrii, educati, cu bani, cu simtul umorului, traim vremuri complicate.
      Cand crestinele alea modeste ajung pe la 35-40 de ani si realizeaza ca retelele de socializare si curentul feminist le-au mintit atunci este prea tarziu.
      Asadar demografia scade si pentru ca doamnele( multe dintre ele) se pastreza pentru barbatii aia de top , masculii alfa feroce care le umezeste lor chilotul si le livreaza o explozii de emotii iar barbatii mai uratei renunta la ideea de a-si mai face o familie.

      Comentariu apreciat.5323
  14. eu zic sa ne hotaram: vrem crestere demografica sau vrem liniste cand mergem la restaurant?

    aia cu 2 ani concediu e asa in bula noastra, chiar in ultimile 2 luni am auzit de cateva cazuri care cand au ramase gravide patronul le-a desfacut contractul de munca sau au aflat ca defapt ala nu cotizase nimic pt asigurari si au ramas saracele pe gol. lupta-te cu morile de vant. chiar si in corporatii presiunea e imensa daca pozitia este de la middle mai in sus. aia p-afara au 1-4 luni sau cate or avea dar apoi nu stramba nimeni din nas cand isi iau libere sau pleaca la 3 de la munca ca trebuie luat copilul de la gradinita. am un amic intr-o tara nordica, pur si simplu contractul de munca i-a venit standard ca poate pleca de la munca zilnic la 16 daca are copil in intretinere si e norma acolo. tin minte cand a primit contractul sa plece acolo, acum 10 ani+, cateva zile apoi aia n-au mai raspuns la telefon si se panicase omul si cand a dat de HR-ista de acolo intr-un final raspunsul a fost ca „e soare de cateva zile si suntem toti in parc cu copiii”. noi avem facilitati pe hartie.
    la un mom dat eu am av un sef american care m-a fript la o evaluare pt ca in anul ala avusesem CO si zilele libere aferente tatalui la nastere copil, 10 parca. mi-a zis ca la ei nu exista asa ceva, ca el are 10 zile CO si nici macar medical daca se imbolnaveste. joac-o p-asta

    Comentariu apreciat.527
    • Daca femeia revina la job cu o luna mai devreme de terminarea CCC, va primi un spor de insertie timp de un an. Mai mult, daca revine dupa un an, sporul e si mai mare si o sa poata lucra 4 sau 6 ore pe zi.

      136
    • Odata informat patronul ca femeia e insarcinata, nu se mai poate atinge de ea, ca da de dracu’. Daca lucra la negru insa… problema ei.

      1310
    • @punKreas – 6 luni. In Ro revii la job înainte de 6 luni și poți lua 1500 stimulent pe lângă salariu. Dacă revii după (s-a scos aia cu o lună înainte) iei 650 pe lângă. Și program redus au femeile care alăptează, până face copilul un an.

      100
    • @Madd: de cand s-a scos aia cu o luna inainte?

      00
  15. Nu cred ca acei 1000 sau 2000 lei primiti ij plus sunt un factor decizional, sau lipsa parcului din cartier.
    Cred ca o combinatie intre lipsa de educatie financiara care duce la un fel de nesigurata zilei de maine chiar si pentru cei care castiga mediu spre in sus in cazul in care ar ramane fara un job pe moment, comoditate, faptul ca familiile se intemeiaza acum dupa 35+ si nu in ultimul rand frica de boli (stiu persoane care nu au baut/fumat/drogat si au avut nasteri cu probleme sau au copii cu probleme serioase)

    192
  16. NOU
    #89

    Apare subiectul periodic, era si pe twitter acum vreo 2 saptamani, pentru mine problema este asa… Populatia a crescut de la 1 miliard la 8 miliarde intr-un secol si ceva. De ce trebuie sa fim din ce in ce mai multi? Hai sa vorbim numai de Romania ca poate suntem caz special. La ce ne-ar ajuta natalitatea crescuta, mai ales ca populatia de acum e un rezultat al politicilor ceausiste, deci fara ele oricum am fi fost la 15-16 milioane?
    Am intrebat si pe twitter, mi s-a spus ca platesc pensiiile noastre. Le platesc din ce locuri de munca? Vine AIul peste noi, in 20 de ani nu stie nimeni cum va arata piata, dar nu cred ca mai bine decat astazi.
    Sau ca puterea economica a unei tari este proportionala cu populatia etc.

    Poate cineva explica de ce avem nevoie de un spor pozitiv la natalitate? Chiar as fi curios sa inteleg.

    Comentariu apreciat.379
    • NOU
      #90

      fiindca imbatranirea populatiei face ca sistemul financiar actual sa intre in colaps. Daca o tara are 20 milioane de muncitori, iar cand ies majoritatea la pensie, din spate vin doar 10 milioane de muncitori, sistemele medicale, de pensii, taxe, investitii etc nu pot fi sustinute de doar 10 milioane de oameni, decat daca-i taxezi mai mult, ii taxezi mai mult sunt stresati de viata, nu vad un viitor bun in care ar vrea sa aduca alte fiinte (copii), mananca precar, se imbolnavesc mai repede si bulgarele se pune in miscare.

      Asta ar putea fi o explicatie.

      Comentariu apreciat.347
    • Mai e o chestie. Noi ne raportam acum la o perioada in care natalitatea era bubuita deoarece se indeplineau anumite conditii (legi anti avort, climatul medical deficient si aparea nevoia de a face cat mai multi copii pentru a fi sigur ca supravietuiesc cat mai multi si altele).
      Noi acum ne referim la statistica, dar daca ne gandim din alt punct de vedere, poate nu il consideram declin demograf, ci doar adaptare demografica.

      Comentariu apreciat.371
  17. Ce am văzut eu in jur: Femeile amână. Când sunt tinere nu vor să-și întrerupă activitatea profesională, nu vor să-și blocheze anii tinereții cu nesomn, ieșire din viața socială, pus toată viața pe hold. Mai târziu, presupunând că le rezistă relația și nu intervin divorțul și/sau altă relație, apar probleme de fertilitate, frica unui copil cu carențe de sănătate, diverse alte frici. Iar pus viața pe hold. Faptul că natalitatea omenirii e in scădere nu e neapărat problemă. Eu cred că, la momentul la care acești copii ipotetici urmau să intre pe piața muncii, va exista deja alternativă artificială.
    Mie mi se pare o mare problemă faptul că generațiile următoare par mult mai puțin inteligente. Abia aici se va produce un bum.

    Comentariu apreciat.572
    • Foarte de acord. Tindem mereu sa catalogam gresit, de obicei uitandu-ne la propria persoana. O femeie care are minim un copil, automat e casnica care se puieste si e demna de dispret, o femeie care nu are copil, automat e nefericita si o sa sfarseasca inconjurata de zeci de pisici. Cunoasteti catalogarile, nu?
      Dar ce ar fi sa-i lasam pe oameni sa procedeze cum vor ei fara sa-i catalogam cumva? Ba mai mult, sa ne vedem de ale noastre :)

      Comentariu apreciat.486
    • @Punkreas: das crazy.

      12
  18. Motivul pentru care declinul demografic se intampla in societatile bogate este destul de simplu. Nici un cuplu care are unul sau mai multi copii nu poate sa-si mentina standardul de viata cu tot ce inseamna asta inainte de aparitia lor. Cine poate sa faca asta o sa-si doreasca si probabil o sa aibe mai multi copii, insa nu toti isi pot permite asta.
    Cam de aici pleaca toata problemele cand vorbim de natalitate. Si este foarte greu sa faci ceva in zona asta pentru ca efectele se vad in niste ani plus ca fiecare societate este diferita. Povestile cu interzicerea contraceptiei, trimiterea femeii la treburile casnice nu vor rezolva nimic pentru ca oamenii vor percepe asta ca un atentat la standardul si modul lor de a trai. Polonia este exemplul care-mi vine in cap si sunt sigur ca peste ani vom vedea si alte state carora le va exploda in fata aceste masuri cretine.
    Asa ca foarte pe scurt cat timp standardul ala de viata al cuplului va fi inalt si orice aparitie a unui copil o sa-l diminueze, decizia multora o sa fie pas. Dar asta e greu pentru orice ziarist economic care este obsedat sa puna niste cifre in context….

    Comentariu apreciat.482
    • Mai e o altă problemă, mulți sunt la prima generație când își permit acest stil de viață. Au văzut chinurile părinților și le e greu să treacă peste.

      Aici mă încadrez eu de exemplu, care pot zice că am făcut un salt stratosferic peste părinți, dar țin minte bine încă lipsurile.

      Următoarea generație (dacă apucă să se nască) care nu va avea în minte amintirea sărăciei, poate va fi mai relaxată în privința asta.

      Comentariu apreciat.270
    • @Manu
      Depinde cum vezi lucrurile. Multi sunt pe urmatorul scenariu: prima generatie s-a nascut la sat si comunismul i-a adus la oras si cat de cat i-a civilizat, a doua generatie nascuta in comunism care prins nenorocitii de ani 80 si apoi tranzitia. Acestia au prins o lume in schimbare in care nu a fost interesata de natalitate. Si in care trebuiau sa se descurce, pur si simplu copii nu au fost o optiune pentru ca ar fi insemnat o scadere a standardului de viata urmat de o spirala fie a saraciei ori a alergarii dupa bani. In ambele cazuri destramarea sau o familie disfunctionala in care parintii stau de dragul copiilor este rezultatul.
      Toate lucrurile astea sunt vizibile usor daca ai spirit de observatie si prin anturaj oamenii cu copii.

      91
  19. poate ca pur si simplu nu mai gasim motive rationale sa facem copii. pana la revolutia industriala religia era factor motivant, apoi pana la anticonceptionale nu puteai sa nu ai. poate ar trebui sa lasam oamenii care vor cu adevarat sa aiba copii, indiferent cati bani primesc, sa-i faca si sa nu ne mai ingrijoram cu lucruri pe care nu le putem controla. poate functionam mai bine cu mai putini oameni. poate reusim sa gasim alt sistem economic care nu implica crestere infinita si consum abject. poate „less is more” se aplica si la numarul de oameni!

    Comentariu apreciat.612
  20. Oooo nuuu…deci suprapopularea nu e de fapt o problema? Pai sa le spuna cineva asta lui Bill Gates si lui Soros, ca se chinuie saracii de zile sa ne imputineze, ba cu chem trails, ba cu vaccinuri, ba cu covid.

    Indecis. Tu ce zici?1822
    • Ideea ar fi ca nu este buna suprapopularea cu populatii inferioare sau in cel mai bun caz mediocre, adica ii stiti, aia care nu prea au chef sa faca educatie sa munceasca, sunt violenti..etc. Da, stiu nu este deloc corect politic ce am spus dar stiti ca ma dreptate si ca este nasoala realitatea. In lumea vestica si nu numai o mare contributie la scaderea natalitatii o are curentul asta feminist extrem care circula ca un virus de calculator prin creierul femeilor, gen miscarea feminista 4B care prinde foarte repede si bine la creierele tinere usor de corupt.

      Indecis. Tu ce zici?1624
    • nu prea au chef sa faca educatie sa munceasca, sunt violenti..

      moldoveni? ăia cu cârlionți? arabii? că asiaticii muncesc de rup.

    • @gigi Hai, tu primul. Mergi și învață o meserie, apoi practic-o pe banii cu care ai vrea să plătești tu un meseriaș. Puterea exemplului personal.

      46
    • @Gigi de la prea mult bine li se trage la alea cu 4B , sunt satule domne de atata pwla de diamant

      11
  21. Sarcina și nașterea sunt dificile chiar și în contextul medical contemporan.
    Apoi, după zeci de ani de individualism, merge mai greu „Close your eyes and think of England.”

    206
  22. Daca iti pasa cat de cat de el un copil costa mai mult ca un adult. Cat e mic mai treaca mearga dar cand deja se indreapta spre liceu cheltuielile cresc exponential. Stiu, noi nu ne-am meditat sau ne-am meditat doar putin la matematica si cateva lectii la Romana. Vremurile alea au trecut si o sa explic de ce. Liceele decente si bune s-au restrans teribil. Daca vrei un liceu unde invata ceva si profesorii vin la ore si nu se fumeaza iarba din a 9-a atunci trebuie meditat puternic.

    Indecis. Tu ce zici?1713
    • Fix mentalitatea asta cred că e de fapt problema. Pretențiile părinților au crescut exponențial și marketingul bazat pe shaming funcționează incredibil de bine.

      Dacă nu cumperi căruciorul ăsta cu siguranță de 5 stele…nu-ți iubești copilul!
      Dacă nu îi faci mediații de la 3 ani, nu-ți iubești copilul!
      Dacă nu îl înveți 5 limbi străine cu tutore străin, nu-ți iubești copilul!
      Dacă nu îl dai la cea mai bună și mai internațională grădiniță pe 5000 lei pe lună, nu-ți iubești copilul!

      Dacă nu-l dai la liceu privat din Elveția, nu-ți iubești copilul!

      Și chestia asta pune presiune și pe părinți, și părinții care o mușcă fac mișto de alți părinți.

      Și intră în schemă și FOMO: dacă cumva copilul meu e un geniu și eu i-am ratat șansa pentru că nu l-am dat la meditații?

      Așa da, n-are rost sincer să te pui să faci copil fără să ai milionul de dolari rezervat în cont pentru el din momentul în care se naște.

      Comentariu apreciat.293
    • Ai sumarizat bine. Daca ai 2-3 se multiplica suma. :D

      40
  23. Solutia e simpla, în viziunea unora: sa aducă pakistanezi si africani sa se futa cu româncele (cu sau fără voia lor), sa crească rata demografică.

    1019
  24. Va dati seama sa dispara neamul romanesc peste cateva secole, maxim doua, sa fim nomazi care pe unde apuca, ce viziune de vis

    410
  25. Multe probleme se reduc la două probleme de bază: bani și educație.

    101
  26. Eu cred ca oamenii au puit pentru că nu le păsa, nu aveau educație, acces la informație, iar dacă ne uitam acum la ce comunități sunt pe spor pozitiv, concluzia e simplă.
    Poți sa le faci grădinițe, condiții, să le dai stimulente și tot degeaba, nu mai vrea nimeni să își sacrifice confortul și viața, au suficiente activități ca să își umple timpul. Acum 100 de ani, oamenii aveau 2 gânduri, să fwtă și să mănânce.

    121

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.