Marți a trecut prin Parlament o lege care prevede reducerea numărul de ore pe care un elev trebuie să îl facă la școală. Nasol de tot.
Profesorii plâng acum că nu vor mai avea ore destule și, surpriză, vor trebuie să fie mai buni sau să plece.
Am mai scris asta. Eu am făcut liceu uman. Am făcut matematică, fizică și chimie de mi-a ieșit pe nas. După același manual cu ăia de la real, diferența fiind o oră pe săptămână în plus pentru ei. Nu am înțeles nimic, nu am rămas cu nimic, pentru că totul era pentru avansați la materiile astea. Totul. Și în loc să mă scutească de prostiile astea, făceam ore în continuare, ca să aibă profesorii ore. Ore la care nici ei nu își dădeau interesul, că se vedea pe noi că nu înțelegem nimic din ce ni se predă.
Pierdere de timp, pierdere de energie, pierdere de resurse. O oră de mate, una de fizică și una de chimie pe săptămână înseamnă că 3 zile pe săptămână pierdeam câte o oră în plus la școală, apoi o oră cu tema și cu tocitul a ceva ce nu înțelegeam și de care, logic, fugisem, de aia eram la uman. De aia fucking eram la uman, să nu am coșmaruri cu fizică sau chimie sau matematică! Știam să adun, știam să înmulțesc, știam unghiuri și fracții și gata. Nu nu, în loc de încă o oră de logică sau de filosofie sau de literatură, noi făceam fracții și acizi, nene! Logica și sociologia, atât de necesară nouă, o oră pe săptămână. Filosifie? O oră pe săptămână într-un an, apoi două ore. Dar am basculat latină de mi-a ieșit pe nas. Aveam și două ore pe săptămână de latină la un moment dat.
Și, pe lângă incompetenții ăștia, vin și părinții, care vor programul “școală după școală” în toate școlile, adică să mai țină copiii la școală niște ore, să nu cumva să se apuce de droguri. V-am mai povestit cum e cu programul ăsta, e practic sclavie.
Soluția e simplă: programă și manuale pentru studiat intensiv materia, programă și manuale pentru studiat normal materia. Ești la uman? Ia manualul ușor de fizică! Ești la real? Ia-l pe ăla gros, tati!
Asta înseamnă că profesorul trebuie să își adapteze stilul de predare și orarul să fie făcut mai bine. Adică muncă. Și nimeni nu vrea să muncească, dar vor să îi pună pe copii să muncească. Că ei trebuie să muncească mult. Cadrele didactice nu. Leprele din Minister nu.
Este nevoie de o regandire a sistemului de invatamant, in special ciclul liceal, si universitar. Aduceti scolile profesionale inapoi sub o forma sau alta. Nu toti sunt Einstein sau Stephen Hawking.
Aceeasi problema trebuie rezolvata in invatamant de 30 de ani. Eu cred ca mai au putin si o rezolva
eu sunt will smith
cate ore de fizica trebuie sa fac?
Si poate nici nu vor sa fie! Tu stii ce nevoie e pe piata de instalatori,electricieni,zidari si alte genuri de msesiari ? Da, stiu gasesti tepari cu gramada pe OLX, aia nu se pune! Oameni seriosi care stiu meserie ar face o gramada de bani! Dar cine sa ii pregateasca?
Nea’ Gigi de la colt care mai face un ciubuc din cand in cand legand plus pe plus?
zarax – atata timp cat sunt multi bugetari si fac aceste lucruri in timpul orelor de program nu vei vedea niciodata zugravi. De ce? Simplu, bugetarul in 99% din cazuri poate chiuli fara probleme, nu il intreaba nimeni de sanatate dar privatul trebuie sa munceasca, plateste darile la stat si ramane cu aaaaaaaaaaa aproape nimic deoarece bugetarul presteaza munca la preturi de nimic. Asa ca da, instruiesti, inveti pe zugravi, instalatori, electricieni, stau 2-3 ani pana isi fac putina experienta si apoi trec de vama bors spre tarile unde vor fi apreciati pentru munca depusa.
PS: am fost la o primarie(comuna gr 3) intr-o zi de marti. La ora 2 nu mai era nimeni! programul de functionare s-ar parea ca era de la 8 la 1 in fiecare zi! Cred ca cel mai mult lucreaza in ianuarie-februarie cand vin oamenii sa isi plateasca impozitele.
@Alex: daca esti Will Smith din MIB vreo 5 ore de fizica cuantica/saptamana. Daca esti prințu din Bel Air merge si fara.
Cine te-a miniti ca nu exista scoli profesionale? Sunt si sau destul de multi absolventi
@verdenpom- cine te-a mințit pe tine că (toți) bugetarii își fac ciubucuri in orele de servici?! Este adevărat, fiind ceva mai lejera munca la stat ai și energia necesara sa mai faci ceva lucrativ după ora 16. Mai scot un salariu lucrând zilnic inclusiv sâmbătă dar asta e opțiunea mea! M-am apucat după ce Băsescu ne-a tăiat salariile , soția fiind tot bugetară, fix când apăruse încă un copil in familie. PSD a mai reparat, mărind salariile, deie Dumnezeu pușcărie ușoară lui Dragnea. Iar dacă idioții ăștia noi fac prostii cu bugetarii plec dincolo, vând tot și-mi fac firma de renovări. Tara asta ii pupa in fund pe străini și îi pedepsește pe românii întreprinzători rupandu-i cu taxele pe o piață subțire,lipsită de concurenta reală, acaparata de străini. Nici măcar că PFA nu merita la noi , nu poți subcontracta la fel că și firmele, deși, se știe, cei mai buni meseriași lucrează pentru ei, nu la patron.
V-a tăiat Băsescu salariile… Vi le-a tăiat marea criza mondiala.
Pentru toți cei care m-ați umplut de minusuri, luați de aici, de la unul mai deștept decât
mine, dar și decât voi: httpsww.cotidianul.ro/cine-pierde-si-cine-castiga-din-programul-de-guvernare/
Am incercat sa comentez ceva contra. Nu am ce.
Cam sunt de acord cu tine.
Mai bine mai multe ore , ca altfel o sa traga pe nas in timpul liber.
Nu știu, eu chiuleam ca să am mai mult timp liber, dar nu pt tras pe nas
Bai, e simplu, daca esti incapabil sa faci pe cineva sa fie atras de ceva, sa il fortezi e o tampenie crasa, dar asa e cand inca nu te-ai dizmeticit din comunism. Si e greu sa trezesti curiozitatea cand pe tine nu te inteteseaza, esti incapabil si lenes dar evident nu vrei sa recunosti.
dacă pe vremea ta (și a mea), se făcea materia pe repede înainte la profiluri care nu aveau treabă cu acea materie, cu aceleași manuale, ca să aibă profesorii posturi, acum se trece la pasul următor: orele sunt mai puține, profesorii sunt dați afară, dar materia rămâne aceeași.
Scoala e facuta pentru profesori, nu pentru elevi.
Tu eşti autodidact, le-ai învăţat pe toate singur sau de la şcoala vieţii, nu?
Ma tem ca nu vor ramane cu ore cei mai competenti profesori. Nu sunt aplicate criterii de evaluare a rezultatelor scolare. Si directorii de scoli nu pot angaja sau concedia. Nu, asta e la mana inspectoratelor, unde stim ce politruci sunt. Deci, cum si in ce fel?
Chiar si acum, cosmarul meu e ca ai mei copii, daca vor fi la o scoala de stat in gimnaziu sau liceu, vor intalni o trupa aleatoare de profesori: unii cu chef si talent, altii plictisiti sau incompetenti, altii de-a dreptul complexati sau generatori de traume psihice, care cand n-au argumente o iau personal. Cum au ajuns sa fie asa? Pentru ca avem criterii, avem control?
Poate nu am inteles eu bine: am terminat mate-fizica si aveam 5 ore de mate pe saptamana, 4 de fizica si 4 de chimie. Diferenta e mult mai mare, nu doar de o ora. Si, mai nou, la uman nu se mai face mate in clasele XI, XII si fizica nici atat.
Problema la noi e ca un profesor e considerat bun daca preda chestii in plus si da note mici, pentru ca elevii sa invete „de frica”. Doamne fereste sa explice frumos si toti elevii sa inteleaga, pai ce el nu s-a chinuit?
Nu mai puneți „umanul” ăla tot la grămadă. E (sau era când am terminat eu liceul) o diferență foarte mare între Filologie și Științe Sociale ca programă (M2 vs. M3, de exemplu).
Ciuby, „pe vremea mea” nu erau M-uri. Sunt ceva mai in varsta decat Vali. Ideea e ca, din cele mai vechi timpuri era o diferenta care in timp s-a amplificat. Spre exemplu noi aveam doar 3 ore de romana pe saptamana, nema latina etc. E adevarat ca aveam manuale unice, la istorie aveam tot Shogunul dar cu voievozi romani in loc de samurai. Se facea oarecum pe sarite. Acum parca sunt mai multe manuale, ai de unde sa alegi, cred.
de unde intoleranta asta scris gresit?
daca scrii gresit inseamna ca nu stii romana, dar nu implica ca nu stii mate. unii au facut mai mult mate la scoala si li s-a bagat pe gat romana….
pe tema asta ar trebui sa fac misto zilnic de aia care nu stiu sa calculeze un fourier..
@cici: aveam un prof in facultate care credea ca extrasul radicalului in minte (printr-o formula aproximativa) tine de cultura generala. Eu nu prea cred asa ceva.
Scrisul corect romaneste poate fi comparat cu ordinea operatiilor la matematica, e o chestiune elementara.
Sa faci analiza Fourier e ca si cum ai comenta „Slepul” de Stefan Banulescu, e o chestie mult mai obscura.
asta pentru ca gandesti in romaneste!
romana nu e o limba universala. e un fel de sarba
refuz sa invat. n-o suport. deal with it
@cici, si tu gandesti in romaneste pentru ca – fatalitate – nu te-ai nascut intr-o tara cu limba universala. Daca nu inveti romana inseamna ca nu stii nicio limba. Limbile universale pe care iti inchipui ca le stii (presupun ca vrei sa zici de engleza americana) le-ai invatat prea tarziu si nu mai ai nicio sansa sa le stapanesti decent.
@cici
Ok, sa te vad întâi ca știi mai multe cuvinte în engleza decât în romana. Și ca știi mai bine gramatica. E ușoară în engleza, dar tot ii încurcă pe mulți care cred despre ei ca știu engleza.
Si nu compara matematica cu romana, romana îți trebuie oriunde în România, și când vorbești cu gagica/gagicul. Integralele, nu.
daca gandesti in romana nu inseamna ca trebuie sa stii si sa scrii corect gramatical.
ganditul nu are treaba cu limba.. (decat poate daca scrii legi (si legile sunt scrise cu fundul, pentru ca aia stiu gramatica, nu logica))
iar cu engleza e fix aceiasi problema. nu vreau sa o invat perfect. ci doar cat sa ma ajute sa trec strada (mcdonalds, wc, chestii de astea..).
scopul unei limbi este comunicarea, nu limba de dragul limbii
ps. nu tre sa stii gramatica cand vorbesti cu gagica.
Cici, in cazul asta o sa fii ca basarabenii aia care vorbesc romana prost si rusa stricat. Nu se pot exprima in nicio limba mai sofisticat decat limbajul zilnic.
Scopul unei limbi e comunicarea și vad ca tu vrei sa îți fie limitata. În mai multe limbi. Iar la faza cu gagica, depinde de gagica, într-adevăr…
Ce nu înțeleg eu: a scăzut numărul de copii (că e emigrație, că nu mai avem Decretul…), scade numărul de ore. Soluția simplă: micșorăm numărul de elevi dintr-o clasă – altfel predai la 16 decât la 32. Chiar și cu o programă îmbâcsită/învechită și multe alte problene, când ai sun 20 de elevi la oră altfel predai.
Nu a scăzut peste tot la fel. În Făgăraș sau Pașcani bate vântul, la Cluj e înghesuială. Plus diferențele din cadrul fiecărui oraș. La unele scoli nu vrea nimeni, la altele e plin.
Mai frate, programul after-school nu e pentru ca sunt parintii nerezonabili, e o consecinta a capitalismului si a liberei circulatii a fortei de munca(Adica parinti care lucreaza in PRIVAT si nu au parintii la indemana sa le ia copiii de la scoala).
Pai frate in privat, nu conteaza in ce tara esti btw, trage de tine cat mai mult, cine pleaca devreme(a se citi la timp) tre sa fie tare pe meserie sau e primul pe usa afara in caz de „ceva”.
La asta se adauga inasprirea legilor de protectie a copilului, nu ai voie sa ii pui cheia de gat pana pe la vro 12 ani.
La asta adauga si traficul asa cum e in momentul actual, sau pune problema sa ia un copil de 8 ani autobuz sa se duca singur acasa, in orasele mari zic
Si atunci care e alternativa? Sa renunte unul din parinti la job?
Nu stiu de ce ti s-a dat minus dar eu sunt foarte curios cum isi ia parintele cu transportul in comun copilul ce termina orele la ora 2… a da stiu, daca e bugetar poate. Daca e privat o suge, afterschool pana la ora 5-6 cand iese si parintele de la privat.
Pai in familiile din provincie pe care le stiu eu, majoritatea au cel putin unul dintre soti care lucreaza la stat, si normal ca huzuresti de bine in privinta asta ( programul e program, sarbatorile sunt sarbatori, concedii prlungite no problem, mai un medical, una-alta). Si oricum chiar si aia din privat, multi stau pe langa parinti, mai un luat copilul de la scoala, mai mananca pranzul la bunici etc etc
Sa mearga bre singur acasa, sa invete sa se orienteze in lume. Ati facut oameni, nu bibelouri.
7 – aham, cu haosul din trafic sunt foarte curios cum vine copilul de 8 ani acasa(in sac sau cu ghiozdanul in spinare)… pana in 2000 nu era problema caci erau 10 masini la 2 blocuri, acum sunt 2 masini la apartament! in 2000 noi jucam laptenis in spatele blocului, dupa 10 ani nu mai aveai loc sa arunci o flegma de masini… dupa 20 de ani nu mai ai cum sa treci strada decat printre masini…
plm…un minus e de la mine, din doua motive:
1. mai lasati vrajeala asta cu „in vest se munceste pe rupte la privat ca altfel zbori”. asta poate inca merge daca acel privat e „constrctii srl” si tu esti „polonez de rit nou”…..daca esti bastinas, ti se falfaie. (in sensul ca muncesti obisnuit…nu concurezi la „fruntas in munca”)
2. de principiu, planurile astea le faci pana sa ai copilul…ca nu-l faci nici sa-l creasca bunicii…nici statul. plm…daca nu ai timp de el..nu-l face. nu trebuie bifat
attila – aham, deci vrei sa imi spui mie ca angajatul pe banda la vw lucreaza 5 ore pe zi si este normat cu 8 ore?
Pai mai Attila
1. Eu nu vorbesc de fundul Covasnei ci de orase mari. E usor sa vorbesti cand mananci de 3 ori pe spatamana la mama acasa.
2. Romanii din strainatate daca sunt angajati la privat, sunt acolo pentru ca nu s-a gasit un localnic care sa faca ecea treaba deci cam au de munca
3. Nu cer sa il creasca statul, dar va sta la after-school ca multi altii
verdenpom – cand eram mic nu conta ca pe strada x trecea o masina la 10 min sau ca era aglomeratie pe bulevard tot ma uitam de 2 ori in stanga si dreapta. trebuie se ne adaptam la mediul inconjurator…unii trebuiau sa traverseze 4 stradute si sa mearga 20 min pana la scoala si altii, mai norocosi, vad scoala din scara blocului
Loft, romanii sunt acolo pentru ca muncesc mai mult/mai serios pe aceiasi bani sau la fel dar pe bani mai putini. Fix de aia sunt salariile mari in IT in romania. Localnici sunt care sa faca treaba dar trebuie sa le si dai salarii competitive si conditii de viata dupa munca decente.
Pai Jan, sa zicem ca ai dreptate, dar romanii astia tot o sa termine programul dupa 5(mai degraba pe la 6). De aici nevoia de afterschool-uri ca de asta ziceam
loft si verdenpom: habar nu am cum e in fundul Covasnei…dar aici in Miticia unde sunt nascut si crescut…nu mananci la “mama acasa” de 3 ori…ce traieste la bloc..si n-are nici ce sa taie, nici sa culeaga….si mai gateste si cum “stie ea” de acum 60 ani…si cum inca imi aduc aminte ce naspa e sa ai peste 100kg…n-as vrea ca puradeii mei sa aiba aceleasi amintiri ca mine.
nu stiu cum e sa lucrezi la VW pe banda…dar ma indoiesc ca pe robotul ala il doare-n bratul metalic daca roboteii aia mici de pe langa el invata de la un profesor sau doar dintr-un soft facut de unii. pot doar sa-ti zic ca pe la Nokia, Vodafone, Ericsson si Orange (prin Germania, Olanda, Elevetia …si sa nu mai vorbiim de Franta) se cam spargea usa pe 4 ….asta daca nu era carnaval local sau meci ….cand se spargea mult mai devreme usa…sau se vedea meciul din birou. pot sa-ti zic ca tota lumea intelegea daca un coleg zicea ca vine mai tarziu sau pleaca mai devreme ca trebuie sa-si duca copilul sau sau il ia de la scola…tota lumea intelegea daca statea cineva acasa ca are copilul sau nevasta o raceala….si, in general, nu statea nimeni sa vada daca si cine sta “la program”
da, cand apare un copil ti se schimba viata…ba chiar as putea spune ca se duc dracu absolut toate cele cu care erai obisnuit…de la: nu mai fumez in sufragerie…pana la: trebuie sa fiu atent la ce cumpar de mancare …ca doar grasime si zahar nu mai merge. si asta include: il vedem doar in we si de restul ne doare-n fund? sau il crestem noi? plm….repet…nu e ceva de bifat. daca o casa, masina, un copac plantat sau un animal salvat pot fi motive de lauda….un copil nu e. orice prost poate sa faca unu’…conteaza ce faci mai departe cu el.
si da, e nasol cand te gandesti ca trebuie sa faci niste sacrificii care iti vor mpacta stilul de viata…dar nu te-a pus nici dracu’ sa-ti scoti prezervativul de pe pix
De ce Dumnezeii masii nu poate copilul sa meargă singur pana acasă? Creșteți retardați sau nu înțeleg? Făceam 30 de minute pana acasă din clasa I. Mergeam frumos pe jos prin cartiere cu suedeji si borfași, cu maidanezi agresivi si culmea, erau si masini pe strada.
Din clasa a treia am vrut sa ma duc la tenis. Dupa școală, de acasă alte 30 de minute cu autobuzul pana in cealaltă parte a orașului. Tot singur mergeam.
Si n-am murit. Incredibil, nu?
Aaa, dar stai, părinți mei stăteau in oraș, nu la porumb unde nu sunt trotuare sau transport in comun.
Pentru ca daca te reclama un binevoitor infunzi puscaria?
https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/11498123/Arrests-for-leaving-kids-home-alone-made-every-day.html
@loft
De unde ai scos-o pe aia cu 12 ani? :))
Vad destui copii mai mici care stau pe afara fără părinți în apropiere. Asa ca cei care stau în casa singuri or fi și mai mulți. Si oricum aia mici nu au atât de multe ore. Cei cu multe ore care trebuie reduse nu mai au de mult nici o treaba cu după-școala.
@S am scos-o din articolul la care am dat share mai sus (si de fapt vad ca e 14 ani)
Va pup, am de facut un raport ca sa pot sa sparg usa si sa fug la cresa peste 2 ore
@loft
Pana mea, acolo e vorba de UK.
Si în articol zice ca nici acolo nu e clara vreo limita de varsta și ca deciziile de sancționare se iau în funcție de situație. Adică na, problema e cand lași copilul de 14 ani singur câteva luni, ca pleci în Australia (cum e un exemplu din articol) sau copilul de 5 ani încuiat câteva minute în mașina incinsa. Nu te arestează nimeni nicaieri dacă lași copilul de 8 ani singur acasă 2-3 ore.
https://www.zf.ro/eveniment/sindicalistii-din-invatamant-reducerea-numarului-de-ore-va-afecta-25-000-de-cadre-didactice-18495361
Am auzit și eu asta de dimineață. M-a distrat că întâi spun că ăia cu sub 5 la titularizare trebuie să aibă voie să profeseze pentru că e criză de cadre didactice și în același timp acum spun că o să fie dați oameni afară.
Oricum, dacă oferta e mai mare decât cererea e bine că înseamnă că o să crească și calitatea.
sau spaga mai degraba
Profil tehnologic aici: faceam ore de IT si de retelistica+tot pachetul office de parca ma pregateam sa devin secretara si sa trimit doar outlook-uri, chimie(acizi si dracu stie ce dar neimportant cu profilul), biologie idem(macar daca ne invata cum sa bagam un deget in fofoloanca si ce sa gadilam pe acolo), 2 ore de educatie fizica pe saptamana dar fara sa ne lase la fotbal sau alte sporturi, faceam vreo 4 ore de matematica pe saptamana(prea multe, 2 ne-ar fi ajuns). Desigur, la pachet faceam si sociologie(sau cum ma-sa se chema)si alte materii neimportante gen italiana si franceza(deh, de parca toti ne-am fi facut bucatari frantuzi sau ingrijitori de bosorogi in italia). In loc sa fi facut rezistenta materialelor sau alte materii ce erau pe felie cu o facultate de tehnologie am facut tot felul de module de-a-n pulea ca la un moment dat sa avem vreo 15 module pe semestru dintre care doar vreo 5 erau pe profil.
Bonus: aveam „ore de practica”. Dadeam cu pila pe scaunele sudate ca deh, iti trebuie liceu sa dai cu pila in loc sa ne fi invatat cate ceva despre sudura MIG MAG TIG WIG… in schimb imi placeau orele de proiectare mecanica, bun profesor mai ales ca ne lasa sa facem la liber nu sa dam copy paste foaie-pc. Din cauza proiectarii mecanice vreo 30% dintre elevi nu au intrat la BAC in nici o sesiune din acel an. Cred ca i s-a dat un spit in oua de la inspectorat dupa aceea.
Ai nimerit tu prost, italiana si IT-ul te ajuta daca vrei cariera in videochat.
lol, comentatorii cu salarii de mii de euro intr-o tara cu 4milioane de persoane care traiesc sub pragu saraciei, se plang ca sistemul educational a dat gres cu ei.
Ca si cum ai bleste o dacie care a terminat printre primele la paris-dakar
Am facut matematinca-informatica intensiv. Matematica mi-a iesit pe ochi. Atat de greu era incat fortam enorm si evident am ramas cu matematica ce o stiu cu totii. Si acum imi aduc aminte de cartile de matematica Mircea Ganca. Satul de atata tehnica am terminat Facultatea de Biologie.
La liceu incercam sa ramanem dupa ore sa socializam, sa facem temele enorm de grele pentru ziua urmatoare, apoi un fotbal. Nu, nu se putea mereu pentru ca eram considerati ca niste intrusi. La facultate nici nu se pune problema pentru ca in parcul Izvor nu era tot timpul cald :)). Dupa scoala nu trebuie scoala. Trebuie sa existe sali unde elevii care isi doresc sa invete sa poata ramane dupa ore, chiar sa se si joace. Poate pare ciudat dar unii, poate putini, au nevoie. Abia in clasa a 10-a am acut calculatorul meu. Nu era ok sa am acces la o sala cu calculatoare dupa ore? Ce fac acum? :)) Design grafic si marketing online inca de pe bancile facultatii. Doar 6 colegi din cei 30 au continuat pe aceeasi linie si anume informatica.
Ganga, Mircea Ganga… (știu, pentru că am urât cu pasiune cărțile alea, dar tot erau mai bune decât manualele)
20% nu e absolut deloc rau!
Atentie, nu dispar neaparat cadrele titulare, ci se loveste, mai ales, in suplinitori. Nu o sa ramai neaparat cu calitatea.
Problema este programa scolara. Acum, elevii de-a VII-a lucreaza dupa noua programa (care e mult, mult mai buna fata de cea veche). Daca lovesti acum in invatamant, ai nevoie de o noua programa si dai cateva generatii de elevi peste cap (mai ales la examenele finale).
Nu e doar programa. Unele clase au acum au 30+ de elevi – ce calitate vrei? Cand ai 1-2 ore pe saptamana la unele materii, cand sa ii evaluezi pe toti?
De acord cu tine. Se pune problema si de spatiu. Majoritatea scolilor au putine sali de clasa. Ce faci in acest caz? Parintii nu doresc sa isi mute copii la scolile periferice din mai multe motive.
N-am timp sa citesc bazaconiile din comentarii, dar sunt de retinut cateva aspecte, care contrazic oarecum ce scrie boss.
1. Se reduce numarul de ore, dar nu si programa. Ce credeti ca inseamna asta: ca sa va studia mai bine, mai eficient, sau ca se va face si mai superficial decat pana acum, pentru a se acoperi tot materialul?
2. Mai exista un alt tip de reducere de ore cauzat de reducerea numarului de elevi. Sunt convins ca niste loaze pe la Minister au luat decizii confundand cele doua tipuri.
3. Schimbarea stilului de predare al profesorilor este greu spre imposibil de realizat de catre profesori de capul lor. Sunt niste directive venite de sus, de a pastra stilul asta hai sa-i spunem comunist de predare. Te abati de la ele, risti sa ingheti la acelasi grad, sau sa te trezesti la coada listei cand vine vorba de cine ramane.
4. Un prieten este profesor de limba romana si diriginte la un liceu „tehnic” sau „tehnologic” din Bucuresti. Elevii acelui liceu fac practica la greu, inclusiv la firme. Are cativa elevi buni, cativa mediocri spre ok, si restul loaze sau putori. Mi-a aratat o data o lista de activitati din afara normei, pe care trebuie sa le faca cu loazele care au ajuns in clasa a noua si nu stiu sa scrie corect. Lista include si activitati speciale, si facilitati pentru copiii din familii sarace. Este timp alocat care nu se plateste in afara normei. Activitatile astea sunt evaluate si punctate in fiecare an. Daca trebuie sa plece vreun profesor, sau sa-si intregeasca norma mergand si la alte scoli, primii sunt cei cu punctaj mai mic.
Ce vreau sa spun cu acest ultim punct: hai sa nu ne mai cacam pe noi ca profesorii sunt asa si pe dincolo, si ca vai ce buni sunt elevii si ca scoala ii strica. Pentru elevii cu rezultate slabe exista programe gratuite. Nu te obliga nimeni sa te duci, dar ti se ofera posibilitatea, dupa ore sa intelegi ceea ce n-ai priceput in clasa. da, sta cineva si „te tine de mana”. Tot ce trebuie sa faci e sa vii. Nu vrei, esti pe barba ta.
Eu am facut primele 6 clase in timpul comunismului, am fost comandant de detasament timp de 2 ani, si de grupa pana la Revolutie. Am intrat la unul din cele 2 mari Colegii Nationale din Ploiesti, la mate-fizica, predare intensiva in franceza. Am avut ore mai putine de limba romana, dar am nimerit la o profesoara care a insistat ca nu vom fi pasuiti de la a invata toata programa, doar pentru ca suntem la real. Acum dupa atatia ani, vad ce bine mi-a prins: sunt in stare sa inteleg o carte, sa am un raspuns emotional la o lucrare de arta etc., nu sunt un bolovan care se uita ca vita la un tablou, sau care nu intelege de exemplu ce simbolizeaza roata, in literatura romana. Am intrat la ASE la fara taxa, prin examen, si iata, acum sunt un corporatist, destul de sus in ierarhie. Nu existau scoli particulare pe vremea mea, sau traininguri. Am facut toata scoala LA STAT.
Nepotul meu este tot la unul din cele doua mari Colegii Nationale in alt oras, si recent a fost ales Presedintele Asociatiei Elevilor. A intrat la fara taxat, vine din familie de oameni cu venituri mici. Deci generatia actuala, in invatamantul de stat. Si mai are grija si de fratele lui mai mic. PLM, daca vrei, poti, si nu trebuie sa fii geniu pentru asta, sau sa fii tocilar. Trebuie doar ca parinte sa ii tii sub control doza de tableta, de Facebook, de manele, si de ars timpul aiurea in parcuri mancand seminte, sau la pacanele, sau facand liniute cu colegi cocalari.
In acelasi timp, alti membri ai familiei extinse, si majoritatea prietenilor din copilarie desi au fost cam prin aceleasi scoli, pana la un punct, au ales sa fie loaze. Am facut multe materii cu aceiasi profesori, la o diferenta de 2-3-4 ani. Unii bateau mingea pe maidan, altii mai deschideau si cate o carte din cand in cand.
Da, sunt multi profesori slabi in invatamant. Dar sunt si multi foarte bine pregatiti, si care sunt limitati de ordinele de sus, de lipsa de adaptare a celor din Minister la realitatea de azi. Stiu, e usor sa dai „select all” si „send to recycle bin”, dar e de porc sa ai o astfel de abordare superficiala, si apoi sa comentezi ca profesorii nu-si dau silinta.
sa le luam pe rand:
1. „Dar sunt si multi foarte bine pregatiti, si care sunt limitati de ordinele de sus” – limitarea asta exista doar din frica sau din durere-n fund. pana la urma, e domeniul lor…au sindicat…nu i-am auzit niciodata sa puna de-o greva generala ca e de cacat materia, programa etc….doar cand e vorba de salarii sau disponibilizari.
plm…este fix aceeasi gargara si aceeasi ipocrizie ca aia din partea „absolventilor” care trebuie sa refaca o parte din scoala daca vor sa le fie recunoscute diplomele prin vest – pai mai „copii”…cand ram studenti si faceam greve pe la sfarsitul anilor ’90…ce ceream? am cerut vreodata sa se schimbe sistemul universitar astfel incat sa fie aliniat la ala vestic…sa ne batem cu ei de la egal la egal?…nope, ceream locuri mai ieftine in camin, transport mai ieftin la oala cu zacusca…si trecere in anii superiori „cu credite” nu cu „integralisti”
deci…afara cu toti profesorii…aia prosti ca sunt prosti…aia „buni” ca sunt lepre si au acceptat asta
2. „Am intrat la unul din cele 2 mari Colegii Nationale din Ploiesti” – plm…asta e identic cu a ma lauda eu ca sunt compatriot cu Nadia care a fost buna la gminastica. mare cacao….era concurenta…da..dar era d’aia idioata. ai prins ca si mine admiterea aia la „liceu unic”…cu invatatul oboselilor alea de comentarii pe de rost…ca daca nu vedeai „inteligenta ciobanasului mioritic” si scriai o lucrare coerenta si argumentata despre idiotenia aluia…sugeai pixul
3. „Am intrat la ASE la fara taxa, prin examen” – toti (hai poate nu toti, dar cu siguranta 90%) aia care intram, intram prin examen…si nu aveai alta varianta decat aia cu taxa…
pe vremea mea era o zicala in Poli: in ASE intra cine poate, iese cine vrea….in Poli intra cine vrea, iese cine poate..
4. „si iata, acum sunt un corporatist, destul de sus in ierarhie.” …plm…din proprie experienta…dupa ce stai ceva timp intr-o corporatie…incepi sa cresti in ierarhie vrei, nu vrei…sau indiferent cat de incompetent esti. plm….asta nu este o ofensa…ca nu ne cunoastem…e doar adevarul din corporatii
plm….incercati sa mai terminati cu ….”pe vremea mea”….ca nu suntem bunici si ar trebui sa intelegem ca lucrurile se mai schimba. si daca au fost niste lucruri care ne-au nemultumit in tinerete, frumos ar fi sa le schimbam…nu sa le transmitem mai departe ca pe ceva normal.
Am citit doar primul paragraf si am renuntat. Mi-ai adus aminte de ratatii care chibiteaza de pe margine ca strugurii sunt acri.
Ce simbolizează roata, în literatura română?
daca legea trece, absolut toti care o voteaza au o bila alba de la mine
Doua-trei amenzi penale si cate un an cu suspendare pe ici pe colo pentru evaziune fiscala pentru meditatii. Asta e elefantul roz, industria meditatiilor. Cel mai bun liceu din Constanta, ca si cum (mi-a fost rusine de rusinea lor la intalnirea de 10 ani, cand se luau toti la laba in cerc pentru ce note mari am luat la bac, dar nu mai tine nimeni minte ca am copiat ABSOLUT TOTI ABSOLUT TOT), aveam un singur coleg care nu facea meditatii, profii predau o pula, ca stiau ca toti fac meditatii oricum, eventual chiar cu ei. La un calcul simplu, un prof de liceu de materie mai “cautata”, romana, mate, din astea, isi scoate un 2-3000€ curati, frumosi, neimpozabili.
Manca-mi-ar pula de profesori, ratati care nu au fost in stare sa faca altceva.
E mult mai mare problema decât profesorii. Voi din Constanta (și din multe alte județe) sunteți în general mai dubioși. Și mi se confirma, când zici de partea cu copiatul. La mine au fost super exceptii.
În fond de aia județul de unde sunt era al cincilea de la coada la promovabilitate la bac pana într-o anumita perioada, iar apoi, când s-au înăsprit controalele, a fost al cincilea din top. Cu aproximativ același procent, sau chiar un pic mai mare.
Eu am terminat profilul mate-fizica. Pe noi ne-a chinuit istoria, bilologia si romana. La istorie jumate eram corigenti ca nu vroiam sa invatam numele maresalilor lui Napoleon.
Dupa care am intrat la poli. Am crezut c-am scapat dar din nou am fost legati de cei de la uman. Ca de, se intra pe baza mediei de bac. Se uitau astia de la uman la cursurile de mate si de fizica precum viteii la poarta noua. Profesorii au luat materia de la nivelul clasei a 9-a. Asa ca vrei nu vrei bea Grigore agheasma.
Ori era nebun profesorul, ori era vorba de mai mult decat maresalii lui napoleon. Ca un 5 ca să eviți corigenta iei și învățând mai selectiv asa.
Sint putin uimita sa vad pe toata lumea de acord in legatura cu reducerea orelor de scoala. Mi se pare ca e un fapt demonstrat in fel si chip ca educatia din Romania e la pamint, se poate observa din Raportul PISA, unde sintem pe penultimul loc, in decembrie va fi dat publicitatii noul raport, pariu ca n-o sa stam mai bine, se vede pina si la faptul ca avem cel mai mare numar de accidente la locul de munca sau pe sosele. Daca cineva crede ca mai exista o tara in Europa in care in primii 5 ani de scoala copiii incep la 8 si ies la 12, de fapt 11.40, cred ca visati! In Germania la liceu sint 36 de ore pe saptamina. De acord ca trebuie simplificata programa, ca trebuie numar mult mai mic de materii in ultimii ani, dar reducerea numarului de ore nu e o solutie, e doar o metoda de a cheltui mai putini bani cu invatamintul. Si asa e in schimburi, cu clase supradimensionate, cu saracie si wc uri in curte, mai taiati si din ore si-o sa ajungem maimutele Europei.
Esti sigur ca acele 36 de ore pe saptamana nu includ si asa zisul after school nemtesc?
problema nu este la clasele 0 – 4 cat la clasele 5 – 8
copiii au program in general dupa amiaza de la 12:00 la 18:00 (practic nu au masa de pranz, observi?). La 11:00 mananca, apoi se spala se imbraca si pleaca la scoala. Se intorc la 18:15-18:25 daca invata la scoala din cartier. Pe la 19:00 – 19:30 se apuca de teme.
al meu a facut ieri in clasa 3 exercitii la matematica (practic a scris o pagina) si a avut tema pentru acasa vreo 60-70 de calcule de acelasi gen. nu, nu le-a terminat.
a avut azi 6 materii (e cea mai grea zi – fara sport, arte, dirigentie) si nu a apucat sa deschida cartea la toate disciplinele desi una era facuta de duminica.
Nu, fara afterschool. Copiii mei in sistem britanic stau la scoala 7,5 ore pe zi plus afterschool minim 2 ore pe saptamina. Plus teme. De la clasa 0.
Apai da, dar la noi la școală e mai tortură și nu e atât de indicat sa stai multe ore. Pe bune. Îmi amintesc cât de rău era. La job e lux. Și jobul îl am pe baza facultății (marea liberarea, cum ii mai spun). Unde am intrat pe baza a doua materii făcute în liceu. Chiar ar fi indicat ca macar din clasa a 11-a sa îți poți alege un număr foarte mic de materii pe care sa te concentrezi. Și, dacă te razgandesti cu facultatea la care vrei sa dai sau în general cu drumul pe care vrei să-l urmezi, sa le schimbi sau sa adaugi altele.
25 de ore la gimnaziu sunt prea multe, n-ai ce sa inveti mai mult de 4 ore pe zi la scoala. E total gresit sa chemi copiii la ora 8 si sa-i tii pana la 1 la scoala, total gresit… orele ar trebui sa inceapa la 9 si sa fie maxim pana la 1, cu unele exceptii daca e.
Nu sunt 25. Sunt intre 31 si 34.
Ora 8 e inumana, oricum.
Pai de asta vin toti obositii sa se planga ca in IT se castiga bine pt ca ei nu au vrut sa invete mate, info, fizica, logica samd ci belirea carmazului la franceza incepator, studii socio umane si latina avansata
da, fraiere, dar tu știi câtă latină știu eu? de ce nu sunt plătit la fel de bine ca tine?!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Latina nu produce.
Pe când „ecuațiile matematice complexe” produc. Apropo, cât mai e bitcoiul?
Salut,
Stai linistit, la clasa de informatica aveam ore de Limba Romana aproape la fel ca numar ca cei de la Uman, cred ca aveam doua ore mai putin.
Nu cred ca exista vreo materie in liceu care sa aiba alocate mai mult de 5 ore pe saptamana. Daca scazi 2 raman 3, deci putin mai mult de jumate. Cam depinde de perspectiva…
Câte ore de limba romana aveai, mai exact, si când ai terminat liceul?
Dat o reforma in materie/programa/manuale/structura. Si buna. Inghetat totul pt minim 10 ani. Cand am trecut si eu prin scoala, aveam aceleasi manuale ca aia cu 10-15 ani mai mari ca mine, se schimba usor coperta sau doua-trei figuri prin diverse capitole, dar continutul era in mare acelasi.
Nu tin partea nimanui, dar poti sa fii super cadru didactic daca ai numai hiperactivi sau hiperactivi inapoiati putin mintal in clasa. Daca ala micu nu sta 10 min locului cat sa prinda o idee, sa o prelucreze si apoi sa fie in stare sa o redea…plua. Nu ai la ce sa astepti in rest, oricat ai investi si oricate cadre didactice si ore ai avea. Noi citeam in draci la scoala, mai primeam lista si pt vacanta, astia de azi nu sint in stare sa termine 10-20 de pagini intr-o saptamina.
Citesc comentarii pe la ziare, articole, comentarii pe facebook, pe aici…te crucesti. Idiocracy.
Gura lui Zoso adevăr grăiește.
După 74 de comentarii, nu știu ce aș putea spune în plus.
Dar „pe vremea mea”, la profil informatică (vreo 10 ore de info in total, pe săptămână – o zi numai laborator), aveam o singură oră de istorie, una singură de biologie, una de psihologie-economie, două de limba română (sau maximum trei), una de franceza, una de engleză, două de chimie. În rest, numai mate, fizică, info.
So, „departajarea pe profile” era de mult timp, nu a descoperit zoso nimuc nou.
Copiii mei invata in sistem britanic, in ultimii 2 ani de liceu au 3 materii, f putin se incumeta la 4, stau la scoala 7 ore pe zi si invata si acasa, normal. Asa fac toti . Dar doar aici vad disperare, pai cum nene, altfel, pe bune, credeti ca vine din cer?! Fara efort, fara tras de tine, mi se cuvine, meritam tot ce ni se intimpla, pentru ca nici nu vrem sa punem osul.
Reducerea numarului de ore poate fi o solutie dar nu e sfantul graal. Ba chiar, cred ca nu va produce rezultatele dorite (in afara de economisiri).
Am o fiica care in cativa ani va merge la scoala. Inca nu sunt sigur daca sa o dau la una internationala (unde am plati 5000 euro+ pe an si ar incepe scoala la varsta de 5 ani – Cambridge curriculum) sau sa o ducem la stat.
Programa, cel putin in ciclul primar s-a schimbat si din ce am observat, s-a schimbat in bine. Nu mi se pare deloc stufos asa cum este acum, metodele de a invata matematica mi se par vechi dar nu e Romania singura tara in care se invata la fel.
Problema e ca in scolile mai bune ai un numar foarte mare de elevi iar in cele mai rele un numar decent de elevi. Recent s-a dat lege care limiteaza numarul maxim de elevi intr-o clasa la 25. Daca poate fi implementat, este o lege mult mai importanta care va imbunatati educatia in Romania decat aceasta lege cu limitarea orelor.
In plus, la sfirsitul liceului au niste examene atit de dure de le sar capacele, credeti-ma, nu au vreo legatura cu bacul nostru , sint la un cu totul alt nivel, examene pt care, evident, intervine studiu individual la cu totul alt nivel. Dar noi, romanii, ne batem in continuare pe spate, ca sintem buni, avem olimpici, ii batem la fund, dream on!
Si asa apar oliviile. Nu avem nevoie de chimie și biologie și la 30 de ani citesc pe net câte un cacat