Apropo de munca în curte/grădină…

După discuția asta, m-am apucat și am cronometrat ceva.

  1. Tuns iarba (mașină plus trimmer) pe 200mp – 10 minute.
  2. Scarificat jumătate, că e iarba prea deasă – 5 minute.
  3. Suflat frunzele din curte spre grădină – 2 minute
  4. Greblat și pus într-un sac de 60 litri frunze de la 3 copaci și 5 vițe de vie – 10 minute

Scarificarea se face de două ori pe an, primăvara și toamna. Tunsul ierbii se face o dată pe lună sau la 3 săptămâni, în funcție de înălțime. Suflatul frunzelor – cam la trei zile din curte spre grădină și adunat o dată pe săptămână.

Ce am mai făcut toamna asta, dar n-am contabilizat:

  • toaletat copacii și tăiat florile uscate, date resturile astea prin tocător și împrăștiate prin curte.
  • tăiat la dimensiune crengile prea mari și puse la uscat
  • scos un corcoduș, tăiat și pus și el la uscat. a crescut aiurea de la început și se usca în fiecare an. am preferat să îl tai înainte să moară de tot și să cadă pe casă.
  • plantat doi pomi.
  • spălat pavelele din curte (fac asta de două ori pe an)
  • spălat uneltele de grădină și strâns furtunul de udat.
  • aerat gazonul și însămânțat unde aveam goluri.
  • am niște spaliere de lemn pe care întind murii, le-am dat cu lac.

Cam atât. Mult/puțin pentru 400mp?

casa-231

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Cam astea sunt operațiile standard la casa și grădina. La mine a mai fost o săpătură de toamnă la mica mea gradina (aproximativ 120 de mp). Am in fata casei pe scuarul de pe trotuar doi nuci tineri plantați acum doi ani care au fost toaletați.

  2. La 200mp este parfum la tine.Ce ma fac eu cu 3800mp de curte plus gradina(intr-o comuna din Oltenia),gazon curte abia ii dam de cap cu doua masini de tuns(eu si nevasta-mea),120 de pomi(toate soiurile posibile),2 nuci imensi in mijloc care acum lasa in fiecare zi frunze de iti vine sa-ti iei campii,trei randuri de vie de cate 30 de buturugi fiecare,care trebuie sapata manual ca nu imi intra motosapa printre randuri si cate altele.Spinare teapana trebuie sa ai…

    • Si ar trebui sa fim empatici sau tu ar trebui sa-ti angajezi un gradinar part time/full time?

    • Tu sotia aveti si joburi full time, copil, hobby-uri etc?

    • La noi, la olteni, pe unde pământul e ieftin și oamenii au curți, cam așa se întâmplă. Ai de unde, de uneori îți vine să urli. Dar ăsta este farmecul. Ai spațiu pentru toate, ba uneori este prea mare.
      Soluția este să chemi țăranii cu cai și vaci, iar car timp ăia cosesc iarba, tu sa lingi 2 beri. Am întâlnit cazul in care țăranu voia să cosesc eu iarba din curtea lu bătrânu, iar el să o încarce în căruță doar.
      Nu-i problemă. Am cosit-o și am dus-o pe un teren din spatele grădinii, pe care oricum nu îl muncește. E un fel de preerie, cu mohorul la un metru jumătate. Acolo se face compost. Bine că nu mi-a cerut să îi bag in gură la cal.
      După ce că sunt săraci și prosti, mai sunt și ai dracu. De parcă îmi fac mie o favoare că îi las să ia iarba. Unu mi-a cerut chiar utilajul și benzină, ca să cosească. Bă ej prost? Marș la făcut foamea și plâns.

    • / humblebrag OFF

    • @Romeo:nu este nevoie de empatie,am descris doar ceea ce se intampla intr-o gradina mare.
      @Alin:suntem pensionari din Bucuresti,stam la tara cat ne permite vremea(aprilie-noiembrie),peste iarna doar vizite doua zile max.Hobby mesteritul(strung metal,strung lemn,sudura MIG-MAG,freza metal,freze lemn,etc.)Copil mare,28 de ani,nu o atrage tara,cu toate ca sunt conditii ca la oras.

    • Tractor de 15-25 cp cu atasament de tuns iarba si ce alte traznai iti mai trebuie. la cat spatiu ai.

    • Si la mine in Primaverii e la fel de greu si obositor… curtea de 3600 mp o dovedim sambata, dar cand ne apucam sa stergem praful in palat dureaza f mult… plus ca liftul interior e f greu de curatat…

      De scos frunzele din piscina olimpica nici nu mai vorbesc… (cand uit sa apas butonul de acoperire, bineinteles).

    • Aaaa, uitasem sa spun cat de greu e sa sterg sticlele de vin din crama de 300 mp…

      Cred ca ma mut la bloc in militari, mult mai odihnitor…

    • @Ivanov:submarinul cand il lustruiesti,duminica?

    • Deci daca sunteti pensionari mie imi da cu virgula: „gazon curte abia ii dam de cap cu doua masini de tuns(eu si nevasta-mea)”…

    • @Romeo:nu are de ce sa iti dea cu virgula,suntem pensionari dar nu suntem de 95 de ani.Eu am 57 si nevasta 56.La varsta asta suntem inca verzi.

    • tutancamoane, , vreo 10 ani de penseie deja, presupun…

  3. Nu du orășenii în eroare. Tu ai prezentat timpii de operare efectivi. Spre exemplu, eu am decofrat un podet ieri. Mi-a luat 15 minute decofratul lui. Dar din momentul din care m-am gandit sa fac operatiunea si pana am intrat înapoi în casă a durat 2 ore:
    * schimbat in haine mai rele
    * dus uneltele pentru decofrat
    * cautat unele unelte care nu erau la locul lor
    * dus roaba
    * decofratul efectiv
    * pus scandurile in roaba
    * aici m-am gandit un pic sa nivelez un pic pamantul
    * mers după hârleț și lopată
    * găsit loc de pus surplusul de pamant
    * maturat un pic podețul și scările
    * curățat uneltele și dus la locul lor
    * scos cuiele din cofrag și tăiat o parte din ele pentru foc.
    * intrat in casa, schimbat hainele, pus la spalat, facut duș

    • Fix la asta m-am gandit si eu :D Cand am citit articolul lui Vali mi-am amintit de o emisiune mai veche a lui Jamie Oliver, nu mai stiu cum se numea exact, dar ideea era cum sa gatesti 2 feluri si un desert intr-o jumatate de ora. Apoi observai ca omul incepea emisiunea cu legumele gata cumparate, spalate, si decojite, carnea era gata pregatita pt condimentat si bagat la cuptor sau gratar. De la jumatatea sezonului a inceput chiar sa aiba deja desertul pe jumatate facut, se scuza ca vezi doamne desertul necesita sa fie bagat la frigider.

    • ai uitat sa treci cafea de dimineata, turnatul betonului si cofratul (ca fara astea nu aveai ce decofra acum), cumparatul uneltelor, orele de munca de la serviciu ca sa ai bani sa cumperi uneltele, cei 16 ani de scoala inclusiv facultatea de constructii ca sa stii ce ai de facut, si nu in ultimul rand dar la fel de important acele minunate 15 minute petrecute de parintii tai 9 luni inainte sa te nasti tu.

  4. E ok.
    Mie imi ia vreo 2 ore sa tund cca 800 mp gazon. Sau mai putin. Depinde de chef.
    Greblatul mai rar spre niciodata. Strang cu masina de tuns cam tot.

  5. Toata treaba asta e foarte relativa.

    S-au uscat vreo 4 pomi peste vara, mai erau vreo 3 uscati din primavara, dar tot trageam speranta ca isi mai revin. Am zis sa-i inlocuiesc.
    Facut 6 gropi pt pomi, plantat 4 pomi, sapat pentru restul de vreo 20 + vreo 8 buturugi de vita de vie + udat mi-a luat o zi intreaga (10-17:30).

    WE urmator mi-a facut nefasta surpriza si-a mai luat vreo 6 pomi.
    Plantat 3 in gropile deja sapate + sapat inca 3 + plantat + udat mi-a mai luat o zi (12:30 – 17:30). A fost de munca la alea 3 gropi noi de m-am spetit. Pamantul tare, lutos, nu se-nfigea cazmaua-n el, chit ca bat suta de kile.

    Bottom line: daca lucrezi o gradina care-a mai fost lucrata, iti va fi usor, daca lucrezi prima oara iti ia mult mai mult timp.

    PS: La tara balariile se fac cat omul. La oras, dai 10 minute cu masina. La tara daca le tai prima oara in an imi ia cam 1 zi la 1200mp. Daca le dau cu un ierbicid cu cateva zile inainte, imi ia cam 4h.

  6. Cand tunzi iarba, o iei „doar putin prin parti si la spate” de iti ia doar 10 min?

    • Banuiesc ca tunde des si face mulching…si atunci doar te plimbi cu masina pe iarba si nu mai ai nimic de adunat si/sau aruncat

    • Exact asta ma intrebam si eu. Sau a pus un 0 in plus la suprafata :))
      Am 300mp gazon si nu reusesc sa tund mai repede de 40min. Scarificat (doar scarificarea, fara stransul reziduurilor) cel putin 1 ore pe aceeasi suprafata.
      Tind sa cred ca a dat timpii aia la misto

  7. Ciudat ca tu zici ca la 3 saptamani. De prin mai si pana in octombrie eu tund la cam 1 saptamana. Sunt perioada cand in 2 saptamani creste enorm de mult si mi se pare ca se sufoca.

    Acum cand e mai rece o tund la 3-4 saptamani.

    • Asta urma sa scriu si eu. In functie de specie, cand e sezonul lui de crestere (al gazonului), se tunde de 1-2 ori pe saptamana. Abia acum in perioada asta pot sa spun ca il tundem la 10-15 zile. La 4-5 saptamani poate iarna (daca nu ninge).

    • Cam asa e normal. Firul ierbii sa fie pe la 10 cm max.

    • geez. la săptămână? mane, nu îi mai da steroizi!!!

    • Acelasi lucru l-am sesizat si eu. Probabil e chestie de clima la Brasov. Io aici la tara in sectorul agricol trebuie sa o tund saptamanal din primavara pana in toamna. Acum n-am mai tuns-o de o luna, nu mai creste ca e frig. Steroizi nu ii dau decat de doua ori pe an (primavara si toamna).

      Si imi ia cam 30 de minute ca am diverse amenajari, nu un simplu dreptunghi cu iarba.

    • Asta voiam sa zic si eu. Daca e vara cu ploi, am tuns si de doua ori pe saptamana. Si oricum as lua-o e mai mult de 10 minute. Scos masina, tuns, maturat terasa de resturile de iarba, curatat masina si sculele, strans cabluri, etc.

    • Am o cutie de ingramant de la agro, galeata la vreu 75 de lei ( 10 kg ). dau in primavara o transa si inca una in toamna. imi ajunge cam 2 ani o galeata.

      creste frumos. seminte dintre cele cu fir mai lat.

      vara daca ploua regulat e jale. tund la vreo 5 zile.

      depinde si de clima

    • pe timpul verii max la doua saptamani, altfel doar cu coasa o mai tai. Si nu reusesc sa o tund sub 40 de min, ~ 250 mp.

  8. Tu ai si inclinatie spre partea asta si timp sa inveti cum sa faci totul in mai putin de jumatate de ora.

    Cei din discutia anterioara, nu au timp sa invete/inclinatie catre partea asta sau nu considera ca merita investitia in scule (de ex. un scarificator este in jur de 500 lei si il folosesti de 2 ori pe an).

    Asa ca pur si simplu elimina o eventuala sursa de stres (perceput sau real).

    Apropos de timp: cat a durat sa inveti sa faci totul? si cat a durat sa cauti cele mai bune scule pentru diverse activitati (nu luam in calcul costul cu produse care nu au fost la inaltimea asteptarilor)?

    • Apropos de timp: cat a durat sa inveti sa faci totul? si cat a durat sa cauti cele mai bune scule pentru diverse activitati (nu luam in calcul costul cu produse care nu au fost la inaltimea asteptarilor)?

      eu am cumpărat cu grădina distrusă. unul din foștii proprietari pusese la pământ o magazie și peste tot erau țigle și pietroaie. am adus pământ proaspăt, am plantat totul de la zero, flori, viță de vie, gazon.
      nu e mare filosofie, plantezi primăvara sau toamna, uzi când e cald și aia e.
      la scule am mers mereu pe mijloc. nici cele mai ieftine, nici cele mai scumpe.

    • inveti cand ai nevoie, fara nevoie nu inveti

      la „ai mei”, taica-miu facea tot ce tine de instalatii: apa, curent etc.

      l-am rugat sa vina sa-mi puna hidroforul (eram pe punctul sa ma mut); am mers sa cumparam ce-a zis el: coturi, robineti, canepa plm; 10 ore de munca mai tarziu, iesea apa din hidroforul ala mai putin pe unde trebuia…plm…a doua zi am invatat sa montez un hidrofor…si asa incepe treaba

  9. totile relativ :)

    la „mitici” iarba creste mai repede..ca e mai cald..si mai e si diferita specia dw buruiana

    apoi, la curtea asta e farmecul: daca vrei faci,; daca nu, nu
    nu te obliga nimeni sa ai 20 copaci fructiferi, nu te obliga nimeni sa ai iarba de fix 5cm peste tot, nu te obliga nimeni sa ai animale, nu te obliga nimeni sa nimic.

    plm…cand m-am mutat prin 2007, aveam idei de bang& olufsen prin curte sa pot asculta o muzica de calitate cand stau la o bere seara, in foisorul de piatra, ala care are si locul de gratar si o soba tip cizma construita de mine, langa iazul ala artificial cu pesti.

    13 ani mai tarziu am ajuns la concluzia ca berea este extraordinara si sub o bolta simpla si muzica de la greieri. iarba o tund cand jmi aduc aminte si cam atat. senzatia aia ca urmatorul vecin nu se uita fix in gaura mea din chiloti e maxima

    • Dupa 13 ani de stat la casa esti un alienat rural care nu mai stie sa aprecieze frumusetea unor betoane fix in fata balconului :-)

      Vai, dar cum sa pun eu mâna pe grebla, mai bine betonez un pic aici. Si aici. Si aici. Si in weekend plecam la munte. #zenintrebetoane #bagplminiarba #vremmouseurinuiarbadetaiat

    • Fluture, ai sa razi.

      cand m-am mutat am zis:

      1. cum plm e sa nu ai canalizare
      2. trebuie musai indreptat locul si turnat niste beton: pentru masina, pentru un cos de basket, pentru masa, pentru gratar…plm…cam 400mp de beton
      3. rase toate buruienile cu chimicale si pus gazon
      4. boxe rezistente la ploaie si cabluri de sunet+ lumini

      si cate si mai cate

      cred ca singurul lucru pe care am zis de la inceput ca nu vreau sa-l fac este sa cresc animale pentru consum

      doar de asta ultimul m-am tinut :)))))

    • Ai putea incepe cu un hamster!

    • am specificat: animale de consum…nu domestice; ca domestice plm…se ocupa altii sa-mi aduca: am 2 caini si un septel de pisici :))))

  10. No, da’ probat-ai suflanta pe un scaun de birou cu rotile ?

  11. Subiectul ascuns e daca vrei sa nu sa faci asta. Eu si tu si altii vrem sa facem, ca te saturi de birou si calculator. Vrei sa faci ceva cu mainile, sa faci o miscare adevarate in natura nu triceps la sala… Aia care zic ca nu au timp de fapt vor sa spuna ca nu au chef sau ca nu vor.

  12. Ati scris atatea despre casa/bloc ca nu ma mai pot abtine: m-am nascut la casa, la 3 luni au luat-o comunistii sa o darame sa faca spital. Mutat la bloc unde am stat pana la 20 de ani. Super fain, colegii de clasa erau 80% din blicurile de langa mine. Ne jucam de nu aveam aer. Terenul de fotbal, ala de tenis si cel de baschet la 2 pasi, acolo stateam pana ma chemau ai mei la lectii. Zi de zi, an de an. Pana am descoperit joia ca e discoteca. Apoi la Bucuresti la facultate, betoane dar cui ii pasa, bere si mici + fetele de la ASE. Apoi mutat la bloc evident, primul apartament, luat cu banii jos dintr-o mostenire. In 3 zile am descoperit ca nu mai e asa de fain. Tras tare in 5 ani mutat in cartier mai rasarit, suprafata mai mare, flori pe palier, etc. Naspa, desi daca nu ai pretentii te acomodezi. Inca 5 ani si am decis: la casa. Am uitat sa spun ca vara si in vacante la bunici la casa – tot in oras. Dar cu gradina de 1000 mp, in buricul targului cum s-ar zice. Oricum Tulcea e toata un buric.

    Asadar mutat la casa, 2000 mp, casa 150 mp un nivel, 3 garaje, acareturi. Refacut casa dupa placul meu, primul an nevasta a zis ca divorteaza, nu terminam de tuns gradina – 3 zile, ca era la loc. A si plouat ceva mai mult. Al doilea an a fost mai usor, am mai construit un foisor, gratar, etc. Acum e super de fain. Tund iarba in 2 zile ca nu vreau sa ma obosesc. Daca nu aveam o gradina aiuristica, in care am plantat d ela smochini la ce vrei tu, o faceam in 5 -6 ore. Nu pun decat rosii, ceapa, marar si patrunjel. Mai am niste pomi, visini si pruni, doi nuci enormi, un gutui si 3 meri. Am sa-mi pun si in cap pentru mancat + dulceata. E super fain. A, ma cost a cam 20 de minute mersul la munca si la fel intorsul. Asta e, benzina + masina, un moft necesar. Pentru cine stie Tulcea, langa Tribunal, pe deal. Nu se uita nimeni in fundul meu, am gardul pana la cer cu struguri, ca sa nu se uite nimeni si sa fie fericiti ca ciugulesc gratis.

    Prostie: am pus pavaj pe langa casa si pana in garaj, ca na – sa fie fain si sa nu merg cu maisna prin noroi. Nu dau cu erbicid ca am boala la cap, asa ca toata vara dau cu sapaliga in weekend, vantul aduce oricum seminte si degeaba dai cu erbicid, la anul ai alte buruieni, nu scapi de ele. Vecinul da cu erbicid de 2 ori pe an, n-ar treaba. E mult 2000 mp, daca as lua din nou, as renunta la livada si as lua cam 700 mp + casa. Nici sa nu ai dar nici sa stai in gradina mereu – a la pensie, parca vad ca iar ma schimb cu ideile. Dar asta o sa fie peste multi ani, asa ca azi optez pentru aia 700. Pana la urma au taranii de toate de vanzare, nu trebuie sa ai totul in curte.

    A, la flori am ajuns la cele perene, iar la iarba: gazon. Daca gasesti seminte de troscot, te-ai scos. Nu e cel mai frumos dar e sanatos – nu mai creste altceva in veci acolo. Plus ca nu mai semeni periodic ca la gazon. Tunsul e cea mai mica grija daca ai gradina ingrijita. Copacii trebuie insa ingrjiti mai atent, dar mai rar. Asa ca apelezi la vin si la vecini. Nu cresc oratanii, doar din cand in cand gaste. Ca am si un ic lacusor artificial unde se distreaza [ cresc repede ]. Am caine, pisica, super fain. Nu m-as mai muta la bloc decat daca paralizez si nu am cu ce plati gradinarul. Ma mutam la tara daca se putea, doar ca la Cigud unde cica e fain, nu cred ca iau banii de aici. Iar din agricultura sa-i zici lui Mutu ca traiesti cu 4 brate de munca [ mai ales la batranete ]. Rosiile sunt in sera, am fantana sapata la 60 m – tub , cu pompa. Ud de-mi ies ochii tot, de la gazon la copaci. E din aia cu „besica” deci nu merge incontinuu, nici nu se vede la curent. Intr-un an am tras si in casa, dar am inteles ca trebuie filtre, bla – bla, lasa ca nu e scumapa apa. Aspersoare + picurare.

  13. Numai eu dau cu motocoasa cu fir peste buruienile de pe dale? :)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile