Aroganţă ieftină: cărţile sunt scumpe

Dacă ţi se pare că sunt prea scumpe cărţile, înseamnă că nu citeşti ce trebuie. Serios. Eu citesc cărţi care mă ajută să înţeleg lumea mai bine, fie că asta înseamnă istorie, biografie, marketing sau sociologie. Cu ajutorul lor devin mai bun şi câştig mai mulţi bani.

go_fuck_urself

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Putini mai sunt care citesc din placere pentru un anumit scop si cred ca le-ai dat de gandit unora cu fraza: „Cu ajutorul lor devin mai bun şi câştig mai mulţi bani.” :-))

    00
  2. Tot mai multe carti apar in format electronic pe net… Nici nu trebuie sa ne gandim la preturi. Le gasim gratis.

    00
  3. Eu nu citesc carti care ma ajuta sa castig mai multi bani, pentru mine e altul scopul. Cartile sunt scumpe doar daca nu le vezi rostul adevarat. Pe mine ma bucura sa-mi cumpar carti, chiar si de la anticariat sau de la Adevarul/Cotidianul si ce alte ziare au mai vandut carti.

    00
  4. Si bineinteles, cel mai tare ma bucur cand le citesc. :)

    00
  5. Eu le iau pe gratis de pe google :))

    00
  6. Mosule nu toata lumea citeste carti pentru a castiga bani, majoritatea le citesc pur si simplu din pasiune pentru aceasta activitate.
    Dupa cum spune Andreea si anticariatul poate fi o solutie buna in privinta asta sau si mai bine, un abonament la bibleoteca.

    00
  7. @Zoso:In loc de: „Dacă ţi se pare că sunt prea scumpe cărţile, înseamnă că nu citeşti ce trebuie”, corect era: …nu cauti unde trebuie :D
    Pe Abebooks si Alibris se gasesc o pleiada de carti de valoare la un pret care ne sfideaza pana si pe noi romanii, asta pt.cei care cunosc thrill-ul de a deschide o carte si nu un ebook.
    Sunt de acord ca din stiinta faci bani ;)

    00
  8. Asta imi aduce aminte de zicala: „If you think education is expensive, try ignorance”.

    N-a zis-o Daniel Funeriu, ci Derek Bok (merita o bere).

    00
  9. Faci o lista cu cartile recent citite de tine? Ma intereseaza in special cele legate de marketing, daca tot spui ca sunt bune.

    Eventual un articol lunar, despre cartile interesante pe care le ai citit.

    00
  10. In Franta, la anticariate, au carti clasice in fata magazinului, de la 0.20 eurocenti. Si la noi se gasesc sute de carti second hand in stare foarte buna si ieftine. Exista biblioteci. Nu tine replica asta.

    00
  11. Pentru bani cartile de poker sunt excelete. :)

    00
  12. Exista si biblioteci, nu e musai sa cumperi.

    00
  13. depinde si de gusturi…

    si da, cartile sunt scumpe. dar acuma, cateodata mai si depinde

    00
  14. @onair: Mie imi plac cele cu gust de ciresele. Sunt al naibii de scumpe, scarbele.

    00
  15. Cărțile SUNT scumpe. ”Dune” de Frank Herbert e fix două ori mai scump în ediția română decât orginalul englezesc de pe bookdepository. Asta ca exemplu. În al doilea rând, gândește-te că nu toți citesc ca să scoată bani din asta. Eu citesc din plăcere și citesc cam 2-3 cărți pe lună. 4 când am timp mai mult. Dacă n-aș avea un ereader și ar fi să cumpăr cărțile alea din România (presupunând prin absurd că le găsesc), m-ar sărăci cu vreo 200 RON pe lună.

    00
  16. @oaki
    Te-ai uitat vreodata bine la cartile alea? Nu le-as spune „clasice”. Alea cu adevarat importante sunt in interior si incep de la 5-7 euro.

    00
  17. Eu nu fac un maraton din a citii. Insa atunci cand o fac, o fac cu pasiune si placere. Si intr-adevar cartile de fac mai bun, iti deschid orizonturi si porti pe care alta data le considerai poate inacesibile. Eu cateva carti virtuale si vreo cateva de acasa. Si norocul de a avea la universitate doua biblioteci pline cu carti din toate domenile. Trebuie sa fii prea prost, or prea ignorant sa nu vrei sa deschizi una.

    P.S. O carte virtuala nu se poate compara niciodata cu o carte „clasica”. Ai parte de o cu totul si cu totul alta experienta.

    00
  18. Cine zice ca-cartile sunt scumpe?? Pai inseamna ca sufera de lipsa de imaginatie si ar face bine sa puna mana sa mai citeasca, sa-si dezvolte orizonturile. Ups, dar cartile sunt scumpe, asta e cerc vicios!

    00
  19. Ah, si apropos, toate cartile te ajuta sa castigi mai multi bani. Fie ca e Agatha Christie sau ceva specializat pe domeniul tau. Si creieru asta are nevoie de ulei ca sa mearga, e ca masina, daca n-o mai scoti la cate o plimbare din cand in cand rugineste.

    00
  20. @zoso Iti recomand Gustave Le Bon – Psihologia Maselor

    00
  21. @lluchiano: si care spui ca e ultima carte pe care ai citit-o?:) Sau ai citit toate 52 din pachet?:) Ca literatura nu se vede ca ai fi citit prea multa

    00
  22. Daca ai noroc poti gasi Dune in editia Nemira de prin anii 1990 la bani marunti intr-un anticariat. Then again, cine cumpara carti de la anticariat?
    PS: Am vrut sa cumpar „Under the Dome” de Stephen King. Pretul m-a oprit: aproape 90 de lei… si nu se gaseste la anticariat.

    00
  23. Am cumparat Dune in anii 90 de la Nemira si am cumparat si citit tot ce misca in domeniul SF in perioada aceea. Am citit in 2-3 ani ceea ce occidentalii au asteptat sa apara in cateva decenii. Pe atunci nu era o problema sa-ti cumperi 2-3-4 carti pe saptamana. Azi daca cumpar o carte la 2 luni, trebuie sa ma scobesc bine de bani.
    Toti suntem aroganti ieftini, mai putin Zoso.

    00
  24. Cred ca multi n-au mai calcat in vreo librarie dinainte de criza, cand ”cartile erau scumpe”. Sunt destule carti mai ieftine ca o shaorma mare si ceva mai gustoase decat una.

    Pana la urma, ce te opreste sa-ti faci liste de titluri dorite si sa le achizitionezi oportunist? Ce te opreste sa mergi la targurile de carte pentru ”fix editia aia in engleza”? Ce i-a oprit pe majoritatea sa cumpere ceva in perioada Black Friday? (Libris si Emag aveau reduceri excelente pentru unele titluri…gen 11 RON pentru un Rushdie de 35 sau 5 RON pentru un Vonnegut de 20). Multe dintre ele sunt si acum la reducere pe aceleasi site-uri, pentru ca nu se mai cumpara de ceva vreme.

    Apropo de ce spunea cineva mai sus: ce te opreste sa cumperi online, in format e-book? (sunt destui care cumpara constant pe Steam si Amazon si in Romania, deci ma indoiesc ca nu-s capabili sa foloseasca un card online).

    Da, cartile profesionale (adica ”dedicate unei profesiuni”, pentru lingvistii confuzi) sunt scumpe si vor fi intotdeauna scumpe. Problema e ca daca ai nevoie de o carte de advertising pentru ca esti la inceput si nu intelegi niste notiuni, o cumperi. E logic, te ajuta si vei scoate mai mult din ea pe termen lung. O carte de game design costa vreo 2 milioane importata (fie pe Amazon fie la vreun distribuitor speriat). O cumperi? Da, pentru ca n-ai de ales, daca subiectul te intereseaza.

    Targurile de carti si diversele evenimente din profesie iti permit sa iei si genul asta de carti la un pret avantajos (biblioteca mea de exemplu a fost luata cam la 50% din pret, cu exceptia cartilor de care aveam nevoie ATUNCI).

    00
  25. Razvan: Si eu asteptam Dansul Dragonilor, dar tine minte ca toate cartile din serie au fost scumpe. Nu stiu sa fi fost vreuna mai accesibila. Mai mult, cartea despre care vorbesti, lansata acum o luna in Romania, are deja o reducere pe site-ul editurii:
    https://nemira.ro/dansul-dragonilor

    Eu am luat toate cartile pana la Dansul Dragonilor la vreo 140 RON, la Kilipirim-ul de anul trecut. Avand in vedere ca adunate individual trceau lejer de 220 RON, am zis ca-i o afacere.

    Oricum, deviem mult de la subiect. Reducerile nu se adreseaza celor care trebuie sa citeasca ”acum!”. E vorba aici de oamenii care vin cu argumentul ”cartilor scumpe”. Astia nu-s oameni care se plang ca nu pot citi ”ultima carte a lui”, ci oameni care se plang ca nu pot citi nicio carte buna.

    Pentru cititorii de cursa lunga, exista magazine online cu cupoane de reduceri si altele. Alege-ti un dealer cu oferte bune si tine-te de el.

    Reducerile la 5-10 RON sunt de multe ori lichidari de stoc, dar se fac la destule carti bune, daca esti atent. Daca 5 RON e intr-adevar o suma mica, in zona 9-13 RON gasesti o groaza de titluri bune, unele recente.

    Cartile sunt chiar ok de cumparat online, pentru ca-s printre singurele materiale pe care nu trebuie sa ”pui mana inainte” (daca n-ai vreun fetis cu hard cover-urile cu desene in relief :P)

    00
  26. Vorbeam acum câteva zile cu o tipă și îi spuneam că mi-am cumpărat o carte, care costă 50 de lei. Când a auzit, prima reacție a ei a fost: ”Ce scumpă!” :))

    Mie nu mi se pare deloc scump. Sau, chiar dacă e, s-a inventat netul și torrentele :)

    00
  27. O carte buna este scumpa dar totul depinde de ce faci cu ea. La partea aceasta, Zoso are dreptate,
    Pentru varia, exista net-ul.

    00
  28. @lluchiano: se vede că vorbești din burtă. Eu de un an citesc exclusiv pe eReader și experiența e fix aceeași ca cea pe care o ai când citești pe hârtie.
    @krossfire: reducerile se aplică după ce trece destulă apă pe Dunăre. Dacă eu vreau să citesc acum ceva apărut de o lună, n-am să aștept jumătate de an ca să pot lua cartea cu 35% mai ieftin de la cine-știe-ce-târg. În al doilea rând, nu toată lumea locuiește în București ca să poată participa la târguri.
    Reducerile care ajung la 5-10 RON sunt făcute la cărțile care nu se vând. Gen Rodica Ojog-Brașoveanu și alte bazaconii fără priză la public. Nu că aș citi tâmpenii cu troli și elfi, dar n-am putut să nu observ că ultima carte a lui George R. R. Martin costă vreo 180 RON în magazin. Cu toate reducerile și cupoanele n-o poți lua mai ieftin de 110.

    00
  29. @Claudiu iti inteleg perfect dubiile. The essentials of psychoanalysis de freud.
    @Razvan T. fiecare cu opinia lui.

    00
  30. N-a rfi rau sa mia incep sa cumpar o carte din cand in cand. Aveam un obicei in genul in urma cu ceva ani si nu am terminat de citit toate cartile pe care le am. Cititul te ajuta, roice ai zice.

    Mai e si cealalta parte: daca am pe internet tot materialul care ma intereseaza, nu ma grabesc sa cumpar carti. In ultimiii ani tot ce am invatat a fost de pe internet.

    00
  31. exista multe variante de a cumpara carti la preturi bune.
    eu una am intrat in clubul cartii la Polirom si am reducere de 30% la orice carte comandata de pe site; urmaresc la Carturesti raftul de promotii la 10 lei, asa am luat Shining de Stephen King; exista carti care ies impreuna cu ziarele la 11 lei. daca alta varianta nu e, iti iei cartea de pe torrents si o citesti in format electronic.

    00
  32. când vorbim de „a citi o carte” ne gândim la beletristică… Acum, mi am luat în ultimele 2 luni 4 cărți. Frații karamazov, 2x stephen king si 1x Clive Cussler, toate între 45 si 55 ron

    asta i ieftin?

    apropos, cine zice că pe ebook e mai cul ca o carte în mână… pardon

    00
  33. cartile sunt scumpe cand nu intelegi cum sa le manipulezi in folosul tau.
    dar mai ales cartile sunt pe toate drumurile, bibliotecile, interneturile (!) si pentru toate buzunarele, inclusiv gratis. daca vrei sa citesti. daca nu – evident sunt scumpe

    00
  34. Si eu după ce am citit „Ion” m-am făcut magnat în agricultură :)

    00
  35. pentru toti obositii cu cartile voastre prea scumpe cu tot: reducere 40% la sectiunea „fictiune”: https://www.elefant.ro/list/carti/carte/fictiune

    00
  36. Fara niciun fel de reducere, cartile nu pot fi scumpe. Noi le comparam cu salarii de 200 de euro si alte ingenioase si inutile gaselnite. Categoria cartilor este aceeas a ”produselor culturale”.

    Cat costa un DVD original in primele luni de la aparitie? Cat costa un joc original, in format fizic sau pe digital? Cat costa un album de muzica nou aparut?

    00
  37. @krossfire
    ai dreptate. in general. dar in fata publicului blogului (astuia si al oricarui altul) ce sustii tu e un non-argument. Toate produsele culturale invocate de tine sunt obtinute gratis mult mult mai usor decat cartile.

    00
  38. Cartile sunt cam scumpe la noi. Spun asta desi am cumparat in 2 ani cam 400. Daca comparam numai „Cantec de gheata si foc” de la Nemira cu „A song of fire and ice” de la Bookdepository se vede diferenta si nu este una mica. La salariile noastre ar fi fost de bun simt un pret mai mic. Stiu ca sunt costuri de productie dar nu justifica pretul actual. E-book nu sunt o optiune pentru cine citeste mult si nici nu au farmecul cartilor in format clasic.

    00
  39. Marius: De TVA, drepturi de autor si taxe de export ai auzit :) ? O editura ca Nemira trebuie sa indure, pe langa fiscalitatea excesiva de la noi, o serie de taxe si conditii destul de dureroase de la detinatorii drepturilor de publicare originale.
    Crede-ma, nimanui nu-i pasa de ”salariile noastre”. Exista niste previziuni de marketing si niste calcule simple. Scot cartea asta la pretul asta pentru a-mi amortiza investitia. Scad pretul pentru a scoate profit, iar apoi fac o reducere finala pentru a lichida stocurile. E simplu.

    00
  40. Numai la noi se platesc drepturi de autor? Numai la noi sunt taxe?Numai la noi sunt costuri mari? Ce poate insemna asta? Ca se negociaza prost drepturile de autor? Stiu cum se lucreaza intr-o editura, am publicat cate ceva si eu si stiu cat sunt costurile reale. La un tiraj semnificativ costul de productie scade foarte mult. Cum iti explici ca Adevarul poate vinde carti la 13 lei si totusi are profit? Nu sunt diferente de calitate intre mult hulitele carti verzi sau rosii de la Adevarul si cele scoase de editurile de la noi. In multe cazuri calitatea este mai buna . Nu cred ca Nemira a scos cartile lui Martin in 500 de exemplare ci in zeci de mii sau poate in sute de mii de exemplare. Asta e egal cu un pret de productie destul de mic si indraznesc sa spun ca la paperback e sub 10 lei iar la hardback e pana in 20 de lei. Asta inseamna ca au adaosuri intre 200 si 500% si asta e lacomie pura specifica afacerilor si nu e de condamnat dar nici de scuzat de niste costuri care nu sunt mai mari decat in tarile vestice.

    00
  41. Tirajul semnificativ nu inseamna nimic, daca nu exista piata! Fiecare editura isi face o prognoza de vanzare pe mai multe luni, cu ciclurile de comunicare incluse.
    Pentru o carte ca a lui Martin ai costuri de productie, drepturi de autor, traducere, distributie si stocare, profitul dorit + TVA si o piata foarte mica. Tu producti 20 000 de exemplare (sa zicem) pentru ca asa sunt cotele de productie, dar stii ca vei vinde 11000 in primele luni si restul, daca ai noroc..pe la targuri, in urmatoarele luni si poate chiar in urmatorii ani. Am avut si legatura cu domeniul si inca am, desi nu direct.
    Ai vazut si ce carti se vand cu Adevarul si Jurnalul? Cand spui ca ”nu sunt diferente de calitate”, compari o carte pe hartie calitatea B cu un roman paperback (pretul ala era pentru editia paperback care-i la fel de scumpa si pe Amazon). Asa zisele ”capodopere internationale” sunt atat de tiparite si ras-tiparite incat drepturile de autor sunt extrem de ieftine.
     

    00
  42. Nu ai cum sa ai piata daca nu ai preturi accesibile. Profitul poate fi acelasi insa in conditii diferite: unu- situatia actuala: calitate medie a materialelor, pret de vanzare mare sau doi- calitate medie a materialelor, pret de vanzare acordat cu posibilitatile pietei insa la un tiraj mai mare. Oamenii si-au pierdut refelxul de a cumpara o carte tocmai din cauza preturilor foarte mari, nejustificate. Ce plateste o editura romaneasca in plus de una straina? Traducerea cartii? Sincer eu cred ca edituri mari au traducatori angajati. Cum iti explici ca o carte in limba engleza sau germana de o calitate deosebita a hartiei costa in medie 10 euro si aceiasi carte, tiparita in conditii mult mai modeste la noi costa 12-15 euro? Un exemplu relevant e Martin care costa in medie 6-8 euro in UK si la noi costa pana la 25. Un alt exemplu celebru este si Harry Potter la care la noi preturile s-au invartit pe la 25-10 euro. E clar ca editurile straine au alta filozofie de afaceri si ca promoveaza lectura prin accesibilitate creand un reflex al cumparatorului de a intra in librarie. La noi a fost asasinat chiar de cei care aveau interes sa il mentina viu si in crestere. Aici mai este un vinovat, scoala care si-a uitat vocatia educationala dar este alta poveste.

    00
  43. Cartile in Romania pe langa scumpe, sunt de cacat. Am fost pe la Humanitas de vreo cateva ori ca sa vad mizerii spirituale, astrologie, regasirea lui dumnezeu, iluminati, conspiratii cu hitler, etc si-n rest beletristica ieftina cu vampiri, monstri, pustani si alte porcarii pentru proletari.

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile