Apropo de nume și aeroporturi

Se poate să ne hotărâm totuși cum se numesc aeroporturile noastre. Are indicativ OTP? De ce naiba insistăm să îi zicem „Aurel Bengosu”? Ca să ce? Cui folosește să aibă un indicativ și să se îi zicem noi altfel? De ce e mândria asta imbecilă să nimic?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Aeroportul din Toronto se numește „Toronto Pearson International Airport” și are indicativ YYZ, what’s your point?

    Comentariu apreciat.3913
    • Poate a tot incercat sa faca legatura intre Vali Petcu si indicativul zoso, nu reuseste, si a zis sa o pună dă un brainstorming mic.

      Comentariu apreciat.3234
    • Una e codul IATA, alta e numele oficial de prezentare. E de fapt foarte comun să fie așa. În general codul IATA rămâne, nu se schimbă că au unii chef să omagieze o persoană nouă. ORD e așa pentru ca s-a chemat Orchard prin anii 40. E O’Hare de aproape 75 de ani dar nu a schimbat nimeni codul.

      Grecii au cam la toate un nume de persoana. KLX e „Captain Vassilis Constantakopoulos” de exemplu.

      Chiar și în Germania, de MUC e de fapt Franz Joseph Strauß dar nimeni nu îi zice așa. Nici măcar site-ul aeroportului nu îl menționeazā.

      În Italia BGY e de fapt „Aeroporto Internazionale Il Caravaggio”.

      Și tot așa. Las’ să fie și Aurel pe nume pe undeva…apropo, Băneasa e BBU.

      Și tot ca fapt divers să vezi ce e la codurile avioanelor. Noi avem YR (în loc de RO) pentru că…pitong!

      150
  2. „hai sa scriu niste text fara pic de sens”. Zoso

    Comentariu apreciat.53211
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 18128
    • Indicativele sunt alese pe principiul primul venit primul servit, de-aia uneori apar ciudățenii.

      Sunt niște unii cu mânuțe roșii care trolleaza pe aici , or fi pe stop. Sau a ajuns și blogul asta să fie ținta unor boți că tot e la modă.

      Indecis. Tu ce zici?3351
    • Nu neaparat sens, dar ceva sa starneasca lumea.
      Prevad peste 100 de comentarii la articolul asta

      Comentariu apreciat.536
    • Daca scriam eu asta se lua de mine….

      Comentariu apreciat.411
    • @animaloo afla zoso raspunsul la intrebare, mai afla si cativa din cititori, se mai educa cativa oameni.
      Daca te uiti la @hatzz sau la @chilifoi ce aflii util? Daca folosesti avionul.

      424
  3. Probabil spun lucruri cunoscute deja fiind un canal cunoscut dar … Pe subiectul asta are CGP Grey un video numit The Maddening Mess of Airport Codes unde explica cum e cu codurile. Inclusiv ciudatenii ca cea expusa de Jollyca mai sus.

    Comentariu apreciat.871
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 761
    • @Trl sumarizand asa e, dar e si meritul omului ca a stiut sa impacheteze informatia incat oamenii sa revina pe canalul lui intr-un nr atat de mare.

      182
  4. NOU
    #13

    Ar trebui sa luam exemplu de la aeroportul international „Ay Caramba” din New Mexico.

    240
  5. Și de ce să folosești OTP (codul IATA, care e asociația firmelor de transport) și nu LROP (codul ICAO, care e organizația de sub UN care face standarde în aviație)? Nu mai bine folosim coordonatele geografice, în WGS84? Naționaliștii pot folosi proiecția STEREO70. Sau descrii drumul, cu hanurile unde înnoptezi și unde adăpi boii. Te înțelegi mai ușor și cu taximetriștii așa. Sau îi zici Otopeni, ca toată lumea :)).

    De ce îi zice Zoso și nu Vali Petcu? De ce Shotae?

    Comentariu apreciat.1234
  6. Codurile de aeroport, care sunt emise de două entități uriașe: IATA și ICAO, sunt de fapt denumirile tehnice ale acestora și sunt folosite aproape exclusiv pentru diferite interconectări a mai multor entități din industrie, aviația fiind una dintre cele mai standardizate industrii de pe planeta asta.

    Fiecare aeroport și aerodrom activ are cel puțin cod ICAO (mereu compus din patru litere, prima reprezentând regiunea în care se află, a doua literă reprezintă țara, iar apoi alte două reprezintă localitatea). Dacă pe acel aeroport ajung și pasageri cu bagaje, atunci aeroportul are și cod IATA (din trei litere).

    Apoi, fiecare cod de aeroport are și o denumire comercială, gen aeroportul Xulescu din Caracal, cea pe care pasagerii o văd pe biletele de avion, pe listele de zboruri, etc.

    Extra: unele puncte de transport modal (aerogări și gări) pot primi și ele coduri IATA, dacă una sau mai multe companii aeriene vinde bilete multi-modale (avion+tren), iar bagajele pasagerilor ajung la autogară sau gară ca parte a itinerariului.

    Extra 2: unele zone metropolitane (nu sunt multe, dar printre ele se numără și București) au cod IATA, gen BUH pentru București, și adună sub acesta toate codurile IATA de aeroport din zona respectivă. Alte exemple sunt LON, PAR, MIL, MOW, TYO, etc.

    Deoarece pe cărțile de îmbarcare e spațiu puțin, acolo apare deseori scris mai mare codul de aeroport, acela fiind util în primul rând agenților de la checkin, îmbarcare și echipajului de zbor care verifică la urcarea în avion cărțile de îmbarcare.

    Aceștia sunt cei familiarizați cu aceste coduri și pentru ei e mult mai ușor să rețină aceste informații decât unde naiba e aeroportul Aurel Vlaicu sau unde e Avram Iancu.

    Acum, referitor la denumirea comercială, aceasta e aleasă de conducerea aeroportului/compania care îl administrează și e, în multe cazuri, folosită pentru a aduce un omagiu unor personalități faimoase din zona/țara aeroportului. Nu e specific doar României, ci e așa în multe locuri.

    Și contrar informațiilor de pe internet, codul IATA al aeroportului din Brașov nu va fi BRV, acesta fiind alocat altui aeroport (defunct acum).

    Comentariu apreciat.1620
    • Ca fapt divers, piloții rareori folosesc codurile IATA, acestea fiind folosite aproape exclusiv în aria comercială a industriei, iar codurile ICAO sunt folosite pentru planuri de zbor, navigație și alte aspecte mai tehnice ale aviației.

      Comentariu apreciat.441
    • apropo, tot pe idee a asta și companiile aeriene au coduri ICAO (trei litere) și IATA (două caractere care pot fi alfanumerice). Iar tipurile de avioane au și ele coduri ICAO și IATA.

      De ce să le mai memorăm după denumirea comercială când putem să zicem direct că zburăm cu WMT (cod ICAO pentru Wizz Air Malta) sau cu OZ (cod IATA pentru Asiana Airlines)?

      Sau să zicem că zburăm cu Boeing 737 MAX 8 când putem zice că zburăm cu B38M (cod ICAO pentru acest model) sau cu BCS3 (cod ICAT pentru Airbus A220-300)…

      Comentariu apreciat.422
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 351
    • ceva cu STaLin nu se gaseste?

      36
    • Cica pentru brasov nu prea sunt combinatii de litere disponible, as a ca o sa aleaga MDL de la populatia majoritara din zona.

      Comentariu apreciat.481
    • @Andreiski: dude, leave some pussy for the rest of us.

      136
    • Doamne, ce mult ai scris! Si ai adaugat, și ai adăugat.

      114
    • Mă scuzaț’

      200
    • Ah, a fellow CGPGrey enthusiast

      13
    • @VladM, a trebuit să dau google să văd despre ce vorbești. Nu, nu e cazul.

      40
  7. @Trl, da, m-ai prins, am dat google translate.

    111
  8. Si stai sa vezi ca la OTP ii mai spune si LROP.

    91
  9. O problema este ca Otopeni pronuntat de alti vorbitori suna ca “Otto Peni” lucru care e foarte haios in italiana.

    161
  10. si prostii aia din Madrid, MAD, care isi numesc aeroportul Adolfo Suarez, fara sa stie ce simplu ar fi sa ii zica Madrid

    Comentariu apreciat.310
  11. Bai oameni buni, se cheama Henri Coanda!
    Voi despre ce vorbiti aici?

    241
  12. e ca la bani.

    le zice lei iar in sistemul bancar au indicativul RON. amandoua sunt la fel de valabile. si difera din aceleasi motive.

    143
  13. Păi, îi zici simplu: „Fratziwear, du-ma la Otopeni” sau la aeroport, dacă ești din Cluj, Iași, Timișoara, Bacău, Sibiu, Brașov etc..

    111
    • Eu cred că reții mai ușor numele Aeroportului, asociindu-l cu al unor personalități… De pildă, JFK, Aurel Vlaicu din Cluj ori Henri Coandă sau al celui din Atlanta (Hartsfield-Jackson), după numele unui fost primar al orașului Atlanta. Bine, pe de altă parte nici Luton, Beauvais nu sunt greu de reținut.

      61
    • Daca Fratziwear e la mansa unui avion dintr-o alta zona atunci o sa ii fie cam greu sa caute codul aeroportului unde vrei sa ajungi si sa depuna planul de zbor sa te duca acolo.
      Ce? Tu nu mergi cu avion privat?

      51
  14. Chiar este o mândrie prostească dar pt că și aeroportul Băneasa se numește la fel :))

    52
  15. Saptamana asta la PENNY sunt pulpe dezosate la doar 22 lei si 50 de banuti.

    Comentariu apreciat.532
  16. In aceeasi logica, am putea sa ne strigam dupa CNP, de ce sa mai trecem prenume si nume in buletin?

    Comentariu apreciat.570
  17. Hai sa-ti zic eu cum sta treaba, feciorash…

    52
  18. Meniul zilei în Timișoara : 32 de lei.
    Meniul zilei în Spania : 14 / 16 / 20 de euro.
    Îmi scapă mie ceva probabil.

    148
    • da, ți-a scăpat subiectul acestui articol.

      136
    • Am vrut să postez la articolul precedent, dar m-am încurcat.
      Nu am antecedente, a fost o scăpare.
      Mai pot să postez comentarii tovarășul Traian, sau mă duc pe Reddit cu restul proștilor?

      46
    • La carul cu bere e 35, si nu e decat cel mai vizitat de turisti restaurant. Regiunea valencia are gdp/capita jumate cat bucurestiul (da, stiu e toata regiunea, dar ideea ca aia ar fi niste bogati e gluma). Restaurantul ala din alicante are pe maps $ (cheapest) la rating.

      51
  19. Pai fiecare aeroport are 3 nume: un cod aeronautic care nu poate coincide mereu cu prescurtarea localitatii din motive evidente -ca la inmatriculari-, un nume mai pompos in onoarea unei personalitati cu care tara sau orasul respectiv se identifica si cel mai des folosit pur si simplu numele localitatii unde e amplasat. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne gandim ce 3 initiale am pune aeroportului din Brasov considerand ca BRV e luat deja (https://www.iata.org/en/publications/directories/code-search/?airport.search=BRV) respectiv ce nume de personalitate i-am da (http://turism.brasovcity.ro/index.php/informatii/detail_cultura/58)
    incep eu ISV (de la Iashov) =)) si Diaconul Coresi…

    40
  20. Eu sunt prost că am citit și comentariile, nu numai articolul…

    41
  21. Mie îmi place ăla cu Aeroportul ”Avram Iancu”… Doar se știe, Avrămuț era mare aviator. Văzduhist de-a dreptul…
    Măcar Henri Coandă sau Traian Vuia au avut legătură cu domeniul.

    16

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube